T. fórumozók: segitséget kérek. 1,5 éve vettem egy darálós wc-t a szuterénbe. Műszaki adatai szerint jó minőséget, erősített gumi házzal, hightech kivitel, magas (90fok) hőmérsékletre. wc, zuhany, mosdó, mosógép, mosogató tálca rákötve, mindezeket a műszaki leírás javasolja.2014 augusztusában szintkapcsolót kellett cserélni, mert a magas vízszint miatt a membrános nyomáskapcsolóba víz került. A nyomáskapcsoló a problémás, aminek működése: a tartályban egy állítólag egy kb. 15mm átmérőjű csőben a szint emelkedésekor a fölötte lévő levegőt kezdi kiszorítani, amely egy vékony csövön keresztül összeköttetésben van egy nagyobb felületű (átmérő kb 4cm) membrános mikrokapcsolóval. Bizonyos szintnél, nyomásnál a mikrokapcsoló zár indítja a motort. Ez a pneumatikus szintkapcsoló. Augusztus óta még kétszer kellett a forgalmazó szervizét kihívni, mindkétszer azért mert a szint magasra emelkedik, a zuhanytálban is állt a víz. A szerviz szakemberei visszacsapó szelepet cseréltek, a wc tömítésének átengedésére gyanakodtak, de minden tökéletes, visszacsorgás sehol nincs. Rendesek voltak, mert már háromszor cseréltek szint kapcsolót, de pénzt csak az első alkalommal kértek számla ellenében. Mivel a szuterén bérbe van adva, a legutolsó januári javítás után bérlővel közösen naplóztuk a működést: a szerelő távozása után a szintkapcsoló megfelelően működik, 1cm szintemelkedésre kapcsol. Ez 6 dl víznek felel meg a mosdóba engedve. Ezt többször megismételve rendesen működik. Másnap a kapcsolási szint 0,8cm-el feljebb kerül. Minden nap feljebb kerül a szint. A javítás utáni 6. napon már a zuhanytálban is áll a víz. Ettől kezdve már csak egy nyomógombos (szintkapcsolótól független) indítással tudjuk leszívni a vizet. Szerencsére van egy ilyen nyomógomb a készülék tetején, de állandóan fennáll a veszély a túlcsordulásra. Különösen a mosáskor kell nagyon figyelni. A szerviz szakembere is tanácstalan, utoljára azt mondta, hogy megpróbálkozik a készülékben működő visszacsapó szelepet kivenni. Ez szerintünk felesleges, a szintkapcsoló lehet a hibás. Bérlőm is ötletelt, hogy esetleg forduljunk másik szervízhez, de úgy gondolom a forgalmazó szervíze segíthet a legtöbbet. Esetleg más működési elven működő szintkapcsoló beépítése? Minden ötletet szívesen fogadok.
Kezdetben gondoljuk végig, nem tűnt esetleg el wc illatosító, tampon, gyermekjáték. Ha vannak gyerekek előfordulhat, hogy játék közben beleejtenek dolgokat. Ha étgondoltuk és nem eshetett bele semmi, akkor engedjük fel vízzel a csészét, és pumpáljuk wc pumpával. Ha változatlanul nehezen folyik le, akkor hívjunk duguláselhárítót!
A duguláselhárítás oka valóban gyakran a tampon, illetve a mindenféle bedobált, nem odavaló dolgok. Azért prevenciós jelleggel lehet időnként szódabikarbónát és ecetet önteni a lefolyóba, és fél óra után forró vízzel lemosatni 3 percig.
Egy olyan probémám lenne, hogy zuhanyzás után nem folyt el a víz a zuhanyzó fülkéből. Dugulásra gyanakodtam ezért kihívtam az illetékest. Hozta a gépecskét csinálta dolgát kifizettem elment. Dugulás megszűnt. 1 nappal később ugyan ez ismétlődött, ismét kihívtam és a darálós wc-re panazkodott, hogy nem emeli ki a vizet, lehet hogy eldugult. Kitisztította, a szennyvízt kimerte belőle, a zsír lerakódásokat és egyéb dolgokat is. És siker, kiemeli a vizet és működik. 2ik nap már be sem kapcsol, hiába ürítettem a tartályt meg sem mozdult. Az alján van egy membrános kapcsoló ami a nyomást érzékeli, lehet hogy az romlott volna el, vagy esetleg beragadt?
