Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szerintem vegyél inkább FUCHS-ot. Az még az AS Motorba is jó, ráadásul 1:100-ba!!! És dacára annak, hogy szintetikus, a legjobb! Vagy pont azért??? Ja! Hát nem azért! Hanem azért, mert van neki JASO FD !!! (szerintem ez olyasmi lehet, mint a vágásmentes csizmának a honlap) Picit meg vagyok kavarodva.
"Egy biztos ha a stihl olaja FB-s akkor nem teljesíti az FD követelményeit." - Röviden? Francot ! Ez pusztán azt jelenti, hogy a JASO FD minősítésre nem került. Én miért kérdeznék a Stihltől? Neked van gondod vele. Tudod egy Stihl kaliberű cégnél nem síkhülyék dolgoznak, még ha ezt nézed is ki belőlük. Ha a csúcs olajukat javasolják minden gépükbe, tán tudják, mit beszélnek. Márpedig ők különlegesek a 4-MIX motorjaik miatt, mert az a szelepei beégésével "hálálja meg" a ráégett kokszot. Azt írod, ők tudják, viszont te oktatod, akinek nem sok fogalma van róla. Hogy értsd mit mondanék, itt egy példa. Nézeted szerint a T 95 tank egy törékeny szar, mert nincs EURO NCAP minősítése.
pont errol beszélek. Erzesekrol mem lehet tényszerűen beszélni. Van aki fideszes, van aki jobbikos. Nem tudod meggyőzni a másikról. Egy biztos ha a stihl olaja FB-s akkor nem teljesíti az FD követelményeit. Megtisztelő hogy engem kérdezel az okokról, de nem vagyok kompetens. Írj egy mailt a stihlnek hátha elárulják, melyik követelményt nem teljesíti.
Pl. Ez csak ötlet es nem vita alap. igen az fd hez a korom csökkentés is feltétel. Lehet van az olajban, de pl nem az a mennyiség mint kene, vagy nem az a minőség.
Ja még. A méltán híres AS Motorból van nekem is. Talán tudod, mennyi annak a max fordulata. Csaxólok, hogy a kétüteműjüknek cirka a FELE a fordulata, mint a Stihl gépeknek. Vagyis ahhoz a max 6.000 fordulthoz elég lenne néha szalonnabőrkével lekenni ...
Na most megint megfogtál. Hibám, amit ráadásul be is ismertem ? Te többet tudsz rólam, mint én magamról !
A minősítésről meg tán annyit, hogy biztos a FUCHS is roppant zseniális, meg az AS Motor is, de Ha alaposabban megnézed, láttad volna, hogy pl a Divinol észter olaja is 1:100. És akkor itt a következő. Minősítés ide vagy oda, már a sima ásványik is tudják, amit a JASO FC leírás tartalmaz. A rész- és teljesen szintetikus olajaknál meg ez már nem kérdés. Na most ha valaki komolyan gondolja, hogy egy észter olaj annyira szar, mert csak JASO FB nyalókája van, hát ... ő tudja. De van ennek egy másik oldala is. Rendkívül hiszel az AS Motornak, mert az 8 órára szánt gépeket csinál, viszont nem hiszel a kókler Stihlnek ?
Mert a Stihl HP Ultra olajról ez van a honlapjukon:
Teljesen szintetikus olaj kiemelkedő kenési tulajdonságokkal. A hamumentes adalékoknak köszönhetően rendkívül kevés maradékkal járó égés. Alkalmas tartós üzemű, maximális igénybevételű géphasználatra. Teljesítményosztály: JASO-FB.
Na most akkor hamu nélkül szintetikus olaj JASO FB? Megnézted már a JASO leírásban mi van? Kár, hogy nem ...
Érdekelne, hogy az Agroforgban most mennyiért adják a HQ 545RX -et? Vállalkozó vagyok... Most HQ 543RS kaszát használok, de le akarom cserélni, mert keveslem a teljesítményét ahogyan én használom.
En nem akarok semmit megmagyarázni, en tényeket irtam le. Ha te máshogy "érzed" vagy gondolod, akkor nem akarlak meggyőzni. De te is megtaláltad magadtól a hibát a gondolatmeneted en. Es az egy erény ha valaki beismeri. Mindenki azt csinal amit akar. Ha hykomol k val kever, tegye azt. En Fuchs ultrat használok, amire az ipari gépeket gyártó AS Motor engedi az 1:100-as keveréket egy olyan gepnel ami napi 8 órás munkára van tervezve. Itt ket lehetőség van. Vagy az AS tud mindenkinél jobb motort gyártani vagy a Fuchs olajat. mind1 is de mukodik.
Teljesen igazad van a minositeseket illetően. Lehuzas. De legalább osszehasonlithatova teszi a termékeket. Es emiatt a minősítés kiadói nagyon ügyelnek arra, hogy valoban azt tudja amit kiad ra. Különben hitelet veszti.
Nem tudom kinek milyen lehetőségei vannak otthon az olajok specifikaciot ellenőrzi. Nekem semmilyen, ezért kénytelen vagyok a címkenek es a tapasztalatomnak hinni. :-)
a gumiabroncsok sebesség indexet sem tudod leellenorizni megis elhiszed es e szerint veszel gumit.
Ooooké, megvan a hiba. Most már gépen is megnéztem, nem csak telefonon.
Tehát, rákeresve a megnevezésre, ez az olaj több helyen is bent van a listában, egyik helyen fc, másikon fd. (tehát külön-külön minősítették mindkét szabványra.) A flakonon meg csak a magasabb (fd) szerepel.
Persze, persze. Biztosan így van. :-))))))))))) De biztosan arra is van akkor magyarázatod, hogy lehet a Stihl HP Super meg a HP Ultra JASO FB, ha a gyártó Zeller-Gmelin (Divinol) ugyanerre saját márkásként más kategória?
Ez tudom hogy sokszor elő fordulhat de 10 évig használtam használtam másik gépet (nem a narancssárga és a fehér márkát) de nem volt vele ilyen gond.Nem az első évben!!
Hát ... jó kérdés. Ez ugye a hivatalos JASO szervezet 2016 júniusi listája. ;-)
Sose fogom megérteni, emberek miért dőlnek be ezeknek a szaros "minősítéseknek". Összekapál valami szélhámos egy új, NAGYON FONTOS minősítési eljárást, amit aztán bennfentes támogatókkal lenyomnak a gyártók torkán jó sokért. Tipikus szarlapátolás az egész. ISO minőségbiztosítási rendszer: rendkívül kreatív púderbajnok ír egy sok oldalas rizsát, ami aztán "igazolja, hogy a gyártó pont úgy csinálja, ahogy mondja". Ráadásul ügyesen megújítandó rendszeresen. Az egész arról szól, hogy nyomtatnak egy halom értéktelen papírt, cirka ugyanannyi súlyú pénzért. És akkor már csak a haver vezetőknek kell ezt kötelezővé tenni.
A fűkaszám egy nemrég vásárolt Fighter fűkasza, ami melegen nem indul be. Melegen csak akkor indul be, ha kiveszem a gyertyát, azt láng fölé tartom 2-3 másodpercre, így rögtön beindul akármilyen meleg a motor. A gyári gyertyát okoltam, ezért vettem bele japán NGK gyertyát. Azzal is ez a probléma melegen. Gondolom nem túl jó a hengerfejnek az állandó gyertyakiszedegetés.
Hidegen egyből indul, úgy nincs vele probléma.
Van tippetek, hogy mi lehet a probléma? Köszi előre is.
Hát ez mindegyikkel így van sajnos....télen nem szokott baj lenni a kaszákkal,nyáron meg sosem volt még olyan hómaróm ami meghibásodott volna.....:-))))
Viccen és rosszmájúságon kívül,annál nem sok dolog van idegesítőbb,mikor a zember fia végre nagy nehezen ráveszi magát az izzadtságos kemény utálatos munkára,beöltözik,beveszi a megfelelő mennyiségű védőitalt,és berántaná a gépet...aztán semmi.Vagy mikor levágta már a felét és egyszer csak nyekk-mekk.....na az kemény....:-))))
Átnéztem a levelezesemet, sajnos a stihles levelezést nem talaltam meg, de ugy volt ahogy leírtam. Errol csatolom a "hitetleneknek" a kepet.
Az olaj specek. Megadjak hogy az olaj mit tud. Ezt nem a gyártó mondja magáról, hanem erre akkreditált vizsgáló bázisok mondjak meg, hogy melyik mit tud. ezeket nagyon komoly szabványok rögzítik. tehát mind1 a marka, ha tudja az FD-t az jobb mint ha "csak" FB s az olaj. Teljesen mind1, hogy ki gyártja. Mint latod a levelezesemet 2012-Ben volt. Azóta nem tudom mit változtattak, az eredeti postban is leírtam, hogy az akkori állapotokról irok. Azóta FD-s olajat használok, es egyik ismert markajet sem. de mindenki azt csinál amit akar.
Azért írtam hogy 25 ért vihetik bárki. Nem hiszem hogy nagy baja lehet de én nem értek hozzá és elment tőle a kedvem is. Mert pont most hagyott cserben mikkor kellene.
Szerintem az a baj az ilyen távjavításoknál, hogy a tisztelt tulaj elmeséli, hogy SZERINTE hogy is van ez. Valaki tanácsot ad, mert biztosnak veszi, hogy tényleg úgy van, pedig a fenét. A sztori fele kimaradt, a másik fele meg nem úgy volt. Még szerencse, hogy legalább műteni nem szoktak "telefonos segítséggel". Pedig klassz lenne. "az elmondottak alapján ez szerintem vakbél". "Vagy esetleg bubópestis" ... ;-)
Az a gond hogy ha jól működne,akkor így használtan sem érne többet,max 30-at.Mivel kis szerencsével ha épp akciós 40 az új.+ útikötség ami erre rájön,ott a helyszínen derülne ki hogy nagyjából mi a baja.
Mellesleg ez azért marhaság, mert a HP Super is, meg a HP Ultra is szintetikus olaj, az Ultra észter. Biztosan nem csak a JASO FB menne. Ez egy kurva sok pénzt igénylő parasztvakítás, amibe azért mennek bele a gyártók, mert a hülye szabványokkal előírják. De csak annyit költenek rá, amennyit muszáj. A husinál is röhej volt, hogy a gyengébbik olajuk, az LS JASO FD volt, a csúcsolajuk, az XP meg JASO FC. Főleg úgy, hogy az LS rész szintetikus volt, míg a másik teljesen szintetikus.
Vagy ha ennyi esze van, akkor a vérét keverje bele.
Olaj: senkit ne érdekeljen az olaj márkája. Semmire nem garancia. Olajspecifikacio a lényeg. A legjobb keverékolaj a JASO FD olaj. Ezt keresd a flakonon. Ha nincs rajta az nem véletlen. :-) en lekertem a stihl es husi biztonságtechnikai adatlapjat ( ki kell adni, ha kéred) a stihl JASO FB. A husi is, de annak valamelyik olaja JASO FD-s mar nem emlékszem melyik, de azt hiszem, hogy nem a legjobban sztárolt olaja volt. Ez 3-4 eve volt.
