Keresés

Részletes keresés

parszek Creative Commons License 2021.03.06 -1 0 5123

Nekem úgy tűnt, azt állítottad, de mindegy. Beleköthetnék az új kedvenceidbe, de miért tegyem? Nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy ma már egy közepes szerző is ismeri azokat a több összetevőből álló írási technikákat, amit 1945 előtt még a legjobb szerzők sem ismertek, és ezért nem használtak. Ezt nem fogják soha megérteni a hozzád hasonlók, ha eddig nem értették meg.

 

"Mellékesen kérdezem, hány éves korodban fogod az addigi kedvenc szerzőidre azt mondani, hogy lejárt lemez, lépjünk már túl rajta mert egy elavult fos amit írtak?"

 

Ha kicsit is ismernél, tudnád, hogy rám jellemző ez a hozzáállás legkevésbé. Nem azért olvastam el sok Max Brandot, mert ő kedvenc íróm volt, hanem rá voltam kényszerítve, hogy csak ilyet olvashassak. Bizonyára észrevetted te is, hogy ebben az országban sokáig kommunizmus volt, és alig adtak ki jó könyveket. Ezért itt rendszerváltásnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy megismerhessem a kedvenc szerzőimet. Ezek nálam nem szoktak változgatni, és nem is fognak.

 

Ha még mindig nem értenéd: nem várható, hogy innen már jelentősen továbbfejlődjön az irodalom, nem beszélve arról, hogy Stephen Kinghez mérhető író csak ezerévente születik.

Előzmény: crwf (5122)
crwf Creative Commons License 2021.03.06 0 3 5122

Sok mindent nem értesz, segítek.
Nem állítottam, hogy nem vagy nyitott, úgy értettem a nyitottságot, hogy én, makacs öregemberként, szeretek régi írókat olvasni, de ugyanakkor nyitott vagyok az újakra is, sőt sokukat kedvelem. Ha nagyon figyelsz, az is benne van, hogy te pedig az új krimiket szereted, de régit is olvasol, olvastál.
Mint kiderült, még többet is mint egy - kettőt.
Mellékesen kérdezem, hány éves korodban fogod az addigi kedvenc szerzőidre azt mondani, hogy lejárt lemez, lépjünk már túl rajta mert egy elavult fos amit írtak?
Képzeld el, A csodalovak völgye nekem sem tetszik, sőt mivel az írónak kicsivel több mint 80 könyvét olvastam, még vagy 20-at fel tudnák sorolni, ami (szerintem) gyenge.
Van viszont 15 - 20 könyve, ami (más írók, köztük maiak művei mellett is), életem legnagyobb olvasmány élményei közé tartoznak. Ezen az soha nem fog változtatni, hogy kinek tetszik, kinek nem.
Havas Zsigmond sem a szívem csücske, de tisztelettel elismerem a munkásságát és sajnálom, hogy egy művének eredetije elvész, nem olvashatják azok, akik szeretik.

 

 

 

 

 

Előzmény: parszek (5119)
laszlo_k Creative Commons License 2021.03.05 -1 0 5121

Hát ez beszoptad. Mert tévedsz. 

Előzmény: parszek (5120)
parszek Creative Commons License 2021.03.05 0 0 5120

Tudod mi a szánalmas, Titkos Éva? Az 1200. nickneved.

Előzmény: laszlo_k (5118)
parszek Creative Commons License 2021.03.05 0 0 5119

Nem értem, miért emlegeted a nyitottságot. Mint írtam, régen rengeteg régit olvastam, mert más olvasnivaló nem volt. Még Spencer Wallstól is olvastam kettőt, de őt már akkor is elviselhetetlenül szarnak tartottam. Edgar Wallace-tól jóval többet, mert akkori barátaim állandóan dicsérték, de ő is gagyi volt. Nem hiszem, hogy tudnál olyan jelentős szerzőt említeni, akitől ne olvastam volna. Az általad kedvelt Max Brandtól legalább 30 regényt. Az utolsó A csodalovak völgye volt, ami akkoriban egy szinte megszerezhetetlen ritkaság volt. Biztos már nem vagyok benne, de lehet, hogy az volt az utolsó western is, amit olvastam. Ez évtizedekkel ezelőtt volt, azt hiszem, akkor mondtam azt, hogy ebből én nem kérek többet.

Előzmény: crwf (5117)
laszlo_k Creative Commons License 2021.03.05 0 1 5118

Tudod mi a szánalmas? A te folyamatos lekezelő véleményed könyvekről, írókról, és ezek szerint a többi krimirajongóról is. Ha te úgy gondolsz valamit, mindenki gondolja ugyanazt, különben hülye.

Szerinted például Alistair MacLean szar, nekem meg egyik kedvenc szerzőm (és ez szerintem inkább téged minősít negatívan...). Van gyengébb könyve, de mellette rengeteg kiemelkedő darab is (bár ő inkább kaland, mint krimiíró).

Persze, sajnálatos, hogy Michael Connelly nem kapja meg a megérdemelt helyét a magyar piacon (akit személy szerint a kortárs krimi legjobbjának tartok), de ezért a könyvkiadók felé kell nézned, nem a 70-90 éves krimiket leszólni, meg azokat, akik szeretik őket. Azonkívül ez Christie, Spillane, Chandler, Simenon, stb (nem 1-2 szerző) kora is, akik napjainkban is bőven olvashatóak.

