Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Most megpróbálom megint feltölteni a havasi banánpalánta és a fóliasátor fotóját. Bár ez már majdnem egy hetes fotó, azóta van még 1 levele! :)
Szerintetek jó lehet hozzá az a tápoldat is, amit "zöld levéldísznövényekhez és pálmákhoz" ajánlanak? Én a Compo tápoldatait jobban szeretem, a citromfámat is azzal locsolom, nem szívesen vennék más márkát...
Halihó. Ha valaki nem tudná, de érdekli a téma: a Váci úti B...xban mandarinok vannak féláron, vagyis 2.500-ért. Ennyit azért úgy gondolom, hogy megér, bár nyilván megvan a veszélye, hogy esetleg betegség, vagy egyéb megkeseríti az életünket. Én mindenesetre vettem egyet, amely nagyon tetszik. Ha valakinek van tapasztalata az ilyen, nem kertészetben vett fákkal kapcsolatban, akkor megköszönném, ha megosztaná velem. Egyenlőre csak egy alapos zuhanyt kapott, aztán holnap úgy tervezem, hogy kap egy Biola permetezést. Van javaslat, hogy esetleg valamivel szükséges lenne permetezni? Van Fito citrus tápsóm is, úgy gondolom, hogy ezzel tápozom majd. Elég lesz ez, vagy más is szükséges hozzá? Vannak rajta apró, kisebb borsónyi terméskezdemények is. Remélem beérnek. Minden alkotó jellegű hozzászólást szívesen fogadok. Ha esetleg sikerül, teszek egy képet is :)
Van egy kisebb citromfánk otthon, kb 2m magas és ugyanilyen széles a koronája is majdnem, és kedvezni szeretnék neki. Tavasszal annyira telekötötte magát, hogy félelmetes, 8as fürtökben kötötte meg a virágokat, és vagy 200-at, nem kell megritkítani a fürtöket? Azt hitem majd magától lerúgja, mint pl. az uborka, ha túl sokat köt, de nem.
Érdeklődni szeretnék, hogy nemrégiben vettem olaszországban egy citromfát. Gyöjnyörű citromokat terem, de mostanában az a baj hogy némej citrom helyenként barna foltok keletkeznek rajta. Ez mitől lehet? Ha tud valaki segítsen. Előre is köszönöm Neo.
Tudna nekem valaki egy kis leírást adni a citrusfélék tápanyagigényéről (citrom és mandarin)? Mindenféle monoműtrágyám van (20 kg-os zsákokban állnak szüleimnél, még a mikroelemek is 5 kg-os kiszerelésben vannak). Szóval, komplex műtrágyák nem nagyon érdekelnek. Annyit tudok, hogy szeretik a vasat. Ha valaki tudna segíteni, hogy milyen arányban kapjon (N, Mg, Fe, P, K, Ca stb...), megköszönném. Annyit sejtek, hogy mint minden más növénynél, éréskor több káliumra van szüksége, csak az a ciki, hogy folytonérő :-)
Én új vagyok itt, szeretnék Hozzátok csatlakozni, ha lehet. Van banánkám is, és citromfám is. A mediterrán növényekkel kapcsolatban már van tapasztalatom, viszont a banánpalántámat még csak 1,5 hete nevelgetem, ebben szeretném főként a segítségeteket kérni. Csatolom a fotóját, ez egy havasi banán palánta (Ensete glaucum), -de most keltetek pink banán (Musa velutina) magokat is-. Saját készítésű kis fóliasátroban tartom az ablakpárkányon, naponta 2- 3x spricnizek neki. Szépen fejlődik, döbbenetes gyorsasággal.
Azt szeretném kérdezni, hogy Ti milyen tápoldatot adtok a banánoknak? Illetve hogy van- e valami jótanács, amivel eltudnátok látni engem, mint kezdőt? :)
A pályaudvartól átellenesen van a magbolt, a pályaudvarral szemben van a Skála áruház a tér egyik oldalán és ez a másik oldalán van. A magbolt mellett van a Griff áruház, OTP is van mellette. Tehát a nyugatinál le kell menni az aluljáróba és átlósan a túloldalon feljönni a lejtőn, pont ott van.
Végülis mégsem lesz átültetés, Apum szerint felesleges. Ami szert kaptam, az az a bizonyos "Karate", elvileg az is BI58-hoz hasonló, csupán egy fokkal gyengébb, de elvileg az is visz mindent. Apum szerencsére elég tapasztalt permetezés terén, sztem nyugodtan rábízhatom a citromomat is. Majd kiderül, köszi a tanácsokat! Remélem kipusztulnak ezek a vackok
Szerintem az összes tetű ellen a leghatásosabb a KÁLISZAPPAN. Ha valakit érdekel a használata és elkészítése az 1535. számú hozzászólásban elolvashatja.
Azért csak óvatosan az ilyen gazdaboltos tanácsokkal, olyan ez mint a koponyalékelés, a kártevőtől legyengült növénynek még a hajszálgyökereit is letépni, lemosni, szerintem nem kéne. Elég csak lepermetezni, a két féle permetszer összekeveréssével is vigyázz mert leégetheti a levelét.
