Elolvastad amit belinkeltem? Egyébbként itt van a két alma alszesze előttem, szólhattam volna neki a brixről, így talán az egyik többet adott volna. De sajnos nem.
A brix tudtommal oldott szárazanyagot mér, ilyen esetben nem lehet ráhagyatkozni, 10-ről lemegy 5-re, egy hét múlva 11-ről 6-ra.? Attól hogy az alma bekásásodik, nem lesz több pálesz, viszont a várakozással esélyt adsz a romlásra. Persze ez nem mindig szempont, nyilván egy hét alatt nem sokat romlik. Deminek?
Alma-körtével én is mindig bajban vagyok. Ezt is mondják, azt is.
Ezt múltkor találtam almára:
"
A szüret időpontjának meghatározásáról a döntés a gazda kezében van. Ha hosszú ideig szeretné tárolni a gyümölcsöket (az őszi fajtákat karácsonyig, a télieket húsvétig), akkor a szüretet a 40%-os, esetleg már a 30%-os keményítőlebomlási értéknél el kell kezdeni. Ha viszont hamar értékesíteni akarja a termést, akkor érdemes megvárni, hogy az érési folyamatok jobban beinduljanak a fán, és 60-70%-os értéknél szüretelni, mert így a piacra kerülő gyümölcsök jobb ízűek lesznek.
A szüreti időpont tehát mindig kompromisszum a minőség és a tárolhatóság között!!!
Ha megfelelő állapotban szedték le, az alma utóérése befelyeződött a hűtőházi tárolás alatt. Így cukor sem keletkezik. Innentől, hacsak nem tudod biztosítani a 4fokos gázos hűtőházat, ahol tárolják, akkor mindenképp napról-napra romlik az állapota. Az érintkezéseknél a nyomódás hatására barnulni(rothadni) kezd, és a szár tövében is romlik.
Ha éretlenül szedték, akkor sem segít a pár napos tárolás, viszont ízben, aromában nem fogja elérni az érettet.
Nem kizárt, (főleg ilyen időjárási körülmények között) hogy a romlás veszélye hatványozottan növekszik a cukrosodás, utóérés(?) adta előnyökkel szemben(mennyiségi veszteség).
A linkek is sokat dobtak hozzá, a formára hasonlo kettö magozónak elég nagy az árkulonbsége (120 és 39 ezer) .....
Majd felhívom az eladókat.
1 zzakkrumpli, a leirasodat nem találom , pedig 2018. közepéig visszanéztelek (nem keveset posztolsz 😉) , megkösszöném ha átküldenéd vagy megüzzenéd hogy mikori posztok között keressem!
Egy valamire , viszont rájöttem....a gyumolcszúzó szárvégem telhesen más mint a tieitek, lehet ez a gond a magtöréssel....
Holnap almát készülök cefrézni, majd főzni. Az alma golden. Most jött ki a hűtőházból, ránézésre és kóstolásra étkezési minőség, de nyilván nem a fáról szedett friss hatás. Hogyan változik az alma cukortartalma 7-8 hónap tárolás alatt? Vajon nő (utóérés) vagy változatlan vagy csökken (bomlik az idővel) ?
Én is egy neoprimitív, saját gyártású készüléket használok. Kb 100 kg/óra lehet a kapacitása. Többféle rostát vágtam hozzá. Én nagyon kicsi mennyiségekkel játszom, de lusta vagyok. Így ez megfelel nekem. Kocsmai boros badella, meghekkelve...
A profi gépek tartósak, de az áruk az eget veri. Az endrepp által említettet sokan dícsérik, de be kell szerezned egy szőlő szemezőt mellé. Használtan ki lehet fogni. Így nem kerülne többe(sokkal) mint az olasz gép. Hasonló elven magozok én is, csak az otthon fellelt dolgokat használom.
A bemutató videón nem nagyon mutogatja a gyümölcs állagát!:( Láttam dolgozni ilyet, keményebb gyümölcsöt háromszor is átengedtünk, akkor is maradt hús a magon!
Nem tudom milyen messze van hozzátok a hely ahonnan el lehet hozni 150000Ft kaucióért+ 14000/nap(?) kipróbálásra, végig kell gondolni. Odaadnám az enyémet, messze vagy!:)
Feltűnt, hogy az agrowebshop a magozónál ezt írja:
"A terméket telephelyünkön kitudja próbálni, ezért visszavétele a terméknek, (ha használta, üzembe helyezte ) a mindenkori napi bérleti díjnak megfelelő összeget felszámolunk."
Ebből engem a napi bérleti díj ragadt meg... van ilyen kölcsönzés? Nem találok róla infót... Valaki?
Meggondolandó tényleg beszerezni valamit, aztán kerülgetni egész évben, bennem is felmerült már, hogy eladom, amikor a pincében rendet raktam tavasszal, nem használom ki.
Szerintem az a mennyiség amit említettél nem indokol akkora beruházást. Én az ezekkel egyszerű eszközökkel egy 200-as hordóval egy bő óra leforgása alatt kényelmesen végzek (mosással együtt,a válogatás már szedéskor megtörténik)
Nem tudom mivel pépesítesz, egy habarcs keverő biztos nem töri meg a szilva magot, esetleg pár darabot, utána át lehet szűrni, önteni gyümölcsös rekeszen, így leválasztani a magot. Ez nekem bevált. 150kg 1óra onnan, hogy nekikezdek, odáig, hogy el van mosva és pakolva, szóval olyan 200kg/óra körül lehet kalkulálni. Kökénnyel is megbirkózott, ügyes konstrukció, amit ad hozzá habarcskeverő, az is egy kellemes darab. A kivitelezésnek vannak enyhe szépséghibái, csúnya hegesztési varratok, vékonyan festett részek (csak a gyümölccsel érintkező részek saválló, a többi nem), de összességében korrekt holmi, a saválló részek igen szép minőségűek, a perforálás is jól ki van találva. A darálójukat is kipróbáltam, az is becsületes konstrukció, de az nem tetszett annyira, visszavittem.
Én pépestem, kierjedés után a mag lent marad a cefre alján, amennyiben nem azzal főzők átmosom és mehet a kazánra a télen. Itt van a gépem, nem töri a magot, 20q-t 1 óra alatt, csak legyen hozzá ember aki eteti!:)
Ez a szilva már egészben erjedt 2 hetet, puhább, mint a friss, de a darabossal sincs gond! (ne kérdezd, hogy mennyibe volna, szezonra már nem lesz kész!)
Én két legyet szerettem volna egt csapásra ,a tavalyi brutál mennyiségü szilva feldolgozás elvette a kedvem...A közel egy tonna szilva cefrézési idejének a legtöbbjét a szedés és a kézi magozás vitte el...ha nem magazom ki , akkor a pépesítésnél törik meg jó eséllyel a mag , és az még problémásabb .... Drágának találom én is ezt a készüléket, ezért kérdeztem meg... Nem ragaszkodnék a mechanikus meghajtáshoz , csak gyorsítsa meg a folyamatot...Ti milyen technológiával magozzátok a szilvát? Tudtok valami okosat ajánlani?
Magáncélra, kisebb mennyiségekre tökéletes. A darálóhengerek alumíniumból vannak, a mag kikoptatja, elveszti az éleit, nem kapja el a gyümölcsöt. Ipari célra, nagy mennyiségekre komolyabb gép kell.
