Keresés

Részletes keresés

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.13 0 0 325
(OFF: van nekem kis tölgyfa hordóban érlelt tokaji préssajtból főzött pálinkám is:) hmmm)
Előzmény: rferi (324)
rferi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 324
Hasonlóan vált ketté a pálinka is.
Mostmár nem kell vitázzak másokkal, hogy ne a faszeszt igya, hanem vegyen PÁLINKÁT, és akkor gyümölcsöt iszik!
Jó, persze, 3600 egy lityi, de az orvosságból kevés is elég! :-))
Előzmény: KILGORE TROUT (321)
rferi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 323
Kínjukban érettek!
Mindig inkább savanyúak, pedig a paradicsom édes gyümölcs!
Előzmény: KILGORE TROUT (317)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.13 0 0 322
Úgy legyen!

Bár figyelve a mai magyar vásárlói szokásokat, úgy tűnik az a fontos mi mennyibe kerül, lehet-e kapni december 9.-én is, 'szép'-e (mer' a vegyes méretű, kevésbé dizájnosan csomagolt az nem kell a kutyának sem) és ne kelljen a piacra menni, hanem a közeli üzletben is kapható legyen. Ráadásul azok, akiknek pénzük is volna a minőségre még azok is inkább a trendi spanyol, görög, olasz paradicsomot választják. Lassan elkopik az a generáció amelynek tagjai emlékeznek a földben termesztett, napérlelte zöldségek gyümölcsök ízeire és a következőknek már pont az lesz szokatlan. A steril környezetben termesztés maximum a talajlakó kártevők elleni védekezést könnyíti meg csökkentve az erre irányuló kemikália felhasználást is, ám a többi kártevővel szemben azért még sokszor kell a vegyszerekhez nyúlni. Bár a biológiai alapokon nyugvó természetes ellenségek bevetésével történő védekezés valóban egyreinkább tért hódít.
Sajna az intenzív termesztési rendszerek tökéletesen kiküszöbölték a klasszikus vetésforgót és ennek komoly ára van.

Más:

Aki a plussz-ok felé jár az most 999Ft-ér vásárolha tkis kézi két liters pumpás permetezőt. Elég jól használható kisebb mennyiségű növény ápolásánál. A fúvóka jól szabályozható, könnyű kényelmes. Jó, biztosan nem egy örökéletű darab, de 2-3 évig jó szolgálatot tehet.

Előzmény: KILGORE TROUT (321)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.13 0 0 321
CORTEN!

A cikket elolvastam. A helyzet iróniája, hogy egy "Árpád" nevű a cég amely szakít a magyar hagyományos termesztéssel :)

Soha nem ettem szerintem ilyen parit, legalábbis tudatossan, tehát nem tudom milyen az élvezeti értéke. Laikusként azt mondanám, szőlészeti tapasztalatból, hogy a föld adta minerális ízek, biztos hiányoznak. Viszont előny a csökkentett vegyszer felhasználás. Nem?

Más részt, ha jönnek ilyen feltételezhetően műanyag paradicsomok, akkor még jobban felértékelődik az "igazi" paradicsom. JObban kettévállik a termesztés, a fogyasztás és egyértelmübb igányt támaszt. Jobban szétválik fehérre és feketére a dolog, ami most olyan világos meg sötét szürke. (tesco-nagyüzemi-háztályi-parasztnéni) Talán ez is előny. Lehet majd tudatossabban dönteni (nagyon remélem) a vásárláskor. Ezen a logikán nem fogja megölni a hagyományosat, hiába jobb a jövedelmezősége. Megint csak a borászati tapasztalatokat hozom elő. Az MDF piaci kannás bor hiába kerül három forintba literenként nem veszélyezteti a tényleg bort termelőket. Ott is kettévált a piac és egyre inkább ketté fog válni.

Megint más megközelítésből, azért mert begyűröztek ide a mindenhonnan jött "kevésbé igényes" k***ák, nem lett kisebb igényű a magyar polgár. Nem arra támadt igénye és nem azt keresi :)

Bízom benne hogy mindig lesz (nagyjából) hagyományos magyar paradicsom annyiért, amit ki tudok fizetni. Én optimista vagyok. Hajrá Magyar EU! :)

Előzmény: CORTEN (320)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.13 0 0 320
http://www.agroinform.hu/index.php?c_id=7506

No, erről panaszkodtam... Úgy tűnik a jövő már megkezdődött idehaza is. A cikk ráadásul tavalyi. Ezentúl ehetünk már Mo.-n termelt de a hollandiai műparadicsommal azonos élvezeti értékkel bíró piros golyókat.