Stihl fs130-as fükaszánál a cumi nem veszi fel az üzemanyagot a membrán,tüszelep jó nincs leragadva akkor hol szívhatja a levegöt,vagy mit csináljak vele,hogy jó legyen.A segitségeteket kérném.
Üdv urak csak egy apróság erejéig,,az mitől lehet hogy mozog a motor a csövön.tehát tökig be van dugva rendesen csavarok meghúzva és ha megemelem a csövet a másik kezemmel tudom mozgatni a motort tehát van egy holtjátéka a csőnek a házban.
Nézegetem az 545rx-et is és a 343-at is, de nem nagyon van eladó. Vagy csak nagyon lelakott. Stihlből több van, viszont azok közül is a legtöbb már megette a kenyere javát.
Ráadásul bőven ki kéne egészíteni a sajátom árát. Ezért is kérdeztem a Solo 142-t.
Ha mindent rendben találtál, akkor rosszul nézted át. Egy csomó oka lehet, hogy nem veszi fel a benzint, ha nem kemény a cucli, akkor falsot szív, vagy a karbi benzinpumpa membránja van megsérülve/leragadva, a tűszelep leragadt, stb.
Szerintem ne cseréld le. Eladott gépen is buksz, meg amit veszel, azon is. Annyit meg nem ér . Az FS350 neve ugyan 350, de 40 ccm. Ha feltétlenül cserélnéd, husi 545RX-re szerintem.
Segitségeteket szeretném kérni.Van egy stihl fs 130-as fükaszám.Az a gondom,hogy hiába pumpálom a cumit nem veszi fel az üzemanyagot.Mindent átnéztem és minden rendbe találam.
Amugy eltudom inditani a gépet de nem pörög fel a gép neki huzom a gázt egyböl leál.Adjatok tanácsot,hogy mit tegyek,hogy a cumi felszivja a benzint.
Ma voltam tesóméknál kaszálni a kertet. Vittem a saját kaszámat ami egy Husqvarna 335 rx. Ha már ott voltam kipróbáltam sógorom Stihl fs 350-esét is. 3 tankot kinyomtam vele, eléggé meggyőző volt a "kicsike". :)
Picivel nehezebb volt mint a Husi, viszont érezhetően erősebb. Pedig papíron egyforma teljesítményűek. Közben rájöttem, hogy valószínűleg azért mert rövidebb a damilszál amit a fej kienged. A Husinál távolabb van a damilvágó.
Nagyon piszkálja a fantáziám, hogy lecserélem egy fs 350-re, vagy valami komolyabb rezgéscsillapított gépre, ami még viszonylag könnyű.
Szóba jöhet a Stihl 350, a Husi 343 vagy 545. Vagy pl a jófogáson láttam egy 2 éves jó állapotú Solo 142-t 80 párezer környékén. Használatba gondolkozom elsősorban. Segítsetek dönteni légyszi. :)
450 egyszerűbb, bevált az apróbb pici hibáival. 460 erősebb, néhol javított a régihez képest, néhol új felületet adva hibáknak. Otthoni használat mellett a szerviz igénye igen kicsi mindegyik gépnek. 800 üzemóra körül elkezdőnek az apróbb hibák a réginél. :-) Másik márkánál szintén! :-)
Tudnátok segíteni nekem fűkasza vásárlás előtt állok és tanácsot szeretnék kérni hogy melyik volna a jobb válsztás.
Stihl fs 450 vagy fs 460c-em
Akiket kérdeztem a 450 ajánlották mert hogy az nincs tele elektronikával erre hivatkoztak de a 460 az ugye újabbfejlesztés nem hiszem hogy rosszabb lenne mint az előd annyira nem értek hozzá csak használni tudom meg karbantartani ha baja van úgy is szervizbe viszem a szervizelése meg úgyse drágább esetleg hamarabb adja be a kulcsot mint a régebbi ? Eddig egy 4ütemű Hondát használtam de mostmár ideje tovább lépni komolyabbat szeretnék.Üdv.
A T35-ös fejből a koppintót hogyan lehet kivenni, mert nekem nem megy szét. A rugót szeretném egy kicsit megnyújtani, mert az utóbbi időben úgy vettem észre, hogy a normál helyett 2-3-szoros mennyiséget adagol (gyakorlatilag a normál damilhosszúság felének megfelelő adagot kell levágni a késnek egy koppintás után, olyan hosszút adagol).
Pedig mint ha valaki rajtam kívül korábban említést tett, hogy neki se olyan már a Twister damil mint korábban. Nem akarom magamnak se bemesélni, de lehet van benn valami.
Kipróbáltunk elég damilt, de nagyon sok márkára már nem emlékszek. :-) Legtöbbet rendszeresen vágott területen használjuk. Durva gazt nagyon ritkán kaszálunk, sőt 2,7-nél erősebb damilt sem.
Stih damillal kezdtük, azok jók voltak csak drágák. Grassmaster utóbbi időben túlságosan nem jött be, ratioparts alu-cut az áráért extrát nem tudott, makita damiljai használhatóak de semmi extra. Fűkaszadamilos cucc nekünk megfelel jelenleg.
Sokáig a makita piros tobb csillag alakú damiljat használtam. Kívül piros, belul fehér anyag. 3.0mm hibátlan. Aztán kolcsonkaptam egy tekeresre valo Oregon szürke hosszabban hullámos/penges damilt. 2.7mm na ez mindent visz, a legjobb amit eddig használtam. Valami Oregon blade vagy vmi ilyesmi a neve.
Bozóthoz,vad gazhoz/derékig érő,vagy még magasabb/mit ajánlasz milyen damil jó szerinted?A sima kerek,és kerek csendes Stihl damil esett le és jutottam hozzá+a Husqvarna 2,7-s damilját használtam,hát ezek nekem nagyon bejöttek.Érdekes kicsit kemények,az adogatószemnél a damil anyagából keletkezett por volt,de a szemetnem koptatta különösebben.Még a fukaszadamiltól rendelt 3-s damillal is pozitívak a tapasztalataim.Nem sima füvekkel "dolgozom".Szerintem jódamil a Hitachi 3,mm-s is a kerek.Ezeket bátran merem ajánlani bárkinek,tudom a "nagy"márkák damiljai húzósak árban,de nekem nagyon bejönnek.
Én használtam párszor rikító zöld színű damilt. Keményebb, merevebb, tartósabb. Viszont eszi az adogatószemet, dob oldalát.
2,7 fűkaszadamiltól rendelt kerek vágószálat használjuk már egy ideje. Átlagos fűre teljesen jó, az adogatószemet, damildob oldalát is kíméli. Árban is elfogadható. Nekem nincs vele bajom.
A profik itt a fórumon pedig ezt ajánlják még mindig.A Kert motoré árban nem rossz!A minősége nem tudom milyen lehet?Mennyit használsz el évente a damilból?Akinek nem olyan sok kel 100-egy néhány méter nem nyúl mellé,ha a "nagy"gyártók damiljait választja,bár azok kicsit drágábbak,de nincs posta,utánvét etc,
Normal esetben nem. Olajköd lehet az illeszteseknel, de ezt is csak a rarakodott porból szabad látnod. Ha benzines az nem normális. Nézd meg a tomitest, felfogatast, benzin csövet, stb.
Nem azért, de az idén tőlük rendelt damil nem olyan volt állagra mint a korábbi rendelés. Kicsit keményebb, merevebb és nem is bírta annyira a kiképzést. Meg amit számomra elképzelhetetlen volt ennél, hogy rojtosodjon. És rendszerint kettényílt kaszáláskor. Már ez a se a régi úgy látszik.
Nem ennyire bonyolult. Ha odamész, mindig vannak vevők. Tízből 2-3 simán megkérhető, hogy vegye meg neked. Megmondod, hogy eddig is itt vásároltál, most meg látod, hogy már magánembernek nem lehet. Én is vettem már másnak így.
Ugyan ezt használom. Hibátlan. Kényelmes, könnyű, jol tart, es nem érzed ugy magad benne, mintha egy rallyautoba lennel bekötve. :-)4-5 ora kemény menet, nehez géppel es semmi problema. Amennyit dolgozni bírsz, es azt ebben teszed, nem lesz gond.
Jó,igaz valóban nem sok finomkodás volt a ténykedésben.Néhány vakondtúrás a telek másik végéig porzott ,pár kétujjnyi vastagságú szárakból álló tormacsokor reggel óta még nem esett le.Majd megpróbálok finomkodva dolgozni,hogy közben elgondolkodhassak mi is volna az a gép amit valóban ütni vágni lehet.Merthogy a következő olyan lesz.
Ilyet használok, hatalmas komfort az Alkohoz kapotthoz képest. A kedves érdeklődő, ha megírja a lengőbordánál mért kerületét, akkor lehet tudok segíteni egy új soha nem használt hámmal! Nálam 2-3 cm hiányzik a csatnál:)!
Van még egy járulékos tanácsom. Picit kevésbé erőszakosan kaszálj. Kevesebbet tolj neki, hagyd a gépet pörögni. Akkor sül össze jobban, ha erőből kaszálsz, ami eléggé megfogja a fordulatot.
Az nem szánakozás volt. ;-) Megállt bennük az ütő, aztán végül egyik rendkívül visszafogottan, rekedt hangon megszólalt, hogy : "Hmm. Látom, szeret veszélyesen élni." :-DDDDD
Nem is tudom,én nem nagyon hiszek ebben a vizezős dologban de egy próbát megér ha a határozottan feszes feltekerés nem jönne be.Egyszerre most nem alkalmazom a két jobbító szándékú variálást mert ha javul a helyzet nem leszek biztos benne,hogy mi okozta.Olyan nem is árt nem is használ szagú nekem ez az áztatós dolog.Persze tudom ,hogy sokan esküsznek rá ,lehet ,hogy igazuk is van ,nem tudom.
Igazad lehet mert kíváncsiságból letekertem a dobon lévő 3-as damilt és nyomokban már azon is voltak sodródási nyomok és pár helyen alá volt szorulva néhol a falnál .Szóval nagy valószínűséggel ez sem fejtődött volna vissza gond nélkül.Ezek szerint valóban csak a bénázásomról van szó.Legalábbis remélem.Feltekertem a 2,7-est a dobra úgy,hogy a szomszéd is hallotta a nyekergést .Ha ezek után is útálatoskodik akkor álruhában felkeresek egy Husi boltot.😀
Próbáltam már nagyon szépen egymás mellé tekerni a meneteket de a kezdő lyukak úgy vannak elhelyezve,hogy lehetetlen szépen kezdeni az alsó sort.Olyan is volt,hogy a házhoz olvadt oda a szál szóval valószínűleg túl lazára tekerem és mozogni bír ami súrlódást okoz.Holnap visszafűzöm a 2,7-est és olyan feszesen tekerem fel ahogy csak lehet .Kíváncsi vagyok az eredményre.Azt már megtapasztaltam,hogy mindenféle fújkálással óvatosan kell bánni.Ahogyan a WD40 nem való a tekercsre lehet,hogy a szilikon sem.Szóval elhagyom azt is mert legalábbis nem jelent garanciát az ilyen tipusú bajra ahogy észrevettem.
