Ez a topik a Logikai feladványok offtopik szálából jött létre, melyben Dulifuli kifejtheti, hogy miért nem *lehet* az, hogy az idő és a tömeg relatív, a többiek meg megpróbálhatják megértetni vele, ill. kérdésekkel tesztelni a Dulifuli-jelenséget.
A kevésbé igényes referált újságok (mondjuk a 100 legjobb újságba nem tartozók) nagyon ritkán lehoznak bődületes baromságokat (pl. a Fermat-sejtés "bizonyítását" 3 oldalon).
"Csakhogy a jelek szerint a szerzők egy része egyetemeken oktat, referált helyeken publikál"
Ez önmagában nem jelent sokat, becsapják magukat, mert nem eléggé önkritikusak.
Például annak az oldalnak a homepage-n találtam egy cikket, amelyben egy sor neves matematikus mondja el a becslését a P=NP? kérdés megoldódásával kapcsolatban.
Bollobás Béla említi ott, hogy ő Charles Readdel korábban sokat dolgozott rajta, egyszer azt is hitték, hogy megoldották, el is mentek egy ünneplő vacsorára egy jó étterembe, aztán utána rájöttek, hogy hol a végzetes hiba a "bizonyításukban".
Ketten könnyebben elkerülik az ilyesmit, ezért jóval ritkább is a többszerzős hibás bizonyítás.
(Ez igaz. Csakhogy a jelek szerint a szerzők egy része egyetemeken oktat, referált helyeken publikál. Az ember könnyen extrapolál, lehet, hogy jogtalanul...)
(Bizonyos kontextusban (pl. nem itt a fórumon :-)) azért szórakoztatóak tudnak lenni. Pár éve egy magyar fickó 3 oldalas Fermat-bizonyítását csodálhattuk meg, most hirtelen nem találom. Ez a link viszont megvan, a P=?=NP témakör "eredményeit" foglalja össze. Az mindenesetre látszik, hogy a matematikán belül sincs minden rendben.)
Csak úgy megemlítem, hogy külföldön a fórumozási lehetőségek is sokkal jobbak... például, egyáltalán nem kritérium a magyar helyesírás ismerete... sőt, amennyire én tudom, egyenesen szeretik az értelmetlen flood-olást...
Nautilus, szerintem is jól látod az itteni dolgokat és a lehetö legfinomabban fejezed ki magadat. Durvábban és találobban úgy lehet a helyzetet leírni, a tudományos csöcselék került elötérbe. A megnevezés ellentmondó, mert a 'tudományos' jelzöt nem érdemlik meg.
Gergo73 más lapra tartozik. Az ö hangneme is el durvult (mint az enyém is), de ez nem változtat azon, hogy logikusan gondolkozik és megérthetöen fejti ki a meggondolásáit. Nála csak az a baj, hogy ö azt hiszi a meggondolásai 'abszolútak', ellenvetést nem türnek. Az udvarias stilusa megváltozását lehet avval magyarázni, hogy ö is ember és nem talált más lehetöséget a csöcselék hangnemére valahogy reagálni.
Én nem a jobb kutatási lehetöség miatt hagytam el 1956-ban a hazámat, hanem a diktatura miatt. Csak utána sült ki, hogy N.o.-ban a számomra megnyiló lehetöségek sokkal jobbak mint akkor M.o.-on. Én otthon valószinüen már az (értelmiségü) származásom miatt sem végezhettem volna el az egyetemet. A pályafutásom alatt kerestem és megtaláltam a lehetöséget kontaktus tartani a hazai kollégákkal, már a 70-es évek közepétöl elkezdve, egészen a mai napig. A személyes kapcsolatok már régóta batátsággá fejtödtek ki.
Jó Tündér lehet hogy 'professzionális matematikus', de ahogy itt kimutatta magát, nem 'független gondolkodó'. Az utolsónak épp az ellentéte, papagáj-gondolkozó, mint sokan mások a világ minden táján. Ezért is hivogatják meg egymást.
Wigner Jenö, Neumann János, és vegyük hozzá Szilárd Leót és Tellér Edét is, M.o-ról a jobb kutatási lehetöség miatt Németországba távozott. Ez megérthetö ok, még ma is, és nem csak Magyarországon. A fenti négy igazi kutató szellem volt, a saját idejükhöz képest, és még ma is azoknak számítanak. Semmi kétség nem fér hozzá.
