3 bokor nálam is hasonlóan néz ki. :-( A kert másik részén (viszonylag távolabb innen) pedig sárgásbarnás pöttyösek a levelek alul, majd száradnak el. Többfajta paradicsomnál is. Tehát nem fajtaspecifikus a fertőzés. Ezeket a leveleket folyamatosan leszedem. Már röhögök magamban, hogy nálunk a paradicsomot is metszeni kell. :-))) OFF: Nem elég a szőlő - ami idén tragikus a sok eső miatt. :-(((( ON: Viszont a paradicsombokrokon a termés meg gyönyörű. Úgy tűnik, már kevés levéllel is beérnek a paradicsomok. Tegnap finom bruschetta-t csináltam vacsorára. :-) Ismeri vki a receptet, vagy küldjem?
És most nagyon szomorú vagyok. Az egész kert mintha leégett volna, ugylátszik nagyobb a fertőzés mint hittem. küldöm a képeket, hátha valaki látott már ilyet. Eléggé szomorú látvány.
Gratula !!! Gyönyörű...nálam 500g körüli volt a legnagyobb. Ezek a marhaszív fajták rettentő nagyok is tudnak lenni! Bulgáriában mértek kiló felettit is.
Az eső ( 120mm/3 nap ) hazavágta nálam az idei termés nagy részét; felrepedt, "felrobbant" egy csomó termés. :( Frint
Szia, a kezdeményből lesz a folytatmány :) ... szerintem vérző szívvel, de azokat is semmisítsed meg! Levéltrágya? Elvileg nem okozhat bajt, talán kondícionáló hatása is lesz.
Emberre nem veszélyes, mármint a fertőzött paradicsom... ( ugye erre gondoltál? :)
Frint segítségét nagyon köszönöm. Leszedtem a rossz bogyókat és várom a kissé szárazabb időt. És aztán Frint által javasolt Champion szerrel lefujom. Brico Storban 249 forint 20 g. Ezt 10literben kell feloldani a leirás szerint.
Az a kérdésem van még, hogy az a bogyón amin már kezdeményezést látok azt is leszedjem? Használjak -e ez után valami levéltrágyát? Emberre veszélyes lehet ?
Bizony, a Principe borghese jól beazonosítható a hegyes kis csúcsról a bogyó alján.
Ez az egyik legkiválóbb fajta aszaláshoz. Létezik hosszúkásabb változata is.
ZsuR, idenézz, nekem is termett duplacicis :-) paradicsomom. Igaz, csak koktélnagyságú. A másik két fajtát csak a méret érzékeltetése miatt tettem mellé.
Egy hétig nem voltam itthon, és mire haza jöttem a néhány zöld paradicsomom, alulról elkezdett barnulni. Van olyan aminek már a fele barna és puha. Kérlek segítsetek , hogy mit tehetek. Ha lehet akkor irjátok emailban, mert nagyon sürgős lenne.
Vagy ha valaki lenne olyan kedves és felhívna. Megadom a számomat. 06304907622
Nem kellett rá vámot fizetni. Igen kártyával fizettem. (Külön ez miatt átálltam a Visa Electronról a Classicra, és külön mázli, hogy nincs árfolyam veszteség) Nem tudom, hogy van-e valami szabály arra nézve, hogy legálisan hogyan hozhatsz be magot az országba. Növénynél tudom csak azt nálunk, hogy valamilyen egészségügyi papírok kellenek hozzá. A magok mondhatni 100 %-ban kikeltek, első vetésre. Minden joghurtos pohár kapott 3 magot. Arányaiban nézve volt eltérés. Több volt ahol csak 2 mag kelt ki. (Volt ahol több is...???? ) Egyetlen alkalommal kellett újravetni, de már ezt is megkérdőjelezem, hogy szükséges volt-e, mert csak írrrrttóóó lassan kelletek ki a magok.