Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73772

De az ugye kijön belőle, hogy az útnak indult tesó lassabban öregszik - vagy még már az sem?

Nem. Sem nem.

Mielőtt újra azt hinnéd, hogy újra megfutamodtam a fifikás kérdésed elől, hogy "szó bennszakad, hang fennakad" - csakhogy tőled idézzek, azért nem válaszolok, mert Mungo megtette.

A két dolog ég és föld. Egyik egy vektorkomponens, relatív mennyiség, másik pedig sajátidő, skalár. Annyi közük van egymáshoz, mint a vektor egyik koordinátájának a vektor hosszához. Azaz nagyjából semmi. Egyik szimmetrikus és relatív mennyiség, másik pedig objektív skalár, háromszögegyenlőtlenség. 

Előzmény: jogértelmező (73762)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73771

Megfordult. :-)

Ez butaság. Ezt már régen megmutatta a három órával végzett kísérlet.

Nem kell megfordulnia.

Előzmény: mmormota (73766)
mmormota Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73770

Szerintem is és minden gondolkodó ember szerint is.

Helyesen: minden kellően buta, rögeszméihez tények ellenében is görcsösen ember szerint.

Előzmény: destrukt (73767)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73769

" Csak ha visszajön a kiindulási pontra akkor derül ki, hogy lassabban kevesebbet öregedett. "

Nem kell visszajönnie. Ha elhalad egy "ellenőrző pont" mellett,  ahol lefotózzák, a szakálla hosszából kisilabizálható, hogy ő öregedett kevesebbet.

Megj: Az ellenőrző pont ne mozogjon a starthelyhez képest.

Előzmény: Mungo (73763)
mmormota Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73768

Akkor miből adódik az eltérés?

Abból indulsz ki, hogy a világ abszolút idős, ami azt jelenti, hogy mindennek egyformán kellene öregedni. Mikor kimérik, hogy nem így van, ragaszkodsz az abszolút idős tévedéshez, és azon az elképzelésen belül követelsz magyarázatot.

Pedig arról van szó, hogy a világnak nem jó modellje az abszolút idős elképzelés. Akármennyire jónak tűnt.

A Minkowski téridő jobb modell. Abban meg az a természetes, hogy sajátidő eltérések vannak. Csak ismerned, értened kéne.

Először persze azt kéne felfognod, hogy az abszolút idő nem alapigazság, hanem téves modell.

Előzmény: destrukt (73765)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73767

Szerinted.

Szerintem is és minden gondolkodó ember szerint is.

Ha a relativitáselmélet igaz lenne, akkor a Doppler effektus nem létezhetne. De mégis létezik.

A Doppler hatás létezése helyből cáfolja a relativitáselméletet.

Az sem gyanús, hogy létezik ilyen fogalom: "relativisztikus Doppler"?

Ez csak egy téves kifejezés. Olyan mint a "hullócsillag". Az sem csillag.

Szegény Doppler. Ha ezt a sok badarságot hallaná, amit a nevével hoznak kapcsolatba, biztosan forogna a sírjában.

Előzmény: mmormota (73764)
mmormota Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73766

Megfordult. :-)

Meg kellene értened a dolgot. Persze ha nem megy, hát nem megy.

Előzmény: destrukt (73765)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73765

Amíg távolodik, addig szimmetrikus lenne ez az öregedés dolog...

És ugye akkor is szimmetrikus, amikor közeledik.

Akkor miből adódik az eltérés?

Előzmény: Mungo (73763)
mmormota Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73764

A relativitáselmélet szerint nem létezhet Doppler hatás.

Szerinted. Azért mondod ezt, mert nem értesz hozzá, rögeszmés és mat-fiz antitalentum vagy.

Az sem gyanús, hogy létezik ilyen fogalom: "relativisztikus Doppler"?

Előzmény: destrukt (73748)
Mungo Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73763

De az ugye kijön belőle, hogy az útnak indult tesó lassabban öregszik...

Csak ha visszajön a kiindulási pontra akkor derül ki, hogy lassabban kevesebbet öregedett. Amíg távolodik, addig szimmetrikus lenne ez az öregedés dolog...

Előzmény: jogértelmező (73762)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73762

" "gyakran találkozni internetes fórumokon azzal, hogy az órák lassabban járnak. Ez hülyeség. Ilyet a specrel nem állít."

De az ugye kijön belőle, hogy az útnak indult tesó lassabban öregszik - vagy még már az sem?

Előzmény: Törölt nick (73760)
Mungo Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73761

Kb egy évvel ezelőtt hoztam egy nem túl nagy sikert aratott példát erre a "lassabban" jár dologra...

Előzmény: Törölt nick (73760)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.27 0 1 73760

Tegyük akkor tisztába:

Akkoriban elég harciasan kikeltem a megrögzött és téves "lassabban jár", "gyorsabban jár" kifejezések ellen, mert ez rengeteg téveszmére vezet és konkrétan hibás is.

