Az hogy Jazz-t veszek az már tény nem kell meggyőzni. Amúgy az egész család fanatikus japános, nekem köszönhetően.(Mitsubishi lancer, Mazda 323, Mazda 3, Daihatsu Charade GTti, Honda Jazz)
A Jazz II nekem jobban tetszik, bár nem tudom, hogy a régi Jazz-hez képest mennyire megbízható?
Gázos Jazz nincs senkinek, mindenki ilyen gazdag? 100000 km alatt kb. 1MFt a megtakarítás.
Meg tudja valaki mondani, hogy a Jazz 1.2-esnél a klímahűtő radiátor cseréjéhez le kell-e venni a lökhárítót? 7 éves már a szekér, és a szakszervizben mondtak egy napbanézős összeget a cseréjére.
Alkatrészt már megvettük, már csak egy jó szerelőt kell találni, de szeretném tudni, hogy tényleg mennyi munka ez a csere.
A mi gépünk 4 éves. Lassan 1 éve cserélték a motort, 12000 Km mentünk azóta. Maximálisan megvagyunk elégedve a jazzel. A hiba megléte mellett sem fogyott az olaj, nem volt teljesítmény csökkennés, csak hidegen fél perc alatt elmúló szelephanghoz hasonlító csettegés. 1.2.es nél lehet nem is jelentkezik ez a probléma... Nem gondolom, hogy hasonló kategóriájú autónál találsz olyan arányú elégedett tulajdonost mint itt. Sztem a yaris és a mazda2 lehet ésszerű alternatíva de a hátsó üléssor és a csomagtartó egyel kisebb kategóriát képvisel...
Ennyi meghibásodásért más gyárak vezetői vasárnap délelőttönként misére járnak fohászkodni az Úrhoz...
Azért olvashatsz ennyit ezekről a problémákról, mert egyszerűen nincs más!
Az, hogy az EGR eltömődik, vagy hogy csapágyat kell cserélni, olyan, mintha azon csodálkozna valaki, hogy fékbetétet kell cserélni.
A garanciális motorcsere más tészta, valóban előfordul egy-egy eset. De: melyik autótípusnál nem kellett még soha motort cserélni?
Barátom cégénél az Octavia flottából (talán 9 autó) háromnak cserélték a motorját 100ekm-en belül. Nem kopogás, motorbeállás.
Scenic flottánál két vezérműszíj-szakadás 30ekm-en belül. Az se jobb..
Ismerősöm Golf 1,4 TSI-jén szintén vezérmű 60ekm-nél.
Roomsteremnek a váltója esett szét 110ekm-nél az M3-on 140-nél. Izgalmas volt...
Jazznél ilyenekről nem hallasz.
Szóval, valaki feldob egy témát, aztán hetekig azon elmélkedünk.
Ez azt is mutatja, milyen aktív a fórum, mennyire próbálnak segíteni egymásnak a fórumozók.
Járok a Panda fórumra is, ott 3500 körül áll a hsz-ok száma, pedig kultautó, nem kevés hibával.
Az pedig, hogy melyiket vegyed, csak ízlés kérdése. Nekem a Jazz I jobban tetszik, 1,2 Cool-om van. Chiptuning, és ott vagy, mint az újnál. 800ezer nem kis pénz...
9 -ik éve vagyok egy Jazz-nek tulaja, nemsokára belépek a 10-ikbe, 2 km-rel hoztam ki a szalonból. Igaz az én véleményem csak egy a sok közül, de én is elszörnyűlködve olvasom azokat a dolgokat, amiket ide írnak.
Az enyém 1,4 ES az első generációs. Túl sokat nem mentem vele, 70.000 km közelében vagyok, mert másikat is használok mellette.
Nálam az itt leírtakból semmi de semmi probléma nem jelentkezett.
Ilyen hogy beázások, vagy párásodás, ami legutóbb téma volt még az sem! Mégegyszer mondom S E M M I!
Ebből arra a megállapításra jutottam, igaz a későbbi szérák illetve a legújabb egy kicsit kiforrottabb (pl. kellemesebb rugózás és kormányzás), de hiába, ha a leírt problémák sokaságát olvasom a tulajoktól.
Fogyasztása, mivel ha elindítom általában 20-30 km-t mindig megyek vele országúton, így időjárástól, úthossztól és benzintől függően 4,8-5,2 liter/100 km.
Azt mondom, biztos nem fogom eladni, egy újra meg főleg nem fogom cserélni. Teljesen értelmetlen lenne, piaci ára meg csak töredéke az újnak.
Ezek alapján úgy ítélem meg, legkifizetőbb egy első generációsban gondolkodni minél kevesebb kilométerrel, az új árához képest sepénzért, mert szinte ugyanazt kapod mint ha egy közel 3 millióval többet adnál ki érte. Az a pénz meg a zsebedben marad.
Úgy néz ki nemsokára Jazz tulaj leszek. Sajnálatos baleset miatt totál lett az a Mazdám. Nem vagyok teljesen új a témában mivel a tesómnak kb. 3 éve Jazz-t vettünk. 2006-os 1.2COOL Kínai. Most kezdtem olvasni a fórumot 2011.01-től most kb.2011.05 körül tartok, de elszörnyülködve olvasom a motorcserék, EGR szelepek, csapágyak problémáit. A tesóm kb. 100000km tett az autóba de még nem tapasztalta ezeket a problémákat, mivel eddig csak olaj, szűrők, fékbetét csere volt benne.
Én viszont tanácsot kérnék. Melyiket vegyem 2007 1.2COOL vagy 2009 1.2 új Jazz? Ér az új 800000Ft pluszt?
Számomra elég lényeges a fogyasztás, mivel havonta kb.60-80eFt az üzemanyag számlám, ezért gázt is raknák az autóba. Ha van valakinek tapasztalata gáz téren az is írjon. Köszi!
A negyedik kepen lathato repedes okozta a fonokom jazzenek az ugyenilyen beazast. Markaszervizben javitottak. ( asszem sima sziloval ) Nem csak a lathato reszen, hanem a muanyag diszcsik alatti reszt is kezeltek. Azota minden rendben.
Néhány kép a csomagtartó alól. Bal oldalon két lemez közti helyről folyik be a víz.
A balfelső képen látszik egy-két vízcsepp.
Hiába törlöm ki a pótkerék helyét, újból csorog bele valahonnan egy "valamiben" összegyűlő víz. (Eső után vízgyűjtőként működik ez a terület?)
A lejegesedett hátsó kis méretű ablakokról is valahol befoly6 az olvadó jég.
