Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 1999.07.01 0 0 28
Nem.
sófelhasználó Creative Commons License 1999.07.01 0 0 27
Vagyis te nem hiszel a lélek létezésében?
Előzmény: pancho (26)
pancho Creative Commons License 1999.07.01 0 0 26
Bocs, a tudomány a lélek fogalmával nem foglalkozik. Ennek meghatározása is a ti (mármint aki hisz ilyesmiben) feladatotok lenne.
Előzmény: sófelhasználó (25)
sófelhasználó Creative Commons License 1999.07.01 0 0 25
Jó,akkor te pedig írd le a tudomány nyelvén azt az egysz6erű fogalmat, hogy "lélek",
mi pedig dolgozunk az analógia sarkpontján..
Előzmény: pancho (24)
pancho Creative Commons License 1999.07.01 0 0 24
Nnna.
Én nem mondtam azt, hogy ne legyenek horoszkópos topicok. Virágozzék minden virág, adjunk teret mindenki hülyeségének (vesszőparipájának, stb.). Csak azt javasoltam, hogy legyen külön fórumban, ne itt eméssze a helyet.
Csak abba gondoljatok bele, kedves horoszkóphívők, mi lenne, ha mondjuk a horgász hobbival megvertek/megáldottak minden halfajról, villantóról, damil- és horogtípusról külön topicot nyitának, esetleg még kombinálva is, hogy mondjuk:
Harcsa horgászata 40-es damillal, hármashoroggal, kuttyogatóval, csónakból, kukoricacsalival.
Harcsa horgászata 50-es damillal, hármashoroggal, kuttyogatóval, csónakból, kukoricacsalival.
.
.
.
Harcsa horgászata 200-as damillal, hármashoroggal, kuttyogatóval, folyóban, csónakból, kukoricacsalival.
Aztán jönne ugyanez keszegre, csukára, pontyra, szárazföldről, tóban, patakban, sima horoggal, paprikás kenyérrel, gilisztával stb. Hogy tetszene?
Ja, nem vagyok horgász. Még hobbiból se. Akkor biztos kimerítőbben tudnám elemezni.

sófelhasználó:
Ezek a fizikusok nem istenhívők lettek, hanem már azok voltak, ilyen neveltetésben részesültek. Ne keverj!

Az analógiákról. Továbbra sem magyarázta meg senki, hogy mi és mivel analóg, csak szajkózzák többen, hogy ezek analógiák. De ismétlem: analógia önmagában nincs.

Keynes:
Az órára viszont nem is fogja rá senki, hogy mutatná a jellemedet. Ja, az enyémen nem változnak a számok, mióta megvettem, ugyanaz a 12 van rajta, ráadásul ugyanott. Igen, ez az óra analóg. Kijelzésű. Ebben az esetben viszont az analóg a digitális ellenpárja.

Bocs, hogy nyitottam ezt a topicot. Nem gondoltam ennyi hozzászólóra, ezzel most akaratom ellenére én is a horoszkópos topicok számát szaporítottam. :-(

hirvike Creative Commons License 1999.06.30 0 0 23
A lavina (egyik) elindítójaként újra hozzászólnék.
Az Oroszlános topic-cal nem az volt a célom, hogy egy új szektát alapítsak, egyszerűen csak olyan hangulatban voltam, hogy szerettem volna látni, hogy a mostanában tapasztalt nehézségeimnek oka vajon mennyir kersesendő a természetemben, amire - az egyszerűség kedvéért - az Oroszlán cimkét ragasztottam. (Lehetett volna "milyen érzés akaratosnak, hisztisnek, érzékenynek stb. lenni?")
Így is elértem a célomat, összejött egy kis társaság, ami valóban belterjes, de inkább csak azért, mert egy ideje együtt van. Én úgy vettem észre, hogy a tasztalon egyébként is a belterjesség (vagy az anyázás - ill. mindkettő) a trend, nem hiszem, hogy ezt vissza lehet fordítani. (ld. ez a topic is elég személyeskedő)
Tehát összefoglalásként annyi, hogy a horoszkópos megközelítés a legtöbb tasztalos számára csak egy megközelítési mód, hogy új oldalról járják körbe egymást.
Fidusz Creative Commons License 1999.06.30 0 0 22
Bocs, de az már majdnem 2 hónap.... (Kb. 300 év múlva már a Vízöntőben lesz a Nap, de nembaj az asztrológia "ősi tudomány" így a horoszkópok még ezer év múlva is a Kossal fognak kezdődni...)