Elég érdekes......Tipikus magyar mentalitás, mindenki az orráig lát és a saját gesztenyéjét sütögeti. A dolog komplexitását nem akarják felismerni, a közös érdeket képviselni, a médiának újfent sikerült megosztani a társadalmat.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha kisüsti eljárással készül, nem valószínű, hogy ilyen magas alkoholtartalmú középpárlatot tudnak kinyerni. Egyutas főzővel inkább. Még kérdés, hogy mennyire "rugalmas a főzdés: felénk van olyan aki 50-re főz mindent (kérdezés nélkül), mert így valamivel egyszerűbb az elszámolás...
Ne adj isten, fórumosan cefrézted. Akkor Jó lenne a pálinkát úgy 84-86 fokosan haza vinni. És 3 hónapig pihentetni sötét pincében, majd kihígítani, utána -4 fokra hűteni, aztán kávéfilteren átszűrni. Aztán minimum 3 hónapig, de inkább tavaszig ismét a sötétben pihentetni. Jövő ilyenkor biztos nyerő itóka lesz. Aszalt meggyel tudsz készíteni ágyast is.
Most észleltem, hogy főzeted és nem főzöd. Ebben az esetben nézd meg több hozzászóló véleményét ami alapján döntesz, ha nem"kóser", és ha tudod, végigcsinálod amit az előzőekben javasoltam.
A megítélés szerintem nagyon szubjektív is lehet. Nem lehet egyszerűen kimondani, hogy a meggy X alkoholfokkal mutatja meg magát a legkedvezőbben. Sok tényező (időjárás, a gyümölcs cukortartalma, savszintje,érettségi állapota, cefrézés stb.)befolyásolja , hogy az adott pálinka milyen szeszfokon leginkább élvezhető. Ha van kedved és időd, némi pihentetés után kísérletezd ki. Pl. indulj 48-ről és kóstolás után hígítsd egyre kisebb alkoholfokra míg el nem éred a számodra megfelelő ízérzetet(ez lehet akár 40 -42 térfogatszázalék, de vigyázz az opálosodásra az alacsony értékeknél!
Sziasztok! Megvolt a meggy betakarítása, már szépen dolgozik a hordóban, jövő héten tervezem főzetni. Arra gondoltam, hogy alacsonyabb alkoholtartományban tartanám, inkább amolyan desszert pálinkát szeretnék belőle, hölgyek számára is kellemes italt. Mi a tapasztalat, a fenti célra a meggy (nagyszemű, talán érdi bőtermő) hány százalék körül mutatja igazán barátságos arcát?
Azt ne tartogasd sztem, ha nem tudod hatékonyan hűteni, a 3hét kb. 17fokot jelent, csak a hasamra ütöttem, de ilyesmi lehet.
Azzal lehet húzni az erjedést, hogy az induló élesztő mennyiség csökkentve van, mondjuk 10gramm/hl, de pont az epernél nem mennék ebbe bele, persze ez az én álláspontom, azért kíváncsi lennék, hogy a tieddel mit hozol ki belőle. Savat biztos használnék. :)
Ezzel egyetértek. Én próbáltam sav nélkül is már kétszer, az egész nagyon romlékonynak tűnt, ectesedett is. Tavaly savaztam, sokkal nyugodtabb voltam. Némi ectesedés így is volt. Idén a sav mellett adok neki kevés aszkorbint is.
Nem akarom rögtön főzni, szeretném ha 3hetes cefre lenne.
Mert gyorsan kiforr egyébbként. Ennél talán nem használom a pisztóriuszt majd.
Lehetséges. Fontos kiindulás, hogy mérjünk. Elég érdekes egy gyümölcs. Amit én cefréztem egy éve az a nagy melegben aszalt volt és nagyon nagy cukorral. Előtte egy évvel kínlódtunk hogy nem akart elindulni és csak élesztőtápsóval volt hajlandó . Félve írom, hogy ennél is nagyon fontos a sav. Jellemző a cefre hiba az faepreknél.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Aki a kolomp előtt, az is. Megboldogult nagyapám egész életében juhokat tartott, a kolomp a megbízható, nyugodt példányok nyakába került. Ők ált. a nyáj közepén haladtak. A renitens vágtázók szédelgők haladtak elől. A vezérkos is a tömegben haladt.
Persze értem a hasonlatod, csak ezt a birkákkal nem közölték:)!
A videó megtekintőitől előre is elnézést kérek , de az örömet adó csordára muszáj ez linkelni bár ha csak 1:30 ig tart a nézés az nem problémás. :o) https://www.youtube.com/watch?v=j_FpdOm4_2I
Pofám egyébként leszakad, bele merészelek szólni ("hogy kerülsz a képbe"), felvázolom a sztorimat, mellétéve amit tapasztaltam, amit következtetést levontam belőle, a válasz szakmai szempontból zééró, egy halom sértéssel. "Ez fórum megér ennyit! " Lófaszt, nekem nem.
Te írtad, hogy van a cukrozás pozitív hatása, én meg azt, hogy optimális esetben nincs, ill. ezt tapasztaltam. Erre Te a párszem jbirs párlatomból levontál egy általánosságot.
Nekem nem kell magyarázkodnotok, legfeljebb saját magatoknak. Azért írom így, mert nem is Te voltál az aki annyira ágált a cukor ellen(nem értem ,hogy kerülsz a képbe),mindegy. Megtanulhatnánk már végre nem a sorok között olvasni,nem mellébeszélni és falkában vonítani, Ez fórum megér ennyit!
Értelek, nekem egy versenyen 14/13 érem volt, nagy része cukor nélkül. Egy volt ami tényleg nem sikerült. Szerintem inkább ebből kéne levonni a cukrozást, nem egy olyan tételből ami mögött nincs tapasztalat.
Én ismerem a birs sztoriját, szó sincs víz ivásról. :)
Úgy jártam, hogy nem tudtam semlegesre főzni a birs cefrét, illatos volt üst nyitáskor. Téma volt régen, hogy sok az aroma, nincs elég szesz, ezért kell erősíteni, hogy ki lehessen főzni. A következő adagot felvizeztem, a fűtést visszavettem, 40perccel tovább főt, semleges lett a moslék. Szóval elég összetett ez, hogy milyen lesz a végtermék, esetleg egy technológiai hibát old meg az erősítés, ebben az esetben egy A/B módon elkészített cefre sem fogja megmutatni az igazi okot, hogy miért lesz finomabb a cukrozott. Mert ilyen is volt már, cukros kajszi, kontra mentes, a cukros javára ítéltetett meg.
Corner elég részletesen kifejtette. És újabb pozitív oldalát ismertük meg a hozzáadott cukornak. Ezt már nem is kell tovább ragozni. Engedd el magad, lazíts!
Idén én sem rakok semmibe, látod, pedig nem beszéltünk össze. Csak eltelt sok-sok idő. És engem nem ízlés zavar, mert a sajátomat ismerem, ha nem az a szlogen, hogy HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ. Bakker, ennyi év után illene kipróbálnom:)!
Mint a bodzavirág. Aztán birsbe szeretem ha van, és szeszesebb a végtermék, de ez nem az általános, inkább egyedi, saját ízlés. Többi gyümölcsnél max az elején fél kiló a 120 literes hordóba. Már. De ehhez idő kellet.
