Keresés

Részletes keresés

BJaca Creative Commons License 2019.11.14 -2 2 68323

Pláne, hogy van olyan topik is, ahová be lehet küldeni fényképen a szerszámot, és akkor nem itt kell méregetni :)

Előzmény: Törölt nick (68320)
kiggyo Creative Commons License 2019.11.14 -1 1 68322

egyetértek

Előzmény: Törölt nick (68320)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.14 -1 0 68321

Fronius Symo vagy SMA 6 kw-os invertert válasszak? Mennyi a minimum és maximum napelem teljesítmény, amivel működnek?

A monokristályos napelemek azon kívül, hogy ugyanazon a tető felületen többet termelnek, miben jobbak még a polikristályosoknál?

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.14 -2 6 68320

Nagyon unalmas több oldalon keresztül ezt olvasni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.14 -2 1 68319

Ismered-e a nyelvtörőt ami úgy kezdődik, hogy: Mit sütsz.... 

Előzmény: zollerka (68316)
kiggyo Creative Commons License 2019.11.14 0 0 68318
Van itt sok értelmes hozzászólás is, ha kérdésed van kérdezz bátran. Szóval, miben segíthetünk?
Előzmény: szintező (68317)
szintező Creative Commons License 2019.11.14 -1 1 68317

Akartam ide bejönni de ügy látom nagyon rossz itt a légkör egymás szidalmazása megy és kevés a kulturált bejegyzés. Sajnálom.

zollerka Creative Commons License 2019.11.14 -3 4 68316

Nyuszifül!!!

Írd ki a nevem, ha tudod, kíváncsivá tettél!!!

De az a baj ezzel az egésszel, hogy nem látod a fától az erdőt....

A törvény rád is vonatkozik ám. Tudod, építőipari kivitelezés, bejelentéshez, kamarai regisztrációhoz kötött. A napelem szerelése is.

De a jó hír, ezt is leírtam már, hogy nincs semmilyen szakképesítéshez kötve, ma besétálsz a kamarához, regisztrálod, benne vagy a listában, ennyi.

Ja, tagdíjat, azt kell fizetni, ennyi az össz feltétel. Aztán senki nem fog ezen rugózni. Legfeljebb azon rugóznak, hogy az 5 napot kicsit tullépted, de nem esznek ott sem embert.

Az sem világos számodra akkor, hogy ezek bárki számára hozzáférhető információk, bárki aki kicsit is képben van, abban a pillanatban átép téged, miután lecsekkolta a cégedet.

Kicsit lehet több munkád lenne úgy, nem itt kellene a nyáladat verni már-már gusztustalan módon, ügyfelekre vadászva...

De nyilván, ez a  te döntésed. Ja, az ingyenreklámnak is van ára :)))

Előzmény: Törölt nick (68315)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.13 -7 1 68315

Mostmár elég legyen végre rohadékkám!

Kiírom ide a neved és minden on-line felületre is, ha nem akadsz le rólam.
Tudok én is aljaskodni veled, ha azt akarod elérni...
Eljutott néhány kínos szakmai ügyed is hozzám csak szólok.

A döntés a tiéd.
Akarod a harcot élesben?

-----

Amúgy egy jókora lófasz a seggedbe hülyegyerek!
Az kéne.

Nem vagy képes leakadni a mániádról ekkora a baj a fejedben?
Úgy pofázol marhaságokat újra és újra, hogy fogalmad sincs a valóságról.
Ami nemcsak gáz, de aljasság is egy aljas embertől. 

Egyébként hagy tudjam már jobban nálad, hogy a saját cégeimet mikor és hova regisztrálom.

----

Mellesleg amit teszel az is jogsértő amiért helyt kell állnod, ha úgy akarom.

Épp ezért a minapi eset után (amire direkt nem reagáltam itt) kiderítettem ki a faszom is vagy eredetiben.
Mert ahhoz ugye gyáva vagy, hogy nyíltan vállald magad!!!
Vagy ide mered írni gyáva-sunyikám...?
Ja nem.

...és most szólok utoljára: állj le!

