Egyszer széthúzgáltam a riasztórendszerünk madzagjait...nagyon büszke voltam magamra, hogy csináltam videófelvételt a telómmal...ja...persze...csak éppen videó helyett fotó üzemmódban voltam. Fel kellett hívni a beüzemelőt...égtem, mint a rongy. :DDD
:) Megnéztem a videóját a membráncseréről...azt simán meg tudnám csinálni ez alapján.
Két dologra figyelj. Az első, hogy ne veszíts el semmit. Én egy kiterített újságpapíron szoktam kiterítei az alkatrészeket, szétszedési sorrendben. Ha még nem láttál ilyet belülről, célszerű lépésenként telefonnal lefotózni, hogy később se legyen gond abból, hogy mi hol és milyen sorrendben volt. A fém és műanyag részek legfeljebb koszosak, azt sima mosószeres vízzel és egy kiszolgált fogkefével le tudod mosni, A gumi alkatrészek kopnak és öregednek, ha kirepedt valamelyik azt észre fogod venni. Ha kő keményre öregedett akkor is cserélni kell. A szelepek általában egyszerű sík gumilemezek, egy háztartási gumikesztyű szárából vagy egy régi bicikli belsőből is ki tudod vágni, pótolni.
1 női fél marék táp nem azonos egy férfi tenyérrel :D nem kell azt összetörni még játszanak is addig a felszínen, amíg szétázik az a 10-15 szem felnőtt macska táp :)
Van olyan 60 cm koim amelyik egyszerre "egy felúszásra " kivégez 5 db macska tápot meg pár pufit :D ezt csak érdekesség gyanánt írom.
Hát igen...az a megoldás,ezt mi is így szoktuk a baráti körben mindenki ...szivattyúval fenékig,halak IBC tartályba,sterimóval körbe lemosatni a fóliát,és a végén tóporszívó,aztán nagyjából 3 évig tuti is a dolog.
Nekem csak lágy iszap szokott lenni. Idén nem fogom tudni halogatni a takarítást tovább, 3-4 évente mindenképpen szükség van rá.
Sokszor betettem már az én eszközömet, ami egy zagyszivattyúból és egy rászerelt vödörből áll.
A vödröt oldalt perforáltam. A szivattyút a fenékre állítom és a beáramló víz felkapja az iszapot, az megy a kertbe. A tó alját szépen ki lehet porszívózni vele. Egyetlen probléma, amivel együtt kell élni, hogy ez nagyobb tavaknál, mint az enyém is, csak úgy működik, hogy egyszerre kell nyakig a tóban lenni a szivattyúval mozgatásához. Jó-jó, van fi-relé betéve a szivattyú elé, de nem egészséges!
Egyedül azért nem csinálom, a parton úgyis fogni kell a csövet valakinek és van is aki újraélesszen. Majd a lányomat hívom oda segítségnek (orvos)... :-D
Nekem ennél amikor kirepedezett csak csökkent a teljesítménye, de még valami levegő jött belőle, mielőtt végleg megadta magát. De ja, szét kell kapni, az elég látványos ha a gumit ette meg az idő, vagy reped.
Évekig én is a kiszivattyúzást csináltam, gondoltam egyszerűbb a meregetés. De abban tuti igazad van, hogy csak látszat megoldás, az igazi az lenne, ha nagynyomású mosóval a tófóliát is fenékig le tudnám takarítani mint korábban.
5 db "nyeszlett" 10 centis aranyhalnak fél marék naponta? Ahhoz képest, hogy életük első pár évében nem kaptak enni szerintem ez rengeteg. Én legfeljebb egy csapott evőkanálnyi macskaropit törnék össze két tégla közt és azt szórnám a vízbe. A végén még megtanulnak dorombolni meg nyávogni... :D
Ha a membrán kilukad (elszakad), akkor azonnal leáll a pumpálás. Inkább valamelyik (szívó vagy nyomó) szelep fáradt vagy koszolódott el. Első körben szedd szét és próbáld megpucolni. A gumi alkatrészeknek jót tesz egy kis glicerines vagy szilikon olajos átkenés. Normál gépolajjal vagy zsírral ne próbálkozz, mert a vizpumpák gumijai nem olajállóak és megdagadnak vagy ragacsosak lesznek.
Azt ki nem mered, nekem olyan dágvánnyá állt össze, hogy ásó kellett hozzá. Ami csak kavarog, azt le lehet szívni és mehet a kertbe trágyának, de embertelen mennyiségű vizet kell pótolni és sokáig tart. Mi leeresztettük a tavat, kialmoltuk és vissza minden.
Egy 20 éves tó (víz)"állagát" próbálod összehasonlítani a te 1 hetes tavaddal :) fog a természet,növények dolgozni a tavadban és majd letisztul, beáll a víz nálad is.A természet "egy kibontakozás és folyamat" :) tele hullámzásokkal...lesz mikor üveg tiszta víz lesz...lesz mikor bealgásodik,majd késöbb letisztul,főleg tavaszonként indulásképpen bealgásodik...nincs állandó "garancia" senkinél sem az "állandóságra"
Sokan vagyunk ezzel így...de még mindig "túl éltük" :D nincs 2 egyforma év.Még ebben sem...
Adjál a halaknak nyugodtam macska tápot fél maréknyit naponta,elcsipegetik majd szépen.
Időnként előfordul, hogy a tavirózsákat ellepik a levéltetvek. Ugyan van halbarát permetlé, de legegyszerűbb, ha slaggal "levereted" a tetveket a növényekről. A halak azokat is nagyon szeretik, összekapkodják a víz felszínéről.
Érdekes módon idén minket elkerült a fonalas. A múlt évben nem győztem lombseprűvel ritkítani annyi volt, idén meg csak 2-3 cm vastag réteget alkotott a tófólián. A csigákon amit kaptál talán látszik, hogy "szőrös" a házuk. :) Idén az iszap lesz a projekt vezérfonala, a tó legmélyebb részén már legalább 60 cm vastagon áll. Még nem tudom, hogy kiszivattyúzzam a vizet és új lapátoljam ki, vagy csináljak egy hosszú nyelű műanyag cserpákot és megpróbáljam a víz alól kimerni.
Nagyon szép tó. Lentebb is látszik a halacska, szép tiszta a vize. Sajnos az én tavamé szürke, nem értem miért. Pár centit lentebb úsznak a halak és nem látom.
Időnként feljönnek a halak, mintha levegő után kapkodnának. Addig amíg nincs víz köpő, a locsoló rózsájával magasból öntöm a vizet amivel pótolom az elárolgottat. Remélem nem fulladnak meg.
Tegnap palánta ültetés közben hangyalárvákat találtam. bedobáltam a halaknak és azonnal ráraboltak. Szegénykék nagyon éhesek.
Nem akartam itt emlegetni, hogy a "ráhúzol egy harisnyát" az nem egyszerű, mert annó raktam én mindenbe, de volt amikor fél napig tartott és nem a szívattyú dugult el, hanem kívülről rakódott rá minden. Szúnyogháló, csiribiri, minden volt már. Asszem jövő héten én is felélesztem a szívattyút. https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161411080&t=9014189
Az én dézsa tavamban nincs alga, pedig régen áll benne a víz. A belső fala kicsit algásodott ugyan, de a csigák és az ebihalak 2 nap alatt tisztára nyalták.
Ma délután hallatta hangját egy nagy zöld varangy. A tófólia széle alatt találtam rá. Sötétedéskor pedig láttam egy kisebbet a vízből kimászni. Lehet hogy akkor is lesz ebihalam, mikor a mostaniak felnőnek. Imádom őket!
Másnál is ennyire cumi cecil ez az év olyan szempontból,hogy 2 naponta kell már a szivattyút kivennem a tóból,mert a védőrács tele van fonalas algával és alig nyomja a vizet...eddig minden évben 1-2 havonta kellett, de idén...eddig hetente, de most már péntek délután óta megint szivattyú pucolás...mert alig csordogált a csobogó...ha ez így megy idén....rögtön olyat mondok.... :D megbolondult a természet a fű úgy nő mint a gomba...a fonalas "kilométer számra nő....basszus mi lesz idén...
Köszönöm szépen! Hálás vagyok a sok növényért, pontosan nem is tudom hány félét adtál, de vagy 10-et biztos. Az ebihalak is szuperek, már leették az összes algát a dézsató, vödör oldaláról, a tóban meg még nem volt alga, nem tudom mennyi maradhat meg belőlük. Jó lenne etetni, de nincs mivel. Szúnyog sincs hogy petéznének, csak a szobában találkoztam eggyel.
Ma a hátsó kertben lévő traktor gumis kistavam környékéről unka hangot hallottam sokszor... :) tetszik neki lehet,hogy ott kint kevés a mozgás, a környékén csodasövény kerítéssel körbenöve...meg ott már nincsen kint annyi kecske béka sem...de jól rejtőzködik,mert látni nem látom...csak a hangját hallatja,meg már a leveli békák is beszélgetnek nagyon.Itt a nász idő :)
Csodasövényem a másik szomszéd felől volt, 1 évben 3x 20 ezer volt a nyírása. Már nem bírtam. Mikor elvitte az ördög szomszédasszonyt aki folyamatosan szemetet dobált át, - azért volt a sövény hogy felfogja - a sövényt rögtön kiszedettem. 2 éve volt ez. Nem szeretnék semmilyen sövényt. Én nem tudom kezelni ha megnő, a pénz meg másra kell. A mézalmácska jó megoldásnak tűnik, széltében elférne a tó és szomszéd között, és gyümölcsöt is ad. Valami hasonlót szeretnék még a szebb takarás végett.
Csodasövényt (hibryd sövény) 2 év alatt megnő 2 méteresre,igénytelen növény,5 tő 1 méterbe...és frankó zöldövezet lesz vagy lenne...de max 180cm-nél mindig levágnám a tetejét utána,és akkor könnyen kezelhető is.
Klassz kis növényes tavacskád van.A természet kibontakozás...egyre erősebbek szebbek lesznek majd a vizinövényeid...mint ahogyan a szép fügefáid is.
Ettől kezdve már nem sok teendőd lesz vele. Még a szegélyen levő tófóliát kell eltakarni és kész. Hagyhatod a természetet dolgozni, idővel kialakul az egyensúly magától is. A növények még pár napig értetlenkednek az új hely miatt de hamar megszokják. Ha egy-kettő kipusztul az sem nagy tragédia, benne van a pakliban. Nagyobb élettere lesz az erősebbeknek. :) Évekig próbálkoztam a kolokánnal, mondván, ha minden más jól érzi magát a tavunkban miért ne? Aztán feladtam. Valamiért nálunk nem érzi jól magát. Pedig volt amit kertészetben vettem drága pénzért, volt amit a Tisza tóból és amit a Bodrog árteréből hoztam. Egyik sem bírta pár hétnél tovább, addig is csak vegetáltak.
Így néz ki a tavam a pénteki hal, csiga, ebihal és növény telepítés után:
Remélem életre kelnek a növények. Nagyon szép fajtákat kaptam, a halak is gyönyörűek.
