Keresés

Részletes keresés

Pathmaster Creative Commons License 2025.10.03 -1 0 2631

#2615 számú hozzászólásban írtam, hogy a Szentháromság tagjainak alapvetően megegyező természetében is a közös életük hatására kialakulhattak apró eltérések; és szerintem ezek az eltérések miatt vannak Atyának, Fiúnak, és Szent Szellemnek szólítva.

Máté 28,19: Menjetek tehát tanítványommá téve minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Szellemnek nevére.

Előzmény: Lucius--61 (2621)
Pathmaster Creative Commons License 2025.10.03 -1 0 2630

Akár egyetlen nyilvánvalóan valótlan állítás is hiteltelenné tehet. A Kybalion egyik állítása az, hogy mindennek van ellentétpárja; pedig a gravitációnak nem ismert az ellentétpárja.

Ezért szerintem fölösleges a Kybalion alapján értelmezni a Szentírást.

Előzmény: 11_11 (2623)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.03 -1 0 2629

Kerestem, de nagyon, azt a képet amit megmutatnál. nem találtam. az egész video 41p 32mp. szóval a 33mp képet nem látam.

Valamint amit mutattál még 2p 40. az egyik arcot látom, a másikhoz már kell egy kis képzelő erő, és az, hogy Te látod, látni véled. Nekem nem mutatot semmi különöst. És 7p 4mp ugyanazt a képet ismétli.
szóval végig néztem...

Én nem merek elkalandozni annyira attól amiben hiszek, és főleg nem ilyen, számomra ismeretlen terepekre.:)
megnézem a bibliát, olvasgatom, és tanulmányozom. Megnézek más vallásokat, és szinkron kritikákat fogalmazok meg. Megnézem az emberi viselkedéseket, és kulturákat. De, ilyen távoli ismeretlenbe amit itt mutattál nem ugranék bele.

Nyilván a Te számodra jelent valamit, valami ami fontos neked, vagy átgondoltad, mert követni tudod azt a gondolati képet. Nekem ez nem megy.

szóval ha kitudnád úgy fejteni a gondolataid, hogy azt megértsem, akkor örömmel megnézem.

Előzmény: 11_11 (2628)
11_11 Creative Commons License 2025.10.03 -1 0 2628

És főleg a gondolatod, számodra mit jelent? miért fontos?

Majd erre is fogok válaszolni ,de nem most .

Fényben   mosolyogó arcot már kaptam, pár éve, de nem értettem,

Fényben 2025 7 20..  1 arc kezd ki alakulni nem néztem végig

21-én láttam meg a két arcot. 

A háttérben a falon meghúzódó rajzon 2 arc van, mosolygó és fölötte egy a másik kezd  kialakulni.. 2p 40 mp, 7p 4 mp  gömbben egy női fej a másik is gömbben van.

Google keresés.

Videók :    Ki Teremtette Istent? Ez betiltott könyv F….

:   You Tube

Előzmény: Lucius--61 (2627)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.02 0 0 2627

"Titkok Könyvtára  videó 41.p 33 mp"

Fogalmaz pontosabban! kérlek.
Gondolom a filmre gondolsz? melyik rész? 
Egyszerűbb lenne, és pontosabb is, ha magát a videó elérhetőségét linkeled ide, igy pontosan meghatározva, hogy hol is láttad a 41 perc 33. mp-ben azt a képet amit emlitesz.

És főleg a gondolatod, számodra mit jelent? miért fontos?

Előzmény: 11_11 (2626)
11_11 Creative Commons License 2025.10.02 -1 0 2626

mivel ez nem a Biblia része, hanem kérdés. Feltételezem, hogy ezek a saját szavaid. :)
Mit kivántál kifejezni, vagy közölni ezzel?

Jézusnak is fontos volt  a Biblia tanítása.

2025 7 20. este képet kaptam, a fényben.- 21-én a videón  rajta  van a kép.

Nézd meg, én elöször láttam 21-én.

Előzmény: Lucius--61 (2624)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.02 -1 0 2625

Hát igen, nyilván ezzel a jelenlegi nézetemmel nem sokáig húztam volna a görögöknél. :)
sőt, még ott sem ahol az irások keletkeztek, a héber közösösségekben sem. 
ahogy Te sem húztad vona sokáig azokban az időkben, ha nem táncolsz együtt a néppel, ahol épp élsz.

Mesét emlitesz, már nem elöször.
Mi célt is szolgál a mese mint olyan?

