Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1574
Kedves illicit!
Persze, nagyon nehezet kérdezel!
Mert hol, milyen anyag, milyen minőség, milyen cég?
A www.archiweb.hu/lakas részen találsz néhány gyártói árjegyzéket. Ez azt jelenti, hogy ezek a cégek árusítanak is, nemcsak terjesztenek a kiskereskedelembe.
Másik lehetőség a reklámsajtó figyelése, ahol napi árak, akciók vannak.

A probléma külön része, hogy esetleg más helyre érdemes menned, ha egy raklap tetőcserepet vennél, vagy ha két raklap cserepet és tíz tekercs bitumeneslemezt egyszerre.

Nem tudom, mi a szakmád, de tegyük fel, hogy bróker vagy. Mit válaszolnál arra a kérdésre, hogy milyen részvényt vegyek?

illicit Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1573
Helló mindenkinek!
Aktuális építőanyag árakat hol lehet megnézni az interneten?
Lehet egyáltalán?
rizo Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1572
Hacsek es Saca,
a "termosztatos" nalam azt jelenti, hogy valami bimetal csucsul benne. Beallitunk egy hofokot, aztan ha nyomas (Bernoulli torveny: aramlasi sebesseg) vagy hofok valtozas tortenik szepen utana allit. Ennek az utana allitasnak van egy idoallandoja, ha ennel gyorsabban valtozik valami (nyomas lokes) a bimetal nem kepes kovetni, ha lassabban (hul a viz) akkor igen, azaz nem veszed eszre.
Uff, szoltam :)
Rizo
stoki Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1571
LitleBee
Csatolt fájllal küldtem 2 levelet ismét !!!
Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1570
Saca,
talán nem kéne idegen pályán vitatkoznom, de lehetetlennek tűnik, hogy egy mechanikus csaptelep egyszerre tudjon utánamenni a változó nyomású és hőmérsékletű víznek és ezek alapján tudja szabályozni, hogy mennyi meleget kell a hideghez keverni.
Az én felfogásom szerint a termosztátos csap arra jó, hogy a beállított értéknek megfelelően vesz vizet a konstans hideg és melegvízforrásból, és legközelebb ugyanazt az értéket adja külön beállítás nélkül.

De tényleg jó lenne, ha egy szaniter-szakember közbekotyogna.

Saca Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1569
Hacsek + termosztát:
Na, akkor vitatkozzunk :)
Én még kevésbé vagyok vízgépész, mint te, de

Ad 1. olvastam egy "Fürdőszobák" c. könyvet, amiben vagy 4 oldalon értekeztek különféle csapokról és ott fehéren-feketén azt írják, hogy a termosztátos csap a vízbetáplálás egyenetlenségeit teszi láthatatlanná a fogyasztó számára hőfokilag. Ott le is írták két mondatban a működési elvet és a tipikus kivitelezést, de már nem emlékszem.

Ad 2. Ha, amint írod, a "konstans hőmérsékletű és nyomású vizet" biztosítja a belső melegítő, akkor mi a fészkes f...-nek termosztát ? Beállítom az elején, ahogy tetszik és kampec. Mihez kellene ekkor termosztát a csapba ? Vagy arra gondoltál, hogy ugyanakkor a hidegvíz nem stabil ? De hát akkor ugyanott tartunk ! Szerintem nincs sokkal könyebb dolga a "fedélzeti computer"-nek, ha kettő helyett csak az egyik forrás változik.

Vagy közelítsük meg fordítva: Szerinted mit csinál egy termosztátos csap ? Miben több egy simánál ? Én abból, amit írtál, csak arra tudok következtetni, hogy arra gondolsz, hogy beállítok rajta X fokot, és akkor ő annyi úgy keveri a két stabil nyomású és hőfokú vizet, hogy X fokú jöjjön ki a végén. Ennek viszont nem látom értelmét, mert ez akkor ugyanaz, mint pl. az egykaros, csak látom SI szerint is, hogy mit kapok, nem csak a kezemmel érzem, hogy jó-e.

Emberek, szójjon mán bele olyasvalaki is, akinek van ilyenje, vagy látott valakit, akinek van olyan ismerőse, akinek a rokona hallott erről !

Laci + csempe:
Ha neked jó a Zalakerámia (és Bp), akkor szerintem a Budaörsi úti és nem messze tőle a sasadi virágpiac mellett lévő boltok jó választékúak és elég olcsók (a Bartókon lévő pl. drágább).