Még egy ok, hogy elhanyagoljam a teendőimet. Csak állok, és nézem.😀
A szomszéd leendő kerítése 2m-re épül, dróthálóval. Deszka árnyékolót tesz rá. Minimum ember magasságú növényt szeretnék ültetni felőlem a kerítéssel párhuzamosan. Gondoltam, ültetek egy nagy gyümölcsű mézalmácska bokrot, https://diszfa.hu/?product=amelanchier-x-grandiflora-martin-nagy-termesu-mezalmacska-oltvany de ez kevés a takaráshoz. Mit javasoltok ami 2m-nél nem terebélyesedik jobban, és viszonylag gyorsan is nő. Vagy vegyek 3 - 4 db. mézalmácskát?
Ez is jó a tavadba igen ,de tényleg tartalék membránt kérjél hozzá,mert nem tudni 3-5 év múlva lesz e hozzá alkatrész...és akkor ezt csak bele kell rakni.
Soha nem menjen tönkre, de mint írtam, ha veszel egy ilyet nem árt tartalék membránt venni hozzá mert ki tudja meddig lesz kapható. Sajnos nem olcsó.
És eléggé spéci gumiharangnak néz ki, nem valószínű, hogy házilag lehetne barkácsolni egyet. Az már csak hab a torán, hogy csak a gumit nem lehet megvenni. Szinte biztos, hogy az fog elszakadni, de csak komplett modul kapható azokkal a fém részekkel amik soha nem mennek tönkre. :(
Hát ha 3w-os is van szettben azt vedd meg,az 5 w-os szettben van az azért éri meg,3w-ost nem néztem csak levegőztető vagy jár hozzá a többi tartozék is.De meg nézem majd.
RJancsi! Köszönöm a csigákat gyönyörű példányok,örömet szereztél vele.
Meg az nagyszerű dolog,hogy ilyen segítő kész fórum tagok vannak mint Tücsök13,és te is...jó volt látni ahogyan "általatok élő lett Judit tava" a szép kis növényektől...és az aranyhalak ebihalaktól,ma mentünk Badacsonyba és benéztünk Judithoz...a csigáid (is) kitartó jószágok mint a halaid :) végig utazták a Balaton északi oldalát velünk oda-vissza :) meg sem kottyant nekik :D de most már 3 db elől a kistóban,és 3 db hátul a szűrőtóban "végzi a dolgát"
Juditnak meg még egyszer köszönet a mai finom sütikért...
Azért Az Osagát javaslom továbbra is...sokkal nagyobb teljesítményű,és ez szettben van...vagyis a levegőztető szilikon csöveit,és a porlasztó köveket is ...így már nem drágább,mintha megveszed a kisebb teljesítményűt cső és porlasztó kő nélkül...de a döntés a tied :)
Ehhez már csak az áramot kell odavinni a tóhoz mert adnak hozzá csövet és szűrőkövet is. A hosszabbító végét jól meg kell védeni az esőtől nehogy zárlatos legyen vagy ami rosszabb, megrázzon valakit! Lehet jól záródó műanyag doboz is vízhatlan kábel kivezetésekkel (de ez elég drága megoldás). Egyszerűbb, ha leteszel a földre egy lapos követ vagy féltéglát és arra teszed a csatlakozót. Így nem éri víz nagy eső esetén sem. Aztán az egészre ráborítasz egy 5 literes műanyag vödröt vagy dobozt ami megvédi a csapadáktól. A tetejére is tegyél nehezéket, nehogy macska vagy sün felborítsa.
De ez levegőpumpa és nem vízszivattyú. A vízköpő békához utóbbi kell.
Nem egy túlbonyolított szerkezet... Mivel a téli bubiztatásrt átvette a nyomás-szűrő, épp itt volt az ideje a karbantartásnak. :)
Így néz ki belőlről. Az alu házban gyantába öntve van egy tekercs, ami a hálózati 50Hz-nek megfelelően rugő ellenében "rángatja" a vasmagot ami egyben a pumpa dugattyúja is. A dugattyú végén (a képen balra) van egy szeleptányér koncentrikusan 6 furattal amit egy gumilap zár le. Ez a "szívószelep". A hengert egy hasonló szelep zárja le (nyomószelep). A dugattyú tömítését a hengerben a viszonylag pontosan illesztett bronz gyűrű biztosítja amit jó vastagon meg szoktam zsírozni , hogy tömítsen de ne kopjon.
Szerintem bőven elég lenne nekled egy ilyen is. 100 mBar nyomást írnak rá, ami kicsit több, mint 1 m vízoszlop. Megbízhatóan bubizik a kád aljáról is. De kell még venned hozzá pár méter műanyag csövet és egy porlasztó követ mert alapból nem adnak hozzá. Nem túl drága beszerezni. Amit még javaslok, már most vegyél hozzá 1-2 db tartalék membránt. Azt írják könnyű cserélni. Ebben burkoltan benne van, hogy előbb utóbb szükség lesz rá ami normális mert kopó alkatrész. De lehet, hogy pár év múlva ha aktuális lesz a csere már égen-földön nem lesz kapható ilyen membrán. Jobb, ha a fiók mélyén lapul és csak elő kell venni.
Ez biztos membrános? Nézegetem pár éve, mert első gagyi cucc éppen csak 1-1 szezont bírt ki, de volt is vagy 1200 forint. Ebből párat bekedvenceltem de a mostani ki műanyag házas is bírja évek óta.
Feltétlen megmutatom. Bár vigyáztam, mégis elég zavaros lett a víz. Remélem letisztul, mert így a szépséges halacskákat csak akkor látom ha a felszínen mozognak.
Jót tesz a lelkemnek ez a kis tó. Mindannyiótok segítségéért nagyon hálás vagyok.
Nagyon szívesen! Én is örülök a személyes találkozásnak (és a szamóca töveknek). :)
Ha már magukhoz tértek a "zöldségek", légyszíves csinálj a tavadról egy fotót! Kíváncsi vagyok hogyan sikerült berendezni a ma reggel még üres ládákat.
Szerintem ne fáradj a balatoni víz cipeléssel. Már így is eléggé "él" a tavad. Legfeljebb akkor érdemes egy kis "oltóvizet" tenni a egy tóba amikor legelőször csapvízzel van feltöltve. Utána már magától elkezdenek szaporodni a bacik, férgek, algák stb. A halak, csigák és a növények tesznek arról, hogy ne élettelen víz legyen a tóban.
Végül elfelejtettem megmutatni a bubiztatómat, pedig ott volt az autóban. Nekem ACO-001 van. Gyakorlatilag nincs benne kopó alkatrész a gumi szelep-membránon kívül. 10 év alatt egyszer fáradt el (konkrétan elkopott és kilukadt). Lehetett volna gyári gumit venni, de egy háztartási gumikesztyű szárából ollóval kivágtam egy kb. 100 Ft-os átmérőjű tárcsát és már évek óta vidáman üzemel vele.
Sajnos egyetlen szál békalencse se volt a rucaöröm között. De így is rendkívül boldogan vettem át Jánostól a küldeményedet. Olyan rengeteg növényt küldtél, hogy csak zsúfoltan tudtam az összeset elültetni körbe a tó sekély részén. És az a millió ebihal!!! Köszönöm!
Hálásan köszönök mindent, nagyon aranyos vagy!
Egyenlőre félholtan fekszik minden növény, remélem hamarosan észhez térnek.
Napi 10 liter víz tűnik el a tóból, sajnos csak csapvízzel tudom pótolni. de időnként hozok a Balatonból is vizet flakonokkal, amennyit bicajjal lehetséges. Kerüljön élő víz is a kis tavamba.
Nem miattad János, a megbeszélt időre itthon leszek. Csak kicsit túlvállaltam magam ahhoz képest ahogy én is sokszor vagyok. Ez a beteghez rohangálás visel meg, nem csak a dolgom hanyagolom itthon, de lelkileg is teher mert nagyon kedves ő nekem és most rákos.
Már főzök, ha kész visszamegyek kicsit, de délre haza kell jönnöm mert fiam ide jár ebédelni. Nem tudom vajon ha én is lerobbanok, rám lesz-e aki ajtót nyit. Majd kiderül. Egyenlőre nem tudok olyat.😀 Hát ezért van hogy a szép tavacskám környéke nincs rendbe téve. Mindig azt csinálom, ami a legsürgősebb.
Miattam ne rohangássz, ráérek. De lassacskán gondolkozhatsz nagyobb tóban is, Tücsök13 is kitett magáért, egy vödörnyi mocsári erdőt szedett össze Neked. Ebihalból kb. 500 lehet a vödörben vagy kicsit több, nem számoltam. + egy műanyag doboznyi "valami". Tücsök szerint békalencse de szerintem nem az, inkább rucaörömnek nézem. :D
Most szaladtam haza, egy beteg ismerőst kell látogatni itt az utcában, egy gyors főzés után rohanok vissza, és mire ideér János nekem is haza kell érni.
A dézsatóból most gyorsan áttettem a tavirózsát a kádas tóba. Eredetileg 1 rizóma volt, én vágtam ketté. Most azért kerültek mégis 1 helyre, hogy a békalencse kényelmesen szaporodhasson a dézsatóban. Ott nem lesz hal csak lófark és békalencse. De nem sok napfény éri. Szerinted szaporítsam teljes napon, vagy inkább árnyas helyet szeret? Van nagy műanyag lavórom, egy ilyet tudnék teljes napra is kirakni. Bár nyáron lehet hogy nagyon meleg lenne benne a víz. Talán 40-50 fokos is.
Azt majd megmondják, ehhez nem értek, de szerintem igen, ahhoz bármi elég. És végül messze még a november, addig ráérsz beszerezni a buborékoltatót. Vagy esetleg azt kéred a névnapodra. (már ha decemberi Judit vagy és nem nyári :-D)
Ha szembe világítottad, akkor egy pillanatra sem szabad levenni róla a fényt. Ledermednek. Így lehet őket becserkészni kéz-távolságba. Elkapni viszont ilyenkor is hirtelen kell őket, mert ha megérzik a víz rezdülését, vagy bármit ami veszélyre utal, azonnal ugranak bármerre.
Kimentem zseblámpával a tóhoz és összekapkodtam egy marékra való postakürtöt. Ilyenkor könnyű elkapni őket mert alszanak, már nem szaladgálnak össze-vissza. :D Az elemlámpával történő békafogást kénytelen vagyok megcáfolni. Valaki korábban azt írta, ha elvakítom a békát akkor nem mozdul és könnyű elkapni. Most örültem, ha a lámpa fényénél még épp láttam a békát elmerülni a vízben. Eszük ágában sem volt ledermedni a fénytől. Pedig bivaly erős LED lámpám van, 50-60 m-re ellátni vele.