Összeolvadás okát már én is próbáltam keresni. Nálam elsősorban a megerőltetéstől szokott összeolvadni. Magas erős szárú gazban előfordul rendszeresen az összeégés. Sima fűnél, karbantartott területnél még xar damillal sem jellemző. Másik ok lehet a túl magas fordulatszám gaz ellen. Hirtelen ellenállásába ütközik a damil, és ráhúzza magát a dobra.Adogatószem kopottsága talán a szakadásért lehet felelős. A damil típusa, és főleg átmérője jelentősen befolyásoló tényező lehet. Szerintem!
A mai kaszálás alkalmával ismét problémám volt az összeégő damillal a fejben.Kb.azonos fűmagasságnál mint múltkor amikor semmi gond nem volt most összeégett a 2,7-es Stihl és a 3-as négyszög Hitachi is.Kíváncsi lennék az összeégés lélektanára .Lehet hogy túl feszesen vagy túl lazán tekerem fel vagy mi lehet.Most használtam a vágót is. A 3-as kör Stihlnek meg esze ágában sem volt összeégni.Azzal tudtam dolgozni. Az első két damil feltöltésekor a teli orsót befújtam még szilikonnal is mint múltkor a 2,7-est ami akkor teljesen jó volt.Szóval azt kérdezném: elsődlegesen mi okozza az összeégést?
Van alternatíva, a Stihl damil vagy a WhisperX pl szerintem baromi jó. Csak hát az ára ... :-))) Fogalmam nincs, a Maruyama tengelyen milyen menet van, de egy anya készítése nem nagy ügy egy esztergályosnak. Én Stihl fejet tennék rá. Autocut 40-2-t, vagy T45X-et. Az a 3 méteres töltet nem semmi ! :-))) Főleg, ha a másik fej egy T45X. :-))))))))))))) Használtam egy neonzöld olasz profi damilt, nekem az is bevált, és aránylag az ára is elfogadható. Az összeolvadt damil sok mindentől lehet, akár melegedő szöghajtástól, de leginkább a lazán, össze-vissza tekert damiltól. A másik ok, ha a damilfej kiengedő szeme nem túl sikerült darab. Ez a Stihl és a husi fej kiengedőjére nem igaz, azok jók.
Ma láttam egy jónak tűnő damilfejet a vásárba.Az Oleo Load and Go forma,tölthető szétszedés nélkül,de a koppintója az fém.Ennek a típusnak a koppintója a gyenge része mivel azon a bordák elkopnak,így már kézzel forgatni a feltekerésnél nem lehet.
Közbe jött egy Fuxi szervizre.nem megy.Néha hidegen beindul.Karbit tisztítottam,csövek,szűrő jó,gyújtás jó.Holnap főt.szimeringcsere.
Kuplungcsapágy méretét vagy számát tudja valaki ezeknél?Illetve a toldórészben levő csapágyét?
A kör kereszmetszetű "fukaszadamil.hu"-s maxibox mellett van alternatíva? Eddig 3-ast használunk, jó bírta, de néha T45-ös fejbe össze-össze ragadt. Ár/érték arányban kiváló.
343R/T45 és Maruyama BC 5020 HR-S-be kéne.
Egyébként a Maru-hoz damilfej tipp? Még friss a jószág, a damilfej anyagból van, ~ 3 méter 3-as damil fér bele az említettből. Ez a bordó damil elég merev, nehezebb volt felcsévélni az adagolóra, hogy ne ugorjon ki a kezdője. (mivel kisebb az adagoló belső átmérője mint a T45/40-2) Kíváncsi vagyok kiugrik-e fogyás/adagolás alatt...
"Esztergálás után a forgácsoló szaki egy kisebb átmérőjű ujjmaróval oldotta meg az üreg kialakítását, ezért rádiuszosak a sarkok, nem korrekt négyzet alakú. Te azután a csavarfej négy sarkát kicsit lekerekítetted, hogy belehelyezhető legyen."
Nem kerekítettem le a csavar sarkait, ilyen volt az eredetileg is. De ha kisebb lekerekítést adsz meg, akkor kissebb ujjmaróval fogja kialakítani neked.
A dolmar fejet egyszerűen nem tudom használni. Pillanatok alatt kiadagolja az összes damilt, így az nekem használhatatlan. Ezzel az Einhell fejjel meg az a baj, hogy nehezen akar adagolni. Ennél a damildob az, ami a rugó ellenében elmozdul, és így adagol damilt. Csakhog már annyira elkopott, hogy teljesen sima az alja. Így a talajon nem fékeződik meg eléggé, ezért nem adagol. Most azt csináltam vele, hogy két csavart ráfogattam az aljára, olyan lett, mint a sarokcsiszoló körmökulcs. Így mát teljesen jó, ha lecsapom a talajra, megfékeződik, benyomdik, és adagol.
Esztergálás után a forgácsoló szaki egy kisebb átmérőjű ujjmaróval oldotta meg az üreg kialakítását, ezért rádiuszosak a sarkok, nem korrekt négyzet alakú.
Te azután a csavarfej négy sarkát kicsit lekerekítetted, hogy belehelyezhető legyen.
A körmöskulcsnak készített furatok nagyon jó ötlet! Többször előfordult nálam is, hogy a koppantót
kézzel nem, csak vízpumpafogóval tudtam kicsavarni, úgy rászorult.
A problémám a következő. Nem sokat volt eddig használva a HQ 545 rx típusú "kis" gép, de olyan baja van, hogy ha bemelegszik, akkor amint visszamegy alapjáratra, 8-9 másodpercen belül leáll. 6-8 másodpercnél már a gázadásra lehörög.
Mi a baja? Szerintem lehet alacsony lenne az alapjárat? Mióta megvettem, azóta nem volt hozzányúlva, de használva sem volt nagyon, majd most kellene. Eddig kb 10 tank benzin fogyhatott el belőle
Hogy hol csináltattam, és mennyiért, az mindegy, neked úgyis a környékeden kell találnod valakit, aki legyártja ezt neked. Tervezd meg, és rajzold le hogy milyent akarsz, és legyártják neked.
Én mindig teljesen kopaszra tarolom le a területet, amit nyírok, ezért a damilfej mindig lent van a földön, miközben pörög. Ezt az erős koptató igénybevételt a műanyag nem bírja, azért kell fémből készíteni. Még ha drágább is a fémből készült egyedi, akkor is jobban megéri, mert az élettartama 10-20 szorosa lesz a műanyagnak.
Itt van a damilfej. A koppantón azért van a két furat, hogy a kis sarokcsiszoló kulcsával könnyen le tudjam venni. Ugyebár a folyamatos talaj általi csiszoló igénybevétel miatt teljesen lekerekítődik a koppantó, ahogy folyamatosan a talahoz ér, miközben pörög, és ezek nélkül nehéz lenne lecsavarni.
Egyet már le is harcoltam, ami itt van a képen, lekopott a magasságából kb 4 mm, mellette meg az eredeti műanyag koppantó van, legalábbis ami maradt belőle.
ha már maszek gyártás lenne, azt csinálnám, hogy a kopott műanyagot leszabályoztatnám, és arra csináltaták egy kupakot fémből. Ráragasztani + két pici lemezcsavar, örökélet. De ez már a drágább a lé mint a hús esete lenne.
Valahol láttam én kb 1500 Ft-ért ilyen koppintót. De szerintem mikorra ez elkopik ott jó eséllyel a fej is tönkremegy. Ezeket az MTD szegélynyírókon alkalmazzák, nekem komplettbe leolvadt a fej. Igaz ez 4-5 év használat után történt.
csináltatni kell alumíniumból. Ez skkal tovabb birja.
Hol csináltattad, és mennyiért?...... Nem lehetett olcsó, és tkp. azt sem értem, hogy tudta megoldani
a készítő forgácsoló szaki a szükséges négyzet alakú üreg kialakítását?
Mert az rendben lenne, hogy egy átmenő 13-as furatból ki lehet vésni (vagy akár reszelni, ámbár az már igen hosszadalmas, és pontatlan lenne) egy 13-as négyzetet.
De itt zsáküreg van, a másik vég pedig bepattintós alátéttel záródik, a csavar behelyezése után!
A műanyag esetében (fröccsszerszám) ez nem gond, de aluból nem tudom elképzelni, hogyan lehet
Az einhellemnel ugyanigy volt megoldva a koppanto fej. Műanyag volt, benne egy mozgó negylapfeju csavarral. Osszeszerelve a csavar allt a damilfejben, es a műanyag sapka mozgott. A műanyag hamar elkopik, ezert nem erdemes venni újat, hanem csináltatni kell alumíniumból. Ez skkal tovabb birja. Én is ezt csináltam.
Na ezt nem értem. Szerintem ez csak egy bazi nagy sapkás csavar, és ami elmozdul, az nem ez, hanem amibe becsavarod. Nem ? A menet szinte biztosan collos, az az MTD kedvence. Olyat rávágni nem művészet. M10 csavarra rávágja egy esztergályos. De kapni is lehet.
Az 1:33 -as arány bizony kellett anno mert érzett hogy "szárazon fut" 1:40-essel. De ha minden második tanknál kapott 1:33-ast nem volt gond. De volt gond a benzinnel is mert 86-os volt az akkori normál, és az NDK-ás 2T motorok 88-as oktánszámú benzinhez voltak tervezve. Maga a keverékkel nem is mókoltunk mert akkoriban javában voltak még keverék kutak. Viszont amit meghálált a motor ha 86-os és 92-es oktánú benzint fele-fele arányban tankoltunk. Természetesen ilyenkor a keverék oszlopnál a tárcsát átforgattam 1:20-ra.
Akkor én úgy oldanám meg, hogy bumesz danamidból esztergálva, átmenő furat a csavarnak, akkora fúróval besüllyesztve, hogy a sima csőkulcs beférjen. A danamid elég soká bírná, a csavart meg eldobni és újat bele, ha sérül.
a csavar négyszög fejű (hasonló, mint a hajdu bojler talpat ami tartja), és a műanyag bumszliban is (picit nagyobb) négyszög van, így tud csúszkálni a bumszli a csavaron kb 6mm-t. Legalábbis én így emlékszem rá az én mtd-mről.
Sajnos ilyet még életemben nem láttam közelről, de nekem már sokszor segített a saját gyártás. Ez egy sima csavar lenne, aminek a végére egy bazi műanyag sapka van öntve?
