Találkoztam olyan helyzettel, faluszéle, majdnem utolsó ház. Ami van is, nem lakott, vagy idősek lakják, fogyasztás minimális. Ezt az épületet is nyaraltatásra rendezték be. A megtekintéskor 243 V-on dolgozott. Az inverter idei csúcsmérése 267 V, a tavalyi 270,1 V. Panaszkodtak, hogy kevesebbet termel a kiajánlottnál. Tetettem be velük pendrive-ot, de még nem néztük meg a statisztikát. A telepítő (állítása szerint) felsrófolta az invertert 270 V-ra, hogy valamennyit ki tudjon adni. Nem tudtam megnézni, mert nem volt kéznél a leírás.
Szerencsére nem nálam van a probléma, egy tanulmányt olvastam, ahol a túl magas feszültségért többek közt az utcában működő HMKE-t is okolják, ami furcsa nekem, hisz ezek az inverterek több nagyságrenddel pontosabban tudják tartani a kimenő feszültség maximumát, mint egy kapcsolgatható 50Hz-es trafó.
Ha jól tudom hivatalosan a forgalmazónak kellene adott régióra beállítva, és a további állítási lehetőséget tiltva átadni a berendezést, de a gyakorlatban ez nem így van.
Invertere válogatja de nem bonyolult elállítani a dolgot.
Bár szerződésszegésnek minősül, nem foglalkozik vele senki mert nehéz elcsípni.
Szóval a válasz igen, simán lehet hogy egy gyenge hálózaton egy nagy HMKE képes megemelni a feszültséget komolyabban.
Sziasztok! Napelemes rendszer telepíttetését tervezem, az ajánlatgyűjtési fázisban vagyok, volt több felmérő ember is már nálam és egyikük azzal "örvendeztetett" meg, hogy Eon területen (de talán ELMÜ-nél is) 2020. január 22-étől már nem opcionális a tűzvédelmi leválasztó kapcsoló alkalmazása, hanem kötelező. Esetleg tud erről vki itt bővebbet, vagy esetleg csak annyit, hogy igaz-e? A francnak sem hiányzik az a 100e Ft-os plusz költség...
Próbáltam kibogozni vmi hivatalos forrást, az Eon oldalán a jogszabályi feltételek között erre vonatkozóan az 54/2014 BM Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a TvMI 7.1 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv van feltüntetve. TvMI-ből már van 7.3 is, de ott még az eddigi épületen belüli 5m-es szabály szerepel.
Ezeknek a kereskedőknek nem igazán tudok hinni, mindig maguk felé hajlik a kezük. Elég ha 2%-kkal több a jutalékuk valamin és máris az a legtutibb termékük.
Egyébként azért hoz annyit, mert a kalkulátorban 80-120 % van beállítva alapértelmezettnek. Most kipróbáltam 10-300 %-kal, 6 panel (31 %) és 37 panel (193 %) a tartomány, amit kihoz, elvileg ezek megfelelő darabszámok.
Fronius Symo 6.0 3M invertert tervező programban kiválasztották, és csak 16-23 db napelem tábla (320w mono) között hozza a program elfogadhatónak. Rossz a program? :)