Keresés

Részletes keresés

espace.hu Creative Commons License 2024.03.02 0 0 11355

Üdv,

 

Félreértés ne essen ! Nem leszóltam a Ferroli SUN P és PN égőfejeket , magam is erre "voksoltam" az egyszerűsége miatt (és ezt a vélaményemet fenn is tartom!) . És igen vannak azért hibái is ezt nem kell letagadni .

Amúgy én is vegyestűzelésű lemezkazánhoz illesztettem (visszalapozol fotókat is láthatsz , de "Rézműves" kollégáéról is akár) és meg vagyok vele elégedve . Én előtte dara-szeneztem Carborobot kazánokkal , és szezononként 80q (8Tonna) szenet tüzeltem el , pellet-el az 60-65q(mondjuk 6,5Tonna) , vagyis jobban jöttem ki még árban is , nem beszélve az összehasonlíthatatlanul tisztább és kényelmesebb üzemeltetésről ! De tűzeltem fával is , az is melós rendesen .

Szóval pellet fűtés ezeknél sokkal kényelmesebb .

Nem is beszélve az un. átmeneti időkről (tavasz,ősz) , mikor vegyes fűtéssel sajna sokszor "túlfűti" az ember a lakást (merthát baromi szeszélyes lehet az időjárás is) , no ezeket egy szobatermosztáttal vezérelt automatikus (ráadásul teljesítménymodulált) pellet fűtés sokkalta jobb hatásfokkal/takarékosabban fűti ki !

 

Aztán a téli jó hideg időben pedig ha van pl. fa , szén .. akár rá is segíthetsz a költségeidre ha olcsón szerezted/szedted mondjuk a fát . Ekkor jól jön a vegyeskazi+pelletfej kombó !

Előzmény: Hobbit_G (11353)
rézműves1 Creative Commons License 2024.03.02 0 0 11354

Nem hülyeség amin agyalsz...majdnem 10-éve, pont egy ilyet csináltam én is, amikor először meguntam a fahasogatást. Egy SUN-P7-es fejet gyógyítottam be egy CELSIUS vegyesbe...igaz az a lemezkazán leginkább fára van optimalizálva...azóta is bírják egymást...:):)

Előzmény: Hobbit_G (11353)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.03.02 0 0 11353

Szia

 

Én épp most agyaltam kipróbálni a Sun pelletégőt meglevő vegyes kazánhoz (35kw). Javasolt vagy sem? Puffer van mellette, kíváncsiság hajt főként. 

 

Ha nem melyik égő a javasolt? Normál pellettel menne. 

Előzmény: espace.hu (11352)
espace.hu Creative Commons License 2024.03.02 0 0 11352

Ferroli SUN PN esete a ROMEO N(RF) Opentherm termosztáttal

 

Mindenképp jelezném , nehogy bárkit "rossz"-útra vezessek (félrevezessek) !

Szóval 10 napos tesztüzem közben a Ferroli ROMEO N(RF)  2x is elkövetett "végzetes" hibákat . Meglátásom szerint ezeknek semmi köze a SUN PN (PB2 Bertelli & Partners) vezérlőhöz , DE a gyártó persze kapásból védekezhet hogy Ő megmondta hogy csak a régi ROMEO (W/RF) kompatibilis .

 

Beidézném az esetekről részletes beszámolómat a Ferroli képviselet fele , íme :

 

Probléma ROMEO N (RF) termosztáttal:

Általános hibajelenség : Aktuális szobahőmérsékletet NEM aktualizálja , kijelzett óra (RTC) sem működik ekkor folyamatosan a "befagyáskori" állapot szerinti időt és szobahőmérsékletet mutatja a kijelzőn és ezek szerint működik is (vagyis vagy fűtésre utasít a végtelenségig , vagy épp fűtés-kikapcsolt állapotot rögzít )
Megoldásként csak a 2db AAceruzaelem kivétete és visszahelyezése marad , ekkor óra modulja is elindul (természetesen a "befagyott" állapottól) , valamint azonnal frissül a szobahőmérséklet is és "észhez" tér .