A jobb oldali középső kép a felnyitott csomagtartó ajtó és a tető közti saroknál készült. Olyan, mintha el lenne repedve a festés, vagy a heggesztés. (mindkét oldalon)
Érdekes ez a rozsdásodás, mert az autó bal első ajtajánál van (volt) egy sérülés. Itt horpadás és egy utastér felé irányuló beszúródás (majdnem kilyukadt) volt festék lepattogással. A csupasz fém több, mint egy évig kukucskált. Rozsdásodásnak jelét sem mutatta, csak egy kicsit bemattult.
6 éves, 40ezer km-es JAZZem szervizelése aktuális, tudnátok segíteni, hogy mi szükséges ilyenkor? A szervíz ezt az ajánlatot adta, de a szíj, és a váltó olaj nem tudom, mennyire jogos...inkább talán fékfolyadékot kellene.
"Mivel az autó 6. éves igy olaj ,olajszürő,levegőszürő,pollenszürő,váltóolaj,meghajtó szij, cseréjéből áll."
Én már jópár éve kiszedtem a csomagtartó hátsó részét határoló műanyag kárpit alatti műanyag dugókat. Ezeken a kárpit elemeken van is szellőző rostély. Talán valamit használt.
Ha nincs aktuális beázás, wastegate módszerével kutatva, akkor bizony páralecsapódás, ahogyan nopánick mondja.
Tipikus Jazz jelenség. Nem megy ki a levegő a légzsalukon. Szedd ki azt a két műanyag ablakot ami a hátsó lámpákat teszi hozzáférhetővé. Máris jobb lesz a szellőzés!
Segítségeteket szeretném kérni Jazz csomagtartó beázás ügyben.
Az autó 2006-os * 1.2 COOL*, újonnan vásárolt (elvileg nem törött). Az utóbbi időben vettem észre, hogy a pótkeréknél áll a víz. Mivel az autónak ez elég ritkán látogatott helye, ezért nem tudom, hogy mióta áll fenn ez a helyzet. Több helyen rozsdafoltok is lát6óak, még a "fehér festéseknél is". Az új tapasztalatok szerint nem csak esőben, hanem párás, vagy fagyos időben is gyűlik benne a víz. Ha esetleg tudtok ilyen problémáról, kérlek Benneteket, osszátok meg velem a tasztalatotokat. Előre is köszi.
A cégemnél használtunk ilyen rozsdaátalakító szereket csővezetékek kezelésére, talán autóhoz is jó lenne. Nagyon beváltak, a rozsdás csőre kellett kenni a rózsaszínű emulziót, és az lassan fekete, szívós lakkréteggé alakult át, még a magas hőt is kitünően bírta. Csak "arany árban" mérték.
Autónál nem tudom használatos-e, van -e valakinek tapasztalata.
Szeretetben, egészségben legyen részed egész évben. Légy szerencsés, vidám, boldog, felejtsd el a bút, és gondot. Kezdődjön hát egy új élet: legyen békés, boldog éved!
A hátsó ajtó működési probléma nekem is megvolt. Kinyitottam megtisztítottam. Lehet, hogy azóta is előfordult... Talán az utolsó évben nem jelentkezett a hiba
Szerintetek a Jazz mennyire hajlamos a rozsdásodásra? Pár napja lehúztam az oldalát (az ajtó élét + hátsó kerék ív élét), a festék lepattant fémig és már rendesen meglepte a felületi rozsda :( Pár hét, mire meg tudom javíttatni.
Hát tegnap cserbenhagyott a Jazz, akarom mondani a riasztó távirányítója. Egyszerűen nem akarta hatástalanítani a riasztót. Szerencsére a közeli Norautóbol egy srác segített, elvágta a kürt vetetékét. Valami nem százas a riasztónál sem, mert simán el tudtam indítani az autót. Így egyszerűen hazajöttem az autóval. Eléggé kínos volt az áruház parkolójában visító riasztóval.
Nemrég cseréltek benne akkumulátort és utána sehol sem találták a rádió kódját.Pedig ott vettem a kocsit.Én annyit tapasztaltam,hogy a rádióadók elmentek és beállítottam őket.Mit lehet ez esetben tenni?Mik a következményei annak ha nincs benne kód?
Hát az 50-es plazma doboza nem fért be a Jazzbe. De nem égettem magam, mert előtte lemértem és már akkor látszott, hogy keskeny hozzá az autó.
A Mondeo pont elég széles volt, de arra nem gondoltam, hogy felfelé mennyire szűkül a hely. Így le kellett engednem a hátsó ablakokat, mert a doboz sarkai már kilógtak. Vicces volt.
Ma is csak csodálkoztam, mikor elég sokat furikáztam a városban és semmilyen jelét nem tapasztaltam a legtöbbet említett problémáknak a Jazz-zel kapcsolatban: - nem volt párásodás, pedig reggel jégkaparás után indultam,
- és a kormány is mindig tökéletesen visszaállt minden kanyar után egyenesbe, miközben finoman siklott a tenyerem alatt...
Ja nem mellesleg simán bepakoltam egy 180 cm-es lapra szerelt polcot, miután pár mozdulattal ledöntöttem a jobbos hátsó ülést és az első ülés támláját vízszintesbe. Hosszabb is befért volna :-)
Ami a kényelmet illeti, ez a legtöbb esetben egyéni és testalkat kérdése. Volt aki ebben döntő szerepet tulajdonított az ülésnek. Szerintem az ülés kényelme nagyon fontos, de egymagában nem meghatározó. Annál inkább az üléspozíció, minden kezelőszervvel együtt, ebből is kiemelten a kormánykerék fogását. Számomra rendkívül kellemetlen az olyan autó, ahol mélyen ül az illető, a kormánykerék, műszerfal ehhez viszonyítva meg magasan van. Sok német autónál tapasztalok ilyet, leginkább VW, Audi, BMW.
Ez a helyzet nagyon kellemetlen tud lenni hosszú úton.
Mint írtam 27 óra majdnem folyamatos vezetés során kijön minden nyűg.
Ha valaki olyan üléspozícióban fogja a kormánykereket, hogy az alkar és kézfej magasabbra kerül mint a könyök, ebből legkésőbb 20 óra vezetés után vérkeringési zavarok lépnek fel az alkarban, könyöktől lefelé, ami nagy fájdalommal jár, és ez nem marad abba rövidebb pihenők beiktatásával, vagy egykezes váltogatott kormányfogás esetén sem, hiába lógatja közben az illető a másik kezét, hogy növelje ezzel a vérkeingést. Amíg lógatja rendben van, ha újra fogja a kormányt, 10 másodperc múlva újra előjön, pihenő beiktatása után meg 2 perc múlva, ha elkezdi fogni a kormányt.
A Jazz-nél be tudtam olyan üléspozíciót állítani, ahol ez a jelenség nem lépett fel!!