Sziasztok egy hülye kérdés lehet vágni alternálókaszával szerintetek kukoricaszárat vagy az nagyon sok volna neki ? Ja és szárazon gondoltam nem zölden... :D
Nem akarok beleszólni, de a Mcc B40B egy egész korrekt technika, összeszerelés meg 1-2 alkatrész valóban kínai, de a motor japán. Akár hogyan próbálom nyúzni, nyüstölni nem sikerült még 2,5 év alatt tönkretennem, pedig nálam kap rendesen. 110e környékén én még ezt is bele venném az ajánlottak közé. 2 év garancia husqvarna-hoz. szerintem jó lehet ez is. 135R is egy jó gép, szomszédnak az van bírja nála is.
Igen, a Pancsi, Jawa, régi bronzperselyes MZ-k 1:25-1:33 között voltak előírva. Azt sokan mondják, hogy az akkori Arol 2T sehol sem volt az NDK-s olajokhoz képest, még ha pl az MZ - Hogyan tovább könyv egyenértékűnek is írta. De mai olajjal a Jawa sem panaszkodik, ha 1:40-be keverem az 1:25 helyett.
Alap dolog, hogy ha egy olaj nem megfelelő kenőképességű, akkor hiába van belőle több, akkor sem ken megfelelően. Viszont jó olajból kevesebb is elég. A kokszosodás, lerakódás az meg már csak hab a tortán.
A kérdés az, hogy egyesek miért keverik mégis az Arol 2T-t 1:25-be a tűgörgős csapszegű kaszába...
Nem a henger és a dugattyú miatt kellett a régi gépekhez, 1:20-as, és 1:33-as keveréket használni. Ott kellett ahol dugattyú csapszegek perselyesek, és nem tűgörgősek voltak.
Akkoriban a kenőolaj minősége sem engedte meg, hogy MZ-be ETZ-be ne 1:33-as keveréket használjunk. Próbálkoztunk 1:40- essel is, de bizony kevés volt az annak ellenére is hogy itt már tűgörgős volt a csapszeg is.
Mi pedig még erdeti alkatrészekkel használtuk a motorokat, abban a szerencsés helyzetben voltunk, a 80-as évek elején. 83-ban érkeztek meg az ETZ-ék a hazai üzletekben, akkor kezdtük lecserélni a 250/1 motorjainkat, azt lehet mondani hogy klubb szinten.
az új kinlódott csak,fél évesen,benzinszűrő eldugult,gázkar kiszakadt,az indítási probléma egy negyed körnék kisebb kifelé tekeréssel megoldódott.az mfs nél semmi ilyen nem volt.de köszönöm ha megnézed.
most mennyire van nyitva?neked.mert a gyári sem biztos hogy ugyanaz minden gépnél,csak kiváncsi vagyok.ez igaz az fx ms tipus.nekem a régebbi mfs még mindig veri az fx et,pedig 3. szezont tolja.de még mindig harapósabb meg jobban megy ,igaz most kapott gyűrűket,szimeringet,csapágyat.az nem torpan meg,nem kilódik indításkor,ha beindul lehet cibálni a szarvát,az új tankolás után nyűgösen indul,krákog fuldpklik pár mp ig
Vegyél egy Makita EBH341U-t. 1,4 LE, Négyütemű, halk, finoman jár, kevésbé füstöl. 3 év garancia, és kijön ~125 ezerből. Én eddig nagyon meg vagyok elégedve vele, nem bántam meg hogy négyüteműt vettem. Mint a doxa óra úgy működik.
ETZ-be én is 1:50-60 közöttire keverem, de vannak MZ klubban akik akár 1:70-el is járnak.
Normális olajjal (talán már 4.ik éve elf moto2 tech-et használok) nem lehet gond. Persze az ETZ nem megy folyamatos nyélgázon...
Fűrészbe, kaszába azért az 1:40et szoktam kimérni, mindegyik kínai, nem árt ha kap olajat, elégni meg elég, füstje nincs.
1:25-öt én sem értem. Az Pannóniába, megy régi csepptankos Jawába kellett. Amúgy ha meg akar szorulni, akkor az 1:20 se segít. (tapasztalat, volt szerencsém olyan minőségi kisipari (valószínűleg kilincsből készült) dugóhoz 559-es jawában, hogy kb 3 km-ként megszorult. Nem nagyon, és nem hirtelen, csak elkezdett nyüszíteni, és lassulni, kuplungot behúzva meg leállt. 50 méter gurulás, kikuplungolás, és ment tovább...)
Már leírtam talán itt is,de:NiCasilos alu hengernél (ilyen már a legtöbb fűkasza is napjainkban meg 15 évvel ezelőtt is) bevett "bejáratás" mód friss 0 km-es gép estén robogó,motor stb.Beindít,felmelegít,karburálás,próbakör.Azután nyélgáz.Ha jól lett összerakva,nincs elszegényítve a keverék az nem fog beállni,megakadni,stb.Ez már nem a 60-as évek vasöntvény Trabantfúró sufni megmunkálási minősége ahol olyan volt a hengerfal mint a reszelő.
Ha valaki nagyon spéci akar lenni járatgassa mondjuk 3 tank erejéig ha ettől jobban alszik.
A másik dolog meg az 1:20,1:25,1:30 keveréket használók tábora...
Ismerős Trabantozik még,de 1:60 -at kever és nem kell kipufogót kiégetni hétvégente,de nem is kell motort felújítania-jah nem Arollal megy.
"nyélgázt húztál" igen, a fűkasza tudtommal arra való :D
"és elkezdted tekergetni a karburátor csavarját?" ha nem tekerem, nehéz lett volna beállítani :)
"Meddig húztad neki nyélgázon?" mivel nem napi szinten állítok karbikat, így kellett neki vagy 10 másodperc :D
Amúgy valószínűleg kissé túlmisztifikáljuk ezt a dolgot, így belegondolva PufiFuxinak igaza lehet. Az ETZ-m a kisipari hengerfúrás után, ahol a megmunkálások kb 50x durvábbak, mint a kaszánál, ennyi üzemidő alatt simán bejáródott, akkor itt mi a fenét vacakolunk? Az első 1, max 2 tank ami meghatározó lehet ez ügyben.
Az ilyen csavarfellazulás gond könnyen orvosolható csavarrögzítővel.Már 400 Ft-tól kapni és egy átlag felhasználónak az elég élete végéig mivel tényleg 1 csepp kell belőle.
Ez a 152-es fuxi?Pár tank után (az enyém 152-es) a légszúrőből folyik az olaj,lehet az enyém is túl sokat kap?Kb 15 litert ment 1:40-el,normális olajjal.
Még talán annyit erről az eltört cuccról, hogy a Zenoah ezt azért rakta a gépbe, ha elakadna a hajtás, ne verjék magukat agyon az alkatrészek. Pl a szöghajtás. Érdekes, hogy nincs ilyen se Stihl, se Husqvarna (természetesen az 54RS-t és az 553RS-t kivéve!!), de az Oleomac, Hitachi, stb gépekben. SŐT, MÉG A FUXTECBEN SEM !!! :-))))))))))))
Így néz ki. Itt az is látszik, hol tört el a rugó. Mellesleg az új, amit vettem, már erősebb rugóval van csinálva, mert a derék japán munkásemberek elszégyellték magukat, amikor meghallották, hogy ez több gépben eltört. ;-)
Megosztanám mai legújabb tapasztalatomat. Szóval van ugye egy Zenoah BCZ5010-es kaszám. Egy olyan kasza, amit 5 éve megszüntettek Európában. Tegnap meló közben egyszer csak megállt a fej, nem vitte tovább a motor. A bűnös a szárban, közvetlen a motor után a tengelyre rakott rugós csillapító. A rugó eltört, és így a két fél elforgott egymáson. Vad kavarásba kezdtem, mert ugye nem vicces, ha az ember már nem létező masinához keres alkatrészt. Hívtam a Husqvarnát, mert a Zenoah gyár már az övék. Ott kezdődött a baj, hogy már a Zenoah név is idegenül hangzott neki.Ekkor azzal próbálkoztam, ami terjengő pletyka, hogy a Husqvarna 553RS pont ugyanez a gép, csak átpántlikázva, és természetesen rezgésmentesítés nélkül (nehogy rajtuk maradjon az 545RX meg az 555RX). Elmondtam mi kell, az istennek se értette/találta. Netről lepiszkáltam az 553RS robbantott rajzát, mondtam neki, hogy 23 oldal 6. poz. szám. Na így azért idővel megtalálta. Közölte, hogy 14.500 Ft, egy hét múlva itt lesz. Ekkor felhívtam egy fórumtársunkat, aki ugyan régen nem írt, de itt van olvasósba. Megmondta a volt Zenoah importőr, az ERFAKER tulaj úr telefonját, javasolta, kérdezzem meg. Ezt tettem, az úr közölte, hogy a boltjában természetesen ma is VAN MINDEN a gépekhez, 12.300 Ft-ért vihetem is. Tetszettek figyelni ? Nem megrendelem és majd egy hét múlva, hanem ma reggel odamentem, és 9 órakor már a kezemben volt!!! Csak azt akartam mondani, hogy egy megszűnt géphez képest nem rossz, mi? :-))))))))))))))
Beszélgettünk is egy jóízűt, és most már azt is tudom, hogy a két átcsomagolt Husqvarna, az 543RS meg az 553RS a mai napig Japánban a Zenoah gyárban készül, csak ugye a tulaj neve lett más. Amerikában és Ázsiában persze jól fogynak a termékeik, de azért a gyár megsínylette kicsit, hogy a Husqvarna első cselekedete az volt a vétel után, hogy a másoknak gyártott motorokat mind letiltották. A mások, akiknek gyártottak pl a STIHL, Husqvarna, Oleomac. Nos persze a második nem lett letiltva. :-))))))))))))
Hát így néz ez ki innen, ahol vagyok, hogy Zenoah alkatész a polcról, Husqvarna egy héten belül, Stihl, meg "megrendeljük, aztán néha nézzen be, ha erre jár" Ez utóbbit az FS560 kalandom miatt merem leírni, ahol EZ LÁTSZOTT! Persze mit sírok, röpke 4 hónap alatt meg is lett.
1 csavaros a karbi, szóval nagyon nem volt miből válogatni.
Megjegyeztem, hol állt a csavar eredetileg, aztán kíváncsiságból megkerestem max fordulat aztán onnan egy pici vissza. Így tényleg marha jól harapott, pörgött, nem is fogta a durva gaz sem mikor próbaképp kaszáltam így pár métert.
Na de azért még mindig bejáratós a kicsike, nem akarom megsütni, szóval innen visszatekertem az eredeti állásba, és abból épp csak annyit vettem el, hogy már használható módon dolgozzon. Így most kb 1/8-ad fordulatnyira van az eredetihez képest beljebb hajtva a csavar. Sokat kap így is, darál, de már használható. A hétvégi telek nyírást megcsinálom vele így (kb 3000nm), aztán utána már belövöm a fentiek szerint (vagy fordulatmérő alapján).