Azt a 20-20 horoszpókos topicot meg át lehet ugrani. Ne is foglalkozz vele, mindegyik a topicsüllyyesztőben fogaj végezni....

Előzmény: pancho (12)
Keynes Creative Commons License 1999.06.30 0 0 21
Amúgy javaslom, hogy ezt a beszélgetést folytassuk a Horoszkóp?? topicban, mert tényleg felesleges ugyanarról a témáról két topic.
Keynes Creative Commons License 1999.06.30 0 0 20
Jó kérdés. Sajnos én is úgy érzem, hogy nálam avatottabbaknak kellene ezt számodra megvilágítani, hiszen az öt éves asztrológia tantágy első éve szól erről.
Az asztrológia szempontjából ez azt jelenti, hogy ne csak kitérjek a válaszod elől, hogy a születéskori állások nem "csinálják" (okozzák) a személyiséget, a sorsot, hanem mutatják. Mint ahogy az óra is mutatja az időt (de nem okozza annak menetét!). Megnézed az "órát", és azt fogod megfigyelni, hogy a számok változásával együtt változik az "idő".
Előzmény: pancho (17)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.30 0 0 19
Asszem Pancho most a lényegre tapintottál. Ha megértjük és elfogadjuk az egész világot, mint analógia-rendszert, akkor az asztrológia teljesen természetes, triviális.
Valakinek tényleg érthetően és igényesen meg kellene magyaráznia ezt a bizonyos függőleges gondolkodásmódot ill. összefüggésrendszert.
Egyenlőre nem merek belevágni, mert feltehetőleg sok marhaságot is írnék hisz én még csak kisdiák vagyok eme "titkos tanok" kutatása terén.
Várok pár napot és ha van érdeklődés és senki nálam okosabb sem próbálta meg e magyarázatot, akkor talán nekiveselkedek. Mivel baromi egyszerű és egyben baromi bonyolult e dolog, szerintem üdvös volna ha több szakértő próbálná meg egymással szinkronban, egymást kiegészítve ill. segítve felvázolni. Biztos, hogy én tágra nyílt szemekkel figyelnék, hisz valószínűleg rengeteget tanulnék belőle és világosodnának talán a sötét vagy homályos foltok ismereteimben.

Üdv

Big

Előzmény: pancho (17)
sófelhasználó Creative Commons License 1999.06.30 0 0 18
Biztos nem fog tetszeni a válaszom, de erre azt tudom mondani: a legnagyobb tudósok, amikor mondjuk a fizikai tikaitbolygatták, és Nobel-díjat kaptak, előbb-utóbb istenhívőkké lettek. Miért?
Mert minél jobban megérted a világot, annál inkább kell valami, ami a végső magyarázatot adja.
Az analógiák pedig úgy kapcsolódnak ehhez, hogy tudományos módszerekkel például nem tudod leírni, mi az az emberi lélek.
Pedig van, nem?
Ennek a léleknek néhány "megnyilvánulását" tudja a pszichológia magyarázni, de nagyon sokat nem.
Hogy írod le azt, hogy valakinek olyan képességei vannak, amivel mások lelkét megnyugtatja?
Milyen "tudományos meghatározással" beszélsz arról, hgy valaki hívő, vagy nem?
Ezek az asztrológia nyelve által leírhatók.
És határozott, megfogható tulajdonságokat ír le a horoszkóp, és ami az egyik emberre igaz, a másikra semmiképp sem...
Előzmény: pancho (17)
pancho Creative Commons License 1999.06.30 0 0 17
Kedves Keynes!

Analógia, OK. De mi és mivel analóg? Analógia ugyanis önmagában nem létezik, csak egy viszonyítási alaphoz képest. Ezt nemigen fejtette ki egy horoszkóphívo sem.