Egyik óra sem jár se lassabban, sem gyorsabban, hanem MÁST MÉRNEK. Más-más világvonalakon mérik a sajátidőt.

Elég hevesen kikeltem az ellen a téveszme ellen, miszerint a specrel állítana olyasmit, hogy az "órák lassabban járnak". Ha nekem nem hiszel, akkor ülj be Dávid Gyula specrel specijére, és a legelső órán az első félórában hallani fogod ugyanezt. Szó szerint.

Szó szerint elmondja, hogy "gyakran találkozni internetes fórumokon azzal, hogy az órák lassabban járnak. Ez hülyeség. Ilyet a specrel nem állít. A Lorentz trafó idő és tér koordinátákat transzformál EGYSZERRE, nem pedig külön az időre mond ki lassulási szorzófaktorokat."

Erre jöttek az emberek, akik védelmükbe vették a hibás szóhasználatot. És közben szezont a fazonnal, relatív mennyiségeket skalárokkal össze-vissza keverve próbálták megvédeni az igazukat, amiből én kiszálltam.

- Egyrészt az itt felhozott Doppler effektus szorzófaktora számszerűen más, mint az idődilatációé. Az egyik eX, a másik chX.

- Másrészt az idődilatáció független a sebesség előjelétől, a Doppler pedig nem.

- Egyik relatív mennyiség, pusztán egy vektorkomponens, a másik pedig skalár.

- Negyedrészt pedig nem szeretem sem a terelést, sem a vizsgáztatást.

De ha könnyebb a lelkednek, akkor hidd azt, hogy én milyen buta vagyok, te pedig milyen okos. Ennyi örömöd neked is lehet az életben, megengedem.

Előzmény: jogértelmező (73759)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73759

Jelezted, hogy nem érted. E válasz jött rá:

NevemTeve 64139 2015 12 10
Bocs,  ha talán túl nehezet kérdeztem.

Előzmény: Törölt nick (73758)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.27 -1 0 73758

Emil, speciel erre nem is emlékszem, de ez nem jelent semmit, mert amúgy ezen kívül is van még rengeteg dolog amire nem reagálok.

Nem mindenki éli az életét magánypótlékként isten háta mögötti fórumokon, hogy legyen közönsége az észjátszáshoz. Mióta megszületett a kisfiam, azóta meg pláne nem érdekelnek a kretének.

De, hogy megnyugodjon a kis lelked, ne sírjál annyit:

Ha a Föld és az űrhajó között a rapiditás X(chi), akkor az észlelt frekvencia: f=e-Xf0. Ez a relativisztikus Doppler képlete.

Félre ne érts, felvállalom én, ha valamit nem tudok, ennek köszönhetően tanultam néhány év alatt rengeteg dolgot a kozmofórumon, aminek te a töredékét sem tanultad meg egész életed során, és nem is fogod soha.

Vannak dolgok amiket nem tudok, vannak amiket azóta már tudok, és még több van, amit azóta sem tudok. Én nem vagyok hozzád hasonló kretén, aki azt hiszi, hogy amit 6 éves koráig nem tanult meg az ablakzsiráfból azt már nem is kell, mert az csak matematikai hókuszpókusz. Én felvállalom amit nem tudok, csak speciel ez most pont nem olyan volt.

Előzmény: jogértelmező (73757)
jogértelmező Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73757

" A "bedobta a törülközőt" itt vsz azt jelenti, hogy csak numerikusan tudta megoldani a feladatot."

Nem. Sehogy sem oldotta meg. Ez volt a neki szegezett kérdés:

Ha Föld és az űrhajós az út folyamán óránként rádión a saját pontos idejüket küldözgetik egymásnak, akkor valamelyikük úgy tapasztalja-e, hogy a másik ritkábban küld az indokoltnál, vagyis 'lelassult az órája'?

Előzmény: pk1 (73747)
Mungo Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73756

Mert az a része, amit ti relativisztikusnak hisztek, az nem Doppler hatásból származik.

Ezt le is tudod vezetni, vagy csak vicsorogsz?

Előzmény: destrukt (73755)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -4 0 73755

Akkor most hogy van ez?

Hát ez úgy van, hogy te vagy az, aki semmit nem ért a relativitáselméletből.

Mert ha értenéd, akkor nem hinnél benne.

Miért néz ki másképp a relativisztikus doppler, mint a newtoni?

Nincs newtoni doppler. Csak Doppler féle Doppler van.

Relativisztikus Doppler sincs. Mert az a része, amit ti relativisztikusnak hisztek, az nem Doppler hatásból származik.

Te beszélsz hülyeséget, de még azt sem a saját kútfejedből. Csak a szokásos betanult blabla.

Előzmény: Mungo (73754)
Mungo Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73754

A relativitáselmélet szerint nem létezhet Doppler hatás.

Ahhoz képest, hogy egy árva kukkot sem értesz a relativitáselméletből, azért ezt határozottan megszakértetted.
Akkor most hogy van ez?
Miért néz ki másképp a relativisztikus doppler, mint a newtoni? Hogy lehet az, hogy kék és vöröseltolódásokból mégis pontos eredményeket lehet kihozni?
Hiába próbálod itt az okosságodat reklámozni, csak egyre nagyobb hülyeségeket beszélsz.

