Keresés

Részletes keresés

nori Creative Commons License 1999.06.17 0 0 11
nem sok mindent sajnálok az átkosból de a Galaktika című folyóiratot igen. Ebben tényleg voltak irodalmi értékű sci-fik.
ern0 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 10
Haller,

A - talan lagutobbi - Sarkanyfuben (irodalmi folyoirat, fellelheto az Aloe Cafe-ban, Bp. Zichy J. u.) epp a sci-fi volt a tema, es egyik cikkben volt egy okos gondolat: a sci-fi nem mufaj, hanem tematika.
Mufaj a ballada, meg a kalandregeny (ezert aztan ezek is szolhatnak, azaz lehet a tematikajuk sci-fi), de pl. az erotika sem mufaj. Igy aztan van igenytelen szorakoztato regeny, mese, szepirodalmi regeny, szatira - ezeket egy kalap ala venni legalabbis hibas koncepcio.

--

Ha mar kedvenceket sorolunk, bedobnam Rob Sheckley nevet.

--

ERN0.since.1971.scene.muzak
http://nexus.hu/ern0/ - lamepage!

Előzmény: Skald (7)
Bregg Creative Commons License 1999.06.17 0 0 9
Ha Verne nem is, de pl. Orwell 1984-e kötelezően választható érettségi anyag. (Magyar sci-fi lista 4. hely; The Internet top 100 SFlist 34. hely)
Előzmény: Csda (6)
Bregg Creative Commons License 1999.06.17 0 0 8
Kedves Lalo!
1) Igen, Lem: Visszatérés, Hal Bregg
2) Nem láttam olyan listát, amelyen Zsoldos Péter szerepelt volna a magyar irodalom reprezentánsai között, őt inkább zenetörténészként ismerik. De engem ez nem zavar abban, hogy olvassam a műveit. Ami a "Holtak nem vetnek árnyékot" c. Zsoldos-műre vonatkozik (999-06-16 22:44:47), azzal csak részben értek egyet. Először nekem is gyengének tűnt a Vikig visszatér - Távoli tűz - Utolsó kísértés trilógia , a Feladat, ... stb regényei után, de azután újraolvastam és megszerettem.
Előzmény: Lalo (2)
Skald Creative Commons License 1999.06.17 0 0 7
Aloha,

szeretném hinni, hogy az egyes művek megítélésekor nem a felhasznált formanyelv a legfontosabb szempont... de tudom, vagy legalábbis tudni vélem, hogy ez a helyzet. Amit sci-finek szokás nevezni (ezt rühellem, de csak olyan modoros dolgokkal tudtam eddig pótolni, mint spekulatív irodalom vagy SF) nálunk sokáig a szellemi szabadságfok növelésének eszköze volt - sokan éltek vele, de nem a formát, hanem a hatást keresték, és a tré terjedésével annak rendje és módja szerint ki is ábrándultak belőle. Nálunk is akadtak szerzők, akik keze közt az SF irodalommá, formanyelvből látásmóddá vált... de kell még pár évtized, hogy ezt a fentebb stílű körök is észrevegyék.
g.a.

Csda Creative Commons License 1999.06.17 0 0 6
Hali!

Szerintem az, hogy a mostani sci-fik irodalomnak számítanak-e, nem most fog eldolni. Úgy értem nem a kortársak mondják meg, hogy most ez értékes irodalom-e, vagy pedig szemét. Hiszen például Verne a maga idejében kifejezetten sci-fiket írt... jó, nem lett kötelezo olvasmány a Nemo Kapitány. De ettol függetlenül kifejezetten maradandót alkotott.
Véleményem szerint ez (márhogy maradandót sikerült alkotni) igaz Bradbury és Asimov muveire is...
Csabi.

Sics Creative Commons License 1999.06.17 0 0 5
Üdv !

