Akárhonnan (nem feltétlen, de persze elsősorban Skóciából és Írországból) származó single malt whiskyk kedvelőinek topikja. De nem zavarjuk el azt sem aki jóféle pálinkát iszik, sőt azt sem akinek néha blended whisky lecsusszan. (de a bourbon kedvelők lehetőleg máshol mulassanak)
Bourbon, sherry, majd néhány hónap portói hordó. Vajon ez utóbbi miért kellett hozzá?
Illat: egyelőre diszkrét, édes-sós aromák. Sárgadinnye, egy korty sör, kartonpapír, majd édes gyümölcsök.
Íz: kezdetben lágy, majd beköszön egy leheletnyi chili, mangó, és fantasztikus bizsergető íz hátul (érett malt-íz?). Wow, de csusszanós! Egy csepp víz, és idő elteltével: még selymesebb lesz, de a trópusi gyümölcsök is szépen felfejlődnek, némi egzotikus fűszertánc közepette.
Trópusi koktél a skót tengerparton.
Roppant puha, ugyanakkor határozott és kifinomult malt.
Nem ritka nálam az olyan vásárlás,amikor a kiszemelt malt színe az, ami miatt bekerül a kosárba. Ha ráadásul ez még egy kedvelt lepárlótól is származik és még tisztességes kora is van,akkor pláne jöhet. Remélem nem nyúltam mellé, lássuk hát!
Szín : mint említettem emiatt vettem meg Gyönyörű mély szín, ritka szép az ilyen manapság. 18 év és a sherry hogsheadek jól dolgoztak, káprázatos mély bronz!
Illat : először megütött. Nagyon intenzív! Brutális mennyiségű piros gyümölcs, túlérett és sült szamóca,szilva, pipadohány, cseresznye, öreg bőr, őszi erdő, kis kén és füst. Döbbenetesen jó. Ha vagyunk annyira türelmesek,hogy még időzünk vele, szépen előbukkannak további gyümölcsök is. Megéri levegőztetni.
Íz : van,hogy néha kicsit aggódom,hogy ilyen illat után hoz e ennyi mindent az íze is? De felesleges aggódni, ez vadállat. Olajos, édes, fűszeres, tömör sherrys gyönyör. Atya világ, ez nagyon ott van. Annyira vastag ízei vannak,hogy kívánni sem lehetne jobbat. Van az az angol szó, a mouthwatering...na igen, az itt bejátszik erősen. Legek lassúak és gyakorlatilag nem akarnak távozni a pohár oldaláról. A végén még körbenyalom a glencairnt Adok hozzá kis vizet. Illatában most étcsokoládé jön elő. Megmutatják magukat a fűszerek, szegfűszeg, fahéj, bors, szerecsendió.
Lecsengése hosszú és tömör. Azt hittem,hogy a 79-es BBR volt az év vétele nálam, de ha őszinte akarok lenni, ez übereli. Pedig az egy piszok jó whisky. Ez viszont szerintem az eddigi legjobb Ben Nevisem...
Whiskyshown találtam, gondoltam egy mintányit megveszek. 43%, sherry finish..természetesen NAS.
Illat : élesztős elsőre, utána előkerül a sherry. Legek kicsit és gyorsak, fiatal whisky lesz ez, nagyon fiatal.
Íz : eléggé alkoholos, citrusos, szinte semmi testessége nincs, a finish ad neki csak valamit. Nagyon enyhe malátásság, kevés cseresznye mag, de ezt is a sherrytől kaphatta. Az alap blendek nagy része többet nyújt. Komolyan mondom emlékeimben egy Ballantine's Finest vagy egy Red Label ízesebb, testesebb valami. Egy Black Label már köröket ver rá..
Ez egy fiatal és nagyon gyenge whisky. Még a 43% sem segít...
Ez egy német palackozó, egyszer régebben kóstoltam egy mintát az islay szériájukból és igazán szórakoztató füstös bestia volt, így most beruháztam egy palackra. Egyesek tudni vélik,hogy egy L betűvel kezdődő islay lepárló maltját rejti az üveg, szemérmetlenül fiatalon. Miután a német palackozásokon kötelező a színezék meglétét feltűntetni, itt pedig erről nincs infó, így a mély színből egy friss sherrys hordóra következtetek.
Illat : füstös dög! Nagyon intenzíven füstös, gyanítom jó fiatal lehet és nagyon erősen tőzegelt.