Az is sajnálatos, hogy elsőkönyves szerzőket hamarabb adnak ki, mint a kortárs krimi legjobbjaitól könyvet (mert a sorozatoktól félnek, mint a tűztől), de ez ellen csak úgy tudsz tenni, ha kiadót alapítasz...

De a Spencer Walls regény azért lenne "fontos", mert most kellene biztosítani (digitalizálni), hogy megmaradjon az utókornak. Szerinted nem fontos, de az. De ezt úgy se érted...

Előzmény: parszek (5116)
crwf Creative Commons License 2021.03.05 0 0 5117

Peter James, Lee Child, Greg Iles, Chris Carter, skandik közül Jussi Adler-Olsen.

Ezek csak a kedvenceim, akiktől minden megvan és olvastam is.

Ezt úgy hívom, hogy nyitottság.

Az én szempontomból az újra, a tiedből a régire.

Ha érted...

parszek Creative Commons License 2021.03.05 -1 0 5116

Ez nagy ostobaság volt, de sosem fogod megérteni, miért. Valószínűleg egyáltalán nem olvasol új krimiket, és Max Brand számodra a csúcsirodalom. Szánalmas.

Előzmény: crwf (5115)
crwf Creative Commons License 2021.03.05 0 1 5115

És 100 év műlva valaki ezt írja majd egy fórumon:

 

Ha Lawrence Block jogutódja nem adja oda a kéziratot, azzal csak szívességet tesz mindenkinek.

 

A 2045 előtti krimik már elavultak, 1-2 író műveitől eltekintve már nem kíváncsi rájuk senki. Néhány öregember nem tudja még ezeket elengedni, az ilyeneket nem tudom megérteni. Fiatalkoromban még én...

parszek Creative Commons License 2021.03.04 -2 2 5114

Ha Spencer Walls jogutódja nem adja oda a kéziratot, azzal csak szívességet tesz mindenkinek.

 

Az 1945 előtti krimik már elavultak, 1-2 író műveitől eltekintve már nem kíváncsi rájuk senki. Néhány öregember nem tudja még ezeket elengedni, az ilyeneket nem tudom megérteni. Fiatalkoromban még én is olvastam sok 1945 előttit, de csak azért, mert újabbakból alig volt értékelhető minőségű. A fordulópont az volt, amikor elkezdtem a Rakétából olvasni olyanokat, mint James Grady, Bob Langley, Thomas Harris vagy Robert Ludlum. A különbség akkora volt, mintha addig fekete-fehérben láttam volna a világot, utána pedig színesben...

 

Nehéz megmondani, az újak közül mit érdemes kiadni, én például el sem tudom képzelni, kit érdekelhetnek M. C. Beaton és sok más gagyi író könyvei, de valószínűleg még az ilyenek is nyereségesek. A skandináv krimik özöne óriási kárt okozott, hatalmas válságba került a krimik kiadása, mert hiába jelenik meg rengeteg krimi és thriller, éppen a legjobbak kiadását hagyták abba. Más országokban valószínűleg harcolnak egymással a kiadók, hogy ki adja ki Michael Connelly vagy Lawrence Block műveit, mert ismerik őket, tudják, hogy zseniális szerzők. Itt a dilettánsoknak jó az elsőkönyves női szerző is...

 

Hatalmas tehát a probléma, de nem az 1945 előttiek hiánya. És akkor még nem említettem a sci-fit és a horrort, pedig ezeknek a műfajoknak a kiadásával kapcsolatban még nagyobb gondok vannak.

Előzmény: Longvale (5107)
Longvale Creative Commons License 2021.03.03 0 3 5113

 

Doktor Kubb A világjáró érdekfeszítő kalandjai, Bp., Nick Carter Kiadó, 1922-1925.

46 füzetet adtak ki (egy cimborámnak meg van az összes kiadott). Ezeknek - szerintem - komolyabb irodalmi értéke nincs. Viszont a témái ma is érdekesek lehetnek. SF-ben viszont számontartják, mint a magyar sci-fi hajdani egy mérföldköveit.

 

https://sites.google.com/site/scifitort/iroportrek/ismeretlen-doktor-kubb

 

A 2. Dr. Kubb füzet (ami ott "hiányzik"): A dzabalpuri rádzsa

 

Itt a következőket írják a sorozatról: "Ismeretlen (?, ? – ?, ?)a Doktor Kubb sorozat szerzője. Életéről, az álneve alatt rejlő személyről nincsen információnk. A sorozat kalandtörténeteket tartalmaz, köztük sci-fi jellegűeket is a kivételes képességű hős, dr. Erik Kubb életére fölfűzve."