Szomszédok állhatatossága miatt feladtuk a csatorna szétverést és felújítást (a mi lakrészünkön még megtörtént) egy régi (189x-ben épített) házban, most darálós WC-vel vinnénk el a WC szennyvizét és a fürdőszobai vizet (csap + kád) a konyhai lefolyóba.
Kérdés:
- Milyen vastag csövet javasoltok? (Felfelé alig kell mennie, távolság oldalra max 10m - kell esés?)
- Milyen hangos a WC? Speciel a szomszédok bekaphatják, hiszen ők nem engedik a rendes csatorna javító munkálatokat, de én nem szeretnék felébredni éjszaka, ha a lakótárs kimegy WC-re vagy lezuhanyzik reggel...
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de nem követtem nyomon a hozzászólásokat és nem tudtam belépni sem.
Amit tudok javasolni, hogy mindig nézze meg, hogy ki a gyártó és milyen az összetétele a papírnak!
Amire figyelnie kell, hogy 100 % cellulóz legyen az alapanyaga! Ez nem összetévesztendő azzal, hogy 100% újrahasznosított alapanyagból készült és azzal sem, hogy alapanyaga cellulóz! Amire csak utóbbi van írva az műszálas adalékot is tartalmaz és az dugulást tud okozni.
A 100 % cellolúz alapanyagú WC papírok is komfort papírok. puhák szép fehérek, 3 régegűek....
A kerülendő WC papír gyártók: ( előre elnézést kérek, nincs semmi gond a papírjukkal, csak a darálós WC-k nem eszik!:)
A mai napon nagyon pozitív élményben volt részem. Darálós WC-mmel már többször volt probléma motorja is volt cserélve, korábban egy másik csapattal szervizeltettem. Ma reggelre kifolyt a víz a WC-ből, egyből telefonálni kezdtem, reggel 7 lévén két céget értem el, egyik nagyon magas árat mondott, másikkal azonban nagy szerencsém volt. Fix 11 500 Ft- os áron dolgoznak, kiszállási díj nincs időpontban is alkalmazkodtak hozzám, ami nagy szerencse volt hiszen összesen 1,5 órám volt fogadásukra. Kijött a szerelő, 15 perc alatt elvégezte a munkát, rendet hagyott maga után, semmilyen plusz költséget nem számolt fel és számlaadás után távozott! Nagyon elégedett vagyok!
Magyarország legrégebbi darálós WC-kel foglalkozó cég vezetője vagyok. Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy mit tegyenek amennyiben elromlott a készülékük! Mire figyeljenek oda!
A hozzászólásomat az ügyfelektől érkezett panaszok motiválta. Sokan estek „csalók” nem valós szakemberek „áldozatává”! Ezért, kérem olvassák el bejegyzésemet!
A darálós WC alkalmas, hogy ledarálja a fekáliát és a WC papírt és ezt az emulziót szűk keresztmetszetű csövön át eljuttassa a legközelebbi csatornába legyen az akár 60 méter távol vagy 7 méter magasban.
Amit nem darál le vagy ha le is darálja károsítja a készüléket ezzel csökkentve élettartamát:
HA a fentiekben felsoroltak vagy egyéb más belekerül A DARÁLÓS WC-be és a készülék hangja megváltozik, hangosabb lesz esetlegesen csak BÚG, HÚZZA KI A készüléket az elektromos CSATLAKOZÓBÓL és HÍVJON SZAKEMBERT!
Ki számít szakembernek?