Előzmény: destrukt (73748)
pk1 Creative Commons License 2019.08.27 0 3 73753

"A mindenható matematika. Ha nem tusz valamit megmagyarázni, akkor fogd a matematikára."

Kitűnő ajánlatom van számodra: veszek egymillió forintot tőled ezer forintért. Fair, ugye? Csak nehogy valami matematikai kifogással gyere.

Előzmény: destrukt (73749)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -4 0 73752

Így van. Tehát nem igaz, hogy a Doppler effektus matematikai probléma lenne.

Fizikai probléma, amire fizikai magyarázat kell.

Előzmény: Gergo73 (73745)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -3 0 73751

Általános iskolai matematika is elég. Csak a négy alapművelet kell, meg a sebesség definíciója. Szerintem egy jó képességű 10 éves gyerek ki tudja számolni.

Így van. Tehát nem igaz, hogy A Doppler effektus matematikai probléma lenne.

Fizikai probléma, amire fizikai magyarázat kel.

Előzmény: Gergo73 (73744)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -3 0 73750

Az hol jelenik meg a gondolatmenetedben, hogy a megfigyelő és a forrás közötti távolság folyamatosan csökken?

Ott, hogy a megfigyelőhöz c+v sebességgel érkezik a fény. De a relativitáselmélet szerint csak c-vel. Ezért nem működhetne a relativitáselmélet szerint a Doppler effektus.

Emiatt ugyanis hiába állandó a fénysebesség, de a egyre rövidebb távolság miatt az időegység alatt beérkező hullámcsúcsok kicsit megszaporodnak.

Csak úgy szaporodhat meg, ha a megfigyelőhöz c+v sebességgel érkezik a fény. Ha csak c-vel érkezik, akkor nem szaporodik meg. Ezért hibás a relativitáselmélet magyarázata.

Előzmény: galaxi46 (73740)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -3 0 73749

szerencsére van rá egy eszköz, matematikának hívják.

Na igen. A mindenható matematika. Ha nem tusz valamit megmagyarázni, akkor fogd a matematikára.

Régen a mindenható istenek töltötték be ezt a szerepet.

Előzmény: mmormota (73739)
destrukt Creative Commons License 2019.08.27 -3 0 73748

Csak szólok, hogy a relativitáselmélet szerint nagyon is létezik doppler effektus a fény esetében.

Nem. A relativitáselmélet szerint nem létezhet Doppler hatás. De mivel a tényeket nehéz lenne letagadni, a relativistáknak ki kellett találni valami magyarázatot, hogy hogyan is lehetne mégis belegyömöszölni a Doppler hatást a relativitáselméletbe. A magyarázat persze tök zavaros lett, ami nem csoda, hiszen a Doppler alapból ellentétes a relativitással.

Ráadásul pontosan a számított értéknek megfelelő a mért eredmény.

Hát persze. A zavaros magyarázatból azt hozol ki, amit csak akarsz. Ha eszed van, akkor nyilván azt hozod ki, amit mérnek. Különben azonnal bukta.

Ezen az elven működik a radaros sebességmérés is.

Butaság. Ahhoz nem kell relativitáselmélet, mert nincsenek "relativisztikus" sebességek.

Előzmény: Mungo (73738)
pk1 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73747

A "bedobta a törülközőt" itt vsz azt jelenti, hogy csak numerikusan tudta megoldani a feladatot.

Előzmény: jogértelmező (73742)
sr1 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73746

Fényre (távolodás esetén)

Klasszikus Doppler:

mozgó forrás álló detektor: ω=ωo /(1+v/c)

álló forrás mozgó detektor:ω=ωo (1-v/c)

Rel. Doppler: 

ω=ωgyök((1-v/c)/(1+v/c))

ami a mértani középarányos. 

Ezt tízedik osztályba tanították... 

Gergo73 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73745

Bocsánat, a klasszikus Doppler-effektusra gondoltam. A relativisztikus Doppler (sík téridőben) egy sóhajnyival nehezebb, de a képletek ismeretében az is könnyű. Mondjuk 12 éves szint a 10 éves szint helyett.

Előzmény: Gergo73 (73744)
Gergo73 Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73744

Sík téridőben számolt dopplerhez gimnazista matek elég.

Általános iskolai matematika is elég. Csak a négy alapművelet kell, meg a sebesség definíciója. Szerintem egy jó képességű 10 éves gyerek ki tudja számolni.

Előzmény: mmormota (73743)
mmormota Creative Commons License 2019.08.27 0 0 73743

Sík téridőben számolt dopplerhez gimnazista matek elég. Ha elég bonyolult a téridő, akkor rohadt bonyolulttá válik a helyzet. De ott sem a matek kevés, legfeljebb a matektudás.

Előzmény: jogértelmező (73742)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!