 

Hárs László: A reakciós ponyvaregény (Szocializmus, 1938/5. sz.) c. cikkében utalt rá, hogy egy "G. T." monogramú jónevű futballkapus írta a Doktor Kubb füzeteket. Hárs egy dörzsölt újságíró volt, ráadásul csal 13 évvel a füzetek megjelenése után írta ezt. Ez a futballkapus gyakorlatilag nem lehet más, mint Gallowich Tibor (1900-1952): https://hu.wikipedia.org/wiki/Gallowich_Tibor

 

Gallowich egy nagyon jómúdú családba született. Már a nagyapja Szegeden volt pénzügyi igazgató, az apja is újságíróskodott valamint az Országos Iparos Szövetségnek ügyvezető elnöke volt.

A wiki szerint 1922-ben abbahagyta az aktív játékot (bár a hírek szerint néha még pályára lépett): https://futballtortenet.blog.hu/2017/12/11/a_magyar_futball_tibi_bacsija_egy_elfeledett_szovetsegi_kapitany_gallowich_tibor

 

A Doktor Kubb-füzetek 1922-től jelentek meg, amikor Gallowich még csak 22 éves volt, de ez nem lehetett akadály ezeknél a könnyed kis füzeteknél (Havas Zsigmond is 1900-ban született, s neki is ekkor jött ki az első füzete: Halálos árnyék, 1922).

A wiki úgy ír róla, mintha csak 1942-től foglalkozott volna az újságírással, holott a "Mai Nap" c. napilapban már 1925-ben jelentek meg sport tudósításai. 1930-34 között bizonyosan a lap sportrovat-vezetője volt (de ettől nyilván hosszabb ideig). Gallowich még könyvet is írt. Szóval meg volt benne az írói véna. Viszont ezeket a ponyvafüzeteket anonim írta, s nem akarta, hogy nyilvánosságra kerüljön vele kapcsolatban a neve. A Mai Nap a 30-as években meg a magyar ponyvafüzetes írók egyfajta Mekkája volt.

 

A füzetekből többnek a szövege összegyűjtve ki lett adva, de nagyon fos borítókkal:

https://moly.hu/konyvek/borbath-gabor-szerk-dr-kubb-a-vilagjaro

https://moly.hu/konyvek/csernai-zoltan-szerk-a-radiumkiraly

https://www.libri.hu/konyv/dr_kubb_.dr-kubb-a-vilagjaro-1.html

 

Akik még tudnak a Doktor Kubb-füzetekről további infókat az jelezzék nekem!

 

 

Előzmény: Longvale (5112)
Longvale Creative Commons License 2021.03.03 0 0 5112

Igen a debreceni, ő ezzel üzletel, egy könyvdíler. Régebben sok hasonló volt, ha megtudták, mi hiányzik egy gyűjtőnek, azt felkutatta, majd felajánlotta neki csillagászati összegért.

Próbálja ez a debreceni megszerezni a a mások által csinált, új fordítású, de ki nem adott könyveket. De ahogy hallom, sz@r munkát csinál, mert sok általa, a házi kis nyomdájában nyomott könyv hiányos. Ilyen Zane Grey listák már vannak, ezekről jó infói vannak crwf-nek (ismeri ezt a debreceni árust is).

 

Előzmény: szisa59 (5111)
szisa59 Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5111

Zane Grey és más Nova kiadványok frissen nyomott példányai fenn vannak a Vaterán,egy debreceni ur árulja ezeket.

Komoly mennyiség lehet a kalóz,magánkiadásokból is.Ezekról is érdemes lenne egyszer egy listát összeállitani.

 

Előzmény: Longvale (5107)
crwf Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5110

Szia!

 

Katt a nicknévre és mivel publikus, katt a küldre.

Ha valami nem stimmelne: smahot66@gmail.com

szisa59 Creative Commons License 2021.03.02 0 0 5109

Szia!

 

Magánban még nem leveleztem innen senkivel,hol találom a cimet?

Előzmény: crwf (5108)
crwf Creative Commons License 2021.03.01 0 2 5108

 Ha már a krimirajongók fórumban vagyunk megemlíteném, hogy (hivatalosan) egyetlen Max Brand krimi van magyarul, a Walter C. Butler néven írt Egy vakmerő örökös. Bár kalandregénynek is vehetjük. Még A titokzatos ranch egy vadnyugati krimi, a folytatásokban megjelent Tigris pedig Rejtő világára emlékeztet.

 Leghíresebb és egyben legsikeresebb krimije a Murder Me. 2005-ben egy ismerősöm elkezdte lefordítani, kb. a harmadáig jutott, mikor meghalt. A kéziratait (volt ott bőven más is), az örökös nemes egyszerűséggel kidobta.

 

szisa59-nek.
A kémek háborúja (egyszer) olvasható, de még minden általam ismert Max Brand rajongónak az a véleménye, hogy nagyon nem az ő műfaja.
Kérlek Max Brand ügyben írj nekem, a címem megtalálod a fórumon.

 

Longvale Creative Commons License 2021.02.27 0 3 5107

    Viszont ezek a "nyomtatások" kisebb nagyobb keveredést okoznak az olyan listakészítőknél, mint pld. aki a Kaland könyvkiadó könyveit listázta itten: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaland_K%C3%B6nyvkiad%C3%B3

„A Kaland 111 filléres regényei” közt 9 könyvet sorol. A mosolygó embert már előbb kilőttem. Pár könyvet láttam ezekből, de csak egyen láttam, hogy 111 fillér volt az ára. Ez is 1942 év elején adhatták ki, mert utána már a „ponyvatörvény” miatt, ami 3 pengő alatti volt, azt engedélyeztetni kellett.

