Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16448
Persze, de 12 hónaposan nem szokott olyan haze lenni a szemen, ami nem korrigálható üveggel. Ha a műtét után közvetlenül megvolt a 100%, aztán az 1 hónaposon üveggel nem korr, és csak 80%, szinte biztos, hogy átmeneti haze vagy egyenetlenség.
Előzmény: Macika (16447)
Macika Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16447
Azért ha 12 hónaposan olyan haze van a szemén, amitől nem korrigálható üveggel, akkor ott már nagy a gáz...
Előzmény: Törölt nick (16446)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16446
Igen, vagy pl a szaruhártyahomály (haze) is okozhatja, hogy üveggel nem javítható. Szerintem ha üveggel javítható, az a nagyobb baj, jelentheti azt, hogy átment pluszba, azt is, hogy van rajta egy kis mínusz, de úgy tudom, ezen is tudnak nagyon jól segíteni, szóval nem kell megijedni attól sem.
Előzmény: Norti (16444)
Norti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16445

TFT-től nem, max ha 5 centiről bámulod órákon keresztül :D

Az elfáradás nálam olyan, hogy egyre nehezebb a "közel" és a "távol" közé fókuszálnom, de távolra minden marad éles, közelebb (1-től 2-3 méterig) kezd el homályosodni. De ez nem olyan homályosodás mint amikor nem látok, mert -3D-s a szemem, hanem inkább olyan mint amikor belefolyik a víz a szemedbe... vagy nem is tudom :D De lehet azért van, ahogy írták is, mert nagyon kiszárad a szemem. Ezentúl öntöm bele a műkönnyet :D

Előzmény: Izgága (16435)
Norti Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16444

Sapka? :D Sose hordok télen :D Bár tavasztól lehet felrakok egy baseball satyit :P

A lencsés korrigálásról lenne viszont egy kérdésem: ha 1 hónapos kontrollon lencsével sem lehet a 0.8-at 1.0-ra korrigálni, az sztem azt jelenti, hogy még nem egyenesedett ki teljesen a hámréteg és ezért nem is javítható külső eszköz segítségével sem. Ha viszont javul lencsével, az akkor annak a jele, hogy mínuszos a szem. Jól gondolom?

Előzmény: Törölt nick (16442)
Macika Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16443
Ez esetben több, mint furcsa a dolog...
Előzmény: Izgága (16441)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16442

Valaki írta korábban, hogy az se jó ha csíp a flucon meg az se ha jó érzés. Hát nem tudom akkor mi lenne a jó :D Nekem 1 üveg fogyott el hetente, tehát a szavatossága nem járhatott le, de így is volt amikor csípett és volt amikor megkönnyebbülést hozott :D

Nem a szavatosság miatt. Ha csíp, akkor szinte biztosan száraz a szemed. Ha jó érzés, akkor szintén lehet, hogy száraz, mivel minden cseppben van valami műkönny vagy lötyi, és átmenetileg az is finom érzés lehet.

Egyébként sapka van rajtad? :-)

Előzmény: Norti (16433)
Izgága Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16441

Állította, hogy semmiféle más baja nem volt, még cilindere sem...

Előzmény: Macika (16440)
Macika Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16440
(Volt ott egy pasi, 1 éve műtötték a szemét, azóta nem állt be, kettőslátása van és semmilyen szemüveggel nem lát jól... Ez kicsit ijesztő...)

Ha jól tévedek, ez a fajta látáshiba a műtéttől független és már a műtétet megelőzően is észlelhető.
Amennyiben az illető nem tompalátó, akkor valamilyen lencsekonstellációval kell, hogy élesen lásson.
Na de hogy lehetett bevállalni PRK-ra?

Vagy mellélövök?
Előzmény: Izgága (16439)
Izgága Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16439

Ehhe, bocsi :) Így tényleg nem sok esélye volt.

Nade mesélj, mit mondtak?

Na, az eredményeim, 18 naposan:

bal:1.0, jobb: 0.8

bal +.05-tel korrigálva 1.0, jobb +1.0 cilinderrel 1.0

Haze: 0-0.5 - ez jó érték???

A doktornő szerint csak azért cilinderes, mert még egyenetlen a szaruhártya.

Akart megint Flucont adni, de mondtam, hogy nagyon félek, hogy megint behomályosodok, úgyhogy szombatig csak műkönnyezek, akkor kell megint menni kontrollra.