Saca

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1568
Laci,
El kellene árulnod, hogy nagyjából hol akarod beszerezni a csempét meg a stb-t.
Mert ha pl. Zalában tudok egy jó helyet, te meg debreceni vagy, akkor szivatás lenne
Laci Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1567
Köszi Hacsek, köszi Rizo!

Szóval nem ajánlotok kömívest? Na jó.

És esetleg a harmadik kérdésemre ((padlólapok, hajópadló, fürdőkád, csaptelepek, csempék, stb.)) tudnátok valamit ajánlani?

Laci

rizo Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1566
Hacsek,
En ugy emlekszem, hogy valami 400 bar nyomas kell a foldgaz cseppfolyositasahoz, pl. ezert nincs elterjedve. :)
Igazabol azt kellett volna irnom, hogy a tartaly az altalaban PB, es az atallashoz ki kell hivni a gazszerelot az ujboli beuzemeleshez (egonyomas, meg egyebb huncutsagok), nem csak osszedugjuk oszt jovan. :)
Rizo
Moke Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1565
Helló T. Mindenki!

Tacsának:
A lépcső tervét átnéztük. Egy kicsit át kellett alakítani a helyi viszonyok függvényében. Viszont ez már könnyen ment az általad készített terv alapján. Mégegyszer NAGYON KÖSZÖNJÜK!!!

Igaz, ritkán jelentkezem, de folyamatosan figyelemmel kísérem a fejleményeket. Rengeteg tapasztalat gyűlik itt össze, és olyan jó, hogy akadnak segítőkész emberkék is a világon.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1564
Rizo,
Van tartályos földgáz is, csak az másmilyen tartály.
rizo Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1563
Laci,
Bar nem en lettem megszolitva, de
a tartalyos gaz az PB, a vezetekes pedig fold. Szoval a cirkot is at kell allitani, de megoldhato (stiebel eseten mindenkepp)
b,
c, Irisz csempebolt :)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1562
Helló, Laci!
Van több ilyen gázszolgáltató (Primagáz, Totalgáz, Shellgas, Mol) aki gáztartályt telepít a kertedbe. Csak ott szokásos ez a módszer, ahol lesz vezetékes gáz, csak még nem ért oda, viszont az építkező belül már kiépítette a gázvezetékeket. A tartály újratöltése valamivel drágább, mint a vezetékes gáz.

Kétféle tartályos gáz van: földgáz és PB-gáz. Ha fűtőberendezést (Kazán, konvektor) akarsz róla üzemeltetni, akkor a földgáz a jobb, ha csak kisvízmelegítőt és tűzhelyet, akkor inkább a PB-gáz.
Ha a vezetékeid egyébként is földgázra vannak kiépítve, akkor nem kell semmi pótlólagosat beszerelni, a szolgáltatók a rácsatlakozást kiépítik.
Árinformációm sajna nincs.

Kivitelezőt a Tacsával való egyetértésünk alapján nem ajánlunk, nem utolsósorban azért sem, hogy aztán ne ránk haragudj.

Laci Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1561
Helló megint Hacsek,

azt szeretném megkérdezni, hogy tudsz-e te valamit az ilyen nagy gáztartályok bérlési lehetőségéről? Illetve, hogy szerinted megvalósítható-e az, hogy ilyen (TI-gáz vagy micsoda) dologról menjen cirkó, és amikor beérkezik a gáz a telekre, akkor csak a csatlakozást kell kicserélni, és megy minden rendesen.

És még egy: tudtok ajánlani egy jó, megbízható, nem túl drága kőműves brigágádot, aki vállalja a burkolást is? (nem az evésre gondoltam :))

És még egy: vannak esetleg tippjeitek, hogy hol lehet a különböző lakásfelszerelési cikkeket (padlólapok, hajópadló, fürdőkád, csaptelepek, csampék, stb.) jó áron , jó minőségben beszerezni?

Köszi,
Laci

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1560
6. Tájolás. Még szaklapokban is meglepoen sok "rosszul" tájolt házat látni. Azért használok idézojelet, mert ez valóban szubjektív terület. Bár nehéz megérteni, hogy miért jó egy déli fekvésu hálószoba...

Folyt. köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1559
Kész, vége, TTT1?
Nos hát vannak nagyon jó ötleteid és tapasztalataid, de azért akadnak szubjektív (nem általánosítható) dolgok is.