    Aztán itt sorol 4 Spencer Walls könyvet, ezzel a bevezetéssel: „Valamikor a rendszerváltás után jelentek meg megtévesztő, Kaland Könyvkiadót utánzó külalakkal és könyvészeti bejegyzésekkel ismeretlen személy magánkiadásában:” Itt teljesen tévesen írta, hogy ez „magánkiadás” lett volna, hiszen a magánkiadás is kereskedelmi forgalomba kerül, de ezek egyike sem került a boltokba (nincs is rajtuk ár!)

    Ezek mindegyikét egy barátom csinálta kedvtelésből pár példányban magának és pár barátjának. A Farkasmiatyánk, Az ebek tánca a Képes Kurir hetilap 1947 évi számaiban jelent meg sorozatban. A csontok nem beszélnek: ennek külön története van: a Képes Magazin 1948-as számaiban jelent meg. Eredetileg 13 részes lett volna, de a 12. közlés után megszűnt a lap. Most ez a barátom még a 90-es években megkereste Spencer Walls fiát, jogutódját, Szuhay-Havas Ervin írót, hogy elkérje a végét. Szuhay-Havas azonban mereven elzárkózott attól, hogy kiadja a regény befejezését. De mivel a 12. részből már kiderült a gyilkos személye, egy íróval megíratta a regény befejezését (úgyhogy a regény vége valójában nem Havas Zsigmondtól van).

Szuhay-Havas magatartása jól jellemzi a hasonló jogutódokat: ott ülnek valamiféle szellemi örökségen, vagy fordításokon, s azt gondolják, ezek sok milliót érnek (vagy fognak érni), pedig nincs az a kiadó, aki ostromolná őket ezért, s egyre inkább kevesebb lesz az esély erre. Olyanokat, mint Gardner vagy Van Dine sem éri meg kiadni, sőt McBaint sem, pedig ő nem is olyan régi. Egy Gardnerért vagy Ellery Queen-ért már eleve elkérnek vagy 4-500.000 forintos jogdíjat (előre), aztán eladod vagy 1500-2000 példányban (egy év alatt), annak a pár rajongónak, akiket egyáltalán érdekli még az ilyesmi. Esetleg reklámozod és elmegy 3000, de azt meg elviszi a reklám. Magyarán, ha ingyen odaadod a fordítást egy kiadónak, ki fogja dobni, mert még úgyis veszteséges. Most a régiekből ilyen Simenonok vagy Christie-k mennek, meg pár új szerző (Coben, Lee Child, stb) és a skandináv krimik futnak valamennyire.

Valószínűleg valóban csak egyfajta rajongói krimiklub segíthet csak ezen régebbi elmaradások valamennyire bepótlásához. Hasonlók voltak a 70-es 80-as években bizonyos sci-fi klubok a fanzinszerű, kis sokszorosított kiadványaikkal. A fanzin nálunk kifejezetten sci-fi műfaj volt, de nyugaton jelenleg is vannak horror fanzinok, ugyanis ezek egy szűk réteg kedvencei és még a világnyelveken is csak minimális az érdeklődés ezek kiadása iránt.

Előzmény: Longvale (5106)
Longvale Creative Commons License 2021.02.27 0 0 5106

   Több haveromnak megvan az összes Max Brand vagy az összes Wallace. Az előbbit nem, de az utóbbit gyűjtögetem, ám kevés írónál törekszem teljességre (mint J. H. Chase, Ed McBain, pár sorozat, vagy a novellistákból: Hoch, Ritchie, Bloch, Matheson, Dunsany, Lansdale, Laymon, Slesar és még páran).

    A házi nyomtatók egyszerűsége miatt, sok gyűjtő azért is csinálja meg egy eredeti újból nyomtatott változatát, hogy gyakorlatilag ezt használja olvasásra, stb. Ha valaki az olvasást fontosabbnak tartja, mint valami ritkaság legyen nála (amit meg vitrinben akar tartani), úgy annak szerintem tökéletesen megfelel egy másolt példány is. Ezekből tényleg sokat árulnak. Némelyiket elég borsos áron, pedig egy átlagos könyve nyomtatása 1000-1500 ft-ból kijöhet szerintem (bár nem számoltam semmi munkadíjat ezzel).

Előzmény: szisa59 (5105)
szisa59 Creative Commons License 2021.02.26 0 1 5105

Néhány "utángyártott"-ba én is belefutottam(A két testvér,A Fehér Farkas,A Tigris) vagy Baxtertől a Silvertip,A Praerik vörös ördöge.

De a Boldogok völgye és az 50 000 dollár kalandjai azok eredeti hetenkénti kiadványok.

És mire leesett hogy Frederick Frost néven is Ő fut,addigra mindenhol lemaradtam a Kémek háborujáról. :-)

A mosolygó embert és még sok más háboru előttit én is az ADT-ről mentettem meg. A boritót meg a Te hozzászólásodból.

