Keresés

Részletes keresés

Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.13 0 0 49893

Ez nem olyan "csak", mert rengeteg mindentől függ. Leginkább attól, hogy ez a bér az irányadó időszak bér-e.

Ha igen, akkor legalább 2 év folyamatos biztosítás esetén adójóváírással, családi kedvezmény nélkül havi szintre számolva (14 vagy 28 napokat fogsz egyszerre kapni) kb. nettó 117.000.

2 évnél rövidebb folyamatos biztosítással, ugyanilyen adóparaméterekkel naptári napi nettó 99.000.

Ha nem kérnéd az adójóváírást - amit nyugodtan kérhetsz, ha eddig ilyen béred volt, innentől pedig táppénzen leszel - akkor minden 12.100-zal kevesebb (aztán majd a bevallásban visszakapsz valamennyit).

Előzmény: fix.b (49891)
spp edina Creative Commons License 2011.06.13 0 0 49892
Koszonom a valaszt! Akkor mivel letelepedtem Magyarorszagon itt elekfolyamatosan es van munkam lakcimem es itt adozom ugy tunik a valaszodbol, hogy jarna a csaladi Magyarorszagon. De mi van a ferjemmel, aki viszont kulfoldon el es adozik es kapja a szomszedos, nem Eu tagallamban az ellatast a gyerek utan, neki le kell majd mondani az ottani osszegrol?
Előzmény: Szakbarbár (49890)
fix.b Creative Commons License 2011.06.13 0 0 49891

Sziasztok!

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy ha 220 ezer Ft a bruttó bérem, akkor ha táppénzen leszek, mennyi lesz a táppénz nettó összege.

Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.12 0 0 49890

Az igénylő paraméterei az érdekesek, nem a gyereké, aki után igényelik az ellátást. Családi pótlékra (és gyesre) jogosult:

2. §2 E törvény hatálya kiterjed – amennyiben nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik – a Magyar Köztársaság területén élő

a) magyar állampolgárra,

b) bevándorolt vagy letelepedett jogállású, továbbá a magyar hatóság által menekültként, illetve hontalanként elismert személyekre,

c)3 a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény4 (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

Előzmény: spp edina (49887)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.12 0 0 49889

0 bérezett nappal gyedbe szülve a következő tgyás és gyed alapja a tgyás 1. napján aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.

0 bérezett nap, gyesbe szülve a tgyás ugyanígy alakul, a gyedé sokmindentől függően vagy ugyanennyi, vagy a minimálbér.

0 bérezett nap, gyes, majd legalább 12 nap táppénz után szülve: 1. verzió.

Ha szabadságból van 1-179 bérezett napod (vagy még táppénz is), akkor a tgyás és a gyed alapja az 1-179 napi átlag, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.

Előzmény: digii9 (49884)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.12 0 0 49888

A munkaviszonyod él, ha jól értem. Ezt feltételezve: 0 bérezett nappal szülsz a gyedbe, ilyenkor a tgyás és a gyed alapja a tgyás 1. napján aktuális szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese.

Az egyszerűség kedvéért, hogy ne kelljen azzal bajódni, később igényeled meg a tgyást, ezért ennek az első napjaira a gyedet visszafizeted (levonják) én 2012.01.01.től igényelném a tgyást (-28. naptól lehet), a gyedet meg jóelőre lemondanám.

Előzmény: tigriss78 (49883)
spp edina Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49887
Kedves szakertok! Azt szeretnek kerdezni, hogy a gyermekem utan aki kettos allampolgar (Magyar es szerb) jar-e csaladi potlek Magyarorszagon? Jelenleg kapok egy csekely osszeget kulfoldrol de Magyarorszagon elek a gyermekemmel es dolgozom es adozom is. Ha igen, le kellene mondanom a kulfoldi ellatasrol akkor, ha a szerb hatosagok tovabbra is folyositanak az osszeget, mert a ferjem kinn el es ott van biztositva csak hetvegeken tudjuk egyesiteni a csaladot. Nagyon megkoszonnem ha valaki tudna valaszolni.
dorato7 Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49886

Köszönöm a választ!

dorato7

Előzmény: zsanna (49861)
ChéreFille Creative Commons License 2011.06.10 0 0 49885

Köszönöm a választ, zsanna!!