Előzmény: Keynes (15)
csillag Creative Commons License 1999.06.30 0 0 16
Hát ez az... Nem olvastam egyik horoszkópos rovatot sem, de szerintem jó lenne áttenni őket a vallás-filozófiába. Jól elvitathozhatnának a vallásosakkal (:-)).
Előzmény: pancho (12)
Keynes Creative Commons License 1999.06.30 0 0 15
Szia Pancho,
Egyrészt igazad van, tényleg idegesítő ez a horoszkóp mánia, de mint már másutt leírtam, nem kell vele törődni, el fog tűnni. Mindig lesznek topicok, amiket a "tartozzunk valahová" szellem határoz meg: iskola, állatöv, mindegy. Valaki nyit egy ilyen topicot, aztán mindenki más elkezdi keresni a hasonszőrűeket.

Egyébként két megjegyzés:
1. Nincs kedvem begépelni, mert hosszú, de az általad "állatöv-elcsúszának" nevezett jelenségre választ ad Dr. Balogh Endre: Az ég nyílt titkai c. könyvében (90-91. oldal)
2. A saját eszméidet foggal-körömmel véded. Ez még nem lenne baj, csak az, hogy időközben nem figyelsz a válaszokra. Senki nem mondta, hogy kódolt jellemekről és sorsokról van szó! Analógiáról van szó.
3. Sajnos az is igaz, hogy ez a kóklerség melegágya, de minden, amire kereslet van sajnos előbb-utóbb azzá válik. Itt egyszerűbb dolga van a kóklereknek, mert ezt a rendszer kevesen ismerik és sokan misztifikálják. (ja ez a harmadik megjegyzés. Bocs.)

Előzmény: pancho (12)
rolling Creative Commons License 1999.06.30 0 0 14
Mivel nekem van csillagász végzettségem (is), csak meg tudom erősíteni azt, amit pancho legutóbb írt. De ezzel együtt azt gondolom, hogy amíg játéknak tekintjük az egészet, akár belefér a T.asztalba is, mert kell néha egy kis hülyéskedés. Én is beírtam a "Halakhoz", de tréfára vettem a dolgot. Egyébként nagyon sokan kezdték azzal a mondókájukat, hogy ők nem hisznek a horoszkópokban ill. az asztrológiában. Vannak persze megszállottak, akik a fikciókat rémkomolyan veszik, dehát istenem, sokfélék vagyunk. Ez egy ilyen zavaros század. Telefonon, TV-én keresztül gyógyítás, kozmikus (hahaha) energiák átadása kézrátétellel, vikkendezni, vagy szextúrizmus céljából idejáró kis zöld (vagy 3 méter magas fehér) idegen lények, jósnők újravirágzása, világvége porhintés, stb., stb. Ja kérem, a megroppant istenhit helyett kellenek új vallások, új félelmek.

A baj azokkal van, akik ebben úgy hisznek, mint mások a racionális tapasztalatokban. A tudás-defektusban szenvedő tömegek nem eléggé racionálisak, nincs is rálátásuk a dolgokra, így azokat képtelenek összekapcsolni, a kiragadott "bizonyítékok" pedig elviszik a gondolkodásukat egy kényszeres pályára.
Mindig kifekszem pl. azoktól a társkereső hirdetésektől, ahol a nőci megírja a csillagjegyét, s az ehhez passzoló kizárólagos partnert keres. Hát úgy kell neki!

De mégegyszer mondom, ha könnyedén vesszük a témát, nem olyan vészes. Vannak itt még ennél sokkal rosszabb, igénytelenebb, értelmetlenebb topikok is. Meg aztán - meggyőződésem - a legtöbbje egy-két héten belül el fog tűnni a süllyesztőben.

yzy Creative Commons License 1999.06.30 0 0 13
hali,
bemásolom ide 1999-06-29 11:14:11-kor tévedésből a "Horszkóp??" topicba ejtett hozzászólásomat, valójában ide való, egyúttal elnézést a horoszkóphívőktől...

