Ajánlom az érdeklődők figyelmébe az Aggteleki-karszt alig ismert részét, a Bódva-vögye térségét, egy kis szelet Magyarország, a többség Szlovákia - látványos képpel a két ország, egy hegység:
Én meg általánosságban is megvédem Klein Dávidot. A hegymászás egy soktényezős sport, teljesen normális, ha bizonyos körülmények között visszafordulsz, mert józan eszeddel belátod, hogy nagyon rosszak az esélyeid. Nyilván 8 ezresen már nehezebb belátni a halálzónában, ott nehéz jó döntést hozni, de nehogy már gyávának nevezzük azt, aki pl. egy előre tisztázott időlimit után visszafordul, vagy bizonyos időjárási körülmények között visszafordul.
A mostani esetnél sem gondolom hogy a biztosíthatatlan hólejtő egy ürügy lett volna, és nem egy valódi, jogos indok egy egyébként profi mászás tetejénél.
Qz a helyzet, hogy totál hobbi túrázó és hegymászó körökben is megvannak ezek a dilemmák, és nem mindig érxemes tovább kockáztatni, ha elsőre nem jön össze egy hegy, meg lehet próbálni máskor. Vagy nem. De mindig mindenki maga döntse el, hogy mit vállal be, valakit azért fikázni mert visszafordult nagyon aljas és rosszindulatú, mert nem kellene belehajhászni senkit sem, hogy az általa még helyesnek vélt kockázatnál többet vállaljon.
Ebben most szerintem nincs igazad. Eszembe sincs KD védője lenni, eléggé szánalmas volt, ahogy Kónyi halála után végighaknizta a médiát. De ez most egy korrekt, a mai kornak megfelelő vállalkozás volt. Ugyanezt nyomják a mostani világklasszisok is. Az, hogy a vége nem jött össze az belefér. De nem volt felhajtás, meg olyan mint korábban, hogy szóló a fix köteleken stb.
Azért az látni kell, hogy a világ élmászói előbb teljesítenek a kisebb hegyeken rohadt nehéz utakat (Tátra, Alpok). E nélkül egyszerűen nem ralitás, hogy majd 6-7 ezres hegyeken villantani valami csodát.
A seven summit meg a csúcsa a mai degenerált világnak.
Neszmélyi Emil nem hegymászó (ezt Ő maga mondja), ezért fölösleges őket összehasonlítani... függetlenül attól, hogy ki, mit gondol Klein Dávid teljesítményéről... az viszont tény, hogy Emil hozáállása a teljesítménysporthoz végtelen szimpatikus. Akinek van ideje, nézze/hallgassa végig, érdemes: https://youtu.be/oW0aQS-agPE
...és azt se feledjük, hogy van nekünk egy Neszmélyi Emil nevű nagyszerű embertársunk, aki minden felhajtás nélkül sikeresen teljesítette a seven summitot ÖNERŐBŐL - és még sok mindent, amire kicsi dávid sose lesz képes. Ez nyilván fájó pont, de a tények makacs dolgok, titkolják is a "körökben" rendesen.
Azt pedig tudomásul kell venni, hogy Reinhold Messner kaliberű őserő 100 évenként talán csak ha egy van - jó egészséget kívánva neki még sok-sok évig! Namaste a 79. évében!
Egyrészt a fentiek, másrészt - sajnos most sem tudom szánalom nélkül megjegyezni Klein Dávid újabb sikertelen, számtalanszor sokadig "ismét nem jutottam fel" akcióját..., emiatt nyilván a drukkerek nem csípnek, sőt... Legközelebb róla akkor kellene hírt adni, ha lenne valami elfogadható teljesítmény, úgy szeretném megélni - tényleg, oly régóta vágyok rá.
De ha már itt vagyok úgy is sokan utálnak, utáljanak még jobban: májusban Kazahsztánban és Kirgiziában túráztam hét- és ötezresek közelében - nagyszerű volt. Szerettem volna felmenni Kirgiszintánban a fegymászók temetőjébe, de arra aznap sajnos nem volt lehetőség. Ezért csak lentről R.I.P. nekik.
Irán hegyei mindent visz nálam, hasonlóan különlegesek talán Afganisztánban vannak...
Tegnap hatalmas eső volt Teheránban, a háttér Ebruszon a hó esett, ha nem látom saját szememmel, el sem hiszem a formációkat. Mindenki a bazárral volt elfoglalva, észre sem vették ezt a különlegességet.
A világ harmadik legrondább fővárosa egy kicsit finomodott emiatt. Kár, hogy nem volt idő felmenni a felvonóval a platóra.
Vagy csak van két mániákus haragosotok, akik végigmennek az összes hozzászólásotokon, és tartalomtól függetlenül mínuszolgatják azokat. (Sokféle lelki betegséget láttam már 24 év fórumozás alatt, ez is belefér. :-) )
Annyira érdekelne, hogy miért nyomkod(nak) valaki(k) mínuszokat minden hozzászólásra. Miért nem írja meg inkább, hogy mi nem tetszik neki?
Na mindegy, egykoron olyan jó volt ez a topik, meg az egész fórum. A fb sokkal szarabb, csak gondolom, mindenki ott van. Itt meg a mínusznyomkodó trollok maradtak.
Az igazán jó kilátások azok a fennsíkról vannak, ha kényelmesebb a csapat menjetek fel a kabinossal és onnan kiindulva van pár laza körtúra kis szintkülönbségekkel.
Tudnátok esetleg a Raxon egy könnyebb körtúrát javasolni? Max. 4-5 óra. Egy gyengébb, bár jófej csapattal megyek, azt kérték, hogy ne menjünk fel a csúcsig, mert az sok :) :) .
Hinternaßwaldból nézegettem az indulást, mert azt a részt nagyon szeretem, de más is jó lehet.