Előzmény: zsanna (49866)
digii9 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49884

Kedves Szakértők!

Az lenne a kérdésem:

Én a 3. gyerekemmel vagyok itthon gyed-en, és szeretnénk 4.-et, és nem vagyok teljesen tisztába a jogszabályi változásokkal. Szóval ha négyeske megfoganna mielőtt hármaska betölti a harmadik életévét, akkor elmehetnék táppénzre -sajna már a harmadikkal is veszélyeztetett voltam- és akkor a gyed-met még az első gyerek előtti fizetésből számolnák ki. (mert olyan kis korkülönbség van köztük, hogy folyton gyes-ről gyes-re mentem) De ha hármaska betölti a harmadik életévét, én pedig elkezdem a felgyűlt szabadságomat kivenni, és az alatt fogan négyeske, és táppénzre kell mennem, akkor a gyed-met miből fogják számolni? Jól tudom, hogy ha 1-179 közötti bérezett napom van -amibe a táppénz nem számít bele (?)- akkor a szerződésem szerinti bér napi átlaga a mérvadó? Vagy a szülés előtti teljes év napi átlagbére?

Ja, azt még hozzá teszem, hogy mindig max gyed-en voltam, és szeretném ha ezután is ezt kapnám, mert fontos lenne nekünk az a kis pénz!

Nagyon köszönöm!

tigriss78 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49883

Kedves Szakértők!!

2010.01.29.-én született meg az első babánk. Előtte 2009.01.23.-ától volt bejelentett munkaviszonyom. Előtte sajnos volt 3 hónap megszakítás. 2012. január elejére várom a következő babát. Az lenne a kérdésem, hogy mi lesz a tgyás, gyed alapja?

Válaszukat előre is köszönöm!

Pocahontas77 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49882

Zsanna, nagyon köszönöm a gyors és profi segítséget! Jó, hogy Ti vagytok!

Előzmény: zsanna (49881)
zsanna Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49881

1. Nem gond, hogy vannak megszakítások. És valóban, inkább legyen 182 nap.

2. Hát, ez jó kérdés. Szerintem kérdezd meg telefonon. És max. amikor beadod a lemondást június 20-tól, , akkor rögtön beadhatod az újabb igénylést is július 10-től :-))))

3. Nem gond az átlógás.

Előzmény: Pocahontas77 (49877)
zsanna Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49880

Ebben az esetben tényleg érdemes megszakítani a gyedet.

Akkor most visszatérek az eredeti hozzászólásodra, és megpróbálok válaszolni.

Előzmény: Pocahontas77 (49879)
Pocahontas77 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49879

Egyelőre 4 Milliót látok a 6 hónapra, ennyiről tudok majd számlát kiállítani. (Ezek természetesen tényleges munkák.)

Előzmény: zsanna (49878)
zsanna Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49878

Először tisztázzuk azt, hogy milyen összeg után akarsz járulékolni több mint fél évig?

Előzmény: Pocahontas77 (49877)
Pocahontas77 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 49877

Sziasztok,

Jelenleg gyeden vagyok itthon az első babámmal és jövőre tervezzük a kistestvért. Gyed előtt korlátlan tgyás-om volt, most is arra hajtanék. Gondoltam lemondok a (jelenleg maximális) gyedről és aktíválom az egyéni vállalkozásomat 180 napra, ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Sok helyen utána olvastam, de mielőtt élesben belevágunk, szükségem lenne megerősítésre.

- Nem gond, ha megszakításokkal lesz meg a 180 nap, illetve ilyenkor ugye nem illik kicentizni, azaz inkább legyen pl. 182 naptári nap? :)

- Ha megszakítom a gyed-et, akkor újra kell kérelmeznem majd a REP-től a gyed-et, vagy elég akkor előrejelzem nekik az időintervallumot, amikor a szüneteltetést kérem? (Pl. június 20-július 10-ig lesz munkám, ezen időszakra kérem szüneteltetni az ellátást.)