Tegnap pötyögtettem picit délután a fuxit (ház előtt az árokban nyírás, hátul a szőlőtőkék között, stb) félidőben mikor üzemmeleg volt már a gép, állítottam rajt.
Hááááát..... ezennel visszaszívok minden negatívot amit mondtam, vagy gondoltam a fuszekliről eddig. Hát ez sz.rrá-f.ssá veri az aldis gépet erőből.
(Eddig magamban szidtam, mi a francot vettem, miért van ez a vacak ajánlgatva, alig megy... Hát már megvilágosodtam :) )
Próbálok barátkozni a husi 135r kaszával, furcsának tűnik hogy 2.7es damillal dolgozik leírás szerint maximum. Nektek mi a tapasztalat, melyik vastagság az ideális? Jelenleg is 2.7es sarkos damillal vágtam, nem igazán próbáltam mást, nekem 100 méter nagyon sokáig elég..
Mi a véleményetek a load and go fejekről? Videót láttam róla, gyors megoldásnak tűnik. Érdemes érte fizetni cirka 6-8 ezer forintot?
És továbbra is furdall a kíváncsiság miért nem ajánlott a husi helyett egy oleo sparta 440 vagy 44?
Fűrészem volt oleo a Husqvarna előtt, nekem nehéz lett volna eldönteni melyik a jobb.
Sziasztok :) Vettem novemberben vadonatújan egy Husqvarna 545 rx fűkaszát mikor vettem azt mondta a kereskedő hogy utólag nem kel vele semmit csinálni úgy jönnek ki a gyárból hogy csak használni kell ellenben itt a fórumon többször is olvastam hogy utólagos karbi állításra vissza kell vinni. Eddig elhasználtam vele másfél liter Husi full szint olajjal kevert benzint (sima MOL 95) és manapság olyat csinál hogy alapjáraton igen sűrűn leáll nem akar úgy pörögni mint mikor még új volt kis fűbe (boka fölé érőben) mint ha fulladna de lehet én nem hallom rendesen fülvédőben. Valaki tud esteleg segíteni hogy mit csináljak vele ??? Lenne még egy olyan kérdésem hogy lehajtásának mennyire kell ráznia ha megfogom kézzel ??? Válaszokat előre is köszönöm :D
Ha a Tiéd félgázon is jól dolgozik,akkor szerintem az jól be van állítva.Nálam is járt új FX-MS152 amihez nem kellett nyúlni,tökéletesen volt behangolva gyárilag.Helyi kisgépszerelővel rápillanthatsz esetleg hogy nyugodt legyél.Ehhez már kevés a sima csavarhúzó,mert speckó az állítócsavar.
Fuxtec honlapon megtalálható Easy-Fit fejet használok,nekem bevált,de van ott több fajta,kérdezd meg a forgalmazót hogy melyikkel mik a tapasztalatok.
Nekem is van egy Fuxi MS-152-esem, és ez a második szezonja, mióta teljes megelégedettséggel használom. 800nm-t vágok vele a ház körül és eddig kb 10L benzint pöfögtettem el vele. A tankba lógó benzincső szakadásán kívül nem is volt még semmi baja. Sok helyen olvastam már, hogy ezeknél karburátor finomhangolás, fordulatszám beállítás szükséges a bejáratás után. Nos ehhez én még nem nyúltam, és mivel nem értek hozzá, nem is szeretnék. Folyamatos félgázon szoktam használni, eddig nem is hiányzott a nagyobb fordulat.
Szerintetek érdemes ezért hozzáértőhöz elvinni a gépet, beállíttatni, vagy nem ártok neki ha így használom, ne foglalkozzak vele?
Ezen kívül milyen szerelés nélkül tölthető damilfejet ajánlanátok hozzá, ami Fuxi kompatibilis?
Ezt nem tudom,oleo gépekről nincs tapasztalatom,én a husi 135 elődjét használtam 9 évig különösebb gond nélkül,és teljesen jó állapotban adtam el.Csak saját telkeket,gyümölcsöst nyírtam,plusz néha egy kis maszek.
Ebben az ár kategóriában nem lenne jobb egy oleomac kaszát venni? Ez a husi ketttulajoknak van azaz maximum fél profi gép, oleo ennyiért bc 420t-t ad ami picit erősebb és profi használatra van specifikálva.
Nem indul csak minden 50.ik húzásra pöffen, akkor is csörög. Nem volt még időm szétszedni de szerintem gyűrű törés lesz.
Mellette van más baja is, valószínűleg a szár vagy a szög hajtás sérült mert amikor még működött nagyobb fordulatnàl zümmögott és durván melegedett a szár (gondolom megadta magát a csapagy)
És persze a kínai minőség már rég óta idegesített, ha oldalra fordítottam vagy tele tankkal fordultam vele a tankból folyt a lábamra az üzemanyag.
Megcsinálom és eladom, én már nem szenvedek vele tovább.
Szia nekem az volt az első gépem és nagyon megvoltam vele elégedve. Semmi baja nem volt 10 évig használtam éves 1200 m2 vágásra. Csak ajánlani tudom. Most nem oleom van de már bánom hogy nem azt vettem csak nagyobbat.
Szia elvileg oké minden rajta. Nincsen szakadás sehol sem a gyertyát is meg pucoltam. Ma reggel megpróbáltam hátha a meleg volt a baj de nem. Nincsen benne erő ha elengedem a gázt megáll. 20-30 cm fűben elakad ,lelassul. Még a hangja sem tetszik.
Bejáratós fuxi fordulatát hány tank után emelhetem? Most így gyári állapotában nagyon vissza van fogva, csak darál, nem pörög, rengeteg anyagot kap.
Az tetszik, hogy 5 tank után a kezdéshez képest már éledezik, érezhetően vidámabban forogna, harapósabban reagál a gázra, de: olyan sűrűbb növényzetnél (1-1 fűcsomó) ami jobban megfogja a gépet, a fordulat leesik kb 10-20 %-ot, és ennyi volt, a fej alig forog, megcsúszik a kuplung (alacsony fordulat miatt?).
Hétvégén mennék haza anyámékhoz 3000m2 nyírni, valamit kéne vele tenni, így nagyon nem haladós, ha csak simogathatom a füvet, hogy nehogy kicsit lejjebb essen a fordulat. Arra gondoltam, elkezdem így az udvarban (ott fű van), aztán 1-2 tank után (az már 6 tank összesen) mire kiérek a kertbe a nagyobb gazhoz, már adnék naki egy pici plusz fordulatot, ha végeztem az egész telekkel, akkor meg már véglegesre be lehetne lőni.
A végén mekkora fordulatra lőjem be (fordulatmérő van otthon)?
Eredeti magyar fűkasza élettartam garanciáva egyszerű mint a faék keveset fogyaszt olcsó megbízható környezetbarát nem kell nem kell hozzá semmilyen alkatrész kiegészítő minden terepre kiváló és lehet vele rendesen haladni a munkával , annyi LE-s amennyit beleteszel :):):):)
Bandibacsi! Koszonom, hogy te is hozzaszoltal a témához. Latom te egy igazi profi vagy. Megfogadom a tanacsod. Legjobban annak örülnek, ha lenne magyar fukasza, mert akkor azt vennem, ha egy kicsit gyengébb is.
Van egy ami számodra éppen megfelelő volna.Nagy teljesítmény,kifogástalan küllem,alacsony fogyasztás.Na és ha még megtudod az árát akkor fog csak igazán tetszeni.Egyszóval tökéletes úgy ahogy van,csak ajánlani tudom.Direkt nem írom le a nevét ,nehogy befolyásoljon a vásárlásban!
4 év után feladta a harcot a kraftec fűkaszám (úgy gondolom kiszolgálta az idejét tisztességesen), szeretnék helyette valami megbízhatóbb gépet.
Nem melózok vele, 2 hetente veszem elő a saját kertet levágni (800-as kert nagyrészt fű, kevés vaskos szárú gazzal amit még a damil bőven vág)
Időnként elviszem 40-50 centis gazba apósnál 3 telket levágni, ez évente 2-3 alkalom max.
95%-ban damilt használok, kés nem szokott a gépre kerülni.
Kérdésem bőven van, nem szeretnék a kötelezőnél többet költeni. Viszont alá sem szeretném lőni a teljesítményt.
Nézegettem a nagy márkák gépeit, illetve a kisebb de már ismert (oleo- ezt láncfűrészben szerettem!) márkáktól sem zárkózok el.
Rengeteg gépet árulnak 1-1.3 lovas 25 köbcentis motorral. Ezekkel kapcsolatban semmi tapasztalatom nincs, elég lehet egy ilyen kis, gyengécske gép? vagy érdemes 2 lóerő felett gondolkodni?
Maximum 120ezer forintot szeretnék költeni, ha azt mondjátok érdemes picit többet fizetni egy jobb gépért az sem jelent problémát.
Érdemes lenne használt gépet keresni?
Ezeknél a gépeknél mi lehet a használt buktató, hogy kerülhetem el?
Csak annyit fűznék hozzá, hogy amit Gipsy mond, abból bármelyik jó, amelyik szimpatikus. Nekem csak Hq 343 van (545 elődje, de 9 éve csak szűrőt gyertyát damilfejet, hevedert, rezgéscsillapító bakokat, szóval kopóalkatrészeket cseréltem. Dolgoztam a saját portámon (2070 m2), a faterén (1 ha), kinn az erdőnkben rendszeresen bokroztam fűrésztárcsával, plusz kaszáltam, most még vettem plusz portát, (2209 m2), -még elfér:))-, meg néha bejön nagymama kertje, meg baráti maszekok. Az a 2,7 lóerő kezdetnek bőven megteszi. De az tényleg annyi. ,fűrésztárcsával 10 centis fácskákat is simán kiboríthatsz, és meg sem kottyan neki. Nekem bevált. Na meg csak annyit, hogy nekem is 365sp van.;)))
Kondi van. Majdnem 2m es 105 kg. Súly nem számít fel egy kg meg pláne. Miert inkább a husi? Nekem is szimpatikusabb mert van egy husi 365 special lancfureszem. Rengeteget kapott es csak megy megy megy. Stihllel nincs tapasztalatom.
Gödrös: az MTZ szarzuzoval majdnem felborul ha belemegy a gödrökbe, egyébként meg 5-8 M2 enként jut egy fatusko. Ezt gondold el 8500m2-en. :-) szántani nem lehet. Erdeszeti melytalajmarozni lehetne de horror az ara. Egy alkalomból simán tudok venni egy husi 555.
Hidd el, van olyan, amikor kevés. Aztán meg amikor az 545 megy 15 centis damilszálakkal, akkor az 555 tudja ezt 20-22-vel is. Meg viszik a négy szálas fejet, amivel jobban haladsz.
