És nem volna baj arra készülni, hogy lassan ezért ideje lesz a süliheli, meg a kátai ingaszerelvények befogadóképességének megkülönböztetésére lépni
Csak ne úgy, hogy a 3+1 kocsis gödöllői szerelvényeket forgatják be, mert az nem jó buli:-) A múlt héten kétszer is előfordult, ha jól emlékszem. Utaslemaradás és anyázás lett a vége.
Tegnap este a Füzér IC-vel jöttem haza, Füzesabonyban 15-20 perces késést jósoltak rá. A debreceni és a miskolci személy természetesen megvárta, így legalább a másik vágányon álló 5038-as utolsó Bo kocsijában megmelegedhettem :-))).
A késésből 19 perc lett, ez Miskolcig 10 percre csökkent, Szerencsig sikerült további 3 percet "behoznunk". Itt villámgyors gépcsere (V43 1044 -> M41 2303), fékpróba, valamint még egy csörit kaptunk a szerelvény végére (M41 2165). Ez mindössze 7 percig tartott, így Sárospatakra végülis +3-mal érkeztünk.
Szóval a 80-as vonal "laza" menetrendjének köszönhetően sikerült 16 perc kését lefaragnunk!
Délután már cifrább a helyzet. Igaz a tavalyi menetrendben voltak Rp-Vác vonatok is, amik megszűntek. Amennyiben az M3 meghosszabodna Rákospalotáig, akkor nagyobb létjogosultsága lenne az ilyen vonatoknak.
A délutánit is kiszámolom majd. De ott a dolog kissé más, mert ott több órán keresztül van meg ugyanaz a ciklus, míg hajnalban először ritkább, majd később sűrített menetrend lép érvénybe, mielőtt a megszokott nappali lenne.
Hoppá! Véletlenül kétszer raktam be a Vác-Bp-et, ahelyett, hogy beraktam volna a Bp-Vác-ot is. Bár az ebben az időszakban (5-9 óráig) nem változott lényegében, csak plusz vonatként ott van két zónázó.
Azaz a 6:01-kor induló vonat helyett van egy 5:52-kor és 6:12-kor azaz ezzel többen járhatnak jól, mint rosszul. Van aki 10 perccel korábban kel, valaki meg 10 perccel később az eddigieknél.
Az 5:31-es vonat 5:22-kor való indulása meg lehet, van akinek jobb, van akinek rosszabb. Nem tudom, hogy kik vannak többségben. (Bár inkább 10 perccel induljon előbb érjen az ember a munkahelyére, mint 10 perccel később. )
Megjegyzés: Ez az összeállítás a reggeli 5-9 órai időszakra vonatkozik. Az ominzus két vonatot eltérő háttérszínnel jelöltem. Természetesen figyeltem a különböző vonattípusokra, és megkülönböztettem őket. (zöld-gyorsított; piros-zónázó)
Én Alsógödön szállok fel a vonatra minden reggel. Ugyan nem számoltam meg soha hogy hány utas száll fel, de szemmel látható hogy reggel kevesebben vagyunk mint mondjuk 2 évvel ezelőtt.
Sőt pl ha a 16.28 kor pécsről sárbogárdra induló vontra felszállsz akkor bükkösdön 14 percet csak azért vár a vonat hogy megvárja az IC-t és hogy a szombathelyi megelőzze!Ha persze nem késik!Ha késik akkor még ennél is többet áll a vonat bükkösdön!
Nem kevés helyen van ahol 2 órával korábban be kell jönni mert nincs vonat!
És nem ritka hogy 2 órát vagy még töbet kell várrnia az embernek hogy jöjjön az a kibafott vonat!Pedig csak 30 km-re lakik :((((
Nem azt írtam hogy akkora baj. DE a szinvonal akkor is romlott. ÉS engem személy szerint ez érint. ÉS nem vígasztal hogy a "szomszéd tehene is megdöglik".
Egyébként ha figyelmesen olvastad volna CSAK a menetrend változás miatt 25 perccel kevesebbet töltök otthon!!! :((((
A segítségeteket szeretném kérni egy olyan ügyben, hogy nagy szükségem lenne modellezés céljából a 40-es vonalról, Pusztaszabolcs és Pécs között elhelyezkedő állomások torzított helyszínrajzaira.
Már több éve próbálok szert tenni rájuk, eddig sikertelenül :(
Szerintem igenis népes az a tábor. Ugyanis mindenki aki nem Vácott lakik. A régi rendszer helyett amikor csúcsidőben 20 percenként indult vonat most 30 percenként indul. Tudom, hogy ez is jónak mondható, de akkor is rosszabb mint volt. :(
Én személy szerint az új menetrend miatt minden nap 10 perccel korábban kell hogy induljak, és 15 perccel később érek haza. :((
Apám ugyanígy járt. Lehet, hogy mi nem vagyunk elég nagy tábor?
A szinvonal akkor is romlott.
És még késésről, vagy a járműpark állapotáról nem is írtam... :(((((((
Ezt speciel én sem teljesen értem, egyes kisebb forgalmú helyeken, ahol a fele ott rohad a pultban, mert nem fogy el egy rúd értelmes időn belül.
ON
Párhuzamot vélek felfedezni a 20 féle parizer és az átláthatatlan dijszabás között: minek annyi féle jegy és kedvezmény, amikor a ritkább jegyfajták ismerete "elrohad" a pénztárosok és jegyvizsgálók fejében, akik aztán jobb esetben "ja, biztos jó" felkiáltással továbblépnek, rosszabb esetben "ilyen állat nincs", és bevonni vagy birságolni akarnak.
Nemrég utaztam egy mérsékelten bonyolult viszonylatra (Siófok-Nagykanizsa-Zalaszentiván-Veszprém-Budapest-Záhony-Vásárosnamény) kiadott 500+ jeggyel. Azt, hogy Zalaszentiván-Budapest között értetlenkedtek, mert én szerintük "visszafelé" megyek (Bp.Déliben vettem a jegyet), már szinte megszoktam. Budapest után jött a jv., csóválta a fejét: "Ezt hivják úgy hogy hurokutazás... ja nem is, ismételt utazás. Ritkán látni ilyen jegyet.", örült a felfedezésének, kezelte, és továbbment:)
Mint bádoglovas írta, szép mozgalmas reggelre ébredt a 40-es. Az elmúlt napok eseményei után reménykedtem, hogy bennünket elkerül afelsővezetékszakadás-, síntörés-, bizberhibahullám, de végül bekaptuk.
Abaliget állomáson M62 116 és M41 2118, Bükkösd állomáson M41 2203 serénykedett, Bükkösd-Abaliget között pedig villámgyorsan +szervezte a vasút a pótlóbuszozást, így GUP-029, GUP-032 E98, GBS-083, FDC-182 E95, HPS-592, HPR-120 C56 kocsik pótoltak. Bonyolította a dolgot, hogy Pécs és Abaliget között HPS-592 balesetezett, így kiesett és a mögötte jövő HPR-120 is csak késve ért oda.
Mielőtt még még jönne a bezzeg Szolnok-Szajolozás, hozzáteszem, hogy ha a rendkívüli esemény holnap történik, akkor a fenti hat kocsiból öt nem tud menni vonatpótlózni, hanem reggel indultak volna másodrészezni, - mint rendesen - a Pannon távolsági járataira. M62 116 pedig Komlóra megy tehervonatozni.
Így viszont volt elég gép, volt elég busz. Annyi probléma merült fel, hogy az 1ik pannoinos buszsofőr jelkezte, hogy Hetvehely mh. busszal nem igazán +közelíthető, mivel a megállóhely körül sehol sem lehet busszal +fordulni. Erre is volt operatív +oldás, a pécsi vasúti rendőrőrs arra járó parancsnoka saját személygépkocsijával átment Hetvehelyre, hogy elszállítsa az utasokat a pótlóbuszhoz. Volt utas, aki a várokozást +unva visszasétált a faluba, de szerencsére felhívta telefonon Abaliget állomást, így nem maradt le.
Az ott töltött idő alatt mind az állomási, mind a vonatszemélyzetek, a tolatós vezérek gyorsan, precízen tették a dolgukat, így az utasok is tudták, hogy melyik buszra vagy vonatra kell átszállniuk.
Kedves Barátaink! Lassan közeledik az idei adóbevallás szezonja, ezért kérünk benneteket, hogy ne feledkezzetek meg rólunk idén sem, és ajánljátok fel az 1%-otokat a KBK (és ezen belül is elsősorban a Kemencei Erdei Múzeumvasút) megsegítésére. Az állami támogatások egyre szűkülő mértéke miatt (illetve a valószínűsíthető idei teljes támogatás megszűnése miatt) minden fillérre szükségünk lesz ahhoz, hogy problémamentesen működhessünk.
Mit nem csinálunk a felajánlott pénzből, ahogyan eddig se tettük:
- nem szórjuk el csokira meg cukorkákra
- nem fizetünk belőle bért
Mit finanszíroztunk belőle elsősorban:
- kocsik és vágányok megmentését (Sajóbábony és Szentes)
Tényleg kiváncsi vagyok, hogy kik szívták meg az ütemes-zónázó menetrend bevezetését a 70, 71-esen. Írd mán le lécci, kicsit konkrétabban mint előbb. Köszi.
Azt persze tudom, hogy akik átszállásra lettek kényszerítve, azok szívtak, de ők a kisebbség, bármit is mondjanak egyes dunakeszi lakosok és oda bejárók.
"Akkor ahol lehet (Északi és keleti régiók.), alkalmazzanak szlovák vagy román munkaerőt."
Jelentem, ki van próbálva. Nekem volt külsősöm a határ túloldaláról, aki nagyon csóválta a fejét, hogy a Bobó gépje fél éjszaka járt, mondván, náluk ilyenért mára fejüket vették volna. Ugyanezen ember azt is (holt komolyan) kijelentette, hogy minek annyiféle felvágott az üzletben.
a 8002 (v43 1068+6 BY) valamiért sokáig várakozott Sárosdon, +30-cal érkezett Sárbogárdra ezért a 8007 (V43 1071,akarom mondani 1043-071-7 csili-vili-szili+BDbh+B+By+Bo+BDbh sem indult még, az hagyján, de pont olyan idióta módon állt meg a 2.vágányon, hogy a távolabbi vágányokra vezető járdát elállta a középső kocsi, így azon estek-keltek keresztül az utasok.
a másik meg hogy a 8342 és 38427 (Bzmot szerelvények) meg a 6.vágányon álltak, ahol meg már nincs peron, és persze a villanygépek épp akkor járkáltak körbe az 5-ösön, amikor az utasok java része oda át akart szállni.
ja asszem a 8007-es meg két szilivel jött, az elülső (v43 1075)vitte vissza a 8042-est, ami meg hagyományos módon a legmocskosabb Md betétkocsikból állt.
a szerencsétlen utas meg a hangosbemondásból sem hall semmit, mert az elsőn meg ott duruzsolt az M41 2126 meg egy remot Dácsia vmi felsővezetékszerelő cuccal
2 hete ICRapidon ültem Bp. felé, és vinnem kellett céges laptopot határidős meló miatt. Képtelenség a touchpad-et kezelni, úgy ráz a Rapid, és 2 dugalj van az egész kocsiban.
Ez lenne a MÁV ZRt. prémium szolgáltatása, amivel az üzleti utasokat meg akarja fogni? (Megjegyzem, ehhez köze sincs...)
Kisújszálláson pedig előbb-utóbb valami el fog szállni a kezdőponti váltókörzetben, erre egy sört teszek, nincs lassújel, és 120-nál úgy ráz, hogy leesik a jónép az ülésről.
Ráengedtük a jó kocsikat a szántóföldre. Csak az a baj, hogy amíg nincs jó kocsi, nincs többet fizető utas, nem lehet megszüntetni az összes sittesvonatot a 100-ason, és nincs új pálya. (Persze így sincs új pálya, de mindegy.)
A csúnya az, hogy fordítva is igaz: amíg szántóföld a pálya, nő a Rapid menetideje is, és gyorsabb lesz M3, még pesti dugóval is. Patthelyzet. :(
A jelenség lényege, hogy valóban törekedni kell a feltételek meglétére, aztán bevezetni.
Csakis azért fáj nekem ez a mondat, mert ez a MÁV-nál azt jelenti, hogy "Ej, ráérünk arra még".
A "feltételek megteremtése"-szinten van jelenleg a viszonylati jegykiadás, az internetes jegyvásárlás, a jegyautomaták elterjedése, hogy csak a SZÜ háza táját említsem. :-( A megfelelő feltételek eglétére várakozás a MÁV elmúlt évtizedeinek tipikus magatartása, meg is lehet nézni, hol tart most :-(
Ezt neked és Vendégsínnek is el kell ismerni - bár minden tiszteletem a tiétek, és nem akarom titkolni, hogy sokat tanultam a legutóbbi néhány hozzászólásotokból.
120-as vonal. Valószínű, hogy nem tűnt fel még, mert nem biztos, hogy látni akarják, de ellentétben az előző menetrendi ciklussal, amikor kis Hanoi-ból az óra 14-es kátai élők minimális utasszámmal mentek, most az állatorvosi lóból ezek a vonatok dugig tömve indulnak óra 20-kor. S cserébe az óra 40-es szolnokiak lájtos utaslétszámmal kocognak.
Mielőtt a szemétszállítás a fővárosi munkarendek megváltozására vonatkozó mélyenszántó következtetésre jutna, elemezni kell azt, hogy a sok tökéletlen utas (azon túl, hogy nem hajlandó éjjel 1 és 4 között utazni) lusta volt kimenni Józsiba, viszont ma meg nincs kedve várni óra 40-ig, ha Sülysápra és azon túlra el tud menni a kb. ugyanakkor odaérő óra 20-as kátai élővel.
És nem volna baj arra készülni, hogy lassan ezért ideje lesz a süliheli, meg a kátai ingaszerelvények befogadóképességének megkülönböztetésére lépni, mert ha nem, el fog kezdődni a vasútról való leszokás - bár az M 00-ás építkezései még néhány évig kőkeményen hajthatják a H2O-t a mi őrlőművünkre és azokat, akik elmennek, mi úgyse tudjuk megszámolni, tehát számunkra nem lesznek népesek.
2042-es érkezik, semmi hangosbemondás! A szerelvény elhagyta a mh-et, majd amikor már a nem messze levő hid előtti bejárati jelző előtt állt, szabad jelre várva, akkor mondta be a hangosbemondó h a Nyugatiból E.gomig közl vonat érkezik:)
én a 2047-essel jöttem be Nyugatiba, amit már időbe sikerült bemondani a hangosnak.
Nem biztos, hogy nem népes. Csak a más megoldást választottakat már nem fogják a számlálóbiztosok megszámlálni. Tehát, kicsi lesz a megszámlált számuk. Ebből eredően a szülogika ki is hozhatja, hogy nem is népes.
Akarok egy tengerparti utat kupe-ban, csak még gyűjtöm az elszántságot. (A Lemberg-Aknaszaltina placckartnyi elriasztott. :)
Az ország legeldugottabb vidékén döcögő távolsági személyvonat legalacsonyabb, és a forgalmasabb fővonalakon járó gyorsvonatok ennél magasabb kocsiosztályának szinvonala, utazóközönsége között azért akad némi különbség:)
"Kijev és a Krim-félsziget között viszont sikerült követniük az igényeket,"
Lehet, hogy akkor erre szavazok, csak ez drágább.
Kb 5200 Ft-ért (egy irányba) megtehetsz 1900km-t, vonaton tölthetsz 2x17 órát, ágyban alszol 2 éjszakát, és ha jól sikerül megválasztani a vonatokat, eltölthetsz egy napot városnézéssel Kijevben. Visszafelé mégegyszer ugyanez. A hülyének is megéri, vasútmániásnak meg pláne:)
Vagy kimegyek Csapra, és próbálok elővételben jegyet szerezni, szerencsére innen Db.-ből közel van.
Jaaa, igy könnyű:)
Csak sajnos nem tudok oroszul. :(
Nehogy azt hidd, hogy én tudok. A jegyváltáshoz Csapon nincs is rá szükség, beljebb meg elég az, ha az ember el tudja olvasni a megállók nevét és az időadatokat. Persze ha a vonatozáson kivül mást is szeretnék csinálni, az már más kérdés:)
De a pénztelen megoldást ehelyütt elvethetjük, ez nem fog teljesülni. Szűk fordulók előnyben. Persze sajnos nem jelenti azt, hogy illetékes íróasztal mögött is elvetik.
"a Nyugati vonatkozásában fennálló szűk keresztmetszeti problémának a feloldására akár minimális erőforrást csikarjanak ki. "
Siralmas.hu :(((
A 100-as vonal IC-vonatai ebben legalább jól jártak, ha már velük a Keleti nem járt jól... (Sokan vannak, és messziről jönnek, ergo össze-vissza. :)
"Ehhez nem tudom, mit szólnak azok, akik csak más számlájára kockáztatnak ezzel az ünnepelt rendszerrel"
Éljen az íróasztal-effektus. :)
Van egy jó ötlet, pénzt beletéve Kánaán lehetne, de hagyjuk ki a pénzt, aztán majd elviszik a balhét lent. Szűk fordulók ismét előnyben.
A 70 is olyan lesz lassan, mint a 30?
(Ha reggel valami késik 10 percet, el van kefélve egész napra minden Gyékényestől a Déliig.)
ők vindikálhatják a jogot, hogy igazságot szórjanak emberekre többezer méter magasságból.
Ilyen alapon Oszamáéknak is joguk volt szeptember 11-én...
Félreértettél. Talán nem érezted a vitriolt a soraimon. Van egy ország, amelyik úgy gondolja, hogy bármely ország belügyeibe beavatkozhat fegyverrel. Irakkal most súlyosan elbuktak. A tegnapi választások végeredménye nem éppen a szájizük szerint végződött. Tömegpusztítófegyvereket nem találtak, Szaddám pere meg egy bohózat...
A délszláv háború pedig... Kisjugoszláviában (Ma Szerbia) Milosevicset egy demokratikus választás távolította el a hatalmi poziciójából, és nem országának felesleges, és felháborító bombázása a NATO által.