(Volt ott egy pasi, 1 éve műtötték a szemét, azóta nem állt be, kettőslátása van és semmilyen szemüveggel nem lát jól... Ez kicsit ijesztő...)

Nade örülök a javulásnak, és most megyek is pihenni, mert kezdek fáradni és megint homályosodok.

Előzmény: Totyasrác (16438)
Totyasrác Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16438
Hááááát... Kettőre megyek, de az I. sz. Szemklinikára. Így kicsi esélyt látok (mert még látok :D)
Előzmény: Izgága (16437)
Izgága Creative Commons License 2006.02.08 0 0 16437

Én meg egyre megyek ma kontrollra :)

Lehet, hogy összefutunk :)

Előzmény: Totyasrác (16436)
Totyasrác Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16436

Sziasztok, holnap megyek kettőre, szorítsatok :)

Előtte még majd rákérdezek erre a "túlkorrigálásra", majd a prof jól megmondja, mi a véleménye :D

Izgága Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16435

Milyen az, amikor elfárad a szemed?

Összemosódnak a betűk?

Nem romolhat a gépezéstől az ember szeme?

Előzmény: Norti (16434)
Norti Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16434
Ja és még annyit: 10 nap után 800x600-as felbontásban szoktattam a szemem a monitorhoz, ugyanis 2 hét után már dolgoznom kellett. Hamar el is fáradt. Aztán amikor mentem dolgozni, 17'-os TFT-n 1280x1024-et használtam, na akkor fáradt el igazán a nap végére. Most 2 hónap után vígan elolvasom 1,5 méterről  1600x1200-as felbontásban a 8-as betűméretet egy 19"-os monitoron :D Úgy hogy távolra is tökéletesen látok ;)
Norti Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16433

Gratulálok! :)

Nekem most érte el az 1.0-t mindkét szem, eddig volt haze-m 0.5, de most hogy visszavették 4 cseppre a napi flucont, érezhetően jobban látok, nincs haze, szóval valószínű sok volt a napi 5 (estére már-már átment kicsit homályosba a középtávoli látásom). Viszont most hogy csak 4 csepp van muszáj használnom rendesen a műkönnyet (napi 2-3x), mert érzem hogy hamarabb szárad a szemem.

Valaki írta korábban, hogy az se jó ha csíp a flucon meg az se ha jó érzés. Hát nem tudom akkor mi lenne a jó :D Nekem 1 üveg fogyott el hetente, tehát a szavatossága nem járhatott le, de így is volt amikor csípett és volt amikor megkönnyebbülést hozott :D

Akik meg 2 hét után türelmetlenek, azoknak mondom, várják ki a 6 hónapot, mindenkinek más a szervezete, máshogy gyógyul. Nekem a 4-8. napon lehetett 1.25-ös látásom és a bal szemem eleinte jobb volt, majd fordult a kocka, a bal lett gyengébb :), utána "leromlott" 0.8-0.9-re, most szépen jön fel, 2 hónap alatt 1.0-ra, a jobb már 1.1 felé jár és érezhetően javul. És még messze a június :)

Kitartás :)

Ja és a mosakodásról és a vízről az első néhány napban: nekem az egyik doktornő megmondta az igazat, mikor megkérdeztem 10. napon hogy érheti-e már víz szemem ill. porszívózhatok-e :D Azt mondta, hogy eddig is érhette volna, csak az első 3 nap kényes ill. azért mondják, mert ha nem mondanák az összes ember törölközővel dörzsölné, és ez az ami bajt okozna, nem a víz :D 1000 másféle módon elfertőződhet a szem, miért pont csak a víztől? :D Szóval aki nem paranoiás, az nyugodtan "használhat" vizet a 10. nap felé közeledve :D

Előzmény: Kismókus (16407)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16432

Én akkor szerencsés voltam, minden rásegítés nélkül tudtam aludni, pedig tényleg nagyon fájt, de valahogy ez a fájdalom rám olyan álmosító hatással volt :-)))) (Gondolom, ez is valami védekező mechanizmus a szervezet részéről).

Persze, mindenki felnőtt ember, csak attól félek, nehogy valaki túladagolja itt a cataflamot, az azért elég nagyot üt.