Persze, nekünk van egy csomó. Bár szemlátomâst a kúposak szaporábbak. De lehet, hogy azért mert eleve többen vannak. Egyébként az összes csigánk a Fertő tóból származik egy 6-8 évvel ezelőtti kenutúra emlékeként. :)
Megtennéd,hogy esetleg Judithoz vinnél még pár darab postakürt csigát plusszban ha mész és ha 2-3 db van feleslegben? Szombaton benézünk hozzá, és ha tudsz vinni örömmel fogadnánk :) azok még mindig nem nagyon akarnak szaporodni nálunk ,csak a kúpos csigák de azok dolgoznak az ügyön rendesen :D .
Jó helyre mentek sok szépség van ott ...de ott semmi sem olcsó :D lakhely pozíció miatt igazából nekem mindegy lenne Fehérvár,vagy Dunaújváros...sokszor a Flórapackba megyek inkább Újvárosba ha kell valami...kedvezőbb árakkal dolgoznak,és nagy választék van ott is mindenből..de egy kirándulást megér az Ildikó féle koimánia is.
János a jövő héten elmegyünk fiammal Székesfehérvárra a koimániába, és szétnézünk. Veszünk békát, és biztos ajánlanak megfelelő szivattyút hozzá. Azt mondta, ha nem lesz olcsóbb, megveszi a 21 ezer ft-osat is, mert szülinapom lesz.😀
Növény "rehab" kistó jelen állás szerint :) ebben a paradicsomban igazán jól érzik magukat a shubunkinok és a 2 db RJancsi-féle aranyhal :)plussz a békák csigák... ez egy "önfenntartó kis tavacskám"gépészetet mellőzve...(is) ilyen évről évre...és még csak tavaszi fejlődésben vannak benne a növénykék :D ebből szoktam a többi tavat növényesíteni, ha pótlásra van szükség...vagy a koik nagyon garázdálkodnak :D
Ezzel nem sokat mondtál. Természetes, hogy más szivattyúk más teljesítményt tudnak. Akár 1000 l/h-t de akár 1000 l/sec-t is. :)
Az alapkérdés az, hogy ár/érték arányban milyen szivattyú kéne Juditnak ami megbízhatóan ellátja a vízköpő békáját és télen a lékfenntartást. Bár téli üzemre én is inkább a buborékoltatót javaslom, az kevésbé fagy be. Egyedül arra kell figyelni, hogy a cső végig lejtsen a víz felé, mert ha vízzsák alakul ki (a páralecsapódástól) akkor bizony be tud fagyni. Kárt ugyan nem okoz csak bosszúságot.
Máris nagyon örülök. Köszönöm. Azt áruld el kérlek, hogy a békalencséből ha tartanék 1 lavór vízben, ott ugye szaporodik? Mert nem szeretném ha felfalnák mindet a halak. Szeretnék megmenteni belőle a későbbi időszakra is.
Úgy akarom gondolni, ahogy javasolod mert te értesz hozzá már, én meg nem. Azért vetettem fel újra ezt a témát, mert fiamtól kapok békás víz köpőt, és csak érdekelt, hogy annak a kis szivattyúja jó lenne-e a lék fenntartásához. Tehát nem. De a békához elég a szobai szökőkút szivattyú? Az a kis olcsó.
A 80 cm emelési magasságnál épp nem fog egy csepp víz sem kijönni a cső végén. Nulla emelőmagasságnál viszont 400 l/órát adnak meg, ami 6,6 liter percenként. Az nem olyan rossz. Egy vízköpő béka (hacsak nem sámlin lakik) alig 10-15 cm-rel van a vízszin felett. Ha felezzük a gyári állítást, még mindig reláisnak tűnik 2-3 liter víz percenként. Az nem olyan rossz.
Szerintem ez kevés.. nekem a nagy teljesítményű szivattyú is megállt, nem tudta fenntartani a mozgást a nagy fagyban, pedig a földben van a csövezése. A buborékoltató erre a célra sokkal jobb, de ahogy gondolod.
Működhet a dolog. A szivattyú a fenéken lesz, ahol jó esetben nem fagy meg a víz, tehát melegebb - 2-3°C-nál (mivel nem desztillált víz ezért nulla fok alatt van a fagyáspontja).
Ha elég gyorsan keringeti a vizet nem lesz ideje a csőben annyira lehűlni, hogy belefagyjon ezért folyékony állapotban kerül vissza a tóba, és a mozgás megakadályozza a lék befagyását.
Gondoltam rá hogy kiveszem a cserépből a tavirózsát. Földet tennék a tó aljára, abba a növényeket. Nem jó, mert a föld berakásnál olyan zavaros lett a víz a dézsában is, hogy több nap után se tisztult le, újra kellett töltenem vízzel az egészet. Nekem jó a virágcserép a tó alján. Kicsi az alapterület. Elfér a két végében 1-1 virág, a közepére mindjárt homokot teszek és ennyi lesz.
A patkán kell hogy edényekben legyen a föld, mert ez csak egy "kis vacak" ahogy te nevezted. Ha szabadon van a föld, lefolyik a meder aljára a növényektől.
Nem vágom ki a fal felöli oldalát a ládának, mert elveszíti a tartását és semmire se lesz jó. Majd kitalálom hogy szüntessem meg a láda és a fal közötti távolságot.
Mondtam én ezt már sokszor. Mikor első tavam lett akkor a klasszikus ültetőkosár sem nagyon vollt, meg vagyonért. Még bevásárlókosárba is raktam gazt "ideiglenesen" míg elrendezem. Nahh, ez úgy 2 hónapra ott is maradt a tó partján "ideiglenesen". Ültetőkosarakból valakinek akartam adni növényt, teljesen szét volt már csavarodva, ami zártabb kosárban volt abban nem tudott nőni a növény, a másikat meg fűrész/baltával kellett leszedni. Nekem kosárban sokkal nehezebben ment a karbantartás is. Kavicsok azok gömbölyűk, most simán metszőollóval kivágok egy darabot ha valakinek kell, vagy ritkítanám. Igaz mikor átépült az első tó, akkor ott már ásó kellett...
Ez két éves tavirózsa, alig pár szálat dobtam be az aljára egy kővel. Volt aminek fele felúszott, ahogy nőtt, van ez így.
Ez meg első szezonnál a széle:
Ez meg így a sokadik szezon:
Aztán ki miképpen akarja, de szélén az 500asban meg kicsiben is el voltak, meg nagyon nagyban is. Körbeöntöd kaviccsal, kész is.
A sárga nőszirommal vigyáznék kis helyen, talán nem is raknám a kis mocsárzónába, vagy azt körülvenném valamivel.
Nekem se tavam, se mocsaram, de virágföldből kelt ki egyszer pár tő. A Florasca ilyen szempontból nagyon jó, sok érdekes növényhez lehet belőle hozzájutni. Hoztak magot is, szétszóródott, most a száraz, öntözetlen, homokos gyepben is van néhány tő, maguktól keltek. Igaz, hogy lassan nőnek, nem is virágoztak még (kb kétévesek), de élnek, növögetnek. Iszonyú szívós növény.
Föld sem nagyon kell. De majd addig faragod a ládát, míg elfogy. Na majd hétvégén túrok képeket, én is így kezdtem. Az első pár lépést simán kihagyhatnád, működőképes az láda nélkül is. Szezon végére már jól fog alakulni, jövőre meg lehet irtani kell a gazt. Parti növény befelé nem mindig nől, kifelé nem annyira tud, pont jó. Lehet itt is vannak képek, mindjárt visszanézek az elejére.
Erősen, nagy kavicsokkal nekem is le kellett nyomatni a vízipálma edényét, mert borult kevesebb kis kaviccsal. De nem tetszik, hogy hely van a láda és a fal között. Főleg azért, hogy ha odaúsznak a halak, nem biztos hogy el tudnak menekülni cica karmai elől ha hirtelen menni kell.
Azt tervezem hogy megszűnjön a fal és a láda közötti hely, hogy kivágom a láda fal felőli oldalát, és falig töltöm a ládát földdel. A két oldalt maradó rést valahogy kaviccsal eltorlaszolnám hogy maradjon bent a föld. Tetejére is kavics, nehezéknek.
Nem tudom a gyakorlatban működni fog-e, de megpróbálom. Mi a véleményetek?
De aranyos vagy nagyon köszönöm! Az ebihalak nem halnak éhen holnap délutánig? Azoknak mit adjak enni? Tudom, egy önfenntartó tónál nem kérdés, de az én tavam vize minden mentes. Ott akkor talál, ha teszek bele. Egyenlőre csak hangyát látok itt. 😀
János neked is köszönöm a sok mindent, és hogy ennyi sokat áldoz rám az idődből. Remélem az ebihalak sem halnak éhen holnap délutánig. Most voltam LIDL-ben, a kisállat kajánál nem láttam pufit.
Vagy kicsit kifelé lejt. Idővel nem borul bele, de van ez így. Nekem speciel régen a nagyobb koik segítettek rá, egyszerűen mániájuk volt, hogy rendezkednek, oldalról böködték még a ládás növényeket is, vagy próbálták leverni a köveket.
Én is szedtem ki ebihalakat kis vödörbe (milliószám vannak, nem volt nehéz), betettem a hűvösbe, összekészítettem a békalencséket egy dobozba és szedtem ki pár növényt vödörbe.
Igen, de félő, hogy lecsúszik a növény fóliáról.. a barátnőmnek volt ilyen tava, ott legalábbis ez volt a probléma, végül ládákat tett a peremre és azokra követ, úgy maradt meg.
Ma reggel elkezdtem készülődni. A sárga nőszirom, lófarkak, egy marék nyílfű már egy vödörben várják az utazást néhány postakürt csiga társaságában. Aranyhalból még csak egyet sikerült kifognom. Ez a hátránya a ridegtartásnak, Edénél kézből esznek, ha meglátnak valakit a tóparton egyből odajönnek. Az enyémek meg egyből leúsznak a tó fenekére ha valami/valaki megjelenik a parton. De nem adom fel, azért kezdtem ma a vadászatot, hogy holnapra összejöjjön a csapat. :)
Én most, hogy megállt a szivattyú, bedobtam a bubiztatót. Túl nagy buborékolástól ne tarts, kb. egy pohár vízben lehetne nagynak nevezni, egy tálban már nem lenne vészes. A Tiedben épp csak egy két tenyérnyi helyen lesznek bubik..
Nagyon csini a tavad, van hely bőven növénynek. Én a mocsárzónába is cserépbe ültetnék a helyedben, kövekkel körberakva.
Tavirózsám sajnos nincs, mert le vannak ültetve nagyon mélyre, nem tudom kiszedni, de minden mást küldök, holnap reggel jön érte János, már egyeztettük.
Elvileg a varangyok visszatérnek "gyermekkoruk" helyszínére, így jó esélyed van, hogy jövőre lesznek bőven.
A békalencsét én üvegben szaporítom, egy nagy, széles szájú befőttesüveg kiváló erre a célra. (nekem díszüvegben van a nappaliban, párásítás céllal.. tóföld alul, fa bekorok, tetején a békalencse) A tóba ha beleteszem nagyrészt felkajálják a halak. A fiam akváriumában meg úgy szaporodik mint a bolond, nem győzzük hordani a tóba, csak épp múlt héten volt itthon, akkor kivitte nagyrészt.