"Egyébként, hogy ON legyek, épül a gyorsvasút a két nagyváros között. Ha emlékeim nem csalnak, ezer km feletti a távolság, de egyelőre csak 2 köztes állomást terveznek..."
"Kifejtenéd részletesen is?"
Értelmetlen. Ugyanis bevezették, működik, überfain. Ezen még az sem változtat, hogy nagyobb a balesetveszély, mint az átlag, holott az általános műszaki állapot nem rosszabb, mint az átlag. Ha a bakter/szolgálattevő elcsesz valamit, nem a menetrend hibája, hanem az övé. A jelenség lényege, hogy valóban törekedni kell a feltételek meglétére, aztán bevezetni. Valóban dicséretes és látványos, hogy új peron épült Rákosrendezőn, de rossz megoldással. A mondandóm nem az ütemes-zónázó menetrend ellen van, hanem a jelenség ellen: más bőrét vinni a vásárra. A dicséretet bezsebeljük, a bírálat azonban a másé.
A 3-as metróm Rp-Újpestig való kivezetése (2 megálló, nem olyan hatalmas összeg*) esetén kevesebben morognának amiatt, ha egyes vonatok csak idáig közlekednének.
*Egy M4 vagy egy M5 projekthez viszonyítva, de szavazatvonzó a politikusoknak.
Amúgy kik jártak a legrosszabbul, vagy kik pártoltak el?
Az a szomorú a rendszerben, hogy - egy adott távolságon túl és egy adott körzetben - valóban utasbarátabb a korábbinál. Azon belül pedig, akikkel ki lett cseszve, rég átszálltak, ha van mire, a cégnek, a fővárosnak, tárcának, stb. pedig nem is érdeke megtartani/visszahozni őket.
A vállveregetősdi pedig mindenkinek - az előző bekezdésben részletezett kör minden elemének - azt akarja eladni, hogy überf...a menetrend készült az összes érintettnek.
A rendszerben rejlőlehetőségek korlátainak figyelembevétele az első kör dolgait még egy picit javítaná, a többiekét pedig annyira rontaná, hogy nem hagynák szó nélkül. Ezért megy a folymatos etetés, amiben sikerült jó alanyokra találni.
A hibák okai Rákosrendező - Nyugati együttesében (a 00, 30, 48, 55-kor a 70, 71-re, a lukakban a 2-re induló, valamint a 07, 37, 43, 48-kor a 70, 71-ről. a lukakban a 2-ről érkező vonatok által igénybe vett zömmel egyazon vágánykapcsolatban) rejlenek. A megoldás pénz nélkül a 71-es vonal vonatainak Rp. Újpestről/re indítása/érkeztetése lenne, ha a 70 olyan óraműszerűen működik, azokhoz illesztve. Hasonlót lehetne a 2-es vonal vonataival Rrendezőn játszani.
Ezt viszont az első bekezdésben részletezett hátrányos helyzetű kör torkán végképp nem lehet lenyomni, illetve a rendszer futtatói ugyanúgy nem bátrak ebben a körben lépni, mint abban, hogy a Nyugati vonatkozásában fennálló szűk keresztmetszeti problémának a feloldására akár minimális erőforrást csikarjanak ki. Mellesleg ezt nem tették meg Rákosrendező "átépítése" kapcsán sem.
A Nyugati szűk keresztmetszethez pedig annyit tudok hozzátenni, hogy a II. toronyba kellene keríteni néhány belevaló, a számukra előírt - tehát nem választható - előírásokat betartó vasutast, és valószínű, hogy a szolgálatuk 6. órája felé már 1-2 óra hátralékkal dolgoznának. Ehhez nem tudom, mit szólnak azok, akik csak más számlájára kockáztatnak ezzel az ünnepelt rendszerrel, legyenek szemétszállítók, pályavasasok, stb.? És ezt nem fogod soha kívülálló utas panaszaként eladni, ugyanezért nem fogják sokan érteni sem.
Ebben teljesen igazad van ha valaki nem jár ott elötte akkor nem tudja!
De elvileg kint van a merre van az állomás de ha nem is lenne kint és ha nem tudok valamit akkor megkérdezem és nem megyek a vakvilágba mint a buszsoffőr!
Ez annyira nem meglepő. tizenx éve járom a Db.-Bp. vonalat, és 2 évvel ezelőttig fogalmam sem volt arról, hogy a szolnoki állomás előtt van egy helyi buszállomás. Mert sosem kellett Sl.-en leszállnom.
Egy nagy fatelep van az állomáson!Ha vonatból már látta akkor nehéz nem észrevenni a kőzutról!És szerintem van egy tábla a kőzutról "nyíl" és ki van írva : "vasútállomás"!
Ha csak a színesfémnek el nem vitték!Bár már régen jártam arra kocsival!
"Ha a menetrenden kellene javítani, akkor miért az állomást építenétek át? Főleg Vácot, ahol semmi baj sincs, nagyon célszerűen mégépített állomás."
Zónázó-ütemes menetrend: Szerintem az egyetlen megmozdulása a SZÜ-nek, amely szolgáltatói hozzáállásról, javítani akarásról, előretekintésről tanúskodik. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a menetrend a 70-71-esen működik. A (magyar) körülményekhez képest megfelelően. Az utasok szeretik, a zsúfoltság egy-két vonat kivételével elviselhetőbb, az eljutási idők Bp-ről Vác-ra és azon túlra drasztikusan csökkentek, ami az errefelé utazó min. egyharmadának rendkívül jól esik.
Tény, hogy a feltételek nem adottak. Magam is félek, hogy mikor szüntetik meg az egészet egy váci, több halálos áldozatot követelő gázolás miatt.
Mindazonáltal úgy gondolom, hogy nem a menetrendet kell feladni, hanem a feltételeken javítani. (Na azért a menetrenden is lehet módosítani, ha az nem érinti a jelenlegi eljutási időket és gyakoriságot.)
Vácon az a baj, hogy az alapelvként tekintett ütemes, mindenhonnan mindenhová eljutási lehetőséget biztosító csatlakozásokat nem kellene feladni. Biztonságosan azonban jelenleg, a menetrend többi alapelvének felrugása nélkül nem lehet megoldani. Ergo Vácot előbb-utóbb talán mégis át kellene építeni. (Szűkek a peronok, különszintű módon kellene megoldani a vágányokon való átjárást stb.)
De az tényleg hülye aki nem tudja felfogni épp ésszel hogy szarból várat nem lehet építeni!És 3-4 perc késésekből csinál akkora problémát hogy Hágában is megállná a helyét!
Ma hajnalban elszakadt a felsővezeték a 40-esen Bükkösd és Abaliget között. (Talán a hetvehelyi alagútban?) Ismerősöm telefonozott, hogy a 8009-est busszal pótolták. Szegény buszsofőr nem találta az abaligeti állomást, úgy hogy volt némi kóválygás, de kb. + 60 percbe belefért.
"Ha megáll az állomásban javítani (a javíthatatlant), akkor lehetőség lett volna átszállítani az embereket bármelyik elsorolt vonatra. "
NA EZ AZ, ugyanezt a figurát adták elő vasárnap éjjel a 608 üres 5 kocsijával! Pedig ott a lehetőséget tálcán kínálkozott egy utasbarát döntés meghozatalára.
"Egy dolog a technikai probléma, és egy másik amit a mozdonyvezető ehhez hozzárakott."
Nyilván az mv. küzdött a végsőkig, csak túlbecsülte a lestrapált technikát.
Meg mondjuk nem utasközpontú módon gondolkodott, mert akkor leállt volna Kápolnásnyéken, és azt mondja, hogy bocs, ennyi, keressünk a jónépnek valami követő vonatot.
(Aztán a gépet majd buherálhatják utána, amikor nem vár rá 200 utas.)
De az is lehet, hogy rászóltak fentről, hogy meg ne merjen állni, az íróasztal mögött kiszámoltuk, hogy annak a gépnek el kell jutnia Bp.-ig, tehát el is fog. :))
Az IC fordában V63 és 1047 mozdonyok vegyesen vannak.
KÖFI:Csorna KÖFI központ hozzá tartozó KÖFI állomások: Ikrény Enese Kóny
Kapuvár KÖFI központ hozzá tartozó KÖFI állomások: Rábatamási, Kapuvár, Fertőendréd
Fertőszentmiklós KÖFI központ hozzá tartozó KÖFI állomások: Petőháza, Fertőszentmiklós, Pinnye
Sopron KÖFI központ hozzá tartozó KÖFI állomások: Fertőboz, Harka
Csorna és Sopron KÖFE állomás, ahol forgalmi szolgálattevő szabályozza az állomási vonatforgalmat (+menesztés).
A KÖFI állomásokat a forgalomirányító távvezérli ő nem forgalmi szolgálattevő.
A KÖFI rendszernek van video funkciója, aminek segítségével vissza lehet nézni az eseményeket (vonatok közlekedését, berendezés kezelést, hibákat stb.). Így nincs vitás eset, hogy ajelző vörös vagy zöld, működik a fénysorompó vagy nem stb.
Kifejtenéd részletesen is? Különös tekintettel a Pa-i technológiai időkre, Vz technológiai időkre és utasvédelemre meg ÁVU-ra és So technológiai és vágányút beállítási időire, mindezt az F.2 fényében?
Mikor ismeri végre valaki el, hogy a 70-es vonalra szült menetrend nem számol a magyar vasutas hozzá állásával, és a műszaknak nyújtott anyagi lehetőségekkel?........
A vasutasok hozzáállásával nincs nagyobb baj. A 70-71-esen leközlekedtetett vonatok mennyisége sem Vácon, sem Rákosrendezőn nem felel meg semmilyen előírásnak (vö: a vágányútbeállítás időszükséglete és a menetrend követelménye a felsorolt állomásokon). Ha rossz lenne a vasutasok hozzá állása lényegesen több lenne a késés. A rendszerből adódó fogyatékosságok miatt (pl. a szűk szerelvény-forduló) egyes esetekben jó döntést egyszerűen nem lehet hozni. Palotai rendelkező barátomat büntették meg már azért, mert a sor végére rakott egy páratlan szerelvényt, a kis naív fontosabbnak hitte a személyvonatok menetrend szerinti közlekedését. Persze utólag kiderült, hogy nem volt rajta sapka. Ha meg a szerelvényt a zónázó kárára előre nyomta volna, azért jelentették volna be. Így persze megkapta méltó büntetését. Gondolom nem ő volt az egyetlen. Csoda, hogy a külszolgálat nem rajong az ütemes-zónázó menetrendért?
Konklúzió: nem a dolgozók hozzá állásával van elsősorban baj, hanem a kirakat vonalon a járművek, a pálya és tartozékai általános állapota svájci viszonyokhoz lett tervezeve, holott az magyar.
Tele van a hócipőm az olyan hozzászólásokkal (mint pl a tiéd) ami csak arról szól, hogy mi van a szeme elött a kedves topiclakónak.
Nézd, a topic címe úgy kezdődik, hogy "vasútmániások ide...", nem pedig "vasutasok ide...". Ha valójában mondjuk a "vasutas vélemények..." címűbe akartál írni, akkor ez a hozzászólásom tárgytalan.
Mégis mi a búbánatról írjon, ha nem arról, ami a szeme előtt van? A nemzetbiztonsági ügyeknél is titkosabb lassújelkimutatásról, menetrendtervezetről, vagy nemzetközi díjszabásról? Aztán megy a nyavalygás a moderátorért, ha valaki le mer írni egy máv által titkosított közérdekű adatot, vagy akár azt, hogy egy vonat mikor. hol, mennyivel ment.
Engem sért a nevezett hozzászólásod és nem értem, hogy miért nem a feltételek megteremtése érdekében harcoltok a dolgozók helyett.
Én harcolok érte évente párszázezer ft értékben váltott teljesárú jeggyel (nem napi/heti bejárás, így nem az amúgy is zsúfolt vonatokon veszem el a helyet a többi fizető utas elől), valamint egy legalább ugyanekkora összeggel, amit az adómból fordítanak a vasútra. Ezen felül még harcolni a dolgozók helyett??? Ugye tudod mit mondott az ittas pályafelvigyázó, amikor mindkét lábát levágta a vonat?
Te nem tudom, mit szólnál hozzá, ha az én munkafeltételeim megteremtéséért kellene harcolnod, akár pénzzel, akár valami mással.
>>Mikor ismeri végre valaki el, hogy a 70-es vonalra szült menetrend nem számol a magyar vasutas hozzá állásával, és a műszaknak nyújtott anyagi lehetőségekkel?........
nézd meg belülről és nézd meg, hogy mi múlik a Tomcat/AG-által oly sokszor emlegetett droidokon és mi a feltételek hiányán.
Tegnap utas voltam az IC 849-en. A gép megfeküdt valamilyen vezérlési problémával. Először Dinnyés után tűnt fel, hogy csak a lendület visz minket, de egyszercsak mégis meglódultunk. Aztán Kápolnásnyékre úgy 30-cal eshettünk be. A mozdonyvezető nem állt meg, hanem kigurult az állomásból. Nem jutottunk a térköz feléig sem. 15 perc elteltével a Tihany IC állt meg mellettünk - gondolom érdeklődni - aztán egy személy haladt, majd a 909-es. Azoknak, akik időre mentek vizsgázni, orvoshoz stb. esélyük sem volt. Jött egy gép Fehérvárról, visszahúzott, körüljárt, elénkállt, majd két órát késtünk. Ha megáll az állomásban javítani (a javíthatatlant), akkor lehetőség lett volna átszállítani az embereket bármelyik elsorolt vonatra. Egy dolog a technikai probléma, és egy másik amit a mozdonyvezető ehhez hozzárakott.
"A szolgáltatás igénybe vevője, minősítheti a szolgáltatót."
Igaz,nem is ezt vitatom. De...itt a hozzáállásról írtál,a 70-es vonal vasutasainak a szerinted nem megfelelő hozzáállásáról. Nyilván van akinek valóban nem megfelelő - mindenhol van. De aki úgy érzi,hogy Ő odateszi magát,szerintem joggal esik neki rosszul az általánosítás...
Nagyon köszi az infókat! Akarok egy tengerparti utat kupe-ban, csak még gyűjtöm az elszántságot. (A Lemberg-Aknaszaltina placckartnyi elriasztott. :)
"Kijev és a Krim-félsziget között viszont sikerült követniük az igényeket,"
Lehet, hogy akkor erre szavazok, csak ez drágább. Vagy kimegyek Csapra, és próbálok elővételben jegyet szerezni, szerencsére innen Db.-ből közel van.
"az online foglaltság-nyilvántartás szerint (bizonyám, nekik is van ilyen)"
Ami azt illeti, anno én is majdnem leestem a széről, amikor először véletlenül rábukkantam. De aztán akkor néztem még nagyobbat, amikor Rahóban számítógéppel osztották a jegyet - napi 3 pár vonat jár arra...
Csak sajnos nem tudok oroszul. :( Bár már elkezdtem lassanként tanulni.
Amúgy célszerű lesz majd ideiglenes menetrendet kell majd bevezetni. Kevesebb, de hosszabb vonatokkal (szimpla helyett dupla hernyó), vagy egyes vonatok továbbközlekdetetésével pl. Verőcéig, hogy ne foglalják el az átmenetileg nem létező vágányokat, vagy más szerelvényfordulókkal.
csak jelenlétes van az állomásokon, így Kapuváron is, és alaphelyzetben nem ő kezeli a berendezést,
Ezt rosszul tudod, mert Kapuváron is van forgalmista, sőt, a rendszer kiépítése előtt is itt próbálták ki az egészet, az első KÖFI-állomás Kapuvár volt, illetve Kapuvár kapta meg Rábatamásit és Fertőendrédet. Tehát a GySEV forgalomszabályozás így néz ki: Csorna CSBT (Ikrény-Enese-Kóny), Csorna helyi, Kapuvár (Rábatamási-Kapuvár-Fertőendréd), F. Szentmiklós (Petőháza), Sopron (Fertőboz, Pinnye), Sopron helyi... Tehát a kapuvári forgalmista kezeli a jelzőt is, a két szomszédos állomáson is.
"nem ártana figyelembevenni a tervezett metróhosszabbítást, "
Hát ártani nem ártana, de felesleges és újabb lenyúlható plusz költség, mert mire odaér a metró, addigra háromszor újra fel kell újítani az egész állomást, még MÁV tempóban is.
(Ajánlott háttéranyag: 5 kilónyi újságcikk a 4-es metróról, mondjuk csak '94 óta... hány méter vonali alagút is készült el eddig?)
"menetrendváltás óta NEM a viszonylatra szól a 4 nap, csak a záhonyi jegykiadóhelyre!"
Ez meg pokoli logikus, de hagyjuk is, majd egyszer talán...
A 4 naposat még tavaly nyáron adták nekem, most majd megkérdezem itt Db.-ben, bár illúzióim nincsenek, ha egyszer a pénztárosok az Istert egyik irányban sehogy sem lelik meg a menetrdenben, az ilyen finomságokra sem biztos, hogy fogékonyak. :)))
Az állomás-átépítés előbb-utób szükséges lesz, és nem annyira drága. (Igaz, nem is olcsó, de a legtöbb vonalon már megvalósult részben vagy teljesen.) Rp-Újpesten szintén De itt nem ártana figyelembevenni a tervezett metróhosszabbítást, hogy a felujítás illeszkedjen ahhoz az aluljárórrendszer kiépítésénél.
De úgy rémlik, hogy Rákosrndezőn is kell valamit tenni.
Hernyók: Amelyik Hernyón nem húz mindegyik motor, azt rendbe kell rakni, így tarthatóbbá válik a menetrend.
A HÉV-es topikon mostanában voltak viták ezzel kapcsolatban, mert ott is vezettek be segességkorlátozásokat, de az autósok elszemtelenedtek, az utasok meg unatkoznak a csigatempó miatt.
70/71: Talán Vác állomás átépítése lenne az egyik megoldás. De vajon, mikor kerül rá sor, és hogy lehetne azt a legcélszerűbben megvalósítani? (A sok átszállás miatt az aluljárózás nem lenne nyerő, az átszálló utasok részére, mert időigényes, de valamilyen módon biztosítani kellene az utasvédelmet, és a megfelő mozgási szabadságot. (Keskenyperonon mellett lassú az utasáramlás.)
