De az a baj ezzel az egésszel, hogy nem látod a fától az erdőt....
A törvény rád is vonatkozik ám. Tudod, építőipari kivitelezés, bejelentéshez, kamarai regisztrációhoz kötött. A napelem szerelése is.
De a jó hír, ezt is leírtam már, hogy nincs semmilyen szakképesítéshez kötve, ma besétálsz a kamarához, regisztrálod, benne vagy a listában, ennyi.
Ja, tagdíjat, azt kell fizetni, ennyi az össz feltétel. Aztán senki nem fog ezen rugózni. Legfeljebb azon rugóznak, hogy az 5 napot kicsit tullépted, de nem esznek ott sem embert.
Az sem világos számodra akkor, hogy ezek bárki számára hozzáférhető információk, bárki aki kicsit is képben van, abban a pillanatban átép téged, miután lecsekkolta a cégedet.
Kicsit lehet több munkád lenne úgy, nem itt kellene a nyáladat verni már-már gusztustalan módon, ügyfelekre vadászva...
De nyilván, ez a te döntésed. Ja, az ingyenreklámnak is van ára :)))
Kiírom ide a neved és minden on-line felületre is, ha nem akadsz le rólam. Tudok én is aljaskodni veled, ha azt akarod elérni... Eljutott néhány kínos szakmai ügyed is hozzám csak szólok.
A döntés a tiéd. Akarod a harcot élesben?
-----
Amúgy egy jókora lófasz a seggedbe hülyegyerek! Az kéne.
Nem vagy képes leakadni a mániádról ekkora a baj a fejedben? Úgy pofázol marhaságokat újra és újra, hogy fogalmad sincs a valóságról. Ami nemcsak gáz, de aljasság is egy aljas embertől.
Egyébként hagy tudjam már jobban nálad, hogy a saját cégeimet mikor és hova regisztrálom.
----
Mellesleg amit teszel az is jogsértő amiért helyt kell állnod, ha úgy akarom.
Épp ezért a minapi eset után (amire direkt nem reagáltam itt) kiderítettem ki a faszom is vagy eredetiben. Mert ahhoz ugye gyáva vagy, hogy nyíltan vállald magad!!! Vagy ide mered írni gyáva-sunyikám...? Ja nem.
...és most szólok utoljára: állj le!
Mert többé nem nézem el amit csinálsz.
Sokba lesz neked a jogi út és a kárpótlásom, ha tovább rágalmazol nyilvánosan. Renomában is és pénzben is.
Az energetikai tanúsítványban nem csak a fűtés szerepel. Lehet neked 5 villany boylered is, ami mindjárt vagy 15000kWh/év, amit ugyanúgy el tudsz számolni. És A HMV is része az energetikanak.
Nekem a fűtéssel, a hmv-vel és az egyéb fogyasztásokkal lett 10.000 kWh/év elírva. Ehhez lett méretezve a napelem rendszer. Kicsit alatta, mert úgy engedte a pénzügyi keret.
Nyilatkozol az energetikusnak, hogy mennyi a jelenlegi fogyasztásod, szerinted. Hisz vehettél éppen a minap egy pár villanyradiátort két hűtót egy jakuzzit meg egy medence fűtést is, meg meg meg. Amiknek az éves igénye így már jelenleg ismert-meglévő fogyasztás... és lesz is. És a korábbi számlákban ez még nem látszik, nyilván.
Ezért az energtikába az kerül amit nyilatkozol, ha igaz, ha nem. A nem igaz esetén a te kockázatos-felelősséged anyilatkoazat, bukta esetén. (elvi szinten lásd az előző írásomban)
Ha a jövőben - valóban meg is nő a fogyasztásos akkor ez lett - nem nő, nos akkor már nemhasználod/eldatad/tönkrementek az elvben már előtet is meglévő eszközeid...
----
Az ellenőrzés esélye elég kicsi, de nyilván lesz valamennyi az idők során. Az esetleges hamis nyilatkozat szándékosságának (>> csalás esete) utólagos bizonyítási esélye pedig kb. nullának vehető, ha nem balfaszkodsz el valamit.
Ezért és így jönnek létre az elvben nem szabályos, de a jövőbeni igényt IS tudó rendszerek mégis az MFB pénzből.
Pontosabban BANK NEM foglalkozik vele. Mivel a bank a beadott energetika alapján dönt. Amiért a tulajdonos+energetikus felel.
Azonban a bank (és az EU és a kormány és az OLAF és stb.) fenntartja a bármikori ellenőrzés jogát a futamidő végéig. Nomeg bukta esetén a szankcióét is. Lévén, hogy közpénzról van szó ...
Mellesleg a csalás az BTK kategória is. Az anyagi előny megszerzése tévedésben tartással az pedig éppen a >> csalás tényállása. Ha kiborul a bili netán a sok év alatt.
Energetikai tanúsítvány nem csak a fűtés megbecsülése esetén ér valamit? Honnan tudják, hogy én mennyi áramot fogyasztok? Nézheti valaki egész nap a tévét vagy használhat elektromos szerszámokat.
Az MFB hitel egyik feltétele, hogy: nem vehető fel a jövőbeni fogyasztásra előre. Mivel a támogatás oka a MÁR MEGLÉVŐ CO2 kibocsátás csökkentése.
A meglévő fogyasztást viszont az energtikus tanúsítja, "hivatalosan".