Ha már a kormánykerék mögötti kényelemről beszélünk, számomra a legkellemesebb az, amit egy új típusú Renault Scenic, vagy Citroen C4 Picasso képes nyújtani kartámasszal.
Hm... én imádom a Jazzemet, de most ahogy végigolvastam az utóbbi pár oldalt, elgondolkodtam azon, hogy az ülés-pedál-kormány pozíció szerintem sem a legideálisabb...a bal térdem az ajtó kartámaszának végénél, a jobb térdem a hőfoktekerőnél, fék lenyomásakor a combomat nyomja a kormány (legmagasabbra állított kormány és leghátrabbra, legalacsonyabbra állított ülés esetén) (184cm, 105 kg)
A párásodás is igaz.
DE....
Annyi pozitív tulajdonsága van ennek a kisautónak, hogy a fenti dolgok fel sem tűnnek a hétköznapokban, megszoktam.
Van a családban egy Micra is, amit ritkán kell vezetnem, önmagában az sem rossz, de ha utána visszaülök a Jazzbe...MÉRNÖKI munka, nem tudok mást mondani.
Neked AK47-et nyomtak a fejedhez, hogy vegyél Jazzt? Gondolom, nem.
Nem kezdek el vitatkozni, mert a mért adatok engem igazolnának.
Javaslom, olvass vissza a hsz-aim között, mert régebben tettem fel konkurencia összehasonlító táblázatokat a zajra, féktávra, és méretre vonatkozóan. Még az ülőlap hossza is köztük szerepel.
Lehet, hogy le fog esni az állad..., és ezek mért adatok, nem pedig a te szubjektív véleményed tükrözik.
Megírhatnád a testméreteidet, hogy tudjuk hová tenni a negatív attitűdöd.
Érdekes, hogy eddig 155-190cm között mindenkinek megfelelt a kedvencünk.
Én kifejezetten hosszú távokra megyek vele, de még nem szálltam ki belőle elgémberedetten. A csúcs 500km volt egyhuzamban, pisi, kaki nélkül.
A kormány valóban olyan, amilyen, szokás kérdése. Én az első kilométeren átállítom magam.
Van némi problémám a csomagtartó zárjával. Nyomom a gombot a távirányítón, ugye nyit az összes ajtó. Olykor a csomagtartó nem (ugyan úgy, ellenállás nélkül lehet a rendszám fölötti nyitót nyomogatni, mintha be lenne zárva)... Visszazár-kinyit sem segít ilyenkor. Aztán 1-2 nap múlva megjavul magától. Ötlet?
Ez pneumatikus működésű? Hol érdemes keresgélni, javítható lehet-e házilag?
Én is ültem pár más autóban és csak azt tudom mondani, amit eddig, a korszerű szinte hermetikusan szigetelt autókban, ha nincs rendes ventillátor használat, akkor gyorsan bepárásodnak. Nekem párás időben, ha már bemelegedett az utastér kettes ventillátor fokozatnál nem kell nagyobb a szélvédőre, vagy szélvédő+lábra állítva. Ez 4 utassal is igaz.
Természetesen a induláskor lehet nagyobbra is állítani a ventillátort, amíg leszedi a párát.
A hosszú távú utazásról annyit, hogy ez biztosan testalkat kérdése is. Sok más Jazz tulajdonoshoz hasonlóan nem volt problémám a hosszútávú autózás kényelmével, legalábbis sofőrként. Jópárszor utaztam már vele 6-12 órás utakon is.
Én vetettem fel a kérdést a teszttel kapcsolatban és ahogy akkor is leírtam, ne az a bajom, hogy nem mondanak igazat külön-külön autónként, de amikor helyezéseket osztanak és leírnak egy rövid konklúziót mindegyik autóra, akkor az nekem nincs összhangban egy korrekt értékelésről alkotott elképzelésemmel.
Pl. idézem a Kia konklúzióját:
"Ő a legnagyobb itt, közel VW-szinten megcsinált belsővel, kényelmes ülésekkel. A teszt meglepetése, még ha a motorja alul kelletlen, sőt, valamivel többet fogyaszt a másik háromnál és kicsit fura a kormányzása". A kényelmes üléseket és utasteret nem vitatom, de hiába nagyobb kívülről, a csomagtere, akkor közel 100 literrel kisebb, nem beszélve a 2. mondatról. Ha a konklúzióban a legfontosabb dolgokat emelik ki, akkor hogy lehet 2. helyezett az összehasonlításban ?
Ezzel szemben a Honda:
"Főleg akkor szerethető, ha városi használatra keres az ember egy zseniálisan variálható autót. Az pedig csak bónusz, hogy motorjának, váltójának nincs párja. Kár, hogy az első ülései nem elég kényelmesek, különben hosszabb utakon is kellemes lenne, pláne, hogy a csomagtartója a legnagyobb és elképesztően takarékos."
Ha el is hiszem, hogy nem olyan kényelmesek az ülések, akkor is hogy jön össze a leírt megállapítás és a helyezések ? Hogy lett a leírtak alapján 4. a 4 autó közül ?
Csak megjegyzem a cikk a Citroen motorját isteníti, a konklúzióban meg azt írják a Honda motorjának nincs párja... Hogy is van ez ?
Értem én, hogy mindenkinek más a fontos, de azért a valóságtól nem kéne elrugaszkodni...
Nem tudom Neked milyen autód van, van-e Jazzed, mert akkor biztosan nem írnál ilyen indulatosan.
Nekem volt zsigulim, sokat ivott, ugyanannyi olajat hozzá, nem hogy kívánni valót hagyott magaután a szervója, de egyáltalán nem is volt futóműve, - balos kanyart úgy vette, ha jobbra kormányoztam, 80-al, ma ott 110-el megyek a Jazzel. Minden egy hét autózáshoz 3-4 szerelés tartozott, önindítócsere, kipufogó csere, ömlesztette a talajra az olajat ... áh... az alját nem vállalta a karosszériás...
(60 000 km volt benne, most a Jazzban 110 000 van oszt még nem kellett szerelni se.)
A Fiat Tipom csak gyertyapucolás után indult a munkahelyemről, néha egy kis spré is köllött még neki! A pincém még most is televan a pótalkatrészekkel. Igaz öreg szar volt már 100 000 km-volt benne.
A Wartburgomban nem lehetett visszakapcsolni 2-be, a kuplungja 50 kg-ra volt kalibrálva, húzni kellett a kormányt, hogy benyomódjon a kuplung. Azért ment - kipróbáltam - 152-ig mertem, de tovább nem. Pár nap múlva az Autó klubban derült ki, hogy az első lengőtrapéz mindkét szára 90%-ban évek óta át van repedve, akkor kerestem egy új autót,
ez lett a Jazz. Régi véleményem, szerintem: Rolls-Royce olcsón, kis engedményekkel. Egy valódi Honda 3 millioért. Olyan mintha egy kicsinke olcsó Ferrari... no mindegy.