Neztem az husi 555 nem jók az 545 nel? A hondabol nem talaltam 3le fölöttit. Ez a limit a mostani is ennyit tud ez kell is a területre. A masik japan márkákat nem ismerem. Tipust is irnatok?
Tűszelep nyitott állapotban felakadt. Ugyanezt csinálta nekem az ipari hulladék is. Ugyanúgy melegedés után, mintegy 20-30 perc használat múlva. De utóbb már nem csak nyitott, hanem zárt állapotban is felakadt. Porlasztó csere lett a vége. Amennyi ideget azzal a vacakkal megettem, az nem emberi.
Ez a fej jelenlegi állapotában nem használható, nem adagol. Nem sokat bírt. Van benne egy rugó, ami feszíti a kék csúszótalpat. Azt igen könnyen ferdén lehet belerakni összeszereléskor. Nem középen nyomja a tányért. Nem tudom hogy ez befolyásolhatja e fej működését, de elbaxot megoldás a rugó központozása. Nekem elsőre mellé ment a rugó, igaz nem nagyon figyeltem rá.
Stihlnél egyszer már találkoztam összeolvadással, de arra sem jöttem rá mitől lehet. :-)
Tudnátok abban segitseget adni, hogy szeretnek egy fukaszat venni, kb 8000m2 rendszeres karbantartására. Egy gépem van ( direkt nem írom le, hogy milyen, ne befolyásoljon senkit) de most lett segitsegem ezért szükségem van egy uj gépre. Damillal van hasznalva, vegyes gazos, füves terulet. Amit venni akarok az legyen a legjobb, es tartós ( penz majdnem nem számít) mi lenne az idealis választás? Melyik gyártó melyik tipusa? Egy életre akarom venni. Koszonom
nekem is fuxi van,mindkét tipusa az 52 ccm nek,és 35 fokban is dolgozik szépen.szivatót visszanyomtad?a csövek nem szakadtak el a karbi alatt? benzinszűrő ok?alapjáratot emeld meg,lehet akkor jó lesz.az állító csavart nem piszkáltad meg?gyertya ok?
hasonlót tapasztaltam eredeti T45x-el is de munka közben nem érezhető ennek a hátránya max dobfeltöltéskor nehezebben akad be a koppintó de ha helyére kerül a damilfej alsó része is akkor damilszakadásig / lefogyásig semmi gond...
Nekem valamiért nem akar működni a Fuxtec. Az elején szépen beindult és dolgozott is. Dolgoztam vele 10 percet majd megállt. És nem akar beindulni. Csak úgy működik ha berántásnál egyből húzom a gázt. De ha elengedem akkor megáll.
Garázstakarítás közben előkerült pár új alkatrész alternáló fűkaszáhopz, de a típusára nem emlékszem.(eladásra szeretném meghirdetni, de tudnom kéne mit is hirdetek)
Segítenétek abban hogy a 80'-as években milyen Cseh gyártmányú egyhengeres (nem Terra), kb 160 ccm-es, hosszirányú főtengelysíkú fűkasza-kertitraktor kombó volt kereskedelemben nálunk?
A látványkép előttem van, de nem ugrik be a típusa. Talán KZ-.... vagy valami hasonlóra emlékszem.
Ami alkatrészt találtam hozzá:
gyári dugatyú,
karburátor,
Komplett berántószerkezet, házzal.
Mind gyári új.
Köszönöm előre is a segítséget ( aGoogliban nem találtam, de lehet rosszul keresem)
A kuplungot a főtengelyről kalapács nélkül jobb levenni.Ehhez könnyen készíthetsz egy szerszámot ami máshoz is jó lesz majd.Kell hozzá 1 laposvas vagy zártszelvény mondjuk 30-50cm hosszú aminek az egyik vége fele fúrsz 2 furatot amibe raksz 6-os csavart akkorát hogy kilógjon kicsit.Ezek távolsága akkora legyen hogy illeszkedhessen a lecsavarni kívánt alkatrészben kialakított helyekbe.
Láncfűrész kuplunghoz is ilyet használok,ott sem kell a kalapácsot és vésőt használnom.
Javítsd magad! - Stihl Fs 55 fűkasza javítás 3/2. rész. Videósorozatunk második része. Fogadjátok szeretettel! A nagy géptakarítás, mosás. Mit használok? Válasz a videóban.
Kuplung sem bonyolult szerkezet, ha berozsdállik képes nyitott állapotban megfeszülni, kint maradni. Vagy letörni a kopó betét a pofáról, és már tud ütni is. Már amelyik kopóréteges. Esetleg a rögzítő csavar fellazulni, néha elgörbülni is. Ez már extrém eset. :-)
Akkor miért nem használod a régi motort az új lehajtással és az új motort a régi lehajtással?Így van két jól működő géped (bármilyen titkos fajta legyen is az)és nem kell szaladgálni sehová.Csak kérdezem.
Az nem lehet mert tudod irtam hogy a régi motorom az új gép lehajtásával tök jól müxik érted tehát az erőátviteli kapcsolódásig lehet a gond...és csak alacsony fordulatnál,,lehet hogy a két röpsúly nem egyenletesen feszül a harangnak,,vagy fene tudja már
Az új motor a régi lehajtással is ráz,,viszont a régi motor a komplett lehajtással tökéletes,,tehát az alacsony fordulati rángatás a lehajtás előtt keresendő,,holnap érkezik vissza harmadszorra a forgalmazó szervízbe kíváncsi vagyok
Ettől az "olcsó" akárkitől vettem egy Jonsered 2051 fűrészt tavaly,azóta tudom hogy innen semmit nem szabad venni.Konkrétan a kerülendő,átb@szós kategória.
Nekem ez van 1 éve,vásárokon 3500-ért megkapható.A csapágyazott fém koppintó mellett a résbe bemegy a föld,ezért kaszálás után egy dróttal ki kell pucolni-ennyi a hátránya.Normálisan adagol,nem ráz,könnyű feltölteni,csak amikor először átdugod a damilt,az egyenes legyen,máskülönben elakad.
Husi T25 szerintem hibátlan, esetleg t35 ha több damilt szeretnél rajta (2,4-es damilból kb 5m, 2-esből 6-7m megy fel a T25-re)
A t25-öt legutóbb (2 hete) 5500-ért láttam a helyi husi boltban. A koppintója szokott kb egy szezon alatt elkopni nálam (2-3 hetente nyírok vele kb 1000-1500m2 nem elhanyagolt füves területet) az évente 700FT. A fejet 1x cseréltem, nálam kb 3 évet bírt. Nem lett volna indokolt, mert még a régi t25 is működik, csak odavertem járdaszegélynek, kőnek stb, és lettek rajta kisebb egyenetlenségek, anyaghiányok amik inkább esztétikai hibák, de okozhatnak rázást. Inkább cseréltem májusban 5000-ért.
Üdv! Jobb nevű M10L menetű damilfejek közül milyet érdemes venni "kínai" masinákra? Ez egy 43 köbcentis Einhell, ami tartósabbnak tűnik eddig, és az ereje is éppcsak rendben van, pont mint új korában. A teljesen automata adagolásúakkal érdemes lehet szóba állni? Az alapprobléma a szokásos: a gyári hulladék volt, vettem nem drágát, gyenge volt a rugó nyújtogatva is, és instant agyrázkódás minőségű. Vettem drágábbat, ami ilyen "könnyen" feltöltős, kellemesen kézfájdító és végre szerszám kell szétszedni, amikoris meggyőződhetünk róla, milyen ocsmány összevisszaságba sikerül feltekerni olyan "könnyen" (nem hiszem, hogy van olyan videó és leírás, amit ne követtem volna, és olyan feltekerési mód, amit ne próbáltam volna vele, és csak a hagyományos, szétszedős feltöltés hajlandó működni). Most vennék valami normálisat, a hatezer forintos utóbbinál nem olyan sokkal drágábban valószínűleg. Kinek mi válik be, aminek M10 fajulata, de legalábbis könnyen megoldható adapterezhetősége is létezik?
Nálunk csak pár hónapja van tüzeskedős rendelet, de az is csak azért, mert fentről kötelezték a testületet. Amúgy minden megy a régi kerékvágásban. Falun lakunk, ennek vannak következményei és velejárói. Engem sem zavarhat, ha más elégeti a kiszáradt kerti hulladékát. Mit csináljon vele? Tegye az ágya alá?:)))))
Igen a súly, érezhető különbség van a meglévő, és ez között. Egy pár órás munka tapasztalata sokat jelentene ennek megítélésében!
A gép nekem sokkal szebbnek tűnt a képeken, mint fizikai valójában. Nincs szét baxva a külseje, egy damil dob külső cserét igényel. Indulni minta szerűen indul, a behúzó zsinóron érezhető ellenállás jó kompressziót feltételez.
A hozzá rendszeresített hám az egy erősen leharcolt példány, vállpántnál madzaggal megkötve, heveder szakadás okán. Ismervén a heveder újkori árát, + levonjuk az Áfát, akkor már kis túlzással egy új gép vásárlása sem tűnik rossz döntésnek!
"mert gondolom ha őserdő lenne a szomszéd kertjében"
Az volt!:))) Nemrég írtam, hogy megvettem, mert idegesítettek a krokodilok, rókák, szúnyogok, moníliák, allergiák, stb...:)))
Elment 4 tank kaszálás (Hq343R), 4 tank tisztítófűrésszel (ua, csak fűrésztárcsával), 8 tank kisfűrész (Mc Culloch 380), 7 tank nagy (Hq 365). Most már csak a felhalmozott gallykupacok akadályozzák a kilátást. Nincs már sok hátra. A sok meló inkább a felaprított holmi elrendezésével van.
- Szívatót rátolod ( Amikor a piktogramon a pillangó elzárja a levegő útját! )
- A gázkart beakasztod a start pozícióba
- Felpumpálod az üzemanyagot a karburátorba
- 2x a behúzóval indítasz. ( vagy beindul vagy nem ) Ha beindul akkor néhány másodperc múlva áttolod a szívatót a másik állásba amikor a pillangó nem zárja a piktogramon a szívótorkot.
- Ha nem indult be áttolod a szívatót a másik végállásba ( a piktogramon a pillangó teljesen nyitva van )
- Újra megpróbálod behúzni. Ha a kasza rendben van elindul.
- Elindulás után a szívatót mindig told át abba az állásba ahol nem fojtja a bejövő levegőt a piktogramon!
Picit melegíted és használod. 1:40-es keverék kell neki.