Az eddígi 10 napos használatom alatt 2x csinálta meg ráadásul mindkét verzióban .
1. esetleírás (3.nap):
esti órában 23 óra után rettentő meleg volt már (mellette lévő régebbi Computherm Q7 kontrollként 25,7C -t mutat) , ennek ellenére a kijelzőn 22.8C-t mutatott és 20:02 -né megállt az órakijelzése is (erre az időpontra 23C-ra volt állítva a kívánt hőmérséklet, tehát fűtött) . Ekkor nem tudtam mire vélni (de mondván ez a 3.nap , és elég sokat paramétereztem állítgattam , biztos én voltam a hibás ... később kiderült hogy mégsem) . Elemek kivtele/visszahelyezése és óra pontosítása után rendben működött . Kicsit azért nyugtalanított ,hogy meg sem állt volna ilyenkor a fűtés (25-26-...32...40C-fok , stb...) ???  Így akár életveszélyes működést tud produkálni !!  Ezekután fokozott figyelemmel kísértem a működését !

2. esetleírás (10.nap):
Ma (20240301) reggel 6-órakor (érezve hogy mintha hidegebb volna a lakásban) ugyanezt a jelenséget produkálta (nem frissítette a szobahőmérsékletet és az órája is áll) szerencsére fordítva . Vagyis a termosztát 00:24 órát/percet mutatott és nem mozdult , szerencsére 23.2C-foknál "állt"-be a szobahőmérséklet kijelzés is (és mivel 00:01-től a napi program szerint 22C volt beállítva) és nem kapcsolt fűtést , mellette a ComputermQ7-es már 21.1C-t mutatott . Mivel már 2. eset fordult elő és az elmúlt 6 napban semmi programozás/beállítás módosítás nem történt (rendes üzemben dolgozott) , kicsit tüzetesebben megvizsgáltam . A P-Információ -s gombbal lekérdeztem a kazán aktuális paramétereit OpenTherm protokolon , és tökéletesen áthozott mindent , sőt kimenten a kazánhoz és változtattam a kazán kijelzőjén az előremenő fűtésvízhőt és áthozta az aktualizált étéket is , majd a termosztáttal is felülírattam azt is megcsinálta. Tehát pont az OpenTherm kommunikációs része tökéletesen működik , DE a termosztát lokális-önálló funkciói (RTC-órakezelés , lokális szobahőmérséklet leovasása/frissítése) "fagynak le" .
Temészetesen elemek kivétele majd visszahelyezése és órapontosítás után ismét teszi a dolgát ....

 

 

A leírtakból tehát kiderül , hogy a ROMEO N termosztát pont a önálló/lokális funkciókba tud "belefagyni" , amiknek (jó esetben) semmi köze sem szabad hogy legyen az OpenTherm kommunikációhoz , annak csak értékparamétereit szabadna hogy szolgáltassa . Mivel 26éve ipari mérésadatgyűjtő rendszereket programozok , végzetes hibának tartom , hogy a szobahőmérséklet NTC szenzor jelének leolvasását az RTC timer vektorára programozták(nagyon nagy valószínűséggel) , ilyet NEM csinálunk !! 

Az már egyáltalán nem meglepő hogy a ROMEO N , tulajdonképp nem is Ferroli termék , hanem ugyanúgy a Bertelli & Partners RC22-es típusú terméke , mint pl. a SUN P sorozat (PB1 - PelletBurner1) és a SUN PN sorozat (PB2 - PelletBurner 2) vezérlője , ahol szinte kísértetiesen visszaköszöntek a "Timer" lekezelési problémák :

- régi SUN P sorozatban szerintem szinte senki sem használja az időzító programrészt (legalábbis ahogy fórumokon olvastam , inkább kerülik a sok-sok meglepetést)

- új SUN PN sorozatnál szintén a random RESET-Restart események (amiket az üzem közbeni újragyújtás és tovább üzemelés miatt észre sem vesznek sokan, DE létezik a probléma!)

  (érdemes a 'Hi'-Error History -t kiolvasni és lám-lám ... a megszakítás mentes üzemórák száma árulkodó tud lenni ! főként ha a cucc UPS-el táplált ugyebár...)

Nem tudom hogy és mennyire tesztelik ki ezeket a Bertelli & Partners-nél , de oda is el fogom jutatni "udvariasan" észrevételeimet , kíváncsi vagyok mit reagálna (ha reagálnak egyáltalán) .