Nem. Én azt mondom és sztem már más is mondta ezt, hogy gyere el, nézd meg belülről és nézd meg, hogy mi múlik a Tomcat/AG-által oly sokszor emlegetett droidokon és mi a feltételek hiányán.
Nekem is kifejezetten a jólfizetett nyakkendős alkalmazottakkal és főnökeikkel van bajom, hidd el. Nem a vezéren vagy a bakteron akarom számon kérni a 70-71 hibáit, ha így tűnt, elnézést kérek érte.
Engem nem szoktak vacsizni hívni, hogy megtárgyaljuk a vasút jövőjét
Vacsizni engem se gyakran :-) Más alkalmakkor sem áll módomban érdemben hatni a vasútra (pedig milyen jó lenne!)
Én azt mondom és sztem már más is mondta ezt, hogy gyere el, nézd meg belülről és nézd meg, hogy mi múlik a Tomcat/AG-által oly sokszor emlegetett droidokon és mi a feltételek hiányán.
Becsülöm mindazokat, akik tisztességgel végzik a munkájukat. És felajánlásod megtisztelő, élni fogok vele.
A GySEV vonalon (kivéve Csorna és Fsztm.) csak jelenlétes van az állomásokon, így Kapuváron is, és alaphelyzetben nem ő kezeli a berendezést, tehát a jelzőt sem.
Egyébként az IC-k mind Tauval közlekednek, ezért célszerű a megálló vonatot is zöld jelzővel bevinni az állomásra, mert ellenkező esetben a korai kényszerű lassítás miatt késést szedne össze a vonat.
F.2., A vonatkozlekedes lebonyolitasa R.) A vonatok fogadasa (15.189.-15.225.)
Elkepzelheto, hogy az tanar az egyideju v. tiltott egyideju menetek fogalmat es utasitasbeli kovetelmenyeit keverte bele a balesetbe, azok torteneseibe (a cselekmenybe).
Eszem ágában sincs a lelkedbe gázolni, ahogy más vasutasnak se.
Egyet érts meg: utas-szempontból a 70-71 menetrend minőségi ugrás a korábbiakhoz képest. Ez nagyon nagy szó, amikor a MÁV minden menetrendváltással (elismerem, főleg a lehetőségek szűkülése miatt) egy kicsit mindig ront a menetrendi kínálatán. Nem gonoszságból, kényszerből. Szóval a 70-71 minden létező és vélt hibájával együtt egy előremutató rendszer, ezért állok ki mellette.
Azt se itt, se más topikon nem olvastam még, hogy az általad és mások által feltárt - és általam az esetek többségében nem vitatott - hibákon hogyan lehetne segíteni. Az világos, hogy "még több pénzt!", engem erről nem kell meggyőzni. És még? Készített valaki új szerelvény-fordulót, új vezénylést, új technológiát? Nem? Miért nem? Anélkül is jár a fizetés? Vagy az a külsős vasútbarátok dolga?
Az miért van, hogy a vasutas közösség sok hangadója hirdeti e mentrendi megoldás elhibázottságát, és ennek ellenére a rendszer lényegében változatlanul üzemel tovább? (sőt, az érsekújvári vonatokkal újabb zavaró elem kerül bele)
Én elhiszem, hogy zavar, ha a pályán kívülről kiabálok*, de mivel nem vagyok vasutas, csak ezt tehetem. A vasutas te vagy, ezzel máris eggyel több eszközöd van érdekeid érvényesítésére, mint nekem.
Vagy tudod mit? Írd le, hol látod a 70-71 menetrend legnagyobb bajait, én pedig utaspanasz formájába alakítva beküldöm: a süketség és a kudarc garantált.
Eszem ágában sincs azért magyarázni a bizonyítványt, hogy szeress, mert rég rájöttem, hogy ezt a kegyet nem érdemlem ki :-) Én vagyok az UTAS, csak bajt okozok, meg beleszólok a fontos és felelősségteljes munkádba. Látok egy jó menetrendi ötletet, és látok egy sereg vasutast, aki a hibák javítása helyett a vasútbarátok "pályára kiabálását" kéri számon. Biztos, hogy bennem van a hiba?
Azt javaslom, ne vesszünk össze. Mindketten a jobb és teljesíthetőbb menetrendben vagyunk érdekeltek.
* A vasutasoknál szokásos fordulat, miszerint a külsősök menjenek dolgozni és csinálják (helyettük) jobban, te is jól tudod, mennyire álszent szöveg: ha jön egy kölsős, akinek ötlete van, egyből megy a sírás, hogy "nem is volt vasutas", "mocskos MOL-os", stb.
Attól függetlenül, hogy előbb tévedtem, ebben Neked nincs igazad. Attól még, hogy a kijárati jelző "Megállj!" állású, a bejáraton nem kell 40-el menni.
De azért célszerű megkezdeni a lassítást.
Sőt!!
Bizonyos vonatbefolyásolók esetében szükségszerű a lassítás megkezdése.
Attól függetlenül, hogy előbb tévedtem, ebben Neked nincs igazad. Attól még, hogy a kijárati jelző "Megállj!" állású, a bejáraton nem kell 40-el menni.
"Egyszerű a helyzet: mv szól a felvigyázónak. Felvigyázó szól a főnökének. Fentről lejön az írásbeli rendelkezés a szolgálati menetrend módosításáról*, amit minden mv megkap amikor legközelebb jön szolgálatba. Vagy nem így van?"
A 70-esben sok az álom megoldás, ami annyira gyenge láncszem benne, hogy elég egy apró dolog, és az egész menetrend beborúl.
A legjobb most a 16:43-kor Nyugatiba érkező érsekujvári, ami 16:55-kor indul is vissza. Álom, szép álom...
A 100-ason meg ezt a rengeteg Monorit ráerőltették erre a káosz állomásra, ami alapból hiás döntés volt. Ha baleset lesz, akkor ki viszi ezért el a balhét, ja nem azok akik ezt kitalálták az biztos, mert végül is közvetlen ok-okozatot nehéz lenne bizonyítani.
Ha ez így lenne, akkor a bejáraton nem lehetne egy zöld, avagy minden vonat 40-el döcöghetne be az állomásra, holott a fékút adott esetben a bejáratnál még akár 100-120-as tempót is megengedne.
Gondolom még emlékszel Komáromban a Gartner vonat esetére?
Igen, ott aztán minden volt, avagy hibák halmaza. De ami a fő, azaz a megszokás, és az ebből fakadó elkényelmesedés, és pont akkor jött korábban az a fránya tehervonat, pedig úgy tudták, hogy majd csak 43-kor jön, így lazán lehet tolatgatni, hisz hát addig nem jöhet.
Nem tudom mik a baleseti statisztikákban a fő okok, de szerintem a nem megszokott közlekedés, közrejátszhat sok balesetnél. Ilyenkor kizökken az ember a megszokott munkafolyamatból, és ekkor kerülnek elő azok a szakmai és tapasztaletbeli hiányosságok, amik adott esetben az utolsó gyenge láncszemet jelentették abban, hogy a sorozatos nem utasításbeli cselekedetek a domino elvén okozzák a végén a balesetet.
Ez jogos. És részben taxxx megjegyzése is (azért részben, mert szomorú, ha a hozzáállás-problémák megoldására nincs egy kemény, tekintélyes közvetlen felettes).
Szerintem van ember a SZÜ-nél, aki a 70-es menetrendjén jobbíthat,
De ehhez először el kéne ismerni, hogy ennél a remeknél lehet jobb is. És épp arról szól a nóta, hogy néhányan veregetik a saját vállukat, hogy milyen remekül működik minden. Pedig remekül működik minden néha.
De Komáromban közben tolatási mozgásokat végeztek a 40761 vágányútját keresztezően. Kapuváron meg állt a kijárat, sorompó lenn volt, és tudtommal nem írja elő az F.2. hogy minden megálló vonatot vörös kijárattal kell fogadni. Forgalmista nem hibázott szerintem Kapuváron.
Hozzáteszem, hogy a GySEV-en ki sem kell mennie a forgalmistának meneszteni...
Nem vitatva a kérdés megalapozottságát egy kicsit hasogatnám a szőrszálat.
E kérdésnek ismét olyan felhangja van, mintha egy rém rossz, és ráadásul megváltoztathatatlan menetrend lenne a MÁV-ra kívülről ráerőszakolva. Ez azonban ebben a formában nem igaz. Szerintem van ember a SZÜ-nél, aki a 70-es menetrendjén jobbíthat, ahogy a többi üzletágnál is vannak a menetvonal, a gépforduló stb. jobbítására emberek, akik ezért kapják a fizetésüket.
(Vagy esetleg Gyuri már átvette a hatalmat a Dunakanyarban, és csak fegyverrel lehet kikényszeríteni a menetrend megváltoztatását? :-) Nem hiszem.)
Első utam az új Shopba vezetett. A hölgyek a régiek, a pénztár helyén még lim-lom, egy telefon van bekötve, amire mindenki faxolna, de nem tud... Pénztáros néni van, munkája az nincs, díjszabása sincs, bár tud róla, hogy itt fogják árusítani. Hódi úr végre nem ügyfélszolgaként írja a semmitmondó leveleket, hanem az értékesítési tevékenységbe fogja bevetni magát. Jobb ez így mindenkinek. Főleg neki.
Innen Péter Csabát mentem látogatni a CallCenterbe. A múltkor nálam marradt a MÁV-os tolla. Nekem adta volna, de nem tartottam rá igényt. Kicsit nehéz volt átadni neki, mert épp egy utast szerelt le roppant udvariasan és mély megértéssel. Ahogy kivettem az utasnak a CallCenter rosszul foglalta le az IC pótjegyét és emiatt kár érte a hölgyet. Mint hallottam a CallCenteresek kötelesek visszamondani a felvett adatokat és az utassal megismételtetni a kapott kódot. Ha valaki nem így tapasztalja, egyrészt követleje meg, másrészt tegyen panaszt az ismert mail címek valamelyikén. Hulljon a férgese...
A harmadik út a "váróterembe" vezetett. Nos a két részből álló váróterem első helysége valóban hajéktalan melegedőként üzemelt, bent csak egy hajéktalannak tűnő ipse volt, de rájöttem, ő a vasútőr... Ha már muszáj volt, ezzel az elkülönítéssel megtették, amit megtehettek helyi szinten. Sajnálatos módon a csövi helység a rendes felé szellőzött, de szerencsére ezt nem éreztem...
Mozdonyvezetok lapjanak 2006 januari szamabol idezet:
....rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a baleset oka: Figyelési kötelezettség elmulasztásának következtében „Megállj” állású jelző meghaladása a mozdonyvezető részéről, jelfeladásra nem kiépített állomáson a menetrend szerint áthaladó vonat megállítására vonatkozó forgalmi szabályok megszegése a rendelkező forgalmi szolgálattevő részéről és engedély nélküli tolatás, tolatás beszüntetésének elmulasztása a VI. szolgálati hely váltókezelőjének részéről. A balesetvizsgáló bizottság okozati körbe tartozó mulasztást állapított meg: T. T. Komárom csomóponti főnökség létszámába tartozó forgalmi szolgálattevő terhére, a 40761 sz. vonat szabad vágányútját nem biztosította, valamint a jelfeladásra nem kiépített állomásokra a vonatot nem a forgalmi utasításban előírtak szerint járatta be.
Azonban abban nem, hogy nem terrortámadás történt, hanem egy NATO légitámadás
"Valahol Európában" 1999-ben. Hiába no. Monika Lewinsky kisasszony és a Bill Clinton botrányáról pont megfelelő figyelemelvonás volt. A G.I.Joe fiúk megcsinálták
ők vindikálhatják a jogot, hogy igazságot szórjanak emberekre többezer méter magasságból.
Amúgy meg a 120-ason is kezd ötletszerűvé válni a közlekedés reggelenként. Bár a mai 3626-ost is húzta még az ág is (az állatorvosi lóban indulás előtt kellett kisorsolni, hogy mi is a helyzet az utolsó kocsival - tisztázás + tapéta = 10'; Rákoson jól sikerült személyzeti forduló miatt mv. váltás = 5'; vonóerő vmax 80 = n+1').
azért mert a vonatot vörös kijárati jelzővel kellett volna fogadnia. csak akkor szabadott volna továbbhaladást engedélyező állásba állítani ha már meg állt!
"A hivatalvezető az új poszthoz illő derűlátással úgy véli, hogy a törvény immár minden olyan kérdést szabályoz, amely a MÁV-nak még az előző rendszerből átmentett privilégiumai miatt jogbizonytalanságot és esélyegyenlőtlenséget okozott a vasúti szállításban az elmúlt másfél évben."
A viszonylatra szól a különleges 4 nap, vagy a jegykiadóhelyre (ti. csak Záhonyban véve) Debrecenben véve is 4 napig volt érvényes...
Ám mivel vertem az asztalt, ez a kérdés a szesza szerint egyértelműen szabályozásra került. Mondjuk én nem CSAK ezt akartam, és főleg nem így...
A dijszabas.uw.hu oldal Ukrajna-UZ alkönyvtárában lévő szabályozás szerint menetrendváltás óta NEM a viszonylatra szól a 4 nap, csak a záhonyi jegykiadóhelyre! Tehát már Debrecen is 2 hónapost ad! Kérdezz rá, ha arra jársz és írd meg az eredményt!
nem csak a mozdonyvezető hibázott, hanem a forgalmi szolgálattevő is.
ez szeritem elkelrülhető lett volna ha normálisan meg csinálják a menetrendet. /pl nem csinálnak olyat, hogy oda fele megáll az IC vissza fele meg nem./
tény. megtörtént. de ilyen már előfurdult máskor is. meg elő is fog. /mivel a mozdonyvezető is és a forgalmi szolgálattevő is ember ugyhogy néha ők is hibáznak.
amit az újságok írnak, azt meg el kell osztani kettővel.
Kedvenc reggeli olvasmányomban találtam: "A MÁV Zrt. tulajdonában lévõ 10 db Diesel-Multiple Unit típusú dízel vonat Set (Desiro típusra) kötendõ „All Risk” biztosítás megkötése. A DMU-k vételára összesen a szállítási szerzõdések alap ján 27 400 000 euró. Ebbõl a Magyarországra érkezett elsõ 5 db vételára 14 045 000 euró, a fennmaradó 5 db-é 13 355 000 euró."
Szerintem még a "Verbrennungsgelenktriebwagen" kifejezést valahogy be lehetett volna csempészni a hirdetménybe, pusztán csak a teljesség kedvéért.
Örüljünk együtt. Bár eleve kétségeim vannak egy olyan szervezettel szemben amely már a névadásnál ilyen mértékű igénytelenségről tesz tanúbizonyságot. (Ne tessék azzal jöbbi, hogy a clusternek ezt a jelentését nem lehet magyarra fordítani).
50km/h, mert ha csak ennyivel száguldozhattak volna eddig is akkor lehet, hogy a két fiatal lány még ma is élne
Az lehet. Meg az is, hogy akkor mások haltak volna meg, ha az alacsonyabb sebesség miatt később ér oda a vonat. Mert az biztos, hogy még alacsonyabb sebességnél is nagyot tud ütni!
Szerbiában legutább 1999. márciusában történt nagyobb vonatszerencsétlenség, de se nem fékhiba, se nem mulasztás okozta, hanem szándékos merénylet volt.
A január 1-jén életbe lépett új vasúti törvénynek maradéktalanul garantálnia kellene a szabad versenyt az áruszállításban. Egyes magánvasúti társaságok számára azonban továbbra is nyomasztó a MÁV erőfölénye.
Igazad van! De mivel ez a megállás állandó jellegű, és a felsorolt példák csak ad-hoc jellegűek, ezért hosszú távon csak a menetrend javítása (ha egyáltalán) hibás volt lehet a járható út.
Amúgy én is arra tippelek, hogy a mv elbaltázta a dolgot.
"a mozdonyvezetőt kell megkérdezni, hogy miért nem állt meg?"
Meg hát. Biztosan meg is kérdezik. Az utast meg az egyéltalán sem érdekli, hogy megkérdezik, vagy sem. Az újságcikk megjelenik, aztán az esemény utóéletét soha az életben nem tudjuk meg, de 2-3 nap után már senkit (vagy csak nagyon keveseket) sem is fog érdekelni.
Ami nagyon sok éve megy ilyen megálló nélkül, és a napi 4 párból csak 1 ilyen. Győzött a rutin, ill. a hibás sz. menetrend :)
Volt már ilyen, velem is, mármint én utaztam a vonaton :) Bicskei megállást vezettek be az 1-es vonalon a gyorsoknak. Vészfék után visszatolattunk a nyílt pályáról :)
Egyszerű a helyzet: mv szól a felvigyázónak. Felvigyázó szól a főnökének. Fentről lejön az írásbeli rendelkezés a szolgálati menetrend módosításáról*, amit minden mv megkap amikor legközelebb jön szolgálatba. Vagy nem így van?
*Ugyebár, itt nem valódi menetrendmódosítás van, hanem csak egy hibajavítás, ami azért egyszerűbb, mint egy fentről kiadott menetrendmódosítás.
Átfutottam a mai termést, úgy látom senki nem szólt még hogy reggel síntörés volt Aszódnál (legalábbis a gödöllői gyufafejű ezt mondta, az viszont biztos hogy 1 órát állt a vonatunk a k**** hidegben Gödöllőn amíg a nagyobb priorítású vonatokat elengedték mellettünk + a szembejövőket.)
De legalább fel tudtam menni a felüljáróra fényképezni :)
Ha meg kell állnia a vonatnak, akkor a megállásnak benne kell lennie a szolgálati menetrendben. Amennyiben ez így van, akkor a mozdonyvezetőt kell megkérdezni, hogy miért nem állt meg? Talán rutinból vezetett, és nem jutott eszébe, hogy meg kell állnia? Vagy hibás volt szolgálati menetrend?
