Keresés

Részletes keresés

zebrina Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6864
Én akkor döbbentem le, amikor kirándulásokon egész domboldalakon csak ezt láttam sűrűn egymás mellett. Utána már tudatosan figyeltem, iszonyú iramban terjed.

Előzmény: kert* (6863)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6863
Nálunk a városban van belőle és csak a háztetőnél a csatornába látni ifjoncokat.
Előzmény: zebrina (6862)
zebrina Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6862
Nem veszem bántásnak, semmi gond.

Rákerestem a latin nevére és több helyen a magyar megnevezése kettős volt: bálványfa, ecetfa.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy jobb, ha megszokod, mert a fél ország így hívja.

Egyébként egy ideig nekem is tetszett ez a növény, de szerencsére még telepítés előtt észbekaptam, hogy milyen erőszakos és mennyire terjed, úgyhogy gyorsan meggondoltam magamat.
Előzmény: Aquarell (6858)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6861
Szerintem az a vízbentartás bőven elég lehetet ahhoz , hogy nem jött össze neked.
Nem jó sokáig vízben tartani sem.de sok növény vízben is hoz gyökeret.
Majd hozok azokról is képet.
Előzmény: taormina1 (6860)
taormina1 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6860

Igen, kisebbekre kellett volna vágni; akitöl kaptam, azt mondta, csak ássam be, majd kihajt. Két hétig vízbe voltak, mert nem értem rá, addig tök jól voltak, már virágozni is kezdtek. aztán ez a beásás megártott nekik.

A futórózsa vízszintes ültetéséröl csak olyan értelemben hallottam, hogy az anyatöhöz még csatlakozó ágat lebújtatni. Most próbálom ezt elöször egy rózsaszín futórózsával. De nagyon szeretnék még fehéret és rózsaszínt is.

Előzmény: kert* (6856)
Aquarell Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6859
Igen:(( Gyökerezés.
Előzmény: iricc (6852)
Aquarell Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6858

De a bálványfa, könyörgöm, nem ecetfa, tudom, hogy ecetfának hívják(azért tettem be mindkét képet), ezért vagyok annyira kiakadva. A szomszédunknak annyira tetszett a fa formája, hogy a háza elé ilyet ültetett és apámnak ujságolta, hogy ecetfát ültetett. Mostmár tele van vele minden

Lehet, hogy csak én vagyok kiakadva ennyire, hogy van olyan, aki képes ilyen invazív szart egyáltalán elüöltetni, análkül, hogy az írmagját is kiírtaná.

Na, ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem téged bántalak, hanem egyszerűen haragszom a világra, meg arra a baromra, aki behozta Európába ezt a szemetet.

Előzmény: zebrina (6853)
Aquarell Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6857
Utánanézek neked. A paprika valami ásványianyaghiányos a többire egyelőre nem tudok mit mondani, mindenesetre egy antibakteriális permetezés nem ártana valami baktériumölővel.
Előzmény: Kajka (6855)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6856
Azt nem irtam 15-20 cm -es dugványok voltak.

Más: Nem tudom rózsával foglalkoztál e már.
Mármint szaporítással.
Tavaly egy két méter körüli futó rózsát véletlenül levágtam, nos gondoltam egyet kb 20 centis darabokra felvágtam ez után 1 az 1-be vízszintesen elföldeltem.
Nos néhány nap múlva nézzél ide be teszek fel róluk képet már bimbósak.
Ilyen módról nem igen hallottál mármint vízszintes megoldással.

Egyébként én ezen felül azt javasolnám ha tudja egyből a saját helyére dugdossa le kettesével és nem kell átülteni.
Előzmény: taormina1 (6854)
Kajka Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6855
Két ügyben kérek, keresek tanácsot.