Azóta minden indul az első pöccre, egyetlen egy csepp olaj sem cseppent, a motorblokk ugyan olyan tiszta, mint újkorában, a kipufogó rozsdamentes, mindenki újnak hiszi állandóan (szerelő is!), pedig 6 éves, még nem kellett szerelni, (izzócsere, aksicsere volt).
Nekem egy autó kell ami jó, (nem aranyos, meg édes, meg cuki, nem érdekel, hogy hosszabb a fotelja 22-55 miliméterrel,
Hátránya is van: már nem köszön előre a Tomi bácsi (az alkatrészkereskedő boltos).
Szerintem a Jazz f@sza, fel nem foghatom Neked hogy lehet pont ez sz@r , tudod mit? járjál Logannal- azt sokan dícsérik! ;-)
Ez igy van. Ugyanakkor ha visszatekintunk a vitaindito kérdésre, hogy igazat irt-e a TC-s osszehasonlito teszt, azt mondhatom, amit az elején is, hogy igen. Es nem azt àllitja az ujsàgiro, mintahogy én sem, hogy a Jazz nem jo, hanem, hogy van nàla jobb. Az màr egy màsik kérdés, hogy ez egy pillanatnyi àllapotot tukroz, mert ha ezeket az autokat megnézzuk 6-8 év mulva, akkor abban bizonyos vagyok, hogy a Jazzel még mindig gondtalanul lehet majd autozni, mig a Citroenrol ugyanezt màr nem lehet biztosan kijelenteni.
Az meg a màsik, hogy itt hàrom autot (nagyon ujakat) àllitottak mellé, àm ebben a csapatban sem szerepelt le, csak nem vitte el a pàlmàt. Azonban ha egy tàgasabb osszehasonlito tesztet végeznénk, amiben szerepelne az osszes ma kaphato hasonlo kategoriàs auto, ott bizonyàra igen elokelo helyen végezne, annak ellenére, hogy nem mai konstrukcio.
Roviden osszefoglalva tehàt azt mondhatom, hogy a Jazz egy jo és megbizhato auto, bàr vannak gyenge pontjai, amikkel azonban vidàman egyutt lehet élni.
(volt olyan autom, nem is egy, aminek olyan gyenge pontjai voltak, amikkel nem lehetett egyutt élni)
Nézd, tökéletes autó nincs. Nekem előtte, 2003-márciusig Golf lll. TDl volt. 2000-től 2006-ig Olaszországba jártam rendszeresen, ami azt jelentette, hogy 27 óra alatt lenyomtam 2.300 km-t. Ezt egy évben úgy 5-6 alkalommal ejtettem meg.
A Golfhoz képest szanatórium volt a Jazz minden tekintetben, hosszú úton is! Aki ennyit megy egyszuszra, annál kijön minden nyűg.
"A párásodás sem rosszabb szerintem mint más autóban. Rendesen kell használni a ventillátort és kész."
Hidd el, tudjuk kezelni azokat a kis gombokat ott középen, az auto akkor is pàràsodik. Nejem elözö öt autojàbol csak egy produkàlt hasonlo tuneteket; a Smart. Annàl mondjuk érthetö is, mert motor helyett csak egy hajtomu makettje volt elrejtve a csomagtérben. ;)
Tovàbbà az én autoim sem csinàltak ilyet, pedig volt màr jopàr.
Kényelem. Persze, el lehet benne uldogélni, egy hokedlin is elucsorgok ha muszàj, de vezetés kozben kicsit tobbrol van szo. Az ulolap egyrészt rovid, màsrészt rossz szögben àll. Ha a pedàlokhoz àllitom be, tehàt a combom hozzàér az ulolaphoz, a làbam nyujtottabb pozicioban van, akkor a kormànyt nem érem el. Ha viszont elérem a kormànyt is, akkor meg a térdem és a bokàm zàr be kellemetlen szoget. Arra jutottam, hogy az ulolap hàtso, azaz fenék alatti részét kellene lejjebb engedni, akkor lehetne sokkal ideàlisabb ulohelyzetet kialakitani, de erre sajnos nincs lehetoség.
Mint azt màr koràbban irtam, rovid tàvon elviselheto - mondjuk rovid tàvon egy sàmli is megfelel, ha jol van rogzitve - de az otthonom és Magyarorszàg kozotti cirka 1400 km-t bizony nem szivesen vàllalnàm be vele (màr csak a zajossàga miatt sem). ;)
amikor én ezelőtt három évvel vettem, nem azért vettem, mert kultusztárgynak tartottam.
kellett egy megbízható (eleget szívtam már a német autóipar remekeivel), kisautó (a feleségem is merje vezetni), legyen benne az üléseket összecsukva sík padló (ha dobozokat szállítasz, el sem hiszed, milyen fontos), férjen el benne egy gyerek, plusz az anyja hátul, úgy, hogy a csomagtartóba be tudjam tenni a babakocsi-etetőszék-kiságy-ruhásbőrönd szentnégységet, ne legyen túltozzan fapados (esp, légkondi, 4 elektromos ablak, fűthető bizbaszok, normális rádió). menjen valahogyan, emellett legyen takarékos, legyen normálisan összerakva, álljon meg a vége 4M körül.
hogy egy szerpentinen hogyan fordul, mennyire könnyű kihozni a sodrából határhelyzetben, hogy néz ki, milyen a presztizse? ezek abszolút nem szerepeltek a preferenciák között.
viszont a fentieknek ezelőtt három évvel ez az autó felelt meg legjobban.
másnak biztos más, szerencsére nem vagyunk egyformák.
Ezt csak azért kérdeztem, mert én nem tapasztaltam semmiféle széleségbeli különbséget az enyém 2003-as és a legújabb Jazz között. Tehát számadataid nincsenek csak úgy érzed az új szélesebb.
Pont ma reggel mértem, hogy hátulra az ülések elé milyen széles doboz férne be. 136 centit mértem ajtótól-ajtóig a legkekenyebb ponton. (A Mondeomban sem több). Megkérdeztem, hogy mekkora a TV doboza, amit vinni szeretnék. Azt mondták 134cm, de még nem láttak olyan személyautót, amibe a hátsó ülések elé állítva beférne.
Szerintem ha meglátnak a Jazzel, először kiröhögnek, de remélem a végén nem én fogok csodálkozni :)
deci söt mililiterekre gyuro tipuskent szerintem elavult a Jazz, sajnos. Azert sajnos, mert beltere-csomagtere alapjan nincs versenytars, szerintem ma sem. Azaz: akinek ez elengedhetetlen, annak nem jön szóba más auto (Verso S vagy uj Jaris ha varialhato lenne...de nem az).
fogyasztasban viszont az elözö a megjelenesekor (1.2-es 5.5 l/100km normafogyi) legjobbak között volt. Azota jo par ev telt el, es most 5.3-5.4-5.5 l/100km a normafogyasztasa.