A gyerekeknek szoló tanitások, érdekes kis történésekben. És mindegyik tanit valamit. Akár az összetartásról, vagy jószivűségről, akár az önzésről, és sok más dolog, amit nem sorolok.
a maguk kis játékosságával felkészitenek, erkölcsi értékrendek kifejlődésében segitenek, hogy mikor megnő a gyerek, már legyen alapjai a jó/rossz fogalmi körökre.

Mit tesz a Biblia, mint mese. (szerinted, és mások szerint az.)
úgyanugy felkészit, csak mélyebb érzelmi képekkel, és összetettebb információkkal. a felnőteknek, hogy célt találjanak, utat járjanak. Egy olyan világban ahol a fejetlenség, káosz uralkodik.

Mutatom a mintát. 

Gyermekmesék Bibliai szövegek

Egyszerű képek, állatok, királyfiak =Szimbólumok, próféták, pásztorok,

királyokErkölcsi alaphelyzetek: jó = vs. rosszEtikai dilemmák: igazság, irgalom, áldozat

Tanulság a végén: „Ne légy önző”Tanítás belül: „Szeresd felebarátodat”

Ismétlés, ritmus,  = refrén szerkezet, ismétlődő motívumok

Félelem és biztonság játéka =Isten félelme és oltalma

Képzeletbeli világ, de valós érzelmek =Történelmi világ, de örök emberi kérdések

A gyerek belső világát formálja = A felnőtt lelki világát alakítja

Közös cél: belső etikai térkép Mindkettő azt tanítja:

– Mi a szeretet?
– Mi az önzés?
– Mi a bátorság, a hűség, az áldozat?

A mese a gyermeki szív nyelvén, a Biblia a felnőtt lélek mélységeiben.

szóval, a mese mint olyan, a Telhetetlen kisverébről, vagy a vak róka a tyúkok közt, Vagy az ember aki visszalapátolta a tehénbe a ganét, az ifjúsági regények, és más művek ahogy növekszik az ember az értelmi felfogóképességével azonos mértékben növekszik az igény is. És elkezd olyanokat olvasni, vagy nézni mint Todeszkaden, virágo algernon-nak, és más művek. Mindegyik végén úgy teszi le a könyvet, vagy áll fel a film végén, hogy érzelmileg, gazdagodott.

A Biblia felnőtt szemmel, ugyanezt teszi. bár ebben a világban társadalmi, és erkölcsi neveltetésünk sok dologban már alapokat ad, bizonyos helyzetekre, körülményekre. amiket alapból betartunk. Társadalmi normák miattt. Ne lopj, mondja az irás, és nem csak azért mert erkölcsileg úgy helyes. hanem a tolvaj szelleműt is védi. Nem jó az neked, ha elkapnak és megvernek. Hovatovább, ha éjjel lopsz, meg is ölnek.

Neked, és a hozzád hasonló mentalitású embrnek ez vicc, mese. Mert nem ismeritek fel azt a világot amikor ezeket a szabályokat Isten közzé tette. Pl. ez a mózes olyasmit is leir, hogy ha elmegy valaki üriteni, legyen nála ásó, és takarja be a szart. 
Nos, ha Te és a barátod elmentek sátorozni, mi gondot okozhat két kupac ürülék?  főleg ha csak hétvére mentek, és eljártok jó 30méterre a sátortól.
Mózes, és népe, cirka 2 millióan voltak. (népszámlálás adatait figyelembe véve.)
Nah, az már tekintélyes szarkupac lenne naponta mérve. :) És azt mondja, ásd el! Higénia. gondolt volna ilyesmire egy akkor ember? amikor évzeredekkel később a rómaiak még nindig egy botra tekert ronggyal törölték a valagukat.

És elmebeteség szintjén kezeled/itek, ha valaki ilyemiken gondolkodik. :)
Istent nem tudom bemutatni neked.
ahogy Te sem tudod egyértelműen tagadni azt.

viszont a mű, amit hátrahagyot, legyen az akár a teremtés, vagyis a világunk. Pál erről beszél, hogy ebből ismerhető fel Isten.
Vagy a másik mű, mint közlés, vagyis irányadó mértékek, történetek, azon belül felvázolt jövő. az ember helyzete, és célja
számomra mind olyan dolgok, amik nem hagynak bennem kétséget. :)

Előzmény: Zellem Estelen (2622)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.02 0 0 2624

"+Ki Teremtette az Istent? - Ez a Betltott Könyv ."

mivel ez nem a Biblia része, hanem kérdés. Feltételezem, hogy ezek a saját szavaid. :)
Mit kivántál kifejezni, vagy közölni ezzel?