Vízilófarkam minimális van, Jánosnál erdők, ezért mindig próbálom gyarapítani, de nem igazán vagyok vele sikeres. Viszont a sárga nőszirom vagy mi amit a komposztjukról szedtünk le pár éve kiválóan szaporodik és gyönyörű.
Sajnos ma reggelre megállt a szivattyúm ami azt jelenti, hogy szét kell bontani jövő héten a tavat...ahhhh.... hívtam a srácot :-(
Évekkel ezelőtt olvastam mindenféle leírást a halak ideális mennyiségéről, de már régen nem foglalkozom ezzel. Szerintem beállt már jó ideje a halmennyiség, amit a tó elbír és nem is ez a fontos.
Sikerült utóbbi években a hal szaporulatot leállítani, így nem növekszik a mennyiség. Ami növekszik, az a szaporulatot kordában tartó naphal súlya. Nagy valószínűséggel falánkan falta az ikrákat.
Nálam ültetőláda az első 2 napban volt, aztán inkább kiszórtam, mert csak akadék a növénynek, látszik is, hogy nem terjed és abban nől. Ami a szélén van azt is inkább megtámogatod kövekkel és kéz is, jó lesz. Magasságban is csak helyet vesz el, meg mittomén. A lófarkam mondjuk ki is halt, de lehet nem ezért. Egy ideig nőtt, aztán eltűnt. Liliom is ugyanez. Ha egyáltalán az volt, de 4. év környékén egy pillanat alatt felszívódott.
János én elhiszem és meg is értem hogy te nem etetsz. De a tavunk élővilága között óriási különbség van. Az enyém kicsi, és soha nem lesz önfenntartó szerintem. Az etetést azért forszírozom ennyire, mert az én tavamban még 2-3 beledöglött bogáron kívül semmi nincs. Legalább eleinte muszáj valamit adni a halaknak ami tápláló, és védi az egészségüket.
Addig nem akartam megmutatni a tavamat amíg nincs készen, de mivel többen is szépítgetitek, gyarapítjátok élővilágát nekem óriási örömöt okozva ezzel, mégis megmutatom.
A szomszéd kerítéséhez közel, az én veteményesem mellett van. Nincs még körülötte növényzet, innen egy tűztövis sövényt kellett kiszedni. Mióta Tibiék elkészítették ezt nekem, nem volt még időm a földmunkát elvégezni. Tegnap vettem annyi erkélyládát hogy körbe lehet rakni a padot. A lófarkat ki akarom rakni a szélére, benne pedig egy másik tavirózsát is szeretnék. A kaviccsal hadilábon állok, 1 rövid oldalhoz való mennyiségem van.
Már most nagyon örülök a kis tónak. A tavirózsa levelei mind fent vannak már a vízen, és remélem megszeretik a helyet a lófarkak és más növények is.
A buborékoltató a jégmentesítés miatt nagyon kéne, csak a félelmem hogy túl nagy az a bugyogás és nem illik majd nyárára a kis tóhoz. Mi a véleményetek erről?
Az ebihalnak is nagyon örülnék. Kis ideig azokat is nézhetném, és ha megszeretnék a tavamat, hátha ide jönnek majd petézni is.
A vizilófarkat nem értem. Van akinél gyönyörű, jól szaporodik, és ezt is írják róla. Nálad meg minden évben újat kell ültetni? Én a vízijácintot nem tudtam kiteleltetni amit tavaly vödörben tartottam nyáron. Akváriumom sajnos nincsen, de nagy lábasban ablakban, vagy vödörben is lehetne bent szaporítani télen a békalencsét? Nagyon örülnék ha küldenél, elkísérleteznék vele. Ha bármi sekély vízi növényt tudsz küldeni, mindent örömmel fogadok mert eddig csak a szobából vittem ki a vízipálmát. 😀
Ha feleslegben van a tavirózsa cserép, azt is elfogadom, mert szeretnék még egy tavirózsát. Kaptam egy kis darab rizómát Pippokától, de nem tudta megmondani hogy sárga vagy fehér, mert össze van gabalyodva nála.
Ezek igazából már nem peték, hanem ebihalak. Sajnos nekem csak varangyom van, így más biztosan nem lesz benne:-) Rjancsinak van vizilófarka, én is minden évben tőle szerzek, és íriszből is túltermelésben van. De megnézem, hogy tudok-e kiszedni valamit, szokott lenni páfrányszerűségem meg van bőven békalencsém, mert benn szaporítom akváriumban, azt küldök szívesen.
Esetleg tavirózsa cserepet küldjek, vagy már nem aktuális?
A békáim már tavasszal is dagadtak...le sem fogytak a télen sem :D ...nálam sem feküdt még egy sem a parton leesett vércukor szinttől megszédülve :D pedig az áprilisi fagyos éjkakák és reggeleken nem nagyon röpködtek a legyek :D meg az őszvégi 2-3 centis kisbékák is örömmel napoznak a parton napi szinten.A halakon meg már meg sem látszik a tél...fürgék mint a villám :)
Az etetésre egyszerű és könnyen megjegyezhető szabályt alkottam. Mint többször írtam, a mi tavunkban lakó 100-150 aranyhal nem kap enni, őszintén szólva fogalmam sincs mit esznek, de egyiknek sem állnak ki a bordái. Ezt viszonylag könnyű megjegyezni és betartani is, még szakadó esőben sem ázik meg az ember ha nem kell az etetéssel foglalkoznia. :) A békákon is csodálkozom, mert nem látom, hogy hemzsegnének a rovarok a tó fölött, mégis jól elvannak, egyik sem mutat anorexiás tüneteket. De amíg nem lesznek békáid, tuti megjelennek a szúnyoglárvák, az meg bőven elég a halaknak amíg nem lesz annyi iszap amiben tudnak férgek után kutatni. Időnként (ha épp arra járok és eszembe jut) akvarista üzletben veszek fél liter vizibolhával "dúsított" vizet és beöntöm a lófarkak közé. Elvben tisztítják a vizet (algaevők), és a halak is szeretik őket. Némi szerencsével szaporodnak is amíg a halak meg nem találják az utolsó párocskát is. :) Mivel a vizibolhák a sekély meleg vizet kedvelik ezért egészen a víz széléig kijönnek ahová a halak már nem. Így a szerencsésebbeknek van némi túlélési esélyük.
Tuti halkaja? A Tesco,Penny,Aldi stb..saját márkás legolcsóbb macska tápjai...nálam évek óta ezt eszik,meg hal pufit szoktak még kapni...ezekben az olcsó macskakajákban,ugyan úgy van valamennyi borsófehérje,állati eredetű cuccok, fehérje---ami tökéletesen megfelel a halaknak is :D kicsit ázik és elcsipegetik...a nagy halak meg hármasával kapkodják be őket...a haltápok mára (csak) nagy "biznisszé" váltak :) de van itt más fórumtag is aki macska táppal etet.Nincs tápanyag ajánló mindenki annyit etet amennyit jónak lát vagy gondol...etess majd pl 2 vagy 3 naponta,akkor éhen halni sem fognak a leendő halaid,meg a víz se kap annyi terhelést mintha reggel este etetnél.De egyébként sem halnának éhen...
Kerestem az általad ajánlott tápot a Koimániánál, és ott is van. Még ebben a hónapban elmegyek oda szétnézni, mert mondják, hogy nagyon szép bemutató tó is van ott, sokat lehet nézelődni.
Én pedig az aranyhal etetéséről olvastam annyi változatot, hogy beleszédültem. Az etetés naponta, hetente hányszor és mennyit, milyet, állítólag függ a hőmérséklettől, évszaktól, és mittudom még mitől. Én csak azért szeretnék egy hasznos szabályt betartani, mert nem szeretném ha megbetegednének a halaim. Még meg sincsenek, de már félem őket. Jó lenne valami tuti halkaját mondanátok, amit ha nem is kötelező rendszeresen adni, de a saját megnyugtatásomra időközönként mégis adnék. Mert az én tavamban még semmi magától ott termő kaja nincsen.
Én négyzetméterenként 80 cm halhosszt olvastam, de mint Ede is írta, ezek az értékek önfenntartó tavakra lehetnek igazak, a mesterségesen tisztított és levegőztetett víz több halat is eltarthat.
Hát olvasni lehet bármit (is) :D a gyakorlat meg az,hogy megfelelő szűrőberendezéssel,vagy jól működő szűrőtóval,és megfelelő oxigén ellátással sok sok kedvenc lakó lehet a tavainkban..(jóval)több mint amit írnak.Nálam csak a koik is vagy kétszeresen átlépték a "limitet"és plusszban ott vannak az aranyhalak, shubunkinok.
Szép(ek) nagyon...és a tó is!Hasonló stádiumban vannak nálam is a tavirózsa levelek...a lótuszok is "lándzsásodnak már...lassan levél bontás" náluk is.Végre a lándzsás levelű sellővirág is egészséges leveleket hoz...a sok elfagyott végű után.
Hú, nagyon örülnék a varangy petének. Csak akkor küldjél, ha véletlenül se tavibéka pete, mert azt a lármát nem viselném el én se, szomszéd se amit azok rendeznek. Mindkettőnk szobaablakához közel van a tó. valami mocsárzónás növényt nem tudnál küldeni, bár úgy látom, a szépséges tavadnál nincs is ilyen. De próbálkozok, hátha... :)
A pici ebihalakat nem eszi meg az aranyhal?
Most jöttem meg Siófokról, vettem a mocsárzónába erkélyládát, a legolcsóbbat. Szerencsére szürke mint a fólia. Kavics bajom van, nem tudok honnan hozni. A földmunkát is majd apránként megoldom, már nem fáj a derekam. :)
Ha eddig nem jöttek, idén már nem is fognak. Úgy emlékszem, hogy mikor varangyokat neveltünk petéből, nyárra már kis békák lettek. Szerintem már lepetéztek.
Én csak nyáron szoktam varangyot látni, 1 a cica vizes táljában szokott üldögélni éjszaka, de láttam már párat tavaly a fűben is, fiam pedig 2 egészen kicsit a teraszra éppen felugrani a lépcsőn. Víz sehol eddig, nem tudni hogyan és honnan jöttek. De most hogy 2db vízfelületem is van, nagyobbak a cica tálnál, egy se jön petézni se.
Ilyenkor már el szoktak vándorolni, tavasszal van rengeteg, míg lerakják a petéket, aztán nem látni őket. Rengeteg ebihalam lett idén is, pedig a tavas kiszedte a peték nagy részét takarításkor :-( Június közepén szoktak a csepp varangyok szanaszét ugrálni. Nekünk kb. 50 béka lehetett most tavasszal, szörnyű volt, mindig féltem, hogy rálépek a pislogó kövekre, mikor ébredés után kimentem tavat nézni.
Nekem csak varangyom van sok, de ők csendben vannak.. legalábbis a házba nem hallatszik be, esténként meg még nem üldögélünk kinn, hűvös van hozzá. Jöhetne már az igazi nyár!