Mert többé nem nézem el amit csinálsz.

Sokba lesz neked a jogi út és a kárpótlásom, ha tovább rágalmazol nyilvánosan.
Renomában is és pénzben is.

Mert betelt a pohár.

A döntés a tiéd.
Akarod élesben játszani?

Előzmény: zollerka (68314)
zollerka Creative Commons License 2019.11.13 -2 1 68314

Mellesleg a csalás az BTK kategória is.
Az anyagi előny megszerzése tévedésben tartással az pedig éppen a >> csalás tényállása.

Na ezzel a sok vetítéssel, és a rendezetlen cégecskéddel pont ezt követed el te is....

Előzmény: Törölt nick (68310)
zozo0524 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68313
Az energetikai tanúsítványban nem csak a fűtés szerepel. Lehet neked 5 villany boylered is, ami mindjárt vagy 15000kWh/év, amit ugyanúgy el tudsz számolni. És A HMV is része az energetikanak.
Nekem a fűtéssel, a hmv-vel és az egyéb fogyasztásokkal lett 10.000 kWh/év elírva. Ehhez lett méretezve a napelem rendszer. Kicsit alatta, mert úgy engedte a pénzügyi keret.
Előzmény: Tomo75 (68309)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.13 0 2 68312

Én nem csalok semmivel. Kihagyom az MFB-t.

Köszi a választ!

Előzmény: Törölt nick (68311)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.13 -2 0 68311

VAN egy mérőórád is ugyebár ami a múltat rögzíti.

De... van megoldás erre is, mint mindenre

Nyilatkozol az energetikusnak, hogy mennyi a jelenlegi fogyasztásod, szerinted.
Hisz vehettél éppen a minap egy pár villanyradiátort két hűtót egy jakuzzit meg egy medence fűtést is, meg meg meg.
Amiknek az éves igénye így már jelenleg ismert-meglévő fogyasztás... és lesz is.
És a korábbi számlákban ez még nem látszik, nyilván.

Ezért az energtikába az kerül amit nyilatkozol, ha igaz, ha nem.
A nem igaz esetén a te kockázatos-felelősséged anyilatkoazat, bukta esetén.
(elvi szinten lásd az előző írásomban)

Ha a jövőben
- valóban meg is nő a fogyasztásos akkor ez lett
- nem nő, nos akkor már nemhasználod/eldatad/tönkrementek az elvben már előtet is meglévő eszközeid...

----

Az ellenőrzés esélye elég kicsi, de nyilván lesz valamennyi az idők során.
Az esetleges hamis nyilatkozat szándékosságának (>> csalás esete) utólagos
bizonyítási esélye pedig kb. nullának vehető, ha nem balfaszkodsz el valamit.

Ezért és így jönnek létre az elvben nem szabályos, de a jövőbeni igényt IS tudó rendszerek mégis az MFB pénzből.

Előzmény: Tomo75 (68309)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.13 -2 0 68310

Pontosabban BANK NEM foglalkozik vele.
Mivel a bank a beadott energetika alapján dönt.
Amiért a tulajdonos+energetikus felel.

Azonban a bank (és az EU és a kormány és az OLAF és stb.) fenntartja a bármikori ellenőrzés jogát a futamidő végéig.
Nomeg bukta esetén a szankcióét is.
Lévén, hogy közpénzról van szó ...

Mellesleg a csalás az BTK kategória is.
Az anyagi előny megszerzése tévedésben tartással az pedig éppen a >> csalás tényállása.
Ha kiborul a bili netán a sok év alatt.

Előzmény: vzsolt70 (68307)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68309

Energetikai tanúsítvány nem csak a fűtés megbecsülése esetén ér valamit? Honnan tudják, hogy én mennyi áramot fogyasztok? Nézheti valaki egész nap a tévét vagy használhat elektromos szerszámokat.

Előzmény: zozo0524 (68306)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.13 -3 0 68308

Az MFB hitel egyik feltétele, hogy: nem vehető fel a jövőbeni fogyasztásra előre.
Mivel a támogatás oka a MÁR MEGLÉVŐ CO2 kibocsátás csökkentése.