- Nem gond, ha átlógok 2012-re? Pl. szeptember 01. – január 31. folyamatosra tervezem. Ha a gyedem indulása esetleg átcsúszik 2013-ra, akkor jól jöhet, ha van bérezett időszakom 2012-ben is, sőt akkor még lehetséges, hogy megcsípnék néhány januári / februári megbízást is. A szülés előtti utolsó néhány hónapban inkább táppénzen lennék majd. (az is magasabb, mint a gyed…)

Előre is köszönöm a választ!

Nóri

kucsika Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49876

Sziasztok!

A következő a kérdésem:

Pár hete tértem haza USÁ-ból, ahol pár évig tanultam egy egyetemen. TAJ kártyám úgy gondolom nem volt érvényben a kint töltött idő alatt, mivel senki nem fizette utánam a járulékot. Mivel munkáltatóm nincs magánszemélyként szeretném fizetni magam után a TB járulákot, ami, ha jól informálódtam, havi 5100 Ft. TB-nél jártam a minap, és azt mondták, hogy 2007 április 1ig visszamenőleg be kell fizetnem a járulékot!!?? Nem nagyon értem miért, amikor nem is vettem igénybe ezidő alatt TB szolgáltatást, mert volt kint iskolabiztosításom. Ha így van, miért nem kaptam semmiféle értesítőt a tartozásaimról vajon? (ami több 100ezer ft) Ha így van, akkor a munkanélkülieknek, akiknek egy fillérjük sincs, is be kell fizetniük a járulékot arra az időre, amíg nem találnak munkát? És ha lenne új munkáltatóm, akkor is visszamenőleg kötelezhetnének a kifizetésre?

Van-e valami tippetek mit tehetnék, hogy elkerüljem ezt a rémálmot?

Előre is köszi!!

Zoli_t5H Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49875

Sziasztok!

A kovetkezo a szituacio, amiben a segitsegeteket/tanacsotokat kernem:

Parom az elso gyermekunkkel otthon toltott 3 ev utan, 2009-ben ment vissza dolgozni a munkahelyere, most szeretnek megegy gyerkocot, es mivel olyan helyen dolgozik, ahol a magzat veszelyeztetve lenne, a terhesseg idotartamat tappenzen toltene. Ez eddig nem hangzik problemasan, a gond a kovetkezo: a munkaltatoja megigerte, hogy a terhesseg idejere meg allomanyban tartja (hogy kaphassa a tappenzt), viszont cserebe be kellett vallalnunk azt a rizikot, hogy julius kozepeig dolgozik csak, ekkor lep munkaba az utodja, O pedig tappenzre megy. Ebben ugye az a riziko, hogy lesz-e indoka a tappenznek, azaz osszejon-e addig a terhesseg. Ami miatt aggodunk, az az, hogy ket honapja probalkozunk, de egyelore semmi (az elso gyerek rogton osszejott).

Ha a legpesszimistabb forgatokonyvet vesszuk alapul, azaz nem sikerul legkesobb julius masodik felere teherbe esnie, tehat nem lesz indoka annak, hogy tappenzre mehessen, akkor mit tehetunk, hogy a legkissebbet bukjuk anyagilag? Az tuti, hogy dolgozni nem mehet (pedig ugye az lenne jo, ha legalabb addig dolgozhatna, amig teherbe nem esik), mert ugy allapodtak meg a fonokevel, hogy rendben, marad allomanyban (hogy jogosult legyen a tappenzre), de julius kozepetol nem dolgozhat, mert van helyette valaki, aki a munkajat elvegzi.

Tudom, hogy rizikot vallaltunk ezzel, mert sose lehet tudni, hogy osszejon-e a baba idore, de eddig mindig korrekt volt a melohelye is vele szemben, igy mi is korrektek akartunk lenni ezzel kapcsolatban, tehat ugy lattuk helyesnek, ha szolunk, hogy mikorra terveznenk babat. Nehany ismerosom szerint hulyek voltunk, mert azt is megtehettuk volna, hogy egyszeruen csak akkor szolunk, mikor mar osszejott a dolog es egybol elmegy tappenzre. Ez viszont egyreszt nem lett volna korrekt a fonokevel szemben, mert par nap alatt nem talalt volna senkit a helyere, masreszt ugy tudom, hogy megfelelo indokkal siman elkuldhetne a tappenz alatt is. Ezt viszont nem mertuk megkockaztatni, mert igencsak hianyozna a csaladi kasszabol az a penz, igy inkabb ezt az utat valasztottuk, hogy mindent megbeszeltunk, csak ugye itt ez a tenyezo, amibe sok beleszolasunk nincs, hogy vajon sikerul-e osszehozni a gyerkocot idore.

