Keresés

Részletes keresés

tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.08 0 0 588

Választáskor coccifort. Már az anya ketrecében elkezdem adni.

Egy nyulász kolléga ezt a keveréket kiegészítette borsós granulátummal és/vagy egy kicsi nyúltáppal (kb.20-30 % összesen az olcsóbból) és nála szebben nőttek mint nálam. Velem előfordul, hogy túlzásba viszem a friss zöld adását és akkor abrakot alig-alig esznek.

Előzmény: tooommm0013 (587)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.08 0 0 587

Nincs benne semmi extra.

70% árpa 20% búza és 10% napraforgó. Mellé réti széna és lucernaszéna vegyesen, ha van frissen kaszált zöld. Meg ami a konyhából kijön és nyúlnak való.

Mellé nyalósó és néha nutrafort3 rászórva a nedves szálas takarmányra (harmatos vagy esőben kaszált).

A fenti arányok persze nem mérleggel belőve. Nyáron kevés ez a fehérje, mert keveset esznek, de egy kis szójával meg lehet bolondítani. Bár azt elvétve kapnak, inkább 2 héttel tovább hízlalok.

Előzmény: suplatyi (585)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.08 0 0 586
Az tényleg jó olcsó,szerencséd van!:-)
Előzmény: förike (583)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.08 0 0 585
Azé' csak leírhatnád,engem érdekel!:-)
Előzmény: tooommm0013 (582)
förike Creative Commons License 2010.09.08 0 0 584
Az meg hogy drága sajnálom..............................................!!!Mert egy agrármérnök ismerősömmel apukám takborsót termeszt és annak a betakarítása is költséges!Szóval meg tudom érteni az árakat(Tudom én nem pofázhatok nekem ingyen van, és a szüleim segítenek!!!!)
förike Creative Commons License 2010.09.08 0 0 583
Ha Suplatyi HSZét el olvasod a kérdését, akkor meg tudod hogy én mit írtam! Mert azt kérdezte más hogyan hizlalja a nyulát! Én így!Más mással! Mivel barátomtól szerzem a nyúltápot 1000 ft 25 kg zsákkal!
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.08 0 0 582

Ez majdnem annyira jó, mint a keltetőből vásárolt húshibrid csibék táppal 6 hét alatt történő felhízlalása.

Mivel ez a magyar óriás topik és nekem ebből a fajtából nincs, így nem írom hogy én hogyan takarmányozok. Mert ez a fajta tudom különleges.

Egyébként nincs baj a nyúltáppal sem, csak drága. (persze tudöm Feri ingyen kapja vagy 2000 ft-ért veszi, de ő más téma) Odafigyeléssel és kis olvasással kielégíthető az igényük táp nélkül is.

Előzmény: förike (581)
förike Creative Commons License 2010.09.08 0 0 581
Tisztán igen! Amit én annak Versele-laga a neve!A szőrük is fényesebb és simább!!!
Előzmény: suplatyi (579)
Domowe Creative Commons License 2010.09.08 0 0 580
A poros takarmány /darált/ szemgyulladás ill tüsszögés, légúti betegségek kiváltó oka lehet.
Tehát pl. a darált kukoricát, borsót stb szokták etetni beáztatva vagy enyhén nedvesen.
Földes homokos koszos esetleg penészes takarmány nem szabad megetetni nyuszival hisz komoly betegségek üthetik fel a fejüket a tenyészetünkben ha ilyeneket etetünk