Próbálkozni kell, tapasztalni, ha valaki tenni akar bele, hát tegyen. Vagy ha van lehetőség, kipróbálni így is, úgy is.
Kevésbé lesz romlékony az egyébként gyenge cefre. Akik nem egyszerre cefréznek, nem pépesítenek rendesen, nem főzik azonnal, melegen tárolják, jobb pálinkájuk lesz cukorral. Vagy legalábbis lesz, mert nélküle bedöglik az egész, körte például. Szép a cukor mentesség, ha minden egyéb a helyén van, vagy pl. szőlőnél, szilvánál, az bírja, de faeper pl..
Nem teljesen ördögtől való......Ha utánaolvasol meglátod, van pozitív és negatív hatása is a cefre tekintetében. Nagy általánosságban max. 3 % még túlzottan nem kifogásolható.
Alapos organoleptikus viszgálat után igen. Válasz ki egy olyat, amelyiken rajta van a fedél. Hirtelen kapg le a fedelet, és belehajolva jó mélyet szippants. Ha csak kicsit is gyanús a "buké", hagyd a p.csába.
Nem, nem sikerült. Mindenütt csak teherautó laprugók vannak.
Mindegy milyen cukor, tiszta szesz keletkezik belőle. 1kg cukorból, 1 liter 50%-os. Van egy cefréd, ami ad 5liter pálinkád, 5kg cukorral lesz 10liter pálinkád, de az aromád nem növekedett, tehát lesz egy hígított valamid, mintha borból fröccsöt készítenél. Innen te döntesz. :)
Az élelmiszeripari hordók is tudnak rendkívül büdösek lenni újonnan. Pl. a debreceni gyártású szürke hordók.
Ki kell szellőztetni őket. A gyógyszergyáriból meg a büdöset nem szabad megvenni. Ott sérült zacskó lehetett vagy hasonló.
Voltam újrahasznosított műanyagtermékeket gyártó üzemnél szürke/fekete habarcsvödröt venni, hát ott volt sérült kukától kezdve mindenféle alapanyag. Van aki meg ilyen fekete malterosládában kolbászhúst kever...
Én is láttam ilyeneket gyógyszergyárban, azokban olyan sok rétegű papír zsák volt, aminek a belső rétege fólia és a nyílás többször visszahajtogatva van levarrva. Az Joker-Pack-nél is ezt mondják, hogy közvetlen nem érintkezett anyaggal. Ez alapján te használnád cefrézésre?
Ezt a fajta "köttsögöt" ismerem. Gyakorlatice egyszerhasználatos csomagolásnak tekintik a gyócceriparban. Köztitermékek szállítására való. Még tesznek bele 1-2 polietilén zsákot, és egy fényzáró fóliazsákot. Azért a szagosabb matériák keményen átjárják. A teteje egyébként masszív, mert 5 teli edény is egymásra rakható - raklapos rakaszolás.
Ha azt mondod, hogy a megfelelőt kell használni, akkor annak már csak elméleti jelentősége van, hogy mennyi a kockázat, ha nem azt használja valaki.
Hogy milyen hatások érnek minket és azokkal milyen fontossági sorrendben foglalkozunk, biztos tartalmaz anomáliákat, te eligazodsz ebben a kérdésben, de azok, akik nem, pl. én, valószínűleg akkor járnak a legjobban, ha szabálykövetőek, akkor is, ha ez néha túlzásokkal jár.
Nem (jól) értelmezted hozzászólásomat. A megfelelő műanyag tároló edények használata nem kérdés. Úgy vélem,hogy irreális képet alkotsz az egészségügyi kockázat jelentőségéről, holott százszorta nagyobb problémák sújtanak bennünket (nem rizikófaktorok) nap mint nap. De amiről nem tudunk az nem fáj.......
Vettem már én is olyan 60 literes ballonokat használtan, amire azt mondták, hogy cefre volt benne tárolva, de a szag nem cefreszag volt ( vagy gumicsizmát erjesztettek benne). Az első év után viszont cefreszaga lett, hála nekem. :)
"Újszerű állapotban" Azaz használt, ki tudja, mi volt benne. (Tudom, írja az élelmiszert, de nem bízom bennük. Egyszer vettem tőlük használt hordót, azt is cefrének hirdették, vegyszerszaga volt. Mondjuk én piszkos vizet tárolok benne, annak mindegy.)
Lényegtelen ki miben cefréz, elég, ha a választás lehetőségéről tud valaki aki ide téved.
A kapott információk alapján eldönti, hogy a pöcegödörben vagy ezüsttálban végzi el.
Nehéz azzal vitába szállni, hogy kb. ugyanazon árért, kis utánajárással magasabb követelményeknek is megfelelő edény beszerezhető, akkor azt érdemes választani, ehhez nem kell előadás, de még érettségi sem, laikussal is bármikor beszélgetek róla. :)
A műanyagok környezetszennyezése és egészségügyi hatásai még mindig nem eléggé feltárt terület.
KB 100 éve élünk együtt velük, ami igen rövid idő az emberiség életében.
Egy biztos, hogy komoly kockázati tényező. Nemrég olvastam hogy személyenként és havonta egy bankkártyányi mikró műanyag mennyiség kerül a szervezetünkbe.
Én annak a híve vagyok, hogy feleslegesen ne terheljük magunkat, így is ér egy csomó olyan behatás minket amit 100 évvel ezelött nem ért.
Ha fűthető-hűthető, keverős savállóban szeretnél erjeszteni, akkor elég mélyen zsebbe kell majd nyúlni. Magánfőzőt nem is ismerek, aki ennyire profi dolgokba gondolkodik. Bár valószínű, hogy ez csak az én hiányosságom.
Nyilván van egy ilyen oldala is a dolgoknak, de ha a te szakmai véleményedet kellene ország-világ elé tárni, hogy azt a tanultabbak, szakértőbbek is elfogadják, te mit ajánlanál élelmiszeripari célra?
Évekig hallgattam előadást a műanyagokról (egyetemi oktatóktól), és nem a kioldódás veszélye a túlsúlyos probléma, sokkal inkább az előállítás, és a használat utáni újrahasznosítás, lebomlás.A mindennapi életviteleddel sokkal több mérgező anyagot viszel be a szervezetedbe, minthogy műanyag cefrés hordó szindrómával orvoshoz fordulj. Ez egy hosszabb téma ..........laikusokkal nem szeretném ezt vitatni.
Túl. Talán jobb, mintha alul lenne lihegve, amit nem látunk az nincs alapon. Pálinka, hagyomány, hungarikum, ősök, aztán olyan kannákból kerül elő a tanyán a szesz, amiket már apám kiselejtezett, alkohol nem fertőz alapon. Persze olyan elő párlatos, hogy nem az ethanol a legkomolyabb kihívás az edénynek. Valahol el kell kezdeni. :)
Ez jó, így a krónikus mínuszoló nem tud érvényesülni.
