Keresés

Részletes keresés

lxrose Creative Commons License 2005.01.14 0 0 topiknyitó

Ezt olvastam a Space.com-on:

 

"If you think in terms of the universe as a very large balloon," she says, "when the balloon expands, that makes the local density of the [dark energy] smaller, and so the balloon expands some more …. because it exerts negative pressure. While it’s inside the balloon it’s trying to pull the balloon back together again, and the lower the density of it there is, the less it can pull back, and the more it expands. This is what happens in the expanding universe."

 

Vagy nagyon nem értem a szöveget, vagy tényleg nincs sok értelme a hasonlatnak.

 

Szóval én úgy értelmezem, hogy van egy ballon, amelyben van egy bizonyos sűrűségű levegő mondjuk. Elkezdem arányosan nyújtani, így csökken benne a levegő sűrűsége. Itt több eset lehet:

- Ha kivülről magasabb nyomású levegő van, akkor ez nyomja vissza, és minél jobban tágítom a lufit, annál jobban. Ebben az esetben nem gyorsulna a tágulás, hanem lassulna, hacsak nem fektetek be egyre nagyobb energiát.

- Ha kivülről kisebb a nyomás, akkor a lufi magától addig fog tágulni, amíg az ki nem egyenlítődik, aztán megáll. (Ha a lufi anyaga korlátlanul nyujtható erőhatás nélkül.)

- Ha kivülről a nyomás 0-hoz tart, akkor a tágulás folyamatos, de egyre lassuló.

 

Na most az Univerzumban elég speciális helyzet van. Egyrészt az egész nincs fallal körülhatárolva... valószínűleg. :-)  Ami behatárolhatná az anyag mozgását, az a gravitáció lehetne. A gravitáció elvileg egyre kisebb összetartó erőt jelent, de azért elvileg végig ott van. (Itt persze előjön a dilemma, hogy a kritikus sebesség alatt vagyunk, vagy afelett?) Szóval a gravitációnak lassítania kellene, ha az húzólag hat a tömegekre, ugyanúgy, mint a feltételezett sötét anyagnak, aminek a szöveg szerint negatív nyomása van. Akkor végül is miért gyorsul az egész, ha tényleg gyorsul?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!