A meglévő fogyasztást viszont az energtikus tanúsítja, "hivatalosan".

Elvben kockáztatva a tanúsítói munkáját és az anyagi helytállását, ha hamisan tanúsít és az netán kibukik.
Ugyanakkor nem eszik a kását túl forrón és hát az éppen jófelé kerekítések és/vagy tévedések is megesnek olykor...

Avagy a gyakorlatban: amit tanúsít az energetika már MEGLÉVŐ-nek >> azt tudod kiváltani MFB pénzből.
A papír pedig sok mindent elvisel, kis kockázat mellett egy rugalmas tanúsító esetén.

(ennyiből már látható a szürke út iránya és felmérhető a rázóssága, gondolom)

Előzmény: Tomo75 (68304)
vzsolt70 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68307

Nem foglalkoznak a jelenlegi fogyasztással. Nyugodtan megduplázhatod.

zozo0524 Creative Commons License 2019.11.13 -1 0 68306
Nem lehet több, ezért kell hozzá az energetikai tanúsítvány, hogy mennyi az igényed.
Poc2 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68305

Megtört a jég emberek!

Ma hívtak az OTP-ből!Hétfőn megyünk a közjegyzőhöz!Most másik ügyintéző van,meg panaszt is tettem múlt hónapban,és elég volt 9 nap az ügyintézéshez.Pedig módosítani kellett a papírokat,mert változott a családi állapot!

Tomo75 Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68304

MFB hitelnél a jelenlegi fogyasztást mennyivel haladhatja meg a napelemes rendszer teljesítménye? Lehet duplája, a jövőbeni fogyasztás növekedés biztosítására?

RangerJoe Creative Commons License 2019.11.13 0 0 68303

Köszi a tippet. Először megvárom, hogy mit tudok kezdeni "önerőből" velük.

Előzmény: östermelő (68301)
hgw308 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 68302

Juj, hát ott elég ha nem ajánlod a tagvállalatok bármely termékét, egyből neked fog esni a nagytesó :)

Előzmény: östermelő (68301)
östermelő Creative Commons License 2019.11.12 0 0 68301

Regisztrálj ide a facsebukon.

Napelem használók fóruma

Itt vesd fel a problémádat  kicsit óvatosan szidd az Eu-solárt a hozzá állásáért (főleg ha igazad van szerinted) és akkor szokott nyilvánosan válaszolni a vezér Petre András. Hiába na a nyilvánosságnak van hatása.Egyébként eléggé jó csoport.

Előzmény: RangerJoe (68300)
RangerJoe Creative Commons License 2019.11.12 0 0 68300

Ez eu-solar elhajtott, mint a legyet: tanúsítvánnyal igazolt hitelesítésű mérőeszközzel, mérési jegyzőkönyvet küldjek és majd akkor foglalkoznak velem. Én azt hittem, hogy a garancia arra vonatkozik, hogy ha valami nem jó, akkor kijönnek megnézik és ha tényleg nem jó, megjavítják/kicserélik, ha meg jó akkor kifizetem a kiszállást stb. Mondták (a kivitelező), hogy hívjam ki az E.On-t és méressem meg velük. Mondtam, hogy az E.On-t egyáltalán nem érdekli, hogy nekem az inverterrel bajom van. Akkor mondja, hívjak egy regisztrált szerelőt és azzal méressem meg. Én bizonyítsam be, hogy valami nem jó?

Kikértem az E.On-tól a mérőóra hitelesítési papírjait. Ha ez nem elég nekik ahhoz, hogy megnézzék az invertert, akkor hívok egy regisztrált szerelőt, és készülni fog egy mérési jegyzőköny. Ennek a költségeit törvény szerint nekik kell állni. Folyt. köv.