Amugy elképesztő mennyiségű segitséget kaptam az Edgar Wallace dátumos,kiadós listádból,az alapján kértem minden könyvet,egyenlőre azért elfogadható minőségüeket,ha majd lesz lehetőségem,cserélgetem őket.Lényeg először legyen meg mind,elolvassam őket,a Brandokat is,aztán meglátjuk.Ki tudja meddig élünk?!

 

Amit feltettél Brand novellát,az sem volt még meg.

Ha egyszer lehetőség lesz a ki nem adott,gépelt,elektronikus formátumban lévő forditások megszerzéséhez,akkor szeretnék ott lenni én is.  :-)

Megdöbbentem az Ed McBain leforditott könnyvek mennyiségén,nagy kedvelője vagyok,a Rakétás és más megjelenések mind megvannak.Jó lenne még a sorozat többi részét is elolvasni.

De vagyunk itt egy páran,gondolom,akik csillogó szemmel olvasnák Carelláék történeteit.

 

Üdv,

szisa59

Előzmény: Longvale (5104)
Longvale Creative Commons License 2021.02.24 0 2 5104

A néhai Dr. Pap László nagyatádi bíró a szocializmus nyugodt évei alatt nagyon sok western-regényt lefordított (nagy része máig sem jelent meg). Volt közte Max Brand is, de főleg Zane Grey regények.

J. O. Curwoodtól is két regényt: Plum kapitány; Steele a királyi csendőr.

 

Zane Greytől valószínűleg húsznál is több regényt fordított (ezek nagy része pár gyűjtőnél köröz bekötött gépiratokban vagy már könyvként megcsinálva).

 

Közben beraktam két képet a Varga-Német fordítópárosról, akik a 70-es évektől több száz regényt és novellát fordítottak, főleg krimiket (maguk örömére eleinte, majd kiadásra is). Ez az egy közös képük van. Ed McBaintól 35 regényt és több novellát fordítottak.

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-ed-mcbain/

Longvale Creative Commons License 2021.02.24 0 3 5103

https://hu.wikipedia.org/wiki/Frederick_Schiller_Faust

Van a Wiki-n egy Max Brand oldal,ott is be van írva a svéd könyv eredeti címe.

De láthatólag az egészet nem egy gyűjtő írta, hanem valaki olyan, aki a neten nyomkodta billentyűket. Mindent belekutyult.

Nem kell nagy Max Brand szakértőnek lenni, ahhoz hogy lássuk számos adata hibás! Például:

 

Max Brand: A mosolygó ember, A Kaland 111 filléres regényei, Kaland, Budapest, 194?

 

Elárulom, ez soha nem jelent meg könyvben. A Pesti Hírlap adta sorozatban 1932-ben! Elképzelhető, hogy megtalálta ezt a hsz-emet: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144668566&t=9002341

a netet nyomkodva. Itt adok egy borítót róla. Viszont ez egy házilag csinált "kiadás" (ilyet bárki tud). Egyszerűen az újságból ki lett ocr-ezve a könyv, s egy barátom nyomtatott belőle magának egy könyvet, s csak színesítésből írta rá, hogy "Kaland" kiadó 111 filléres kiadás. Nem gondoltam, hogy ezt valaki komolyan veszi, hiszen ott van a Magyar Könyvészet 1921-1944, abban fel vannak sorolva a könyvként kiadott Max Brandok.

Itt is sorolja ezt a regényt, mint a Kaland kiadását: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaland_K%C3%B6nyvkiad%C3%B3

 

Beírja ezt is: Koponyavadászok szövetsége, Tarka könyvek, Hungária Nyomda, Budapest, 1947

 

Ehhez a gagyi f@shoz nyilvánvalóan semmi köze Max Brandnak (azért is írta a borítóra ennyit: "M. Brand"). Erről a füzetről volt is itt szó: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142803432&t=9002341

 

Vagy pld. ez is:

A „Főnök” nyomában (Duplicate Chevi) Astra, Budapest, 1944, fordította: Sebesta Elek Imre

 

Ilyen angol című regénye nincs is Brandnak. Az egész könyvet ez a drótostót Sebesta írta, akinek nem ez volt az egyetlen húzása: http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimi-aktak-astra-konyvkiado/

 

Előzmény: szisa59 (5102)
szisa59 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 5102

Köszönöm Longvale a megerősitést.

Megrendelem,és hátha egy nálunk soha ki nem adottra leltem.

Amugy 54 darabot sikerült mult nyárig összeszednem,maradt még asszem 19.

Azok  is meglennének már,de mult nyár óta az orvosok anyagi helyzetét erősitem.  :-)

Előzmény: Longvale (5101)
Longvale Creative Commons License 2021.02.23 0 1 5101

Én nem gyűjtöm a Max Brand regényeket, azt sem tudom mennyit adtak ki magyarul, de biztos sokat. Nekem papírformában ha 1-2 meglehet (elektronikusan meg vagy ötven).

 

A bosszúálló, P.H. könyvek, 1936. 1-2. kötet ford. B. M. [The rancher's revenge, 1959 = Gun Gift, Western Story Magazine 1934 (6 részben)] (itt a fordítónál a B. M. = Gáspár Margit)

 

Az ismeretlen bosszúálló, Fekete Sorozat 1, Svédországi magyar könyvkiadó, 1959. ford. Kovácsi Ferenc [Outlaw Breed, 1955 = A Son of Danger, Western Story Magazine, 1926 (6 részben)]

 

Ez nyilván két külön könyv, még a fordító sem ugyanaz!

