Szia !
En nem is ujdonsagot akartam irni, csak az altalam emlitett tenyek kisse penzigenyesse teszik a rendszert, ezt fontosnak tartom az informacio atadasanal. Mivel a hozzaszolasodban ezt hianyoltam, azert kotyogtam bele. Ami a 75W/m illeti, ez a hatarertek, amit a legoptimalisabb talajnal sem szabad atlepni! Tehat van hely, ahol a 30W/m az -az ertek, ami biztonsaggal kiveheto a szondakbol.
Udv, Peter
B.U.É.K. neked is. Örülök, hogy belekotyogtál, bár így sebtiben átolvasva nem találtam benne olyan részt, ami az újdonság varázsával töltene el.
Vagy talán mégis, - nem mernék 75W/m-re tervezni. Elég nekem az 50, így később is bátran merek a megrendelő szemébe nézni, tudván, hogy nem csaptam be. A rendszer hozni fogja azokat a paramétereket, amiért olyan sok pénzt fizet/fizetett.
B. U. E. K.
Neharagudj,hogy belekotyogok!
Ami a vertikalis talajszondakat illeti, azert az adatok es a COP mas mint a viz-viz hoszivattyunal. Ebben az esetben figyelembe kell venni a talaj tulajdonsagait /szaraz,agyagos,vizes,sziklas stb/,ami nagyban befolyasolja a furatok koltsegeit. 10kW-hoz atlagosan 2x 80m-es furat kell egymastol ugy 10m-re,amennyiben nem lepjuk tul a 75W hoelvonast meterenkent, akkor a rendszer problemamentesen tud uzemelni.
Tovabbi tudnivalo, a muanyag csonek durvan 1,2 MPascalt kell kibirnia. Valamint a mediumnak fagyalonak kell lennie/ arban nem egy olcso dobas 250-400 liter fagyallo/, mert tel derekan 0 C fok alatt van a medium homerseklete es a COP szam is a 3-as ertek kozelebe csokken. Atlagosan a fold homerseklete 15m alatt cca 10C fok. amennyiben osszel beindul a folyamatos hoelvonas, akkor a medium egy ideig 5-7C fokos lesz, majd a kemenyebb telben 1-2 C fokos lesz,mig a visszatero -1es -3 C fokra sullyed. Tavasszal lenyegeben az oszi homerseklet all be.
Roviden csak ennyit akartam okoskodni. Megegyszer bocsi.
Udv, Peter
Nagyon köszi a válaszodat a 100 mbar vákuumnál a víz forráspontja alig változik ugye? Vagy ha a nyomást vesszük akkor ca. 1013 mbarnál 100 fokos Az előzőre gondolsz ugye?
Az előbb megint rájöttem valamire, ami alapjaiban határozza meg az expanziós szeleppel és folyadéktartállyal rendelkező hőszivattyúk teljesítménytényezőjét. Nem elméleti, hanem gyakorlati dologról van szó. Mindez azután történt, hogy leszigeteltem a rendszert, és a szigeteléssel, nemhogy nőtt, hanem egy picit csökkent a teljesítmény. Hoppá!!! Akkor hirtelen nem értettem, de mostmár igen.
Alig várom a reggelt, hogy megcsináljam a módosításokat!!!
1 hűtőszekrény esetleg fagyasztóláda kompresszora mekkora vákuumot képes előállítani és mekkora m3/h levegőt képes megmozgatni ugyanis nekem 1 vákuum szivattyúra lenne szükségem néha néha üzemelne 3-4 órát max 0,2-0,5 bar levegő vákuumra, nyomás nélkül
Jól hangzana az eredeti vezérlés. Tudnálküldeni nakünk egy bekötési rajzot...egy sémát.... arragondolok hogy hányérzékelővan rajta, azok mit figyelnek.....és hogy miket szabályoz a vezérlés.
A gyártó most cserélte le a régi vezérlést Siemens gyártmányúra. Még nem kaptam meg az új alkatrész árlistát. Ha elfogadható árakat ad meg, akkor lehet érdemes lesz a főbb alkatrészeket is árulni.
No én egy darabig elköszönök. Átbattyogok haverékhez lerészegedni.
Ovatosan töltögessétek a folyadéktartályotokat. Inkább kapillárcsővel porlasszátok be magatoknak (olcsóbb). Ha rendőr elkap titeket és megfújatja az elpárologtatóját, ne csodálkozzatok, ha nagy lesz a túlhevítés.
1 bar-ral nagyobb nyomáson járattam az elpárt. Pont azon a hőmérsékleten, mint amiből a hőt vonom el. Nem volt delta té. Baszzzzuskulcs. Alig várom a reggelt.