 

Összegezve a ROMEO N -t nem ajánlom senkinek (lehet még kondenzációs gázkazánhoz sem) . Szerencsére 14 napon belül mehetett vissza .

A Ferroli smart termosztátoknál információk szerint amúgy nem egyedi eset , pl. a Wifi-s CONNECT OpenTherm Smart termosztátnál a ráhangolt zónavezérlő infóját megkapva "néha" nem utasítja a kazánt semmiről ... (csak jelzem : Ferroli CONNECT smart termosztát , szintén Bertelli & Partners termék/fejlesztés !!)

 

KissJozias Creative Commons License 2024.02.21 0 0 11351

Próba cseresznye. Igen ! Amíg konkrétan nincs próbálva, mindenki azt mond,amit akar . Örülök, hogy sikerült, és ki próbáltad.

Előzmény: espace.hu (11350)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.21 0 1 11350

Ferroli SUN P7N , OT(OpenTherm) termosztát project :

 

Szóval annó úgy alakult , hogy mire megjött az infó az olasz Ferroli-tól , addígra én elsietve megrendeltem a Két Kör-ösöktől a Ferroli ROMEO N (vezetékes) verziót . Aztán gondoltam ha már itt van , lesz ami lesz 1 próbát megér . És jelentem totál kompatibilis a SUN PN égőfej vezérlőjével !!

 

Egy elég bagatell "olaszos" probléma azért van az N (vezetékes) verzióval , nevezetesen , hogy a kijelzőnek nincs hattérvilágítása és kontraszt állítási lehetősége , és mivel az OT vonal áramából éldegél el , baromi halvány a kijelző (forgatni kell a fény fele , hogy egyáltalán olvasható legyen) . Rendesek voltak a Két Kör Kft-nél , kérésemre csere csomagban kicserélték az RF-es verzióra (ROMEO N RF) , aminek a kijelzőt tartalmaző (mobil) termosztát egységébe 2db AA-ceruzaelem szolgáltatja az áramot és ebben VAN végre háttérvilágítás és kontraszt beállítási lehetőség .

Ugyhogy jelentem , a Ferroli ROMEO N RF , 100%-osan OpenTherm kompatibilis a Ferroli SUN PN(P7N,P12N) égőfejekkel !!

Javasolt a kijelző olvashatósága végett tehát ezt használni :

 

FONTOS: az égőfejen a "U06" paramétert  1 -be kell állítani az OpenTherm kommunikációhoz !

KissJozias Creative Commons License 2024.02.16 0 0 11349

Már futottam bele ilyen " gyári " dolgokba az évek során .Én sem vagyok egyszerű eset, próbálok otthon mindent is telefonról vezérelni, vagy kapcsolni. Örülök, hogy utánna kérdeztél, és nem futottál bele egy fél megoldásba.

Előzmény: espace.hu (11348)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.16 0 0 11348

Igazad lett , a "gyárit vennék" -el , sőt !

 

Megjött a hivatalos válasz a Ferroli supporttól , olaszból :

A Ferroli SUN P7N (és csak ez a típus , régi P7 NEM !) támogatja az OpenTherm protokollt , DE csakis a Ferroli ROMEO termosztáttal .

 

Ez a régebbi ROMEO típus 2020-ban megszűnt a gyártása , de még neten webshopokban megtalálható 80-130 EUR közti áron .

Ferroli ROMEO termosztátból 2 fajtát gyártottak :

ROMEO W           - vezetékes verzió

ROMEO W RF      - RF átvitel a kazán közelébe szerelt adóvevő és a szobatermosztát kijelző egység közt (NEM Wifi-s !)

Külső hőmérő NTC szondát a kazánról olvasná le , DE ilyen bekötési pont még a P7N-ben sincs . Mivel a ROMEO termosztát nem csak SUN PxN -hez készült hanem vagy egy tucat gázkazánhoz is , van olyan gázkazán amelyben beköthető egy külső hőmérő NTC szonda .

Úgyhogy a külső hőmérséklethez igazodó Smart funkciót a SUN PxN sorozat "elbukta" (sajnos).

OpenTherm protokollon a termosztáton kiolvasható ill. állítható hőmérsékletértékek(előremenő hűtés vízhő , HMV hőmérséklet) , Téli/Nyári üzemmód átkapcsolás és "Axx" és "Fxx" hiabjelzés és kezelés (nyugtázás , restart és reset) érhető el .