Előzmény: 11_11 (2623)
11_11 Creative Commons License 2025.10.02 -1 0 2623

2022 10 16 / 2025 10 2 /A Teremtés könyve fej: 1: 1-31 v

( 1-7, 9-12, 14, 16-18, 20, 22, 25, 28-31 v)

AZ ŐSTÖRTÉNET

A világ teremtése. 1 Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet.2 A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött.3 Isten szólt: „Legyen világosság”, és lett világosság.4 Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől.5 A világosságot nappalnak nevezte Isten, a sötétséget pedig éjszakának. Azután este lett és reggel: az első nap.6 Isten újra szólt: „A vizek közepén keletkezzék szilárd boltozat, és alkosson válaszfalat a vizek között.” Úgy is lett.7 Isten megalkotta a szilárd boltozatot, és elválasztotta vele a boltozat fölötti és a boltozat alatti vizeket…. .

9 Isten ismét szólt: „Gyűljenek össze az ég alatti vizek egy helyre, és emelkedjék ki a száraz.” Úgy is történt.10 Isten a szárazat földnek nevezte, az összefolyt vizeket pedig elnevezte tengernek. Isten látta, hogy ez jó.11 Akkor megint szólt Isten: „Teremjen a föld zöldellő növényeket, amelyek termést hoznak, és fákat, amelyek magot rejtő gyümölcsöt teremnek a földön.” Úgy is lett.12 A föld zöldellő növényeket termett, amelyek termést hoznak fajuk szerint, és fákat, amelyek gyümölcsöt érlelnek, amelyben magvak vannak, a fajtának megfelelően. Isten látta, hogy ez jó…..

14 Akkor megint szólt Isten: „Legyenek világító testek az égbolton, s válasszák el a nappalt az éjszakától…..16 Isten megteremtette a két nagy világítót. A nagyobbik világítót, hogy uralkodjék a nappalon és a kisebbik világítót, hogy uralkodjék az éjszakán, s hozzá még a csillagokat is.17 Isten az égboltra helyezte őket, hogy világítsanak a földnek, uralkodjanak a nappal és az éjszaka fölött,18 s válasszák el a világosságot meg a sötétséget…..

20 Isten szólt: „A vizek teljenek meg élőlények sokaságával, az égen, a föld felett pedig röpködjenek madarak.” Úgy is történt…..22 Isten megáldotta őket és így szólt: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a tengerek vizét, s a madarak is szaporodjanak a földön.”…..

24 Aztán szólt Isten: „Hozzon elő a föld élőlényeket fajuk szerint: háziállatokat, csúszómászókat és mezei vadakat fajuk szerint.” Úgy is történt.

25 Isten megteremtette a mezei vadakat fajuk szerint, a háziállatokat fajuk szerint és az összes csúszómászót a földkerekségen, fajonként. Isten látta, hogy ez jó. ….

27 Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.

28 Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: „Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog.” 29 Azután ezt mondta Isten: „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen.30 A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden zöld növényt táplálékul adok.” Úgy is történt.31 Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott. Este lett és reggel: a hatodik nap.

11_11  +Ki Teremtette az Istent? - Ez a Betltott Könyv .

Titkok Könyvtára  videó 41.p 33 mp  ÁMEN

Zellem Estelen Creative Commons License 2025.10.02 -1 0 2622

Nem kívántatik bolonddá válni ahhoz, hogy a bolondságot, a bolondot felismerjük.

Ti, te, belebolondultatok egy ókori, ismerethiányos emberek által, koncepciózusan, az ókor emberének kreált műbe.

Mindenfélét elhisztek, legyen az bármennyire képtelenség, lehetetlen dolog, és nem vagytok képesek tudatosítani, hogy ismereteink rég meghaladták azt.

Felnőtteknek szólt a mitológiai mű, de mára már infantilis dolog ark és sima angyalokba, ördögökbe, démonokba hinni.

A Biblia a helyén kezelve, pont olyan jelentőségű irodalmi alkotás, mint a többi vallás "szent könyvei".

Nézd, a görögökét már talán senki sem hiszi!

Pedig kétezer éve agyonvertek volna, ha fellépsz a létük ellen, mert pont úgy hitték a kitalációt, mint ti, te a zsidó verziót.

És a faunok, nimfák, kentaurok, küklopszok, is pont úgy meseszereplők, mint az angyalkáitok.

Azonosulsz és elhiszed a régi fantazmagóriát, és a természet törvényeit, a realitást meghazudtoló kijelentésekre ragadtatod magadat, mert az "meg vagyon írva"?