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.11 0 0 319
CORTEN A KIRÁLY!
Előzmény: CORTEN (318)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.11 0 0 318
Megígérem, remélem nem felejtem el :), ha nyáron úgy adódik, és már az összes fajtám érik, akkor egy jókora kosárnyit beadok nektek. Azután abból tehetsz összehasonlítást, pici-kicsi-normál-nagy-óriási paradicsomok ízvilágát illetően.
Előzmény: KILGORE TROUT (317)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.11 0 0 317
rferi! Na akkor neked van összehasonlítási alapod! A piacon érettek a nagy paradicsomok (nem most, hanem úgy általában) amit árulnak? Mert én arra gyanakszom, hogy ezért lehetnének előitéleteim a nagyszeműekkel szemben.
Előzmény: rferi (316)
rferi Creative Commons License 2004.05.11 0 0 316
Ha elmesélhetem:
én azért szeretem a nagyszeműeket, mert kölyökkoromban a kertben délutánonként, mikor a bringázásban teljesen kifulladtunk, leültünk pihegni a pariágyásba, ahol azt hittük senki se lát.És az eget bámulva faltuk a tövekről a parit.
Mint a gyümölcsöt.(mellesleg az angoloknál nem zőccség, hanem gyümölcs).És olyan jó volt a hatalmas bogyóba beleharapni, csurgott az állunkon a leve, és vihogtunk ész nélkül rajta.
Előzmény: KILGORE TROUT (298)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.10 0 0 315

GURIGA sír és toporzékol.
Nekem csak az kell !!!
A zidén má nemsokára kipalántázom.
Lehet, hogy körbe szúnyoghálózok egy tövet, aztán én leszek a mü-méh.
Hacsak már tavaly félre nem lépett...

Előzmény: GURIGA (314)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.10 0 0 314

Lesz magod?
A # 282 képen levö?
Mi a neve?
(Email ment a zéccaka)

Előzmény: Frint (313)
Frint Creative Commons License 2004.05.10 0 0 313
Kedves GURIGA, ha van türelmed, idén már lesz magom, én küldök neked, remélem a távolság nem lesz akadály.
Előzmény: GURIGA (311)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.10 0 0 312
Amish Paste, SanMarzano, Sausage, Napoli, Roma orig Ezek nagyon hasonlóak (paste-típus), de milljom egy hasonló fazon van. Az Amisht ajánlom, kipróbálni mindenképp illetve a Sausage-t. szvsz ott észak-amerikában egyiket sem lesz nehéz beszerezni. Előkeresem a linkgyűjteményemből azt az oldalt, ahol sok kép van és annak alapján megpróbálhatod beazonosítani.
Előzmény: GURIGA (311)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.09 0 0 311

Jó szemed, és igazad van!
Egyébként ízre is, meg "bozontosságra" is nagyon hasonlóak. Nem is szedtem magot, annyira nehéz öket kordában tartani. Semmi tápszert nem kaptak, de egy tö kinyúlt több irányban is 2m.-re.

Azért szeretném a #282 alattinak a nevét tudni, hogy tudjak magot szerezni, ha a zenyémek netán
elkanászodnának.

Előzmény: CORTEN (309)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.09 0 0 310
Persze nagyon tetszik ez a paradicsom dolog, jövöre szerintem szívesen bővítem a egy esetleg két fajtával a palettát. Ugyan nem tudom hogyan fogom megoldani az elhatalmasodó chili ültetvényeim és mániám mellett. Nem is beszélve a bazsalikom és egyéb cuccokkal ... Lehet hogy megveszem a Deák téren a Gödröt és befedem üveggel :) De ezen még gondolkodom ...

CORTEN hiába van a környezetemben több ismerősnek családi háza, kertje. Tudod az mégis más :( Akkor már inkább az erkélyemen művelek csodákat ... és álmodozom egy szebb és jobb jövőről.

CORTEN Creative Commons License 2004.05.09 0 0 309
Ez két fajta? Nem? Az egyik a jellow pear, a másik mondjuk goden egg. (akár, de más is lehet, van sok tojás formlyú sárga)

Az erkélyeden nyilván nem jutott idegen pollen az s 100-ra. De előbb utóbb sajnos akkor is előkerülhetnek a recesszív gének által hordott tulajdonságok.