1. A zeller, a petrezselyem, a bab és a paradicsom levelének széle sárgul, aztán kiszárad. Némelyik zellernek a teljes szára is kiszárad, a paradicsom meg eloszor ugy néz ki, mintha leforrázták volna, a levelei osszepöndörödnek és annyi. Mi lehet ez? Gomba? Virus? Mit tehetek, hogy a maradék állomány megmeneküljön? Mindegyik saját, amit palántázni kellett, azokkal március eleje óta törődök. A paradicsomokat rendszeresen öntözöm csalán lével, három napja permeteztem rézzel.

2. A paprikáim level fodros lett, nem tudok jobb szót, és az erek közötti levélrészek elkezdtek barnulni, feketedni. Atka? Tetű? Gomba? Megnéztem a levelek fonákját is, minden könyv azt irja, hogyha atka, akkor valami háló szerű szövődménynek kéne lennie, hát ilyesmit nem láttam, igaz, nagyon rosszul látok. A kérdés u.az, mint az előbb: mit tehetek, ill. mit tanácsoltok, mit tegyek?
taormina1 Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6854
Nekem kb. 80 cm-esek voltak; hasonlóképpen jártam el vele, már egy se él. Talán mégis biztosabb a Lady Gyöngyös féle módszer...
Előzmény: kert* (6851)
zebrina Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6853
A köznyelv az alsót is ecetfának hívja. Tényleg szinte kiirthatatlan. És azt figyeltem meg kirándulások alkalmával, hogy az erdőkben is egyre inkább terjed.
Előzmény: Aquarell (6848)
iricc Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6852

igen, ecetfa a miénk.

akkor hát jól sejtettem, addig ásni a gyökereket, amíg van benne szusz...

virágozni nem hagyjuk

Előzmény: Aquarell (6848)
kert* Creative Commons License 2007.06.04 0 0 6851
Tavaly ez a növény nekem is megtetszett.
Igyekeztem hajtást szerezni belőle.
Én egyszerűen a kertben felpuhitott földbe beszurkáltam.
A további gondolkodás annyi volt nedvesen tartottam a földjét , meg néha felpuhitottam körülötte a földet .
Télére a helyén maradt.
Úgy tíz-tizenegy dugványból 7 él kb 50-60 cm most és már virágzik.
Szerintem a 80 cm szimpatikusabb a gyorsabb besűrűsödés miatt
Előzmény: Lady Gyöngyös (6850)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2007.06.03 0 0 6850

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene!

A hátsó údvarunknál lévő Telek elválasztó kerítésünkre 42 m hosszan ilyen növényt szeretnék telepíteni. (japán lonc)

Nagyon szeretem az "élő" növény kerítést! Ígaz, hogy még az építkezés előtt állúnk de 2009-re a beköltözésre már gondolom elég sokat nőne.

A munkatásamnak van egy 8 éves töve szegénynek még a háztetőt is benőtte.

A kérdés  hogyan szaporítsam? Estleg kis  cserepekben gyökerezést elősegítő hormonozással? Ha mégis sikerülne ősszel ellehet ültetni a kis növényeket, nem fagy ki?

Milyen távolságban kell ültetni 80-100cm?

Előre is köszönök minden tanácsot!!

kertészboy Creative Commons License 2007.06.03 0 0 6849
Szerintem az oka az, hogy abban az esővízben mikroogranizmusok tömkelege lehet. Magyarán: ami víz lejön a háztetőről (van ahonnan az az eresz összegyűjti a vizet, mire a hordóba ér, szálíthat magával megannyi száraz növényi részt, cuccot, amivel ezek a mikroorganizmusok bekerülnek a hordóba. A hordó alján eső után leülepszik a szerves cucc. Ezt a mikrooganizmusok elkezdik bontani. Amikor beleteszed az élő növényt, akkor szerintem ezek a mikrók elkezdik ezt az élő növényt is bontani (szerves anyag). Öntözésre mindeképpen jó. De szerintem jobb, ha a növényt átmenetileg egy vödör csapvízbe teszed.
Előzmény: ujfigura (6843)
Aquarell Creative Commons License 2007.06.01 0 0 6848

Biztos ecetfára (Rhus typhina) gondolsz? Felső két kép

Nem az Ailantus altissimára = bálványfára??