Gyermeteg elképzeléseket, légből kapott kitalációkat nyalsz be, mert vagy hiszékeny és befolyásolható vagy, vagy mert csupán ebbe a kultúrkörbe születtél, esetleg még neveltek is a lejárt nézetekre.

Még addig is képtelen vagy eljutni a gondolkozásban, hogy felismerd, ha létezne egyáltalán a bibliai főhősöd, akkor sem tudnál róla semmit.

Blogot hozol létre, mintha bármi újat letudnál írni a kitalációk kapcsán:-)

Csupán azon rugódzol, rágódsz, amit "kész picsa meleg málé" módon eléd toltak.

Egy kitalált entitás, egy kiötölt transzcendens a főhősöd, és naív hited révén "feltámadásra" ácsingózol, mert a józan eszedet elnyomva, önbecsapás árán hiszed a létét.

De ez a te problémád, magadat ringattad a hülyeség tengerébe, és csak magadtól vagy képes lejönni róla.

Már ha igény mutatkozna...

Nem kívánok magát sükebókaságokkal ámító emberrel szájkaratézni, mert tökéletesen felesleges. Nem vagyok partnered az ilyen szintű önhülyítés kiteregetésében.

Ahogy amit ide írtam, az is csak elfecsérelt energia, csupán jelzés arra, nem borul mindenki a vvallási kitalációkra, mint kocsma előtt a bicikli.

Választ sem igényelek, mert már nagyon sok borult elme kirohanásait olvastam, nem hiányzik még egy.

Előzmény: Lucius--61 (2621)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.01 -1 0 2621

Ha kicsit is figyelnél, vagy legalább úgy tennél, akkor megnézted volna azt a verset ami szóbakerült a játszadozó istenről. Példabeszédek 8:30. és nem csak egy vers, hanem a körülötte lévőket is. ahol az IGE, a későbbi fiú megszeméyesiti Isten bölcsességét.
Még ha mese is számodra, amivel nincs gondom, hiszen minden mesének van egy történeti szála, vonala.
Ahogy az irásoknak is van. Csak épp felnőteknek szól. 
Valahogy úgy lehetsz ezzel, mint gyerek a spenóttal, nem szeretem! zöd trutyi ránézésre nem veszem a számba. szóval nem!
szóval halvány lilagőződ sincs témákról úgy nyilatkozol, mint aki már megjárta a téma minden szegletét.
Nem vagy egyedül, ne keseredj el. ez emberi tulajdonság, bár nem épp a nemes vonások közé tartozik. :)

Miért is tettem hozzá, hogy szerintem?
Mert tisztellek téged, tisztelem a másikat, és a többieket. Nem célom a hitviták, vagy olyan viták amik sehova sem vezetnek.
Van egy határozott véleményem, amit nem eröltetek másokra, max beszélek arról, és megnézem mások mit beszélnek azonos témáról. ezt nevezik nyitoságnak.

ha megnézted volna a blogom, és abban amit a háromság témáról irok. Akkor nem beszélnél összevissza.
Mitöbb! ha a blogom 45 oldalát ebben a témában,  nem is nyálazod végig De, megnézted volna a kiinduló verset amit itt emlitettem, és annak környékét, máris lenne egy valamilyen viszonylagos nézeted, mert ott kijelent valamit az irás, még azon a fejezeten belül.

Ha mondok valamit, azt meg is tudom indokolni. Ha kijelentek Istenről, akkor nyilvánvalóan onnan tudom megindikolni, ahol Róla szó van, az Ő, szavaiból, üzenetéből.

Nem becsülöm le az emberi tudást, és tudományt, magam is abból operálok. Viszont azt tudom, és szvsz. Te is tudod, hogy jelenlegi tudásunk nem a vég, és amire azt mondjuk ma; Ez lehetetlen! az holnapra már nem az.

Egy kicsit a Biblia belső logikájáról.
ahhoz hogy megértsd, kivülről nem megy! Nem! nem azt mondom, hogy legyél hivő. :)
azt mondom, ha érteni akarod, akkor be kéne lépned, időlegesen abba a logikai folyamatba amit egy hivő, vagy vallásos mond.
Megteheted, hogy soha még a kisújjad se lógatod ebbe a logikai körbe, és úgy nyilatkozol, ahogy most is.
Vagy! egy kérdés, felvetés idejére belész abba a körbe ahol erről van szó. Tehát a Biblia belső logikájába.
És rögtön érteni fogod, mert nem ármány, vagy agymosásos szemfényvesztés.
tétel, a feltámadás. Kik támadnak fel? Akik elfogadták Isten szavát, irányadó mértékeit. és Próbálnak annak megfelelően élni.
Kitámasztja fel? Isten.
Milyen okból? Mert ez volt az eredeti terve, hogy a földet a szelidek töltsék be, ők örököljék. 
Ha létezik Isten, és benne vagyunk ebben a körben, akkor Isten alkotta a világot, benne az embert. Ha erre képes volt, akkor a feltámadás, feltámasztás számára egyszerű újgyakorlat.