Előzmény: Törölt nick (574)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.07 0 0 579
Tisztán nyúltáp?Szénával?Milyen gyártmányú táp?
Előzmény: förike (578)
förike Creative Commons License 2010.09.07 0 0 578
Én nyúltápot adok nekik!De szerintem ez a legjobb! Mert szemes abrakkal sokkal tovább maradnak nálam és a következő csoportot nem bírom el helyezni!Nálam ez vált be!
Előzmény: suplatyi (577)
suplatyi Creative Commons License 2010.09.07 0 0 577
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi,hogy ki milyen abrakkeveréket használ a hízlalás időszakában(választástól-vágásig).
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.07 0 0 576
Oké. Köszönöm a segítséget.
Előzmény: förike (575)
förike Creative Commons License 2010.09.07 0 0 575
Ami nekünk terem az nem koszos!!!!!!!!!Nem szoktam vele semmit sem csinálni!!
Előzmény: Törölt nick (574)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.07 0 0 574
És beáztatni se szoktad? vagy azt csak akkor kell hogy ha földes vagy koszos?
Előzmény: förike (573)
förike Creative Commons License 2010.09.05 0 0 573
Keveset szabad belőle adni! én 14% ban adom nekik!És egészben!Nekünk rengeteg van!
Előzmény: Törölt nick (572)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.05 0 0 572
Úgy néz ki, hogy ha nincs ló jó a szamár is elven, én is takborsót adok neki, mert azt be tom szerezni. Az a kérdésem lenne, hogy milyen formában adod neki? Úgy értem, bedarálod-e vagy beáztatod, ugyanis egy könyvben azt olvastam hogy: " Mindig daráltan és előzetesen beáztatva etetjük a hüvelyeseket".
Előre is köszönöm a választ.
Előzmény: förike (571)
förike Creative Commons License 2010.09.02 0 0 571
Én nyúltápot adok keverve takborsóval tritikáléval és zabbal
Előzmény: Domowe (570)
Domowe Creative Commons License 2010.09.02 0 0 570
Hát igen a takarmány árpának sokkal nagyobb a fehérje tartalma ill kevesebb a keményítő tartalma, mint a sör árpának de a nincs ló szamár is jó alapon most sörárpát esznek a nyuszik.
Sőt tengerit is krumplihajat száraz kenyeret stb. de természetesen a fő takarmányuk fű- széna, lucerna, akácfa, fűzfa. Nyúltápot esetleg csak a szoptatós anyák kapnak vagy esetleg télen, nem gondolom hogy az egyoldalú etetés hasznos lehet. Inkább mindenből kapnak de csak mértékkel.
De ahány ház annyi szokás, mindenki úgy takarmányozza a nyuszijait ahogy akarja, a sört inkább én iszom meg

