Keresés

Részletes keresés

Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99901

Ja, hogy úgy... értem. :)

Előzmény: nagypapi51 (99900)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99900

Figyelj a sorrendre! :)

Előzmény: Popenka (99899)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 1 99899

Fedőn keresztül még nem próbáltam beletenni a serpenyőbe.

:D

Előzmény: nagypapi51 (99897)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99898

Köszi mindenkinek!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99897

A serpenyőhöz kitalálták a fedőt is... :)

Előzmény: Popenka (99896)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99896

Igen, de vigyázz, nagyon fröcsöghet a zsiradék, ha van.

Előzmény: GPF (99891)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99895

Mondjuk, nem tudom, hogy egy bóti fagyasztott gombakeverék mekkora darabokból áll,, de próbálkozni lehet.

Előzmény: homerx (99893)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99894

én pl ha előveszek egy adag (én margarinos-doboznyi méretű dobozokba szoktam fagyasztani) gombát, az akár egyben is rögtön a serpenyőbe/lábosba dobom. Néha még annyi ideje, sincs, hogy annyira kiengedjen, hogy elváljanak egymástól a darabok. Azt az ételbe teszik.

Mondjuk szinte soha nem fagyasztok nyersen gombát. 

De a boltban árusított vargányával(ami nem előre hőkezelt) azzal is ugyanígy járnék el.

 

Jobb lesz az állaga. Ha a benne lévő víz szobahőmérsékleten olvad fel, akkor olyan "plötty" lesz.

homerx Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99893

igen. ne hagyd felolvadni, kiengedni, mert akkor egy lottyedt valamit kapsz. ha a Nagypapi fele eljarast koveted, akkor egy teljesen friss gombat fogsz kapni.

Előzmény: GPF (99891)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99892

így van.

Előzmény: GPF (99891)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99891

Tehát pl. a félig jeges gombát tűzforró serpenyőben próbáljam lepiritani?

 

Előzmény: nagypapi51 (99890)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99890

...nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni...

Csak annyira engedd ki, hogy el tudd választani a darabokat egymástól,

onnantól frissként kezeld, ill. készítsd.

Előzmény: GPF (99889)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99889

Ritkán jutunk erdei gombákhoz vagy különlegesebb fajtákhoz. Szoktunk néha venni fagyasztott erdei keveréket, szekfűgombát..., amit sikerül.

 

De, igazából nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni... Adjatok jó ötleteket, légyszi.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99888

Igaz, őzláb dobverő is jó erre a célra, ez itt gombával töltve, baconbe tekerve sütve.

Előzmény: H_G (99886)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99887

Dehát a pörkölt is egy párolt étel végső soron.

 

Előzmény: Sparherd (99880)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99886

Akkor már őzlábat :)

 

Előzmény: nagypapi51 (99882)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99885

Bocsánat, nem vagyok pszichológus. :) 

Előzmény: Popenka (99878)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99884

Esetleg kivájt zsemlét tölts meg gombával, és akkor marad a zsemle méret (gomba bulocski)

Előzmény: nagypapi51 (99882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99883

hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Egyszerű, kisebb cipó méretűt kell megfőzni. ;)

Előzmény: Sparherd (99879)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99882

...nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom...

Nem csak nálad, mindenkinél, lévén a gomba min. 80%-a víz.

Használj nagy portobello gombát, annál kevésbé látványos a zsugorodás :)

 

ezek itt nagyspórás csiperkék, + 1 piruló galóca

   

Előzmény: Sparherd (99879)
GPF Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99881

Számomra meglepő módon a forrólevegős fritőz nagyon jól megtartja a gomba alakját is, az ízét meg határozottak kiemeli.

Mondjuk eddig csak csiperkével próbáltam. Egész fejjel is.

 

 

Előzmény: Sparherd (99879)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99880

Aúúú... :-)

 

Freud-i elírás, természetesen a kalapját akartam írni, bocsánat. ;)

 

Közben eszembe jutott, hogy a tönköt csak akkor ettük, amikor pörköltnek lett megcsinálva, párolásnál vagy főzésnél mindig kidobtuk.

Ezek szerint kár volt.

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99879

Na, akkor eddig feleslegesen pepecseltem velük.:-(

 

Viszont nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom.

 

Nem találtam videót róla, hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Előzmény: öreg_néne_b (99876)
Popenka Creative Commons License 2023.04.08 -1 1 99878

hagyjátok már, nem veszitek észre?

 

és még nem is kell rosszindulatot vagy trollkodást feltételezni részéről

 

csak mást, nem akarom ragozni

 

én gyakran látok ilyet, kérlek benneteket, engedjétek el "őket"

 

 

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99877

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni,

..

A tönk is ehető?

 

 

????

Pontosan mit szerettél volna kérdezni? :_D 

Előzmény: Sparherd (99875)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99876

A legtöbb gombafaj tönkje ehető és hámozni sem kell.

Előzmény: Sparherd (99875)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99875

Nagyon köszönöm az együttérzést. Sajnos idegbecsípődés volt, csak fizioterápia segített.

 

 

Legyen kérdés is, gomba ügyben jártasaktól kérdeznék kettőt:

 

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni, azt is csak úgy, ha előtte meghámozza az ember lánya, legjobb erre a pici kés. De most sajnos volt időm nézegetni videókat, "tv szakácsok" egyszerűen feldarabolták a gombát - volt, akik függőlegesen csak kettévágta a tönkkel együtt, volt, aki pucolás után viszatette a tönköket is a gombafejek közé.

A tönk is ehető?

 

Másik kérdés, nemrég láttam tenyérnyi nagy fejű gombás szendvicset, hogyan lehet azt a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy ne essen össze?

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (99857)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99874

Valszeg hsz-gyűjtő.

De mondjuk ehhez is lehetne legalább komolynak látszó kérdést feltenni. :D 

 

 

Előzmény: nagypapi51 (99872)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 1 99873

Ha már átmeneti tartósítás:

Most, hogy már van új petrezselyem rengeted zölddel, frissen tudod tartani min. 1 hétig.

Kis üvegbe vizet töltesz, bele a cucc, azt körbetekered konyhai papírtörlővel,

és az egészre ráhúzol egy nejlonzacskót, amit összefogsz, és mehet a hűtőbe.

Ha sok zöld kaprod van, azt is érdemes így, sokkal ízletesebb mint a fagyasztott.

Előzmény: Dandrea91 (99870)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99872

A babakocsis jeled csak a topik használatra, vagy az életkorodra is utal? :)

Tekerd be folpackba, és mehet a hűtőbe. - momentán az erkély is jó, lévén 3 fok van.

 

Előzmény: Dandrea91 (99870)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!