Ja és ez a kis poktogramm :

igen , az az OpenTherm jelölése (mint a Wifi vagy Bluetooth -nak is van) .

 

 

Hát ennyi .

 

Ja és kategórikusan kijelentették hogy más típus NEM KOMPATIBILIS a SUN PxN sorozattal , vagyis nem használhatóak az alábbiak :

ROMEO N

ROMEO N RF

CONNECT

CONNECT CRP

CRONO REM

THETA+

Előzmény: KissJozias (11346)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.16 0 0 11347

Ferroli SUN P7(N)F05 - Légnyomás szabályzási hiba

 

No , nálam már ilyen is volt ;)

 

Villog az F05 hibajel és alapjáraton jár a ventillátor (de értelem szerűen NEM fűt) .

Hiba okai lehetnek : Hibás nyomásmérő(transzduktor) , ventillátor meghibásodás , vagy ventillátor turbina elszennyeződése .

 

az újabb P7N-ben van "In" azaz információs menü , ami a következőket mutatja :

F05 hiba esetében a P06,P07,P08 értékeit kell megnézni .

A kiindulási alapérték a P08 , ami a nyugalmi nyomásértéket mutatja (kazán+kémény együttes "szabad" nyomásértéke)

A P07 csak informál , hogy az aktuális teljesíményfokozat mekkora légszállítási nyomásértéket várna el (ezek vannak a t08,t10,t12,t14,t16 paraméterekben)

A P06 mutatja az aktulis visszamért nyomásértéket , ezt a transzduktor egy műanyag csővön keresztül méri , ami az öntvény-garathoz csatlakozik és innét a tűzelőtérből visszaáramló levegőnyomást biztosítja .

FONTOS : ha a P08 vagy P06 nem mutat értéket , ekkor a kijelzés 2db vizszintes vonalka [--] , akkor a transzduktor hibás ... bááár még esetleg az elektromos csatlakozását édemes ellenőrizni a vezérlő fele (hátha!)

Ha a P06 nem éri el a megkívánt P07 teljesítmény referenciaértéket , akkor a ventillátor a ludas , lehetséges esetek :

P06 = 00   , vagyis nincs nyomás ! lehet hogy elnyomódott az összekötő cső , vagy eldugult .

                  nálam a transzduktorról lehúzva , majd enyhén belefújva az öntvény-garat fele kitisztult , és a csövet visszahelyezve már jöttek is a nyomásértékek

P06 < P07 , vagyis ventillátor megy , de nem tudja emelni a nyomást , ekkor a ventillátor turbinája erősen szennyezett ,

                  a 13-as anyát kell kioldani (1db van fent középett), szétnyitni az égőfejet és hozzáférhető lesz a turbina ki lehet takarítani

P06 = [--]  de van P08 érték ! Ekkor a ventillátor meghibásodott (cserélni kell)

 

Hátha másnak is segít....

 

 

KissJozias Creative Commons License 2024.02.14 0 0 11346

Értem amit akarsz , a gyári Wifi modulok is így működnek,hogy látsz több infót a működesről,  és több mindenbe be is tudsz avatkozni. Én gyárit vennék , de ez a te döntésed.  Lehet jó a másik is ,de az is előfordulását,hogy nem minden funkció megy .

Jártam így sajnos.

Előzmény: espace.hu (11345)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.14 0 0 11345

Az OK , hogy ON/OFF módú , vagyis sima relés kontakt termosztát is elvezérli (U06=0 paraméternél) , jelenleg is így müxik .

 

Csak gondoltam ha tudja a OT (OpenTherm) protokollt , akkor szeretném kihasználni . 

Sok infót áthoz az OT az égőfej vezérlőjéből a szobatermosztátra (a P7N többek közt ebben sokkal de sokkal fejletebb a régi P7-esnél!) .

Lekérdezhető ill. állíthatóak pl. a következők :

- fűtési vízhő (előremenő vízhő fűtés üzemmódban)

- HMV vízhő beállítása/érték megjelenítése

- aktiális teljesítményfokozat (0..6) megjelenítése

- ventillátor teljesítménye

- aktuális kazán víznyomás értéke (P7N-ben erre is van bekötési pont, opcionális)

- hibajelek "A" és "F" szintűek kijelzése , törlése valamint "F"-esek automatikus reset-elése

szóval ezeket a kazánházba "ki-slattyogás" nélkül is látni/állítani lehet a szobatermosztáton . 