Előzmény: Peesty (16430)
gma Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16431
Szia,

1. ne parázz, akkor tutti rossz felé viszed az eredményed
2. gondolunk rád ;)

Üdv,
gma
Előzmény: Csyncsike (16429)
Peesty Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16430
Persze én sem azt mondom, hogy 10-t vegyen be mindenki egyszerre!
Ellenben első nap, amikor "elkezd fájni", akkor szerintem már nyugodtan be lehet venni egy közepes/gyenge fájdalomcsillapítót. Úgyis jobban fog fájni 1 órán belül! Persze meg lehet várni, hogy "már csukott szemmel se bírd", de ha még az elején beveszed, akkor hatni fog addigra, mikorra télleg elkezdene fájni. Egyébként én is úgy voltam, hogy "majd csak ha nagyon fáj". Első éjszakám így telt, 3 felébredéssel. Aztán első az nappalon már a fentebb említett taktikát alkalmaztam, kicsit jobb volt.
Persze mindenki felnőtt ember és eldönti, hogy mit tesz...
Előzmény: Törölt nick (16427)
Csyncsike Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16429

Sziasztok!

Ma megvolt az alkalmasságim, így holnap,brrrrrr, még nem merek komolyabban belegondolni, megyek prk-s kezelésre 9:40-re...

Sajnos elég magas dioptriát mértek, 0,4 visust garantálnak, de állítólag nagy átlagban 0,8 szokott lenni -8 körüli dioptriánál.

Ami furcsa volt, hogy a könnyteszten 1 mm-t mértek, és a tájékoztatón 15 mm feletti értékre írták, h jó, ennek ellenére alkalmasnak mondtak. Ezt egy kicsit furcsállottam...mondták is a műkönnyet, hogy már most használjam.

Mindenki szorítson:)

Jó éjszakát, megyek "parázni"!

Értékeket megpróbálom a táblázatba beírni...

gma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16428
Ha meg minden kötél szakad, húzz rá egy felest :)
Egyébként igazad van. Én se vettem be az elején semmit, szenvedtem is mint a kutya.
Előzmény: Törölt nick (16427)
Törölt nick Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16427

Azért a fájdalomcsillapítóval ésszel. Hatot semmiképp se vegyetek be egy nap. Főleg aki nincs hozzászokva, nagyon fejre állhat tőle.

Én azt a módszert alkalmaztam, hogy amikor már csukott szemmel sem bírtam, bevettem egyet. De azt teljesen értelmetlennek tartom, hogy akkor is bevegyétek ezeket a brutál cuccokat, amikor még csak kicsit fáj.

Előzmény: Peesty (16424)
boni72 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16426

Helló!

Örülök, hogy túl vagy a nehezén, innen már csak egy "laza" hat hónapos kiruccanás lesz és valszeg minden nappal egyre jobb.  :-))))

Csak annyit szeretnék hozzáfűzni - egyébként teljesen helytálló - beszámolódhoz, hogy nekem speciel egyáltalán nem könnyezett a szemem. Úgy, ám.   Igaz ez sem jó, hiszen lassabban hámosodik - bele is telt pár hétbe. Szóval ez sem törvényszerű, mindenki másképpen reagál.

Ezen a fórumon - szerencsére - már annyiféle hozzászólás keletkezett, hogy sokat tud segíteni a műtét elött állóknak, csak olvasgatni kell.

Sok sikert!

Előzmény: Peesty (16424)
csocsli Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16425

Taggi,

Csak annyira vagyok elkeseredve, mint egy átlagos ember, akinek közel tökéletes szemet igértek (garancia: 60-80% az egyik és 80-100% a másik szemre), ezzel ellentétben már most 1.75dio van az azon a szemén, aminek 80-100%nak kellene lennie.

kívánom, hogy ne érjen titeket ilyen csalódás.

Holnap megyek szemüveget csináltatni, mert vezetni már lassan napközben is félek ilyen értékekkel.

A cseppek szerintem már nem fognak hatni, eddig se sokat csináltak, ugyanúgy romlott a szemem....

...ja, OM: a pénteki kontrollon levették az UC adagot napi 5-ről 4-re, kaptam megint egy receptet, hogy vegyek sok UC. Goto patika, kivált, kicsit sokat fizet, hazamegy. Ma veszem elő a cseppeket, és mit látok: Flucont írtak fel a kedves asszisztens nénik UC helyett...persze én vagyok a hülye, hogy nem néztem meg azonnal, mit is kapok a kis zacskóban, amit a patikus átnyújott...a fene egye meg!

Izgága:

ne aggódj a plusszos szemtől, szerintem túl kell korrigálni a szemet azért, hogy az esetleges visszarendeződés esetén (mint nálam) legyen még tartalék.

