Nekem idén példaértékű volt a gyepem. Pontosabban júniusra az lett. Sűrű mindenhol, az ep. foltoktól eltekintve az nőtt, aminek kellett.
Addig 4,4 cm-en volt hagyva, kb. 1 hónapja immáron 5,2 cm hosszan.
A muhar mégis utat talált. Egy-két csomót kitéptem, de mivel vele jött a fű is, ezért abbahagytam.
Őszintén szólva csak annyit tudok hozzátenni, hogy lehet sűrű a gyep, lehet jó árnyékoló, de mivel a gyökerek lefelé húzódása miatt nem jó, ha naponta locsolunk, ezért a 34-38 fokos hetek során baromira felmelegedhet még az árnyékolt földfelszín is.
Nem tudom, hogy nektek idén mi volt a tapasztalatotok, de nekem azokon a helyeken, amit egész nap ér a napsütés, kegyetlenül előtört a muhar. Sajnos ez is ámen! :-)
Tíz éve telepítettem 200 m2 gyepszőnyeget, ami sokáig szép volt de sajnos mostanra eléggé leamortizálódott, elgyomosodott. Ősszel szeretnék újratelepíteni de immár vetéssel. Hogy tudnám megoldani némi területegyengetéssel előkészítve, hogy a lefektetett vakondhálót ne sértsem meg.
Én sem úsztam meg idén se. Itteni mércével tán nem, de mint laikus, mondhatni szép füvem van (gazmentes, egybefüggő, szép ződ), leszámítva egy sarkot, ahol hasonló pusztulat van. Nyilván vizet, napot, stb ugyanannyit kapott, oszt mégis.
Tavaly Switch-csel próbáltam megakadályozni legalább a továbbterjedést, Samubá ajánlásával még be is locsoltam vmennyit belőle, hogy a gyökerekhez is eljusson. De csodásan, szinte két hét alatt meggyógyult. Előbb 1-1 zöld őrpózna, aztán egyre sűrűbben, végül zöld lett újra.
Idén is elmentem venni, a Switch mellé lelkemre kötötte a hölgy, hogy adjak Amistart is. Kipróbáltam, ennek nagyjából egy hete, most is zöldül vissza, de már látom, hogy sajnos vannak menthetetlen foltok.
Ha nem csal az emlékezetem, akkor ez egy tipikus nyári folt. Google-n summer patch néven kikeresheted, adnak hozzá receptet is az amerikaiak. Én Amistart használok már csak zömmel, lejebb pár napja többiek emlegettek más nevű újabb szereket is. Valamivel azonban kezelned kellene, mert eléggé beteg. Ősszel elképzelhető, hogy felül kell vetni.
Rain Bird 3500-as szórófejhez nincs véletlen valakinek felesleges, megmaradt vagy akár hiányos fúvókakészlete, amire már nincs szüksége? Természetesen nem ingyen.
Én olyan szülői beidegződésből is csinálom: ha a gyereket beküldöm az orvoshoz, aki megnyüstöli, akkor hazafelé a kölök valamit választhat, édességet, fagyit, ilyesmit. :-)
Ha Samubá is javasolta, akkor vsz igaz az a feltételezésem, hogy hiába van a gyökerek környékén nedvesség, nagy melegben akkor is jól jön a felületi víz. S igen, ld. https://ttk.elte.hu/dstore/document/844/book.pdf 2.1.7 pontját. Ha jól raktam össze, mivel páratartalmat növelek, ezért kevesebb transpiráció történik, ami olyan, mint az embernél az izzadás. Vagy fordítva: a vágás utáni állapotban kíméljük a növényt, nem kell áramoltatnia annyit.
Most a kánikulában ha úgy vágok füvet, hogy a nyírás nagy, 15 mm-es locsolásaim napjaimat megelőző napon van, akkor egy kb. 2,5-3 mm-es extra locsolást kap a fű a vágás után egyből. Mivel ez már jellemzően 10-f11 között van, nyilván egy része elpárolog a víznek.
Ilyen kevés víz nem jut le a gyökerekig ilyen melegben, de az a koncepcióm, hogy ahogy az emberek nyáron vizezik magukat, hogy a párolgással hőt vonjanak el a testfelületükről, ugyanúgy talán a fűnek is jót tesz ez a kis locsolás.
Helyes ez a megközelítés szerintetek, vagy valójában értelmetlenek, haszontalanok ezek a mini locsolások?
Heti kétszer nyírom a füvet 5cm magasra. Mindig marad 6-10 levél a betyárkórón. a nyírás nem öli ki csak szinten tartja. Nálam nem fogja elérni a magzó magasságot. Sajnos a szomszéd nem szeret kapálni. Tavaly tiszta gaz volt a kertje. A szél megoldotta a gaz magjainak széthordását. Most vannak tyúkjai azok rendbe rakták a kertjét. Most nem gazos. Látszik is a füvemen, hogy az ő hozzá közeli rész sokkal szennyezetteb mint a hátsó rész amit leválaszt egy szőlősor és két fa. Oda kevesebb mag jutott.
Igyekeztem èveken át tartani a 20-22g/m2-t mind a 23-7-7-ből, mind a 11-11-21-ből.
Ma megszaladt a kezem, s az egyik gyeptagra kb 35g/m2-t szórtam ki a 11-11-21-ből, ami ugye a káliumból kb 7g/m2-t jelent.
Az a kérdésem, hogy ilyenkor a K egy része kárba megy, kvázi pazaroltam, vagy nem, mert ha egyből nem is bírják felvenni a fűfélék az egész mennyiséget, de ahhoz elég lassan szivárog lefelé, hogy akkor majd pár hét múlva hasznosuljon?
Hàttérinfó: egyszer valahol olvastam, hogy a foszfor alig halad lefelè, nitrogén szinte “száguld”, de a káliumnál még közelítő adat sem rèmlik.