Először is abból indulsz ki, hogy a pusztaság közepén akármekkora beépített alaptrerület megvalósítható. Ezzel szemben sok építtető azzal küzd, hogy kicsi a telek, és a beépíthető rész.
Másodszor: több generációs család esetében általában jó a több lakószint, de ezt hadd döntsék el maguk!
3. Hogy a konyha vagy étkező legyen e nagy, ez családfüggő. 3-4 tagú családnál valóban az egyterű nagy konyha jobb, de 3 generációnál vagy 4-5 gyereknél a külön étkező észszerűbb.
4. A teraszra a nappaliból kimenni legalább annyira fontos, mint az étkezőből. Mennyivel jobb a kosz az étkezőben, mint a nappaliban?
5. Nem látom a 4. pontodat, pótold!
6. Mi van, ha én nyáron a hűvös követ szeretem meztélláb.
Tévedés, hogy a "laminált" tévedés. A Laminat szó eredetileg a laminálással létrehozott külföldi termékek márkaneve, tehát a laminált egy szabályos magyar befejezett melléknévi igenév. A Laminat tehát laminált lap.

LitleBee Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1558
stoki
Írtam neked emilt.
rizo Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1557
sziasztok!
TTT1: a 2 pontot, kicsit bovebben legyszi.
mi a helyzet a spejz/spajz-al?

Rizo

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1556
5. Burkolatok és futés. Erosen összefügg. A nappaliban a legrosszabb burkolat a kövezés. A legtöbben azért választják, mert a padlófutéshez az javallt. Valóban nagyon kellemes télen a talpat melengeto padló, de van 6 hónap amikor nem futesz. És ilyenkor bizony hideg a ko. Még kánikula idején is. Nincs rosszabb, mint percenként rászolni a gyerekekre, hogy vegyenek már fel papucsot. A zokni a kerti ki-be hancúr miatt nem jöhet szóba. Szonyeg pedig gyakran nem kerülhet oda és úgy, ahogy kellene.
Akkor mi legyen? Parketta. Ha van sok pénzed és nincs gyereked. Ellenkezo esetben a laminátos (tévesen: laminált)parketta, padlólap. Ismerem az ellenvéleményeket (nem igazi fa, mu, stb.), de ezek eltörpülnek az elonyökhöz képest. Különösen az figyelembe véve, hogy a parkettát is lelakkozod, vagyis egy mu(anyag) felületen jársz.

Folyt. köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1554
Üdvözöllek TTT1,
kíváncsian várjuk a folytatást.
De ha megengeded, majd vitatkozunk is veled, hátha a te tapasztalataid nem lesznek általános érvényűek.
TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1553
Folytatom. Nemcsak a saját több házban és lakásban gyujtött tapasztalat, de az igen széles ismerosi kör véleményének összefoglalója ez.

2. A külön (kis) konyha, mellette nagy étkezo (esetleg nappali-étkezo) nem válik be. Az amerikai konyhás változat is visszaszorulóban van. A leghasznosabbnak a méretes konyha-étkezo helység bizonyult.
3. Terasz. Legyen minél nagyobb fedett rész. Legyenek nagy ablakok a nappaliból, de a kijárat az étkezo-konyhából legyen. Ennek 2 oka van: egyrészt a kosz nem egyenesen a nappaliba kerül (ki-be járkálás), másrészt mind gyakoribb a teraszon étkezés. Ilyenkor hasznos a rövid távolság.

Folyt köv.

TTT1 Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1552
Elso hozzászólásként egy hosszabb összefoglaló. Mostanság fejezem be a házam építését. Sok a tanulság...
1. Ha van elég hely és lehetoség, akkor földszintes (egyszintes) házat kell építeni. Sok év tapasztalata szerint nem praktikus sem a pince (hacsak nem borospince), sem az emelet. Általában az emeletre szorulnak a hálószobák (ahol többnyire meleg van és az nem jó alváshoz), ami álmos reggeleken és fáradt estéken nagyon macerás. Ha gyerek is van, akkor pedig veszélyes is.

Folyt köv.