"Tulajdonképpen teljesen értelmetlen véleményt nyilvánítanom ebben a kérdésben, de ez a horoszkóposdi, meg a gimnazistáskodás jól jellemzi a t.asztal mentális és fizikai fejlődését, értelmetlen, gyermeteg, unalmas, halálosan ciki, belterjes, ráadásul az off-topicokálás melegágya, 1xűen tönkreteszi a t.asztal színvonalát. Nem kellene már abbahagyni?"
pancho Creative Commons License 1999.06.30 0 0 12
Kedves Adept!

Azzal se tudok eleget foglalkozni, ami érdekel (elég sok ilyen van), akkor miért töltenék idot egy olyan valamivel, amirol ab ovo az a véleményem, hogy hülyeség? Persze, matematika meg csillagászat, mert a bolygóállásokat valahogy ki kell számolni, ez eddig rendben is van, de akkor hogy magyarázod azt, hogy nem veszik figyelembe az utóbbi néhány ezer év alatt bekövetkezett kb. 1 hónapnyi állatöv-elcsúszást? Amellett már az alapokat butaságnak tartom (nem a matek + csillagászat részt, ez az elméleti alap - ami azért nem lehet túl magas szintu, szerintem az ált. isk. tudásszintet nemigen haladja meg, ismerek asztrológusokat, akiknek ismerem a matematikai képességeit is, hát egyik se egy Lobacsevszkij, ezt mégis megértik - hanem az elvi alapokat), mert az állatöveket alkotó csillagoknak semmi hatása a Földre (arról nem is beszélve, hogy csak innen, a Földrol látszanak egy rendszernek, a valóságban némelyik messzebb van a jegy másik tagjától, mint a Földtol). A másik, hogy ez nem fizikai hatásokról szól, hanem valaminek a horizontális vetülete, ez meg egy hasbaakasztó szöveg. Kinek lenne érdeke, hogy mindenkinek felírja a jellemét + sorsát az égre, de persze kódolva, hogy csak a kevés számú beavatott tudja (naná, pénzért, nem is kevésért) olvasni? Ez kb. olyan, mintha a sebesség képletét csak egyetemi szintu fizikatanulmányok után lehetne értelmezni, és persze jó pénzért mérné meg egy nagytudású, hogy milyen gyorsan mész éppen. Szóval szerintem a kóklerség melegágya.
Amit ti tesztek, azt nem tudománynak nevezik, hanem vakhitnek. Kb. olyan, mint a vallások. A másik, amivel jössz, hogy leleplezni az áltudományt. Tudod, tudományos körökben nem lelplezni szokás valaminek a tudománytalan voltát, hanem addig nem vesznek egy elvet/állítást komolyan, amíg valaki be nem bizonyítja, hogy valóban használható, nem valakinek az éjszakai rémálma. Ha már a csillagászat témaköre, ott vannak a fekete lyukak. Bár sok számítás azt igazolja, hogy léteznek, a hivatalos álláspont még mindig az, hogy létezhetnek, mert egyértelmuen még senki sem bizonyatotta, hogy valóban léteznek. (Apropó, egy fekete lyuknak a tömegébol eredoen nagyobb hatása lehet a Földre, mint az állatövi jegyeket alkotó csillagoknak, az asztrológusok mégse számolnak velük. Vajon miért?)

Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.29 0 0 11
Kedves Pancho

A szellemtudományban van egy "nemes harag" nevű fogalom.
Mért nem próbálod az indulataidat valami kreativ irányba terelni és kicsit beletanulni az asztroban. Meglepodnél mennyi matematika és csillagászat van az elején. (ideális egy materialistának)
Mért nem gondolkozol úgy, hogy akkor legalább le tudnád leplezni ezt az áltudományt? Vagy lehet hogy téged is rabul ejtene?