Kedves hmsoft! Teljes mértékben egyet értek a gondolataiddal! Egyébként ezért nem mentem a Ganz-hoz dolgozni, pedig kiskoromtól fogva erre készültem.... F.
A részletekbe nem akarok belemenni, de úgy is mondhatnám, hogy úgy szar az egész, ahogy van. :)
Fejlettebb vasutaknál, mint pl. a CFR az állomási dolgozóknak és a vonatszemélyzet minden tagjának van rádiója, amik egyazon csatornán üzemelnek, így egymás között könnyedén kommunikálhat mindenki.
Na igen, a kijárati jelző vörössége, és annak láthatósága az bulvár, képzelgés. A meg nem állás viszont elgondolkodtató... Ezen túl majd az lesz szerintem, hogy addig nem nyom kijáratot a forgalmista, amíg az IC meg nem állt...
Egyszer volt ilyen élményem, még ősszel a 991-es elfelejtett Rábatamásiban megállni... Abból volt kis botrány, gondolom ebből is van most...
"- Hogy ha egy hetre megyunk ki - teljesnapfogyatkozas marciusban- akkor tobb napos jegyeket kell venni? "
Mindenképpen több napos jegyet kell venni, mert EuroDominóból 3 napos a legkisebb.
Az EuroDomino hálózati jegy (gyakorlatilag az adott vasúttársaság hálózatára vonatkozó bérlet) és az ehhez kiadott 50 %-os kedvezményű csatlakozó menetjegy (annak az orszának a hátárig,amire EuroDomino hálózati jegyed van) 1 hónapig érvényes.
Ezt az 1 hónapos időtartamot kell a vásárláskor itthon megadni - elővételben is megvehető, tehát az 1 hónap nemcsak a vásárlás napjától kezdődhet -és azt, hogy hány napos legyen (3-8 közötti lehet).
Azt nem kell előre eldönteni, hogy melyik napokon legyen érvényes, mert az utas írja be az aznapi első utazás előtt az érvényesség napját.
Éjszakai vonattal történő utazásnál 19.00 után már a következő napot kell beírni, ezért elég minden érintett ország esetében a 3 napos EuroDomino, ha ezt a szabályt ismeritek és alkalmazzátok.
Azt tehát Te elinduláskor is eldöntheted, hogy melyik napot írod be (persze a helyjegyet meg kell vegyed aznapra) és a viszaindulás, vagy több naposnál a törökországi csatangolások napja is variálható, az 1 hónapos intervallumon belül, amíg be nem írtad tollal az érvényesség napját.
A sima nemzetközi menetjegy (csak az A/1-es verzó volt ilyen, a többi EuroDomino-s ) 2 hónapig érvényes, az érvényesség első napját Te jelölöd meg, az nem csak a váltás napja lehet.
- Illetve egy masik terv hogy kimegyunk Gruziaba, kerdes onnet viszalehet jutni nem bonyolult modon Bpre? - vonatra gondoltunk elsorkorben.
Ha megnézel egy térképet és egy MÁV menetrendkönyvet, akkor már rögtön láthatod, hogy nem bonyolult módon sehogy.
Ha valóban vonatozni akarsz azon a részen tájékozódásnak ajánlom a www.1000ut.hu honlapon szereplő módokon elérhető "ex szovjet" specialista utazási irodát és egy "Overseas Timetable " menetrendkönyv internetes megrendelését a www.thomascookpublishing.com címről, a menerendekkel kapcsolatosan.
"a KTSz egyszerűen a folyóirat szekcióban a Közlekedéstudományi Szemle"
Hja, úgy más. :) Mert KTSz (Koorgyinacionnije Transzportnije Szovescsanyija) tényleg létezik (jelenleg FÁK relációban), vannak határozatai, van valami Közúti Közlekedési Tanácsa (SzAT), vannak ukrán, azon belül éppen harkovi vonatkozásai, stb.
"A háttérben lévő fejlesztések nem mindig látványosak..."
Ez is igaz, ámde az állításom ezenfelül az, hogy a "nem mindig látványos" mellett a "nem mindig van" is játszik. Az emberi energiák, amelyeket fel kell emészteni valamire, persze nagyjából azonosak, csak a tárgy változik, amire felemésztődnek. Sarkítva: ha a mérnöknek nem adatik meg, hogy fejlesszen, még mindig leihatja magát, megverheti az asszonyt, vagy akár ki is ugorhat az ablakon. Gazdasági folyamatok, de akár kisebb léptékű dolgok, pl. egy gyártóval szembeni elvárások változása is okozhatja az innovatív-pörgős korszak és a papírgyártó korszak közötti változásokat. Az egyik korszak az emberek egyik részének fekszik jobban, a másik a másik részének. Mindegyik korszakban lesz, aki a falnak megy, és lesz, aki elégedetten mosolyog.
"A gázturbinás vontatási mód nem tekinthető lefutottnak"
Semmi sem tekinthető lefutottnak. Minden csak addig érvényes, amíg a számára kedvező környezeti paraméterek léteznek. Amint tűréshatáron túl változnak, előbb-utóbb a reagálás is megszületik rá. Megjegyzem, én ezért nem szeretem a "korszerűtlenné vált" kifejezést - illetve a kifejezéssel nincs bajom, mert az éppen a lényeget fejezi ki, a bajom azzal van, ahogy értelmezni szokták. Mert úgy értelmezik, hogy ami egyszer lefutott, az lefutott. Pedig korántsem. A "fejlődésről" is mint valamiféle folytonos, egyirányú dologról szokás beszélni, holott szvsz. jóval pontosabb lenne "helyzetekre adott válaszok sorozatára" gondolni.
Konkrétan a gázturbina esetében régen a zajterhelés és az alacsony hatásfok volt a fő probléma. Aztán ez átalakult nem-műszaki problémává: a gyártók berendezkedtek a dízelmotorra, és ettől kezdve már nem akartak váltani, hiszen ráépült egy generáció karrierje, alvállalkozóstul, oktatási/tudományos hátterestül, mindenestül. A helyzetet csak olyan mérvű változás robbanthatja szét, amelyben az immár sokkal jobb hatásfokú és halkabb gázturbina egyszerűbben üzemeltethető és elmegy alternatív tüzelőanyagokkal. Ha ennyi műszaki érv elegendő a kezdetekhez, akkor majd törvényszerűen jönnek a nem-műszaki érvek, és eldöntik a kérdést - egy időre.
Évvégi képekkel frissítettem a honlapomat, többek között Nagytétény-Diósdon elkapott Szilikkel és Gigantokkal, 424-essel az esti Nyugatiban és még egy kis Hülyeség IC-vel.
Ehhez még annyit érdemes hozzátenni, hogy érvényessége rejtélyes okokból 4 nap!
Ahogy Gergely is irta, újabban, ha nem Záhonyban veszed, akkor elvileg 2 hónap. A gyakorlatban még nem próbáltam ki, hogy vissza lehet-e jönni vele a 4. nap után.
Tehát hosszabb ottani út esetén venni kell kettőt, talán pont annyi, mint a két egyirányú. (Egyébként Csapon is kb. ennyiért adják.)
Menettérti jegyet érdemes venni akkor is, ha nem jössz vele vissza, vagy csak sokára, általában vannak a túloldalon akik szivesen megveszik féláron.
Tényleg, ez koedukált arrafelé?
Igen. Ha valaki át akar öltözni, szépen megkéri a többieket, hogy levegőzzenek egy kicsit a folyosón.
Na ez az, a 7 grivnyás "placckartnyi" jegyeünkre is ráírták a nevet, akkor a jegyűzérek hogy üzemelnek??
Szemmel láthatóan a kalauzokat nem érdekli az utas igazolványa, ha teljes áru jeggyel utazik.
A Wateelsben NEM drágább a menetjegy, mint a MÁV-nál!!!
Jó tudni...
A 1.5 ukrán pénz pedig kettő
Régen irtam az idézett hozzászólást, azóta volt áremelés.
A kb. 800 forint továbbá pont 800 forint, és ha Záhonyba veszed 4 napig érvényes, BÁRHOL máshol 2 hónapig.
Feltéve, ha a máv szerinti euro árfolyam éppen 250 Ft.
A csapi IC-ken megengedett Záhonyig belföldi jeggyel utazni.
Érdekes adalék: legutóbb a Keletiben elkérték a belföldi jegyet a nemzetközi pénztárban, mielőtt kiadták volna a nemzetközit. Nézett is egy nagyot az 500+ jegyekre amivel már körbeutaztuk a Dunántúlt:)
"Odessza->Csap közvetlen vonattal 18.5 óra, kb 55 grivnya (11$) (nyáron jegyüzérektől -gondolom- valamivel drágábban)."
Ez engem nagyon érdekelne, van valamilyen tapasztalatod? Pl. nyáron tényleg jegyűzéres a dolog, vagy van esély pénztáron át jegyhez jutni?
Esély van... 5-6 héttel az indulás előtt. Az ex-szovjet rendszerben 45 (egyes források szerint 42) nappal a vonat indulása előtt kezdik árulni a jegyeket. Ezek a népszerű üdülőhelyekre kb 2 hét alatt el is fogynak. Tavaly nyáron, 4 héttel indulás előtt sikerült venni 2 jegyet Munkácsról Odesszába, de már nem tudták ugyanabba a fülkébe adni. Jegyüzért csak Odesszában láttam, de szerencsére nem kellett igénybe venni a szolgáltatásait.
Nyáron természetesen az ukrán vasút a lehetőségei szerint igyekszik megerősiteni a tengerpartra tartó vonatokat, az emlitett Ungvár-Odessza vonat is naponta járt, de ez sem volt elég.
Kijev és a Krim-félsziget között viszont sikerült követniük az igényeket, az online foglaltság-nyilvántartás szerint (bizonyám, nekik is van ilyen) hétköznap reggelente még lehetett jegyet kapni az aznap esti Kijev-Szimferopol vonatokra, és néhány napra előre a hétvégiekre is.
Hülye kérdés, de Magyarországon nem tudnak erre helyjegyet szerezni? (Bár gondolom, drágább egy nagyságrenddel, ha itt veszem meg...)
Elvileg lehetséges. Az osztrák vasutasfórum szerint náluk sikerült, igy van rá egy minimális esély, hogy nálunk is összejöhet. Akár hálókocsijegy, menetjegy nélkül is (igy valamivel olcsóbb). Próbálkozhatsz utazási irodánál is, pl. www.1000ut.hu.
Péntek este a Budapestről érkező intercity vonat nem állt meg Kapuváron, az utazók döbbenetére.
(Kisalföld, 2006.01.22)
A budapesti Keleti pályaudvarról pénteken fél ötkor induló intercity kapuvári utasai megdöbbenve vették észre, hogy a kisváros vasútállomására érve a vonat megállás nélkül továbbment Sopron felé.
Meghúzták a vészféket
Kapuvári utasoktól kapott információk szerint valaki behúzta a szerelvény vészfékjét, ami Vitnyéd külterületén megállította a vonatot. Némi gondolkodás és pihenő után a vonat végül a fertőendrédi vasútállomáson állt meg, ahol a kapuváriakat átszállították a Sopron felől érkező intercityre, így némi kerülővel, de a közel húsz kapuvári leszálló végül hazaérkezett a rábaközi kisvárosba. A vasút menetrendje szerint ennek az esti intercitynek meg kell állni Kapuváron. Az eset kapcsán megpróbáltuk mind a MÁV, mind a GySEV illetékeseit elérni, de lapzártánkig eredménytelenül. Nevüket nem vállaló utasok a Kisalföldnek elmondták: bár nincsenek tisztában a vasút technikájával, véleményük szerint a kapuvári állomás szemaforai pirosat mutattak áthaladáskor. Vasúti szakemberek azonban elmondták, az automatizált rendszer tilos jelzés esetén szinte azonnal leállítaná a szerelvényt. A kapuváriak azt is érdekesnek tartották, hogy a két vonat a fertőendrédi állomáson találkozott.
Nem kaptak jegyet
Az intercity kapuvári megállóját a GySEV vezérigazgatója, dr. Józan Tibor még a múlt évben jelentette be egy képviselő-testületi ülésen (Kisalföld, 2005. június 29.). Talán az újdonság varázsa miatt, de az elmúlt hónapokban több megkeresés érkezett lapunkhoz, hogy a Keleti pályaudvar pénztárában nem lehet jegyet váltani Kapuvárig az intercity járataira. Hámori György olvasónk is hasonló panasszal élt. Mint mondotta: ismert volt előtte a menetrend, ennek ellenére sem kapott jegyet Budapesten. Hasonlóak voltak a tapasztalatai nemrég a kapuvári Joób Sándornénak, aki szintén hiába kért jegyet Budapesten a fent említett esti járatra.
=============
Véleményeket kérek hozzáértő utasokról, akik az IC-ből látják az arra vonatkozó jelzőt, főleg Kapuváron (vágánygeometria)...
A droidokról meg most ne beszéljünk, de gmarc-nak volt vele kalandja (212431)
A munkabeszüntetés miatt csütörtökön az olasz vasúttársaság nem indítja a Venezia nemzetközi vonatot, míg a másik irányba csak a Keleti pályaudvar-Ljubljana között közlekedik a járat, amely így pénteken a szlovén fővárosból indul Budapestre; Ljubljana és Sezana között a szlovén vasút mentesítő vonatokkal szállítja el az utasokat – tudatta a MÁV szóvivője. Kavalecz Imre tájékoztatása szerint pénteken a Goldoni vonatpár az olasz vasút vonalain nem közlekedik; a Magyarországon megvásárolt vasúti jegyek árát a MÁV – a kezelési költségek levonása nélkül – visszatéríti. (MTI)
Továbbra is gondokat okoz a vasúti közlekedésben a napok óta tartó rendkívüli hideg. Az országban több helyen is síntörések lassítják a közlekedést. Még mindig buszok szállítják a Nyíregyháza-Balsa, Nyíregyháza-Dombrád vonalon az utasokat a hóval betemetett sínek miatt. A MÁV éjszakára nyitva tartja a várótermeket a hajléktalanoknak.
Fennakadások voltak szerda reggel a vasúti közlekedésben a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon, több vonat is vesztegelt a reggeli hidegben. Reggel nyolc után például nem érkezett egyetlen vonat sem Verőcére Szobról, így kimaradt egy járat - a Nyugatiból pedig késve jött a szerelvény. Az utasokat szállító, fél kilenc utáni Szobról érkező járat viszont a menetrendtől eltérően nem zónázó, hanem "sima" személyvonatként ment tovább Vácról, így összesen egy órával nyúlt meg az utazás a Nyugati pályaudvar felé.
Körülbelül tizenöt reggeli vonatról van szó, mondta el kérdésünkre Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Az üzemszünetet az okozta, hogy hajnalban a rendkívüli hideg miatt meghibásodott a vasúti jelző- és biztosítórendszer a Rákospalota-Újpest-Rákosrendező térségben, a vonatok egy része emiatt késve érkezett Budapestre. A hibát azóta kijavították, a közlekedés helyreállt.
Az országban máshol is vannak gondok a vonatközlekedésben, így síntörés lassítja a közlekedést Kelenföld és Budaörs között, illetve Andráshidánál és Dunaharasztinál. Ezeken a vonalakon járnak a vonatok, de addig lassabban kell haladniuk, amíg a MÁV szakemberei ki nem javítják a hibákat, tehát késésekre mindenképp számítani kell.
Továbbra is buszok szállítják a Nyíregyháza-Balsa, Nyíregyháza-Dombrád vonalon az utasokat, a keskenynyomtávú vasút vasárnap este óta nem közlekedik a hófúvások miatt. A helyenként két méteres hófalak eltakarításán folyamatosan dolgoznak, öt helyen van még hó alatt a sín. Kavalecz Imre tájékoztatása szerint először a Balsáig vezető szakaszt szabadítják fel, ezután következik a Dombrádi rész. Ha minden jól megy, még a héten helyreállhat a forgalom a Nyíregyházáról induló, kétfelé ágazó kisvasút vonalán.
A rendkívüli hideg miatt éjszaka is nyitva tartja vasútállomásai várótermeit a MÁV. A várótermek elsősorban az utazók számára biztosítják a fűtött helyet, de most a hajléktalanok is ott maradhatnak éjszakára, áll a MÁV szerdai közleményében. Az utasok biztonsága érdekében fokozott ellenőrzéseket tartanak majd a pályaudvarok rendjének fenntartásával megbízott cég munkatársai. A budapesti Nyugati pályaudvaron egy évvel ezelőtt már átadtak egy, ötven ember befogadására alkalmas hajléktalan-melegedőt.
Csillácska tetszik! Friss és üdítő élmény Péter Csaba két szavasai után...
Tisztelt Andó Gergely!
Segítő szándékú észrevételét köszönjük. Elnézést, hogy nem válaszoltunk azonnal, de az éjszakai szolgálatban bármennyire is szeretnénk a vitás kérdésekre azonnal választ adni nem mindig sikerül az esetleges pontosítások miatt.
Az IC 930 jelenlegi helyzete: a hivatalos menetrendkönyv 45. oldalán nemzetközi utazásra – fakultatív helybiztosítás. A zöld oldalak és az elvira program kötelező helybiztosítással jelöli a vonatot, illetve Sopron – Wiener Neustadt között IC pót, és helyjegyváltása nélkül vehető igénybe.
A konkrét helyzet: az IC 930 nemzetközi viszonylatban nem szerepel a helybiztosítási rendszerben. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy februártól lehet a közvetlen kocsiba helyet foglalni. (fakultatív).
Visszaút: következtetése abszolút helyesnek bizonyult. A jelenlegi szabályozás szerint amennyiben olyan nemzetközi menetjeggyel rendelkezik, (pl. Kirándulójegyek) amely mentesít a belföldön kötelező pót-és helyjegy biztosítással közlekedő vonatok pótjegyének megfizetése alól – valóban csak a kötelező helybiztosítást (130 Ft) kell megfizetnie.
Munkatársunk tévedéséért elnézését kérjük.
Reméljük utazása kellemesen telt, telik a jövőben is. Várjuk további észrevételeit, a legjobb tudásunk szerint, a leghamarabb próbálunk választ adni.