Nem tudom hol laksz, de én Budapestre a nyugatinál levő magboltba szoktam bevinni a beteg leveleket és ott nézik meg, ott van tanácsadás és adnak valamit.
Az általam használt permetszerek. A legjobb a BI58, ez mindent elusztít, csakhogy két probléma van vele, egyik nagyon vigyázni kell a töménységével, mert leviszi a leveleket, levélhullást okozhat, főlet a citromféléknél (és a fikuszoknál) a pálmák és a leanderek viszont bírják, felszívódik a növénybe és megöl minden kártevőt. Legfeljebb 1 ezrelékes töménységben használd és először próbáld ki néhány levélen, a levélhullás 2-3 nap múlva esedékes, ha nem bírja. A másik probléma, hogy csak méreg engedéllyel lehet kapni mostanában, de lehet, hogy adnak a nélkül is.
A mási ennél gyengébb szer a Zolone, ez is jó, de nem olyan hatékony, viszont nem viszi le a citrom leveleit.
Üvegházi molytetű és atkák (levéltevekre is jó) ellen Sanmite 20wp és Mospilan-t használtam.
Nagy tapasztalatom nincs, mert szerencsére csak ritkán kellettek.
Hát átvizslattam a "drágát", az első három kép ugyanarról a levélről való, ezt az egyet találtam rajta, ez kb olyan, mint a tegnapi, csak lekicsinyített változatban... Sajnos ennél jobban már nem tudtam rázoomolni, remélem azért így is kivehető. A negyedik képen remélem csak kosz van a levélen, mert ha még vmi cuki gombás fertőzést is elkapott a drága, annak nagyon tudnék örülni. Az utolsó képen nemtom mi lehet a levélen, kicsit fénylik, de ragadni nem ragad. Lehet csak vmi sérülés. Amúgy meg találtam rajta egy-két fekete döglött tetvet, azok sztem a permetezés hatására döglöttek meg. Ja a fehér foltok a permet "maradványai". Ha vki az első három képről jobban meg tudja állapítani, mi lehet, légyszi írja meg!!!
Igen azzal együtt kaphattam, mert a földjén volt egy fél már "kiszáradt" üres "tok", ami a képen is látható(az a fehér, bordázott). Legelőször azt hittem, vmi papírdarab lehet vhonnan, nem is figyeltem rá nagyon, kidobtam azt kész. Amikor a második ilyet láttam a levelén aztán meg a harmadikat a szárán, akkor kezdtem "megijedni"... Találtam neten vmi címet (www.gazdabolt.hu), ott van elvileg vmiféle tanácsadás, megkérdeztem ott, de még nem válaszoltak. Amúgy tudtok vmi a Karate nevű permetszerről? Olyat adott a gazdaboltos néni
A 'Citruskert teraszon és balkonon' c. könyvben leirtak és a fotók alapján én takácsatkának mondanám. Idézet a könyvből: ' A kártevők szövedéke általában megtalálható a levelek fonákán és a levélnyelek környékén. A pókszabású kis kártevők a növények nedveit szivogatják. Kedvelik a meleg, száraz levegőjű növényházakat. Védekezés: Olajos permetezéssel, akaricidek (atkaölő-szerek) kijuttatásával....'
Szerintem is val.szeg gyapjastetű. Jó esélyed van rá, hogy már ezzel vetted a növényt, és mostanra szaporodott el rajta.
Üvegházak, fóliaházak jellegzetes kártevője a dög, és ha valahová bevette magát, szinte lehetetlen tökéletesen kiirtani. A profik folyamatosan védekeznek is ellene, kordában is tudják tartani, de ha abbamarad az irtás, akkor hirtelen elszaporodik.
Zolone, (vagy hasonló, felszívódóan IS ható) rovarirtó kéne ellene, és feltétlenül tegyél nedvesítőszert (pl. Nonit) a permetlébe, mert a víztaszító, viaszos szőrburok különben lepergeti a permet javát, és sokkal rosszabbul hat. Bőségesen, lemosó permetezés-szerűen nyomd le!
Én ilyenkor a maradék permetlevével még alaposan be is locsolom a földjét (hátha gyökértetű is van rajta - hasonló a gyapjashoz, de kisebb, és nehezebben irtható ki, a kaktuszok tipikus kártevője nálunk)
Most értem vissza a gazdaboltból, de ott sem tudták mi fán terem ez a vmi... Azt javasolta, ültessem át azonnal új földbe, mossam le a gyökerét, meg adott két permetszert, az egyik vmi BI58-hoz hasonló "mindenkártevőmegölő", a másik meg vmi gombaölőszer.
Akkor valszeg gyapjastetű lesz. Az egyik képet kinyomtatom azt elviszem az utca végén található gazdaboltba, meg megpróbálok egy levelet is lenyisszantani, bár tegnap leszedtem minden "fertőzött" levelet. Felröppenő molyokat nem látok. Amúgy meg kb egy hónapja van meg a citromfám, és azóta kinn csücsül a teraszon. Mindig nézegetem, hogy ne legyen rajta semmi parazita, de úgy látszik, jön ez akarva-akaratlanul. Azért köszi a segítséget