Lenne egy kérdésem: az alábbi növényt magnélküli szederként (!) vette a nejem az A...n-ben. Hááááát, nekem kétségeim vannak. Mi lehet ez??? Remélem meg lehet így nézni, ha nem, akkor a déligyümölcsös topik 2386 hozzászólásában láthatók a képek.
Természetesen precíz, gratulálok. Szerepel a Növényritkaságok a Kárpát- medencében c. kiadványban is. Igazság szerint most találkoztam vele én is először, de a könyvből mindjárt beugrott. A többi kis termetű füzényfaj sokkalta gyakoribb nála. Mint például ez is: (Felvevővel fényképezett, régi képek.)
Csak azért pakolom fel őket, mert róluk ritkán esik szó, ha füzény akkor vesszős és réti, pedig hát ilyenek is akadnak.
Ja igen, az is tetszik, hogy kép fájlban vannak a fotósok adatai, pl. email címe. Így nem fognak a honlapról spameket kapni (már ha ott is így lesz), ami nem hátrány!
A Birding.hu nem is tudtam, hogy nem csak madaras fotókat futtatt ("Egyéb állatfajok lista").
Én azt hiányolom, hogy ha már van egy fajlistájuk (http://birding.hu/birdinglist.do) és minden fotó egy fajhoz tartozik (ha jól tudom), akkor miért nincs link a lista oldalról a faj fotókra? Miért kell külön keresgélni a fajokra és még ott is külön klikkelni, hogy képeket lássak? Persze lehet hogy csak én használnám így az oldalt! :-))
"A gombákat és az állatokat nem tudom - lepkés honlapról mondjuk tudok, a birding.hu viszont szerintem hatalmas ziccert hagy ki azzal, hogy nincs rajta faj alapú böngészde."
Szia Novalusz!
Szvsz a birding.hu-n lehet fajra keresni, igaz, hogy csak madarakra és bejelentkezés után, mivel a BIRDING ugye madarakra van "kihegyezve".
Az "Egyéb állatfajok" alatt meg szinte minden kép más faj. Néha ugyan itt is jól jönne egy keresési lehetőség, de azért meg lehet lenni nélküle. Szerintem ezt a kategóriát csak azért tették be, hogy kissé színesítsék az oldalt.
Nagyon megörültem az üzenetednek, szuper kezdeményezésnek tartom.
Remélem lesz hozzá elég erő és kitartás, hogy legalább egy CD kiadásáig eljusson a dolog, mert úgy gondolom, hogy egy ilyet befejezni igazándiból sosem lehet.
Olyannyira tetszik a dolog, hogy szívesen csatlakoznék Hozzátok, ha lehet.
Az adatlapomon található honlapcím alatt találsz néhány mintaképet növényekről, állatokról vegyesen, kérlek, ha úgy gondolod és érdemesnek találsz rá, keress meg a publikus email címemen.
Hát nemrégiben találkoztam vele. De mi sem bizonyítja a botanikában való járatlanságomat, hogy azonnal a bükkönyöknél kerestem és nem esett le hogy a levélgerinc nem kacsban végzôdik:-| Na mindegy, de utána elég hamar meghatároztam. Tanultam belôle.
Én nap közben viszonylag jól elvagyok, de az a reggeli és délutáni hőség a betonon... Kegyetlen - ebből sejtem milyen lehet másoknak (nagyon kegyetlen). Ma munka után úsztam - sokan voltak, de még így is jó volt. A hideg víz tud valamit!
Mindenképpen hatalmas feladatba kezdtél és ha szabad ilyet mondani, már a levegőben lógott egy ilyen vállalkozás. De legalábbis igény az volna rá! A Google keresés sokszor nem segít a határozásban, nincs elég kép a neten a magyar flóráról. A gombákat és az állatokat nem tudom - lepkés honlapról mondjuk tudok, a birding.hu viszont szerintem hatalmas ziccert hagy ki azzal, hogy nincs rajta faj alapú böngészde.
Ami a gyűjteményed illeti: a könyvtár struktúra jónak tűnik, a képek nevezéktana sem rossz. Én az én kis honlapomon a mögöttes kóddal kezdtem, én nyilván ilyen szempontból közelítek. Mindenképpen jó volna egy könnyen használható felület a gyűjteményhez, ahol lehet fajnév alapján keresni is. Vagyis egy honlap (tudom-tudom, fájlok között is lehet keresni, de csak nem az igazi). A képek elnevezései miatt ez tulajdonképpen viszonylag könnyen megoldható, a honlap generálható. Én persze egyből adatbázist raknék mögé, ott tárolnám a képek útvonalait faj + fotós információval és akkor lehet akár faj, akár fotós szerint is képeket böngészni. És persze keresni is lehet név szerint (az mondjuk amúgy is megoldható persze). No de nem kell mindjárt a végén kezdeni a fejlesztést - de nem tudtam megállni! :-) Ebben egyébként akár segíteni is tudok, bár most eléggé leköt a saját kis projektem. Egy szó mint száz: csak így tovább!
Ami pedig magukat a képeket illeti: mindenképpen számítok majd rájuk az én honlapomon is, persze ott csak korlátozott számú fotót gondolok fajonként, annyit, amennyi elég a határozáshoz. (Majd én is teszek fel copyright szöveget.)
Apró észrevétel (a konstruktív kritika/észrevétel minden fejlesztő álma): Galium odoratum és Gallium odoratum nevű könyvtár is van itt (nyilván az utóbbi az elgépelés): ftp://carpathian-basin-species-collection.tiszaklub.dyndns.hu/2_Vascular_Plant/Hamar_J._Vascular_Plant_2006/10HJ_Vasc_Plant_2006_Eup-Hy/
Célunk egy olyan - a Kárpát-medencei fajok bemutatását célzó- non-profit digitális képgyűjtemény kezdeményezése, folyamatosbővítése és nyilvánosságra hozása (DVD lemez, internet), amelyben a díjmentes képadó laikusok, amatőrök és szakemberek, a fajok meghatározásában és/vagy ellenőrzésében felkért szakemberek vesznek részt.
A Tisza Klub ebben a programban kezdeményezői, szervezői és technikai feltételeket biztosító tevékenységet folytat, a gyűjtemény a képet adó szerzők képgyűjteményének rendezett összessége. Ahol minden jog a szerzőé, a gyűjtemény képei non-profit célra - a kép megváltoztatása nélkül - szabadon használhatók, terjeszthetők. Jelen gyűjtemény több mint 13 ezer képet tartalmaz (2,1 GB). A szerkesztő (hamar.j@externet.hu) várja a véleményeket, javaslatokat, javításokat és fotókat is, mert a Gyűjtemény gyarapítása folytatódik. A Gyűjtemény lemásolható az internetről (www.tiszaklub.hu) és honlapra is feltehető: ftp://carpathian-basin-species-collection.tiszaklub.dyndns.hu.
A viszonylag lassú sebesség miatt javasoljuk a szerzői mappánkénti (ha van neki almappánkénti) másolást. Mindezt a jövő héttől javasolom (július 25.), akkor kerül fel a Zöldpók szerverére, most az én otthoni ADSL-emen van- mutiban.. Talán később http-s lap lesz belőle. Azért teszem most fel, mert pénteken Erdélybe, majd Kárpátaljára utazom.
Különben a Fórumról négy személy van benne, egy pedig készül rá.
Üdv, Hamar József