Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 98623

Szárazbab, krumpli, lencse főzelékek rántásába nem teszek p.paprikát, a kelkáposztába se - főleg, ha perkelt a 'körete'

Előzmény: joy (98622)
joy Creative Commons License 2019.07.23 0 0 98622

A bab más, a tök-kapor-lencse-zöldborsó-zöldbab-kel is, azokban kevesebb a keményítő...
:o)

+jegyzés:
Igen, valóban kell a pirított íz...  kipróbáltam, a gyöngybabból készült főzeléket úgy rángattam be, hogy a főtt babból jó maréknyit lével-tejföllel leturmixoltam, a pirított hagymára öntöttem, és úgy küldtem bele.

Csak a p-paprikázásra (magyarosításra) köll nagyon vigyázni!

A száraz borsókba (Cs-S-1/2) szintén fölösleges a liszt, maguk sűrítenek, elég a fszalonnán pirított hagggyáma!
:o)

Előzmény: nagypapi51 (98614)
joy Creative Commons License 2019.07.23 0 0 98621

Semennyit.
A főtt rumli 1/3-át törd péppé, és a forrólével elkevert kispohár (2 dl) tejföllel együtt öntsd vissza, 1 rotty, és kész.
Egyébként "rendes" rántáshoz lé-mennyiségednél 2 eka (~5-6 dkg) liszt kell.

Előzmény: jsmith654 (98607)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 98620

...a lencse erre szánt részét és a füstölt hús potyadékát kivettük, lepürésítettük, és ezt tettük vissza sűrítőanyagnak a levesbe...

Tökéletes módszer!

 

Előzmény: Mazsola0070 (98619)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 98619

Valóban két külön kategória.

 

 

Nagymamám mindent hagyományosan főzött, így a leveseit, főzelékeit is csak zsírban pirított liszttel sűrítette (a végén pirospaprika hozzáadásával, Ő mindenbe tett azt is), nagyon szerettem az így készült ételeket is.

 

Viszont pár hónapja készítettünk olyan lencselevest, hogy a lencse erre szánt részét (eleve több lencsével kell főzni, hogy maradjon benne jócskán egészben is) és a füstölthús potyadékat kivettük, lepürésítettük, és ezt tettük vissza sűrítőanyagnak a levesbe.

Elképesztően finom íze volt ennek is, egyszer érdemes kipróbálni. 

 

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (98617)
Boszorka Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98618

Apám valamiért nem tűrte a rántásos dogokat, így minden habarással készült. Jómagam igen ritkán készítek klasszikus főzeléket, bizt9os azért, mert gyerekkoromban mindig meg kellett enni.:-)

Spenot és tök az szokott lenni, más csak vajon párolva és kész.

Előzmény: Mazsola0070 (98616)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98617

" mert ugyan drágább, mint a zsír + liszt kombó, de sokkal egészségesebb,  finomabb, intenzívebb ízt is ad, mint amilyen a "lisztes ízű" főzelékeknek van"

 

másabb ízt ad, az egy másik fajta étel (szerintem)

 

sárgaborsóból liszt nélkül is olyan a főzelék, hogy megáll benne a kanál :) abba (nálunk) egyáltalán nem kerül liszt...

 

(amit nem értek:

persze, hogy "egészségesebb" bizonyos szempontból liszt nélkül a zöldségétel, de emiatt kihagyni a lisztet csak akkor van értelme, ha a kenyeret, zsömlét, süteményt, tésztát, stb. is kihagyja valaki az étkezésből - az a kevés liszt, ami így belekerül egy tányér ételbe, az kb. fél-egy szelet kenyérnek felel meg, azaz átlagos étkezés esetében nem oszt nem szoroz

az is más dolog, ha valakinek jobban ízlik liszt nélkül a főtt zöldség, de csak amiatt kihagyni a szeretett ízt, mert egészségesebb, és aztán megenni ugyanazt a lisztmennyiséget egy másik ételben, annak nincs értelme, ilyen alapon a csipetkét is ki kell hagyni a gulyásból vagy a bablevesből)

Előzmény: Mazsola0070 (98616)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98616

"A rántás nem csak sűrít de a pirult liszt plusz ízt is ad."