Érthetőbben: ha túlkorrigálással plusszos szemet csinálnak, és nem nagyon látható visszarendeződés, akkor csökkentik a Flucon adagot, vagyis hosszabb pórázra engedik a javítósejteket.

Ha visszarendeződés tapasztalható, akkor viszont nincs helyből veszve minden, hiszen a túlkorrigálással "tartalékot" képeztek arra az esetre, ha a romlás megindulna...hisz a plusszos szem elkezd romalni, akkor ó esetben megáll 0-ban vagy a környékén...tehát a te esetedben az van, hogy elkezdik lazára engedni a gyeplőt...nem baj...

...ja és még valami, minden frissen műtöttnek, asszem jól mondom:

az első egy hónapban tökre bármi történhet a szemeddel, nekem is nagyokat lengett a szemem napról napra, az általában nem számít semmit.

VISZONT!

az olyan regresszió, mint az enyém, kb. a 6. hét környékén jelentkezik, akkor jön a fekete leves (első hulláma), tehát akkor kell figyelni, nincs-e váratlan romlás!!!!

Szóval feleseleges az ilyen:

"jaj 10 naposan a szemem ilyen meg olyan" - szarjátok már le.

2 hónaposan lesz az érdekes, akkorra mit produkál a szemetek....vagy mit nem.

Üdv,

csocslí, aki megy szemüveget venni....   

Előzmény: Törölt nick (16394)
Peesty Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16424
Sziasztok!

Mint ígértem itt vagyok: 4 naposan, nagyon jó látással, és nagyon örülve:))
Arra gondoltam, hogy nem olyan dolgokat írok le mint mindenki, hogy "igy fájt-meg ugy", hanem főként olyan dolgokat, amit én nem hallottam műtét előtt senkitől, nem is életmentő dolgok, de egy kicsit könnyebbé teszik átvészelni azt a pár napot.
Azért egy mondatban mégis annyit, hogy nekem csütörtökön volt a műtétem(PRK), pénteken nagyon fájt és előző meg következő éjszaka is. Szombaton inkább már csak kellemetlen volt.

Szóval az apró segítségek:

0) Gondolom azért mert mindenki nyugtatni akarja a másikat, de az hogy "nem fáj csak kellemetlen" a műtét utáni néhány nap, ez hülyeség. Kurvára fáj (bocsánat). Ha pontos akarok lenni, akkor a fájdalom nem olyan oltári nagy, de 2 napig folyamatosan elviselni az szörnyű. Nálam: fájdalom=csípés volt a jellemző.
1) Ezen a pár napnyi+éjszakai csípésen sokat segített a friss levegő. A szobában jobban csípett, mint az udvaron. Nekem nem volt nagy fényérzékenységem, de akinek lesz: csukottszemmel is sokkal jobb volt az udvaron.
2) PAPÍRZSEBKENDŐ. Ezt miért nem írja senki??? Borzalom! Az első pár nap ömlik a könny, ergo ömlik az orr is... Mindenki készítsen be 200 zsepit minimum (nekem ennyi fogyott), magatoknak! Én a hugomat küldtem ki, és hozott csiszolópapír állagú zsepit. Gondolom nem kell ecsetelni, hogy most mijen az orrom... Ne ezen spóroljatok!
3) Nem tudom hogy máshol hogy megy, de az Optimumban kapunk 6 fájdalom csillapítót (2algopirin,2cataflam+ 2 ennél is erősebb cucc). Ne sajnáljátok bevenni!!! HA egy nagyon picit is fáj dobjatok be egyet, higgyétek el: fog jobban is fájni! HA első éjszaka elfogyna mind a 6, akkor 1. napos kontrollon adnak mindenből annyit amennyit kértek. Éjszakára nyugodtan mehet a bikanyugtató,akkor is ha este nem fáj: éjszaka ugyis fog fájni, és akkor sötétben kell matatni... Ebben nem vagyok biztos, de talán a körzeti dokival műtét előtt vmi altatót felirattok az is jó lehet, így át lehet aludni pár nap nyűgöt.
4) Kakaós csiga! :-D Na jó ez így nem teljesen lehet igaz. Az a lényeg, hogy valami olyasmi legyen otthon amit nagyon-nagyon szerettek, és bármikor megtudtok enni (csoki, süti, gyümülcs...). Nekem nagyon jó volt, hogy az ágyban fekve fájdalmak közt volt egy kis pozitív is! Hülyeségnek hangzik, de higyjétek el: nagyon jó!
5) Az első két napot a csipa-uralom napjainak is hivhatnák. Én nem mertem letörölni, de megkérdeztem, és a dokinéni azt mondta, hogy le lehet törölni akár nedves vattával is (vagy kamillással), a lényeg hogy puha legyen, és ugy töröljétek, mintha nukleáris robbanófejek érzékenységét ellenőriznétek épp. (na jó ezt nem biztos hogy ezekkel a szavakkal mondta:-D)