Tehát nyugodtan maradj az ember értelménél, támaszkodj arra.
De, akor hogyan generálsz olyan állitásokat, amiről fingod sincs, vagy amit még csak meg se próbálsz megérteni. :)

Előzmény: Zellem Estelen (2619)
Zellem Estelen Creative Commons License 2025.10.01 -1 0 2620

"Logikával nem tudnám feldolgozni a játszadozó Istent, ami pont azt kérdőjelezné meg hogy valóban Isten."

Igen.

A józan ész szerint, logika szerint, a tények szerint, a valóság szerint, érthetetlen hogy miféle inger visz arra népeket, hogy egy más kultúra alkotta entitás létét benyalja:-O:-P

Még ott anno, a szomszéd népek, jelesen akár az egyiptomiak sem szopikázták.

De fura is lenne a világunk, ha egy csepp nomád nép hiedelemrendszere révén közölné a tutit egy "kitudjaki":-)

Ott és akkor, más kultúrák, más okostojásai, más módon ötölték ki ki azt, amiről fingjuk sem volt.

Mert gyakorlatilag az történt, hogy emberek neki szaladtak annak a lehetetlen dolognak , hogy úgy magyarázzák a világuk keletkezését, amihez semminemű ismerettel nem bírtak.

Az meg a sors különös fintora, hogy még korunk ikulájtjai is benyalják az elképzeléseiket!

EZ A VALLÁS.

Előzmény: Lucius--61 (2618)
Zellem Estelen Creative Commons License 2025.10.01 -1 0 2619

Nos itt ragadtatod magadat olyan kijelentésekre, amiről lila fingod sincs.

Magának a mitológiai hősnek helyébe képzelve magadat, állításokat generálsz róla.

Bibliai alapokról, nem a saját elképzeléseid szerint, de azt ráültetve hadoválsz.

Létezhet egy lény aki "abszolútum"?

Egyáltalán élőlény aki anyagtalan entitás? Se agya, se szíve. se idegrendszere, de gondolatot, és érzelmet feltételeztek számára?

Hol is élne, és mi szüksége "szellemlényekre"?

Kerubok, angyalok, szeráfok stb...seregére? Ark és sima angyalokra?

Miként lehetne neme?

Hogyan lehetne egy az az egy a "Atya és a Fiú" ha nem egyidősek? Miként lehet az "Atya-Fiú-Szentlélek" külön személy, ha nincs külön "lelkük/szellemük"?

Hol lehetséges a "menny"? Miként lehet a főhősnek jobbja, ahol a vele azonos "fia" ül, aki anyátlanul genrálódott mellé?

A kereszténység, amely a zsidó szektából jött létre, már az "Úr" helyébe, akit a zsidó ismerethiányos szerzők kreáltak, a "Fiút" helyezik "teremtőnek". Ami roppant vicces, mert átírja az eredeti koncepciót!

Vagyis még a "teremtő" személye is kérdésessé vált:-O:-P:-)

De én ekkora hülyeség halmaz kifésülésére nem vagyok hajlandó, ez a ti bajotok!

Mert ragozhatnám;-)

Sík ostobaságokat hisztek, kreténségeket vesztek ténynek, mert befolyásolt elmékké váltatok egy "kész picsa, meleg málé " fantazmagória révén, mert abba születtetek bele, azzal a vallási hipotézissel oltották a diótokat.

Ám van más, hasonlóan lejárt, és ismereteink általtúlhaladott fantazmagória.

Az azokat hívő kortársaink, arra csavarodtak fel.

Én meg csak nézem, hogy a XXI.sz.-ban miféle ostobaságokra adjátok a fejeteket.

És tudom, menthetetlenül belezakkantatok az alaptalan és koncepciózus kitalációkba. Reménytelenül.

Egy élet hülyeségekre elpazarolva, azzal a talmi ígérettel, hogy majd "feltámadtok", mert ostobán elhisztek olyasmit, amiről nem tudtok semmit.

"Mert meg vagyon írva"

De, hogy kik, minek, miért, miféle okból, és miféle célból?