Onnan aztán az általad idézett okok miatt kerültek ki U.S.A.-ba. Ez létfontosságú volt számukra. A németországi nemzetközi kutató társaság is a náci-diktatúra miatt fordított hátat a 'kutatási hazájának'.
De ahogy te az összefüggéseket ábrázolod, téves benyomást keltenek.
Akkor meg mi a nyavalyát keres itt? Tudtommal nincs kiírva a fórumra hogy "Csak 30 egyetemi diplomával rendelkező kiváló tudósok látogathatják!". Az viszont elvárható tőle is, hogy érvekkel vitatkozzon.
Még az utóbbi napokban is írtam ide és testvértopikjába udvariasan. vitamineknek is szépen magyaráztam a Riemann-zetát (mert még mindig hiszek a pedagógia és az értelem erejében). Aztán amikor deklarálta, hogy a Riemann-sejtést is megcsinálta (két nappal azután, hogy a definíciót megértette), ahogyan a Fermat-sejtést is, elegem lett. A logika meg a halmazelmélet asylum a számelmélethez és a relativitáselmélethez képest.
Persze nem akartam állítani, hogy nincs, aki a fizikához ért. De nem tanítanak, hanem végtelenített vitákat folytatnak durva hangnemben komplett idiótákkal.
Én nem veszek részt ebben a diskurzusban. De mindig meglep, hogy mennyire durva, személyeskedő a vita a felek között. Szvsz kicsit lezüllött a Tud. fórum. Én pl logikával foglalkozom, és régebben találtam magas színvonalú vitapartnert. Ma ez reménytelen. Régebben egy vitaminekkel egyszerűen senki sem foglalkozott volna, nem is válaszoltak volna neki. Ma ő itt a matematika. Ez van a fizikával is: Dulifuli van, xy nincs. Még Gergo73 mindig udvarias stílusa is megváltozott.
Nagyon büszke voltam egyszer arra, hogy Madzsarisztanból való vagyok.
Törökországban történt. Áthajtottam a piroson bérelt autóval. Teljesen véletlenül, mert a szemembe tűzött a napfény - c sebességgel zöld fotonok.
Iszonyű szirénázással három rendőrautó vetette utánam magát. Géppuskás janicsárok és vérivó defterdárok rángattak ki a kocsiból. Amikor viszont meglátták az útlevelemet elmosolyodtak. Madzsarisztan! Madzsarisztan! Testvér. Küc,üg testvér!! És elengedtek.
Se sárga csillag se vörös félhold, se turulmádór, se hitetlen kutya. Csak szeretet!
Szerintem te tényleg nem tudod elképzelni, milyen frusztráló az a szakmabelieknek, amikor itt sokan (és most nem akarok személyeskedni) baromira nem értik, amiről beszélnek, de azért lehülyézik a tudományos világot úgy anblokk. Lehet, hogy nem érzékeled, de ebbe a kategóriába tartozik az is, amikor valaki azt mondja, hogy "én nem szeretem az egyenleteket, én csak gondolkozni szeretek, de azt jobban tudok, mint ti tudósok együttvéve". Hogy milyen felháborító és undorító, amikor valaki azt mondja, hogy a relativitáselmélet vagy a kvantumelmélet hülyeség, vagy hogy bebizonyította a Fermat-sejtést és a Riemann-sejtést együtt, miközben középiskolás szintű versenyfeladatok (vagy akár csak érettségi feladatok) könnyedén kifognak rajta. Persze ezek nem érvek egy vitában. Egy vitában logikus érvek kellenek, türelem stb. De nézd csak meg a 3500 üzenetemet, hány szólt a főjeles "cáfolóknak", mennyi gondot és figyelmet vittem beléjük az évek során. És nézd meg, mennyit közeledett az "álláspontunk" a megtisztelt delikvensekkel. Miután az ész érvek elfogytak, az ember egyetlen szórakozása az marad (végül is azért jár ide), hogy kikapcsolja a homloklebenyét és jólesően kiengedi a gőzt a palackból.
Mondjuk a hozzászólása színvonala ezek szerint messze elmaradt a tudományos munkássága színvonalától. Ha valaki ilyen kiváló elme, miért nem tud személyeskedés helyett konkrét érvekkel vitatkozni?