Íz : a magas abv ellenére kellemes, a füstösség masszív, ugyanakkor kellemes piros gyümölcsös édességet is kapunk,ami elbújik a brutális füst mögé. Nagyon finom, ízes malt, roppant szórakoztató így fiatalon is (mert eléggé fiatalka lehet), de az aktív sherrys hordó kicsit lecsiszolta a nagyfokú brutalitást. A régi Finlaggan Cask Strengthre emlékeztet, csak itt nem a vanília a hangsúlyos ,hanem a sherry édes, gyümölcsössége a tonnányi füst mögött. Ezek a szörnyetegek nagyon szórakoztatóak ennyire fiatalon is, mert a harsány füst mosolyt csal minden islay fan arcára. Téli esték és délutánok tökéletes felmelegítő itala, mindezt korrekt áron.
Kipihente mindenki a Whisky Show-t? :) Nagyon pang ez a fórum, de azért remélem csendben olvasgatjuk páran. Van pár mintám, így ideje kiüríteni a minike!
Haig Club, 40%
Single grain, a Cameronbridge lepárlóból.
Illat: parfümös faforgács, vaníliás ribizli..meglepő, de teljesen jó!
Íz: elég puha, de sokaknak ez lehet pozitívum, mert így egy nagyon selymes, ugyanakkor nem túl karakteres whiskyt kapunk. Sok vanília, rozs és rózsa, banán, kardamom , kevés eukaliptusz méz.
Rózsavanília, de csak vékonyan.
Mivel nem ordít ki belőle a fűrsézpor, azt kell mondjam, nekem ez tök jó itatós grain. Ugyanakkor eléggé karaktertelen (de szép szó! :D ).
Marsala ugye egy igen édes szicíliai desszertbor (vagy likőrbor, nem tudom a különbséget, vki elmagyarázhatja).
Illat: dinamikus, édes aromák, krémes jelleg. Fűszeres sherry, vízzel pedig nagyon szép diós ívet kap.
Íz: olajos, fűszeresen gazdag és édes malt. Diós és mogyorós ízek az előtérben, hátrébb pedig kekszes tejcsokoládé, mazsola, aszalt füge, a lecsengés pedig full dió. Nagyon hasonlít a Glen Elgin Marsala finish-re, szintén a WM-től. Vérnarancs és fahéj, még több fűszer, nagyon gazdag whisky. Sok víz nem kell bele, gyengíti!
Diómalt.
Igazi különleges desszert.
Lépjünk pár évet előre:
Ben Nevis 22 éves (1996-2018) - 51,5% (Douglas Laing - Old Particular
Illat: picit szégyenlős, 10 perc, és még mindig csak enyhe édességet mutat. Szilvapálinka, radírgumi, banánhéj, de minden szépen édeskésen lekerekítve.
Íz: hmmm...furcsa, összetett, de hirtelen jellemezhetetlen ízvilág. Víz: enyhén csípős, borsos, érett íz. Hirtelen Springbank ugrott be, 18+. Nehz leírni, annyire enybe van, de a kezdeti fejcsóválás után már kifejezetten tetszi, szép darab!
Longrow 14 éves (2003-2018) Sherry Cask Matured - 57,8%
Refill Oloroso Sherry.
Bevallom, régóta vártam ezt a palackozást, mert picit elfogult vagyok a Longrow-val kapcsolatban, és mert a sima peated és a 18 évesen kívül nincs más úgymond, letisztult palackozásuk, hisz a Red-széria boros érlelés. Nincs is azokkal semmi baj, de hiányzik egy köztes korú malt, amit régen a 14 éves hivatott betölteni, imádtam is.
Illat: kezdetben egy édes,portóis zárt sherrykocka ugrik be. Ott figyel téged, tömören, és szép lassan eregeti feléd az aromákat. Idővel és persze vízzel szépen egyre többet mutat, az édes sherrys dolgok mellett füstölgő citrom, elégett csokoládé, fanyar hamu.