Köszönjük együttműködését.
Üdvözlettel
Daróczi Csilla informacio@mav.hu, eszrevetel@mav.hu
MÁVDIREKT 06 40 49 49 49
A Záhony-Csop retúr vonatjegy kb 800 Ft + 1.5 гр. Megveheted előre Bp-en is, ha a MÁV pénztárban kötekednek, akkor utazási irodában, pl. Wasteels, pár %-kal drágábban.
A Wateelsben NEM drágább a menetjegy, mint a MÁV-nál!!! A 1.5 ukrán pénz pedig kettő, amit Csapon kell fizetni a nemzetközi jegypénztárba, amiért pecsétet kapsz a jegyre, a nyugtát meg bevonják jegyvizsgálatkor! A kb. 800 forint továbbá pont 800 forint, és ha Záhonyba veszed 4 napig érvényes, BÁRHOL máshol 2 hónapig. A csapi IC-ken megengedett Záhonyig belföldi jeggyel utazni. Ez az üdítő kivétel...
"A Záhony-Csop retúr vonatjegy kb 800 Ft + 1.5 гр."
Ehhez még annyit érdemes hozzátenni, hogy érvényessége rejtélyes okokból 4 nap! Tehát hosszabb ottani út esetén venni kell kettőt, talán pont annyi, mint a két egyirányú. (Egyébként Csapon is kb. ennyiért adják.)
"54 ember utazik, alszik, beszélget, horkol, vodkázik, stb egy egyterű vagonban."
Elég meredek, 4 órán át volt részem benne nyáron. Piszkosul kényelmetlen tud lenni, és az szagorgia miatt tanácsos éhgyomorra felszállni. :)
"A купе (kupé) 4 személyes fülke,"
Tényleg, ez koedukált arrafelé?
"A nyomott jegyárak miatt a jegy névre szóló, a jegyváltáshoz igazolvány kell"
Na ez az, a 7 grivnyás "placckartnyi" jegyeünkre is ráírták a nevet, akkor a jegyűzérek hogy üzemelnek??
Majd Te is jól ki leszel moderálva, mert a tetvek nem a vasúthoz, hanem a politikához, (vagy az állatvilághoz) tartoznak, ezért itt OFF volt a kérdésed.
Bár már hallottam olyat is, hogy közlekedéspolitika, vasútpolitika... Most akkor hogyan van? Melyik hozzászólást hova?
(Ezért a hozzászólásért nekem is jár 1 heti laktanyafogság biztosan)
Magyarországi járatokat is érint a csütörtök este kezdődő olasz vasutassztrájk.
A Venezia nemzetközi vonat Olaszországból nem indul, míg a másik irányba csak a Keleti pályaudvar és Ljubljana között közlekedik, így pénteken a szlovén fővárosból indul Budapestre. Ugyancsak pénteken a Goldoni az olasz vasút vonalain nem közlekedik. A MÁV a Magyarországon megvásárolt vasúti jegyek teljes árát visszatéríti. (Magyar Rádió)
(Nem olvastam végig az összes választ, inkább csak leírom a tudnivalókat. Látom, az alapfogalmaknál kell kezdeni:) Saját tapasztalat, kb fél éve tettem meg ezt az utat, kis eltéréssel - én Munkácson szálltam fel, addig off eszközzel jutottam el)
Záhonynál ne akarj átgyalogolni, mert úgysem engedik. Vagy vonat, vagy autóstop, ez utóbbiért is pénzt várnak el, ált. 200 Ft, de el tudom képzelni, hogy az elmúlt hét ukrán-orosz olajproblémái miatt most több is lehet. A Záhony-Csop retúr vonatjegy kb 800 Ft + 1.5 гр. Megveheted előre Bp-en is, ha a MÁV pénztárban kötekednek, akkor utazási irodában, pl. Wasteels, pár %-kal drágábban.
Ukrajnában a távolsági, éjszakai vonatforgalomban talán kivétel nélkül csak hálókocsiban lehet utazni, az ottani távolságok és sebességek mellet csak ez működik. A hálókocsiból náluk 3 fajta van: люкс (lux) 2 ágyas fülke, borzasztó drágán (habár még mindig olcsóbb mint bármilyen nemzetközi hálókocsi jegy), ezt csak akkor választanám, ha valakivel nagyon kettesben szeretnék lenni. A купе (kupé) 4 személyes fülke, lényegesen olcsóbban. A плацкарта a legolcsóbb, de ez azt jelenti, hogy 54 ember utazik, alszik, beszélget, horkol, vodkázik, stb egy egyterű vagonban. Általában van étkezőkocsi, de nem próbáltam ki, így az árakról és a minőségről nem tudok semmit. Lux kocsiban ki is hozza a kalauz a fülkébe amit kérsz, ha el tudod neki magyarázni mit akarsz, és adsz pár griveny borravalót. Alapszintű kaja-pia a kupéban is kapható, a sör mezei világos, tea iható, kávéhoz inkább vigyél instant cuccot magaddal. Forró víz elvileg korlátlan mennyiségben csapolható a kalauz fülkéjével szembeni készülékből. A kocsik szellőzése csapnivaló, borzasztó meleg lesz.
Jegyárak, Csap-Kijev 1 útra
lux: 222 гр
kupé: 55 гр
plackarta: 36 гр
Ezek kb. árak, +/- 10% eltérés lehet, mert nem minden vonat ugyanazon az útvonalon megy, vagy ki tudja miért. Retúrjegy mint olyan nincs, de elővételben megveheted visszafelé is a jegyet, ugyanennyiért. A vonaton kell fizetni a kalauznak az ágyneműért, lux 22 гр, kupéban 6 гр. Perpill 1 гривня = 39.64 Ft, ez nyilván változni fog, ki tudja merre. Csapon válthatsz Ft-ért, Kijevben eurót vagy USD-t váltanak minden sarkon. Ha marad pénzed, azt váltsd át mielőtt elhagyod az országból, mert Magyarországon lehetetlen tőle megszabadulni. Bankkártyával nem nagyon lehet fizetni, de automatából vehetsz fel pénzt, ha nincs kedved pénzváltót keresgélni, kérdezd meg a bankodat a költségekről.
A vonatra csak előreváltott jeggyel szállhatsz fel. Minden ajtóban ott áll 1 kalauz, és csak azt engedi fel, aki felmutatja az adott kocsiba szóló jegyet. A nyomott jegyárak miatt a jegy névre szóló, a jegyváltáshoz igazolvány kell, esetetekben annyi útlevél, ahányan utaztok. Próbáljátok kerülni a hétvégi utazást, nagyon erős olyankor a hivatásforgalom (heti ingázók).
A wc az út elején tiszta, a végén már nem annyira... Fontos, hogy nagyobb városok környékén a kalauz bezárja a wct, a nyitvatartási idő elvileg ki van írva az ajtajára.
Javaslom még, hogy ne a Tiszával menjetek, vannak Csapról sokkal normálisabb időben közlekedő vonatok is, amik nem az éjszaka közepén, hanem valamikor délután indulnak, és délelőtt érnek Kijevbe. Menetrend: http://www.uz.gov.ua/?m=services.transppl.schedule&lng=ru
... feltéve ha még meglesznek, május végén van menetrendváltás, az utazás előtt még ellenőrizd az adatokat.
Ha Kijevben eszetekbe jut, hogy előbb vagy később szeretnétek hazajönni, akkor lehetőség van visszaváltani a jegyet, az állomás előtt induló sugárút végén (kb 10 perc gyalog) az Expressz szállóban működő jegyirodában, illetve vsz az állomáson is. Ehhez a művelethez nem árt oroszul vagy ukránul alapszinten beszélni. (Csapon magyarul is megértik mit akarsz)
Ennyi jutott eszembe hirtelen, ha valami nem világos, kérdezz még bátran, illetve írok, ha még eszembe jut valami.
Nagyvállalatok erősítenék az ország logisztikai szerepét
11 magyar logisztikai szolgáltató és ügyfeleik összefogásaként megalakult a Magyar Logisztikai Klaszter. A tagok között a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó vállalatok találhatók, így a GYSEV, a Masped Rt., a MÁV Cargo és a Mol Rt.
- Illetve egy masik terv hogy kimegyunk Gruziaba, kerdes onnet viszalehet jutni nem bonyolult modon Bpre? - vonatra gondoltunk elsorkorben
Az attól függ, hogyan definiáljuk a nem bonyolultat:) Szárazföldi határátlépés Oroszországba kizárt (hacsak nem vagy grúz vagy orosz állampolgár...), Abházia, Oszétia, és hasonló problémás helyek miatt nem is ajánlott, marad a repülő vagy hajó+vonat. Repülni lehet sokfelé: Szocsi, Moszkva, nagyobb ukrán városok (Donyeck, Harkov, Kijev, Szimferopol, Odessza), valamint néhány ny-európai célpont: Prága, Bécs, Amszterdam.
A két nagy fekete-tengeri kikötőből, Poti és Batumi, hetente több hajó is megy Várnába, Szocsiba, és Iljicsevszkbe (Odessza mellett).
Poti->Szocsi kb 5-6 óra, ~60$
Poti->Iljicsevszk 2-3 nap, 150-200$
Várna passz...
Szocsiból már semmiképpen "nem bonyolult" (márciusban! nyáron gondolom egy hónapra előre elfogynak a jegyek), több vonat megy Harkovba, Moszkvába, de 2 naponta van közvetlen vonat Lvovba ill. Kijevbe is. Természetesen ehhez az útvonalhoz nem árt egy orosz vizum.
Szocsi->Kijev 29 óra, 1242 rubel (45$)
Szocsi->Lvov 40 óra, 1551 rubel (55$)
(Kijev-Lvov-Budapest hamarosan...)
Iljicsevszk->Odessza kb 1 óra buszozás, aprópénzért. Odesszából naponta van vonat Lvovba, 2 naponta Ungvárra (Csap érintésével), illetve zsmerinkai átszállással számtalan lehetőség.
Odessza->Csap közvetlen vonattal 18.5 óra, kb 55 grivnya (11$) (nyáron jegyüzérektől -gondolom- valamivel drágábban).
Kedves hmsoft! Érdekes gondolatot fogalmazol meg. - Előljáróban csak annyit, hogy a források az én adatbázisomban lévó azonosító kódok, ez netről nem elérhető - a KTSz egyszerűen a folyóirat szekcióban a Közlekedéstudományi Szemle :))))) A háttérben lévő fejlesztések nem mindig látványosak, úgymond nem mindig vannak előtérben. (Na ezt nem tudtam valami érthető módon megfogalmazni:) Ez mindig elég hosszadalmas folyamat, évek, fél-évtizedek, a végén van csak látványos eredmény vagy kudarc. Ennek lehet technikai (esetleg túlhaladottá vált stb.) vagy piaci-piacpolitikai oka (Más példa: pl DAT-magnó.) A gázturbinás erőforrású vontatás, mint elv nem tekinthető egyértelmű kudarcnak (Lásd az UP mozdonyai) egyszerűen a más megoldások párhuzamos fejlődése háttérbe szorította. A műszaki fejlődés "evolúciója" mindig is számos megoldást "termelt ki" egy adott feladat megoldására. (Ezt én is , mint fejlesztőmérnök, sokszor átéltem.) E mellett mindig figyelembe kell venni, az adott kor technikai-technológiai színvonalát, mert egy-egy konstrukciós megoldás esetleg a koránál előtérben tarthat. A gázturbinás vontatási mód nem tekinthető lefutottnak, szvsz. szerint, főleg az olajkészletek fogyatkozása miatt, ismét előtérbe fog kerülni, ill. hangsúlyozottabbá fog válni. Különösen azért, mert a sokszorta nagyobb "tűrőképességű" kemémyfém (karbidok) és a kerámia alapú turbinalapátok - akár szénportüzelésű megoldásokra is - a rendelkezésünkre állnak. Bocs, most rohannom kell államvizsgáztatni. Üdv: Kis Feri
Tegnap nem is írtam be, hogy a Somogy IC, ami ma reggel jött vissza már Samu mentes volt, azaz a 3 BVmot motorkocsiból már egy sem volt hadra fogható. Így a BVhmot 201-es kissamú biztosította a vonóerőt a két betétkocsinak, és a vezérlőkocsinak.
némilegOFF Érdekes a felvetés, mármint, hogy idetartozik-e ez a hír. Annyiban nem, hogy egy szokványos politikai kampány szokványos része (ennek megfelelően: aki megeszi, az megeszi, aki kiköpi, az kiköpi, az ilyesmire immunisak pedig átugorják). Annyiban viszont igen, hogy a módszer kiválóan felhasználja a csoportszellemet. Arra bazíroz, hogy ha az ígérgető elmegy az egyik kocsmába ígérgetni, azután a másikba, akkor két egységnyi meggyőzött személyre tesz szert, hiszen az "A" kocsmába járók nem járnak a "B" kocsmába. (V.ö. pl. NOHAB vs. Szergej, érelemszerűen a dolognak a fanatizáltabbik síkján.) Azok, akik mégis járnak mindkettőbe, nem képezik a meggyőzhetők táborát, de azok amúgy sem képeznék.
Azon persze lehet morfondírozni, hogy a professzionális szintű hülyének nézés az egy "elítélendő" cselekmény-e, vagy sem. (V.ö. pl. Kavalecz 20 perces késéseivel.) Arra jutottam, hogy nem elítélendő egészen addig, amíg a hülyének nézés eszközeivel megmozgatható embertömegek meghaladják az ilyen módon kevéssé vagy nem mozgathatókét. Márpedig minimum az utóbbi 2000 évben a megmozgathatók bőven meghaladják a kevéssé megmozgathatókat. Magyarán: amíg van nyersanyag, addig van gyár is. némilegON
Az összefüggés felismerése szerintem jópárunknál nem maradt el, de annyira könnnyű átcsúszni a politizálásba egy válasszal, hogy én speciel inkább nem kommentáltam.
Jelenleg a vasúti közlekedés rendbetételének úgy látszik, útjában áll több épületnyi íróasztal, amely mögül reflexből megmondják 2 kávé között, hogy Mit miért NEM lehet megcsinálni.
(mert már 150 éve így van... mert már 30 éve így csinálom... mert '65-ben még ez sem volt... mert nálunk túl nagy az évi hőingás... mert az osztrákoknak mennyivel könnyebb... mert ide már a hypo sem elég... stb.)
Egy közéleti szereplő, akinek hőn szeretett vasútunkon kívül mással is foglalkoznia kell, szvsz. jogosan legyint az egész kutyakomédiára, és elmegy a kisebb ellenállás irányába. Legyen bármelyik oldalon is, és ebben szvsz. tökéletesen igaza van.
(Titkon persze álmodozik, hogy mégis lehet másképp csinálni, pl. Dombóvár. Aztán felébredt.)
Más telefonos ügyfélszolgálatnál is előfordul, hogy az érdeklődő olyan kérdést tesz fgel, amire az ügyintéző nem tud azonnal választ adni.
Csakhogy:
Ott nem vitatkoznak, nem mondanak "valamit" csak azért, hogy válaszoljanak, hanem kérnek egy telefonszámot, és legfeljebb néhány órán belül visszahívják a korrekt válasszal.
Az imént telefonon hívtam Önöket, de kolléganőjük képességeit erősen meghaladta a kérdésem, így felteszem írásba is, hogy több idejük legyen válaszolni!
Pontatlanul fogalmazol. Te kérdeztél, Ő pedig válaszolt. Te a válasz érvényességét vitatod. Szerintem.
De legalább újabb vasútellenes hülyeséget olvashattunk :)
Úgyis van ZE! Vasutat minden faluba!
Dögöljön meg, akinek még autóba kell ülnie!
Remélem, neked nincs autód, vagy ha van, holnap eladod ócskavasnak. Ha valaki olyannak adod el, aki használja, azzal csak ártasz a vasútnak.
Ne gondolkozzatok már ennyire fordítva! Nem azerint kell megítélni egy állítás helyességét, hogy ki mondta! Hanem az állításai helyessége szerint kell megítélni azt, aki mondja. És nem csak egy állítását kell meghallgatni valakinek, hanem a többit is.
Más. Javaslom, hogy aki szerint rövidtávon valóban meg lehet oldani a tömegközlekedéssel, hogy senkinek se kelljen autóba ülnie, az ezentúl ne hurrogja le az "álmodozókat".
A 89-10 Bsc sor. kocsik tehát győri kocsikból épültek. A 89-69 kísérőkocsik lengyel postakocsikból lettek. Az 59-41-esek keletnémet (bautzeni) kusettek.
Köszönöm, a részletes infót, de ehhez én hülye vagyok :-) Kicsit egyszerüsítve gyengébbeknek és nekem, ezek győri, vagy ndk-s vagy milyen kocsik voltak? Igazából festeni szeretnék egyet modellnek, csak nem tudom, hogy az 51-55 39-41 -es kocsi jó lesz-e alapnak. Köszi :-)
A mai napon kidőlt az utolsó cseh Pendolino is, így alig több mint egy hónapi üzem után a SC Pendolino szolgáltatásnak átmenetileg befellegzett ...
A motorvonatokat hagyományos szerelvényekkel pótolják, emiatt több minőségi vonat kevesebb kocsival jár, 3 pár Németországba közlekedő gyorsvonatról pedig a határon át kell szállni, ezzel is szerelvényt spórolva.
ICPX (214758) Budapest-Istanbul vonattal 26 éven aluli utasnak:
A. / Románián át:
A Budapest Keletiből 19.15-kor induló Transbalkánnal közvetlen fekvőhelyes (kusett) kocsiban vagy átszállásssal a Bosphor nemzetközi gyorsra végig ülőkocsiban is utazhatsz.
Ha egyszuszra végigmégy, Istanbul Sirkeci pu.l érkezik az elindulást követő 2. napon: 8.25.
2./ 3 napos EuroDomino hálózati jegy Törökországra (6.000,- Ft és ehhez 50 %-os kiegészítő jegy a török határpontig Budapestről menettérti útra (25.250,- Ft) összesen: 31.250,- Ft.
Ennek az előnye, hogy kicsit olcsóbb és bónuszként és a török EuroDomino pl. jó az isztanbuli "S-Bahnon", mert az is TCDD, amivel kimehettek a Héttoronyhoz.