Lehet, hogy most plusszolni fog. :)
Valószínű egy fel nem tárt, egyedi, ritka, gyógyíthatatlan, bakteriális, mutáns korokozó fészkelődött be az agyába, sajnos neki már a pálinka sem segít. :)
Mínusz az jó ebben a melegben, van egy saját mumusod, lehet, hogy ez maga a digitális spiritizmus, bizonyíték a túlvilág létezésére, nem asztalt táncoltatnak a szellemek, hanem mínuszok kigyújtásával üzennek a mennyország nevű háttértárból .:)
Nekem nincs gondom ezekkel, ha alkalmasak papíron, de tárolni pálinkát ilyesmiben nem fogok, ez inkább ízlés kérdése, ahogy műanyag pohárból sem iszom semmit itthon, függetlenül attól, hogy alkalmas-e. Szűrni, szűrtem PP szűrőn, de kidobtam azt is már a folyamatból. :)
Szerintem is úgy tartja mindenki, ahogy akarja, csak ne kínáljon meg vele, ha mindenféle lim-lomba volt tárolva. HDPE még elmegy, de sokan erre is szrnak kb.
Mili70 te írtál a gyógyszertári pille palackos alkoholról, amit még én amúgy sose láttam , és nem is szándékszom. Amit én hallottam a Szent István egyetem élelmiszer tudományi karán , hogy alkoholt nem jó műanyagban tartani semmilyenben sem . Én ezért vettem a saválló tartályokat , meg üvegballonokat. Tőlem mindenki úgy és abban tartja amiben akarja az italait , én is úgy tartom ahogy nekem tetszik , műanyag hordóim élelmiszeripariak , de előbb utóbb megajándékozom magam hűthető fűthető keverős saválló erjesztő tartályokkal is .
Szélesebb is a porszívóé, de a felhozott példák sem ilyen dimenziójúak, a fűnyíró, motoros fűrész visszahúzója meg rövidebb, rugósnál kellene alapanyagot venni hozzá.
Keresek 4-5mm széles, 1-1,5mm vastag rugóacél szalagot. Legalább 5 méter kellene. Régebben felhúzós játékautók, régi felhúzós vekkerek jó "forrásnak" bizonyultak.
Emiatt ne aggódj, mindegyikünknek van müa.hordója. Viszont ha ezek után vásárolunk, már tudni fogjuk mit kell nézni. Meg 50% az esély, hogy a meglévők is megfelelőek.
Az erjesztő edények (hordók, tartályok) anyaga saválló acél, vagy élemiszeripari anyagminőségű műanyag legyen. Más anyagminőségből készült edényekből a cefre kellemetlen íz- és illatanyagokat, valamint káros anyagokat oldhat ki. A hordót, vagy edényt megfelelőképpen tudnunk kell zárni, úgy, hogy a benne túlnyomást okozó gázok szabadon tudjanak távozni, de a külső levegővel ne tudjon érintkezni a cefrénk. Ezért a hordók légmentes zárású tetővel, és kotyogóval rendelkezzenek. Használat előtt az erjesztő edényeket alaposan el kell mosni, a hordókat max. 70 %-ig töltendő cefrével.
Egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, többnyire a palack alján található.
1 - PET/PETE Polietilén-tereftalát
A gyártók óvnak minket az ilyen típusú PET palack többszöri használatától, mert az igénybevételtől apró repedések keletkeznek a műanyagon, amiből a káros anyagok az élelmiszerbe szivároghatnak. 2 - HDPE Nagysűrűségű polietilén Biztonságos műanyagként van számon tartva.
3 - V vagy PVC Polivinilklorid Egészségre rendkívül káros műanyagfajta.
5 - PP Polipropilén Biztonságos műanyagként van számon tartva.
6 - PS Polisztirol Veszélyes műanyag típus, mert sztirolt bocsát az ételbe, italba.
7 - BPA- Biszfenol-A
Ide vannak sorolva minden más olyan műanyagok, amelyek nem sorolhatók az előbbi kategóriákba, illetve az 1-6-ig jelölésű műanyagok valamilyen keveréke.
Összegezve a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt anyagminőségű palackokat kell használni.
A jeges palackok cefrébe rakása előtt nem árt citromsav-víz oldattal (1:10) fertőtleníteni.
Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció zajlik le, így kevesebb a kozmaolaj, és észter képződik, tehát az alkoholkihozatal is jobb lesz.
A PET palack egyszer használatos, annak még vízzel sem ajánlatos az újbóli megtöltése, nem kéne minősített, élelmiszer tárolásra való HDPE edényekkel összekeverni.
Nagyon meggyőzőnek tűnik, szerintem ezt fatüzeléssel nem lehet produkálni. Milyen távolságra van az üst fenekétől?Te csináltad a szabadkai mintájára, vagy "gyári"?
Jó az , csak én egy barom vagyok és kísérletezek majd úgy is , én ágyasokat érlelek majd bennük ahhoz meg kell tisztítani a tartályt pont ezért vettem azt a fajtát , mert mákosat is akarok majd , meg gyógynövényest azok után meg kell a szivacs meg a trisó meg sika sika. :o) Sima pálinkát üvegben tartok majd 5 literesekben kezdetnek aztán majd kisebbekbe. .
Köszi , úgy tervezem pár hét és remélem majd a darabokból össze dobom ilyenre , bár segítséget fogok kérni az tuti . Bár előbb 5 db vízszűrőt szerzek be és szerelek fel , mert a vízre érzékeny a drágassszág és vezetékes vizem túl vasas , és túl kemény .
Akkor az már pezsgő lenne , de el kell hogy keserítselek nem működik , viszont a első képeim közt az üst mögött látható egy működőképes fiatalabb is , bár idén még nem volt bekapcsolva.
Járok okj képzésre pálinkakészítőnek , meg voltam a Szent István egyetemen is bár csak ilyen félnapos " képzésen " és már hallottam ezt azt mit mutattak ki labor vizsgálatok élelmiszeripari műanyag kannákban tárolt alkoholokból. Inkább várok úgy sincs még se cefrém, se pálinkám meg amúgy se szeretem a teflon szalagot használni még sima vízhez sem. Meg vannak üveg tartályaim is , meg a csaphelyére van gyári saválló szivárgás mentes záró dugóm is.
Ez egy régi szódás gép , kb 90 -100 éves közt van , eredetileg kerekes volt tekerős , aztán át lett alakítva elektromossá és láncokat tekerte a motor , és így keverte össze a szénsavat a vízzel.
Köszi kocal próbáltam , de a csap így is felfelé áll és nem le , teflonszalagot nem kezdi meg az alkohol ? Na hétvégén megyek majd főzdébe és majd ott meglessem , ott is ilyenek vannak csak nagyobbak és vastagabbak .
Juj , köszi azért az már túlzás lenne legalább is remélem , pár nap duzzogásra számítók meg arra hogy az új drágaságot simizhetem majd csak , és kell is mert tiszta kosz a gép. Azért biztos ami biztos félig nyitott szemmel alszok majd. :o)
Meg hát (drágám tudom hogy menyire szereted a lekvárt , ezért vettem egy lekvár főzött mert szeretlek , de mivel tudod hogy smucig vagyok több funkciós gépet vettem ).
Mindent szabad , én az agrowebshopban vettem , az ár az méret függő , még márciusban ígértek borászati boltban 25 litereseket 18 ezerért csak hát nem érkeztek meg :o( :o( , ezek is 25 literesek és 25 ezer , bár szokott lenni akció is most csappal szenvedek teljesen becsavarva nem úgy áll ahogy kéne .