Hát kb ennyit tudtam összegyűjteni az okoságaimból. Remélem segít kicsit. Tudom kicsit hosszú lett, de akit nem érdekel az ugysem olvassa végig.
ViktOrsi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16423

Nos ez már sokszor előjött, és soha nem értettem, de eddig csöndben maradtam...

Mi ez a butaság, hogy nyáron nem ajánlott???

Elvileg az a probléma vele, hogy nagyobb az UV intenzitás, DE:

- egyrészt úgyis hordasz UV szűrős szemüveget

- az első napokban amikor a szemed fényérzékeny, a téli fény is nagyon zavarna, sötétben fogsz ülni, ergo totál mindegy hogy milyen évszak van

- az UV szerepét kicsit túlbecsülik itt sokan

Az igaz, hogy serkenti a javítósejteket, de nem akkora mértékben, mint amennyire itt megy a para tőle. Pl. volt itt egy szlovák ember, akiknél a klinikán 1 hónap UV védelmet mondtak. Nem hiszem, hogy ott minden szemműtét rosszul sikerülne emiatt. Nem akkora mumus az az UV mint itt ki lett kiáltva (fontos a védelem, persze, csak nem kell ennyire parázni).

Én részemről a nyár közepén, június 28-án csináltattam meg, és semmi problémám nincs ebből (1,25/1,25 a szemem). Használod a szteroidot, meg a napszemüveget, és semmi gond nem lesz ebből (ti. hogy nyár van).

Mindenki maga dönti el, de szerintem a nyár ugyanolyan jó mint a tél.

UFF, én beszéltem... ;))

Előzmény: sikeresműtét (16422)
sikeresműtét Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16422

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy májusban szeretném megcsináltatni szemem és olvastam hogy nyáron nem ajánlatos (ezt doktornéni nem is mondta). Belefér-e még a május eleje? Másik kérdésem az lenne, hogy igényeltem ezt a diák kedvezményt OM-ben melyek szerint -5%+ polaroid napszemcsi. Valaki tudna erről mondani valamit, hogy mikór adják oda ezt a napszeműveget, meg hogy milyenek közül lehet választani?

Izgága Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16421

Köszi az infót, így már értem.

Ezek szerint képes a teljesen cilindermentes szemből a műtét cilinderest varázsolni...

Tegnap este megint kitisztult egy kicsit, simán és szellemképmentesen láttam az újságok legapróbb sorát is :)

Ma reggelre megint szellemképes.

Ez így lesz? Mármint hogy egyszer kitisztul, egyszer visszaáll?

Valahogy úgy képzelném, hogy fokozatosan javul, aztán beáll.

Ezek szerint nem úgy működik a szem, ahogy én gondolom :)

edinat Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16420

Szia Mui!

Én még mindig napi 5x cseppentek, csak nem flucont hanem efflumidexet. 

Tényleg egyformán látunk. Kíváncsi leszek a 2 hónapos eredményeidre!

Nekem kb. 2 héttel ezelőtt amikor vizsgálták a szemem, akkor még csak 0,85 volt és akkor korrigálták a szemem +0,5-es lencsével.

Most nem is próbálták megnézni, hogy még mindig +ba hajló-e a szemem.

Én úgy szoktam tesztelni a szemem javulását, hogy állandóan kérdezgetem a vőlegényem, hogy Ő mekkora távolságból tudja elolvasni az autók rendszámát.

Neki 125%-os a szeme. Megmérték neki múltkor az OM-ben. Furcsa érzés volt, hogy én a 100%-os sort bizonytalanul olvastam, Ő meg még a 125%-os sort is azonnal semmi bizonytalanság nélkül egyből elolvasta. Szerintem simán elolvasta volna a 160-at is. Jó neki, de nemsokára én is elolvasom! :)

Előzmény: Mui (16406)
gma Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16419
Westend alsó szint közepe, szökőkúttól nem messze. Ott vettem Polaroid szemügét 6,5k HUF-ért. Ajánlom, nagyon normálisak, segítőkészek.
Előzmény: Totyasrác (16417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!