Előzmény: RangerJoe (68124)
jeriko2 Creative Commons License 2019.11.12 0 0 68299

Egy cikk napenergia terjedéséről: https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/napelemes-viziok-holland-modra-igy-is-lehet-.694712.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

"aikusként én el tudnám képzelni,hogy  trafónként lenne egy okos kütyü ami ha visszafele folyna az áram akkor bizonyos nagyságú mennyiségnél adná a jelet a vezérelt áramot használó fogyasztásnak akár csak egynek kettőnek illetve amennyi megoldaná a problémát
"

Nálam GSM leolvasós oda-vissza mérő óra van felszerelve egy éve, és mai napig nem sikerült megoldania az ELMŰ-nek, hogy mondjuk havonta EGY precíz leolvasott mérési adat bekerüljön a rendszerébe.
A vezérelt árammal kapcsolatban pedig vagy kellene - illetve hallottam olyat is, hogy van - olyan szabályozás, hogy ha egyszer bekapcsolják, akkor mondjuk 2 órán belül nem kapcsolhatják ki. Máris rá lehetne kötni a mosógépet vagy a hűtőt.

Az igazán jó megoldás majd az lesz, ha minden napelem mellé kerül egy pár kWh-s akksi. Már 2-3kWh-val nagyon sokat lehetne javítani a helyi felhasználás arányán.

Törölt nick Creative Commons License 2019.11.11 -2 0 68298

Úgy 470 eFt környéke... árfolyamtól és árréstől függően.

Előzmény: Tomo75 (68296)
tfe_tng Creative Commons License 2019.11.11 0 0 68297

Meg az Audi-nak, a BMW-nek, a Daimlernek, ezek osszes Tier 1 beszallitojanak, valamint az osszes nemet aramszolgaltatonak, az osszes halozati elosztonak, ugyanez franciaban, osztrakban, svedben, finnben, de akar a teljes EU-t, USA-t, Japant es Kinat is emlithetnenk, de ezeken kivul van meg öreganyamnak es a nagynenemnek is ilyen tesztrendszere.

Ennek ellenere iszonyat messze van a szeleskoru elterjedese ezeknek. 

Előzmény: Törölt nick (68293)
Tomo75 Creative Commons License 2019.11.11 0 0 68296

Köszi!

Megkérdezem a Frónius 6kw-os árát. Eddig elsősorban SMA inverterben gondolkoztam, ezt ajánlották jobb minőségűnek.

Előzmény: Törölt nick (68295)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.11 -3 0 68295

Érdemes, ha kell az energia.

Visszafelé ésszerű méretezni az invertert.

a max éves energia igény osztva a helyszín kWh/kWp fajlagos termelésével >> napelem kWp igény

napelem kWp osztva inverter túlnapelemezettséggel 
(akkor persze, ha nem kell tartalékot hagyni egy későbbi napelemmel bővítésre)

a túlnapelmezhetőség pl.
fronius esetén 20-40% lehet ésszerű a körülményektől függően
de elvben a primo mehet 150%-ig és a symo elvben 200%-ig is

solaredge esetén 135%-ig lehet elmenni 

Alapban 5-10%-ot lehet tervezni eleve. 

------

Egyfázison 5 kW mehet max, ha engedi a szolgáltató.

Ami egy 5 kW-os primo esetén adott esetben lehet akár 5x1,3x1150=~7500 kWh/év is...
130% napelem  és 1150 kWh/kWp fajlagos termelés az adott tetőn.

(magyarhonban egy ilyen primo elvben úgy 5x1,5x1200=~9000 kWh/évig is gyilkolászható lehet(ne) végső esetben)

-----------

Megj:
ha 3 fázis és későbbi bővítési tervek vannak és jó a normál sztring inverter
akkor a SYMO 6kW-os az egyik jó ár/érték arányú típus, ebben a nagyságrendben

Abból kilehet hozni belőle később 6x1,3x1150=9000 kWh/év körül gond nélkül, de adott esetben többet is
Miközben

- jól működik kezdésnek már 14-16 napelemmel is, sőt már (6)-8-al is elvan.
- és az ára sem vészes még 

Előzmény: Tomo75 (68289)
östermelő Creative Commons License 2019.11.11 0 0 68294

Jól van no,csak egy eszmefuttatás féle volt.

Előzmény: Törölt nick (68293)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!