 

Valamelyik vasárnap délelőtt nyilatkozott a Kossuth gasztroműsorában egy séf, hogy bízik benne, a jobb éttermek után a háztartásokban is általánossá válik az önmagával sűrítés technikája az erre alkalmas alapanyagoknál (krumpli, szárazbab, sárgaborsó, lencse, stb.), mert ugyan drágább, mint a zsír + liszt kombó, de sokkal egészségesebb,  finomabb, intenzívebb ízt is ad, mint amilyen a "lisztes ízű" főzelékeknek van.

 

Nekem egyébként erről az egyik rokon néni 80-as évek-beli sárgaborsó főzeléke jut eszembe, ami úgy be volt rántva, hogy függőlegesen megállt benne a kanál, a néni férje meg mindig azzal poénkodott, hogy a főzeléket szabadalmaztatja tapétaragasztóként, mert amit ezzel felraknak, azt szerinte 50 év múlva sem lehet levakarni...:)  

 

 

 

  

Előzmény: nagypapi51 (98614)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98615

szerintem a (!)normális mennyiségű liszttel készített klasszikus "magyar" főzelék az egy másik étel, mint a nem lisztes zöldség-étel, az (szerintem) nem főzelék

 

persze, a "normális" mennyiség megcsúfolása, amikor kevés zöldséget tartalmazó csirizt adnak főzelékként, az tényleg "üldözendő"

 

nincs semmi gond azzal, aki másképpen szereti, vagy szokta meg, de azt nem érdemes főzeléknek nevezni

 

a krumplifőzelék persze kicsit más, mert a krumpli jó része a liszthez hasonló keményítő, csak más plusz fehérjék vannak benne, más lesz az íze, de ugyanúgy keményítővel van besűrítve

 

amikor pl. spenót-főzeléket csinálok, a diabetészeses férj miatt kevesebb liszttel indítok, és tojással sűrítek az állagán, és a többi főzeléknél is a minimumra szorítom a liszt mennyiségét

 

 

Előzmény: nagypapi51 (98614)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98614

A bablevesbe padig áttöröd a bab egy részét?

A rántás nem csak sűrít de a pirult liszt plusz ízt is ad.

 

Előzmény: H_G (98612)
Boszorka Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98613

Így igaz!

Előzmény: H_G (98612)
H_G Creative Commons License 2019.07.18 0 0 98612

Krumplifőzelékbe én egyáltalán nem teszek lisztet, minek? A krumpli egy kis részét át kell törni.

 

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98611

1 liter vízbe én is 3 evőkanálnyi lisztet szoktam tenni (csak kicsit púpozott evőkanál) - soha nem értettem, mi a baj ennyi liszttel egy főzelékbe - egy szelet kenyérben is van ennyi, van aki kereszteshadjáratot folytat a lisztes főzelékek ellen...

Előzmény: jsmith654 (98607)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98610

Sztem ennyihez elég 2 dl tejföl, 3 ek liszttel kikeverve, és főzővízzel csomómentesre keverve.

én rántással készítem, a tejföl (meg az ecet) csak végső adalék.

 

Előzmény: jsmith654 (98609)
jsmith654 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98609

Amennyit ellep a viz.

Előzmény: nagypapi51 (98608)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98608

Kezdjük ott, hogy mennyi a krumpli?

 

Előzmény: jsmith654 (98607)
jsmith654 Creative Commons License 2019.07.17 0 0 98607

Sziasztok,

 

Krumplifozeleket csinalnek 1L viz felhasznalasaval. Mennyi lisztet es mennyi tejfolt tegyek a habarashoz, ha azt szeretnem, hogy surubb legyen a fozelek?

 

 

joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98606

Hupsz, nálam nem jön be az a család, csak a Camembertig.
Ám jó 5let, sajt, füge, sült bacon reggelire!
:o)
Sütőzéssel megint óvatosan kell bánni, 7végére jönnek a 30-asok!