Sajnos mindkettő esetében a gyökerezés a megoldás, meg a magvak eltakarítása.

Előzmény: iricc (6847)
iricc Creative Commons License 2007.06.01 0 0 6847
sziasztok!
tudnátok segíteni nekem abban, hogy milyen módon tudnám az ecetfát kiirtani?
ki lett vágva a kert egyik sarkában ecetfa, meg bodza, és úgy tűnik az ecetfa megbolondult.
óriási ütemben egyre nagyobb területet hódít meg a kertben, szélsebesen nő, és terjed.
Aquarell Creative Commons License 2007.05.29 0 0 6846
Az a baj, hogy ettől legtöbb esetben a növény is megfullad... főleg a bőrnemű vastaglevelű fajták, mint a ficus benjamina, meg a korallvirágok... :((
Előzmény: vm.aniko (6841)
kisszszoros Creative Commons License 2007.05.29 0 0 6845
Több összetevője is van ennek a dolognak.
1. a tetőről nem deszt. víz jön le
2. szerves anyagok kerülnek bele

vegyük úgy, hogy mesterségesen iszapot készítesz....

Ha olaj lenne, akkor a víz felszínén mindig lenne csinos hártya belőle ezr színben... gondolom felismered....

Az iszap eredendően rothadó növényi és állati maradványokból áll, jóféle mocsárszagként jellemezném, esetlegesen apró buborékok megjelenhetnek (metán), attól függően, hogy meddig és mennyi szervesanyag állt a hordóban és mennyi ideig.

Ha azokat a növényeket dugványozni akarod, akkor javaslom, hogy áss egy gödröt, töltsd meg perlit és homok 1:1 -es keverékével, dugd bele a vesszőket és időnként jól locsold meg. Ha egy kis árnyékot tudsz nekik biztosítani, az nem fog ártani.
Flanell Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6844
Nálam a műnyag hordóban is gyorsan megfeketedik az esővíz, ha növény kerül bele.
Lehet, hogy valami sav is képződik a növényből, ami még old ki egy kis olajat, de ez fajsúlyánál fogva rögtön feljön, kárt nem okoz. (A növényben is lehet valami olaj.)
Nem minden növény bírja 24 óránál tovább a vízben való állást.
ujfigura Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6843
Sziasztok!

Nem tudom, jó helyen járok-e, mindenesetre nagyon érdekelne a véleményetek!

Van egy fémhordóm, olajos hordó volt korábban, de már rég ki lett tisztítva. Öntőzővíz tárolására szereztük be, kútból, csapadékből belegyűjtjük a vizet, és onnan locsolókannával tudunk öntözni. Namármost, rengeteg víz volt már ebben a hordóban, meg is rozsdásodott már, de még nem lyukas. Mivel a locsolásra másik eszközt is szereztünk, úgy gondoltuk, hogy ezt a hordót a ház eresze alá tesszük, és benne gyűjtjük össze a háztetőről összefolyó csapadékot. Meg is tettük, nincs ezzel semmi gond.

Hanem! Még tavaly néhány napra tettünk bele fűzfaágakat, mivel akkor nem volt időnk beásni őket. Néhány nap elteltével azt vettük észre, hogy a fűzfaágak mind tönkrementek, a hordóban színültig víz volt (sok eső esett), viszont koromfekete színű volt, és iszonyatosan büdös. Nem értettük végképp mi történhetett, semmire nem tudtunk gondolni. A teljesen élettelen faágakat kidobtam, elégettem, a hordót kimostam.