Duguláselhárítóknak darálós WC-t javítani szigorúan tilos és életveszélyes! Nem értenek ezekhez a rendszerekhez nincs hozzá megfelelő szakképesítésük, nem tudják a helyes szétszedési és összerakási sorrendet sem! Egy duguláselhárító több kért csinál, mint hasznot. Gondoljon bele itt víz és áram találkozásáról van szó! Ne bízza kontárra! Csak erre szakosodott szakszervizt válasszon!
Milyen szélhámosságokkal találkozhat?
Kifejezetten szeretném felhívni a figyelmet a felbukkanó cégekre, akik mindenhez értenek mindent meg tudnak javítani és még kiszállási díjuk sincs! Ha nincs kiszállási díj a végén a javítási vagy munkaköltségen fog erősebben a ceruzájuk. Hiszen nekik is kell autót üzemeltetniük, tankolniuk, parkolást fizetni stb. Ezt sajnos mindenképpen önnek kell megfizetni. Sok panaszt hallottam, hogy egy 15.000 Ft-os javítás kiszállással együtt, 30.000 Ft-be kerül a végén olyan cégnél, akinél nincs is kiszállás!
Soha ne fizessen el nem végzett munkáért! Sokan panaszkodnak olyan szélhámosokra, akik jó megjelenéssel komolynak tűnő „szöveggel” beleöntenek speciális szereket a WC-be, hogy az majd megold minden problémát, de legalább 2 óráig ne húzza le. Mi történik? Semmi! Egy csapágy vagy kapcsoló problémát nem old meg semmilyen lefolyó tisztító! 2 óra múlva ők már messze járnak a pénzével! A telefont persze nem veszik fel!
A készülékeket sok esetben be kell szállítani szervizbe. Ez tény, vannak olyan jellegű javítások, amik szigorú feltétekhez kötöttek és csak szervizben végezhetőek, de ilyenkor se fizessenek előre, csak ha visszahozták és ismét üzemel a berendezés! FONTOS! Mindig alaposan figyeljék meg, hogy ugyanazt a gépet kapja-e vissza mint a sajátja! Sajnos hallottunk olyan esetről, amikor kicserélték az ügyfél pár hónapos készülékét egy több éves gépre! Ez kiderült a gyártási sorszámból!
Rendszerű továbbá, hogy a dugulás elhárítók belenyomják a darálós WC-be a spirált! Ezzel szakszerűen tönkreteszik a járókereket/ szivattyúlapátot, késeket, kilyukasztják a gumiaknát stb. Utána tájékoztatják az ügyfelet, hogy nem sikerült megjavítani, hívjanak olyant aki erre szakosodott! Persze ekkor már tönkretették a gépet, de nekik egy próbát megért a markukat pedig tartják!
Az is abszurd, hogy egy darálós WC 200 e Ft-ba kerülne. Új jó minőségű daráló nettó 42-78 e Ft-ig kapható! Speciális vagy ipari gépek nettó 100 e Ft magassága! A többi az Ő árrésük marad!
Egy darálós WC javításának reális ára 15-50 e Ft-ig terjedhet. Egy egyszerű dugulás elhárítástól egy komplett motoregység cseréjéig!
Persze hallottunk olyan cégről is, aki beazonosítja az ügyfél darálójának a márkáját, hogy az újonnan 160 e Ft volt, akkor annak a dugulás elhárítása 40 e Ft. Valójában nincs különbség, hogy a 60 e Ft-os gépet annyival könnyebb lenne javítani, mint a 160 e Ft-ost!
Ne fizessenek olyanoknak sem, akik kiszállási díj nélkül kimennek Önhöz, a készüléket nem tudják megjavítani, de munkadíjra és hiba megállapításra elkérnek pl 20.000 Ft-ot! A semmire ne fizessenek! Ha nem ért hozzá, mert nincs típusismerete azt látnia kell mielőtt el kezdi szétszedni is! Nem kell szétszedni így nincs munkadíj a kiszállás meg amúgy is ingyen volt! Kínálja meg egy kávéval és küldje el!
Remélem megérte végig olvasni és hasznosnak ítélték meg soraimat! Sajnos sokáig sorolhatnám még, mert a csalók tárháza hosszas!