A Yaris benzines 1.0 l-ese 4.8 l/100km, 1.33-ase 5.1-5.4 l/100km. nekem eleg lenne 1.0 l-es is; pedig sokat megyek autopalyan (mondjuk az eddigi 91000 km 60%-a palya, 30%-a orszagut volt)
...raadasul szerintem igen sok mas embernek is eleg lenne a kis teljesitmeny, ha a racionalitas vezerli: ne feledjük hogy a max teljesitmeny mondjuk 5500-6000 fordulat/perc-nel jelentkezik, es szerintem kevesen hasznaljak ott a Jazzt (is - mindenki gondoljon a sajat hasznalataba bele: mikor latja fordulatmeröt 5500 felett ? na akkor keves lenne a kisebb motor, mas esetben nem, legfeljebb vissza[bb] kellene valtani - ami jo valtoval nem gond). Azaz: akinek epp kell az a teljesitmeny, az valtson vissza a kis motornal, minden mas esetben (mondjuk a motor eletenek felhasznalotol függöen 70-95% ideje) a kis motor kisebb fogyasztasa elöny.
..nem vitatom, hogy nemet autopalyan mas a helyzet, es persze azt sem, ha valakit zavar a "kis" teljesitmeny. De az biztos: valamit valamiert, egyikünk a neha igenybe vett teljesitmenyt masikunk a kisebb fogyasztast preferalja
én az előzőt többek közt azért adtam el, mert anno elég sokat jártam autópályán, és nagyon fárasztó volt 130-as tempóval a zaj miatt.
az új olyan 90-ig teljesen csendes, 90-120 között már hallani a motort, 120 felett pedig ezt elnyomja a szélzaj. de egyáltalán nem olyan mértékben, mint a "régiben", ebben levezetek autópályán is akármennyit gond nélkül. írtam lejjebb is, hogy a leghosszabb út az egy London-Sentendre volt bruttó 22 órával, aminek 95%-a autópálya volt. nem volt problémám a zajjal, pedig jöttem 130-cal, ahol lehetett.
A kicsi kormányvisszatérítő erőt az első generációs Jazznél is sokan kifogásolták. Én csak azt ismerem, de sosem értettem mi a gond vele ? Ha kanyarból jövök ki és nem fogom a kormányt, akkor szinte teljesen visszaáll egyenesbe az autó magától. Persze ha megfogom a kormányt, akkor gondolom ezt a rásegítés úgy érzékeli, hogy rámhagyja a visszatérítést akkor már nem jön magától vissza.
Persze a ha valaki több autót használ akkor nem várja mindegyiktől ugyanazt. Meg kell szokni mindegyiket.
Kényelmetlennek sem tűnt még soha a Jazz. Az újat csak egy tesztvezetésen vezettem, de nem tűnt rosszabbnak.
A szélzaj is relatív gondolom. Láttam olyan videó tesztet, ahol 130-nál épp az hangsúlyozták hogy csendes (gondolom hasonló kisautókhoz viszonyítva). Mondjuk az első generációsnál én is szeretnék legközelebb halkabbat 130-as tempónál. Akinek van tapasztalata mindkét generációval, mi a véleménye a szélzajról a kettő között ?
A párásodás sem rosszabb szerintem mint más autóban. Rendesen kell használni a ventillátort és kész. Pollenszűrőt is csak évente cserélem.
Az én feleségem imádja az egy éves Jazzt. És szerintem is jobb, mint ahogy teszt leírja. Ők szinte csak a negatívumokat említik.
A kormány nem megy vissza középre nekem is feltűnt újkorában. Én is nagyon ritkán vezetem, de most már észre sem veszem. Talán javult?
A párásodás nálunk nem probléma. Ha párásodik a szélvédő, nagyon rövid időre bekapcsoljuk a párátlanító gombot, és ténylegesen másodpercek alatt lemegy a pára. Nekem az Opel Kadettem volt csak amelyik kevésbé párásodott. Abban nem volt pollenszűrű, viszont nagy kopoltyúk voltak az autó oldalán, amin keresztül könnyen kiszellőzött az utastér. A pollenszűrű pedig kell a klíma hőcserélő védelme miatt.
Zaj szempontból nem egy luxus limuzin, de szerintem nem vészes. Ez városi autó, ott csöndes.
Kényelemmel nem találok problémát. Nem tudom mit kéne éreznem. Kipróbálunk több autót a vásárlás előtt. Tágasság és kényelem terén nem volt kérdés, hogy a Jazzben a legjobb lenni. De bevallom bálnamerci és süppedős bőrkanapé nem volt a vetélytárask között :)
az enyém februárban lesz 3 éves, ugyanezzel a motorral, csak nem Elegance, hanem Exe.
mellette párhuzamosan egy Golf V is van a családban, a Jazzt nem érzem kényelmetlenebbnek. 110 kiló vagyok és 183 centi. biztos alkati kérdés, nekem megfelel. és nem csak rövid távon. a nyáron Londonban voltam vele, hazafelé pár dugónak köszönhetően gyakorlatilag 20 órát ültem benne folyamatosan mindenféle gond nélkül.
az enyém még japán gyártású, nem zörög, nem kopik, nem szakad benne semmi, pedig igénybe van véve rendesen a belső. akinek van gyereke, annak szerintem annyi elég infónak ezzel kapcsolatban, hogy van egy három éves fiunk. ezen kívül játéknagykerünk, tehát elég sokszor van tetőig pakolva kartondobozokkal. nem látszik rajta egyáltalán.
a zajossághoz: 120-ig szerintem nincs gond, utána tényleg befigyel egy kis szélzaj.
nekem sosem párásodott, igaz a légkondi auto módban megy mindig, és évente kicseréltetem a pollenszűrőt.
ami zavar, de nagyon, az a mikroméretű benzintank és a szintjelző pontatlansága. meg a kemény futómű, ami a 16-os felnikkel olyan, mintha vaskerekeken gurulna az autó. most jobb, mert a tél
Az elektromos szervokormàny egyszeruen borzalmas; nem àll vissza egyenesbe, nincs visszatérito ero, àllandoan korrigàlni kell menet kozben. Ha àllandoan ezzel az autoval jàr valaki, akkor megszokhato, de én csak néha vezetem, lévén a nejem autoja. Ilyenkor az elso kilométereken jobb ha nem talàlkozunk rendorrel, lehet megàllitana, azt hinné ittas vagyok.
