Totya bácsi, kedvenc nyugalmazott alezredesem káromkodásaiból:
"A picsátok egyen Lóhúst!"
Ezen sokat gondolkoztam, feltételezem valami utalás lehet az ősi huszár időkre, a többnapos fárasztó lovagolásokra…
"A pöcsötökön nőljön köröm!"
Hát, ez bizony akárkit gondolkodóba ejt, ha fent említett szerv büszke tulajdonosa…
És egy ethno:
"A Devla rágja ki a szívedet!"
Megfigyeltétek, hogy a kirágás milyen gyakran szerepel, a kisebbség kívánalmai között? Devla - Ördög?
Egy volt kolléganőm szokta mondani:
"Pompás pej paripa pipilője a popódba!"
Azt, hogy ez minek a költői megfogalmazása, asszem, nem kell ecsetelnem. Szolídan alliterálnak a szavak kezdőbetűi, mindenki rögtön a vulgárisabb változatot érti, mégis kultúráltabb.
A másik:
"Öreganyád vasporos picsáját!"
Ez önmagában két dolgot hordoz:
1.) Ugye, mitől vasporos???!!!
2.) Ilyen nincs, de neked mégis legyen, aztán kezdj vele, amit akarsz...
Ez tökéletes. Bármit hozzátéve csak lerontanánk az értékén.
Ellenben rendkívül hatásosak a már ismert káromkodások bővített formái.
Pl. a deszkán baszott kurva anyád
(Stephen King fordítás)
És a legundorítóbbat most nincs is kedvem leírni.
Mint szorgos topic-karbantartó felhívom T. Társaim figyelmét, hogy jó lenne, ha a nép bölcsessége, az orális folklór-kultúra ragyogó gyöngyszemei szóródnának ide, és nem írói nagyságok: Nagybandó, Nemere művei.
Pussz heki
Bár nem káromkodás, de talán említést érdemel.
Társaság, házigazda sörözik, első korty után megjegyzi a feleségének:
- Te, ez a sör olyan, mint a lógeci!
Mire élete párja:
- Mikor ittál te lógecit... utoljára?
Szóval fel se tételezte, hogy soha, tehát hogy a kedves férjura át nem élt tapasztalatok alapján beszél, csak az utolsó élmény időpontjára volt kíváncsi.
Kedves reagálás arra a rövid szóra, amit a társaságban elköltött reggeli (ebéd, vacsora,...) után mond az ember: "-Köszönöm."
Ha egy kis (kényszeredett) mosoly keretében kapod, akkor csak annyit jelent: "-Jó hogy itt voltál, de máskor hozz kaját, v. evés előtt menj el!" (Asszem, ezt vhonnan loptam. :-) )
Ha acsarkodva vágják az arcodba, mihamarabb menj el gyomormosásra!
Cigányok vitatkoznak az utcán, egyikük még csak nem is ultima ratio-ként, de hozzávágja a másik becses fejéhez:
-Temessen el a tanács!!!
Anno a tanács kb. 80 Ft-ot adott temetési segélyként, az etnikum meg persze szerette (aki tehette) a díszes földelést. Tömörsége és jellegzetessége teszi abszolút rétegkáromkodássá, no meg a történelem antikvitássá...
Ez oly gyönyörű és bájos! Szolíd utalás az illető IQ szintjére. Itt olvastam valamelyik topicban:
Úgy látom Te lábon hordtad ki az agyhalált!
A maga egyszerűségében tökéletes.
Egyik rendőr szidta a másikat:
Hogy a nejlonzsák pálljon rád!
Ez is szép a maga csendességében!
Még inas koromban vettem át a segéd úrtól az alábbit. Azt szeretem benne, hogy nem trágár, de mégis úgy lehet dühhből, erőből mondani:
Hogy a takony verje ki az orrát!!!