Szerintem - igen.
Pontosabban: lehet az.
(Úgy is mondhatnók: van közös részhalmazuk. )

Hogy mi az Irodalom... no, annak a definiálásába én aztán nem akarok belemenni :-)))

Minden esetre... ha az Irodalom problémákat, kérdéseket vet fel, elgondolkoztatja az olvasót, miegyéb... és teszi ezt egy bizonyos színvonalon (megírva)
- akkor kijelenthetjük, hogy bizonyos problémák feszegetése, bizonyos kérdések felvetése máris definitíve és szükségszerűen a sci-fi kategóriába sorolja az adott művet ...

Persze hogy Irodalom lesz-e belőle, az még nem biztos :-)

De javaslok egy érdekes gondolatkísérletet... fogjunk meg egy közismert és elismerten irodalmi művet... mondjuk Tolsztojtól a Háború és Békét ( az jó hosszú... ) - és kezedjük el átírni: pakoljuk a szereplőket és konfliktusaikat egy távoli, épp benépesítés alatt álló telepesbolygóra ... tartsuk meg a kidolgozott személyiségeket, a jellemábrázolás/fejlődés(?) Tolsztoji mikéntjét... tartsuk meg mindazt, ami az Emberre jellemző, tartsuk meg az alkalmazott írói eszközöket - de cseréljük le a környezetet... ( Palota helyett kupolaváros .. stb. )

No, érdekes zagyvalékot kapunk :-) - de ha jól csináltuk, Irodalomnak kell maradnia - és mindamellett Sci-Fi lesz...

***

No, ezért tartom azt, hogy létezik Irodalomnak számító sci-fi és fantazi is - csak éppen nem túl gyakori ...

bye
Sics

Lalo Creative Commons License 1999.06.16 0 0 4
Kedves Macska!

Örülök, hogy megragadtak Zsoldos Péter művei. Ajánlom figyelmedbe még A feladat és az Ellenpont című művét. (A holtak nem vetnek árnyékot már kevésbbé jó.)

Egyébként a Viking visszatér először 1965 tájékán jelent meg.

Előzmény: Lalo (2)
macska Creative Commons License 1999.06.16 0 0 3
Én csak a Zsoldos Péter-témához tudok hozzászólni. Úgy igazán sosem rajongtam a sci-fiért, de pár éve a kezembe került a Távoli tűz, amit képtelen voltam letenni - szó szerint a kezemhez nőtt. (Könyvet lopni ugye nem bűn?) Azóta rongyosra olvastam. A Viking visszatér-t is, ami nemrég jelent meg. :)
Szerintem nem vitás: ez irodalom, mégpedig nem is akármilyen. Engem meggyőzött. Ezután elkezdek science fictiont is olvasni. :)
Lalo Creative Commons License 1999.06.16 0 0 2
Bregg!

(Csak nem Hal Bregg személyesen?) Én természetesen egyetértek veled.

De láttál már olyan listát, ami a magyar irodalom reprezentánsait sorolja fel és szerepel benne Zsoldos Péter?

Előzmény: Munchausen (0)
Bregg Creative Commons License 1999.06.16 0 0 1
Természetesen. S Munchausen báró úrnak ( ? :-) ) is igaza van, amikor a (mű)fordítók szerepéről ír.
Megj.1.: Azt hiszem (bár nem tudok lengyelül) a Lalo által említett Lem-nek nem nagyon lehet panasza a magyar műfordításokra. (Murányi Beatrix ill. Mach P. Edward)
Megj.2.:S persze nem szabad megfeledkezni a magyarokról sem: Zsoldos Péter munkáival a magyar sci-fin belül egy saját stílust teremtett.
Munchausen Creative Commons License 1999.06.16 0 0 0
Feltétlenül egyenrangúak.
Nagyon sok múlik viszont a fordításon. :(
Lalo Creative Commons License 1999.06.16 0 0 topiknyitó
Számos topicban a hozzászólók gond nélkül idéznek fel kedvenc IRODALMI élményükként science-fictiont. Megszűnt volna a gettó? Egyenrangú Lem vagy Bradbury Hraballal, Salingerrel? Vagy akár jobb is?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!