Zajos. Szàz felett egyszeruen a vékony szigeteléseknek, lemezeknek, uvegezésnek "koszonhetoen" nagyon nagy a menetzaj. A motor csendes, de azon kivul mindenhonnan jon a hang; szél, futomu. Esoben ràtesz egy lapàttal.
Iszonyatosan pàràsodik. Az uvegeket hetente letakaritom belulrol, a légkondi folyamatosan megy, mégis pàràsodik. Most ott tartunk, hogy egy angol forumon olvasott tanàcsnak megfeleloen kivettem a pollenszurot.
Es tényleg nagyon kényelmetlen. Arra, hogy a nejem elmenjen naponta a vasutàllomàsra, aztàn haza, meg idonként bevàsàrolni, teljesen megfelel, de hosszabb utra màr nem vàllalkoznék vele. Az szinte bizonyos, hogy nem ilyen lesz egy-két év mulva a kovetkezo autoja.
A magyar kisautóval járó nép, gyorsan megnéztük, hogy az új Yarisnak mik a legjobb ellenfelei. Netán egy koreai vagy egy francia kocsi legyőzheti-e a japánokat? Tovább »
Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy tudtok-e valamilyen külföldi ONLINE piacteret ajánlani, ahol HONDA alkatrészek fordulnak elő, ill. létezik-e valami bontott alkatrészeket tartalmazó összefoglaló portál! (FR-V 1,8-hoz vadászunk VSA modulátorra (~ABS központi egység), de gyárit csak 450E Ft-ért láttam, belepasszoló bontottat pedig még Hollandiában sem találtunk!:-(
Vagy a 17-es bizti a műszerfal alatt. Ugyanitt van egy relé is a biztosítékok fölötti sorban, balról a második. Ha manuális váltós, akkor ebben a sorban lévő első és utolsó reléfoglalat üres!
Diagnosztikai céllal, felcserélheted nyugodtan a mellette lévővel, - az a ventilátor relé.
Az igaz, hogy beszállító és beszállító között vannak minőségbeli különbségek. Nyilván a legjobb minőséget produkáló beszálító termékét nevezik ki "gyári" alkatrésznek.
Egyetértek veled! Érdemes nyitott szemmel járni az alkatérszpiacon, mert szabványos termékekről van szó, és ilyen egyezések gyakran előfordulnak olyan helyen is ahol nem is gondolnánk. A "gyári alkatrész" legfeljebb maga a karosszéria elem, amit a gyár kerítésén belül préselnek, vagy magának a motornak a fő darabjai.
Szerintem gyárit a gyártól, a márkakereskedötől. De ilyen áron nem reális. Én a városban mindig belső levegőre rakom, hogy ne szagoljam a bűzt. 6 év alatt kétszer cseréltem. A légszürőt viszont 10 ezrenkét dobom ki.
Én a filter centernél veszem. Van több boltjuk. 1000 Ft. Az új jazz pollen 2500 Ft Kicserélni pedig 4 perc. Abból a kesztyűtartó ki-be pakolás, keret eltörlés 2 perc.
A féked egészen biztosan nem kopott el. Esetleg lehet egy pici válla, ahogy bekopott és az megszólal. Nekem is a napokban tűnt fel, hogy a hátsó féknek van egy kis hangja. Most lesz az első éves szerviz, majd megnézetem.
A legrosszabb esetben sz@r anyagból készült a betét és azért szól. Ha túl hangos lenne, akkor ez garanciális ügy. A mienken éppcsak észlelhető a hang, nem vészes.
Az ablaktörlőben a vezérlő relé kattog. Teljesen normális ha folyamatos üzemben nem hallod, akkor nem kapcsolgat.
Megintcsak a hangerő mértékén múlik, hogy hibának tekinthető-e, de maga a kattogás normális jelenség.
A fék csikorgás lehet a fékbetét, vagy a tárcsa hibája is. Ennyi idő alatt nem kophatott el a fékbetét, hacsak nem versenyzel vele :-)
Én a 3. garnítúra fékbetétet koptatom 150000 km után és mindegyik csikorgott, ezért a tárcsára gyanakszom. Lassan az is csereérett lesz, akkor majd kiderül. Addig próbálom olyan erővel nyomni a féket, aminél nem csikorog :-)
Két kérdéssel fordulnék hozzátok - előre is bocs ha nagyon amatőrök, de totál laikus vagyok a témában :)
1. Néhány hete lettünk rá figyelmesek, hogy fékezésnél, időnként csikorgó hangot ad ki az autó. Nem mindig és nem folyamatosan, de azért elég sűrűn és talán inkább finomabb fékezéseknél jellemző ez a csikorgás. Nem használjuk túl sokat az autót (7 hónapos Jazz 2012, 1.2, és kb. 5500kmm lehet benne), így kicsit még korainak találnám, ha a fékek el lennének kopva. Ugyanakkor a szervízkönyv is írja, hogy "A fék néha enyhén csikorgó hangot adhat, finom fékezésekkor", de azért csak idegesít a dolog. Érdemes lenne szerelőhöz vinni és megnézetni vele a fékeket? Vagy van valami egyszerű megoldás a fékek kopottságának ellenőrzésére?
2.Ma vettem észre, hogy ha manuálisan kapcsolgatom az ablaktörlőt vagy ha szakaszos üzemmódban járatom akkor kattogó hang hallatszik a biztosítékdoboz felől. Úgy emlékszem korábban nem volt ilyen hangja, illetve ha magasabb fokozaton jár az ablakörlő akkor most sincs ez a kattogás. Van esetleg tippetek mi okozhatja?
óZD, reggel 3 km, kisvárosi forgalom. Haza egy kis csalinkázás különböző boltokba, 5 km. Gyakorlatilag folyamatosan jelez a hideg motor piktogram. Télen 7 liter, nyáron 6.
A város az én esetemben Budapest (belváros) és maximum 4-5 km-es távok.
nekem is 8-8.5 között van most a fogyasztás és picit aggódtam, de akkor ezek szerint ezzel nincs különösebben probléma!
Ha már itt vagyok akkor kérdeznék még egy dolgot: a különböző folyadékok szintjeit megvizsgálva mindegyiket rendben találtam, de a fékolaj szintje nagyon közel van a MIN jelzéshez. Egymás mellett van a fék és a kormányszervó tartálya és mind a kettőra az van írva, hogy dot3 vagy dot4 olajjal kell feltölteni. Ez alapján azt gondolnám, hogy érdemes olyat vennem ami mind a kettőbe jó. Tudtok esetleg tanácsot adni, hogy hol és milyen olajat vegyek ehhez?
Van itthon egy 2006os 1.2 cool. 1-2km-es távon használva, 9.1 volt a fogyasztás. Egy 50kmes út meg levitte egy literrel. Egyébként télen 8-8,5 szokott lenni. Nekem az 1.4el 10km-es távon, néha kicsit hosszabb úttal 7. Nyáron 5.5.