Egyébként neked mi a végzettséged?
Bármi is legyen, biztos, hogy tudnék marha nagy hülyeségeket mondani belőle.
Te akkor mit mondanál??? Hogy jövök én ahhoz hogy beleszóljak a Te szakterületedben.
Egyszerűen csak lásd be hogy ebben még nem tudsz eleget. Ha van benned elég alázat ezt belátni, akkor már kész is vagy hogy tanulj.

blackman Creative Commons License 1999.06.29 0 0 10
na, épp arra készültem, hogy nyitok egy balkezesek topikot, de most visszahőköltem, mert mi lesz ha a jobbkezesek is nyitnak maguknak egyet? Aztán szépen sorban jönnének a "milyen érzés zöld szeműnek lenni" topikok.ccc...

nincs már valahol balkezesek topic amúgy?

ez a kislány zöldszemű, nem kell neki napszemü

) Creative Commons License 1999.06.29 0 0 9
pancho,
Tényleg sok intelligens ötleted volt a horoszkop megcafolasara. Peldaul a honapelcsuszast nem emlekszem hogy cafolta volna valaki. Mindenesetre te mit kezdenel a : Zártosztály - haladó lökötteknek topic-kal?
Az ilyenek és társaik miatt szorulnak ki a szegény horoszkopos topicok... :)
Előzmény: pancho (8)
pancho Creative Commons License 1999.06.29 0 0 8
Indulatos, indulatos... Amikor a nyitót írtam, kicsit valóban az dolgozott bennem, de mint írtam is, nem bántó szándékkal tettem.
A horoszkópot - másütt már kifejtettem - egyszeruen marhaságnak tartom. Ezzel nem azt mondom, hogy ki kéne tiltani vagy ilyesmi, de ha megkérnétek az Index üzemeltetoit, biztosan nyitnának nektek egy külön fórumot erre, és ott csupa ilyen témakörökben lehetne tobzódni. Mert az addig még el is megy, hogy 1 valaki felvet 1 ilyen topicot, de mivel van 12 jegy, azért 12 ilyen horoszkópos topic (+ 1-2 általános, + ha úgy vesszük, akkor jöhet 60 kínai - tuzkakas meg fakutya -, valamint X azték, babiloni, egyiptomi meg minden, és akkor (már most is!!!) leszorulnak az ennél sokkal értelmesebb témák). Ezért javasoltam, hogy kérjetek egy ilyen fórumot Nyíroéktol. Ha a szexnek/vallásnak stb-nek adtak, biztos nektek is adnak. És akkor oda valóban csak az menne, akit érdekel is. Én pl. biztos nem.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.29 0 0 7
Nem nem !
Pancho érdekes, elgondolkodtató h.sz. -okat ír, látszik, hogy nem össze-vissza beszél, de meglehetősen indulatos.

Big

Előzmény: E. Tamás (6)
E. Tamás Creative Commons License 1999.06.29 0 0 6
Hali!
Szerintem nem tud hozzászólni, vagy fél, hogy kiröhögik a gondolatai miatt.

E. Tamás

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.28 0 0 5
Hi !
Igen, tényleg kissé el van túlozva a dolog. Belelkesedtek a srácok. Talán a dolog érdekes vagy mifene?
Mondd Pancho téged miért zavar ennyire ez a téma? (más e témájú topicokban is fennhangon ellenezted) Vonz netán vagy félsz tôle?

üdv

Big

hirvike Creative Commons License 1999.06.28 0 0 4
Akkor is tőlem származik az ötlet. Tehetek én róla, hogy ilyen jó?!!!
kaviat Creative Commons License 1999.06.28 0 0 3
ehe, erre /is/ inni kell...

.kav]4t

pancho Creative Commons License 1999.06.28 0 0 2
Kapja be a fogaskerék.
pint Creative Commons License 1999.06.28 0 0 1
Kabbe.
Előzmény: pancho (0)
pancho Creative Commons License 1999.06.28 0 0 0
Tudom, 0-ás.
pancho Creative Commons License 1999.06.28 0 0 topiknyitó
...magatoknak. Nem akarok senkit megsérteni, de kicsit bosszantó, hogy ezzel a hülyeséggel van már tele az egész Törzsasztal. Ennél értelmesebbet nem tudtok kitalálni?
Ott aztán kitárgyalhatnátok az európai, kínai, azték meg egyéb kutyaf@sza horoszkópjaitokat, és biztos csak az menne oda, akit érdekel.
(Nem szoktam topicokat nyitni, de tényleg zavar, amit csináltok.)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!