Na akkor majd a kék zöld foltjaimat lefényképezem majd , már ha fogom tudni mivel fegyverestestületnél van az asszony, és hát neki meglepetés lesz , bár saját pénzemből van .
Sziasztok! Hőszigetelést szeretnék, az üstházam köré, mivel nagyon melegem van. Az ide vonatkozó régebbi hsz.-okat már átböngésztem, alukasírozott kőzetgyapot termékeket néztem. Szerintem a városomban nem kapok ilyet, mindenképp rendelni kell, valahonnan. Ezt az oldalt találtam, hosszas böngészés után: https://www.szigeteloplaza.hu/kozetgyapot-88/kozetgyapot-alukasirozott-lamellek-94
30-as, vagy inkább 40-es legyen? Esetleg valaki tud ennél jobbat, illetve olcsóbbat? Kicsit drága. Azt is olvastam, hogy a külső alumínium borítás ezen 100 C-ot bír. Nem tudom mennyi lehet a lemez üstház hőfoka, meg mennyire is szigeteli a hőt ez az anyag.
Ha betekerném az üstházat kívülről mondjuk a 30 mm-essel, és hőálló alumínium ragasztószalaggal rögzíteném, meg a tetejénél is, hogy ne porozzon, lenne valami baja hosszú távon, vagy nem megy át 100 C a külső alu bevonatig? Nincs tapasztalatom ilyesmivel. Vagy legyen inkább a 40mm-es? Télre leszedném róla, hogy fűtsön is, jó lenne, ha nem esne szét leszedéskor és másik nyáron újra fel lehetne tenni, de ilyenkor nem jó, ha fűti a környezetét.
Nincs problémám, főleg az édes ízű magokkal, de nem volt még annyi (vagy olcsó!) barackom, hogy csak a saját tapasztalatomra tudjak hivatkozni. Anélkül meg nem akarok véleményt mondani!
Elég a c18 is, barátom azzal fűt, nem panaszkodik az időre. Én a 24-est kedvelem. Nyomáscsökkentő lehet ipari, de elég egy állítható is. 30 2801437. Ettől többet nem tehetek. Perverzek kíméljenek.
Eddig fával fűtöttem (adott volt, és nem került semmibe) de nagyon beleuntam, kényelmetlen és van egy rakás hátránya. Az anyagiakkal járó (többlet)költség megér annyit, hogy ne küszködjek tovább. Van készleten egy 24KW-os Beretta és szintén 24KW-os Brava kazán égőfejem átfűzésre várva, de lehet a Corner "féle" mellet döntök. Még gyűjtöm az infót.
Papírján annyi volt, de lehet, hogy 19, nem érdekelt nagyon, csak érdekességképen fényképeztem Szabadkán a piacon. Az enyém, ami hasonló, veri a 20kW-t is!:)
Ami itt lecsapódott, hogy akinek szőnyeg égője van, nem reklamál többet, ha túl kell méretezni a fűtést, ezek verhetetlenek. Nekem egyszerű kínai zsámolyom van, tökéletesen megfelel. Szóval a konstrukció többi paramétere határozza meg, hogy indokolt-e bekeményíteni. :)
Én használtam c-23-ast is, meg a feltett képhez hasonló (itthon gyártott) égőt. A tapasztalatom, hogy a szőnyegégő kisebb felületen adja le a teljesítményét, nagyobb a leégés kockázata, az üstházon belüli levegőkeveréshez a nyitott ajtó kevés, a huzatszabályzót is nyitva kellett tartani, ott meg rengeteg hő távozik a szabadba. Nagyon közel az üst aljához sem tudod tenni (DES), mert borításnál eléri a fenék. Pár főzés után visszatértem az általam gyártott dupla karikáshoz, ami 2 db. élében állított kis méretű téglán van. Saját tapasztalatom, ezt használom nem kevés ideje, nem találtam jobbat, gazdaságosabbat, esetleg a fatüzelés, de nincs időm az állandó felügyeletre.
A c-23-asom eladó, lába is van, megkeresem, lefényképezem!:)
Kérdésem konkrétan az égőfej konstrukciójából adódó esetleges különbségekre (előnyök, hátrányok) reflektált. Tehát kazán szőnyegégő kontra a előzőekben feltett képen látható égőfej (természetesen azonos KW esetén és gáz használatánál). Van ezzel kapcsolatban valami tapasztalat?
Végeredményben ugyanúgy mint kazán égőfejet ezt is át lehet állítani.... Azonos teljesítmény mellet, van-e előnye az egyik égőfejnek a másikkal szemben (ha ugyanazt a gát égetem)?
Ez nem lesz egy takarékos rendszer, nem érdemes ezt a szempontot nagyon kergetni. Pont ahogy írod, fűti a környezetét a felület és távozik a hő a füstgázzal, ez a veszteséged, nem tudsz a fűtés szabályozásával ezen változtatni, optimálisan kell fűtened, nem pedig kevésbe vagy jobban. A konstrukcióból adódik, hogy mennyi hő jut az üstbe és mennyi veszik el.
Próbáltam emailt írni. Az outlookhoz dobott ki, nem jött össze. Beállítások, tapasztalatok érdekelnének nagyon.
Mindenképp az ajtón szeretném betenni. Az elforgatást megoldom. A Egy c18 az kevés lehet? Bár lehet, hogy egy ipari reduktor mellett teljesen mindegy, azzal leszabályozható a kívánalom szerint, bár nem értek, hozzá.
A gázzal még nem fűtöttem, azzal nincs tapasztalatom. De rájöttem, hogy a felesleges hőveszteség csökkentése viszont nagyon sokat számít, jelentősen csökkenti az energia szükségletet, és sokkal kevésbe van a főző mellett meleg. Általánosságban úgy gondolom, hogy adott folyadék felmelegítéséhez, adott energia szükséges, akármiből is viszem be. Talán fontosabb lehet még a szabályozhatóság a folyamatban.
1zsakkrumpli köszönöm a képet.De nem akarom túlbonyolítani, és a szakértelmemnek is határos. Legegyszerűbbnek egyelőre egy ipari reduktor tűnik, amellett döntöttem próbaképpen. Fúvókák vannak, azt már megérdeklődtem, 200Ft/db.
Valami ilyesmire gondoltam, 17kW és az egész alját melegíti, a java levegő előkeverés az üstházon kívül történik, nem kell a füstcsonk huzatszabályzóját nagyon nyitni max teljesítmény mellett sem!
A c-sek biztos jók, nekem c24 van, több mint elég.
Mikor ürül a palack, vagy hidegben dermed le. Diszperzites vödörbe teszem, meleg vízzel felöntöm. A fúvókákat kicseréltem pb-sre. Az ajtón nem fér be az égőtálca, csak ha beforgatod, ehhez speckó csövezés kell, nem állhat merőlegesen a tálcára. A láng távolsága is fontos az üsttől. Stb. Ha több infó kell, privátban kereshetsz(email), nem egy perces dolog.
Még annyi javaslatom lenne, hogy a pirossal bekarikázott linket ki kéne venni. Az egyik nem működik, a másik idejét múlta (otthon pálinkafőzés jogi háttere)
Nyilván meg kéne kérdezni Cloakedet, hogy hozzájárul.