Napközben békésen egymás hegyén-hátán napoznak a napelemes szökőúton vagy a "mesterséges" szigeten amit polisztirol táblából faragtam nekik. Amint kezdődik a szürkület előjön a cseveghetnékjük.
Nálunk most is a fürdőtóban burrognak, trilláznak a varangyok vagy 2-3 hete...hívogatják az ellenkező nemet :) bekapcsolódnak rövidesen a leveli békák is... aztán kerek lesz az esti hangulat..mondjuk nálunk a kecske békák napközben is nyomják :D meg a varangyok is.
Nálunk napnyugtakor kezdődik a koncert. A tó alig 2 m-re van az ablaktól, de köszönhetően a többrétegű hőszigetelt üvegnek csak "élvezhető" mértékben szűrődik be a házba. Én kifejezetten szeretem nézni őket ahogy felhújják a "brekegő hólyagjukat" a torkuk két oldalán. Szerencsére csak egy közvetlen szomszédunk van, de állítólag ők is élvezik az esti koncertet. Mint mondják pesti panelból költöztek vidékre, kifejezetten örülnek a reggeli madárcsicsergésnek és az esti békakuruttyolásnak is. Aztán lehet, hogy idővel megúnják, de az az ő bajuk. :)
Kert végéből is ugyan úgy hallani :D a békákat...azt a békák döntik el hova mennek :D és hol jó nekik elöbb-utóbb belakják a te tavadat is majd.
Nekem hátul a traktor gumis kistóból is ugyan úgy hangoskodnak,mint elől a nagyobból :D sőt abba a kicsibe már bele is petéztek.Igazából az embernek nem is (lenne) joga szabályozni őket...ők is a természet része,ugyan úgy mint az ember...az ember is csak használja azt a területet..."amíg itt tartózkodik EBBEN A DIMENZIÓBAN".Aztán az ÉLET valaki másnak "ADJA" UTÁNA...
Szia! Nálam még nem. De nem is szeretném a tavi békákat itt tudni. A buszmegállónál van egy étterem, annak a kerthelységében egy kis tó. Rengeteg nagy tavibékával. A közelében nem is tudom hogy maradnak meg a vendégek. Több háznyi távolságból is nagyon hangos. Eldöntöttem, ilyenek akkor se kellenek, ha a szomszéd ugattatja a kutyáját. Szoktam itthon látni tavaly varangyot, csendben volt, ez jó béka, és nagyon vágyom unkára. Ha egyszer lesz a kert végében is tavam, talán oda jöhet majd a lármásabb fajta is.
Napok óta akkora béka koncert van,hogy ihajj :D sztereóban beszélgetnek egyik tóból át a másikba:D meg mennek a nagy territórium védelmezések...ebből sok kicsi béka lesz majd megint :)
Nem könnyű elindulni, az biztos. Nálunk a családban van jó példa, minden nagyi hiperaktív, anyósom hatalmas kertben gazdálkodik, mellette jógázik, teniszezik és síel (ha lehet), anyám meg elképesztően sokat túrázik (akár 25-30 km-eket) és mivel most lemondták az e-biciklis túráját, jelentkezett via ferrata-ra, azt is ki kell próbálni. Na én nem vagyok ilyen aktív, csak pillogok nagyokat.
Sajnálom levágni :-) Majd átrakjuk a padot. Csak most nem ezen volt a fókusz, mióta jártatok nálunk egy csomó mindent csináltunk.. egyszer csak átjöttök és megnézitek.
Úgy-úgy! Beszéd rá! Bár nem biztos hogy csak a nem vezetés az akadály. Aki munkába jár, vannak gyerekei, háztartást vezet, sokszor örül ha levegőt kap. Ismerős a helyzet. Bár én már ingyen utazok, de így is nehezen mozdulok ki. Idősödve kemó kezelés után se mindig könnyű az élet. De azért elvagyok. Ha valaki rám néz, annak nagyon tudok örülni.😀
Nem csak kimozdulni nehéz, de az itthoni teendők se könnyűek. Most is 1 hete nézem hogy nő a fű, lassan el se bír vele a fűnyíró. Szívem szerint meg is hagynám, de annyi a kullancs, hogy azok miatt igyekszem röviden tartani. Itt ez a kis tó is, még kész sincs, de máris nagyon szeretem. De hogy mikor lesz a környéke rendbe téve, az rejtély. Minden esetre igyekszem. 😀
A nem vezetés se lehet akadály - közel 70 éves anyukám járja az országot mindenféle túracsoportokkal, most is épp a Balaton-felvidék felé robog.. ("ingyen utazom, kislányom, nehogy már otthon üljek")
Én már 45 éve nem járok Pestre, biztos hogy el is tévednék. És te szoktál jönni a Balatonra?😀
Örülj hogy nem megyek, mert amilyen bámulatosan szép kerted, csodálatos halas-békás-tavirózsás tavad van, na meg kutyák-macskák, engem kiűzni se tudnál abból a paradicsomból. Persze az ez-az jó lenne.😜
Jó ötlet a szúnyogkeltetés, kipróbálom majd, köszönöm.
Szia! Sok sikert a tavacskához! Ha Pesten jársz, írj előtte mailt; szívesen adok bele ezt-azt. Halak etetése:
kicsi tóban is gondoskodik róluk a természet, pl. a szúnyogok a tóba petéznek, a halak meg jóllaknak a kikelő lárvákkal.
De ha akkor vagy nyugodt, ha te magad eteted őket, akkor is lehet ingyenes az ellátásuk: egy kis vödör vizet hagyj elöl, pár nap múlva abban is megjelennek a szúnyoglárvák; löttyintsd be a tóba, és készíts ki egy új adag vizet a következő etetéshez.
Csak el ne felejtsd a tóba önteni, mielőtt kikelnek :)
Közvetlenül a tóparton van egy 4-es "kerti" elosztó leszúrva, abba van a szivattyú és az UV-C cső is bedugva. A 85 W nem kevés, de nyomás-szűrőkre dolgozik (kettő van sorba kötve) és a végén egy nagy kerámia vízköpő béka is van.
Az nem nagy költség..2500 ft :D viszont a 85 W -ot sokallom (20W-os ECO és 10 W ECO ami szimpi és használok):D rövid a kábel gondolom a kinti használat miatt,én a 2,5m miatt is "duzzogok" :D az Ubbink becsületesen 10 m kábellel adja a szivattyúit...ami nagy előny a tó körüli mobilitás miatt.
Nálam Atman AT-106 szivattyú van, eddig egyszer tört le a forgórészről a lapátkerék, sajnos nem sikerült olyan ragasztót találnom ami pár hónapnál többet bírt volna a víz alatt. De lehetett hozzá komplett forgórészt venni kb. 2500 Ft-ért.
Ezek a szivattyúk ki vannak öntve műgyantával. Nem kell hozzá semmilyen tömbszelence. PVC-U csőből csináltam meg hozzá mindent.
Nekem víz alatt van, mégpedig 1-1,5 méter mélyen állandóan és ahogy írtam folyamatos üzemben. A vezetéket toldottam gyantás zsugorcsővel (levágtam a csatlakozót), mert a gyűrűs kútban eleve 3-4 méter mélyen van a víz. Évekig bírják, az elmúlt 12 évben a harmadik van a kútban (tavaly halt meg az előző).
Hogy összekókányolt? Hát azt nagyon nem mondanám! Nagyon profi és biztonságos megoldást lehet csinálni, ha az ember rászánja a megfelelő időt, legalább egyszer a pénzt és persze azért értsen is hozzá!
Mondjuk nálam kissé bonyolultabb a rendszer, mert a tóvilágítástól kezdve más dolgokat is ebből a szekrényből vezérlek, ami a kút legfelső gyűrűjében van elhelyezve.
"IP68: teljes mértékben védett por ellen, és 1-3 m méter víz alatt folyamatosan használható 30 percen keresztül (de a gyártók ezt egyedileg határozzák meg)"
Mondjuk a "30 perc" lehetne kritikus, de nem az.
Szerintem meg a mosógépmotor és egyebek lehet, hogy olcsóbbak, mert megvannak, de nem igazán látom biztonságosnak. Bár én inkább csak törpefeszültséggel mennék neki a tónak, de akkor már inkább Jahno megoldása a jó, már ha az emelőmagasság elégséges (nekem nem lenne).
A szivattyú macerásabb annyiban, hogy beszív mindenféle trutyit egy tóból, növény darabokat, algát, ilyesmit. Sűrűn pucolni kell a szűrőjét, pláne ha egy kicsi olcsó példányt veszel. A levegőpumpa ilyen szempontból egyszerűbb, gondozásmentesebb.
De ennyiért van készen idehaza is és kevésbé ver agyon az áram. Meg kulcsrakész. Onnan max. akkor, ha nagyon barkácsolnék és szeretek 100 órát szívni azért, ha valami 20 forinttal olcsóbb és bizonytalanabb.
A szivattyú alaphangon 5000 Ft, kell rá egy lábszelep szűrőnek 1000 Ft és "valami" ami a 2330V-os hálózatból 12 (24)V/2A egyenáramot csinál. A legolcsóbb dugasztáp 1000 Ft körül van, de ez irodai kivitel, kültéri használatra kell egy atombiztos zárt doboz kábellel, tömszelencékkel ami szintén egy ezres. A szivattyú IP 68 védettségű, tehát nem meríthető a víz alá, annak is kell doboz elektromos és víz tömszelencékkel, az megint egy ezres. Most tartunk 9000 Ft-nál és van egy összekókányolt több dobozos sufnituning megoldás amiben igazából semmi sem azt teszi mint amire tervezték. Ennyi pénzért kis túlzással már 2 db gyárilag kültéri tavakhoz tervezett szivattyút lehet venni. Szerintem.
A bemenetre egy szűrőt érdemes tenni. Ezt egy gyári lábszelepről oldottam meg, amit kiheréltem, kivettem belőle a visszacsapó szelepet. Megmaradt menetes a kosár része.
Ezt csak hirtelen rákerestem-találtam, lehet, hogy van olcsóbban is. Csobogónak megfelel a 12V-os.
Nagy választék van mindenféle teljesítményben a kínaiaknál. Non-stop üzemben is évekig bírják, alig fogyasztanak, az adatokból is látod, hogy a teljesítményük mind térfogatáramban, mind emelőmagasságban bőven elég egy csobogóhoz.
Nálam ilyen van betéve a kútba, csak sokkal erősebb (24V 72W). Mondjuk jóval nagyobb a tó, (kb 150-160 m3).
Folyamatosan tölti a tavat, amiből a felesleg elszikkasztásra kerül, meg elszivárog a perem felett.
Vigyázni fogok. Olvastam, hogy ha egy kerti tóba időnként élő vízből öntünk legalább 1 flakonnyit, az szemlátomást segíti megteremteni a jó mikroklímát a vízben. Tudok hozni a Balatonból.
Szerintem rá fogok érezni hamar, hogy kell jól csinálni.