http://www.edenkert.hu/elet-mod/megeheztel-/hazisor-keszitesenek-receptje/2916/

Ha a nyuszik nem eszik akkor inkább megfőzöm :-))
Előzmény: tooommm0013 (568)
förike Creative Commons License 2010.09.02 0 0 569
Nem, magát a sört kel adni!
Előzmény: tooommm0013 (568)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.09.02 0 0 568
De ugye a nyúlnak nem sörárpát érdemes adni.
Előzmény: Domowe (546)
förike Creative Commons License 2010.09.02 0 0 567
;)))))))))
Előzmény: Domowe (546)
Domowe Creative Commons License 2010.08.31 0 0 566
Az utóbbi években egyre több takarmánybúzát etetünk a nyulakkal. Régen ezt tiltották, búzát csak emberi fogyasztásra volt szabad felhasználni. Napjainkban bõven áll rendelkezésre, hazai temésátlagai a gabonafélék közül a legnagyobbak, termesztése gazdaságos. A gabonafélék közül a búzában van a legtöbb fehérje (12-14 %) és ezt a fehérjét a nyúl jól hasznosítja. Mint valamennyi gabonaféle fehérjéje esetében, úgy a búzáéra is érvényes, hogy biológiai értéke nem teljes, bizonyos aminosavakban szegény. Etetésekor ezt is figyelembe kell venni. Nyersrosttartalma alacsony, keményítõben viszont dús. Az ásványi anyagok közül jelentõs a foszfortartalma, bár ez nem a legjobban hasznosul a nyúl szervezetében. Mészben szegény, így etetésekor mészkiegészítés szükséges.
A búzát a nyulakkal akár szemesen, akár abrakkeverékben etethetjük. Szívesen állítják be nyúltápokba is, mivel az elõkészítés során csirizesedik és ezzel jobb minõségû, szilárd, kevésbé morzsálódó granulátum készíthetõ. A nyúl takarmányának 20-30%-ában kaphat búzát úgy, hogy emellett feltétlenül kell nyersrostban gazdag tömegtakarmányt is adagolnunk.
Hazai abraktakarmányaink közül a kukoricát termesztjük a legnagyobb mennyiségben. Ez a legkönnyebben beszerezhetõ abrak, csak a legritkább esetben, a leginkább aszályos években lehet gond a kukoricavásárlás. A nyulászok is leginkább kukoricát termesztenek akkor, ha ilyen célra valamekkora földterület rendelkezésükre áll. A kukorica táplálóanyag-tartalmát a többi gabonaféléhez viszonyítva a nyúl gyengébben értékesíti. A kukoricának több elõnye, de sok hátránya is van.
Energiában a leggazdagabb, fehérjében viszont a legszegényebb gabonaféle. Ez a fehérje biológiai értékét tekintve is eléggé kedvezõtlen, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakban szegény. A kukorica sok karotint tartalmaz, aminek fontos élettani elõnyei vannak. Egyoldalúan hizlaló takarmány, tenyésznyulak adagjában csak korlátozottan etethetjük. A sok kukoricát fogyasztó tenyésznyulak ugyanis elhíznak, a nõstények gyengén ivarzanak, nem hajlandók párzásra, vagy az eredményes pároztatás után is üresen maradnak. Ezért a sok-sok gyakorlati tapasztalat alapján a tenyésznyulak részére csupán 10-20 % javasolható.
Ennyi kukoricát azonban csak nyolchetes életkor után célszerû etetnünk. A fiatal, 4-8 hetes nyulak ugyanis a keményítõt rosszul emésztik meg, ezért az emésztõszervi megbetegedések elkerülése érdekében mérsékeljük a kukorica adagolását.
A hízónyulaknak már bõvebben adhatjuk a kukoricát. Itt sem javasolhatunk azonban 20-30%-nál többet, mivel táplálóanyag tartalmát viszonylag rosszul értékesítik, ennél több kukorica etetése után sok zsír rakódik le a hasüregben, a belek körül, ami rontja a vágási kitermelést, hiszen a belek és a bélzsír hulladékba kerül.
Az említett 10-20, illetve 20-30 % etetési lehetõség is azt jelenti, hogy a kukorica bizony nagyon fontos abraktakarmányunk. Érdemes tehát arra is figyelnünk, hogy a kukorica jó minõségû legyen. Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a kukorica gyakran fuzáriumgombákkal fertõzött. A gombák mérgezõ anyagot termelnek. Az ilyen kukorica súlyos emésztõszervi megbetegedést okozhat, ami egészen az elhullásig vezethet. Enyhébb esetekben is számolnunk kell szaporodási nehézségekkel, a hízónyulak tömeggyarapodásának romlásával. Azt tapasztaljuk, hogy a fuzáriumos kukorica etetése nyomán a növendékek gyarapodása leáll, étvágyuk romlik, magatartásuk kedvetlenné válik. A nyúl soványodik, szõre fénytelen, borzolt lesz, ilyen esetekben a kukoricával vagy a táppal azonnal álljunk le és jó zabot vagy árpát adjunk szemesen, majd jó minõségû lucernaszénát.
A kukoricát egyébként a nyulakkal szemes, megtört vagy darált formában etethetjük. Utóbbi formákban keverékhez adagoljuk. A kukoricát mindig frissen készítsük elõ, mert a többnapos dara megkeseredik, avasodik és a nyulak nem szívesen fogyasztják el.

Előzmény: förike (556)
förike Creative Commons License 2010.08.29 0 0 565
Párnapos képek!
förike Creative Commons License 2010.08.29 0 0 564
;)
Előzmény: zootyka (563)
zootyka Creative Commons License 2010.08.29 0 0 563

Már késő........ én eret vágtam :o)

Előzmény: förike (562)
förike Creative Commons License 2010.08.29 0 0 562
Akkor valamit kú...vára el írtam!El nézést kérek!
Előzmény: zootyka (561)
zootyka Creative Commons License 2010.08.29 0 0 561
Te írtad amit bemásoltam ......
Előzmény: förike (560)
förike Creative Commons License 2010.08.29 0 0 560
Nálam sehogy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: zootyka (559)
zootyka Creative Commons License 2010.08.29 0 0 559
Förike nagyon elbeszélünk egymás mellet, én csak azt akartam kihozni az egészből, hogy a fenébe hízott meg nálad a nyúl 3 hónaposan 3,2kg-ra.
Előzmény: förike (558)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!