Otthoni szakiknak, ha esetleg ez a típusuk van (SaniFlow), akkor ez a videó egészen jól elmagyarázza, hogy milyen hiba lehetőségek lehetnek. Angolul nem tudóknak is hasznos lehet.
Bár régen volt hozzászólás,az esetemet tanulság miatt elmondanám: a 13 éve működő SaniSplit darálós wc egyszer csak bedöglött: hol ment, hol csak zúgott, inkább ez utóbbi. Interneten keresés: Gebe mester (http://www.gebemester.hu/) csupa jót mondott magáról, meg garancia, meg minden: kihívtam. Állítólag négyszer szétszedte, összerakta, nem tudta megjavítani, mert mint mondta a panel hibás, cseréljem ki az egészet, 108ezer körül már tud egy Grundfosst. 16ezer oda, Mester el. Rátaláltam erre a fórumra, és kihívtam polgarember által fényezett céget. Másnap jött az ember, meghallgatta, mondta: dugulás, és az orrom előtt kiszedte a rohadt rongyot belőle. Panel tökéletes. Két hete hibátlan. Persze ő sem volt ingyen, ugyanannyit kért, mint a másik, de megcsinálta. Így nekem nagyon drága volt. Reklamáltam, válasz: én vagyok a hülye, ők tökéletesek. Tanulságot rátok bízom.
Tud valaki olcsó és jó szerelőt? Baromi mérges vagyok, mert 3hete pucolták ki a wct 35ezer Forintért!!!!! és tegnap este hazaérve elkezdett folyamatosan búgni. Kihúztam a konektorból, hogy ne égjen le a motor, de így nem tudom használni még a zuhanyzót sem. Kérlek segítsetek...
Látom van gazdagon reklám és ellen reklám is. Nem átalkodok én sem tőle.
Velem a következő eset történt.
Egyik kiadott albérletemben elromlott a darálós WC. A neten megkerestem az ezzel foglalkozó cégeket és szerencsétlenségemre vettem az itt mutogatott MAX dobozból ami ment kb 4 hónapig és kiolvadtak a csapágyak műanyag házai belőle (nem volt beledobva semmi) Amikor vettem baromira öröltem, küldtem egy e-mailt, volt 1-2 telefon és ki is szállították. DE amikor elromlott, gondoltam gariban kicseréltetem... ez nem sikerült, a cég ahol vettem a CER.... nem foglalkozott velem, alig tudtam felhívni őket az egy szál mobilukon ( csak az eladás érdekes nekik... a nyúg már nem )
Megkerestem ezt a céget nem bízván a véletlenre személyesen bementem az üzletbe ( Cer...-nek utólag néztem, hogy nincs is) , ahol mondtak egy két érdekes esetet a MAX dobozzal kapcsolatban...pl a Magyar Építő Zrt.-nek valami kamu EV-s számlát adtak CER...ék és szintén nem foglalkoztak a garanciával amikor letérdelt a készülékük.
Ennél a cégnél (amit most igenis fényezek kicsit) a MAX dobozomat, bár nekik is csak szemét volt, akcióba beszámították egy általuk forgalmazott daráló dobozba...kaptam számlát, gari levelet és meg is nézhettem a létező szervízt.... be is szerelték még aznap (bago +9000 Ft-ért)... a slusszpoén, hogy láttam a táblát miszerint GRUNDFOS szervízek is....Beugrott, hogy a régi darálón is ezt a nevet láttam, csak furdalt a dolog, két hét múlva előástam elvittem nekik amit kb 25 e Ft-ért másnapra megjavítottak és adtak rá 6 hónap garit is.
Azóta az albérlő "unokahuga" "véletlen" belegobott vmi női vackot a WC-be, felhívta PETERSéket kimentek, kipucolták, kicseréltek benne egy kapcsolót ingyen!, csak 6000 Ft-ot kértek egy kiszállást.
Mindenkinek ajánlom, hogy nézzen szét mielőtt vásárolna a neten, ha valaki helyhez van kötve, az nem fog átverni senkit, mert megtalálható!