Már egy vízipálmát is tettem a mocsárzónába a szobából. Átraktam kerti földbe, hogy n legyen táp oldatos. Jaj, úgy tudok minden apróságnak örülni. 😀 Csak ne fájna a derekam, mert nagyon kéne a tó környékét is rendezni, de ez most halasztódik. Délután a siófoki bicajozás hátha helyre teszi.
Lehet, hogy egy halbiológus ránézésre is meg tudja állapítani melyik a fiú és melyik a lány, de az nem én vagyok. :) Ívás idején amelyik legelől úszik és szinte menekül (vagy csak kéreti magát), az tuti lány. De udvarlás közben csak nem szelektálja őket az ember. :) Így hát lutri, hogy milyen halakat sikerül kiszákolnom. De viszek Neked pl. 5 db-ot, statisztikai alapon csak nem lesz mindegyik ugyanolyan nemű. A homok nem árt, idővel a tavadba beköltöznek a szitakötők és más rovarok is, azok lárváinak/álcáinak nem árt a búvóhely. És ne ijedj meg, de előbb utóbb megjelennek a piócák is. A madarak lábával vagy a vizinövények szárán kerülnek a vízbe.
Én is csak gondolom hogy találok majd békalencsét, mert állítólag Siófok után van egy természetvédelmi terület. Mocsaras-tavas, feltételezem békalencse is van. Még meg kell keresni hol. Fiam ígérte ha lesz ideje májusban elvisz arrafelé.
Meg lehet különböztetni melyik a fiú és melyik a lány aranyhal? Mert ha már ilyen kedves vagy, örülnék ha mindkét nemből lenne. 😀
A kis tavirózsa és a lófark között van egy kis hely a kád alján. Oda tegyek néhány centi homokot? Olvastam hogy a halak, és az ebihalak is szeretnek benne turkálni. Még nincs iszap, mert mitől lenne?
Tavi békát nem szerzek addig, míg szomszéd nem hoz a házhoz németjuhász kutyát. Nem szeretném magamra haragítani őt. Viszont ha lesz kutya, lesz tavi béka is. Nem bosszantás képpen, de a kutyaugatás mellett már nem fogom magam rosszul érezni ha brekeg a béka a hálószobája közelében. Ő azt mondta, a kutya azért van hogy ugasson. Ennek fényében is mondhatom hogy a béka meg azért hogy brekegjen. Nem? 😀 De azt nagyon szeretném ha az itteni varangy ide petézne, mert őt nappal nem látni, de az ebihalakban gyönyörködhetnék egy darabig.😀 Esetleg varangy petéd nincsen? Vagy olyan ami biztosan nem a nagy hangú tavibékáé?
De volt, hogy a legolcsóbb pufit etettem velük, amit a TESCO-ban vettem 500 Ft-ért a kisállatosztályon, annak is örültek:-)
A "steril" tóban is van minden, ami nekik kell - beledöglenek szúnyogok, bogarak, van alga, stb. Én se hittem el, de a tóépítő azt mondta, ha etetek, megvonja a garanciát, így nem volt nagyon választásom. És tényleg nem haltak éhen :-D
Mivel a környékünkön nincs természetesen növő békalencse, pár éve kénytelen voltam venni két vödörrel, mert nekem is tetszik. Az aranyhalaknak is tetszett, kb. negyed óra alatt felzabálták az összeset :)
Utána egyszer-kétszer megkínáltam őket finomra vágott salátalevéllel, azt is megették.
Szívesen viszek neked aranyhalat, lassacskán túlszaporodnak és a tó érdekében is ki kell szednem legalább a fele állományt.
Nézegettem, nagyon jó lenne az a víz köpő a szobaszökőkút pumpával, de választanom kell. Vagy ez, vagy a buborékoló. A téli fagy miatt inkább az utóbbi mellett döntök.
Úgy gondolom, elfogadnám a felajánlott aranyhalat tőled. Nézegettem régebbi fotóidat is. Gyönyörű a tavad, és meseszépek azok a vörös aranyhalaid. A kis tavamat nagyon szépre szeretném kialakítani. Már van néhány növény is amit köré ültethetek, persze kell még, de majd...
Ma ebéd után átmegyek a siófoki OBI-ba bicajjal. Nézni akarok a mocsárzónába sötét színű erkélyládát, mert oda még nagyon kéne valami növény.
Én is olyan levegőztetőt néztem ki a koimania.hu-n. Mennyire bugyog? Ha a lófark mögé teszem kilátszik?
14 köbös tóban lehet, én se etetnék ha lenne vagy 5 halam, de az enyém 1 köbös sincsen, gyakorlatilag nincs benne mit enni. Főleg az elején, mikor frissen berakottak a növények is. De majd alakul ez, egyenlőre fájó derékkal örömködök a tó mellett, pedig nagyon meg kellene oldani a földmunkát. Kezdem beleélni magam hogy lesz 1-2 halam, néztem a tápokat, ha veszek 1 fél kilósat az sokáig elég lehet. Olyan tápot szeretnék ami úszik a vízen, hogy lássam lakmározás közben a halat. Milyen fajtát ajánlsz?
Automatáé érdekes, mert nem arra van tervezve, akkor már inkább ablakmosós cucc, míg el nem fárad benne a tengely abból talán akad olyan, ami szív is. Meg kellene nézni. Csoda ha műxik, bár lehet csak egyszer kell telerakni vízzel és akkor közlekedőedényként muszáj működnie. Meg azok 230 voltos, beépíthető 20-40 wattos cuccok, szóval passz.
A tápozással ilyen kis vízben nagyon csínján kell bánni, mert ha sok lesz a szerves anyag, rengeteg alga lesz. Nekem 14 köbös a tavam, de nem etetek, csak nagyon ritkán, kb. 2-3 hetente kapnak egy kicsit, inkább magam szórakoztatására:-)
Főleg nagy melegben és télen fontos a plusz oxigén. Egyébként ettől még nem lesz wellness a tóban, de a célnak megfelel és nem is horror az ára, nekem is ilyen van.
Sajnos túl drága. Mint mondtam mikor itt voltál, éppen a fiam segít ki (orvosi beavatkozás miatt), nem tehetem meg vele szemben hogy miközben az egészségemre költ, én meg 21 ezerért szökőkutat veszek.
Igen, az a béka valóban olcsóbb, de futárdíjjal már nem. A koi mániába meg el tudok menni. Én már ingyen utazok. 😀 De a vízköpőről lemondanék a buborékoltató kedvéért, mert ha hozol halat esetleg, télen meg kell oldani a léket.
Mit ad Isten, épp itt hentereg a garázsban vagy 5 éve. Szívesen és ingyen oda is adnám, DE! A tavi vagy szökőkút szivattyúk vízbe merítésre készülnek, egyfelől gyantával ki vannak öntve, hogy ne legyen rövidzárlat, másfelől a víz hűti őket a tartós üzem alatt. A mosógép szivattyú száraz és szakaszos üzemű, ráadásul nem önfelszívó azaz a víz szintje alá kell rakni, hogy működjön. Nem lehetetlen megoldani, de szerintem többe kerül mint egy kis teljesítményű gyári tószivattyú. Ezen kívül a hűtését is meg kellene oldani valahogy és túl nagy a teljesítménye egy kis tóhoz.
Egy olyan jutott eszembe,pl egy ismerősnek akinek hasonló fürdőkádas tava van,egy régebbi kiszuperált automata mosógép jól működő szivattyújával oldotta meg a csobogót...a vízköpőd is üzemelhetne ezen az elven,ha valakinek lenne egy ilyen szivattyúja,és az ismeretségi körödben villanyszerelő,vagy aki ért a gépészethez valamennyire...olcsón megoldható lenne.Már vagy 5 éve így működik annál a srácnál a "teknika" :)
Mint már többször írtam, nálunk ridegtartás van, egyáltalán nem etetem a halakat. Mégis köszönik jól vannak, szaporodnak és nem betegek. Bár nálunk elég nagy a víztérfogat és sok növény is van, biztos könnyebben találnak táplálékot mint a Te 700 literes tavadban.
Vízköpő békából találtam olcsóbbat is: https://www.kertesontozes.hu/beka?utm_source=argep&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link Csövet és szivattyút nem adnak hozzá, de ehhez elég egy kis teljesítményű "szoba-szökőkút" pumpa is, csak jól le kell szigetelni a csatlakozóját. Igaz, hogy csak 80 cm az emelőmagassága, de ha a békát a partra rakod, nem nagyon kell 10 cm-nél magasabbra tolni a vizet. A szivattyú eldugulását úgy lehet a legegyszerűbben megakadályozni, ha beleteszed egy virágcserépbe és ráhúzol egy kiszolgált női harisnyát. Ami azon átmegy attól már nem tud eldugulni a cserép meg lent tartja a fenéken, nem kell rögzíteni.
Nálam is, szomszédnál. Én írtam,hogy 500 literes meg jóval kisebb vackokban is megmaradtak, vagy a kárász belefagyott a jégbe és tavasszal szó szerint kiolvadt és működött.
Téli lékhez a legkisebb is elég, nagyobb a levegőmennyiség miatt kell. Gejzirtol is eléggé messze lesz, ha megnézed 40-X literes akváriumokhoz ajánlott, az nem valami nagy.
A "kellemest a hasznossal"úgy tudnád megoldani,hogy van pl ez kis szökőkút,aminek 2 tömlő kimenete van,és az egyik kimenetre rá lehet csatlakoztatni a vízköpőt is pl,külön egy tó szivattyú a vízköpőhöz is simán kerülne ennyibe mint a komplett szökőkút.Szoktam olyat csinálni a szökőkút felső csövét lecsavarom,a vízköpő felőli csapot elzárom,és akkor csak felfelé áramoltatja a vizet.egy kisebb körben nem fagy be a víz felette.Így levegőztető sem kellene...de nyilván egy kis teljesítményű levegőztető jóval olcsóbb mint a szökőkutas megoldás.
A nagyobb, bár valamivel drágább, de főként azért szeretnék venni, hogy télen legyen egy kis lék a tavon. A kicsi szerintem erre nem alkalmas. Viszont elég kiábrándítónak tudom elképzelni, hogy egész évben bugyog a tó, mint egy gejzír. Ha nem félteném a kishalakat az oxigénhiánytól, nem is vennék semmit.
Egyébként mikor még nem tudtam hogy kell ilyen a lék miatt, ábrándoztam egy kis vízköpőről. Erről: https://koimania.hu/termek/pontec-vizkopo-beka/ Szivattyúval elég drága lehet. Milyen kis szivattyú való egy ilyenhez? Bár így a téli buborékolás nem lenne megoldva.
Éhen halni halat még senki nem látott. Van direkt aranyhalnak való táp, de nem kell vele foglalkozni. Kapjon ami van és akad. Csak ne száraz kenyeret szórj be.
Növények meg ha nekilódulnak, akkor ősszel már lehet irtanod is kell.