 

Az ismeretlen bosszúálló elejébe belenéztem, valóban így kezdődik (kicsit hosszabban):

 

"ELSŐ FEJEZET

 

Phil Slader története nem azon a napon kezdődött, amikor találkozott Newellel, de ez a találkozás döntő fordulatot jelentett az életében.

Az erős északi szél vadul csapkodta az esőfelhőket a Mount Crusoe szikláihoz. Az égbenyúló csúcsok gőzölögtek. Magasan a déli völgy felett eloszoltak a felhők és elvonultak a szürke horizont felé. A nap nem bújt el egészen: át-áttörte a felhőket aranyos sugaraival. Newell az ablakon át nézte a Mount Crusoe csipkés csúcsaival birkózó vihart és magában csendes hálát mormogott, hogy jó sorsa idevezényelte, és nem a hegylánc déli oldalára, ahol a vihar magja őrjöngött.

Nemrég jöttek ide, erre a vidékre. John Newell értett annyit a marhákhoz, mint akárki más. Nem úgy jött, mint nincstelen koldus; senki nem kételkedett abban, hogy szilárd gyökeret fog ereszteni. Azonban kezdetnek csak egy marhát vett, nem akarta elárulni magát. Veleszületett óvatossága tanácsolta, hogy így tegyen. Tudni akarta, hogy ezen a vidéken hogyan telel át a jószág. S ha majd bebizonyosodik, hogy érdemes a tenyésztéssel foglalkozni, többet áldozhat. Máris úgy érezte, hogy nem fogja megbánni.

Lassan leszállt az alkony. A Mount Crusoe felől óvatosan lopakodott előre a sötétség. A szél bömbölő haragja időnként belekapaszkodott az ablakokba, s ilyenkor a kis család félelemmel vegyes bizakodással nézett körül az erősen megépített házban.

A szoba kályhájából ömlött a füst, a szélvihar mind a szobába kergette vissza. Kénytelenek voltak a konyhában teríteni vacsorához. Megették a levest és már éppen hozzá akartak látni a káposztához, amikor valaki erősen kopogni kezdett az ajtón. Sam Newell felállt, mint ez illik egy jólnevelt gyerekhez és ki akarta nyitni az ajtót a kopogtató előtt, amikor az apja leintette.

– Egy ilyen este az ember soha nem tudhatja, hogy ki az, aki meg akarja látogatni.

Newell rosszkedvűen morgott és mentegetőzve a feleségére nézett.

Aztán felállt, kezét rátette a kilincsre, amikor egy erős szélroham a súlyos ajtót a szeme közé vágta. Félig kábultan hallotta a felesége kiáltását.

– John! Hiszen ez csak egy gyerek!

Amikor Newell végre összeszedte magát, akkor látta, hogy ki kopogott. A gyerek legfeljebb tizennégy éves lehetett. Erősen fejlett testét rongyai alig fedték, és ezek a ruhát pótló rongyok teljesen át voltak ázva. Nem jött be, csak felemelte a fejét és felnézett a farmerre. Ezek a szemek inkább illenek férfihez, mint gyerekhez, gondolta Newell...."

 

 

Itt van még egy novella Max Brandtól, ha valakinek nem lenne meg:

 

Jim hallgatódzik, Képes Vasárnap, 1939/14. sz. [Forty-cent Fare, 1938]

 

 

nagyobb méretben:

http://kepkezelo.com/images/8i2eziouepcp1e852gqu.jpg

http://kepkezelo.com/images/uipkoowj3880ya7wqfh7.jpg

Előzmény: szisa59 (5100)
szisa59 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 5100

Szia!

 

Elsőre én is erre gondoltam,de ez a két kötet pont megvan.Egyik fejezet sem kezdődik ugy,mint amit a az előszóban bemutatnak.

 

ELŐSZÓ

Részlet a könyvből:

"Phil Slader története nem azon a napon kezdődött, amikor találkozott Newellel, de ez a találkozás döntő fordulatot jelentett az életében.
Az erős északi szél vadul csapkodta az esőfelhőket a Mount Crusoe szikláihoz. Az égbenyúló csúcsok gőzölögtek. Magasan a déli völgy felett eloszoltak a felhők és elvonultak a szürke horizont felé. A nap nem bújt el egészen: át-áttörte a felhőket aranyos sugaraival. Newell az ablakon át nézte a Mount Crusoe csipkés csúcsaival birkózó vihart és magában csendes hálát mormogott, hogy jósorsa idevezényelte, és nem a hegylánc déli oldalára, ahol a vihar magja őrjöngött.
Nemrég jöttek ide, erre a vidékre. John Newell értett annyit a marhákhoz, mint akárki más. Nem úgy jött, mint nincstelen koldus; senki nem kételkedett abban, hogy szilárd gyökeret fog ereszteni. Azonban kezdetnek csak egy marhát vett, nem akarta elárulni magát. Veleszületett óvatossága tanácsolta, hogy így tegyen. Tudni akarta, hogy ezen a vidéken hogyan telel át a jószág. S ha majd bebizonyosodik, hogy érdemes a tenyésztéssel foglalkozni, többet áldozhat. Máris úgy érezte, hogy nem fogja megbánni." 