Ha plusz napokat vesztek az EuroDomino-hoz (itthon, előre tehetitek csak meg, vásárláskor, azok naponként 1.750,- Ft-ba kerülnek és akkor már akár Ankarába, vagy Izmirbe is kiugorhattok, sőt az iráni határ felé Van-ba is:)
Ennél a megoldásnál is olcsóbb:
3./ Végig Euro Domino jeggyekkel (3 napos román, 3 napos bulgár, 3 napos török és Budapest-Curtici határpont között 50 %-os nemzetközi menettérti kedvezmény):
27.050,- Ft
Ha Lökösháza állomásig másik vonattal (pl a Transbalkán előtt az ISTER EN-nel jöttök, vissza pedig szintén későbbi vonattal jöttök onnan, akkor a MÁV szakaszra a kiegészítő nemzetközi jegy természetszerűleg olcsóbb, és Lökösházáig/tól a belföldi kedvezményeitek alapján váltott belföldi jeggyel utazhattok.
Ugyanazon a vonaton a 2 fajta jegy a MÁV szabályozása szerint továbbra sem kombinálható!
Itt meg is áll a román útiránynál a lefelé tartó licit, jobb ajánlat nem jut eszembe.
Az InterRail csak akkor éri meg, ha ennél többet utaztok, mert 1 zónára (H zóna) 39.000,- Ft és ez nem jó Törökországra + kiegészítő jegy kell a határig nálunk, a Törökországra is jó 2 zónás pedig már 55.000,- Ft.
B./ Szerbia-Montenegrón át:
Budapest Keleti indul 23.25 Beograd nemzetközi gyors, Belgrádban átszállás a Balkán Expresszre, és ugyancsak az indulást követő 2. nap reggelén, 8.25-kor érkezés Istanbul Sirkeci pu-ra.
1./ Török EuroDomino + hozzá 50 %-os mérséklésű menettérti kiegészítő jegy Budapestről a török határpontig: 28.300,- Ft, ennél olcsóbb:
2./ szerb-montenegrói, bulgár és török EuroDomino (mindegyik 3 napos) + a nemzetközi díjszabásból 50 %-os menettérti kiegészítő Bp.-től Subotica (Szabadka) határpontig összesen: 23.800,- Ft
Ő lett tehát az árverseny abszolút győztese.
Ezek csak menetjegyárak, a Transbalkánon és Bosphor, gyorson egyes menerendek szerint a Balkan expresszen is (a török szakaszon mindenképpen) kötelező helyjegyek, illetve a választásotok szerint esetleg igénybe veendő kusett vagy hálókocsi pótjegy árát nem tartalmazzák.
Tudom, viszont lehet, hogy itt még cifrázni is lehetett volna. Viadukton átmegy a túloldalra, alagútba be, mondjuk jobb ívvel emelkedik, majd a völgy felőli oldalon egy kis galéria, és újra be a hegybe, a következő hurokhoz. A második tetején talán már kijöhetne úgy, hogy kellő magasságot nyer a folytatáshoz. Vajon nem volt ilyen, vagy hasonló (elvetett) tervezet?
Kipróbáltam az egyszerű módszert, a KTSz számaidra (és részeikre) való keresést a neten. Nos a KTSz még létezik (már ha Te is a Közlekedési Koordinációs tanácskozásokra gondolsz), csak éppen semmit sem ír a régi dolgokról. Az ukránok úgyszintén. Úgyhogy marad a gyárra vonatkozó anyagok közötti keresgélés.
1 dolog motoszkál a fejemben. Szóval, azért fantasztikus az a kontraszt, amely a "fejlesztő" és a "tömeggyártó" korszakok között fennáll. Az egyes gyártóknál ebben az időszakban (50-es évek közepétől a 60-as évek elejéig-közepéig) csak úgy repkedtek egymásután az innovatív elképzelések, és ezek közül jópár testet is öltött valamilyen formában. Ám amint beindult egyik-másik gép sorozatgyártása, fokozatosan hatalmasat fordult a "világ": a fejlesztő típusú emberek mellett (és végsősoron bizonyos értelemben kárára) teret nyertek a gyári jelleget fenntartó, a tömegtermelést szem előtt tartó emberek. Tehát az innovatív műhely átalakult ténylegesen gyárrá, ahol a gyár szó tartalmaz némi keserű szájízt is. Persze erre sokan azt mondják, hogy játszani szép, de mégiscsak az a fontos, hogy az üzemeltető el legyen látva kellő számú és minőségű géppel, hisz mégiscsak abból él, hogy azokat üzemelteti, és a gyár is abból él, hogy gyártja és eladja. Na igen - kinek-kinek a maga szempontjai. És a maga szempontjait mindenki valóságosnak, a másikénál cseppet sem "kisebbnek" éli meg. Akkor hát kinek is van igaza? ;)
"Tulajdonképpen ez még mindig nem igaz, mert a papírgyári vonalat nem tudták az új vonal építésekor felhasználni, mert nagy volt a szintkülönbség."
Pedig micsoda alkalom lett volna egy jó kis hurok-alagút létesítéséhez... :) Úgy látszik, a régi nyomvonal gazdaságos felhasználása mellett érvelők rábeszélőképessége elenyészett az új nyomvonal mellett kardoskodókhoz képest.
A menetjegy ára ügyében informacio@mav.hu esetleg 461 5500 számon a MÁVDIREKT áll rendelkezésedre... Hívás után rögtön nyomj egy egyest, majd egy kettest és RÖGTÖN kapsz egy "nemzetközi" ügyintézőt... Erre talán tud válaszolni. Helyjegy dolgot NE kérdezz tőle...
tudja valaki, hogy frankfurt-paris viszonylatba az esti vonaton milyen kényelmi szintű SNCF hálókocsik vannak? SNCF topicba nem volt válasz gondoltam itt is teszek 1 próbát:)
Kis is lehet, mert mint megrogzott agglegeny ha oltonyt vesz 5 evente egyszer, akkor is sajat maga kesziti elo maganak. Semmit nem tolnak a feneke ala. Szolg. kozlemeny vege....
Az imént telefonon hívtam Önöket, de kolléganőjük képességeit erősen meghaladta a kérdésem, így felteszem írásba is, hogy több idejük legyen válaszolni!
ÖBB Kirándulójeggyel utaznánk Bécsújhelyre, azaz Wiener Neustadtba. Ennek ára 19 euró 4750 forint. Oda útba Budapestről reggel a 6.20-as IC 910/930-as vonattal mennénk. Erre a vonatra a Hivatalos Menetrendkönyv szerint a helyjegyváltás kötelező, NEM csak belföldi forgalomba. Kolléganőjük szerint ez nem így van. Nemzetközi forgalomban szerinte a helybiztosítás fakultatív. Ezt honnan veszi? Egyébként korábban a jegypénztár is azt mondta, hogy nem kell hely- és pótjegy és a gyakorlatban tényleg nem kérték...
Visszaúton az IC 911/931-es vonattal jönnénk. Ez a vonat idéntől csak Sopronból indul. Ám "tavalyi" idejében közlekedik EURegio vonat Bécsújhelyről Sopronba. A kérdés adott: kell-e az IC 911/931-re helyjegy? Dolgozójuk 520 forintot mondott, noha a menetjegy mentesít az IC pótjegy alól, tehát szerintem csak 130-at kellene fizetni. Dolgozójuk azonban kioktatott, hogy ez nem így van, mert a 130 forint csak a pótjegy (!!!) és arra jön a helyjegy 390-ért. Szerinte vannak olyan belföldi vonatok, melyekre "csak" helyjegyet kell venni 390 forintért.... NEM! EZ BUTASÁG!
Kérem vegye át a T. éjszakai MÁVDIREKT műszak a kérdést mégegyszer, dugják össze a fejüket és reggelig szüljék meg, hogy akkor hogy is van ez, és miért is úgy van!
Nem tudom, mennyire látszik, pirossal :) van jelölve a régi nyomvonal. Én a végén kívül nem sok nyomát találtam... Vagyis épület, híd van még, de maga a pálya az végleg a múlté.
Mivel: Bs k.p. bejarati jelzoje A Bs v.p. bejarati jelzoje B Bs. Kesztely feloli bejarati jelzoje C Bs felol az elagazas fedezoje D Keszthely felol E Sarmellek felol F
Utobbi harom egy jo 6-8 eve alakrol fenyjelzokke avanyzsaltak at. Megszunt ezzel egy idoben a szolgalat a bodeban a Zala hidnal.
A két témának, azt leszámítva, hogy mindkettőben ugyanazon népcsoport lett említve, attól még semmi, de semmi köze nincs egymáshoz. Az elsőként felvetett témába bele lehet keverni a politkát, de az utóbbinak semmi köze nincs hozzá, mert az inkább gazdasági-társadalmi probléma. Így nem értem, hogy igazból mi a gond, mivel a elsőként felvetett témát már rég jegeltem. Az utóbbiról meg érdemes beszélni, mert tényleg köze van a MÁV-hoz, ahol az utasok szempontjából, a felmérések szerint, éppen a tisztaság a legfontosabb!!!
A vonal Stubnyafürdő (Alsóstubnya) - Hermánd közötti szakaszát nem a ČSD, hanem a SŽ, az önálló szlovák állam vasútja építette és helyezte forgalomba 1941 évben. Hermánd - Besztercebánya között a vasút a hermándi papírgyár kiszolgálására még Magyarországon épült.
Tulajdonképpen ez még mindig nem igaz, mert a papírgyári vonalat nem tudták az új vonal építésekor felhasználni, mert nagy volt a szintkülönbség. Szerintem az építkezés pedig még ČSD időben kezdődött.
A vonal Stubnyafürdő (Alsóstubnya) - Hermánd közötti szakaszát nem a ČSD, hanem a SŽ, az önálló szlovák állam vasútja építette és helyezte forgalomba 1941 évben. Hermánd - Besztercebánya között a vasút a hermándi papírgyár kiszolgálására még Magyarországon épült.
Ez se :)
Az SŽ csak megalakulása után (1939.03.14) tudta átvenni az építést a ČSD-től, mely 1936-ban kezdte a munkát, addigra a munkák kb. 67%-a volt kész.
Hermánd és Besztercebánya között a völgyben valóban épült egy vasút 1913-ban, ám azt az új pálya átadása után megszüntették. Új pályát azért kellett építeni, mert Hermándnál a régi és az új között vagy 70 méter a szintkülönbség...
Egyébként prominens OFFtopik :) személyiségek jelenlétében 1940.12.19-én adták át a vonalat, melyet először 1945-ben kellett nagymértékben felújítani.
A vonal Stubnyafürdő (Alsóstubnya) - Hermánd közötti szakaszát nem a ČSD, hanem a SŽ, az önálló szlovák állam vasútja építette és helyezte forgalomba 1941 évben.
>>alkalmazzanak szlovák vagy román munkaerőt. Onnan nem a legalja jönne át ide, mert odaát alacsonyabbak a fizetések
Viszont a román állampolgárok sokkal könnyebben vállalhatnak munkát nyugat Európában, mint a magyar állampolgárok. És a hiába idegen állampolgár, a TB - t, adót satöbbit itt kell fizetni.
"Úgy tűnik elég 1 nagyobb volumenű eset és (talán) tanul valamit a MÁV.... "
Félek, "semmit sem tanul és semmit sem felejt..." :)
Egyetértek FOMA topictárssal, ez munkanap délben nem akkora nagy kunszt, mondhatni ez a minimum ilyenkor. Meg a 41-re kevesebb busz is elég.
Azt, hogy a jv-t ellátták mindezen szupertitkos információkkal, és az meggondolatlan és felelőtlen módon továbbadta az utasoknak, hatalmas erkölcsi kárt okozva ezzel munkáltatójának, majd holnap illetékes íróasztalok mögött kivizsgálják, a készülő 30 oldalas, 5 példányos jelentésnek pedig (amellett, hogy megtámasztanak vele egy billegő szekrényt) annyi hozadéka lesz, kiadnak egy 17 oldalas utasítást, amelyben leírják, hogy ilyen esetben milyen jellegű információt milyen beosztású munkatárssal szabad közölni.
Nem karikírozom tovább, utóbbi csak vicc volt, természetesen örömteli, hogy ma ilyen oldala is volt az eseményeknek.
"Ennek fejében viszont megszüntette a vonaton történö jegyvételt,"
OK, ez nem jött át a szösszenetből. Érdekes, emlékeim szerint tényleg minden jv-nek volt gépe, akkor meg minek ezzel az automatás dologgal szívózni? Divat?
Anno Londontól délre, Esher állomáson hétfőn reggel örvendeztetett meg az egyetlen automata azzal, hogy nem fogadta el a papírpénzt, kínomban felszálltam a vonatra, de hát ilyenkor nehéz bizonyítani az igazamat, aztán nem jött semmi hivatalos személy Woking-ig, ott meg mázlista módon jutottam át a peronzáron. Így nem tudtam meg, "mi van ha?", de biztos szívóztak volna.
Az egyik abból van, a másik egy másikból. Egyébként jó rejtvény volt, csupa helyi, vagy régi vasutas válaszolt rá. Úgy tűnik, kicsit nehéznek sikeredett.
Senki nem mondta, hogy ki kell zárni. Megmondják, hogy ennyi a lővé, és ez a munka. De aztán jön az ellenőrzés. És ha a magyar melós a mocskos ronggyal törli le az ülést, vagy munka helyett cigizik, akkor kirúgják, és nem lacafacáznak. De valószínű, hogy nem kockáztat, mert ő jobban rá van szorulva a munkára.
Ennek semmi akadálya, valszeg azt alkalmazzák, aki jelentkezik. Ha szlovák, akkor szlovák. Arra nincs jogi lehetőség, hogy a magyar állampolgárokat kizárják a felvételből.
Hová tűnik régi dicsőséged? Ezek szerint te sem tudod pontosan megmondani, hogy egy 6+1-es inga hosszára a hőtágulás vagy a toltmenet során fellépő ütköző-összenyomódás van nagyobb hatással?! :-))
"Úgy tűnik elég 1 nagyobb volumenű eset és (talán) tanul valamit a MÁV...."
Tartok tőle, hogy nem erről van szó. Ez 1szerű feladvány volt, ha ugyanez Dombográdnál következik be, és 1szerre bénul meg a 40-es és 41-es, akkor se elég busz, se +felelő utastájékoztatás. A hibalehetőség jelenleg be van kódolva a rendszerbe.
Lehet, hogy már volt valamikor csak átsiklottam fölötte.
Lenne egy olyan kérdésem, mely bár lehet, hogy titkos adatokat tartalmaz :-), mégis érdekelne.
Tehát van egy tehervonat Fradiból 40630, 40631 és 40633 vonatszámban, mely ha jól tudom gabonát szállít Rotterdamba Fradiból. Az lenne a kérdésem, hogy melyik vasúttársaság csínálja ezt a vonatot és milyen mozdonnyal?
Egy majdnem jogász lehet ilyen pongyola! :-)) Lehet, hogy a nyáron mozgó a legrövidebb, mert a mozdony hátul van, a féknehezmény elől és emiatt valamennyi ütköző - a mozdony hátsó és a vezérelőszekér első tapcsijait kivéve - összenyomódik.
"De minek is kell az utasok tájékoztatásához egy újabb íróasztal fenntartását alátámasztó utasítás?"
Azért, mert ahol különböző, 1mástól szervezetileg független szakszolgálatok munkatársai tevékenykednek, ott nem árt a legkisebb közös többszörösnek +6ároznia, hogy kinek, mi a dolga. Más kérdés, hogy nem árt, ha egy utasítás végrehajt6ó, és ez esetben végre is hajtják.
Akkor ahol lehet (Északi és keleti régiók.), alkalmazzanak szlovák vagy román munkaerőt. Onnan nem a legalja jönne át ide, mert odaát alacsonyabbak a fizetések, és rúgják ki a legalját! Ők jobban remélhetőleg megbecsülnék az állásukat.
Tökmind1, hogy milyen színű mezt viselnek, az elmúlt kb. másfél évtizedben nem vettem észre különbséget a különböző színekben játszó politikusok közösségi közlekedési problémakezelése terén.
Gyakorlatilag is, így ha egy szlovák állampolgár szeretne kocsitakarító lenni, akkor semmi akadálya, talán van is ilyen. A gondot a nálunk dolgozó kocsitakarítóknál inkább ott látom, hogy ennyi fizetésért olyan munkaerőt kap a nálunk dolgoztató cég, akik között szemrebbenés nélkül el tudnék osztani pár évtized letöltendő szabadságvesztést, de sokuknak ez nem jelentene újdonságot.:-))
Mindenesetre a pécsi munakerőpiacon nem a kvalifikált dolgozók tolonganak a felvételnél, ami 1ébként folyamatos a fluktuáció miatt.
Nos, ma sikerült megtapasztalnom a dolgok pozitívabb oldalát.
Kb de. 11 körül vezetékszakadás volt a 41-es vonalon Kiskorpádtól Kaposvár felé. Én a Nagykanizsa-Kaposvári 8237-es számú vonaton ültem, és csodák csodájára Somogyszob után a kalauz végigjárta a vonatot (nem volt nehéz csak 2 vagon:) és elmondta mindenkinek, hogy Jákó-Nagybajomnál át kell szállni és onnan busszal megyünk Kaposvárig.
Voilá: volt busz is és utastájékoztatás is. Gratula!
Úgy tűnik elég 1 nagyobb volumenű eset és (talán) tanul valamit a MÁV....
Az APEH-esek köztisztviselők, nem közalkalmazottak, de az elszámolás szempontjából ez mind1. Ha közszolgálati alkalmazott kiküldetésre utazik, akkor számára teljesáru jegy nem számol6ó el, csak 50 %-os, még akkor is, ha nem váltotta ki a kedvezményre jogosító igazolványát. Az elszámoláshoz nem kell számla, elég a menetjegy.
Az APEH 1ébként nem alkot6 jogszabályt (jelen esetben rendeletet), erre a legalacsonyabb állami szint a miniszteri, jelen esetben a pénzügyminiszter.