Ezek az írások tényleg nem válnak közkinccsé, de később bedolgozom majd a lényeget a magyar Wikipédia megfelelő helyeire, annak szerencsére már érzékelhető hatása is szokott lenni. Valamivel azért kínosabb hazudni vagy hülyeségeket beszélni, amikor közismert helyen, jól forrásolva le van írva a dolog :)
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a tieddel (leendő) azonos térfogatú, gyári, már bevált pálinkafőző(pl. Pálinka Mester 98L) erősítő feltét paramétereit felhasználva alkotnád meg. Ilyen formán nem kell kísérletezgetni, és kevés az esélye annak, hogy valamit nagyon eltolsz.....
Tamási Áron szülőházánál kínáltak meg körte-szilva vegyes pálinkával. A körtét nyomokban sem lehetett felfedezni benne, de egyáltalán nem volt rossz. A házigazdánk szilvájáról inkább ne beszéljünk... ;)
Keveset kitöltesz és hagyod elpárologni. A cukor nem párolog, ott marad. Ha nem marad semmi, akkor nem cukor. (Simán kinézem belőlük, hogy kicsit megcukrozták.)
Próbáld ki, hogy átszűröd fehér szűrőpapíron. Ha a papír kiszárítása után kékes elszíneződést látsz, akkor kicsit rezes volt a pálinka. A rézionoktól is lehet édeskés az itóka.
Attól függ. A pálinka tud édes lenni, ezt a fajtát lehet nem szeretni, egyfajta kisüsti jelleg. A másik tény, hogy Erdélyben, amit pálinkának neveznek, az sok esetben pancs.
Ez tiszta, de hegesztésnél a gáz térfogatáram alacsony, műhelyben van a palack, a pb palackomat még hűvösnek sem érzem, viszont a láng hőmérséklet fontos.
Szerintem ez egy megbuherált tűzoltó palack PB-vel töltve (valószínűleg saját maga tölti)...a tiszta Propánnak igazából csak télen, 0°C alatt van létjogosultsága, mert a Butánnal ellentétben, a Propán akkor is kijön a palackból...
Az a tény, hogy "mi" többnyire tisztában vagyunk a metil-alkohol fogalmáról, az számomra megnyugtató és főképp indokolt. A bosszantó, hogy a mondanivalód nem jut el a "tömeghez" és a köztudatot manipuláló firkászok, pribékek (vissza)élnek a szenzációhajhász kisstílű kényszeredettségükkel. Az Árpád Pálinka főzőmesterét meg végképp szánom, mert nyilatkozatával és az otthonfőzéssel kapcsolatos álláspontjával többet vesztett mint amennyit profitált belőle(egy átlagos otthonfőző számára is nevetséges szakmailag.)
Már csak azon gondolkodom, melyik úton érdemesebb elindulni(?), a régin vagy az újon. Ez a nagyságrendileg szélesebbkörű, viszont az új könnyebben szerkeszthető modernebb. A legjobb lenne, ha a kettő egy lenne.
Ez egy kétrészes(nek szánt) írásom első része, ami az italok természetes metanoltartalmával foglalkozik, így a pálinka és a metanol viszonyával is. Itt már a legtöbb mindenki tudja, hogy előpárlatos pálinkától nem lehet megvakulni, de a további részletekből keveset lehet magyarul megtalálni. Ha valaki hibát talál, szóljon :)
A hasonlat nem rossz, de látod mégis volt aki eleinte úgy főzögetett vele, mire rájött, hogy nem az igazi, de már nem akart másikat venni, mert a méret neki egyébként megfelelt. Így keresett meg, hogy "nem-e lehetne-e" valamit csinálni vele? Megbeszéltük és Ő hozta rá a lézerrel méretre vágott, 2-es saválló lapot.
......Végül is így lehetett és egész jó lett...meg van elégedve vele...
Ha bele vágsz, keresd vissza mindenképpen a hozzászólásom, mert könnyű gyenge hatásfokút készíteni, konkrétan a csapda, hogy a köpenycső és a belső cső között túl nagy a hézag, 2mm elég, és függőlegesen kell elhelyezni, nem dötnve. A homedestiller.orgfórumon szanaszét szedték ezt a témát.
Ez nagyon szép, de az az érzésem, hogy ha veszek egy Fordot, abba előbb Ferrari motort, majd váltót, majd futóművet és kasznit, akkor előbb-utóbb lesz Ferrarim, egy Ferrari árának duplájáért :)
Igen néztem én is ezt a fajtát is, és talán könnyebb el is készíteni, de a tányéros mellett az szól szét szedhető és könnyű tisztítani. Emiatt gondoltam , hogy rákérdezek hátha használ valaki.
Érdeklődöm esetleg használ valaki tányéros hűtőt csőkígyós helyett? Véleményére lennék kíváncsi. A másik esetleg cefre hűtésre használ valaki átalakított hűtőgépet? Köszönöm
Baranyában a sok eső a korán érő (májusi) cseresznyét teljesen tönkretette szinte mindenkinél, széthasadtak, elrohadtak a szemek és/vagy íztelen lett. Nálam valami oknál fogva nem, teljesen ép volt (már becefrézve) nagy szemek, lédús de (tőle megszokott módon) ízes, cukor 17-es lett, ami ebben a hitvány időben szerintem teljesen jó. Későbbi (június közepén) érőn a mennyiség elmarad a tavalyihoz képest, de nem is lesz belőle olyan jó pálinka, mint a koraiból, úgyhogy nem sírok érte...
Ha őszinte véleményre vagy kíváncsi, akkor ahogy előttem is mondták "nagyon alap"...de én még hozzátenném, hogy "nagyon-nagyon alap". Mert szerintem semmi nem indokolja, hogy visszamenjünk a szüleink "kuktás" főzéseihez, amiben semmilyen rézfelület nem volt, ami a jótékony "réz-katalizációt" előidézte volna, a főzés folyamán. Persze akkor még bőven tilos volt, amihez akkoriban az alumínium kukta is megtette, meg a szomszéd gyógyszerészlány laborból hazamentett, üveg (leibig) hűtője is. Az eredményt akkor, gyerekként nem kóstoltam, de mivel mindig engem küldtek likőraromáért a közértbe, most már sejtem, hogy kb. milyen lehetett...:):)...
Persze nem mondom, hogy nem lehet benne főzni (nagyon óvatosan), mert ahogy már említették is, a rézsisak hiánya miatt, a dugulás veszély nagyon is reális...a cefrét nagyon alaposan kell pépesíteni, mert ha csak egy negyed almacsutka is felugrik, az is képes eldugítani a gőz kimenetet...de ezt rögtön észrevenni, mert lefúj a biztonsági súlyszelep. Csak ilyenkor le kell állni a főzéssel és kipucolni a dugulást...
A reklámját pedig lehet, hogy a "vállfaosztályon" dolgozó csaj írta, mert ez nem egyszerűen rozsdamentes, hanem szerencsére saválló anyagból van. De hát ezeknek ami fényes, az mind rozsdamentes. Csakhogy nem minden rozsdamentes saválló, de minden saválló rozsdamentes...:):):)...