GURIGA Creative Commons License 2004.05.09 0 0 308
Kedves CORTEN!
Gondolom, K.TROUT-nak válaszoltál, bár alul az elözmény engem talált el.
Én nyolc éve kertes házban lakom. Elötte hosszú évekig az erkély volt a fö szempont, amikor új helyre mentünk lakni. (Tudom, hogy otthoni szemmel egyenesen bizarrnak tünik, hogy mi itt az elsö 16 évben 24 címen laktunk...)
Tehát az erkélyen évröl-évre saját magról kelt S-100 paradicsomot neveltem. Akkor soha nem változott. Ahogy kertes házunk lett, a második-harmadik évben valahogy "elkutyult". Az is lehet, hogy más fajtákkal disznókodott. Ha nem itt, akkor szomszéd kertekböl.
Amit a hasadásról írtál, az igaz. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ezt rendszerint a nagy meleget követö esö okozza. Ezért én mindig csak a tövét locsoltam. A kis sárga második képe valamiért nem akar bejönni. még egyszer megpróbálom:


Előzmény: CORTEN (307)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.09 0 0 307
Ez olyan Yellow Pear fazonú paradics. Vitathatatlanul finom, buján növő fajta. Elég nehéz kordában tatani, érdemes kissé ferdén vezetni, két szálon. Szabadban valamivel visszafogottabb. A ferde (30-60°-os dőléssel) termesztés ötlete a gyümölcstermesztésből jön, ahol a csúcsdominanciát ezzel tudják redukálni. Így egyrészt lassabb a növekedés, másrészt az oldalhajtások egyenletesebbek, nem nyúlnak meg annyira. Nagyon finom, aranysárga termésű, determinált fajta a Scotia is. Talán még az is elviseli a kisebb termesztőedényt, és a magassága sem haladja meg az egy métert. Csak elég hamar leterem. A sweet-100 (http://www.cooksgarden.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10201&catalogId=10067&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=50625) jó fajta, csak mivel hybrid, a második generációtól kezdve eléggé nagy valószínűséggel hasad. Tehát magot fogni nem nagyon érdemes róla. Akkor már (ha efféle paradicsomokat kedvelsz) érdemes kipróbálni a Gardeners Delightet hamarabb érik nagyon finom, és elég stabil (http://www.growinglifestyle.com/article/s0/a444435.html)
Kilgore! Ha rákapsz a paradicsomra, akkor jövőre bővítheted a választékot! Pl. ez a GardenersDelight is érdekes lehet, a 20-30 bogyóból álló fürtjeivel. Igaz, ennek azért nagyobb edény kell. Nincs rokon akinek csak egy talpalatnyi kerje is lenne?
Előzmény: GURIGA (305)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.08 0 0 306
Guriga!

Az én Tiny Tim-em nagyon édes lesz, mert nagyon jól bánok vele és bagyon szeretgetem :)

A kérdés még mindig az, hogy az a Sweet 100 mekkorára nő meg? mIlyen magas lesz. Szerinted mit szólna egy csinos cseréphez? Mondjuk úgy egy 2-3 litereshez? (Tiny Tim egy 0,5-1 literesben is el van!)

Ha a kis ültetőedény miatt kisebb lez a hozam az csak jó! A szőlő termelésnél jól ismert technika a mesterséges termés visszafogás. A minőségben sokszorosan behozza a mennyiséget.

Előzmény: GURIGA (305)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.08 0 0 305

Trout!
Az erkélyen egyszer én is megpróbáltam a "Tiny Tim" fajtát. Kicsinek tényleg kicsi a növény, de a paradicsom -legalábbis a "sweet 1oo"-hoz képest - majdnem keserü volt. Az is igaz, az Vancouverben volt, ahol más a zéghajlat. A s-100 viszont ott is édes volt.

Itt egy érdekes pici sárga. Az ízére már nem is emlékszem, de annyira nem volt jó, hogy ellensúlyozza azt a fantasztikusan bokrosodó, szinte kontrolálhatatlan növését.



Előzmény: KILGORE TROUT (302)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.08 0 0 304


Ezeket képröl másoltam képre, mert a scannerem nincs bekötve, azért ovális a paradájsz. Életben kerek. Ja, és az a furcsa levél a közeli képen egy odapimaszkodó sárga málna levele.

Előzmény: GURIGA (303)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.08 0 0 303

Én évekig tartottam erkélyen.
Söt, még északi fekvésün is.
Mondhatnám, hogy a tüzö naptól az árnyékig mindenütt feltalálja magát. Most is, a palántáim között magasan a leggyorsabb. Magasra nöl, de oda vezetheted, ahova akarod. Minden egyes magja kikel. Csak a legjobbakat tudom mondani róla. A kertben gyakran kikel "magától" is.

Mindjárt keresek képet róla, felteszem egy pár napig.

Előzmény: KILGORE TROUT (302)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.08 0 0 302
GURIGA es ez a Sweet 100 milyen habitusu noveny? En sajna csak egy kis erkelyen garazdalkodok ezert nem mindegy milyen a noveny.

Nagyon jo otlete volt CORTENnek a Tiny Tim mert pont jo a merete egy ilyen kis erkelyre :) Halas vagyok neki!