Teszt volt, meg kellett fejtenem, hogy mi mennyire párásodik, mennyit bír hűvösben az akku és vakon/sötétben oda tudom-e tekerni az ojjektív gyűrűjét, ahova kell. Utóbbival még kicsit szórakozom, de jó lesz az. Ennyi pont elég:
Képek meg majd talán nyáron, de eddig elég szopó mert idén alig volt felhőmentes este és még tejút sem sehol.
Azért a buborékoltatón gondolkodom, mert ez a legolcsóbb. Tudom hogy vannak sokkal szebb megoldások is, de pl. egy víz köpő is drága már nekem. És szivattyút is kéne hozzá venni. Kizárt. :)
A tóban csak 1 mini tavirózsa és 1 virágcserépnyi lófark van. Ezt Tibitől kaptam, és csigákat is hozott. Ha kicsit szaporodnak, befedik a vizet, csak a mocsárzónába szeretnék még valami szépséget, hogy azért maradjon üresen vízfelület is hogy a majdani halaimat is láthassam. Ha egyáltalán lesznek. Azon még gondolkodom hogy kell-e, csak álmodozok róluk. Nem tudom hogy kell életben tartani a halat. Nagyon sajnálnám ha kiirtanám. Van direkt aranyhalnak való táp?
Ha elég sok növényed lesz, nem feltétlen kell buborékoltató, de egy kis csobogó, szökőkút látványnak sem rossz, és a víz oxigén ellátását is megoldja.
De nem tudok olyan természetes tóról, ahol buborékoltató lenne. :)
Ha felajánlhatok Neked vízi lófarkat, csigákat és néhány aranyhalat, légyszíves küldj valami privát elérhetőséget (a mailem publikus). Elég gyakran járom az országot munkaügyben is, a bátyám meg Szemesen lakik, arrafelé is előfordulok.
A mai napon Tibi a fiával pikk-pakk készített nekem egy pöpec tavat. 53cm mély lett, a kád a mocsárzóna alá van süllyesztve. Ha jól emlékszem, 700l víz fér bele. Illetve már benne is van. Sok a dolog még vele, kellenek kövek, és mocsári növényeket szeretnék még. Ha végzek a talajmunkálatokkal, meg fogom mutatni.
Ha aranyhalat szeretnék, buborékoltatóra mindenképp szükség van most is, nem csak télire?
Ma elkészült Judit tava...fürdőkád ötvözve tó fóliával,gyenge számítással is 700L-es lett,a kád + mellette,felette a mocsári zónás vízfelülettel.
Nagyon finom volt a sütike Judit :) köszönjük.Igazi jó ember vagy...
A többi Juditon múlik,hogyan alakítja ki a tó körül,és a vizinövényekkel a tóban. :)
Van egyébként nagyon ellenálló fehér tavirózsám,amit szivesen adok majd a kád aljába...bírja a mély-vizet,és jól fog árnyékolni is.Fogok majd arra járni és viszek majd...ha valaki a fórumról(még) úgy gondolja jobb adni mint kapni... és nem számolgatni megéri vagy nem éri elmenni hozzá...lepje meg valami exkluzív vizinövénnyel stb...ha valaki megérdemli, Judit megérdemli,hogy egy szép kis "bio-diverzitásos" tavacska és környéke kialakuljon nála.
Minden esetre én továbbra is azon leszek majd,hogy ez kialakuljon nála...és ezt a legszerényebben írom.
Este 10kor Sárváron a Téglagyári tó partján leraktam a fotómasinát mindenfélét tesztelni, aztán 1 óra múlva jeges volt a fű és az állvány lába. Hajnal 2ig 1-2szer letörölgettem a kocsi szélvédőjét is, hogy ne legyen vastagabb és ne szívjak vele, bár jó eséllyel reggel 7kor már eltűnt volna, de sosem tudni. De legalább a teszt egy része sikerült, nem vártam meg sörrel a kézben, inkább fél óránként ránéztem a cuccra.
Klassz lesz a mélység is majd meglátod...mert hogy mélység is lesz :D a topicban felmerülő aggodalmakkal ne törődj...láttam is már pár kertitavat meg csináltam is :D a többi csak vaklárma :D
Hát én. A műanyag dézsát beástam, amikor Tibi közölte velem hogy hoz egy kádat és be is ássa, akkor meg kiszedtem. Új helyén már nem volt energiám még egyszer beásni. Körbe raktam térkővel és kész van. Ez biztos jól befagy majd, de csak fagyálló növény lesz benne. Viszont Tibi elmondása szint a kádam be lesz süllyesztve a mocsárszint alá. Lesz vagy 50cm víz benne. Ez biztos nem fog befagyni. Majd veszek buborékoltatót is.
Ez nem hőstett ....tudva tudottan...csak mikor több helyen szétkarmolt tófóliát látsz a tavadon...állandóan a tuják környékéről elmenekülő,somfordáló macskákat látsz...a kerti kis ház teraszán lévő asztalon székeken állandóan sáros macska nyomokat találsz,az ajtó előtt lévő lábtörlőn szó szerint macska szart találsz...meg alkalomadtán arra mész ki,hogy éppen a békákat kergeti valamelyik tónál egy macska...egy idő után megunod,aztán valamilyen módszerrel elszoktatod onnan őket...nagyjából ennyi...kinél mekkora az ingerküszöb "egyéne válogatja"mivel lép fel a vadászok ellen.Macska ivarzási hang stb engem nem zavar...
Egyik lelencem ivaros kandúr volt ezidáig. Én sem dícsértem a gazdáját, akitől hozzám költözött, de amikor el kellett vinnem állatorvoshoz megműttetni, és két légpuskagyolót látott benne a röntgen, valahogy kicsúszott egy "rohadna meg" a számon.
Voltak, és vannak is gondolataim azzal kapcsolatban, hogy hová tenném a légpuskát. Komoly hőstett egyébként, tekintve, hogy az állat nem tud visszalőni. És igen, én is hallom őket amikor ivarzási időszak van, és én sem szeretem hallani. Sőt, ennél többb bosszúságot is okoznak, mert sajnos hozzám költöznek be. A gazdájukat szívesen meglőném magam is.
Mottó: nem a szarvas ugrik át az úton, hanem az út megy át az erdőn. Szegény macsekoktól nem lehet elvárni, hogy emberi fejjel gondolkodjanak, és tiszteljék a kerítéseket. Ők szabad elvűek és tojnak az emberiség önző magántulajdoni törekvéseire. De sok - nálunk fejlettebb társadalmú országában - csak az ipari és katonai területek vannak körbekerítve. A családi házak békésen állnak a telek közepén és sehol sincs kerítés. Az emberek mégsem kóricálnak be más gyepére. Pl. a svédeknél a természethet alkotmányos joga van az embereknek. Ott bárkinek a telkén/földjén felverheted a sátrad és ott tölthetsz egy éjszakát. Annyi a megkötés, hogy a lakóházból nem látható helyen teheted csak meg. Az magától értetődik, hogy nem hagysz magad után szemetet amikor tovább állsz. Más világ, más mentalitás. Nálunk ez elképzelhetetlen.
Na nálam ilyenektől,már "izzana a légpuska csöve az tuti : D már rég elvettem a kedvüket a környékről ide járó vadász macsekoknak....manapság csak a hátsó kertből menekülő macsekokat látni ha kimegyek a kertbe lazítani :) de ez így jó...én se megyek át a 6. szomszédba őszibarackot eszegetni pl :)
Egy mai kád 40-45 cm mély. Ha akár 30 cm jég fedi (ami azért elég ritka), még mindig van 10-15 centi víz az alján amiben a halak átvészelhetik a telet. 15-20 cm vastag jégnél még csak a kád feléig sem fagy be.
"Igazi" feromonhoz nem tudom hogy lehet hozzájutni, de olyan vegyületet ami a tüzelő nőstény macskák vizeletében megtalálható könnyű házilag előállítani. Tapasztalatból tudom, hogy a kandúrokra erőteljesen képes hatni. Elnézést azoktól akik kíváncsiak rá, de nyilvánosan nem publikálom a receptet.
A bejárati ajtóhoz juttatás nem gond, egy 10 ml-es injekeciós fecskendőbe felszívva akár 10 m-re is el lehet spriccelni a kerítésen keresztül. De már az is elég ha a kerítést vagy a kertkaput egy-két helyen bespricceli vele az ember. Garantált a hatás. És eszem ágában sincs éjszaka lopakodni. A fecskendő olyan kicsi, hogy simán elfér az ember markában, séta közben feltűnés nélkül ki lehet "lőni" a szükséges adagot. Abszolút nem ártok vele, még annyi nyomot sem hagy mint a kandúrok, és ha a gazdi azért választ kandúrt és nem ivartalanítja, hogy inkább más kertjében szülessenek a nem kívánt kismacskák, így otthon élvezheti kandúrkájának éjszakai énekét.
Mi számít komoly hidegnek? Idén is legalább 15-20 centi vastag volt a jég a tavon. A kisebb tócsák szerintem fenékig befagytak. Egy fólia ezen biztosan nem segít. A buborékoltató már életképes ötlet, de ahhoz meg állandó áramellátást kell biztosítani. Nem állíton, hogy megoldhatatlan, de érdemes egy teknővel ennyit bíbelődni? Egyszerűbb kiszedni a halakat ősszel, és bevinni a lakásba. Vagy eleve nem kell bele hal.
"Némi ivarzó nőstény macska feromon a kandúros gazdik bejárati ajtajára és este már a környék összes kandúrja ott fog verekedni és jelölni. "
Ennek a gyakorlati kivitelezését el nem tudom képzelni. Honnan veszed a ferromont, és hogy kened a szomszédok bejárati ajtajára?
No nem mintha szándékomban állna bármi ilyesmi, de ez annyira életszerűtlen, hogy el nem tudom kézelni. Este lopakodsz a fene se tudja hol szerzett ferromonnal? Hogy jutsz be a kapun pl. ?
Nyilván az ivartalanítással maximálisan egyetértek, de faluhelyen még a nőstény macskákat sem szokás, nemhogy a kandúrokat. Elég baj az nekem, ezért lettem tele macskával, de sajnos ezek tények.
Mellesleg a jelenlegi öt macskám mellett, és még ki tudja hány látogatóba idejáró macska mellett is roppant sok madár lakik a kertben, és a halakban sem tesznek számottevő kárt. Igen, az idősebbek már kényelmesek. Mint az ember is. A fiatalok még roppant örömmel vadásznak. Bármire. Idén eddig egy beteg halat fogtak ki. Ez nem olyan tűrhetetlen. Rágcsálót minden nap látok valamelyiknél. Ha már a nyakamon maradtak, legalább hasznos tevékenységet is folytatnak.
