Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Aki Alitaliaval menne Rómába,annak érdemes érdeklődnie a járata felől,mert az új menetrendjükben nagy valószínűséggel megszűnik a reggeli budapesti járat,de jegyet még lehet rá foglalni.
Amikor a Casa Olmataban laktunk, vagyis annak egy odébb lévő lakásában, akkor is otthagyhattuk a főhadiszálláson a cuccot. Szerintem megoldás biztos van. Persze a rákérdezés szokott működni :)
Köszönöm, meg is beszéltük, hogy vagy énteken, vagy hétfőn megyünk megnézni a Vatikánt. Ha hétfőre jut, akkor csomagostul kell mennünk, mert este már repülünk vissza :-(
Azt olvastam egy könyben, hogy a Vatikán árai a következők: Múzeumok + Sixtus-kápolna: 14 euro, Szent péter Székesegyház: ingyenes, de 6 euro a kincstár és ugyanennyi a kupola is. Bár a Te leírásodban a kupola már 7 euro volt. Van más változás is? Mennyi összegre számítsunk?
Az Angyalvár inkább a Vatikán közelében van, ezt érdemes figyelembe venni. Ti 4 egész napot lesztek Rómában, így valóban a Roma Passt érdemes kihasználni vagy az utolsó 3 napra vagy elsőkre. Viszont ha már a Vatikánban vagytok akkor nézzétek meg az Angyalvárat is, mert ezért az egyért visszautazni arra a városrészre, nem tudom érdemes-e. Legfeljebb a Roma Pass-t más ingyenes belépésre használjátok fel. Pl. Colosseum, Forum Romanum, és ha a tervetek megnézni a Villa Borghese-t oda is be lehet vele menni és annak ráadásul 14 euró a belépője, ha jól emlékszem. Mi ott nem voltunk, de ha lett volna több időnk azt is megnéztük volna. Persze a te döntésed melyik nap mit néztek meg, csak mi elég fáradtak voltunk tényleg sokat kell gyalogolni, hogy minnél több nevezetességet lásson az ember.
Tudna segíteni nekem valaki abban, hogy hogyan jutok el a Hadrianus Villához? A Tivoli felé vagy a Tivoli felől (után) érdemesebb és busszal vagy vonattal?
Valóban nincs messze az igazság szája, ha a Colosseumtól jössz a Victor E. emlékmű túloldalán van ahol fel lehet menni a Capitoliumhoz is, tovább kell menni picit lejt és kanyarog lefelé az út, pár perc séta. Biztos belefér az első napotokba, mert az csak pár percet vesz igénybe (ha nem áll előtte hosszú sor). Fényképet is gyorsan kell készíteni, mert áll ott egy emberke aki tereli tovább a túristákat.
Nem tudom mennyire érdekel téged, de nekem tetszett a Romolus és Remus kis szobra is. Elég olcsón sikerült venni a Colosseum lábánál a Forum Romanum felőli oldalon a zebránál árulta egy srác, aki 5 euróért oda adta. Csak azért írom le, mert valahol 20 euróért volt kitéve vagy 15-ért. Persze abból is engednek, csak ennyiért sehol sem akarták adni. Érdemes alkudni, mi pl. gyerekeknek vettünk pólókat is aminek fix ára van 5 euró, de mi vettünk 2 pólót és egy baseball sapkát is 12 euróét.
Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a Colosseum közelében rajzolt egy idősebb úr és a képeit 10-20-30 euróért adta. Tervem volt hogy veszek egyet emlékbe majd másnap, csak akkor már nem volt kint a bácsi. Párom szülei mennek május végén, majd megpróbálok velük hozatni. :(
Ja és a Forum Romanummal szembeni utcában van egy pizzéria ahol 8 euró 1 menü. Finom volt a Lasagna+ kaptunk még egy szelet tortát és egy pohár üdítőt. A kávé ugyanott már 4 euró volt. És az utcai árusoknál a hot-dog is fincsi, bár nem annyira olcsó, 4 euró. Ugyanez a Vatikánnál pl. 3 euró volt.
Ezzel így vagyok. Késés amúgy minden légitársasággal előfordulhat, csak fapadoséknál nagyobb erre a sansz. Én örülök, hogy eljutottam, no meg vissza. Nekem többet ér az épségben megérkezés, mint problémás géppel indítsanak el bárhová... Mondjuk nekem most egy ideig elég volt a hétfői akció...