Város és város között is van különbség. Rövid távokon (3-4 km) használva így télen, dugókban araszolva akár 8-8,5 is lehet a fogyasztás. (Igaz az enyém 2009 -es.) A "nem ideális" pedálhasználat tovább is növelheti a fogyasztást.
Én már poliroztam a fényszóró búrákat. A neten találtam videót is ötletet is. 1. letakarítani a búrát 2. 1200-2000-s polírpapírral jó vizesen felcsiszólni ( azt javasolják, hogy ne körkörösen) 3. Fúróba fogható tépózáras korongon előbb filcel+sima Thruthle polírpasztával (Obi) políroztam 4. Én még un. bárányszőr korongal dolgotam rajta. És tök jó lett. A csiszolás után ilyesztően matt lesz az egész de a filc után már tuti. Én azért csináltam fúrógéppel, hogy legyen fordulatszám szabályozás mert féltem hogy a túl nagy fordulat megégeti a műanyagot. Képet nem tudtam felrakni mert túl nagynak találtatott és most nincs kedvem szórakozni vele.
Koszonom! ebben a regebbi valtozatban ugye meg egy felszereltsegi szinthez sem volt tempomat? Ulesfutes esetleg? ez a 2 dolog sokat nott a szememben miota hideg reggeleken jona monoton kozlekedes a melohelyig... :)
Mellesleg mikor van az elso nagyszerviz? 60e vagy 90e-nel?
Kocsivasarlas elott allok es mar lecsusztam par finoman szolva is kihagyhatatlan autorol :( de talan most...
2 jelentkezo is van de hetfoig dontenem kell.
Mindketto 2007-es 1.4-es automata az elso ES Sport a masik LS (kulonbsegek?)
Ami meg nagyon erdekelne az az, h mire kell odafigyelnem esetleges tipushibak? (torve nem voltak, muszerem azert lesz)
Az alap, h ha megveszem akkor azonnal olajcsere szurokkel. Mi kell meg ha szeretnek jo gazdaja lenni? (gyertyak, valtoolaj...?)
Elore is koszonom!
U.i.: tudom olvassak utanna, de epp most tartok hazafele meg 310km es meg dolgoznom is kell mindemellet a mai delutanom ill a holnapom van eldonteni mert utanna sem idom sem lehetosegem nem lesz. Szoval megegyszer koszonet a tanacsokert igy elore is ;)
Lehet éppen próbálkozni, én is megtettem (2002. 12. hó - 102.000 km), de nagy a valószínűsége, hogy egy ilyen kedves választ kapsz majd a HH-tól:
"A kiterjesztett garanciánál a gyár meghatározhatja, milyen feltételekkel biztosítja azt (gépjármű életkora és futásteljesítménye), hiszen ez a gyár által a normál jótállási kötelezettségen felül önként vállalt kiterjesztett jótállás. Továbbá figyelembe veszi azt, hogy az adott gépjárművön jelentkező hibajelenség kialakulhatott-e a szervizek helytelen elvégzéséből, vagy azok elhanyagolásából. Fontos kritérium még, hogy csak abban az esetben kell elvégezni a javítást, ha a fentebb leírt kritériumoknak megfelel a gépjármű, illetve ha a hiba valóban fent áll. Utolsó fontos kritérium, hogy a garancia kiterjesztésről nem kell értesíteni az ügyfeleket. A gépjármű szerviztörténetét leellenőrizve a Honda márkakereskedői ügyviteli rendszerében a kiszámlázott javítások tekintetében azt tapasztaltuk, hogy a gépjármű mindössze egyszer járt hivatalos Honda szervizben karbantartáson 2009.01.14-én 40.000 km-es óraállással. Továbbá nem látszódik a rendszerben az sem, hogy Ön gépjárműve motorjának meghibásodását jelezte volna. A fentiek alapján nem gondoljuk, hogy bármely márkakereskedésünk akár csak a tájékoztatást tekintve hibázott volna."
Gondolom akkor kár ugrálnom. 2002-es autó és bizony nem végig szakszervizben szervizelt... Mindenesetre az alvázszámom alapján beleesnék ebbe a motorcserés "kampányba"...
Én csináltam házilag. Amit a tieddel csináltak érthetetlen, mert abból az irányból nincs állítási lehetőség.
Csak a motortérből állítható speciális csavarhúzóval. Vacak műanyag fej van a lámpatestben amit tekergetni kellene és azt könnyű roncsolni. Nem marad más utána csak az, hogy kibontsd teljes lámpatestet, ahhoz pedig csak az első löklapot kell leszedni.
Tegnap beugrottam egy gyorsszervizbe egy gyors lámpaállításra. 1 óra elteltével a kocsi emelőn volt, első kerekek kint, és a doblemez mögött tudott csak tekergetni valamit a szaki. Ez tényleg ennyire körülményes?
R_ick: a kocsid végig szakszervizben volt szervizelve? Milyen évjárat? Csak a kiterjesztett 7 éven belül cserélnek?
Az még kimaradt, hogy a mŰszerfalon nincs check-engine jelzés, diagnosztikai masina szerint hibakód sincs, egyedül az első lamdaszonda értéke nagyon ingadozó.
Segítség kéne. 2002 Jazz-ről van szó, néha be-berángat a motor gyorsításkor, üzemanyagfilter már cserélve lett, azóta egy kicsit jobb a helyzet, de a probléma azóta is fenn áll. wastegate mikor lehet hozzád menni vizsgálatra? :)
Az előbb felhívtam a szervizt, hogy hogy áll a dolog, mit mondott a HH, csak mert vasárnap lejár a gari. Azt mondták ma érkezett a motor, még a papírokra várnak.
Mivel nemrég kérdezte valaki, hogy mi a tapasztalat a Jazz gázosításával, ezért gondoltam érdemes belinkelni egy ehhez kapcsolódó friss cikket. Szerintem vannak benne megfontolandó dolgok:
"A lehűtés azért kell, hogy a párát kiszedje a levegőből, amikor szükséges...." persze, ez vilagos, nem erre ertettem
"nem kell hülyének nézni a japán mérnököt" ezt sem gondolom, raadasul szerintem ez automata vs. manual klima kerdes es nem csak japan-nal (egyebkent motorfejlesztesben dolgozom 15 eve, nem mo.-i cegnel, japan mernök kollegaval is; es mint mindenütt: szethuzott a mezöny, van ilyen is, olyan is :-)
eredendöen nem nezek hülyenek senkit, ahhoz bizonyitani kell :-)) egyszerüen arrol van szo, hogy a fejlesztes a (z elkepzelt) tömegigenyeket veszi figyelembe, es a mililiterekre (akár a komfort árán is) gyuro igen keves fogyaszto (gondolom 10000 autovasarlobol talan 1-et erdekel ez ennyire) igenyet nem
"hogy FÖLÖSLEGESEN hűtse le a levegőt." NA ez a kerdes !!! nyaron, ha kint 30°C van, es bent valaki 22-25°C-t szeretne, akkor automata klima hogyan csinalja ? felek, hogy klima "örökke" megy, klima utan mondjuk 8-10°C van, es kever hozza meleg levegöt kintrol, hogy be ne a 8-10°C-os jöjjön. ha nem igy csinalna, hanem kapcsolgatna magat ki-be**, vagy hütesi teljesitmenyt szabalyozna (expanziot, kompr. fordulatat, ...)
