"ELMARAD a koncert a Collegium Musicum vezetőjének, Marián Vargának súlyos betegsége miatt! Az orgonista állapota sajnos olyan válságosra fordult, hogy nem tudják vállalni a fellépést."
Az viszont jó hír, hogy pár hete készült egy nagyon klassz interjú Robival a Klubrádióban! A Hallójárat c. műsorban adták le ezt a kb. 1 órányi, nagyon szép és mély interjút, amely az alábbi linkeken hallgatható vissza, 3 részletben:
hogy a szombati koncertjük fél órával korábban, 19:30-kor fog kezdődni!
És egy újabb hír erre a napra: a koncert előtt egy kiállításmegnyitó lesz 18 órától,
és ezen is közreműködik Attila! :o)
Ezt írta erről csütörtök délután a FB-on, ITT: "Ráadásul a kiállítás megnyitóján is fuvolázom majd..... Csizmazia Kenéz megkért rá - én meg örömmel igent mondtam! :o))"
Hu-húúú, az mekkora lenne, ha Párizsban is előadhatnák a Marsbélis balettet!!!
De ezt, sajna, kevered valamivel :o(
Pedig a Srácok is a nemzetközi folytatásban gondolkodnak, csakhát..... ez nem rajtuk múlik !!!
Attila ezt írta a FB-on a most csütörtöki, 3. előadás után:
"Az előadás után épp arról beszéltünk Robiékkal, hogy megvolt a 3 belövő buli, aztán most indulhat(na) a nemzetközi, 25 állomásos Marsbéli balett turné! :o)))"
AZ MK II bakelitjét sokan keresik már!
A FB-on is folyamatosan kérdezgetik és a szombati balettelőadás előtt, az Erkel előterében, ahol a Solaris-kiadványok majdnem teljes palettája kapható volt, hallottam, amint valaki épp azt kérdezi, hogy az MK II LP-je mikorra várható.
Sőt, olyan is volt, akinek már minden Solaris lemeze megvan, viszont Solaris-pólót szeretett volna vásárolni! :o)))
Na, ilyen viszont még nincsen, de akár lehetne is!
Szerintem sokan örülnének, ha Solaris-pólót birtokolhatnának :o)))
A tegnapelőtti előadáson voltam, és amellett hogy nagyon élveztem (erről is írok), volt ami kevésbé tetszett.
Először is a második felvonás, azaz ugye a MK-balett a maga kb. félórás műsoridejével túl rövid volt, ezzel itt nyilván mindenki egyetért. A magam részéről még A megbolydult bolygó számomra kissé unalmas és monoton majd egy órája után is el tudtam volna egy végig hasonlóan magas színvonalú másfél-kétórás (!) Solaris-balettet viselni.
A másik, hogy egyszerűen nem szólt kellően jól. Mintha valami dobozból jött volna a hang. Oké, hogy az Erkel nem egy kimondottan koncertterem, de az első felvonás zenéjének minősége, hangzása azért egyértelműen jobb volt. Igen, tudom, az felvételről, studióminőségben ment, ez pedig élőben, de akkor is. Solaris-koncerten ugyan - bármilyen nagy rajongó is vagyok (elég nagy) - most voltam életemben először (!), tehát korábbi koncertjeikkel nem tudok példálózni, és az Erkelben más élő koncerten sem voltam még, de egész biztosan szólhatott volna jobban, tisztábban is. Szerintem, bár a témában laikus vagyok.
Továbbá nem tartom jó ötletnek ennyire elszeparálni, eldugni a zenekart. A felvezető dalt leszámítva semmit nem láttunk belőlük. Nyilván ez volt a koncepció, tehát hogy a táncé és a látványé a főszerep, és elég ha tudjuk, ott tolják a háttérben, de a MK-baletten jelenlévők nagyobbik része számára szinte biztos, hogy az élőben zenélő Solaris volt a hívószó. Mint nekem is. Ehhez képest nem láttuk az élőben zenélő Solarist. Kábé mint amikor anno ifjabb koromban a nagy, füves mezőn ülve hallgattam a PeCsa szabadterén fellépő más kedvenceimet. Nem teljes élmény, valami fontos hiányzik. Tudom, elvileg "belerondított" volna a díszletbe, a látványba még a színpadnak mondjuk a legszélén, a sarkában egy relatíve kis helyen mindvégig szem előtt lévő, és az amúgy szokásos módon visszafogott mozgású zenekar is, de én egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy a gyakorlatban is így lett volna. Nem gondolom, hogy annyira lehetetlen vállalkozás lenne harmonikus egységbe gyúrni az ugyanazon színpadon látható díszletet, táncot és zenekart.