Elvben kockáztatva a tanúsítói munkáját és az anyagi helytállását, ha hamisan tanúsít és az netán kibukik. Ugyanakkor nem eszik a kását túl forrón és hát az éppen jófelé kerekítések és/vagy tévedések is megesnek olykor...
Avagy a gyakorlatban: amit tanúsít az energetika már MEGLÉVŐ-nek >> azt tudod kiváltani MFB pénzből. A papír pedig sok mindent elvisel, kis kockázat mellett egy rugalmas tanúsító esetén.
(ennyiből már látható a szürke út iránya és felmérhető a rázóssága, gondolom)
Ma hívtak az OTP-ből!Hétfőn megyünk a közjegyzőhöz!Most másik ügyintéző van,meg panaszt is tettem múlt hónapban,és elég volt 9 nap az ügyintézéshez.Pedig módosítani kellett a papírokat,mert változott a családi állapot!
MFB hitelnél a jelenlegi fogyasztást mennyivel haladhatja meg a napelemes rendszer teljesítménye? Lehet duplája, a jövőbeni fogyasztás növekedés biztosítására?
Itt vesd fel a problémádat kicsit óvatosan szidd az Eu-solárt a hozzá állásáért (főleg ha igazad van szerinted) és akkor szokott nyilvánosan válaszolni a vezér Petre András. Hiába na a nyilvánosságnak van hatása.Egyébként eléggé jó csoport.
Ez eu-solar elhajtott, mint a legyet: tanúsítvánnyal igazolt hitelesítésű mérőeszközzel, mérési jegyzőkönyvet küldjek és majd akkor foglalkoznak velem. Én azt hittem, hogy a garancia arra vonatkozik, hogy ha valami nem jó, akkor kijönnek megnézik és ha tényleg nem jó, megjavítják/kicserélik, ha meg jó akkor kifizetem a kiszállást stb. Mondták (a kivitelező), hogy hívjam ki az E.On-t és méressem meg velük. Mondtam, hogy az E.On-t egyáltalán nem érdekli, hogy nekem az inverterrel bajom van. Akkor mondja, hívjak egy regisztrált szerelőt és azzal méressem meg. Én bizonyítsam be, hogy valami nem jó?
Kikértem az E.On-tól a mérőóra hitelesítési papírjait. Ha ez nem elég nekik ahhoz, hogy megnézzék az invertert, akkor hívok egy regisztrált szerelőt, és készülni fog egy mérési jegyzőköny. Ennek a költségeit törvény szerint nekik kell állni. Folyt. köv.
Nálam GSM leolvasós oda-vissza mérő óra van felszerelve egy éve, és mai napig nem sikerült megoldania az ELMŰ-nek, hogy mondjuk havonta EGY precíz leolvasott mérési adat bekerüljön a rendszerébe. A vezérelt árammal kapcsolatban pedig vagy kellene - illetve hallottam olyat is, hogy van - olyan szabályozás, hogy ha egyszer bekapcsolják, akkor mondjuk 2 órán belül nem kapcsolhatják ki. Máris rá lehetne kötni a mosógépet vagy a hűtőt.
Az igazán jó megoldás majd az lesz, ha minden napelem mellé kerül egy pár kWh-s akksi. Már 2-3kWh-val nagyon sokat lehetne javítani a helyi felhasználás arányán.
Meg az Audi-nak, a BMW-nek, a Daimlernek, ezek osszes Tier 1 beszallitojanak, valamint az osszes nemet aramszolgaltatonak, az osszes halozati elosztonak, ugyanez franciaban, osztrakban, svedben, finnben, de akar a teljes EU-t, USA-t, Japant es Kinat is emlithetnenk, de ezeken kivul van meg öreganyamnak es a nagynenemnek is ilyen tesztrendszere.
Ennek ellenere iszonyat messze van a szeleskoru elterjedese ezeknek.
a max éves energia igény osztva a helyszín kWh/kWp fajlagos termelésével >> napelem kWp igény
napelem kWp osztva inverter túlnapelemezettséggel (akkor persze, ha nem kell tartalékot hagyni egy későbbi napelemmel bővítésre)
a túlnapelmezhetőség pl. fronius esetén 20-40% lehet ésszerű a körülményektől függően de elvben a primo mehet 150%-ig és a symo elvben 200%-ig is
solaredge esetén 135%-ig lehet elmenni
Alapban 5-10%-ot lehet tervezni eleve.
------
Egyfázison 5 kW mehet max, ha engedi a szolgáltató.
Ami egy 5 kW-os primo esetén adott esetben lehet akár 5x1,3x1150=~7500 kWh/év is... 130% napelem és 1150 kWh/kWp fajlagos termelés az adott tetőn.
(magyarhonban egy ilyen primo elvben úgy 5x1,5x1200=~9000 kWh/évig is gyilkolászható lehet(ne) végső esetben)
-----------
Megj: ha 3 fázis és későbbi bővítési tervek vannak és jó a normál sztring inverter akkor a SYMO 6kW-os az egyik jó ár/érték arányú típus, ebben a nagyságrendben
Abból kilehet hozni belőle később 6x1,3x1150=9000 kWh/év körül gond nélkül, de adott esetben többet is Miközben
- jól működik kezdésnek már 14-16 napelemmel is, sőt már (6)-8-al is elvan. - és az ára sem vészes még