manualissal (egy erre figyelö, nem elfelejtö ember) a 8-10°C-ot engedem be, aztan kikapcsolom, aztan mikor akarom ujra be stb. (azaz manualis 2pont szabalyozas, valasztott hiszterezissel) automataval pedig attol felek hosszabban megy a klima, mert nem a hütesi teljesitmenyet szabalyozza, hanem folyton hüt es kever hozza eleget
"Az automatát nem felejted el letekerni, még időben. Mielőtt fölöslegesen túl hűt és észbe kapsz mint a kézinél..." persze tovabbra sem vitatom: nem tudatos, nem mililiterekre akar a komfort aran is !!!! menö vezetönek JOBB az automata klima
** egy utolso parhuzamot hozok, aztan befelyezem, mert belatom, hogy ez nem a Jazz hasznalok döntö többsegenek temaja :-))
lakasbeli hütöszekreny ugye ki-be kapcsolassal (2pontos) szabalyozza magat, valamekkora hiszterezisen belül. ha autobeli automata klima nem igy csinal, akkor szerintem feleslegesen (is) megy, es hogy az utasterbe erkezö levegö ne tul hideg legyen, kever hozza pl. köRnyezeti melegebbet (ahelyett, hogy mint lakasbeli hütö, vagy egy tudatos manualis klimas: leallitana a klimakompresszort).
mintha lakasbeli hütö is allandoan "menne" (a kompresszora) es ajtot kelle nyitogatni, hogy ne legyen tul hideg benne.
- tovabbra is autonal ezen hömersekleti esetre: kint 30-35°C van, bent 22-25°C-t szeretnenk, azaz kell a klimanak menni, csak nem "örökke"
Hm, egyszer engem is kikészített valami hasonló a Jazz-ben, hetekig tartott, míg rájöttem, hogy az alacsonyra lehajtott hosszú antenna verődik a tetőhöz, és azt a hangot viszi el a kasztni minden irányba, így szinte lehetetlen megállapítani a hagforrás irányát.
En egyszer hasonloképpen jàrtam, de én az elejérol hallottam a kopogàst. Igaz, ez nem Jazz volt, hanem egy F Astra kombi. Két oràn keresztul vizsgàltuk az autot, mire ràjottunk, hogy a potkerék mellett a vàlyuban az emelo szabadult ki és ütögeti az oldalàt, a padlolemez meg vitte a hangot.
Szerintem egy csomagtartoban valo körbenézést megér a dolog.
A hang akkor keletkezik, ha az autó hátulja valamiért (pl kátyú megsüllyedt burkolat) hirtelen fel le irányban elmozdul. ekkor elkezd kopogni (nem túl hangosan, és mintegy 6-8 halkuló koppanás után elhal. ez kb 4-5 mp.
MKB Biztosító CASCO kárrendezésével kapcsolatban van valakinek információja? Használhatóak? Most gondolkozom hogy átkötök hozzájuk , de nem nagyon találok náluk olyat hogy Szerződött javító partnerek, Ügyfélszolgálati irodák, vagy ilyesmi...
"Manuális vs Automata klíma szerintem nem kérdés melyik kényelmesebb és finomabban hangolható." egyetertek teljesen.
"klíma nem csak hűt és fűt hanem erősen szárít is. Digit klímán beállítod a kívánt hőfokot és automatikusan keveri"
na itt erzek energetikai gondot (es ebböl adodo fogyasztas problemat - tudod en vagyok a 0.001 l/100km is szamit mililiterekre gyuro, szo sincsen csak decikre gyurasrol :-) illetve nyilvan elvek - kicsit olyan mint a tavfütes (csak koleszben eltem igy): 30°C lenne (a sokadik emeleten), es kinyitjak az ablakot, hogy ne annyi legyen. SULYOS
A)
azaz keveressel allitja elö a celerteket ? lehüti a klima "tulsagosan", hogy utana meleg levegö hozzakeveressel erje el a celerteket ? (pl. kivant 22°C, de klima feleslegesen lehüti (mondjuk) 8°C-ra, utana meleget kever a szellöztetö-berendezes hozza)
EZ BAJ. Felesleges volt 8°C-ra lehüteni. tul sokat ment hozza a klima, fogyasztotta az energiat, benzint, es növeli a motor karosanyagkibocsatasat.
B)
jobb lenne, ha klima pl. hütesteljesitmeny szabalyozasaval (szablyozott mertekü expanzio a hütökörben, vagy hütökompresszor szabalyozasa) nem hütene a celertek ala, hanem a celertekig.
ez energetikailag korrekt
melyiket csinalja Jazz klimaja ? van automata klima B szerint ? miben ?
Ugye manualis klimanal kezzel meg lehet csinalni: ki es be kapcsolom. NEM vitatom: faradtsagos, nem kenyelmes, figyelemelvono-balesetveszelyes, sok-sok-sok-sok hatrany. De energetikailag JOBB. (nyilvan hasznalotol függ: milyen sürün kapcsolgatja, stb. en magamrol tudom: nem a balesetveszelyes (nek gondolt) forgalmi szitukban, nem faztam meg meg sosem emiatt, stb.
es tenyleg belatom: nem a legegetöbb problema (de nekem szamit)
A klíma nem csak hűt és fűt hanem erősen szárít is.
Digit klímán beállítod a kívánt hőfokot és automatikusan keveri.
A nagy teljesítményű kezdés azért van mert a belső levegő hőmérsélet érzékelő jelét veszi figyelembe és mihamarabb el akarja érni a beállított hőmérsékletet az utastérben.
A klíma szivattyú NEM MŰKÖDIK ha KI VAN KAPCSOLVA az A/C GOMB csak fűt a szabályzástól függően.
Ha nem kapcsolod ki OFF gombal akkor újra indítás után ugyanígy üzemel normál fűtésnek megfelelően.
Ha párásodik, stb akkor rányomod az A/C gombot és a kellő mértékben/ideig használod.
Manuális vs Automata klíma szerintem nem kérdés melyik kényelmesebb és finomabban hangolható.