Én a mérőhely kialakítására vonatkozó információt linkeltem az Eon oldaláról. Nem vagyok villanyszerelő, de a képeden látható mérőhely szabványosnak tűnik (talán Csatári plast dobozok). A lég/földkábelről nem írtam semmit, de amúgy azokból mindkettő megy az Eon-nál a folyamatleírásuk szerint.
"Ezt a rendszert lehetne monitorozni, vagy csak az mérőórán latom a termelést /fogyasztást?"
Szinte minden inverter készít valamilyen statisztikát, legalább a pillanatnyi működéséről. Ha rá van kötve net-re (vezetékes vagy wifis - a vezetékes alapban sok inverterben benne van, de ki kell építeni neki a csatlakozást), akkor be tudod regisztrálni általában a gyártónál, vagy más helyekre (pvoutput.org), és akkor oda rendszeresen feltölti a termelési adatokat, amelyekből szép statisztikákat és grafikonokat tudsz csinálni.
Nálunk az a hír járja, hogy új csak földkábellel lehet, de most meg nem mondom, hogy a szolgáltatóra vagy az önkormányzatra (településkép) hivatkoztak.
A kerítést ezek szerint a gázzal kevertem. Nekünk 15 éve csak a házba rakták, 1 év múlva már csak kint lehetett, de még a ház falán. (Én kint akartam, a szomszéd bent, pont' nem jött össze egyikőnknek sem.) Tegnapelőtt volt a gázóra leolvasó, Ő mondta, hogy azóta volt ketítésben kifelé fordítva, most éppen kerítésben befelé és úgy rémlik, közben volt talán megint házban.
Agyarka: neked is kösz! Azt gondoltam, hogy légkábelről földkábelre váltás az én ktg-em. De ha megúszom, az jó.
A szabványosítás sajnos gyakran nem a biztonság érdekében történik.
Nincs ésszerű magyarázata annak, hogy a szolgáltató bejövő légvezetéke lehet AL, de elmenő vezeték csak Cu lehet ( nem is kapható Cu légvezeték).
A vezérelt órák bekötési szabályait is gyakran változtatják.
Az EON szabványos Csatára szekrényei miatt az ELMÜ s ellenőrök kötözködnek ... .
Érdemes megnézni, hogy milyen munkát végez némelyik ajánlott / plompa bontási engedélyes szerelő. -(
Új földkábeles bekötésnél van előírva, hogy a mérőhelynek a telekhatártól max. 1 m re lehet rakni. A kerítésbe építésre és a kívülről olvashatóság nincs előirva ( 1 m hez távcső is kellene és néha árnyékolás, olvasható fénykép biztosan nem készülhet ekkora távról. A kifele fordítás a betörőknek kedvez, könnyebb követni a fogyasztást és lecsapni az automatát).
A földkábeles fogadóval készült mérőhelyek nagy része eleve ajtóval van eltakarva.
Ahol már meglevő bekötés van, ott a bekötés módjának változtatása ( légiről földre ill. fordítva) minden esetben fizetős, a MEE VET álláspontja alapján még teljesítmény bővítés esetén is. ( 200e Ft körül kér érte a szolgáltató, ha a z alap távon belül van.)
Lehet.. Még ez az első ajanlatom.. Reggel próbált volna hívni egy másik cég, de nem tudtam felvenni.. Ott elvileg 5kwp rendszer Sharp 285w napelem meg sma 5.0 3AV-40 három fázisú inverterrel 1.905 ezer ft. Ez már jobbam hangzik.. Ezt a rendszert lehetne monitorozni, vagy csak az mérőórán latom a termelést /fogyasztást?
Tévedhetek, de úgy rémlik, az új (a házunkhoz képest) előírás, hogy az órának a kerítésben kell lennie, utca felé fordítva, hogy le tudják olvasni kintről. (bár a gázos szerint most éppen kerítésbe, de a ház felé kell néznie a gázórának adatvédelmi okokból...) A szabványosítást meg úgy képzeltem, az éppen hatályos előírás szerint kell átalakítani. De akkor majd rákérdezek.
