Majdnem, csak ez nem énekel, és röpülni se annyira szok, pláne nem olyan messze. A leírásodra leginkább a borzas füzike stimmel, azt nemtom, miért ilyen pici (normálisan embermagasságú), de ezer oka lehet.
1. Olyat én is szipóztam már, de ennek a levele szagtalan volt. Plusz ennek a szára erősen szárnyas, annak egyáltalán nem. 2. Ebben egyetértünk! Végre egy védett növény! :-)
Pont a múltkor fotóztam én is olaszt, be is tettem a képét ide a fórumba, talán emlékszel. A szeplőst pedig szintén nemrég fotóztam (volna), mert a képek annyira használhatatlanok lettek hogy nem is használtam fel őket, hanem elvesztek a 'Delete' gomb okozta világvégében:(
Láttam egy szépet csak úgy vadon virítani a tóparton. Fényképező nem volt nálam, megpróbálom leírni.
Lágyszárú növény, olyan fél méter magas. A levelei keresztben átellenesek, épek, hosszúkásak, a szélük kicsit fogazott. A szár elágazásai szintén keresztben átellenesen állnak, jó nagy pálhalevelekkel a tövükben. A virág szép világoslila, körszimmetrikus. Négy szirom van, de mindegyik közepén van egy kis bevágás, szívhez hasonlóan, úgyhogy úgy néz ki, mintha nyolc lenne. Négy keskeny barnás csészelevél van. A bibe kereszt alakú. A szirom töve fehér, kívül lilás. A virágok egy részének már jól meg volt nyúlva a nyaka. Feljebb már csak termések látszottak, kicsit befelé görbülő hosszú (kb 5 cm) kb 1-2 mm vastag hüvely vagy mi.