És mára az mennyire állná meg a helyét a tudásunk fényében?

Na, ehhez vagytok, letteket kukák:-)

Előzmény: Lucius--61 (2618)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.01 -1 0 2618

Isten nem játszadozik. Bár mindenható, nem él vissza a hatalmával. A teremtést bizalomra és harmóniára építette, és amikor ez megbomlott, nem közömbösen nézte, hanem azonnal reagált – felelősséggel, szeretettel, és megoldást keresve. Ez nem könnyelmű játék, hanem mély kapcsolat, ahol a szabadság és az igazság egyszerre kapnak helyet.
Persze mindez az én nézetem szerint.

Logikával nem tudnám feldolgozni a játszadozó Istent, ami pont azt kérdőjelezné meg hogy valóban Isten.

Előzmény: Pathmaster (2615)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.10.01 0 0 2617

Én is örülök. annak, hogy benéztél, és nem ki.
szó sincs nyesegetésről, szerintem.

Pont azért jók ezen tipusú beszélgetések, mert az ember információt cserél. És erre már akkor rájött az emberiség, amikor nem volt közösségi média. Csak városok voltak, ahol a városkapuban leültek, és elmondták egymásnak gondolataikat. Vagy rómában, amikor a hivatalok bezártak, a közösség birtokba vehette délutánonként, esténként, vagy hétvégenként azon helyeket, ahol egyébkén hivatalos ügyek folytak. Akár piacterek mikor kiürültek... ezek voltak az első forumok.
szóval közösségi élet, gondolatok áramlása.

Nyilván, abban, hogy valaki makettet épit, max technikai leirások, és információs cserék zajlanak. (Viszont bizonyára élevezik, magát az épités folyamatát, vagy makettek műkődésközben stb...)
A vallás, itt európában a kereszténység a jellemző. sokféle lehet, és a forrást tekintve sokféle értelmezés.
lehet úgy tünik, fingja sincs miről beszél. pont ezért érdemes megosztani gondolatokat, mit és hogyan ért meg az ember. Megmutatni, ogy mit látok én a Háromság tantételében, és mit lát egy másik emeber ugyanabban. hova tovább, most hogy benéztél, megnézni azt is, hogy mit nem lát abban egy másik ember. És nem csak a háromságban, más témakörökben...

Én pl. azt látom, hogy a háromság tantétel, egy nagyon ősi emberi vágyat tükröz. Már a Biblia elötti korokban is jelentkezett. Több népnél, több vallási kulturában. szóval pszichológia, az ember igyekszik a misztikus dolg felé. Miért? ilyen az ember.
azt is látni vélem, hogyan hatnak a filózófiai, és más vallási nézetek, további vallásokra, milyen befolyást, ráhatást eredményeznek.
És próbálok lenyúlni a szatyor aljára, megkeresni, hogy mindezekben mennyi az alap, hol történnek változások, és azok milyen hatásokat fejtenek ki.

lehet fingom sincs miről beszélek? azt viszont megfontoltan, és alappal. :)
kritikára mindig szükség van! mert azt meg kell nézni!

szóval, ha gúnyolódáson, élcelődésen kivül mást is megfogalmaznál, szivesen olvasnám. :)

Előzmény: Zellem Estelen (2616)
Zellem Estelen Creative Commons License 2025.10.01 0 0 2616

Örülök, hogy így megtaláltátok egymást:-)

Itt már a két befolyásolt elme ragyogóan olthatja egymást, és nyesegetheti egymás képzelgéseit;-)

Érdekes beszélgetés táptalaja lehet az, amiről senkinek sincs lila fingja sem.

Hajrá!

Pathmaster Creative Commons License 2025.10.01 -1 0 2615

Szerintem a Szentháromsággal kapcsolatos teológiai nézetnek az a jelentősége, hogy a teremtés előtt sem volt magányos az Örökkévaló; és ehhez képest annak már kisebb a jelentősége, hogy miért pont hárman vannak. Ezzel van összhangban a "játékos Isten" elmélet is, amely szerint a teremtés öröméért teremtette Isten a világot, és nem azért hogy megszüntesse a magányát.

