A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Így ahogy mondod (írod) 2 napja kezdődött :) A vége az hogy el hoztam bár csak a pálcás hegesztő részét tudtam próbálni,és ugye használt, garancia visszavétel elúszott így a saját marhaságom hogy most próbálkozhatok a javítással . :-(
Az öntvény aluhoz 5056,a lemez aluhoz 4043 számozást használok,ma 2235- ös is a kezembe került.
A 2mm es pálca 3mm,től vékonyab anyaghoz való.
Az alap áramom értékégltől mindig kiseb a súcs áram. Ez pulzus módnál értendő. Ez kényes téma,mert ahány géptipus,annyi féle fariáció van.Alu hegesztés érzékeny a kevés,és túl magas A- ra.......
Nincs szándékoma félre tájékoztatni,csak a magam példáját mesélem.
Én awi móddal csak alut hegesztek. Más fémet nem,mert mig,és mma mód mindent megold.
A wolfram tapasztalataim. A zöld végű a legjob aluhoz. Állitólag radióaktiv,vagyis folyamatában egészségkárositó.
Én arany szinűt használok,állitólag ez minden fémhez használható. Ma is ez világitott,szépen hegeszt.
A táblázat nekem nemjött be,vagyis a 2.4- es 100A alatt túlhevült,a gömb a végén lecsorgás irányt vett,vagyis nem csöppent el,de az elektróda vég nem központos móddá alakult. Igy én 4mm- es wolframot használok,ez nem konyul le! Enyhén hegyezem,a hegy kb 2mm marad.
Az argon 10L minden kereszmetszetnél. Ez alatt a kerámia túlhevül,és gyűrű formában lepattan a vége.
Szerintem esetemben igy működik az aluhevesztésem,de túlnyomó részt mindenki saját próbáiból is tanul.
Bocs ha rossz betűt látsz,bocs ha nyakatekert a fogalmazásom.
itya társunk berágott a másik topikban......
Ha kérdésed lenne , szivesen válaszolok,én 6 éve ,de csak ritkán művelem ezt a módot.
köszi, töményben nyomom az angolt és mindenről találtam... valamit. csak tudod nem lehet tudni hogy az online-ban mi az igaz, és mi az ami 20 éve volt igaz. Illetve mi tény és mi vélemény. A mellékelt csávót szoktam nézni, de már találtam olyan dolgot amiben füllentett. Leagalábbis azt mondta "mindegy milyen elektródát választasz", de bizonyos elektródás kifejezetten valamilyen anyaghoz vannak kitalálva, szóval nem megy a minden-mindennel. Jól nyomja de nem egy szakértő. (persze nagy az arcom, még a kezemben sem volt awi gép). Van pl egy egész jó cikk az elektródáról, de azt írja hogy a lila nem radioaktív. márpedig minden webshopban úgy szerepel. woops.
A lentebbi Iweld, és a lidlis gépek csak plazmák. Találtam egy régebbi lejárt hirdetést a kérdezett gépről, MMA 200A, DC TIG 200A, Cut 50A, a pedál a nagyfrekis Tighez való. A tighez (Awi) argon kell. Vannak hasonló piacos kombi gépek a hirdetési oldalakon újak, mind 100ezer felett.
Ez nem a fészbuk itt előfordul, hogy csak másnap ér ide valaki válaszolni. Az üzletekben a 40A gépek százezer körül vannak, de inkább felette. A lidlibe volt olcsó nagyfrekis plazma, nekem is van, van még egy pilot íves 40A Iwed is az 203000Ft volt. Az Iweld- nek nem gond a 20mm anyag.
Nehéz dolog ez, én pont nem AWI-hoz, hanem MMA-hoz kerestem ugyanilyen összeszedett infókat, de magyarul nem találtam sehol (legalábbis publikusan hozzáférhetően, egyben körüljárva minden részletet). Nálam az lett a megoldás, hogy a Youtube-on megnéztem embertelen mennyiségű videót, és onnan összeszedegettem.
Ha bírod az angol nyelvet, akkor kezdj el keresgélni ott, pl. a "detailed settings tig welding" kifejezésre sok, címe alapján hasznos találatod lesz. Az elsőbe belenéztem, ha AWI-zni akarnék, akkor ez már nagyon jó kiindulópont lenne: https://www.youtube.com/watch?v=IfJG4cMhIOc