Előzmény: GURIGA (301)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.07 0 0 301

CORTEN, kösz a tanácsodat, majd megoldjuk.
Én valahogy nagyon konzervatív vagyok mindenben, így a túlzott nemesítéssel, hibrid dolgokkal is. Ma már nagyon nehéz találni eredeti fajtákat mindenböl. A gyors profit érdekében elvesznek az illatok, ízek, és a termékenység.
Persze...lábon lövöm magam azzal, hogy azért a zsenge héjú paradicsomért úgy odavagyok...hiszen azt is valahol ki kellett kísérletezni!

TROUT, minden ízlés dolga. Én legédesebbnek a cseresznye nagyságú "sweet 100" paradicsomot találtam eddig. Nagy méretüben viszont van egy sárga fajta, ami ha nincs is olyan édes, egész más ízü, és nagyon zsenge szeletelni.
Aztán, ha egyszer beleharapsz abba a hosszúkás pirosba, amit korábban itt mutattam, akkor soha többé nem akarod másfajta paradicsom héját köpködni !!!!

Előzmény: CORTEN (299)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.07 0 0 300
Én azért kérdeztem, csak nem akartam befojásolni a választ, mert szvsz a kis paradicsomok jobb izűek. Még azonos fajon belül is jobban izlik amelyik kisebb. És ezért nem értem a rajongást a nagyobb méretű fajtákért. De hát szerencsére van aki azt szereti :) (Na ami meg most jutott erről eszembe azt inkáb nem offolom ide:)

Lehet hogy ez a tapasztalatom azért hamis estleg, mert a piaci paradicsomokra más érvényes. Teszem azt egyszerre szedik és ezért a kisebbek éretebbek? Nemtom csak találgatog, mert tényleg izletesseb nekem a kicsike, apróca, pöttöm, bogyeszka

Előzmény: CORTEN (299)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.07 0 0 299
GURIGA Köszi előre is! Ha izolálod még virágzás előtt azt a virágot aminak terméséből magot szeretnél fogni és azonos fajból származó de másik tövön nyílott virág poollenjével termékenyíted meg akkor lényegileg visszakeresztezel (kvázi) és talán tovább marad stabil a genetikai. Ez eléggé bonyolult ahhoz hogy ide elférjen. Keress rá a googleban a domináns, recesszív, mendel kulcsszavakra és lesz mit olvasnod. Az izolálásra jó egy kicsit megnedvesített vattapamacs, vagy pici papírtasak. A keresztezés, növénynemesítés fantasztikus hobbi, de sok munkával jár. (meg bezony évek alatt alakul ki egy-egy olyan faj, ami érdekes lehet.

A nagyszemű paradicsomok azért jók, mert mittudomén. Azért mégis más, amikor a kilós paradicsomból szelsz egy vastagot, és rárakod a szenvicsedre. Az íze az apróknak is pont olyan finom, és én az aprókat is nagyon szeretem, még a ribizli méretűt is.

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.07 0 0 298
Tényleg érdekelne, hogy miért szeretitek a hatalmas szemű paradicsomokat? Mi az, amiért jobb?
GURIGA Creative Commons License 2004.05.06 0 0 297

Corten!
Majd szedek magot, ha érdekel.
Csak adj egy jó tippet, hogy nehogy összemicsurinozzák nekem a négyféle paradicsomvirágot a nyehenyöcék !!!!!!!!

Valamikor csak a "sweet 100" volt a kertemben.
Szerettük az édes ízét, de kb. 6-7 év után kezdett elkutyulni.(Mindig saját magról vetettem).
Aztán próbáltam néhány sárgát, a picik nem túlságosan érdekeltek. Egy nagy fajta viszont nagyon finom.
Valami egész különlkeges érzés szeletelni is.
Aztán ez a magyar, amiröl itt áradoztam korábban.
Végül az idén vetettem magot egy sötétlila szibériai fajtának is. Az volt ráiírtva, hogy
"Purple Prince". A palánták elég nyamvadtak, de már megtanultam türelmesen várni.

Előzmény: CORTEN (295)
branyiszko Creative Commons License 2004.05.06 0 0 296
A clemens@freemail.hu-ra írj címet v. telszámot, jelentkezem ha beérett a termés. Ha "paradicsomos" vagy, adhatsz pár magot az extra nagyok, vagy a sárgák érdekelnek.
Tényleg essék szó a paradicsomról is ha már itt vagyunk: április végén hőgutát kapott az összes palántám, zöldségek, virágok kb.250db. A paradicsomot gyorsan utánvetettem, talán 3hét késéssel lesz belőle valami, ha aug-ban jó idő lesz még remélem beérik.

A csicsókát én nyersen eszem, tápértéke szerintem nulla, az íze érdekes, hihetetlen "gázfejlesztő" képessége van. Kiirtani sem tudom.

Előzmény: CORTEN (295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!