Előzmény: homerx (98605)
homerx Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98605

ha hozzajutok, akkor be szoktam vagni, kekpeneszes sajtot teszek bele egy szelettel, majd betekerem baconnel es megsutom sutoben. prima desszert, de akar koretnek is elmegy.

Előzmény: joy (98604)
joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98604

Kezd érni a füge.
Azt hiszem, idén újfent gond lesz. /Tavaj előtt kínunkban belekvároztunk vagy 10 kilónyit.../
A 3 bokor folyamatosan termő tavaly csúnyán megfázott a januári tavasz miatt, össz-visz 15 bogyó termett.
Idén jobb a helyzet.
2 sokat apróz, még mind zöld, 1 -8 éves mind- eddig összesen termett vagy 2 marékkal, most dönget ezerrel. Öklömnyi gyümölcsöket hoz, már egy hete érlelni kezdte. Óvatos duhaj, naponta 4-5 barnul be, amit jó leszedni még a murva csigák előtt.

joy Creative Commons License 2019.07.15 0 0 98603

De, murvára sértő...
:o)))
Ahogy Hofi mondá vala:
"Anyósom az tudja!"

Előzmény: nagypapi51 (98602)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 98602

ugye nem sértelek meg, ha nem kattintok rá? :)

Előzmény: joy (98601)
joy Creative Commons License 2019.07.07 0 0 98601

Ha valakik eddig nem tudták volna, a palacsintasütés tudomány!
KUTATÓK FEJTETTÉK MEG A TÖKÉLETES PALACSINTA TITKÁT. MUTATJUK!
:o)

ZsuR Creative Commons License 2019.06.30 0 0 98600

Igen, igaz.

Előzmény: Csimpolya (98599)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.30 0 0 98599

Érdemes néha új dolgokat kipróbálni, aztán vagy beválik, vagy sem. Az is lehet, hogy egész jó, csak neked nem ízlik, az is, hogy neked ízlik,,másnak nem.

Előzmény: ZsuR (98598)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98598

Ha mar izlesrol van szo ":))

 

Nekem a szuloi haztol - az Anyu konyhajatol jon az izlesem... amit o fozott, az izlett, azt orokoltem, azzal kezdtem en is fozni.

 

Aztan jottek hozza dolgok - foleg fuszerek, es etel parositasok, amik nekem szokatlanok voltak, mert az Anyue kobe volt vesve... melyik fozelekhez megy fasirt, melyikhez porkolt, melyikhez sult...  Attol elterni nem lehetett :)).

 

Aztan jottek mas orszagok etelei, sot, mas szakacsok szokasai... 

 

Mostanaban egy "regi" TV szakacs musorat vettem elo:  Mary Berry....

Eszre lehet venni mik azok a fuszerek amiket hasznal szivesen - de nincs is ezzel baj, amig ha kiprobalom, izlik.  Most amit probaltam az a mez.

Sult husok, amiket hirtelen kell sutni, nem kiszaritani - es soha nem erik el a szep szin stadiumot, mert akkor mar tulsutott lenne,

Szova a mez segit.

 

Ma a melyhutobol vettem elo csont es bor nelkuli csirkemellet, meg eleg fagyosan csikokra vagtam, es osszekevertem Dijon mustarral, soval, oliva olajjal, es mezzel... oliva olaj es vaj kevereken sutottem kis adagokban, magas hofokon, kis adagokban.

Az ize tokeletes lett, a szine tokeletes lett - szoval megtartom ezt a trukkot!

 

 

A het vegen a csokolae es mouse sutemenyet fogom felfedezni... egyszeru es konnyen elkeszithetonek latszik, es van benne egy resz amit meg nem lattam mastol, nem csinaltam meg.  Szoval holnap... remelem.

 

ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98597

:)) Koszonom! :))

Előzmény: Csimpolya (98596)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98596

Tudtam, hogy jó az ízlésed!

Előzmény: ZsuR (98595)
ZsuR Creative Commons License 2019.06.29 0 0 98595

...jajj de szeretem... 

Előzmény: Csimpolya (98594)
Csimpolya Creative Commons License 2019.06.28 0 0 98594

Jól gondolod!

Előzmény: ZsuR (98593)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!