Hát igen... Ha a Sky-t nézem, akik 2 havonta vannak csőd szélén, visszavették a flottájuk 2/3 részét, és most már stornóznak is járatokat, akkor örülhetünk, hogy a wizz még áll a lábán. Bosszantó az ilyen késés, de ilyen árért nekem ez is belefér.
Ez érdekes, a 23-i járat is azért késett több, mint 4 órát, mert meghibásodott a gép és szintén a párizsi járat jött értünk, így este 10 helyett 24-én hajnali negyed 3-kor indultunk haza, tájékoztatás szintén nem volt. :-(
Viszonylag jó időnk volt, csütörtökön pedig kifejezetten meleg. A dzseki végig nálunk volt, kedden este mikor pont jöttünk ki az Angyalvárból, el kezdett esni a jeges eső, de kb. 15 percig esett aztán el is állt. Ha árnyékban voltunk akkor kellett a dzseki, mert fújt a szél, de csütörtökön annyira meleg volt 20 fok körül, hogy rövidújjú pólóban voltunk. Aznap néztük meg a Forum Romanumot és az arcunkat meg is kapta a nap, mert lengedezett a szél és tűzött a nap.
Az indulásunk kicsit zűrös volt, mert több órát késett a gép és elég fáradtak voltunk már. Nem kértünk taxit a Szent István házból annak reményében, hogy az utolsó vonatot biztos elérjük majd, de sajnos nem így történt. Az volt a szerencsénk, hogy más is ott szállt meg és Ők kértek taxit így odamentünk a sráchoz és így minket is elvitt. Fél 3-ra értünk a szállásra, kb. 3 körül aludtunk el, reggel pedig 7-kor már keltünk.
1. nap:
Vatikán, ami nagyon tetszett és tényleg 1 nap kell hogy mindent megnézzen az ember. A Bazilikanagyon szép, több órát bent voltunk, majd megnéztük a múzeumot, a Pápák sírjátis. Sikerült egy dugi fotót készíteni II. János Pál Pápa sírjáról is. Felmentünk a kupolába7 euróért, félig lifttel majd a több mint 300 lépcsőt gyalog, ami kicsit kemény volt! :)
A Vatikáni postáról adtunk fel képeslapot is, amit ma kaptak meg a családtagok. Viszonylag olcsó volt, ha jól emlékszem a bélyeg 0,65 euró volt és 0,5 euróért vettünk bent a Bazilikában képeslapot.
Az Angyalvárat is megnéztük ( Róma Passal)ahonnan szép kilátás volt a Bazilikára.
Hazafelé kicsit sokat kellett várni a buszra, mert estefelé már ritkábban jár a 44-es.
2. nap:
Reggel fél 7-kor már keltünk, megnéztük a Szent István Ház parkját, készítettünk pár fotót ott is nagyon rendezett és szép volt. Az egész környék tetszett, nyugis rész.
A központban szálltunk le a buszról ahol rögtön előttünk volt a Viktor Emanuelle (ingyenes) ami szintén nagyon tetszett. Hatalmas építmény és a túlsó feléről gyönyörű a látvány a Forum Romanumra.
Mellette van a Capitolium és a múzeumba is bementünk, láttuk a Romolus és Remust szoptató farkas szobrát.
Megnéztük Traianus oszlopát is.
Utána a Colosseumba mentünk be szintén a Róma Passal, ahol szintén sok képet csináltunk. Nekem a sok nevezetesség közül ez volt az egyik ami nagyon tetszett. :)
Felmentünk a Via Sacrán, utána már a Forum Romanumba nem enegedtek be, mert már csak 20 perc volt a zárásig.
Metróval elmentünk a Spanyol Lépcsőhöz, és a Via Condottin sétáltunk egy nagyot, nem mintha nem fájt volna már eléggé a lábunk. Rögtön ahogy bementek a lépcsővel szembeni utcába talán a 3. házban van a Caffe Greco kávézó ahová járt kávézni Bizet, Ibsen, Lisz Ferenc, Wagner és még sok sok híresség. Érdemes bemenni, mi is ittunk 1-1 kávét és teát és viszonylag olcsón. Állva ittuk meg, így került a kávé 0,90 euróba.
Elsétáltunk a Trevi kúthoz, addigra már besötétedett, de talán szebb is volt így este ahogy ki volt világítva. Rengeteg ember volt körülötte és persze mi is dobtunk bele pénzt.