Egy rövid tudósítás a Keletiből, ahol a legnagyobb gondot a 80-as és 100-as vonalról érkező vonatok okozták. Majd néhány sor a befagyott vízcsapokról, amit lánggal olvasztottak. Betettek egy képet is. Ez azonban a Nyugatit ábrázolta! Egy váci ingát vagy egy szegedi gyorsot mutatott. (A kocsitípust sajnos nem ismerem.)
"Amúgy célszerű lennne bevezetni, hogy vonatraszállás előtt - testlappal - vizsgáztathassák a MÁV dolgozók az utast, a MÁV szervezeti tagozódásából, a hatályos utasításokból."
Figyelem! Súlyos Hiba a Keletiben kifüggesztett menetrenden!
Az 5209-es vonat (indul.10.35) célállomásaként Nagykanizsa van feltüntetve, közvetlen keszthelyi kocsikkal. Ugyanaz az 5208-as vonat érekzésénél is fennáll.
Tudtommal a vonatpár Keszthelyig megy, és onnan indul vissza közvetlen kocsik továbbítása nélkül.
De Kievbe csak olyannal mennék, aki ismeri a helyi viszonyokat, míg Kassára azért egyedül vagy haverral is belelevágnék.
Pedig a hálókocsiban utazók kirablásáról szóló legendák(*) inkább a cseh-szlovák-lengyel éjszakai vonatokat tartják veszélyesnek. Valamikor tavaly nyáron beirtam ide a Kijevvel kapcsolatos tudnivalókat, ha komolyan érdekel, előkeresem.
(*) valójában az ülőhelyes kocsiban éjszakázó turisták a célpontok.
Általában a flvételi épület előtti az első, ettől távolodva növekvő számok.Az első vágánytól felvételi épület felé eső vágányok (ált. csonka vágányok A, B stb.
Szóval leghosszabb a nyáron mozgó, legrövidebb pedig a télen álló inga :-)
De a nyáron mozgónál sem mindegy, hogy húzva, vagy tolva közlekedik, hiszen tolva összenyomódnak az ütközők. A leges legrövidebb, pedig a télen tolva közlekedő, intenzíven gyorsító inga. :)
De van még ettől is rövidebb, mégpedig amiből kocsit soroztak ki. Így lassan eljuthatunk a Hegyeshalom - Rajka között közlekedő ingáig. :)
"Sokakat megtéveszt, hogy Magyarország éghajlata "mérsékelt"-nek mondott."
Pedig mérsékelt. Ezért nem kell pl. RZD terminológiával "északi" (-50) vagy "megerősített északi" (-55) kivitelű járműveket üzemeltetni, elég csak "mérsékelt"-eket (-40).
"A peronok jelölésével kapcsolatban van valamilyen előírás? Tehát, hogy mikor alkalmazzák mondjuk az A, B megnevezéseket, vagy mikor az I., II., stb. jelöléseket."
Azt hiszem a felvételi épülettől távolodva számoznak.
Zuglót viszont "közrefogják" a vágányok. Lehet, hogy ilyenkor célszerűbbek a betűk.
Négy napja nem lehet belépni a pozsonyi vasúti főpályaudvar várótermébe, de csak kedden derült ki, hogy a várótermet féregtelenítés miatt tartják zárva, mert tetvek vertek benne tanyát. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség érdeklődésére Nela Blasková, a Szlovák Vasutak szóvivője megerősítette, a főpályaudvar emeleti váróját pénteken az utazók panaszai miatt kellett bezárni, mert a teremben tűrhetetlen mennyiségű szemét halmozódott fel, és mert az ott várakozó emberek megtetvesedtek. Az utasok várhatóan jövő héttől ismét használhatják a várótermet.
Alapvetően ha egy faág rövidrezárja a fázist meg a földet (vagy egyenáramú rendszernél a pluszt meg a mínuszt), akkor csak minimális szivárgóáram jön létre. Viszont a faág többnyire nedves, vagy akár csurom víz. Ilyenkor zárlatot okoz, és a védelmi rendszer kikapcsol. Ezért kell a távvezetékeknél is rendszeresen legallyazni a fákat, na meg érintésvédelmi okokból.
Minden vezeti az áramot. Van, ami jobban, van, ami kevésbé. A vízes valamik nagyon vezetik az áramot. Bár szerintem nem az áramszedőn okozott zárlatot az a fa, de ezt majd egy hozzáértő elmagyarázza, remélem (ha még nem menekültek el innét.)
akkor ha négy kocsija is a folyóba zuhant, mennyi maradt a pályán? Vagy csatolva közlekedett?
Nem csatolva közlekedett, tehát, ha mind a négy kocsi lezuhant, akkor nem maradt semmi vágányon. Bár a tegnap esti MTV hiradó csak két lezuhant kocsiról tudott.
Továbbá, ez a jármű mitől fülkés?
Termes, de tulajdonképpen minden terem egy rendkívül nagy méretű fülke. :)
Az újvidéki tudosító (újságíró) szerint mozdonyos vonat volt, egy alagútban romlott el a fék és siklott ki. Ütközött az alagút falával, ez csökkentette a sebességét, de nem eléggé. Egy több 10 km - es lejtő alján történt a baleset.
[Szerinted a szlovákok 1920-ban hirtelen jelentek meg a mai Szlovákia területén?]
Szerintem egy Kassa-Pozsony út nappal érdekesebb, mint sötétben. vagy kifejezetten a hálókocsizásért mennél?
Mivel el akarok menni kirándulni Pozsonyba és Kassára is, ezért a kettőt egybe lehet kötni. Egyik irányba nappal mennék, mert biztosan akad bőven látnivaló. De egy háélókocsizást sem akarok kihagyni. De Kievbe csak olyannal mennék, aki ismeri a helyi viszonyokat, míg Kassára azért egyedül vagy haverral is belelevágnék.
"Vonatdobálók Rakamaznál
Egy kb. 50 cm hosszú gallyat dobtak ismeretlen személyek Rakamaznál a Nyíregyháza felé közlekedő mozdony áramszedőjére hétfőn délután – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei RFK sajtószolgálatától.
A faág zárlatot okozott"
A fa VEZETI a villanyt?
1. Ha ez egy ER22-utánérzéssel történt (ööö... most fejből nem megy a sorozatjele), mint a tegnapi képen látszik, akkor ha négy kocsija is a folyóba zuhant, mennyi maradt a pályán? Vagy csatolva közlekedett? Továbbá, ez a jármű mitől fülkés?
2. Miért is kell lemondania ilyenkor a közlekedési miniszternek és a vasúttársaság vezetőjének? Mer' ez a divat, és ennek a divatnak a hatására a közvélemény továbbra is elhiszi, hogy jobb azt a felelős vezetőt úgymond "megölni", mint biztosítani a cégvezetés folytonosságát? (Egyébként végülis lehet pro és kontra elég sok érvet találni mindkét változatra. A lényeg pedig most is a REKEhülyítés, mint mindig...)
Sokakat megtéveszt, hogy Magyarország éghajlata "mérsékelt"-nek mondott.
No nézzük csak...
Hazánkban a legalacsonyabb hőmérséklet úgy -30Co, a legmagasabb 40Co, ahol a sínhőmérséklet már 50Co-ot meghaladja. Ilyen hőingás mellett kell üzemeltetni ezt a bonyolult rendszert, miközben a széllökéssek viharban, gyakran elérik a 100-120Km/h sebességet. Ez leginkább a délbalatoni 30-as vonal forgalmát zavarja.
A hóesés, és a nagy záporok sem barátai ennek a rendszernek.
Talán ezek fényében meg lehet érteni, hogy ilyen körülmények között elég nehéz biztosítani a vasút folyamatos működését. A Skandináv vasútakkal felesleges példálózni, mert ott nyáron nincsen olyan magas hőmérséklet, mint hazánkban.
Az egyik topicktárs itt az írta, hogy a MÁV egybillió forintot kap egy évben (sic).
Bárcsak ennyi jutna...
Már sokszor leírták, hogy összesen ~220-240 milliárd forintból működik.
44 halálos áldozata van a montenegrói vonatszerencsétlenségnek, a halottak között öt gyermek is van. A balesetben 198 ember megsebesült. A hatóságok megerősítették, hogy a vonat fékrendszerének hibája okozhatta a vasúti szerencsétlenséget. A vonat vezetőjét vizsgálati fogságba helyezték.
Számos, síelésből hazatérő diák utazott azon a montenegrói vonaton, amelynek négy kocsija is a Moraca folyóba zuhant a fővárostól, Podgoricától nem messze a hétfő délutáni órákban. A balesetben 44-en meghaltak, köztük 5 gyermek. 198 ember megsebesült, a sérültek között 105 gyerek van. Ötvenre tehető a súlyos sérültek száma, közülük tizennégyen életveszélyes állapotban vannak. Az illetékesek még mindig nem tették közzé az áldozatok névsorát, de ígéret van rá, hogy erre a nap folyamán sor kerül.
A mintegy 200 utast szállító vonat, amely Bijelo Poljéből tartott az adriai Bar felé, fékhiba miatt siklott ki a Podgoricától mintegy 15 kilométerre fekvő Bioce településnél. Az egyik túlélő vallomása szerint a lejtőn rohanó halálvonatban a szerencsétlenség előtti percekben pánik lett úrrá, az utasok a fülke egyik oldalából a másikba ugrálva igyekeztek tartani az egyensúlyt.
A mentést éjjel a hóviharok miatt szüneteltették, majd reggel a katonaság bevonásával folytatták. A meredek sziklák miatt a kimentett utasokat időnként kézről kézre adva hozták ki a szakadékból.
A közlekedési miniszter azonnal beadta lemondását. Lemondott az állami vasútforgalmi vállalat igazgatója is. Montenegróban a baleset miatt háromnapos gyászt hirdetett a köztársasági kormány. Az illetékes minisztérium megerősítette, hogy a mozdony fékhibája okozta a katasztrófát. A vonat vezetőjét vizsgálati fogságba helyezték.
Az amerikai hírügynökség többek közt egy magyar szemtanút is megszólaltat, aki egy sebesültekkel és halottakkal teli vagonból menekült meg.
A felső kép könnyű: azon az SzVL nevű kísérleti jármű szerepel. Ez a TVZ, vagyis a Tveri Vagongyár (ex Kalinyin Vagongyár) és a Jakovlev KB közös műve. Járműszerkezetileg az ER22 villamos motorvonat motorkocsijára épül, 2 db., Jak-40 repülőgépbe való gázturbinát szereltek a tetőre egy pilon segítségével. Ahogy a szerkezetből is látszik, sugárhajtású, nem adhéziós.
1972-ben 250 km/h sebességet értek el vele. A járművel futásdinamikai kísérleteket végeztek, elsősorban azért, hogy az ER200 motorvonat és az RT200 kocsik futóműveire vonatkozó számításokat gyakorlati úton igazolhassák. Az ER200 és az RT200 megépülése után a kísérleteket leállították, a jármű visszakerült a TVZ-hez, ahol a parajosba tették. Pár évvel ezelőtt valaki csinált képeket a rozsdásodó roncshalmazról (továbbra is a TVZ parajosában), tehát akkor még fizikailag létezett. A jelenlegi sorsáról nincs tudomásom.
Csak azt se feléjtsd el, hogy az Öbb, Db, Sncf és ezek színvonalas szolgáltatást nyújtanak. Itthon a vonatok koszosak, késnek, és ritkán járnak. És erre még bejön egy armageddon, és megáll a világ. Jóhogy mindenki fel van háborodva. Mert ha az év több napjában rendesen menne minden, talán megbocsátóbbak lennénk...
Amúgy meg... pár hete szintén esett a hó. Budapesten 3-5 centi hó volt. A Déli Pályaudvar majd' két napra lebénult. Nevetséges.
Ennek fejében viszont megszüntette a vonaton történö jegyvételt, illetve ezt azonnal 60 ill 75 Euro büntetéshez köti.
Az okot erre az adta, hogy állitolag minden állomáson van (sajnos nem mindig) müködö automata, és az utas köteles min. 5 percet arra áldozni, hogy az automatával verekedjen egy-egy jegyért (ami bizonyos esetekben teljesen elégtelen idö.......).
Meglátjuk milyen eredménnyel fog igy müködni az ÖBB, az biztos, hogy anno Szlovákiában meg Csehországban is beledöglöttek (pedig az ottani kallerek még egy szupermodern miniszámitógépet sem cipeltek magukkal, mint azt az ÖBB kallerek teszik.)
ELNÉZÉST, AZ EGYIK KÉP VALAMELYIK TOPIKTÁRSTÓL SZÁRMAZIK, DE NEKEM IS VAN EGY HASONLÓ KÉPEM RÓLA. AHOGY MEGTALÁLOM A KUPLERÁJ C:, D:, E: F: vagy G:-n, AZT IS FELTESZEM. F.
Üdv! Nem egészen ide tartozik, de itt volt róla szó....
Harkovi gázturbinás mozdonyok
1. A H. M. 2000 LE-s teljesítményű, szabaddugattyús generátorú gázturbinás mozdony 1954-ben készült B0-B0 teng. Elrendezéssel. Üzeméről nincsenek adatok. (1960) Forráskód:KTSz-60-4-152-Brod-0001 2. A H.M. tervezetének 6000 LE-s kettős mozdonyába 2 db 4800 ford. 3000 LE-s turbina kerül, midegyikhez két szabaddugattyús generátor tartozik. A mozdonyegység súlya 250t. (1960) Forráskód: KTSz-60-4-Brod-0002 /További adataim nincsenek.) 3. Harkovi Mozdonygyár nyíltciklusú, áll. nyomású gázturbinákkal felszerelt kettős mozdonya (egytengelyes megoldás, hőcserélővel) A kettős mozd. súlya 274 t., 2(C0-C0). A két turbina összteljesítménye 6500 LE, ebből sínen marad 5280 LE. Mindkét részben egy-egy 3250 LE-s, 7000 f.sz. gt. Egység van, amely redukciós áttétel útján a saját generátorát hajtja 1660 f.sz.-al. A 12 fokozatú axiálkompresszor nyomásviszonya 5:1, az ötfokozatú turbina előtti közeghőmérséklet 700 0C, a hőcserélő hatásfoka 50 %,. A gépegységek hatásfokát 21,3 %-ra várják. A villamos erőátvitel összesen 4 áramfejlesztőből és 12 trakciós motorból áll. (1960) Forráskód: KTSz-60-4-Brod-0006
"Mi lenne, ha minden autós visszakövetelné az autósztráda matrica árát"
Lehet, hogy alapjaiban téves képzeteim vannak, de a vasútnak van annyi előnye közúttal szemben a kisebb surlódáson kívül is, hogy viszonylag zárt, kézben tartható rendszer, és mint ilyen, télen/nyáron is jobb hatásfokú lehet.
Mert ugye az utat nem lehet fűteni havazásban, a sínt nem nagyon kell, a váltót meg lehet, már ahol.
A felsővezetéket is -javítsatok ki, ha nem így van- lehet úgy kivitelezni, hogy az ezen az égövön annyira azért nem szokatlan -15-20 fokot bírja. Finnország, Norvégia, és egyéb északi népek is használnak drótot.
Kisebb az esélye, hogy 2 vonat hó miatt összecsúszik, mint annak, hogy az autópályán keresztbefordul egy kamion, és órákra kész is a forgalom.
Sajnos ezen előnyök azok, amelyeket a MÁV nem hoz ki a sínből. Az a hó, amely a főutakon alig okoz problémát, eltömi az összes váltót Záhonytól Szolnokig.
A szél, amely önmagában nem tol le minden autót az útról, lecingálja az összes vezetéket Záhonytól Szolnokig.
Nyilván minden vasútnál vannak rendkívüli helyzetek, ez érthető. A baj ott van, hogy a MÁV-nál az egész tél egy potenciális rendkívüli helyzet, a felsővezetékkel minden télen ez a cirkusz van a 100-as vonalon, 10 centi hó megbízhatóan hazaküldi az összes váltót.
EZ itt a BAJ.
És mielőtt reflexből cáfolnátok, hozzon már valaki egy statisztikát a svájci vasutak üzemzavarairól, és tegyük mellé a MÁV-ét, mondjuk a tökéletesen sík és az elmúlt napokban tökéletesen hómentes 100-as vonalon.
Tényleg, az 1-esen nem volt szakadás? Ott nem volt ilyen hideg? Vagy esetleg az a vezeték jobb karban van?
Szemléleti baj van itten: a féltett MÁV minden zavarára van kész magyarázatunk, mert belénk van verve jól, hogy így kell, így lehet csinálni, csak és kizárólag. Utasítás, paragrafus, rendelet, stb.
Amikor "ítéletidő" és "hóvihar" tombolt Ausztriában néhány hete, a vonatok kb. 1/5-e késett 60' felett, szinte kizárólag 500 km-nél nagyobb távra közlekedő vonatok késtek 120-180 percet, ezek körül töröltek is néhányat.
Nálunk hó nélkül is sikerült 300 perc feletti késéseket csinálni, egy vonalon tizenx vonatnak.
Átolvastam a tegnap este óta született hozzászólásokat. Hadd védjem meg a MÁV-ot
Európától, Japánig mindenütt lelassul, illetve leáll a vasúti forgalom az átlagosnál lényegesen alacsonyabb hőmérséklet, és nagy hóesés mellett. Sőt! Az SNCF, még a TGV-t is leállította a 2004 nyarán a hőhullám idejére, a Marseille-i vonalon biztonsági okokból. A közelmúltban az SBB nagy áramszünetét is megértően fogatták az utasok. Vajon miért? Arrafelé miért józanabbak az emberek?
Még karácsonykor a rokoni látogatás után eleredt hóban majdnem 5 óra alatt értünk vissza Pécsre Budapestről autóval. Elég vicces lett volna, ha a benzinkúttól, ahol tankoltunk, vagy az autónk gyártójától, vagy a közútkezelőtől kártérítést követelnénk. Mi lenne, ha minden autós visszakövetelné az autósztráda matrica árát, mert nem tudott a hóban haladni a sztrádán. Ugye nem gondolnánk épelméjünek az ilyen embert...