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1551
A Törzsasztal-buliknál úgy megy a jelentkezés, hogy aki jönni akar, az szól, a szervező pedig listát közöl pl. kétnaponta, hogy eddig ki jelentkezett. Aki már jelentkezett, de még nincs rajta a listán, az meg reklamál.
tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1550
Például ide kéne egy profinak tenni egy jelentkezési lapot valahogy, vagy valahová!
tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1549
Kedves Mindenki!
Azt hiszem , leginkább a nagyérdeműtről függ, akár pl. 1-2 héten belül is lehet, hétköznap du.-késő délután, vagy hétvégén, kisebb kirándulással és a Csobánkai építészet megtekintésével kombinálva. Adjatok egy javasolt időpontot és létszámot.

Üdv
tacsa

tacsa Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1548
Kedves saca!
Ha én írtam, ha nem, a kartácsszeg a következőképpen írható le nagy vonalakban: többféle méret van hosszban és átmérőben ,amíg nem rozsdázik el, olyan kékesfekete, kb. max.1mm vastag, és kb. 0,5-0,8 cm hosszú. A legfontosabb, hogy a "feje" az átmérőhöz viszonyítva nagy,lapos, tehát ezért alkalmas arra , hogy "fogja" a textilt, kárpitot. Legtöbbet pont ezért a kárpitosok használják.

Üdv
tacsa

Hacsek Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1547
Saca,
Ismétlem, nem az én asztalom a vízgépészet, de úgy tudom, hogy a termosztátos csaptelep is csak akkor működik, ha a melegvíz forrása (bojler, távvezeték) konstans hőmérsékletű és nyomású vizet biztosít, és ehhez keveri a megfelelő mennyiségű hidegvizet. Ha nem így lenne, akkor egy fedélzeti komputernek kellene lenni a csaptelepben, ami pillanatonként számítja a nyomás-hőmérséklet-fluxus függvényt.
DE a lényeg az, hogy ha átalányt fizetsz, akkor nincs értelme külön vízmelegítőt sem beszerelni.
hóember Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1546
És mit csensz, Magnumot?
hóember Creative Commons License 1999.07.21 0 0 1545
Kedves Saca!

Szegény Rémusz bácsi már napok óta elszigeteltségben él. Nincs internetes kapcsolata, levelezni se tud. Én szoktam felhivni telefonon, azt mondta rettenetesen hiányzunk Neki és majd megőrül, hogy újra legyen vonala. Mindenkit üdvözöl, és ahogy rendbejön, azonnal felül az asztal közepére és mesél.

A csinált konyhabútort én javasoltam Neki, mi is azt csináltuk és negyedannyiba került, mintha bebutoroztuk volna a konyhát. Persze ehhez kell egy elképzelés, megfelelő beletörődés, egy jó asztalosmester és el kell menni néhány boltba körülnézni.

A Paffaniról annyit, hogy mi valami végkiárusitáson vettünk konyhait, ami zuhanyos is, fürdőbe kagylóhoz és fürdőkádhoz. Nagyon meg vagyok velük elégedve. Az egy marhaság, amit sokan mondanak, hogy termosztátos meg egyéb csilingelő vascsicsergő kell egy fürdőbe. Nekünk a sima csapteleppel a 2 éves lányom se forrázta le magát. Igaz másfél éves volt, amikor megmagyaráztuk, hogy középre kell állitani a kart és akkor pont jó a viz hőmérséklete.

üdv:hóember

Saca Creative Commons License 1999.07.20 0 0 1544
Hacsek:
Hogy központi melegvíz van-e egyedi mérővel ?
Annyira központi, hogy nem a lakásban melegítődik, és a lakásban nincs mérő felszerelve.
De ettől függetlenül nem értem, amit válaszoltál:

.... akkor a vezetékben lévő vizet nem tudod szabályozni szaniter eszközzel.

Most halál hagyományos, két tekerős csap van.
Kinyitom a hideget, hideg jön, kinyitom a meleget, meleg jön.
Az én elképzelésem szerint ezt lehetne szabályozni, hogy amikor mongyuk kisebb a meleg nyomása, akkor azt jobban megnyitom.
Nem ezt csinálja a termosztátos csaptelep, vagy legalábbis olyan dolgot, aminek ugyanez a végerdeménye, nevezetesen, hogy konstans hőmérsékletű víz jön, a hideg-meleg víz bizonyos határok között maradó nyomásváltozásától függetlenül ?
Vagy valami kimaradt a gyerekszobámból .... :)
Amúgy ez ott lenne, ahová költözünk (újpesti panel, ujjé !), de ott van mérő a lakásban.

Saca

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!