Kevés a rézfelület, másrészt fennáll a felhabzás, dugulás veszélye, sisak (dóm) hiánya. Nagyon alap, oda kell figyelni, de bizonyára használható (bizonyos kereteken belül).
Utána érdeklődtem a Streptomicinnek, állítólag nincs betiltva, de csak karanténos ültetvényben használható, talán a Kwizda gyártja ...20WP néven van forgalomban. Szerbiából szerzik be a környék birs termelői, ott még nincs betiltva, 20 napos a várakozási ideje. Állatgyógyászati szerként kevesebb!:(
Tudom, sőt én is jártam egy időben Szlovákiába, de én végzett szakember vagyok, tudtam, milyen hatóanyagú szert vegyek, hogyan kell használni.
Sajnos a piacra termelők érdekei azt kívánják, hogy piacképes árut csináljanak, ennek az anyagi érdeknek alávetnek minden más szempontot, emiatt hacsak tehetjük, nem veszünk "bótit", piacit, amit és amikor lehet, megtermeljük a családnak, tartósítjuk, persze csak fagyasztással vagy hőkezeléssel.
Szezonon kívül meg csak módjával veszünk zöldséget, gyümölcsöt.
Ennek ára többek között, hogy másfél-kétszeres a villanyszámlánk az 1000 literes fagyasztókapacitás miatt, van kb. 1000 db. különböző befőttes-ivóleves üvegünk, amit megtöltünk, aztán megesszük, van 1000 m2-s kertünk, benne 100 m2 fólia, képzelheted, mennyi munkánk van benne, de ki nem sz..ja le.
Mikor először jelent meg a betegség, és még karanténnak számított, akkor is csak egyedi engedéllyel lehetett-hivatalosan-antibiotikummal védekezni, tudomásom szerint ma már nem.
Van egy új szer, baktériumkészítmény, kiskerteknek még nem elérhető. Nincs más, mint a réz és az Aliette.
Aztán még ott van a szőlő, a burgonya, a hagyma, a paradicsom, a szamóca, a csonthéjasok, a málna.............hja, nem könnyű manapság a kertész élete!
Borászbarátaimnál mindenhol mossák. Így az esetleges szermaradványoktól és nem odavaló gombatörzsek nagy részétől is megszabadulnak. Fajélesztővel dolgoznak.
Kivétel Szentesi Józsi, aki spontán erjeszt, Ő nem is mossa.
Rákkeltő, testnedvekben lebomlik, hát nem tudom.. A kőzetgyapot hőálló, a gyártásához használt gyanta az első felfűtés során némi büdös formájában "kiég", arra kell figyelni, hogy zárt helyen legyen, mert kiégés után porzik, 150-200 fok van az üstházban legfeljebb.
Sziasztok! Áprilisban kérdeztem 100l des főző fűtését. Megérkezett :) Endrepp mester írtad az üstházat. Le kellene szigetelni? Néztem neten:Calsitra mat hőszigetelő paplan. Jó lehet? Vannak tapasztalatok üstház szigetelésével?
Lovasberényből veszem a szilvát, egy 1200 fás ültetvényről. A gyümölcs az korrekt szép, friss szedés de a magozó darálóba mosás nélkül megy bele :( Onnan már saját hordó de sajna ez van.
Annyira nem kell félni attól a fehér hártyától, tavaly előtt kivártam mire megjelenik, idén bele húzok még jobban. Viszek belőle hétvégére, nekem favorit, 52-es, elég "tökös". :)
A galád brigád:)! Megmossák, a gyümölcs is jó, de a vizezés miatt hamarabb penészedik a teteje, mert az alkohol is véd.
Főerjedés alatt szilva nekem még nem produkálta, viszont nyáron gyorsan átfordul, és utánna gyorsan ki tud alakulni a fehér lepel a tetején. Talán a földieper volt ilyen romlékony, de azt már "túléretten" kaptam.
Egy "normális" feldolgozó üzemben rögtön az úsztatóba kerül a gyümölcs, mielőtt bármilyen gép tovább vinné .... ja és ott nem b..zil gépsorral dolgoznak. :-)
Már mint penészedés? Volt, kb 7-8 éve magozott szilvát vettem, a főnök nem volt ott, a melósok meg a szilva dupláját adták el a felvizezett cefrével!:( Ott hagytam raklapon a hordóimat, telefonértesítés után mentem érte, targoncával felrakták, itthon a szokásos élesztő, pektinbontó, tápsó után lezártam 6-7 nap után néztem rá, ki volt alakulva a lepel rajta, el is kezdett ecetesedni, de nem volt gond csak a kihozatallal.:(
Volt idő, mikor kipróbáltam, hogy kotyogó és tömítés nélküli fedővel,nem
nyomkodni a bundát,(gondolván a CO megvédi) második harmadik nap már fehér pöttyök alakultak ki. A penészesedés elkezdődött. Többet nem merek ilyent csinálni.
Üdv a mestereknek! Kaptam almacefrét az egyik barátomtól 200 litert. A cefre kiforrt. Lefőtem a felét,de az alszesz csak 35 alkoholfokon indult meg. Az lenne a kérdésem,hogy a kiforrt cefréhez tennék még pár kiló napfényt,akkor azt újra lehetne indítani élesztővel hogy nagyobb legyen a cefre alkoholfoka? A válaszokat előre is köszönöm.
Én úgy gondolom, hogy amíg tart az erjedés, bármilyen fokú, addig nincs esélye az oxigénnek bejutni a folyadékba. Ezért nem baj a kád sem, hiszen pereme annak is van és bármilyen vékony réteg elég.
A nyomkodás sincs túl sok hatással rá, hiszen hamar helyreáll a széndioxid réteg.
A pálinkánál olyan technológiát tesznek közzé, ami minden alapanyag esetén működik. Lehet, hogy szilvánál működne a kádas módszer, ezért hoztam fel a körtét, annál nem valószínű.
Valószínűleg szövegértési problémáim vannak. Egyszer csak főerjedés alattot értek, aztán meg végiget, aztán meg semmit már lassan...
A lényeg, szerintem (és nem hivatkozva másra, mint a tapasztalataimra) főerjedés után elhagyható opció a bunda lenyomkdása.
Mire példa ez, én nem nyomkodom. Habarcs keverővel az első napon adok neki és annyi. Nem a bunda miatt, azért hogy biztos beinduljon az egész anyag forrni.
"Akkor fordul le, ha a CO2 eltávozott és akkor az erjedésnek már rég vége."
Szerintem az erjedésnek akkor van vége ha a co2 nem keletkezik tovább! Ha nem jönnek a buborékok akkor leállt, vagy nem? A kalap ekkor már feloszlik lemerül, vagy nem jön vissza ha lenyomom. Ilyenkor lehet már főzni! Vagy ezt is rosszul tudom?
Hogy hová vezet? Mondjuk oda, hogy nem feltétlen nagyon fontos oxigéntől elzárni a zajos erjedés végéig a cefrét :) és a lenyomkodás egyáltalán nem árt neki, sőt! Lehet nem vagyok ideológilag és szakmailag művelt :DD
"Amikor beindítom az erjesztést akkor lazán van rajta a tető és naponta lenyomkodom a cefre kalapját. Ha már lent marad akkor főzésre kész az anyag."
Ezt írtad.