Íz: erős étcsokoládé, perzselő narancshéj, édes szőlőszemek, mazsola, só. Vízzel: kávé cukor nélkül, marmalade, vadméz, citromos étcsoki, tőzeg, pici benzin, és persze itt a sherry is, de ez nem a szép, kerek Glenfarclas, stb sherry. Nem, ez mocskos sherry! De nagyon fasza! :)És azt hiszem itt a rettegett szulfur is...viszont, papáméknak világ életükben volt sok szőlőjük, és hozzá egy régi pince is, ahol, mivel nem adott el minden szőlőt, bort is készített és tárolt. Azoknak nagy hordóknak, amikbe én is bemásztam kikotorni a seprőt, na, azokban a hordókban volt ez a maró, kénes aroma, amit a szulfurként azonosítunk. Ezt szerintem kevesen szeretik, de nekem ez az emlék szerencsére az előnyére fordítja, így élvezem. :)
Szoktuk néha személyekhez hasonlítani a whiskyket. Vagy csak én? :D Na mindegy, de ez egy végvár kapitánya a török időkből, aki nincs híján műveltségnek, de egy igazi dúvad, akinek lételeme a harc, a bor és a nők. Igaza is van, hisz lehet holnap már nem lesz lehetősége ezekre a dolgokra, égjen hát az élet! :)
Tábortűz a boroshordóból, amiben csokoládé is volt.
Nem fog mindenkinek tetszeni, és eléggé kaméleon-malt, rengeteg régi kóstolás emléke beugrott: húsos Mortlach, oldschool Ben Nevis, romlott (jó értelemben) Boowmore Darkest. Van pár emberke, akinek a Ledaig a perverziója. Megértem. :) Nekem a Longrow- Ez is kicsit beteges malt, nagyon masszív, de baszott jó!
És elnézést a hosszú leírásért, nem szokásom, de elfogult vagyok. Pont. :)
7 másik emberke öszefogásával sikerült venni egy szétdobós palackot, így a 36. születésnapomon is sikerült egy velem egykorú maltot kortyolgatni. :)
Illat: tömör, koncentrál gyümölcsösség, érett virágok, majd ismét a gyümölcsök jönnek elő, de már túlérett, erjedt formában, főként szilva és barack. Méz, citrom, banán és teavaj. Pár csepp vízzel melengető fűszerek kúsznak elő, fahéj, szegfűszeg, reszelt narancshéj és dió.
Íz: simulékony, édes és fanyar gyümölcsök vegyesen, a háttérben picit furcsa kesernyés (nem kellemetlen) íz. Pár csepp vízzel élénkebbé válik minden, itt már inkább a citrusos rész dominál.
Citromfa.
Meeglepően virgonc a korához képest, bár ez kb minden Tomatinra jellemző, legalábbis amikkel eddig találkoztam, azokra igen. Nekem talán most túl citrusos, csak hogy belekössek valamibe. :)
Illat: különleges gyümölcsösség, karamellás-marcipános édesség, mascarpone, ezek alatt friss nyers bőr, szilvás marcipános csokoládé, vízzel, fás aromák bukkannak fel.
Igazán finom csemege, érdekes módon nem egy sherry monster, a sima 12 éves jóval édesebb, mazsolásabb. Talán fino, vagy más hasonló sherry-s hordóban pihent ez a finomság.
Portósi finish, nem teljes érlelés. Ennek ellenére a színe és az illata intenzív.
Illat : túlérett és sült gyümölcsök, enyhén túlérett szőlő. Gyümölcskenyér. Klassz és édes.
Íz : édes, gyümölcsös köntöst ad a portói, de vannak savak és tanninok is. Intenzív szegfűszeg és bors. Kicsit forralt boros jelleg. Némi fanyarság. Az édes gyümölcsöket a párolt szamóca adja, némi rozé szőlő héja a fanyarságot aztán jön a citrom és a fűszerek. Korrekt, ízes malt, jó fűszerekkel, téli forralt boros érzést ad nekem. Pár csepp víz szerintem kifejezetten jót tesz neki.
Ledaig 16 yo, Virgin Oak finish, distillery only kiadás, 55,8%
Virgin oak finishel eddig leginkább ultra fiatal whiskyknél találkoztam, de itt egy korosabb, ráadásul nagyon füstös whiskyről és nem mellesleg az egyik kedvenc lepárlómról van szó! Lássuk a tőzegelt medvét! Színe arany sárga. Szép, extrém lassú legek, gyakorlatilag egy koronát képez a pohár közepén, szinte dacolva a gravitációval. Érdekes, ilyet még nem láttam. Illat : vanília erősen, friss fűrészpor, sárga gyümölcsök, hamu és füst. Szunnyadó tábortűz és asztalos műhely mangóval. WTF? :-D
Íz : na, halló, mi ez? Az édes, extrém füstös vaníliás,körtés, barackos friss fás támadás valami egészen egyedi, mindezt valami olyan olajossággal teszi,hogy a fehérbors sem tud áttörni rajta, csak egy rövid csipkelődésre futja. Egészen egyedi kombináció. Kap pár csepp vizet. Illatában intenzívebb lesz a füst, több lesz a bors, marad az édesség, előjön egy kis hamu a végére. Klassz ez így is, de szerintem víz nélküll jobban üt, sokkal érdekesebb és sokkolóbb. Némi citrus is előkerül meg egy jó, száraz malátás , fás lecsengés. Egyedi, formabontó malt. Nem tudom,hogy ki döntött arról és miért,hogy egy 16 éves Ledaigot beletesz egy virgin oakba, de bejött. Nálam nyert.