Továbbá érdemes még megemlíteni azt is, hogy a Szentháromság létét elfogadók jellemzően úgy képzelik el a Szentháromságot, mint amelyben a tagoknak megegyezik a természete; amit emberi hasonlattal úgy lehet elképzelni, mint az egypetéjű hármasikreket. Ennek a hasonlatnak az érdekes következménye az, hogy az egypetéjű ikrek kutatása arra a megállapításra jutott, hogy az együttélés hatására elkülönül egymástól az egypetéjű ikrek természete, de amint külön válnak ismét elkezd a természetük egyre jobban egymáshoz hasonlítani. Ennek az elsőre különösnek tűnő jelenségnek az a magyarázata, hogy minden személynek spontán alakul az identitása, és ha az egypetéjű ikrek együtt élnek, akkor az identitásuk spontán alakulása felerősíti a köztük lévő apró eltéréseket. Ebből pedig az következik, hogy a Szentháromság tagjainak alapvetően megegyező természetében is a közös életük hatására kialakulhattak apró eltérések.

Előzmény: Lucius--61 (2614)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.29 -1 0 2614

A háromság tantétele nem új keletű gondolkodásmód, hanem dogmatikus öröklődés eredménye, amely politikai és teológiai kompromisszumként született meg a 4. században. A niceai zsinatot Nagy Konstantin császár hívta össze birodalmi egység megőrzése érdekében, nem teológiai tisztázás céljából. Mint a birodalom „főpapja”, ő maga hagyta jóvá a zsinat döntéseit, és irányította a vita lezárását.

A vita középpontjában Arius, alexandriai presbiter állt, aki azt tanította, hogy Jézus nem egylényegű az Atyával, hanem teremtett lény, az Ige, aki az Atya akaratából létezik. Ez az elgondolás — miszerint Jézus alárendelt az Atyának — a 8. századig több keresztény közösség és királyság hivatalos tanításaként fennmaradt, bár nem vált az egyház általánosan elfogadott irányzatává.

https://lucius3098.blogspot.com/2025/09/a-szo-amely-istenne-lett-egy-vers-sok.html

Előzmény: Lucius--61 (2613)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.24 0 0 2613

Létezik a szentháromság ?

Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.21 0 1 2612

Mostmár értem a logikád. 
Köszönöm. :)

Előzmény: Pathmaster (2610)
híg ember Creative Commons License 2025.09.21 -3 0 2611

A "tisztelethöz" tart. a kamatyolás...?

Előzmény: Pathmaster (2610)
Pathmaster Creative Commons License 2025.09.21 -1 2 2610

Az Etióp írásos hagyomány szerint I. Menelik császár időszámításunk előtt 975–től 950-ig uralkodott; amiből arra lehet következtetni, hogy még Dávid király életében született meg. Vagyis amikor megfogant, akkor Salamon még csak kijelölt trónörökös volt, és még nem volt Izrael hivatalos királya. Persze ettől még megtörténhetett, hogy a nagyon öreg Dávid király helyett a kijelölt trónörökös végezte az uralkodással kapcsolatos feladatokat, és ezzel összhangban az uralkodónak járó tisztelet övezte.

Előzmény: híg ember (2609)
híg ember Creative Commons License 2025.09.21 -2 0 2609

Salamon izraeli király és Sába királynője

Mikor kamatyoltak...?

Előzmény: Pathmaster (2608)
Pathmaster Creative Commons License 2025.09.21 0 0 2608

Teljesen jól látod a több száz éves időbeli eltéréseket; és éppen ez adja a Szóleb templomában található feliratnak a jelentőségét. Ugyanis a történelem homályába vész az, hogy Akszúmban mióta élnek Jákobnak (Izraelnek) a leszármazottai. Az etióp írásos hagyományok szerint a Salamon-dinasztia őse I. Menelik császár, aki Salamon izraeli király és Sába királynőjének gyermeke. Ezzel együtt létezik egy olyan nézet is, amely szerint Akszúmban már korábban is éltek Jákobnak (Izraelnek) leszármazottai; és a Szóleb templomában található felirat is ezt igazolja, mert ki másnak szólhatna, mint az Akszúmban élő izraelitáknak.

Előzmény: Lucius--61 (2607)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.20 -1 0 2607

Valamit nem értek, vagy nem tudom követni a gondolataid. Kérlek nézd el! :)

A Szentírás szerint Salamon király a kivonulás után sok száz évvel élt. A királyok könyve megemlíti, hogy a templomépítés kezdete 480 évvel követte a kivonulást.

Ez a számítás azt mutatja, hogy a két esemény között jelentős idő telt el. Ha valahol máshogy szerepel, az könnyen lehet egyszerű elírás vagy rövidítés, hiszen a kronológia nem mindig egyszerűen áttekinthető.

A lényeg: mindkét történet kiemelkedően fontos a bibliai hagyományban, és az időbeli különbség még inkább rámutat arra, hogy Isten vezetése hosszú időn keresztül formálta Izrael népének történetét.