 

SŐT , ami a lényeg lenne , hogy pl. az olcsóbb Ferroli ROMERO N -hez külső/kültéri hőérzékelő (NTC) is kapcsolható , és ekkor a ROMERO (Smart termosztát) automatikusan az aktuális külső hőmérséklethez állítja a kazán előremenő fűtési vízhőjét , ezzel állítólag 6-10% tűzelőanyag megtakarítás érhető el ! Szóval ettől lenne SMART a termosztát , és NEM a Wifi-től , az csak egy +kényelmi opció az a Ferroli CONNET-t ben van .... bár asszem a ROMERO-ból is gyártottak RF és Wifi-set is .

 

Ott tartok , hogy a Két Kör Kft-sek elvileg utánaérdeklődnek , DE találtam egy cseh oldalat , ahol egyértelműen OpenTherm-esnek írják a Ferroli SUN P7N-t és a Ferroli ROMERO-t ajánlják hozzá . Elvileg az OpenTherm protokolt szabványos , de lehetnek gyártó specifikus eltérések , ezért jobb a Ferroli-hoz Ferroli OT-s termosztátot használni .

Előzmény: KissJozias (11344)
KissJozias Creative Commons License 2024.02.14 0 0 11344

Szia ! Szerintem simán jó az olyan thermostát is aminek van NO/NC kimenete, vagyis képes ON /OFF működésű kazánok,kályhákat is vezérelni távolról.  A gyári is valami ilyen lehet , vagyis Wi-Fi, vagy Sim kártyán fogadott jelet ad át a kazánnak.

Előzmény: espace.hu (11343)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.14 0 0 11343

Sőt , egy román szerelvénybolt egyenesen így hirdeti a Ferroli SUN P7N-t :

"opertherm patranccsal" vezérelhető az égőfej 

 

 

Előzmény: espace.hu (11342)
espace.hu Creative Commons License 2024.02.14 0 0 11342

Ferroli P7N kérdésem lenne , hátha valaki tudja a választ .

A P7N un. távoli idókapcsoló opciója (kapcsolási ábra 139 -es eleme) , OT (OpenTherm) protokol port lehet ??

 

Mert a U06 paramétert , ha 1-be állítjuk , akkor nem sima kontakt termosztátot vár , hanem un. "remote control unit" vagy magyar leírásban "távoli idókapcsoló" -t . Tulajdonképp ez zavar , hogy sehol sincs leírva hogy mi a fene az a "távoli időkapcsoló" (OT port vagy sem ?) .

A U06 = 1 esetében a távoli szobatermosztáton("időkapcsolón") elérhetőek az alábbi funkciók :

Sőt , pl. a Ferroli CONNECT (OT kompatibilis) szobatermosztátjában (de pl. az olcsóbb ROMEO-ben is , az is OT-s) még a hibajeleket is lekommunikálja , vagyis már a szobatermosztáton láthatóak a A01 , F02, stb... hibajelzések , sőt akár törölhetőek is . De ahogy a leírás írja , pl. fűtési vizhőt , és HMV vizhőt is kényelmesen módosíthatunk akár távolról is .

A Ferroli P7N kapcsolási sémája a 139-es elemmel azonosítja (ugyanoda kell kötni mint a sima kontakt szobatermosztátot , 2 vezetékes az OT kommunikáció is) és mivel a U06=1 már nem sima kontakt jelet vár , kérdés hogy átkapcsol OT protokollra ??

 

A 139 -es elem piktogrammja , teljesen megegyezik a Ferroli CONNECT vagy ROMEO (OT kompatibilis) termosztátok bekötési sémájánál alkalmazoss jelöléssel :

 

Itt az "A" verziójú bekötés lenne a kérdéses mód .

 

Összegezve : valaki esetleg használja a P7N-t OT protokolú termosztáttal U06=1 beállítással ???

 

 

KissJozias Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11341

Esetleg relé vezérléssel tudod csak megcsinálni. 