Illat : durva sherry szörnyeteg..sült gyümölcsök. Némi alkohol...fura. Mentolos cigi. Egyre inkább WTF? Rumba áztatott meggy.
Íz : sokkal konvencionálisabb, érezni,hogy a sherry egy KV2-es tank kecsességével hatott a whiskyre Tele piros bogyós gyümölcsökkel, nagyon lágy, nem érződik ki az alkohol, veszélyes dög. Szép hosszú finish, kis száraz tölgyes-fűszeres meglepetéssel. Savankás a finálé. Klassz. Pár csepp vízzel egyre többet mutat a fa, jót tesz neki, az édes gyümölcsös inváziót megtörik tanninos, fűszeres barikádok. Arranizálja pár csepp víz, egyre inkább előjön a lepárló karaktere, kicsit a 14-es jut eszembe, ami remek kis whisky. Kell a víz neki! Egyre jobb ez...
Illat : a portói érlelésekre és finishekre jellemző sült és túlérett piros gyümölcsök köszönnek elő.
Íz : víz nélkül kicsit erős, némi szegfűszeg , bors és egyéb fűszerek ütnek át a portói gyümölcsökön. Narancshéj, még több szegfűszeg. Meglepően fűszeres, komoly tölgyes hatások, náha már kesernyés jegyekkel,amik ezért balanszírozzák az amúgy édes portóis finisht.
Nem rossz, de szerintem ittam már jobb Tastivalt is.
Íz : masszív párolt, főtt-sült piros gyümölcsök, vezet a szamóca. Némi fűszer, de csak pont annyi,amennyi egy zseniális szamócalekvárba passzolna. Olajos, édes, fűszeres...csábító.
Lecsengése : hosszú és édes, ismét élvezhetjük a szamócát. Kiváló!
Íz : kellemesen édes, gyümölcsös, némi fehér bors, picit fiatal, de finom. Pár csepp vízzel : még édesebb, továbbra is gyümölcsök, viszont előjön valami virgin oak szerű íz,ami annyira nem jön be. Rendben van, de nem nagy durranás, amolyan modern nas iszogatós hordó erősségű malt, nincsenek nagy hibái, kellemes is, de nekem ez már kevéske.
Hibásan Old Pulteneynek van feltűntetve basen, pedig csak az az Old, ami ott érett tudtommal, a többi "mezei" Pulteney.
Illat : pár perc levegőzés után eléggé édes. Pillecukor, marcipán.
Íz : (víz nélkül), kellemes, ízes malt, édes, klassz fűszerekkel, emlékeztet a 12-re, kicsit sós, meglepően édes, vajas popcorn. Pár csepp vízzel lágyabb, továbbra is édesebb, selymes, ugyanakkor eléggé ízes és az ob kiadáshoz képest annyival jobb,hogy tovább tartanak ki az ízek.
Íz : citrusok, valami savankás íz, amolyan fehérboros utóérzet. Lágy, de fanyarabb és malátás lecsengéssel távozik. Kicsit várok még vele, a 40% miatt vizet nem kap. A sima 10-re nem emlékszem már, összehasonlítani így nem tudom, de ott mintha valami tőzegesség, enyhe füst rémlene. Itt számomra érzékelhetően nincs jelen. Nagyon kevés sárga gyümölcsök és csonthéjasok bukkannak fel, de nekem továbbra is fehérboros érzéseim vannak. (tuti,hogy nem boroshordók, ez csak olyan benyomás) Egyszerű, de a 40% ellenére is van némi íze, bár szolid és némileg száraz. De legalább tudsz koncentrálni a könyvedre!