Szolebi templom befejezés, az én számitásaimban, a kivonulás után, a pusztai vándorlás idejében fejeződőtt be. Vagy! jerikó elfoglalásának idején.

azt a részt értem, és logikusan is hangzik, hogy József családja máshol élt, élhetett. mig jákóbb fiai, szintén máshol.

Habár, szerintem, miután meghalt József idejében élő fáraó, aki őt, rangra emelte, a következő fáraó, vagy fáraók, józsef családját simán visszatessékelte a többi zsidóhoz.
Viszont ez, most egy megalapozatlan feltételezés részemről. nem néztem utána.

És az időt Salamonig nem értem. 
bizom abban, hogy kifejted, hogyan kapcsolod szoleb templomát Salamonhoz? 

Előzmény: Pathmaster (2606)
Pathmaster Creative Commons License 2025.09.20 0 0 2606

Az a legvalószínűbb, hogy Sába királynője Akszúm városából származott. Mindez felveti azt a kérdést, hogy miért pont a négyhavi járásra lévő Sába királynője figyelt fel Salamon bölcsességére. Ennek a kérdésnek a megválaszolásához érdemes visszamenni József történetéig, akinek a felesége Aszenáth volt, és akiről vannak olyan feltételezések, hogy fekete bőrű volt, aminek következtében Efraim és Manassze bőre is sötétebb volt az unokatestvéreinél. Továbbá az a nézet is megalapozottnak tűnik, amely szerint abban az időben nem volt fogamzásgátlás, de a nehéz életkörülmények miatt a megszülető sok gyermekből csak kevesen élték meg az ivarérettséget, és gyakorlatilag a család anyagi helyzetétől függött az, hogy kinek hány gyermeke éri meg az ivarérettséget. Jákob (Izrael) fiai közül Józsefnek volt a legjobb anyagi helyzete, és ezért az ő leszármazottainak kellett volna a legnépesebbnek lennie; és vélhetően Jákob is így látta, és ezért áldotta meg a saját fiaihoz hasonlóan Efraimot és Manasszét. Ennek ellenére a Szentírás nem úgy ír Efraim és Manassze törzséről, mintha különösen nagy létszámúak lettek volna; ami felveti azt a kérdést, hogy mi lett József leszármazottjaival. Ez utóbbi kérdésre vannak, akik azt válaszolják, hogy amíg Jákob legtöbb leszármazottja a Nílus deltájában élt, addig József leszármazottjai egész Egyiptomban szétszóródva éltek; aztán amikor Mózes kivezette a népet Egyiptomból, akkor Jákobnak csak azokat a leszármazottait tudta kivezetni, akik Egyiptom északi részén éltek, de az események miatt az Egyiptom déli részén élő leszármazottaknak is menekülniük kellett Egyiptomból, és ők Akszúmba menekültek. Vagyis az Izraeliták és az Akszúmban élők egymástól a nagy földrajzi távolság miatt elszigetelve, de a rokoni kapcsolatokat nem felejtve éltek, és minden nehézség ellenére igyekeztek valahogyan tartani a kapcsolatot. Ezért is értesülhetett Sába királynője Salamon bölcsességéről, és ezért is látogatta meg Salamont és fogant tőle gyermeket.

Előzmény: Lucius--61 (2605)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.20 0 0 2605

Nekem nem tünt fel. 
Miért fontos ez?

Előzmény: Pathmaster (2604)
Pathmaster Creative Commons License 2025.09.20 0 0 2604

Feltűnt, hogy Soleb temploma megközelítőleg félúton van Jeruzsálem és Akszúm (a Salamon-dinasztia központja) között.

Előzmény: Lucius--61 (2603)
Lucius--61 Creative Commons License 2025.09.20 -1 1 2603
Pathmaster Creative Commons License 2025.09.18 -1 0 2602

Prédikátor 7,29Vedd észre, hogy az Isten által becsületesnek alkotott ember túl sokfelé akar megfelelni!

Belátható, hogy az önmegvalósítást és a hitelességet az elsődleges késztetéseknél jobban veszélyeztetik a másodlagos késztetések; és a korábban írtakkal összhangban az is belátható, hogy az ember egy másodlagos késztetés hatására akar beilleszkedni a környezetébe. Továbbá az is belátható, hogy a hiteles embereket követik a környezetükbe beilleszkedő emberek. Vagyis a Szentírás alapján a hiteles vezetővé válás titka is felismerhető. 

Előzmény: Pathmaster (2601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!