Pénteken izraeli erők két békésen tüntető palesztin öltek meg. Ezzel hatra emelkedett azon fegyvertelen palesztin tüntetők száma, akiket azóta gyilkoltak meg, hogy Trump amerikai elnök Jeruzsálemet nevezte meg Izrael fővárosának.
A Vöröskereszt adatai szerint a tüntetések során izraeli erők eddig majdnem hétszáz palesztint sebesítettek meg. Közülük 65-öt golyó ért, és több mint százat gumilövedékkel sebesítettek meg. 450 palesztinra gázzal támadtak.
A Palesztin Újságírók Szindikátusa száz esetben regisztrált támadást a tüntetéseken jelenlévő újságírók ellen az izraeli hadsereg részéről december 6-a óta.
Több mentőst is kezeltek sérüléssel.
Az Activestills kollektíva videón rögzítette, ahogyan izraeli katonák puskájukkal ütlegelnek mentősöket és célba vesznek újságírókat pénteken a ciszjordániai Al-Bireh városban.
Az egyik jelenet azt mutatja, hogy izraeli katonák a földre rángatnak egy tüntetőt, leszorítják fejét, miközben lőnek újságírók és mentősök irányába, számol be minderről az Electronic Intifada.
A Mondoweiss arról jelent, hogy december 6-a óta izraeli erők 490 palesztint tartóztattak le. Közülük 148 gyerek.
Mondjuk én Izrael kapcsán azért csóválom a fejem, mert az eddig legendásan jónak minősített izraeli elrettentő erő nimbusza teljességgel oda.
Ez sok vérrel lett megszerezve, de újból kivívni szintén sok vérbe kerül majd.
A laza védelemmel ez tényleg nagyon el lett baszva. No de hát már nincs mitet csinálni, ez tipikusan az a helyzet, hogy csak előre lehet menekülni.
(Izrael esetében jelenleg ugye támadni, megszállni, ezt nem lehet most megspórolni, illetve a felső vezetők módszeres levadászását sem, ami évekig tart majd)
Ezt nem veszem, szerintem Castelnek ebben nincs igaza (erről meg én maradtam le:-).
Mert szerintem majd marad valami Ukrajnából, egy bufferterület a nyugaton meghagyott részből.
Olyan Huntingtoni értelemben, kb. a civilizációs határok mentén szakad Ukrajna, csak majd nem lesz NATO tag a belátható időn belül a nyugati rész, hanem az senki földje.
Száznyolc holttestet találtak a Gázai övezet határvidékénél lévő Beeri kibucban. “Házról házra jártak, bementek az óvóhelyekre, elrabolták vagy megölték az embereket” – idézte fel az elmúlt napokban történt iszlamista támadásokat a 70 éves Dani Fux, aki a háza padlásán bujkált.
....
....
....
“Délután ötkor héber szavakat hallottunk a ház közelében. Kimentünk, és kapcsolatba léptünk a katonákkal. A látvány elviselhetetlen volt. A kibuc tagjainak, katonáknak és terroristáknak a holttestjei borították a terepet. A feleségem a lányunkkal és az unokáinkkal együtt elutazott innen. A fiúkkal mi úgy döntöttünk, itt maradunk, hogy segítsünk a hadseregnek, és csak az élőkkel foglalkozunk” – tette Dani Fux. (MTI)