Illat : sós, édes, gyümölcsös, füstös és valami zöld növényes. Egész komplex, bár fura kissé.
Íz : van itt sherry bőven, meg valami sós , tengeri érzet, sok sok fűszerrel, vezet a szegfűszeg és a szerecsendió, citrusok, némi kávé. Tényleg van itt minden, mint valami Észak-afrikai piacon.
Lecsengése savanykás, sós, kis keserű citrussal. Nem világszám, de nekem bejött, van íze, eléggé egyedi, emiatt megosztó is lehet, de legalább valamilyen. Esküszöm tetszik.
Most jöttem rá, én még alig ittam valamit ettől a lepárlótól...
Illat: kellemes egyensúlya a mézes gyümölcsöknek és a friss citrusos finomságoknak.
Íz: lédús gyümölcsök, méz, kevéske fűszeres fehérbor, citrom, lime, narancshéj. A háttérben tovább mozog a fűszeresség a jól észlelhető fás alapon. Üde, friss malt, jó koryolgatni.
Mézes limonádé.
Na, ez egész jó kis nyári malt. Ja, hogy már ősz van? Sebaj... :)
Illat: telt, édes, fűszeres, enyhén poros, sült gyümölcsök, piros bogyós gyümölcsök, marcipán, lobbanó gyufavég, vanília. Igazán kellemes illata van.
Íz: simulékony, édes vaníliapuding, amiben lédús málna és szamóca pihen. Vízzel, előtérbe kerül az igen finom fűszeresség, a sült gyümölcsök itt is előkerülnek, tyúkhúsleves-kocka, málnaszörp, kóla, tiszta csonthéjasok, leheletnyi kókusz.
Ben Nevis 16 éves (2001-2018) - 50% /Hunter Laing - Old Malt Cask/
Nos, ez véletlenül került hozzám, én 21 éveset rendeltem, de ezt küldték. Ritka, de előfordul az ilyen. Szerencsére megértőek voltak. :)
Illat: virágos-gyümölcsös, de az egésznek van egy fajta hideg éle. Vízzel még aromásabb, nyíltabb lesz, citrusos felhanggal.
Íz: A gyümölcsök (főként szilva és barack) itt figyelnek az első sorban - kettéharapva, maggal együtt. Emetlett limonádé, némi sörös íz. Vízzel: picit harapós, különc karakter. Citrom, sörhab, fakéreg, mandula, kevés só, szottyadt napraforgó, a háttérben épphogy érzekelhető tőzeg. Legbelül azért érezni valami mézes melegséget, de jól titkolja a marcona ízekkel.
Finom, de furcsa whisky. Azt hiszem a sherry-s hordó jobban áll a Ben Nevisnek.
A lepárlói kiadások jól mennek, ha mondjuk esetleg nem is itt, de az aukciós oldalakon simán eladhatóak. Ha tudod,hogy mit vegyél, akkor el lehet adni, persze nagy haszonra ne számíts, sok lepárló már postázza az ilyen kiadásokat is...ha félreteszed, akkor lehet vele üzletelni, de nem igazán értem,hogy 1-2 palackot miért eladni akarsz és miért nem megtartani? Annyit nem fogsz rajta fogni szerintem...1-2 palack meg a kutyát nem érdekel adó/ vám szempontjából.
Illat : diós, némi almával, száraz fa, egyáltalán nem tűnik ilyen korosnak az illata alapján.
Íz : (víz nélkül) almás, pár csepp citromlével, ami klassz savasságot ad, kevés méz kűzd,hogy áttörjön, mezei virágok is megmutatják magukat. Víz nélkül is iható, szépen lekerekedett már a korral. Kis kanál vízzel : illata sült almás, legyen mondjuk apfelstrudel. Szép!És igen, kellett neki. Az alapvetőe ízei megmaradtak, de lágy lett, selymesen terül szét a szájban, a citromosság nem olyan éles már, a méz még kűzd, de ez a csata elveszett, marad a savasság és a dió szárazsága és némi szerecsendió, szegfűszeg. Lecsengése vastag, száraz és hosszan tartó, itt már megmutatja magát a 28 év.
Eleinte kicsit csalódott voltam, de ha megadjuk az időt ennek a whiskynek, meghálálja. Meg hát hová siessünk egy ilyen szép , nyugodt nyári estén?