üdv,szisa59

Gyulus72 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 5099
Előzmény: szisa59 (5098)
szisa59 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 5098

Sziasztok!

 

Régóta olvasgatom az oldalt,töltöm le a könyveket,novellákat és az Edgar Wallace-Max Brand gyűjteményemet is sok innen megszerzett cimmel sikerült majdnem teljessé tenni.Köszönet érte Longvalénak és a többieknek.

Max Brand kapcsán érdeklődnék.

 SZERZŐMax BrandFORDÍTÓKovácsi Ferenc
'Max Brand: Az ismeretlen bosszuálló' összes példányKiadó:Svédországi Magyar KönyvkiadóKiadás helye:MalmöKiadás éve:1959Kötés típusa:Fűzött papírkötésOldalszám:240 oldalSorozatcím:Fekete SorozatKötetszám:1Nyelv:Magyar Méret:18 cm x 13 cmISBN:Megjegyzés:Emigrációs kiadás.

Ezt a könyvet kinálták megvételre. 

Megjelent-e ez a könyv a háboru előtt valamilyen más cimmel?

A gyűjteményemben nincs ilyen cimű Brand,és az a 12-13 is ami még hiányzik azok is más cimmel rendelkeznek.

Ebből a svédországi sorozatból,Beszéljenek a fegyverek cimmel,jelent meg másik Brand is,forditó ugyanaz,És magyarul szintén kiadták jó pár év, hasonló cimmel.

De a Pesti Hirlap Könyvek sorozatban,Fegyverek zenéje cimmel jelent meg.

Lehet,Az ismeretlen bosszuálló is megjelent más cimmel a háboru előtt valamelyik kiadónál?

Ha valaki tud,kérem segitsen.

Nagyon köszönöm!

 

Üdv,szisa59

 

A Krimiklub létrehozását én is támogatom!!!!!!!

Jó lenne elolvasni a McBain,Wallace,Valentine Williams,stb, regényeket!!!

 

zepgyuri Creative Commons License 2021.02.16 0 1 5097

Sziasztok! Én is támogatom az ötletet.

Előzmény: Longvale (5094)
laci19510929 Creative Commons License 2021.02.13 0 3 5096

Sziasztok!

Egyetértek a krimiklub gondolatával és támogatom 

Üdv Laci

Előzmény: Longvale (5094)
Longvale Creative Commons License 2021.02.12 0 0 5095

Márciusban jönnek:

 

Persze hogy egy járványos könyv, igaz az angol eredeti 2018-ban jelent meg, de nekünk most jól jön:


Joe Hart: Obscura

 

2028-at írunk, és a világot egy új megbetegedés sújtja. Eleinte enyhébb emlékezetkieséseket, majd később dühkitöréseket, végül elmebajt és halált okoz. A Losian-kórnak elnevezett betegség gyors lefolyású, és a rövid távú modellezések szerint elterjedésében hamarosan meghaladja az Alzheimert.
Dr. Gillian Ryan neuroradiológus a Losian-kór egyik fő kutatója, területének legkiválóbb alakja. Az orvosi elhivatottság mellett különösen nagy a tét számára, hogy megfejtse a betegséget kiváltó okot, és megtalálja az ellenszert: a férjét már elvesztette, és hétéves lányánál is jelentkeztek a tünetek, legfeljebb évei lehetnek hátra. Az áttörés azonban a rengeteg munka és kísérlet ellenére elmarad, és megvonják tőle a kutatási támogatást.
Nem sokkal később azonban váratlan megkeresést kap a NASA-tól: az egyik titkos űrállomásukon felütötte a fejét a Losian-kór. A diagnózis elsőre lehetetlennek tűnik, de a legénységen jelentkező tünetek kizárnak minden más lehetőséget. A szervezet felkéri Ryant, hogy tartson egy speciális alakulattal az űrbe, és fejtse meg a betegséget. Cserébe a kutatásának korlátlan finanszírozását ígérik neki.
Az utazás azonban hamar rémálommá válik, a küldetést megmagyarázhatatlan és erőszakos események szakítják félbe. Minden kérdésessé válik - a küldetés igazi célja, a legénység indítéka és a végtelen űr gyilkos titkai.
Joe Hart a lebilincselő tudományos-fantasztikus kaland és az agyfacsaró lélektani thriller e keverékével nemcsak a világűr végtelen titkairól lebbenti fel a fátylat, hanem az emberi lélekben megbúvó még sötétebb ismeretlenről is.

 

 

 Blake Crouch: Menekülj

 

5 nappal ezelőtt
Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.
4 nappal ezelőtt
A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.
3 nappal ezelőtt
Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.
2 nappal ezelőtt
A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.
Tegnap
Leállt a teljes áram- és energiaellátás.
Ma este
Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.