Tulajdonosa lettem egy MTD Smart bc 52-es fűkaszának.Mivel totál kezdő vagyok a fűkasza témában meg nem teljesen világos sok mindenben így segítségeteket kérem.A képen a bakarikázott rész az micsoda?Mert én úgy gondoltam hogy szívató.Viszont ha elindítom hagyom járni egy kicsit (maximum 5percet) és letolom a kart stop állásba akkor egyből leáll a fűkasza. Próbáltam úgy is hogy közép állásban hagytam de úgy meg erőtlen volt a gép,állandóan leakart állni.Az lenne a kérdésem hogy rosszul gondolom és az egy "benzincsap" vagy tényleg szívató és valamit nem jól csinálok.Válaszotokat előre is köszönöm.A könyvem nincs meg hozzá és értelmes leírást nem találtam.
Azt is meg kell csinálni valakinek, ne irigylem őket.
"Este meg aki tud, addig csinálja, ameddig lát a szemére, fél 9-ig, vagy 9-ig is akár."
Inkább amikor van rá ideje, és szintén nem naponta vágja valaki a saját kertjét, kb...havonta 1x. Azt meg el lehet viselni, nem mindennapos dolog. Meg kell csinálni, mert gondolom ha őserdő lenne a szomszéd kertjében akkor az zavarna, hogy tele van mindenféle állattal. Krokodilok, hiénák, dinók, patkányok stb...az sem jó. :)
Egy qrva szót sem szólhatok, ha a közhasznúak 5-6 között már kaszálnak, mert tudom milyen szar egész nap nyakig beöltözve ebben a melegben dolgozni. Este meg aki tud, addig csinálja, ameddig lát a szemére, fél 9-ig, vagy 9-ig is akár. És akkor mi van??? Nem mindenki ücsörög egész nap légkondis szobában.
Én is küzdöttem a benzin szivárgás/folyás problémával, a tankszellőző harmadik csövön, illetve a átvezető gumitömítés mellett is jött a benzin.
Elmentem a helyi kisgép boltba , ahol az eladó ajánlására ( szerinte Makita) gumitömítést vettem bele, ami csak kettő furatos. Át is szereltem, a tankszellőző harmadik cső pedig meg lett szüntetve. Keményebb gumi mint a gyári Fuxtec, meg úgy tűnik, hogy ez végre tömít is ;-) DDDD
Szóval ezt is érdemes cserélni, ha ilyen jellegű probléma van.
Üdv Urak! MF 70 fűkaszáról vélemények!? Régebbi típust vagy az új dízelt érdemes megvenni. Kacsingatok a régi benzinesek felé. Esetleg valakinek jóárasítva egy eladó? Esetleg pótkocsival :)
A felfüggesztést csúsztattad a motor felé vagy máson is állítöttál?185centimmel kínlódok én is,hogy a fej párhuzamos legyen a talajjal,én is görnyedve vágok,már mindenhova próbáltam állítani a kampót,kormányt magasítottam,de még mindíg nem kerek valami miatt.
Üdv! Egy kínai benzinmotoros fűkasza leállításának mi a helyes módja? Teljesen kezdő vagyok, első eszköz. Semmilyen leírás nem tér ki erre a momentumra. A gázkar pont így néz ki:
Javítsd magad ! - Stihl FS 55 fűkasza javítás 3/1. rész. Itt a következő videósorozatunk első része. Fogadjátok szeretettel! A videót megtekintve megértheted a gép felépítését, működését.
Itt a megoldás neked tőlem , tök ingyen:egy 20 literes marmonkanna a hátadra, mint ejtőtartály, az aljából kivezetve egy benzincső bele a kasza benzintartályába.Egyszer kell megállnod a nap folyamán... :-)
Nekem ugyan ez volt a fuxommal, hogy mivel 193 vagyok, úgy voltam vele, hogy ne keljen már görnyedve mennem a géppel. Így hát házi barkácsos beavatkozással megoldottam , hogyha kihúzom magam és egyenes háttal megyek akkor is jó helyen legyen a fej a földhöz viszonyítva :D
Jó kérdés. Szerintem Husqvarna, de ha őszinte akarok lenni, a Stihllel sincs semmi baj, nekem a husi a bejövős. A kettő közti különbség, hogy SZERINTEM a Stihl a baseball ütő, aminek semmi nem árt, a husi meg a finom műszer, ami kényesebb, de ha odafigyelsz, sokkal többet tud.
Most gondolj bele, hogy cirka 40 rugóért sárga a tank. A husinál ez 210-be kerül. :-))))
Sokáig Stihl gépeim voltak, ma meg már husi. (Bár van egy FS560, és két FS350 is). Soha nem éreztem, hogy feltétlen látnám, mennyi van a tankban. TUDOM ! Te is megszokod a használattal, hogy az idő függvényében fogod tudni.
De tény, hogy nem véletlen váltottam a fuxira. Az aldis sem rossz (sőt, a kínaiak között kimondottan jó), csak az erő hiányzik komolyabb munkánál.
Fuxinál látom mennyit számít a bejáratás. Szépen jön meg folyamatosan az erő.
A sárga tankkal a bajom, hogy oké, elf olajos keverék még csak-csak látszik valahogy, de eni (agip) olajos keverék amit másodjára töltöttem bele, az abszolút nem. Hevederről leakasztva, fény felé tartva, az arcom előtt billegtetve lehetett nagy nehezen kiszúrni jó pár másodperc után a szintet. De ház ez van, ha a dizájn győz a használhatósággal szemben. Nem az első és nem az utolsó eset. A dolog annyiból szerencsés, hogy ha majd nagyon nem tetszik, dobok rá egy másik tankot és kész.
Hogy miért csinálok belőle ekkora ügyet? Sima terepen nem gond, de ha egy k...a meredek hegyoldalban lévő kordonos szőlőben nyírsz, a kanna a sor felső végében van, te meg az alsó végében állsz a kifogyott tankkal, mert nem láttad a szintet (mikor érzed, hogy ki fog fogyni, már rég késő), és jön 80 méter hegymászás, meg 80 méter vissza, na akkor csuklik a designer anyukája :)
Kell majd a megszokás meg tapasztalat, hogy mennyit bír a tank (ugye ez kisebb, mint az aldis gyári tankja volt - a nagyobbik piacos tanknak tán fele... + valszeg a több erő miatt a fogyasztás is nagyobb valamennyivel mint az aldisnál). Ha egy sort oda-vissza kibír, akkor nincs gond. (asszony unokatestvérének a férje (az nekem kim? :D) műveli ezt a szőlőt a németnek, a nyírását csinálnám én)
Az sem elhanyagolható különbség,hogy a Fuxtec szórásvédőjét amit 2féleképpen is fel lehet rakni,ha a nagyobb távolságot adó furatokba csavarozod,akkor kb 5 cm-rel hosszabb damilt enged mint az Aldis.A damilvágó kést is lehet tuningolni ha kifele hajtod még 2-3cm + ad.Így már haladósabban lehet kaszálni vele.Ha jól be van állítva akkor azért jelentős az erőtöbblet a Fuxinál.
Mondjuk nem nagy gond nálam kaszánál,mert teletankolom,aztán onnan 1 óra és kifogy.Otthon általában pont elég vagy pont kifogy,szóval nem igen marad benne benya.Az utolsó fél decit meg érezni a gépen is hogy már fogy a benya,mert az alapjáratra nehezebben áll vissza kicsit.
szia bocs hogy csak most írok ,de szabin voltam és maszekoltam meg otthon ténykedtem ... szerintem a 4 ezer ft ami megmaradt rajta az nem rosz másfél óráért... Tegnap is kaszáltam 2200 nm 3000 ft nekem megérte 45 percért;) és most nem csak lucernát vágtam a fele réti fű volt és nagyon szépen vágta az MF volt hogy csak 3/4 ed gázzal mentem vele nem mint múltkor amit bírt alapon... Ami biztos hogy lecserélem recésre a pengéket rajta.
Viszont már vettem-mókoltam másfajta használható kormányrögzítést.
(Az tény, hogy ilyen magassághoz nem igazán áll kézre az a kormány (sem), de a bilincs része autóba pakoláskor tényleg rohadt praktikus dolog, 5 másodperc alatt: bilincs fellazít-kormány kaszaszárral párhuzamosra fordít-bilincs visszarögzít. Tadamm, és máris fele helyet foglalt csak a csomagtartóban...)
Nekem is van egy Aldis "kormányom" az aluminium gumiágyazású gyorsrögzítővel együtt , 2 órán keresztül ide -oda állítgattam sehogy se volt kényelmes - 180cm magas vagyok - végül meguntam és rátettem egy kínai sima U szarvat nos ez jó.
Az Aldisnál ha a bal oldali rész jól állt akkor a jobb oldali túl messze volt ha a jobb oldali állt jól akkor a bal oldali a hasamat érte gondoltam rá hogy félbevágom akkor lehet hogy jó lett volna mert akkor külön-külön állítható lenne a két szarv, de inkább hagytam a fenébe .
Kb két hete ígértem, hogy összehasonlítom a Fuxit az Aldis géppel.
Tehát Fuxtec FX-MS152 VS Gardenline GLBC 43/1 AS, avagy kínai a kínai ellen :)
Motor és környéke:
Ez döntetlen, külsőre, esztétikumra, minőségérzetre kb egyformák, egyik ebben jobb, a másik abban. Pl: fuxinál első ránézésre a légszűrőfedél felső beakasztó fülei nevetségesnek tűnnek (aldisnak van 3mm-es ami a fedél teljes anyagvastagságán átmegy, fuxinak kb 1mm-es). De ha ennyi is megfogja, és nem akad/kopik ki a rezgéstől, ám legyen. A szívatókar megoldása jobb, igényesebb az aldis gépen (erősebb, masszívabb műanyag, és nem kell kapkodni a szivatókarhoz, automatikusan kikapcsol gázadáskor). Légszűrője kívülről szebb a fuxinak, de benne a szivacs mérete kb a fele mint az aldisé. A fuxi műanyag részei viszont igényesebbek. A Gardenline hátránya a törékeny tankrögzítés. Fuxin meg "vicces" a gyertyapipa. Mindkettő hiányosság fillérekből orvosolható (tankvédőlemez, ill. normális gyertyapipa). Fuxi papíron majd kétszer olyan erős (1,7 LE vs 3 LE) ez majd bejáratás után kiderül. Egyelőre kb annyit tud, mint a bejáratott, jól beállított Aldis gép. Remélem bejáratás után megjön az a nagyon dícsért 3 póniló. Eddig kb egy órát ment, de már ég és föld ahogy most reagál a gázra ahhoz képest, amilyen az elején volt. Szóval alakul.
Berántás:
Az aldist simán az oldalamon lógva, hátra fordulva szoktam berántani, fuxinál ez nem igazán bejövős (nagyobb köbcenti, nagyobb kompresszió, meg óvatosan húzogatom a berántót, gondolom, nem véletlen van 239x elmondva minden fuxis videóban hogy törékeny).
Tank:
nem tudom ki volt aki kitalálta a fuxira a narancssárga tankot, de kívánom neki, hogy egész nap azt nézegesse. Szerintem alap lenne, hogy a tank átlátszó, legyen már elég rápillantani, hogy lássa az ember mennyi anyag van bent. Persze még mindig jobb, mint az aldisnál ami átlátszó, csak a felfogatásnál eltörik...