Hamarosan Skóciába utazok, ahol a terveim szerint megállok pár whisky shopban illetve lepárlóban. Gondoltam hazahozok pár, a hazai whisky gyűjtők/kedvelők számára is érdekes kiadást, hogy nekik eladhassam.
A kérdésem az lenne, valójában lehet-e legálisan (nem üzletszerűen, 1-2 üvegről lenne szó) végezni ilyen tevékenységet? Probléma-e az, hogy a zárjegy nem magyarországi? Ért valaki ezen kérdések jogi hátteréhez?
Illetve egyáltalán van-e olyan szintű bizalom - akár a hozzám hasonló, a "semmiből érkező" eladókkal szemben (esetemben törzsvásárló vagyok a "legnagyobb" budapesti whisky shop-ban, de ezt gondolom senki nem köteles elhinni), hogy csak úgy el tudjanak adni akár 50-70-100 ezres kiadásokat? (pl. vatera-n valaki árult Balvenie Tun-t 100 ezerért, végül nem tudom, mi lett a sorsa)...
A minél hülyébb és kiejthetetlenebb nevű whiskyk koszorús lepárlójának a Bunnahabhainnak valami sherrys, de erősen füstös kiadása.
Szín : eléggé óarany és miután nas, itt nem a kor, hanem jó esetben a friss sherrys hordók a szín okozói.
Illat : szép adag tőzegfüst és sherry. Megfüstölt cseresznye. Később határozottan meggy. A Bunna válasza az Uigeadailra?
Íz : lágy, az 50% ellenére. Valahogy a sherry szépen lekerekíti és az amúgy fiatal tőzeges párlat teljesen jól összhangba jön. Azt nem mondom,hogy nagy teste van, viszont piszkosul itatja magát. A magas abv-vel kombinálva ez alattomos dolgokra képes ám :-)
Az Uigeadailnál jóval könnyebb, kevésbé testes, sőt talán kevésbé füstös is, de pont ez is lehet az előnye, ha jó a társaság és mindenki vevő egy kis füstös kalandra :-)
Ez ugye a nem hűtve szűrt verzió, 46%-on. Pontos hordószámokat nem tudok.
Illat : finom sárga gyümölcsök, alma vezet és az egész egy mézes, barackos köntösben csábít így elsőre. Később némi virágos, pollenes jegyek jönnek elő. Valahol valami nagyon távoli fa füst.
Íz : basszus! Ez igen, klassz hordók lehettek, ezek között a signatory palackok között néha kincsek vannak, nagyon korrekt áron! Olajos, testes, citrusos, már már lowland-i citrusosság, savankás, édes, virágos, gyümölcsös. Ez igen! Az egészben az olajos-viaszos, telt citromos rész a legjobb. Ez egy igen csak jó whisky és emlékeim szerint korrekt áron is mérték. Nagyon ízlik.
Johnnie Walker 18 éves Gold Label - The Centenary Blend, 40%
Ez még a régebbi, 90-es évekből való blend.
Kellemes, krémes érzet az illatában. Érett gyümölcsök, vanília, karamell. Kicsit visszafogott, de jó. Idővel a fás, poros aromák erősödnek, és talán nagyon minimális füst is?
Íz: az édes gyümölcsök mögött bizsergető borsosság lapul, keserédes fával, és egy kis sós csokival. Még több sós étcsokoládé, barna sör, majd adok hozzá egy csepp vizet. Nabazz, kettő lett! Sebaj. :) Túl sokat nem változtat rajt,a talán egy pöttyet csípősebb lesz. Csokitorta, de kakaós piskóta kicsit kokszos lett.
Sós karamellás étcsokoládé és vadcseresznye.
Teljesen korrekt blend, hosszú lecsengéssel. Kíváncsi vagyok, kései utódja, a Platinum Label is van-e ilyen jó? :)
Eléggé ritkán találkozom koros Scapaval, pláne ilyen szép korral és erősséggel ritka vendég a pohárban.
Elsőre egy nagyon szép citrusos mézes illatot érzek, de adok neki még időt. Semmi különös változás, csak még intenzívebben jönnek az illatok, talán pici virágos rész és egy kevés só is csatlakozik a vanília mellé.
Íz : intenzív, olajos, klassz bourbon hordó, vaníliával, citrusokkal, kevés virágos-füves jegyekkel. Igényli a vizet és bírja is, már kétszer is adtam hozzá. Eléggé intenzív ízek, hosszú lecsengéssel. Klassz cucc.