Értelmezésem (és e mondatok)szerint, addig nyomkodni, amíg lent nem marad.
Ott nagy nyitott kádban erjesztjük a kék szőlőt és naponta többször "csömöszköljük" lenyomjuk a lé alá, hogy jobban kioldódjon a színanyag meg a cukor belőle.
Letakarva csak vékony vászonnal van a bogarak ellen és mégsem romlik meg soha :)
"A főerjedés közben a felületen, laza habos bunda keletkezhet, amelyben a baktériumok könnyen megtelepedhetnek. Ráadásul ez az úgynevezett bunda megakadályozza, hogy a gyümölcs a folyadékkal érintkezzen. Ezért javasolt, hogy a cefrét naponta kevergessük meg, és a bundát nyomjuk vissza a felszín alá. Ne kevergessük viszont túl gyakran, mert az edény gyakori felnyitása a cefre romlását okozhatja. A napi egyszeri keverés éppen elég."
Nos, nem tudom, valószínűleg különbözőek a cefréink.
Nekem pl. ha nem nyomkodom a szilvám, akkor 1 nap után kérgesedik a teteje és a második nap már száraz legalább 2-3 cm-es rész.
Lehet, hogy beidegződés és a modern szakmai körök nem teszik, de szerintem jobban kioldódik abból a száraz részből is a cukor és segítek alkohollá alakítani a lenyomással.
Nem szárad ki, nedves, lucskos állagú a 4. hét végén a fejélesztő nélkül erjesztett is. Amit én láttam hogy kiszáradt, az 30 fokos helységben volt 4 hete lazán zárva, irsai, teljesen össze száradt a törköly a tetején keményre, semmi hasonlót nem tapasztaltam soha. Ez a nyomkodás egy régi beidegződés, semmi nem indokolja, viszont a nyitogatás, levegőztetés egyértelműen negatív irányba viszi a dolgot.
Persze vannak az átlagtól eltérő erjedések, azoknál eseti módon lehet reagálni. Ugyanakkor hozzáteszem, nem törvényszerű a bundaromlás még akkor sem, ha tovább van tárolva a kierjedt cefre, mint az ideális lenne.
A bunda nyomkodással kapcsolatban: sokféle módon lehet, a szakmai álláspont jelenleg, hogy az elején egyszer, főerjedés alatt legyen alaposan átkeverni, aztán lezárni és békén hagyni, eddig egyszer sem nyomkodtam bundát. Én a hordót zajos erjedés alatt nem zárom le, csak utána, kezdetben annyi gáz fejlődik, ami biztosan védi, viszont ha megindul felfelé, akkor eltömi a kotyogót és eldurranhat a hordó. Zajos erjedés után nyugodtan zárható. Ha a szabadban tartod, a reggeli felmelegedés becsaphat, mert a táguló gáz elindítja a kotyogót akkor is, ha az erjedés már befejeződött.
Csak akkor látod,hogy dolgozik, amíg még látványosan dolgozik. A vége felé már nagyon jó valamilyen visszajelzés. Akár kotyogó, akár fólia. Márpedig kotyogó esetén fontos, hogy biztos legyél a hordó tömítettségében.
Más. Nem is baj, ha nincs időd mindennap nyomkodni a bundát, hiszen csak a főerjedés alatt érdemes. Utána már inkább rizikó a bevitt levegő miatt.
Köszönöm , én kajszival 60 literes hordóba volt 45 liter tekerős fedelű hordó lazán rajta , estére meg szép tócsa körülötte és kb 10 liter cefrével kevesebb :o( , most a terv hogy 120 as hordóban 70-75 liter cefre lesz és slusz ez miatt vettem több hordót , meg a főzőbe is ennyi fér majd elvileg , jövő héten jön meg a drágaságom .
Én sem használok kotyogót, de a kezdők tipikus reakciója, hogy nem azt keresik, hol szökik a gáz, hanem, hogy hogyan kell újraindítani a megakadt erjedést.
Gyári gumi tömítés bár külön kellet hozzá megvenni , ha a cefre dolgozik azt azért látom rajta , még ha a kotyogó nem is bugyog . Azt viszont biztos hogy sok kérdésem lesz még . :o)
Én sem használok kotyogót, csak simán a fedél rá leszorítás nélkül, amíg van gázképződés így az el tud szökni a felesleg! Ha kész akkor meg le lehet csattintani, vagy irány a főző!
Én tömítéssel ellátott hordót használok erjesztésre, ami légmentesen képes zárni. A kotyogót egy átvezető gumin keresztül dugom az átfúrt tetőbe. A furat inkább legyen szűkebb, mint laza a gumi számára. Én autós boltban kaptam ilyen gumikat. A fúráshoz a leggagyibb kínai lépcsősfúró is kiváló. Óvatosan, alacsony fordulaton, nehogy "megszaladjon". A hordóba töltött cefre mennyiségével óvatosan! Az erjedés elején néhány gyümölcs nagyon hajlamos "megszaporodni". Ilyenkor a kotyogó eltömődik, a hordó gömbölyű lesz, és valami történni fog. Én egy almával már jártam rosszul. Nem mutat jól a falon az a freskó. :)
Értem , az én hordóim bilincsesek ahhoz meg jó ha van kotyogó mert nélküle lenyomja a tetőt . A munkahelyemen meg rendszeresen előfordul hogy műszak végén benyomják hogy még 1 fél műszakot le kéne tolni , így a minden napi bunda lenyomkodás hát valószínűtlen , minden másnap az viszont tuti.
Fúrd a kotyogó átmérője alá 0.5mm-rel (általában 9.5mm-es fúró kell), a furat helyére tudsz tenni egy M8-as KO csavart fejjel befelé - anya kifelé, az lezárja. A furatba simán be tudod tűzni a kotyogót, a sorjáját, ha van, el kell távolítani.
Megmondom neked őszintén, hogy én nem használok kotyogót. Amikor beindítom az erjesztést akkor lazán van rajta a tető és naponta lenyomkodom a cefre kalapját. Ha már lent marad akkor főzésre kész az anyag.
Ha elakarod rakni hosszabb időre mert csak később tudod főzni akkor a fólia+víz módszert ajánlom.
Jó reggelt az uraknak , nos egy több éves vágyam teljesült hála a sok túlórának , jön az első főzőm meg lettek új hordóim , előre is elnézést kérek mert sok kérdésem lesz majd a jövőben, pedig már régóta olvasgatom a fórumot. Nos új hordókat mivel mossam el trisós víz , vagy ultrás víz , vagy milyen ? Hordók 120as fedelesek , és a hordó tetejét csak simán kifúrjam és bele a kotyogót , vagy hogy lenne célszerű úgy hogy utána zárni is tudjam hogy ne kapjon levegőt a kotyogó lyukján ?
Az igazi "érdekességek" abban a Zsinagógában voltak, amit "pálinkaszentéllyé" alakított, habár a Békési Zoltán, már előtte sem volt "kispályás"...nem véletlen van ott a kis mozdony még a pálinkás poharain is...
......ez "csak" a bejárata volt az erjesztő csarnoknak......
......az egyik "érdekesség", egy üvegfal mögött csillogott......
Az üst ajtajába még az Ő nevét is belenyomta a német gyártó...ennek a kis látványfőzdének elfogadtam volna az árát...:):):)...