A buszhoz sétálva megnéztük még kívülről a Phanteont is.
Este 1/2 11-re értünk haza, kimerülve.
3. nap:
Reggel fél 7-kor keltünk szintén, megint a 44-es busszal mentünk be a városba. Útközben megálltunk egy piacnál is ahol elég olcsón 1 euróért vettünk nagy tábla csokoládékat.
Az igazság szájába mi is bedugtuk a kezünket, és a mellette lévő templomba is bementünk.
Felmásztunk a Capitolium melletti lépcsőn és megnéztük a templomot is.
Utána elmentünk a Forum Romanumba szintén a Róma Passal majd gyalog elsétáltunk a Lateráni Bazilikához.
Mellette van a Szent Lépcső, amin csak térdelve lehet felmenni. Azt mondják ezen vitték fel Jézust a Pilátus elé.
A párom nem vállalkozott rá, de Anyukámmal mi felmentünk rajta, bár őszintén szólva nagyon kemény volt. Szó szerint is, én már a 2. lépcsőn azt hittem nem bírom ki, annyira fájt a térdem. Ráadásul a többiek minden lépcsőfokon elmondtak egy imát és így nagyon lassan haladt felfelé a tömeg. Kb. 40 perc alatt értünk fel.
117-es busszal lementünk a Colosseumhoz, ettünk 1-1 fagyit, összesen 14 euróért, de megérte, mert finom volt.
Visszamentünk a szállásra a bőröndökért, és este 7 körül indultunk ki a reptérre. Az Apáca nagyon győzködött minket, hogy inkább a taxival menjünk, mert már nagyon kiszámoljuk az időt, ha tömegközlekedéssel megyünk, de mi bevállalósak voltunk. :)
Szerencsére simán ment minden, pont 2 perc múlva indult a vonat is, így már 8-ra kint voltunk a reptéren.
Hazafelé is késett a gép majdnem 1 órát.
Most hirtelen ennyi, de majd apróbb részleteket is megírok.
Őszintén szólva nem tűnt fel, hogy nyílnak-e a jázminok a tetőteraszokon, de ha nyílnának akkor biztos észre vettük volna és az általad említett illatokat is megéreztük volna. :) Sok fa már virágozott és a balkon ládák is tele voltak ültetve. :)
100holdas
Mi tegnap 26-án éjjel jöttünk és hazafelé is késett a gép 22.05 helyett 22.50-kor indultunk el. Nekünk sem mondtak semmit, de megmondom őszintén minket már az is vigasztalt,hogy nem kellett több órát várni,mint az odafelé úton. Persze nem volt kellemes hulla fáradtan a reptéren bóbiskolni.
Odafelé állítólag az egyik gép meghibásodott és meg kellett várni míg Párizsból megérkezik a járat ami el tudott minket vinni Rómába. Mostanában elég sokat késnek ezek a wizzair gépek tényleg! :(
sz.u.sz.u.
Szerintem jó, ha nagyjából eltervezed az utat indulás előtt, pláne ha tartalmasan szeretnéd eltölteni a 4 napot! Én amiatt írtam fel, hogy mikor mit nézzünk meg, hogy kint már ne ezzel menjenek el órák, mert ugye 3 nap valóban nem sok idő Rómához. De azért a 3-4 napba is sok minden belefér, aztán a Trevi kútba pénzt kell dobni, hogy visszatérhessünk a többi látnivalót is megnézni! :)
Hétvégén megírom, hogy mit néztünk meg és megpróbálok képeket is felrakni. 900 képet csináltunk a 3 nap alatt, de sok helyen voltunk viszonylag!
Aloha, Isten hozott itthon! Én már nagyon várom az élménybeszámolót! Mi 4 napot leszünk Rómában és még nincs útitervünk. :-( Az első nap szinte biztos hogy a Colosseum, Forum Romanum és Palatinus domb, talán még az Angyalvár...
Éjszaka fél 1-re értünk haza Magyarországra, nagyon fáradtan!
Szép volt Róma, teljesen lejártuk a lábunkat! Az indulással valóban nem volt szerencsénk, sokat késett a gép. Na de kárpótolt a látvány, szinte mindent sikerült megnéznünk 3 nap alatt amit elterveztünk.
Majd jövök az élménybeszámolóval is, csak sajnos holnap már dolgozom!