Íz : micsoda fűszeresség! Szegfűszeg, narancs olaj, tiszta karácsonyi hangulat így a nyárban. Megmutatja magát a hordó is, nem csak a sherry. Nagyon elkapott most ez a malt. Finom, ízes, jó a 43% is...ilyennek illene lenni egy Macallanek vagy még ilyenebbnek. NAS meg 40%, mi? Mama nem csuklik?
Nagyon szerencsés vagyok,hogy vehettem még annak idején ebből. Egyszer majd, sok sok év múlva felbontom és bár nem tudom,hogy akkor hol fog tartani a whisky világa, de biztos,hogy egy élmény lesz egy ilyen régimódibb maltot kóstolni az arra érdemes pillanatban. Aztán persze lehet,hogy addigra lesz korrekt árú, koros sherrys Macallan, de ha mégsem így lenne, én legalább valahogy meg tudok majd emlékezni azokról az időkről,amikor még létezett ilyen.
Illat: kellemesen édes, krémes, mézes. Dió, mogyoró, mogyorókrém. Igazán puha illat. Pici dohány a végén.
Íz: a méz vezeti a többi ízt, itt már felbukkan a kesernyés fa, kicsit zöldes gyümölcsök, pár bogyós is felbukkan, mint ribizli, szeder, majd egy kis citrom. Puncsfagylalt, mandula és dió, narancshéj.
Mézes dió és narancshéj.
Lecsengése kesernyés.
Számomra egy nagyon kellemes alapmalt, egy szinten van a Dalwhinnie 15 évessel, csak az valahogy hidegebb karakter, de mindkettőt eléggé kedvelem.
Springbank 12 éves - 56,3% (batch 16)
Illat: tábortűz füstje, és alatta érezni a kirobbani készülő dolgokat, de egyelőre el vannak zárva. Víz lesz a kulcs! :) Nos, a nyitás után már alig lehet követni az aromákat: csonthéjasok, benzin, illatos fa, poros fotel, lakk, citromhéj...és igen, a falusi kéményfüst beleg mindent.
Íz: gyümölcsös-füstös, kormos, enyhén húsos, odakapott fűszerek. Vízzel: sült gyümölcsök, édes vanília, fahjé és szegfűszeg, magas kakaótartalmú étcsokoládé, mascarpone.
Szűrt Skócia.
Nem egy könnyed falat, de imádnivaló. Igazi old-school, vidékies malt. Az áráért bőven megéri. Tessék kipróbálni, aki még nem tette volna!
Illat: kapásból fura, barackpálinkát idéző aroma, éles édesség, alma, majd rengeteg frissen csiszolt fa.
Íz: gyümölcsös kezdet, mögötte érdekes, konyakos ízek lapulnak. Vízzel: erőre kapnak a fűszeres részek, kis sült hús, narancs, de még inkább narancshéj, az édes és kesernyés ízek szépen eljátszanak egymással. Lime-os karamell, meleg kóla, száraz füvesség és sós sült szalonna. Az egészet belengi valami romlottság-érzés, de nem rossz értelemben. Talán van, aki érti. :)
Hát igen, elég fura ízvilág, ahogy az összes Jura eddig nekem. Szerencsére ez nem tőzeges, így nekem egy jó kis kortyolgatós malt lesz.
Korhadó tengeri herkentyűk - narancsosan.
A palack és a csomagolás sztem a legszebbek közt van, kár, hogy lecserélik.
Létezik egy csupán finishelt verzió is, ez azonban teljes mértékben chardonnays hordókban pihent elvileg.
Illat : eleinte virágos, mezei virágok, később zöldalmás, majd legvégül az egész citromosságba fordul. Egészen intenzíven citromos, amolyan Martini Biancoba áztatott citromkarikák. Nem rossz így nyáron.
Íz : savasság itt is jelen van, tényleg amolyan fehérboros feelingje van. Rengeteg gyümölcs tör elő, esküszöm annyira "pezseg", mintha szénsavas is lenne. Döbbenet. Nagyon halovány tölgyes ízek is jönnek, de csak jelzés értékkel, aztán egy is borsos csípkedés. Vizet nem adnék hozzá, jó ez így.
Ideális nyári whisky, azoknak ,akik a könnyű gyümölcsbombákat keresik. Kellően fanyar, kellően izgalmas, szerintem jó kis italokat lehetne kikeverni belőle. Nagy mélységei nincsenek, de abszolúte rendben van az áráért.