Előzmény: Zoltán 1981 (11338)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11340

https://www.grelettrofiamma.it/it/universal-kit-aria-idro-stufa-caldaia-pellet/

 

Persze ehhez kell megy gyújtó, füstventilátor,  tangenciális ventilátor.  220V os rendszer.  És jó lesz!

Előzmény: Zoltán 1981 (11338)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11339

Ezzel a vezérléssel szerintem nem jön össze. 

 

Előzmény: Zoltán 1981 (11338)
Zoltán 1981 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11338

Igen, nekem is ez a tervem.

Ezért kérdeztem, hogy létezik 12v gyertya, mert eddig 120 v-osat találtam max. Igy nem kéne át variálni az elektronikát.

Előzmény: KissJozias (11337)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11337

Nincs kitaláltak,csak össze lett hányva . Sok a baj vele   én tuti átépíteném valami pellet gyújtóra ,és biztosan nem hagynám meg a vezérlést sem. A kákyhatest stabil ,+ a zsírkő burkolat kb 250 kg . Jó kis kályhat lehetne belőle építeni.

Előzmény: rézműves1 (11336)
rézműves1 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 11336

Aki ezt összerakta, nem értett igazán hozzá. A diesel motor izzító gyertyája, csak téli indításkor működik, max 10-30-másodpercig alkalmanként, amíg a dugattyú feletti teret, vagy az előkamrát előmelegíti. A pellet begyújtásához, akár 3-5-perc is kellhet. Ha ennyi ideig izzít a kocsigyertya, nem csoda, hogy hamar tönkre megy...

Előzmény: KissJozias (11334)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11335

Nekem is megvan a kézikönyve, és valóban nincs benne semmi az alkatrészekről. 

Előzmény: Zoltán 1981 (11333)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11334

Ebben a típusban valóban autó izzító gyertya van, azt kell mondjam ezzel a típussal sok a baj ,rengeteg van még mindíg belőle új,vagy éppen kibontott állapotban eladó.Nagyon nehéz programozni, viszont az összes átvételles motor 12 V os ablaktörlő motor, könnyű beszerezni. Recsken van hozzá alkatrész, a jófogáson szokott lenni komplett mozgó rrostély is .

Annak idején én is néztem ezt a típust,  utánna olvastam , de régi technika nagyon , és tényleg úgy van összerakva mindenből.

Előzmény: Zoltán 1981 (11333)
Zoltán 1981 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11333

https://www.facebook.com/marketplace/item/858846468931027/

Fényképet a mérete miatt nem tudta feltölteni, de ez a tipus. A hozzá kapott dokumentációban a gyertya típustól nincs említés. A vásárlásnál diesel izzítógyertya volt már benne. 

 

KissJozias Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11332

Vagy a régi gyújtó minden mérete : hossz, átmérő, a vége milyen menetes vagy nem .

 

Előzmény: Zoltán 1981 (11326)
KissJozias Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11331

A kályha pontos típusa, esetleg száma kell ,vagy típuson belüli megnevezése.

Előzmény: Zoltán 1981 (11326)
Zoltán 1981 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11330

Ez alapján nem találtam.

Előzmény: rézműves1 (11328)
Zoltán 1981 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11329

Olyan volt benne. 

 

Előzmény: rézműves1 (11327)
rézműves1 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11328

Talán a kandalló típusa szerint kellene keresgélni a neten...

Előzmény: Zoltán 1981 (11326)
rézműves1 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 11327

..."azóta 3 izzítógyertya ment ki. Ezek autóba való normál gyertyák"... ezt ki mondta neked, hogy ilyet kell beletenni?...ugyanis a diesel motorba való "izzító-gyertya"-nem erre való...

Előzmény: Zoltán 1981 (11326)
Zoltán 1981 Creative Commons License 2024.01.21 0 0 11326

Jó estét mindenkinek!

 

Kis segítséget kérnék az uraktol.

Január elején állítottam be  1 mozgorostélyos kandallót, azóta 3 izzítógyertya ment ki. Ezek autóba való normál gyertyák. A kandalló nem újonnan került hozzám igy  nemtudom milyen lehet az eredetije. 

A kérdésem az lenne, hol érdemes nézni hozzá 12 v-os  pellethez való gyertyát.

Válaszaikat előre is köszönöm.

 

Üdv. Zoltán

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!