Kormány: Itt bizony a Gardenline nyer: az Aldis gép egybekormányos, gumiágyazású kormánytartóbilinccsel, ami egy csavarral, szerszám nélkül oldható, állítható (akár menet közben), vagy akár le is vehető: csomagtartóba bepakoláskor ez nagy előny.Fuxinál két darabból van a kormány, a bilincs gumi nélkül, az állítás, le-felrakás csak szerszámmal megy, ami hátrány, ha már egyszer csomagtartóba dobálós, osztott szárú kaszáról van szó.
Szöghajtás:
Az aldis zsírzása imbuszcsavaros megoldás, míg a Fuxin van zsírzógomb. Ez ugyan pár filléres különbség, de mindenképp pozitívum. Cserébe viszont a fuxiból kispórolták az alsó szimeringet, persze ez pótolható (megtörtént, kemény 240 Ft volt...), ahogy a zsírzógomb is rakható utólag az aldisba, szóval ez itt döntetlen.
Heveder:
Az Aldis egy(rossz) vicc, a fuxis sokkal jobb.
Fej:
Na itt is a Fuxi nyer, egy egész jónak tűnő fejet adnak hozzá, az Aldis fej viszont kuka, csak köpködi a damilt, amin a rugó nyújtása sem sokat segít. (teszkós straus fej is kb fele annyi damilt eszik mint az aldis eredeti...)
Használat:
Mindkét géppel alapvető probléma, hogy 195 centis magasságommal marhára nem állnak kézre. Normálisan nem lehet beállítani a hevedert, mert ha fogásra jó, kézre áll, akkor a fej 15-20 centis magasságban pörög. Annál meg azért kisebbre akarom vágni a füvet. :) Némi mókolással a fuxi jobban beállíthatónak tűnik.Rezgés: bár mindegyik gép rezeg, a Fuxi kicsit jobban. Nagyobb motor, full fix kormányrögzítés, érthető a dolog. Ellenszer: vettem két piacos kormányrögzítő bilincset, négy Barkas hűtőtartó gumit, és a gyári bilincscsel házasítva lett rezgéscsillapított kormányom. Sokat segít, de majd ha a hegyen vágom a gazt, kiderül, hogy egész napos munka után milyen.
Garancia, szerviz:
Gandenline 3 év, Fuxtec 1 év. A gardenline az aldiból az einhell szervizbe megy fel. Erről nem egészen pozítívak a tapasztalataim. Sőt...
Egyszer egy helyen megérkeztünk, és egy olyan fickó fogadott, aki büszkén mesélte, autópályás kaszás volt évekig. Mutogatta a lábszárát, amit hülyére vert a kavics, mert elmondása szerint rövid gatyában és papucsban kaszált. Aztán megpróbálta ezt a gyakorlatban bemutatni ... életemben nem röhögtem még úgy ...
Nekem ez azért volt menő, mert aránylag kulturált kinézettel megérkeztem valahova, felkaptam a kötényt, utána levéve majdnem olyan voltam, mint egy normális ember. :-))))
Persze a legolcsóbb ami az indiai(?) filmen volt , mezítláb a tarlón és feltűrni a gatyát nehogy koszos legyen. Itt nem tudom hányan lennének képesek rá.
Nekem az volt a bajom , hogy mindig telement a cipóm, a kötény se lehet rossz főleg ha egy kutya sétáltatós helyen kell kaszálni. Mondjuk ezt még nem próbáltam.
Bizony zsír új,,a komplett cső cserélve lett,,a tengely nem,,a régi ugyanolyan gép szöghalytásával is ráz,,de inkább kotyog fejek, kés rögzités rendben,,holnap rárakom az új motorra a régi lehajtást komplett kiváncsi vagyok,ezuton is kösz az ötletadónak,,bár én még ott nem szedtem szét gépet csak nem lehet egy bonyolult dolog.érdekességnek még annyi hogy az első használatnál fél gázon iszonyat berázott,,amire aztmondták hogy nem volt megzsírozva a tengely a gyárban,,köszi a segítő hozzászólásokat visszajelzek
Rázkódás kellemetlen tud lenni, de nem hiszem hogy nagy a baj.
Pár tipp.
Szár görbe, meghajtó tengely görbe, üt a vége. Szárban lévő perselyek kopottak, vagy csak szabálytalanul vannak a csőbe. Kés nincs kiegyensúlyozva, felfogató alátét csempe, rosszul áll a helyén. Szöghajtás tengelye görbe.
Szerintem meg nyugodtan szándékosan leírhatod a gyártót pontos tipussal hátha valakinek pontosan ilyen gépen jelentkezett ilyen hiba így nagyobb eséllyel segíteni tud a megoldásban!Ha figyelmesen olvastad eddig a fórumot amikor segíteni kell akkor nem megy a márka bolondéria ,akkor márkafüggetlen segítő szándék van.Nem kell attól félned ,hogy valaki lefikáz a hiba miatt,hogy miért ilyet vettél!Ez az ál márkaharc csak esőszüneti unaloműzéskor tör elő.Meg Emil napkor de az megint más.😊
Alacsony fordulaton,,amikor adja át a motor a hajtást rázkódik az egész gép a motor is...és ahogy húzom neki eltünik.késsel valamiért jobban érezni...szándékosan nem irok gyártót,nem is fontos..
Cső urak,,tanácsot szeretnék kérni,,zsír új 170ezres gép alacsony fordulaton beremeg néha és rázza az egész gépet,,szöghajtás jó,,fej kés jó,,cső kicserélve ,,egyenlőre a forgalmazó is elakadt,,talán a meghajtó rúd lehet hibás?vagy a kupplungnál valami,,elakadtunk most megy vissza harmadszorra a jószág,,please help
A kérdés az, hogy nem okozott-e véglges károsodást a karburátor bármelyik alkatrészében a benzinnel való hosszú tárolás.
Az alkatrész elérhetőséget én is megtaláltam. Kérdés, hogy ki fog venni 9500 Ft-ért komplett berántót egy újkorában 30.000 Ft-os gépre, amikor pl egy kis műnyag alkatrsz tört el benne. A vevőm 10.000 Ft-ért vette meg a főtengely hibás komplett gépemet alkatrésznek, ami indult, működött. :)
Vagy ami még ütős, 17.600 Ft-ért komplett karburátor egy 100 Ft-os membrán miatt, mert abban majdnem biztos vagyok, hogy külön membránt nem kapsz hozzá :)
Szerintem az én problémámat a hosszú állás okozza. Valahova még befészkelte magát egy kis dugulás a rendszerbe, ami még megbolondítja az alapjáratot. Sajnos csak hétvégén tudok a géphez hozzáférni, hétközben munka van.
Merre felé található az az esős terület?Hanem titkos.Találtam a yutube-on videót "Hecht elektromos fűkasza " keresővel.Szerintem egész jól viszi.Kérdés persze meddig bírja de a videó elég meggyőző már ami a hatékonyságot illeti.
Helló! :) A benzines fűkaszáról ugye át tértünk az elektromosra ill. én találtam akkumulátorosat. A cél még mindig ugyanaz: vizes füvet is szeretnék vele vágni mert itt sokat esik az eső. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a három közül melyik lenne a jobb választás (nem ismerek márkákat különösképp..)
Egyébként pont erre van a fórum. Szerintem. Hogy ezeket megbeszéljük. Ha valaki tud, akkor adjon tanácsot. Ahhoz nem kell fórumozni, hogy "Vidd el szervizbe!" tanácsot kapjon.
Vagy kell egy "Fűkasza mély víz" topic, és ott akkor csak kőkeményen hozzáértő szakmai diskurzus menjen. :D
Az a baj, hogy ehhez az msb 28-as Einhellhez senmmit sem lehet kapni. Viszont ha gondolod mekerdezhetem aki megvette tőlem, hogy nem ad-e el rola alkatrészeket. Neki a behuzoja kellett, azert vette meg tőlem a komplett kaszát, mert seholsem talált hozzá se új se bontott alkatrészt.
Olcsó, nagyon olcsó fűkaszára egy lehetséges alternatíva. Edigitalnal van egy, 24 hó garival, ingyen házhoz szállítással. Csak többet ér mintha a kalapos embertől vennéd.
A T45X fejbe 2,7-3,3 megy. Nekem 343R van, a tiédnek az elődje. Sajnos én gyakran extrém kaszálást folytatok, így csak ritkábban veszek 2,7-est, csak ha akadálymentes sima füvet kell vágni. Amúgy erdőn nem szeretem, mert azt már könnyen tépi, főleg a szögletest. Így nekem marad a 3-as gömbölyű, az még elég szépen rombol. Használtam 3,3-ast is, simán elvitte, a tiédnek sem lenne vele gondja, de ha szép füvet akarsz, és nincs térdtől magasabb gaz, szerintem bőven jó a vékonyabb is. Van itt a fórumon olyan is, ha jól emlékszem, aki 2,4-essel is nyomja, de az az én melóimnál szóba se jöhetne.
3100 m2-t kell levágnom néhányszor, aztán miután már nem lesz törmelék a területen, a nagy részét tologatós fűnyíróval fogom vágni valószínűleg. De utána is marad olyan rész (meredek rész, árok) ahol a fűkasza lesz a nyerő. Lágyszárú gazt kell vágni.
Fontos a megbízhatóság, halk működés, kevés rezgés, egyszerű használat.
A két típus amit leginkább nézegetek:
Husquarna 525 RX (118 000 Ft), emellett szól úgy látom a kényelmes hám és a kisebb súly
Oleomac BC 360 4T (159 000 Ft, ajándék sövénynyíróval), emellett a Honda motor szól, ami valószínűleg kevésbé büdös és sima benzin kell bele, meg talán valamivel erősebb is
Ti melyiket választanátok, vagy milyen más gépet javasoltok? Árban nem nagyon szeretnék az Oleomac ára fölé menni, úgy gondolom a feladat nem is teszi szükségessé.
Az én feleségem 152 cm. Amikor megvettem az elektromos fűkaszát, nagyon tetszett neki. Lágyindítású gép, szépen sivító damil hanggal, ki akarta próbálni. Heveder magasabbra, fogantyú előbbre és kezdte az aprítást. Persze csak egy próba erejéig.(Sajnos).
A beállításhoz nem ártana egy segítőkész férfikéz.
150 cm az komoly? Ezek a fűkaszák nagyjából átlag magasságú emeberekhez méretezettek, (175 cm) ideálisak. Szerintem neheézkes volna számodra a használata, a megfelelő szögben tartása, teljesen a hónodalatt lenne a motor, a koppintás is nehezen menne, mert elősször a védőburkolat érné a talajt. Egy erősebb szegélynyíró talán jobb választás lenne.