1-2 hetet lehet huzni a dolgot tappenzzel, de indok nelkul ez hosszu tavon nem fog menni.

Mit lehet tenni, ha esetleg a gyerek nem jon ossze idore, nem maradhat tappenzen sem, es vissza sem mehet dolgozni (hivatalosan mehetne, mert "allomanyban tartjak jovo nyarig", de nem ebben allapodtak meg).

Egyaltalan mi van akkor, hogy honapokig nem sikerul osszehozni es vegul nincs mas lehetoseg es fel kell mondania? Vagy ilyenkor szoba johet esetleg fizetes nelkuli szabi? Most viszonylag turheto a bruttoja, ha esetleg a szules elott munkanelkulive valik, akkor az hogyan hat a gyed-re, tgyas-ra?

Remelem sikerult erthetoen es vilagosan leirnom a problemankat, aki szakerto a temaban, legyszi adjon valami tanacsot, hogyan johetunk ki legjobban ebbol a helyzetbol.

Koszi,

Zoli

zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49874

Igen.

De ne csak járulékolj, hanem számlázz is valakinek, hogy életszerű legyen a történet.

Előzmény: t.melcsi0725 (49871)
zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49873

Szerintem igen. De lényegesen többet kellett volna fizetned. Nagyságrendekkel többet.

Előzmény: Nadiine (49872)
Nadiine Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49872

Köszönönöm szépen a gyors választ.

Ezek szerint más jogcímen, gondolom többet kellett volna fizetnem és kaptam volna gyedet?

Előzmény: zsanna (49869)
t.melcsi0725 Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49871

És ha járulékolok egy kis ideig(Kb 120.000 Ft után),akkor az lesz az alap?

zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49870

Nem oldható meg. Egyéni vállalkozónak nincs munkaideje.

Tehát vagy járulékolsz, és lemondod a gyest, vagy gyesen maradsz.

Előzmény: t.melcsi0725 (49868)
zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49869

Hát az bizony csak ingyenes orvosi ellátásra jogosít, pénzbelire nem. Tehát ez eleve kizárja a tgyást és a gyedet, ez csak gyesre jogosít.

Előzmény: Nadiine (49867)
t.melcsi0725 Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49868

Sziasztok!

Jelenleg gyeden vagyok kislányommal(munkanélküli után egyéni vállalkozóként,persze most szüneteltetem a vállalkozást)Szeretnénk tesót,és olyan kérdésem lenne,hogy a gyes mellett ha aktivizálom a vállalkozást,6 órára jelentem be magam,és az után járulékolok egy-két hónapig,akkor a pár hónap vállalkozósdi után számolják a gyedet?Megoldható  gyes mellett a  vállalkozásban  a 6 órás munkaidő?Előre is köszönöm a választ!

Nadiine Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49867

A határozaton eü. szolgáltatási járulék kötelezettség szerepel, 5100 Ft/hó

Előzmény: zsanna (49865)
zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49866

Ha magát a táppénzt nézzük, akkor összegben nincs különbség.

Különbség másban van: a gyápnál nincs betegszabadság, és nincs munkáltató által fizetett egyharmad sem.

Előzmény: ChéreFille (49863)
zsanna Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49865

Az általad feltett kérdésnél sokkal fontosabb: pontosan mit takar az, hogy "2010 december végétől magam fizetem a tb-t"???

Mennyit fizetsz, és milyen jogviszonyban??

Előzmény: Nadiine (49864)
Nadiine Creative Commons License 2011.06.08 0 0 49864

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a munkanélkülin töltött idő beleszámít-e a gyed-be, vagy csak gyesre vagyok jogosult?

- 2009. októberében szűnt meg a munkaviszonyom, utána passzív táppénzen voltam, majd munkanélkülin 364 napig.

- 2010. 11.15-én szűnt meg az állaskeresési ellátás, de még 17 napig jogosult voltam ellátásra.

- 2010. december végétől  magam fizetem a tb-t. A gyermekem július végén érkezik.

Előre is köszönöm a választ!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!