Mert amúgy úgy gondoltam, ha elektromos autó áll a házhoz, az egyik fázist 16-ról 32 A-re bővíttetem és egy külön vezeték menne az autót tölteni (16 A lassú, de elég lenne, illetve éjjel több is jutna rá), így a ház hálózatát nem kellene bolygatni.
HA a meglévő csatlakozó vezeték elég vastag az Amper bővítéshez is akkor nem kell.
Ha kell akkor sem kötelező a kerítésnél és a földkábeles megoldás sem.
Íme megmaradt tetőtartós, de szabványosított/bővitett megoldások és átépítte/régi mérőhelyek.
Sajnos ez egy jelentős bevételi forrás a regisztrált szerelőknek és ezért szeretnek túlzásokba esni. Miközben a szolgáltató kevésbé kemény, mint ahogy állítják a pénz/lehúzás reményében a regszerelők. Tisztelet a kisebbségnek aki megoldja "rámenés" nélkül ha és amit lehet Akik akkor és annyit szabványosíttatnak ahol és amennyit tényleg kell-muszáj a biztonság érdekében.
A lényeg, hogy: - ha csatlakozó vezeték elég erős - a mérőhely tűzvédelmileg oké Akkor miért is kéne fölöslegesen átépíteni máshová?
Ha megoldható a valóban szükséges szabaványosítás az eddigi helyén akkor miért is kéne máshol megoldani?
vissza(feléküldött)Watt Azaz betáplálás a közcélú hálózatba.
Van aki minden megtermelt napáramot elhasznál helyben (nagy fogyzstó és ahhoz képest kevés termelés). Vagy ha nem akkor sem akar betáplálni valami okból És/Vagy tiltott neki, de akar napáramot használni mégis. És/Vagy nem éri meg neki.
Ilyenkor kell egy "elektronika" ami nem engedi a hálóztba való betáplálást. Ez a visszwatt védelem.
Egy gram szén sem kell a napáram kiváltja eredőben. Mert azt a kWh-t amit Nap adott már NEM kell megtermelni egyetlen erőműben sem!!!!!!!!!!!!
Miért is kéne? Mesélj... de előtte gondolkozz is el a rendszer működésén az ország-világ, Föld szintjén. Akkor talán nem írkálsz le ilyen téves állításokat.
"A szolgáltatóknál hatályos szabályoknak, illetve előírásoknak megfelelően esetenként szükségessé válhat a tűzvédelmi leválasztó beiktatása, mérőhely szabványosítás, amper bővítés és fázisbővítés, valamint nagy rendszereknél a viszwatt védelem kialakítása is. Ezek a járulékos költségek nem szerepelnek a napelem rendszer árában."
Múltkor kérdeztem, de nem jött válasz (nem szemrehányás!). Szóval szabványosítani kell a bővítéshez? Mert akkor kb. meg vagyok lőve, légkábelen, házfalra jön a delej, a bővítés (földkábel út alatt, óra a kerítésbe, ahhoz a kerítést is át kellene építeni) kb. megfizethetetlen.
Találkoztam már a nem fizetős 32 Amper okán 2x6 + 1x20 Amperrel is. Ahol a 3x6 Amper a villanykazán miatt van a fűtéshez. A 20 Amperes fázis mindig legalább 20-6=14 szabad Ampere pedig ellátja a háztartást...
32-(3x6)=?
Bár szerény véleményem szerint a zöldülés jegyében a villanykazánt éppen el kellene felejteni....
16A es automata biztosító nem azt jelenti, hogy 16a nál leold.
A leoldás túláramra történik vagy melegedésre.
A karakterisztika csak a túláramra vonatkozik.
B a névleges áram 3-5x ére azaz 16A esetén 48-80A ra old ki.
C karakterisztika esetén a névleges áram 5-10x ese, azaz 16A esetén valahol 80-160A között kapcsol a túláram védelem.
Termikus védelem
13% os túlterhelést több mint 1 órán át el kell viselnie,
45% túlterhelésre 1 órán belül le kell oldania.
Röviden a 16A automata biztosító 18 A rel 1 órán át folyamatosan terhelhető, és a 23A is hozamosabb ideig elviseli, karakteriszikától függően 48 vagy 80A től várhatóan azonnal leold.