Nemrég ismét elővettük a cuccot, betettük ugyanaz az eresz alá. Gyűlt benne a tiszta esővíz. Igenám, de ki kellett vágni az egyik aranyesőbokrot, és néhányat ismét beleraktunk a hordóba, mivel nem volt időnk elültetni. A tavalyi eset megismétlődött! Most is koromfekete csillogó, zavaros folyadék lett a vízből! Iszonyatosan büdös ismét. Az anyagra jellemző, hogy tökéletesen elkeveredik a vízzel, kis koncentrátumban is (pl. egy negyedpohárnyi) látszik az anyag színe, tehát tökéletes fekete színű. Nem hinném, hogy olaj lenne, hiszen az már nagyon régen nem volt a hordóban, ki lett tisztítva, és az nem keveredne úgy el a vízzel, mint a szörp. Amikor csak szimplán esővizet, vagy kútvizet gyűjtöttünk benne, akkor az mindig tiszta maradt. Amint növény kerül bele viszont, egyből átalakul a víz ilyen fekete anyaggá. És ezt más hordónál, illetve kútvíznél nem tapasztaltuk, csak kizárólag ennél a hordónál, és csapadékvíznél!

Nem tudjátok, mi lehet ez a jelenség, és mi a magyarázata? Segítsetek, mert én már végképp tanácstalan vagyok!
taormina1 Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6842
Igazad van! Még szerencse, hogy nem azt tervezte fölkeresni!
Előzmény: demjengi (6838)
vm.aniko Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6841
sokan mondjátok a pajzstetveket.ha nem nagyon lepték még el nem kell mindjárt vegyszerezni.van egy spring nevű levélfény én azt használom és leviszi őket csak ásványi olajokat tartalmaz és megfulladnak alatta,az olajat nem komázzák.és ez garantáltan nem árt a növénynek.
vm.aniko Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6840
szerintem erősre keverhettétek a permetszert vagy egyszerűen a selyemakác kényesebb mint amire ezt a szert  használják.t6etvek ellen használjatok pirimort.az régi jól bevált szer de azt sem szabad 2 hétnél sürübben használni.ha egy permetszer nem hat már a tetvekre válts másikra mert a tetvek sajnos egy idő után rezisztenssé válnak ha mindig ugyanazt használják ellenük megtanulnak ellene védekezni és tulélik.esetleg figyelhetnéd a növényen a levéltetű szárnyas képviselőjét mert ha az megjelenik utánna jön az invázió.olyan mint egy kis zöld muslinca.szedd le nyiffantsd ki.
Előzmény: sophie_1 (6825)
vm.aniko Creative Commons License 2007.05.28 0 0 6839
aktara  jó,permetezéssel juttasd ki ez egy felszivódó nagyon erős rovarölő,kb 1 hónapig hat.rajta van a keverési arány asszem egy 60 g -os kiszerelés 25 l vizhez.én megjártam vele mert MINDEN rovart elpusztit.szomorú volt látni mikor a pillangók és a méhecskék lefordultak a virágról a mikor ettek belőle.én csak a tetüknek szántam.ha szobanövényre kell akkor merem ajánlani .
Előzmény: Aquarell (6830)
demjengi Creative Commons License 2007.05.25 0 0 6838
Bocs, szerintem a baloldalon van egy gazda bolt ha a Körtértől mész
Előzmény: taormina1 (6836)
Celtis Creative Commons License 2007.05.23 0 0 6837

Köszi!

A budaörsi közel van. Megnézem.

Előzmény: taormina1 (6836)
taormina1 Creative Commons License 2007.05.23 0 0 6836

A Bartók Béla úton, ha a Körtértöl a Kosztolányi felé haladsz, jobb oldalon az elsö mellékutca sarkán van+ha a Budaörsi úton mész ki Budaörs felé, közvetlenül a nagybani virágpiac elött is van egy.

Előzmény: Celtis (6834)
Aquarell Creative Commons License 2007.05.23 0 0 6835
Nemigen, mezőgazdasági boltokban lehet venni. Obiban megkérdeztem ugyan, de nem volt nekik.
Előzmény: Celtis (6834)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!