Véleményem szerint túl nagy lett az ára, hogy nem sikerült: meg is kaptam, meg nem is a Solarist, valamint kaptam egy, a túlzott rövidségét leszámítva majdnem (nagyon majdnem!) tökéletes balettelőadást. A látvány, a koreográfia és a táncosok tudása ugyanis maximális volt, tényleg, ám a mindezt megelevenítő és éltető zene minősége, hangzása mindehhez képest csapnivaló (!). Vélhetően nagyrészt az előadás élőben való prezentálása okán. Ám miután nem láttuk a zenészeket, ennyi erővel mehetett volna a zene felvételről is, és így a "nagyon majdnem" konkrétan nem létezne. Tökéletes előadás lett volna, amire én persze - a fentiekből következően - nagy eséllyel nem mentem volna el, ám a jó megoldás, mint az életben általában, nem az, hogy az egyenletből kihúzunk valamit (az élő Solarist), és ezzel potenciális érdeklődőket is vesztünk, hanem hogy némileg több munkát, energiát rászánva harmonikusan és egyenrangúvá téve beleillesztjük ugyanezt a valamit...
Mindezzel együtt természetesen nem hogy nem bántam meg, hanem nagyon jól tettem, hogy elmentem rá. :-)
Mivel többen is írták, hogy nagyon jó volt az egész előadás, csak rövid, ill. a meghajláskor elhangzó nagy taps és ováció után még Solarisos ráadás kívánkozott volna....
Ezekre a fölvetésekre reagálva Attila ezt írta a FB-on a szombati előadást követően:
"A tegnap esti tapsvihar után nekem is hiányzott egy Solaris... vagy egy Magyar tánc.... amúgy lezáràsként! Majd a jövő évi előadásokra még továbbgondoljuk ezt (is)"
Tök jó ezt látni, érezni, hogy máris törik a fejüket :o)))
A díszletek tényleg elképesztőek, kár, hogy a vidékiek számára lehetetlen úgy elmenni az előadásra, hogy ne kellene szállást szerezni estére. Bármennyire is sajnálom, de erről lemaradok, mert most nem tehetem meg, hogy a hétvégére felköltözzek a fővárosba az előadás megtekintése végett.
Én egyébként eleve így képzeltem el a Solaris életműkoncerteket, nagyon is megtekintenék egy olyan koncertet, ahol ezek a díszletek szerepelnek + kivetítő + zenekar (a balett nélkül). Na, az óriási koncert lenne, azért fel is költöznék a hétvégére:)
Akinek van lehetősége, ideje, mindenképpen jöjjön el a MARSBÉLI KRÓNIKÁK balett valamelyik előadására, mert olyan élményben lesz része, amely nem sűrűn adatik! Alig tudom szavakba önteni az élményt, nemrég a FB-on az alábbiakat írtam a premierről:
Nagyon drukkolok a Srácoknak, hogy külföldre is meghívják ezt az előadást.
De jó volt ismét élőben hallani a M'ars poetica-t és a Marsbéli krónikák szvitet - és most az Operaháznak köszönhetően egy többszólamú kórus is segítette a lemezhű megszólalást !!! Sajnos, kamerákat nem láttam, pedig ez a látványvilág abszolút filmre kívánkozik! Talán a szombati vagy a jövő csütörtöki produkciót megörökíti az Operaház! Micsoda klassz dolog lenne, ha visszanézhető, újra átélhető lenne később is ez a produkció!
Máris bizseregve várom a szombat esti és a jövő csütörtök esti Marsbélis előadásokat :o) :o) :o)
A próbák egyik fotója: a Solaris a tüllfüggöny mögött :o) - mindegyikük tiszta feketében volt az előadás alatt (és most fény alig volt ott hátul), hogy semmi se zavarja a tüllre vetített látványvilágot! Zseniálisan jó ötleteket és megvalósításokat láthattunk!