 

Longvale Creative Commons License 2021.02.12 0 5 5094

Már tavaly év vége felé elkezdett bennem motoszkálni egy ötlet, hogy a Krimi Birodalmon lesz még egy gomb, azzal hogy "KLUB", afféle fórum lenne, és krimiklub is egyben:

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak

 

De ez tényleg csak ötlet. Még nem tiszta, hogy kik lehetnének tagok: nyitottabb vagy zártabb, de semmi esetre sem egy sima regisztrációs oldal lenne. Legjobb lenne, ha lenne egy nyílt oldala, és egy belső, a meghívott tagoknak, vagy ilyesmi. Arról meg nem is beszélve, hogy sokan úgy is szeretnek dolgozni ezekkel, hogy mások is szabadon elolvashassák (mint pld. azok, akik filmfeliratokat csinálnak).

Legjobb lenne, ha jönnének amatőr fordítók, korrektorok, olyan rajongók akik képesek is tenni valamit, legalább címlapot  vagy valamit csinálni.

Egy csomó elmaradt novella (persze regény) van a kommunizmus miatt, nagyon sok krimiszerzőtől, amiket a a kiadók semmiesetre sem akarnak már pótolgatni. Csak a legújabbakat, főként skandinávokat, meg női krimiket tolják itt.

Sok az aranykori szerzőkből (és nem is kicsik!) már nem is jogdíjas. Ezeket éppen ki is lehetne adni, akár ebookban is (Hiszen a Hermész Média gyakorlatilag kiadhat bármit, ahogy adtunk is ki régebben). Hisz pld. ott van az Attraktort, mennyi ilyen nem jogdíjast ad ki mostanában, tömegjével...! Bár a papírkiadás jelenleg nem is éri meg szerintem, csak arra jó, hogy a nyomdák kaszáljanak rajta. A copyrightről nem is beszélve, ami egy 1500 dolláros zsarolás olyan helyen, ahol 2000-3000 példányos eladás már jónak számít.

De bármilyen szerzőtől is lehet, ha csak magunknak csináljuk.

Éppenséggel félévente ki is nyomtathatunk egy krimiklubbos kiadványt, csak magunknak, ár nélkül.

Amúgy is van erre már ötletem régebb óta, vagy 3 éve, a "Sötét Árnyak" c. magazinra.

  Említettem is itt már:

"Egyfelől a régi amerikai pulpmagazinok tiszteletére. Ezek gyönyörű borítóival, illusztrációival. Ezekből rengeteg volt 1920-50 között: http://www.philsp.com/lists/p_magazines.html

Másrészt az olyan regényújságok emlékére, mint amilyen a Rakéta Regényújság is volt, ami minőségben túlszárnyalt, miden korábbit (ezen nem a képek vagy a nyomtatás minőségét értem, mert ott a pálmát az Áller és a Képes Krónika viszi el, hanem a folytatásos regények és novellák minőségét).

Nem kerülne kereskedelmi forgalomba, a saját "szórakoztatásunkra". Magunknak azt csinálunk, amit akarunk, s nem véletlen, hogy magyarországi tősgyökeres lapok 1995 óta nem közölnek magyarra fordított külföldi krimi novellákat. Az IPM/Rakéta elbukásával ezek gyakorlatilag megszűntek (nem számítva, az olyan licenclapot, mint a Playboy). Egyrészt a lapok példányszámának drasztikus lecsökkenésével, másrészt a kicsi magyar piacot legalább annyira szorongató copyright adózással. Ha ugyanis kiszámolják, ennek összegét (+fordítói költséget) és a lehetséges példányszámot, gyakorlatilag az jön ki, hogy nem éri meg, vagy egyszerűen veszteséges az egész. Jelentek meg 1995 után is krimi novelláskötetek (de nagyon kevés!), de ezek mindig egy adott külföldi válogatáskötetek fordításai, azaz nem külön kell megegyezni a szerzőkkel/képviselőikkel, hanem csak a külföldi kiadóval. Ezért aztán ma nincs is olyan lap a piacon, ami közölne ilyet (gyakorlatilag több szemét van bennük, mint az átkos szoci idején). A cikkeket magyarok írják, sokszor nem is hivatásosok vagy legalább hozzáértők, hanem mindenféle grafomán, blogoló hülyékkel íratják (ha van krimi novella a bulvárlapokban, az is magyar: olcsó, igénytelen, hasonlóan f@s magyar szerzőktől)."

 

Ez a járványhelyzet már ezt is lelassította, hisz a haverokkal se tudtunk összejönni, tekintve soknak a korát. Ráadásul több borító minta is van már az első számhoz. Egy borítómintát már mutattam is régebben: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143669921&t=9002341&openwith=2

Itt egy másik:

 

Persze, összelehetne gyűjteni a szerzőket is, amik megjelentek a régebbi/újabb lapokban, válogatásokban is. Szóval éppen lenne ötletem, de majd meglátjuk.

Kérdés persze, hogy érdemes-e vele kínlódni, hisz jelenleg is van, mindenféle klub nélkül egy kör (sőt több is), akiket ismerek, össze is jövünk néha. Lehet egyedül nem is csinálnám.

Szóval ez csak egy ötlet, nem egy terv, ha nem lesz belőle semmi, az se tragédia nekem. Mindenesetre egy-két hasonló oldal alapításában részt vettem már 11-12 éve is (van ami megvan ma is).

 

Előzmény: Longvale (5092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!