Mindig eszembejut, amit ilyenkor mondanak a meteorológusok: "Aki teheti ne kelljen útra"
Azért 1920-896=1024 vs. 2005-1920=85 vs. Mi voltunk ott 939 évig, ők 85 évig. Ez 12-szer annyi idő. Azért ez tény.
Szlovákul úgysem tudok. Magyarul meg nem értenek. Vagy ha meg ért, akkor valahány %-ban magyar, vagy tanult magyarul, ergo nem utálja a magyarokat, tehát nem fog megverni. Bár vannak kivételek. :(((
Azért nyugatra is vannak hálókocsik, a globáldíjas vonatokon.
Amúgy a szlovák menetrenedet lapozva megtudhatjuk, hogy hol és milyen kocsikat akasztanak a Báthory-ra. Ennek fényében érthető, hogy könnyen tud késéseket összeszedni.
Debrecen-Nyíregyháza felől/be meg IC-t lehet küldeni a Füzesabony-Hatvan felé is. (Legfeljebb a közbeeső állomások kimaradnak, de a többség ebbe a két városba utazik.
Igaz a 108-as vonalon is mániákusan kiírtották a vonatkeresztezési helyeket. :(((
Szolnokon nem volt túl sok dízelgép, azok is tolatók.
Terelési lehetőség nem sok van, most őszintén, óránként 3-4 távolsági vonatot Abádszalókon akarsz átküldeni, ahol talán már keresztre sincs lehetőség az egész vonalon?
Mitha az egyik árvíz idején ezt a onalat használták volna, az IC-knek terelőútnak. (Igaz, kerülővel, de el lehetett jutni a célig. A többi vonat utasait meg buszoztatták.)
Itt cseveg párszáz fővasutas, és egy se képes egy ügyfél egyszerű kérdésére válaszolni. Kitehetjük a táblát, hogy A.G. minden topikolónál jobban ért a vasúthoz?
Ez durva... Honnan tudták, hogy a karácsonyi kupont is felhasználta jegyváltáshoz??? Ráírták? Aztán meg mire föl? Azt ráírják. (Felőlem azt írnak a jegyükre, amit akarnak, csak fogadják el rendesen...)
Keressetek meg az ügyben e-mailben, és eljuttatom a "felelősöknek"... De hozzá is csaphatom ezt is a "peranyagomhoz"... :) OK, köszi. Kis szépséghiba, hogy a srác a Keletibe érkezett, és a Nyugatiban akarta visszaváltani a jegyet, mert a késés miatt szűk csatlakozása volt.
Azért ne rugaszkodjunk el nagyon a valóságtól. (Vendégsín is ilyesmire gondolhatott, nem?)
Szolnokon nem volt túl sok dízelgép, azok is tolatók.
Terelési lehetőség nem sok van, most őszintén, óránként 3-4 távolsági vonatot Abádszalókon akarsz átküldeni, ahol talán már keresztre sincs lehetőség az egész vonalon?
"szentesi/Lakitelki MD mot mozdony"
Ilyen nem sok van... gondolkodj, mielőtt írsz...
"1 azaz EGY darab szergej vagy M41-es "
Egy, azaz 1 darab Csörgő volt, 7208-at fűtötte, és várt a sorára. Különben két oldalt 14 vonat várta sorát, erre 1 Csörgő nem sok, kb. 30' lett volna egy kanyar Sl.-Szajol között, számold ki!
"Mégiscsak a vezetőknek kellene kimenni, megtanulhatnák, hogy xarból csak xarvárat lehet építeni,"
Valószínűleg ott is csak a salátabárban válogatást fejlesztenének a jelenlegi fejesek. Kár beléjük további pénzt ölni. Talán túl sok az íróasztal.
(Tényleg, van arra statisztika, hogy 1 közlekedett vonatra hány íróasztal jut? Ha Angliában is ennyi jutna, mint nálunk, fél London irodáiban vasúttársaságok terpeszkednének.)
Miért nem lehet terelőúton közlekedtetni az IC-ket olyan esetben mint tegnap..mikor 4,5 órás késéssel közlekedtek Nyíregy-BP között? Szerintem a 100-as vonalon számos más terelési lehetőség lenne (feltéve ha a szárnyvonalakat karbantartották volna, és nemcsak BZ-vel lehetne rajtuk járni.) Amúgy a 100-as vonal kétvágányos nem? Mindkét vágány felett leszakadt a vezeték? Nemigaz hogy Magyarország legnagyobb vasúti csomópontján (Szolnokon) nem akadt volna 1 azaz EGY darab szergej vagy M41-es (esetleg a szentesi/Lakitelki MD mot mozdony) melyet hozzányomtak volna a gyorsvonatokhoz és így ingázott volna Szolnok és Kisújszállás - illetve azon a szakaszon amelyen le volt szakadva a vezeték...
Tegnap Déliben 18:10-18:25 között áramszünet volt. Felsővezeték, biztber működött, de más nem. Tök sötét volt: térvilágítás, kijelzők, pénztárcsarnok, automaták, boltok stb.
De ha a pék nem tudja, hogy friss-e a kenyér, a vevő más pékséget keres.
Tévedésben vagy. A vevőt nem az érdekli, hogy a pék ezt tudja-e. Ugyanis a vevő ezt meg tudja ítélni. Ha megítélése szerint a termék nem jó, valóban elmehet másikat keresni.
Itt viszont a sirámok jelentős része arról szól, hogy a környéken nincs másik kenyérbolt, és itt a kenyér nem friss. Viszont, ha ilyenkor leáll a vevő a péket arról oktatni, hogy hogyan kell dagasztani, valószínűleg a mester elküldi a kemence mellé...
"Rendkívüli események bekövetkezésekor alkalmazandó utastájékoztatás megszervezéséről és végrehajtásáról szóló 36/2005. (X.14.) MÁV vezérigazgatói utasításban."
Már ez a 3 sornyi név is önmagáért beszél. Szabály és utasítás, az van. Csak ami logikus, azt nem teszik/tehetik meg. Kiadnak 923781 oldalnyi, hivatalszagú nyelvezettel felvértezett ökörséget, amit fülledt nyári napokon a kutya sem olvas, amikor meg havazik, már késő olvasni.
De minek is kell az utasok tájékoztatásához egy újabb íróasztal fenntartását alátámasztó utasítás?
Egy biztos! A heten elinditok egy nyilt forumoldalt, amit a kedves MAV Zrtnek cimzek. Remelem sokan fel fognak szolalni az aldatlan allapotok ellen. Nem szelmalomharcba szeretnek fogni, csak vegre nyilvanosan kellene panaszt tenni, mert a panaszkonyv semmit nem er. Szegeny kalauzok se tudnak mit tenni. A ma hajnali vonatban pedig csak egy kocsiban volt futes a kb 6bol... Es nem sittes jarat, gondolom en....
Van MÁV panaszkönyv topik.
A MÁV-nak is volt fóruma, csak nem volt igazi gazdája. Így mioderáció nélkül nagyon eldurvult ott a hangnem, és megszüntették.Újraindult, majd megint megszüntették. Pedig csak két gazda kellett volna hozzá. Egy moderátor, és egy illetékes, aki válaszol a kérdésekre, a panaszokra és a javslatokra.
Hozzanak át Szlovákiából takarítókat vendégmunkásként. Elvileg szabad munkaerőáramlás van két ország között. Ők talán tisztességes munkát végeznének, és jobban megbecsülnék az állásukat, mint itthon néhányan.
Ez igaz, de azóta Debrecenben inkább fejleszettek. Bbeindult egy új viszonylat, igaz, anélkül, hogy drótot építettek volna. Pedig egy-két helyen nem ártott volna, mert így kissé döcögős lett a drót nélküli szakasz.
Ez egy baromság!!! Az APEH dolgozók is közalkalmazottak (vagy köztisztviselők?). Ezekszerint nem utaznak sohasem vonaton, így nem tudják, hogy milyen rendelet került ki a kezük közül. :(((
"Azt nem veszik észre, hogy senkinek a késés mibenlétével volt gondja, hanem a hozzá kapcsolódó, a mávnál szokásos 0 tájékoztatással. Mert mibe került volna, ha végigjárja valaki a vonatot, és udvariasan elmondja, hogy felsővezeték-szakadás történt, s a vonatok egyenlőre nem tudnak továbbhaladni, az indulás időpontja bizonytalan, előreláthatólag azonban 10 óra előtt nem megy tovább a vonat. Ennyi, nem több."
Nocsak, hiszen ez majdnem szóról-szóra így szerepel a Rendkívüli események bekövetkezésekor alkalmazandó utastájékoztatás megszervezéséről és végrehajtásáról szóló 36/2005. (X.14.) MÁV vezérigazgatói utasításban.
Akit érdekel, elolvashatja a 2005/41. sz. MÁV Értesítőben az 1461.oldaltól itt:
A hozzászólások alapján úgy tűnik, hogy ebből az utasításból a mostani események kapcsán szinte semmit nem alkalmaztak (nem nagyon volt itt az IC-ken hangosbemondás, a többi vonaton élőszavas bemondás és a MÁVINFORM sem adogatta i sorban a közleményeket a 30 percnél többet késő vonatokról, stb.)
Úgy látszik ennek a jelek szerint semmibevett utasításnak a betartásába és betartatásába nem sikerült annyi energiát fektetni, mint a titkovédelmiébe.
Hiába, itt a tájékoztatásról és nem a titkolózásról lenne/lett volna szó:((
Moldova György novellájában (Egy boldogtalan számítógép) egy szövetkezet vesz egy számítógépet. És a gép költségeit el kell számolni. Régen a számítógépek, ugyebár nagy méretűek voltak, rettenetesen drágák és sok áramot fogyasztottak. Ezért egy fiktív néven felvették dolgozónak, hogy odafent ne derüljön ki a dolog. Jól dolgozott. Tevékenysége sok hasznot hozott a szövetkezetnek, de még csak egy tördekékét hozta be az árának.
De odafent a minisztériumban autóbalesetben meghalt egy főosztályvezető. De nem találtak a helyére senkit. (A helyetteseket nem volt szokás vezetővé kinevezni.) Az összes szóbajöhető jelölt meg, meg akkori mércével mérve, is alkalmatlan volt. Egyedül Nagy Béla, volt az, aki nem bizonyult alkalmatlannak, ha már alkalmas embert nem találtak. A gépet emiatt emberi formára faragták. Azaz ilyen formájú, faburkolatot kapott. De mivel a rövid határidőre nem készült el a lába, ezért tolókocsiba tették.
Egy kis idézet: Ízelítőnek ennyi elég. Hosszabban beírni és szerkeszteni fárasztó lenne, meg floodolás, és a copyright-al is bajok lennének.
"Nagy Bélát hamarosan megszokták, és rokonszenvvel fogadták új munkahelyén, a Központi Főosztályon.
...
Első lépésként, hogy megismertessék feladatkörével, néhány nagyobb szövetkezet és üzem munkájának utólagos ellenőrzésével bízták meg Nagy Bélát. Megkapta az illető cég főbb termelési mutatóit: a munkáslétszámot, a munkaórák számát, a gépek kapacitását, a gyártmányszerkezet összetételét – és így tovább, ezt kellett összevetnie az elért teljesítménnyel.
A számítógép gondosan felmért és összegezett minden adatot, és megdöbbentő végkövetkeztetésekre jutott. A Székesfehérvári Kanálgyár munkáját elemezve kimutatta, hogy ha a gyár 1967-ben valóban a jelentésben megadott négyszáz emberrel kilencszázezer munkaórát dolgozott volna a felsorolt gépeken, legfeljebb kétmillió leveses- vagy három és fél millió mokkáskanalat állíthatott volna elő, a gyár viszont év végi mérlege szerint hétszázmillió mérőkanalat és százmillió tésztaszűrő kanalat termelt. Nem lehetett kétséges, hogy a vezetők manipuláltak a számokkal, úgy akartak magasabb teljesítményt és ezzel járó prémiumokat elérni, hogy meghamisították az üzem valódi teljesítőképességét.
...
A Minisztérium vezetőinek asztalán egyre magasabb halomban gyűltek össze a számítógép által kidolgozott javaslatok, de ezek különös módon egyáltalán nem növelték az új főosztályvezető népszerűségét és tekintélyét. Itt egy-egy ötlete nem jelentett közvetlen anyagi hasznot, mint a Vörös Hangyában*, sőt minden leleplezése sértette valamelyik beosztottjának vagy munkatársának érdekeit, aki ludas volt abban, hogy a hibát addig nem tárták fel. Elemzéseit áthelyezések és büntetések sorozata követte.
Néhányan eleinte teljes jóindulattal figyelmeztették a számítógépet, hogy változtasson a felfogásán, de a gép szerkezeti felépítése nem tette lehetővé, hogy megfogadja a tanácsokat, egy-egy hamis adat leállította volna az egész működési rendszert.
A számítógépnek nem voltak barátai, nem tartozott egyik ulti- vagy tarokk-kompániához sem, nem járt horgászni vagy vadászni, nem vezetett autót, az említett szerény határon túl alkoholt sem ivott. A munkaidő után is benn maradt a hivatalban, és tovább dolgozott, reggel a takarítónők már az íróasztala mellett találták.
...
Pottornyai**, aki gyakran tartózkodott a gép közelében, érezte a veszélyt, és megpróbált oldani valamit a komputer merev magatartásán. Megnövelte alkohol-teherbírásának határát, beléptette a Ferencváros Labdarúgó Csapatának Baráti Körébe, sőt egy szalagon mérsékelten rendszerellenes vicceket is betáplált, de mindez már nem állította meg a növekvő ellenszenv aknamunkáját.
Nagy Bélát fokozatosan háttérbe szorították, munkakörét formailag nem változtatták meg, de minden hatáskört kivettek a kezéből. Az általa vezetett főosztályt előbb hétfelé osztották, aztán hat részt egyesítettek egy másik főosztályvezető irányítása alatt. Nagy Béla egyedül maradt a neki jutó egyheted főosztályon, napjai ezentúl azzal teltek el, hogy még egyszer aláírta a liftkezelők már többször aláírt és ellenőrzött munkalapjait."
*Ez a szövetkezet neve, ahol Nagy Béla dolgozott korábban.
**Ő értett a gép kezeléséhez.
Végül Nagy Bélát sikerült lejáratni, végül kikerült a munkahelyéről, és egy alkoholista pénztáros lett belőle egy Közértben, ahol ő is osztozott a vevők megkárosításából származó többletbevételből.
"23 nappal a Központi Menetjegyiroda bezárása után Gyarmati Krisztina Bíró Péter jóváhagyásával felfüggesztette Magyarországon a Swiss Travel Pass-ok értékesítését. Mondjuk azt sehol sem írták eddig, hogy ezen jegyeket csak az Andrássy úti Menetjegyiroda árusítotja... Eszerint ez így volt?"
A MÁV-nál - legalábbis, amikor 1-2 éve kérdeztem - akkor tudtommal igen.
Árulta viszont a Neckermann Utazási Iroda 1 vagy 2 évig, Budapestről való megküldéssel még a vidéki irodáiban is, de ha jól tudom, náluk tavaly megszűnt ez a lehetőség, nekem legalábbis et mondták.
amíg máv van, ilyen soha nem lesz, arra keresztet vetek..
és ez főképp nem azért van, mert nem tudják, h amúgy így is lehetne vasutat csinálni, csak azért mert: 1. ők monopólium, mit érdekli őket?
2. a mávnak mint monopóliumnak komoly hiányosságai vannak menedzsment terén, ami főleg abban áll,h a jelenlegi posztbolsevista mocsarat nekik érdekük fenntartani, nekik ez jó, mert addig megkapják a már említett 1000mrd költségvetési árkiegészítést, és a fejeseknek se az állásuk, se a gyerekük-kutyájuk Audi A4-esük miatt nem kell izgulniuk.
Amúgy tiszelt MÁV Rt! Nézzék meg az ÖBB honlapját! Ott mindig naprakészek késések szempontjából! Én már mentem úgy egy Magyarországra érkező nemzetközi vonathoz, és működött a dolog. Nálunk mikor lesz ilyen???
A cégen belül használatos mobiloknak elég kedvező havidíjuk van. Főleg nagy cégek esetén, és cégen belül ingyenes beszélgetés. Ha ennek ellenére nem képes a MÁV az összes vonali dolgozóját mozdonyvezetők, jegyvizsgálók, valamint a velük kapcsolatban álló szolgálattevőket, menetirányítókat ellátni mobillal, akkor menjenek a sunyiba!!!
"a mávdirekten is folyamatosan azt mondták, 20 perc..."
MÁVDirektet hagyjuk ki, centralizált újdivatú kreténség. Hozott anyagból dolgoznak, Kavalecz meg tudjuk mit hoz. (Még pénzt se...) Olyan, mint amikor egyszer közöltem a hajdani központi információval, hogy a Corona mellesleg kerülő úton jár, azért késik minden reggel 1-2 órácskát. (Kérdés információnak: Corona terelő útvonalon jár, mennyit késik emiatt? Válasz: nem jár semmilyen terelőúton. Erre közöltem, hogy dehogynem, Marosvásárhelyen át. A túlvégen hülyének néztek, mondták, na akkor felhívja a Nyugatit. 10' dallamhallgatás után letettem, én hülye, hamarabb kellett volna. Püspökladányban tudták az igazat, amit Pesten nem.)
"nékül, hogy ismét megkérdezte volna úticélunkat, közölte pár szavas angoltudásával, hogy kb. 2 percünk lesz átszállni, a vonat a Libourne-i állomás 3. vágányáról indul, a mellettünk levő peronról."
Figyelem, ez nem pénzkérdés, ne tessék a sanyarú sorssal jönni, Szolnokon is van telefon, Püspökladányban és Karcagon is van, lehet tájékoztatni egymást a csatlakozások hogylétéről.
Ezt kéretik keretben kitenni a Szemétszállítási fejesek irodájában. A cél eléréséig nincs prémium. Tessék dolgozni is néha 2 közpénzen szervezett salátabár között. (Akinek nem inge, ne vegye magára, dolgozzék tovább...Bocs...)