Bármennyire "bújós" egy macska, attól még ragadozó vadállat marad. Vannak ellustult példányok, amelyek annyi ennivalót kapnak a gazditól, hogy már vadászni is lusták, és vannak "életképesebb" egyedek, akikben még él az egészésges önfenntartási ösztön. Nem ők tehetnek arról, hogy az ember magához szoktatta -> "háziasította" őket. Engem is bosszant, hogy a mi macskánk ivartalanított lány, ennek ellenére a szomszédok kandúrjai rendszeresen tiszteletüket teszik a teraszunkon és fél méter magasan mindent (ajtót, falat, gumicsizmát stb.) "jelölnek". De nem a macskákra haragszom, hanem a kedves gazdáikra, akik nem viszik ivartalanítani a kandúrokat. Persze van ez ellen megoldás, és nem a macskariasztó spray vagy légpuska. Annál sokkal gonoszabb vagyok. :) Nem elriasztani kell a kandúrokat, hanem ellenkezőleg csalogatni. Némi ivarzó nőstény macska feromon a kandúros gazdik bejárati ajtajára és este már a környék összes kandúrja ott fog verekedni és jelölni. Öröm hallgatni :D:D:D
Én egy darabig állatbarát vagyok, mert eddigi macskáinkkal nem volt gond, heti 1-1 halat kikapott és megette. Az legalább célirányos. A mostani mindenre mozdul ami mozog, de semmit nem eszik meg, félbeharapott szétnyúzott halak hevernek szerte a kertben, elüldözött minden madarat a környékről és így inkább a cinkék meg búbosbankák barátja lennék....
Nálam is ugrott már a szomszéd macskája a tóba. A békáknak nem volt képes ellenállni. :) Van ilyen is, de mégsem ez a jellemző. Féltem az egyszem osztott farkúmat, figyelek a lelencekre. Oda van készítve egy bot a tópartra...ha rajtakapom a halászaton, legyen mivel vízbe lökni orvul....kezdenek normálisan viselkedni. Izgatja a fantáziájukat a mozgás, de a vége többnyire az, hogy a halak fürgén elúsznak, a macska meg inni kezd, és ezzel vége az akciónak. Keresnek maguknak mást. Pl. cserebogarat. Az is mozog.
Mint már többen és többször írtuk, egy sima kertészeti fóliával való letakarás kiegészítve a buborékoltatóval elég jó védelmet adhat a befagyás ellen. Éjjel a fólia megvédi a vizet a lehűléstől, napközben a Napsugarak fóliasátorként melegítik azt. Mostanában elég ritkák a komoly hidegek télen (persze nem a fagyzugos völgyekben mint pl. Salgótarján és környéke). Én bepróbálkoznék, legfeljebb ha 4-5 (6) évente nem élnék túl a telet az aranyhalak, akkor pótolnám őket. Egyébként is előfordul, hogy látszólag egészséges hal váratlanul elpusztul, ez ellen nincs mit tenni, túl kell lépni rajta.
A macskák többségének. De például az én teknőceim mind pancsolósak. Röhögve néztük, ahogy ivás után Brumika még kevergette egy darabig a vizet, és nézte, hogyan áramlik. Mindkét mellső lábával benne állt a vízben. Télen.
Röfi játék közben futtában bele-bele csap a vizes táljába, van, hogy fél nap alatt kiszárad, annyira kipancsolja.
Erre írtam, hogy az ilyen 500 liter környéki műanyag is kicsi, aztán ha olyan helyen van már nem fagy be. Akadnak itt régebbi tagok káddal is, nincs vele semmi baj.
Ehhez a rábeszéléshez nem csatlakoznék. Egy kád elég kicsi ahhoz, hogy fenékig befagyjon. Előfordult már nálam is, hogy tavasszal olyan vízben találtam élő aranyhalat (fogalmam nincs, hogy került oda egyáltalán), amiből tuti nem néztem volna ki, hogy nem fagyott csutkára be, de azért mégsem ez a jellemző. A cica sem biztos, hogy beérné a mozizással. Néha enyémek is fognak egy-egy halat, de egy nagyobbacska tóban van lehetőségük a halaknak menekülni. Szerencsére a macskák többségének víziszonya van. Ha vállalod, hogy ősszel beviszed a halakat, az más történet.
Sziasztok!Rég írtam a fórumra,de ha lehet egy hozzászólásom a témához: Évekig fóliáztam a 4-5 köbméteres kis tavat télen egyszerű sátorfóliával,úgy hogy 40 centis ideiglenes keretet tettem a tó köré és arra a fóliát, volt olyan év amikor mínusz 20 fok volt és csak a tó szivattyú ment , egyszer sem fagyott be a télen sem akkor sem később,ma már egy 17 köbméteres tavam van,ott is télen nyáron megy a tószivattyú annak környékén sosem fagy. Ennyit akartam a lékről meg a fagyról.Sziasztok!
Igen, az emberek és állatok is mind mások, nincs két egyforma, az hiányzik.
Ez a halakra is igaz.
Néhány éve (talán 3-4, vagy korábban?) fagyott be a tó úgy, hogy lemértem a lékben a jég vastagságát és közel 30 cm volt.
Ha a tó felszíne nem közel a talaj síkjában lenne (tehát nem lenne a föld felszín alatt a teljes tó), akkor a fagyás sokkal több lett volna, nem csak a felszín felől, hanem minden irányból.
A helyzet az, hogy lehet, hogy megvetendő gondolkodás, de sajnálom majd minden élőlényt, így a halakat is.
Ezért próbálom a legjobb feltételeket biztosítani télen nyáron számukra is.
Ebbe benne van az ideális vízminőség, vízi növények bősége, a természeteshez közeli állapot (ami igencsak nehéz), haleledel, télen minden feltétel a biztonságos teleléshez.
Hát még ha a mocsárzóna vízmélysége alá kerül Judit fürdő kádja,akkor még a víz sem fagy meg benne :) szerintem az még "jeget sem fog látni" :D ha a tavas szaki okos(b)an csinálja neki :)
Egy természetes medernél igen. De Judit "medre" egy kiszolgált fürdőkád, sima oldalfallal. És mint köztudott, a víz térfogatnövekedés közben fagy meg, azaz befeszül a kádba. Nem véletlenül raknak a kerti medencékbe fagytesteket télire, nehogy a jég szétnyomja a medence falát. Nem vákumkamra, egyszerű fizika.
Nekem 20+, de kb. ja, a lényeg, hogy nem az iszapBAN vannak. Egyéni mefigyelés is lehet rossz, meg hiányos de azért ennél bonyolultabb. És nyilván vannak olyan halak is, de nem felénk a tóban (:-
Én aznapos vízbe beleraktam a halakat, de ezt sokan mások is csinálták. Ha nem lenne hal, akkor hagytam volna kicsit állni, de a muszáj általában nagy úr. Vízkezelő szerintem szintán csak úri huncutság, de felőlem mindenki bonyolítja, ahogy csak akarja. Ezek azért nem speciális igényű trópusi halak. Bár most hirtelen eszembe jutott, hogy nekem a trópusi is bejött egy időre.
De jó! Így szép lassan rábeszéltek, hogy én is tartsak a kádban 1-2 aranyhalat. Ha a befőttesben elvoltak, akkor a kád remek szállás lesz számukra. Most már biztosan szerzek én is. Dad mozizzon a cica. Meg én is.😀
Az én halaim ridegtartáson nevelkedtek. Bírják a hideget, meleget, éhezést. Korlátozottan a szárazságot is. :)
Komolyra fordítva nekem is úgy tűnik, hogy az aranyhalak elég szívós teremtmények. Egy ismerősömnél hónapokig lakott egy 6-8 centis pár egy 5 literes befőttes üvegben pár szál hínár mellett de levegőztető nélkül mire sikerült meggyőzni az ismerőst, hogy jobb helyük lenne a halainak a tavunkban. Úgy emlékszem egy nagy tábla Milka csoki volt a cserealap.
Egy tó tisztítás után pl már vízzel félig töltött tóba is mehetnek vissza a halak EGYBŐL...lényeg ilyenkor levegőztető,szökőkút,csobogó minden menjen non-stopp...egyetlen hal sem pusztult még el így azonnal visszatelepítve.Én is... és minden tavas ismerősöm így csinálja mindig itt a településen ..és probléma mentes a dolog mindegyikőnknél.Nem kell még pl klórtalanító vegyülettel is terhelni a tavat...
Nagy matek nincsen ám ezzel a befagyással,a rehab kistóban pl párszor volt már olyan év(is) amikor be sem kapcsoltam a buborékoltatót,és egy hét masszív jég után akkus csavarbehajtóba befogattam kb 3 centis fejű pánthely fúrót,aztán fúrtam 3-4 lyukat vele hébe hóba...és még "minden vizilakó él és virul azóta is" a 40 cm-es vízben :D csigák békák és a shubunkinok is...meg hát ugye már az RJancsi féle aranyhalak is bizonyítottak. :D A gépészettel ellátott kois tóban meg minden évben szinte "oda lesz" pár lakó a 120cm-es vízben is...na jó...koi szerintem közel sem annyira szívós mint az aranyhal(ak) shubunkinok.
Későn kelsz fel! :D Hajnali 4-5 körül olyan csobogással, kergetőzéssel vannak, hogy azt nem lehet nem látni. Nálam most sincs ívás. Az egyszem osztott farkúm, ami tavalyról megmaradt, életképesnek látszik.
Elég jól szokta bírni. Nekem volt amikor befagyott, vagy csak a cső párásodott be és azért fagyott el. Persze minden évben mások a körülmények is, nehéz összehasonlítani, de talán nagyobb léket tudott tartani ha nem raktam a végére porlasztókövet, hanem csak simán hagytam, hogy nagy buborékos legyen. Enyhébb napokon négyzetméternyit tartott jég nélkül, erősebb napokon sem fagyott el, kb. A4es lapnyi mindig volt. Igaz mostanában tél sem sok.
A buborékoltatás csodákra képes. Ha a víz nagy része be is fagy, ahol a bubik feljönnek a felszínre ott legfeljebb "jégkása" keletkezik, de nem áll össze tömör jéggé. Azért kell a lék, mert bár télen minden lelassul, de azért tovább bomlik a szerves anyag az iszapban és a vízben is. Ettől mérgező gázok keletkeznek, amit ki kell engedni a vízből különben a halak akár el is pusztulhatnak. Ha teljesen befagy a víz teteje, nem csak a gázok ártalmasak, hanem a jég alatt felgyülemlő gázok túlnyomást okoznak ami szintén árt a halaknak (mintha sokkal mélyebb vízben lennének). Ennek ellenére előfordulhat, hogy igazán kemény éjszakai fagyok esetén a bubiztató ellenére is befagy a lék. Korábban nálam is előfordult nagy hidegek idején. Ha naponta betöröd a jeget a bubiztató fölött és kiszeded a jégtörmeléket, hogy ne állhasson össze, simán át lehet vészelni a keményebb fagyokat. És mint korábban írtam, mivel neked kis dézsa/kád tavad van, ha télire fölé húzol egy átlátszó kertészeti fóliát úgy hogy alatta maradjon 10-20 cm légréteg (mint egy fóliasátor), a téli Napsütés is sokat javít a helyzeten, több fokkal melegebben tartja a vizet mintha a szabad ég alatt lenne. De a gázok kiszellőzéséről akkor is gondoskodni kell, de ahhoz elég egy tenyérnyi nyiílás valahol a szélén.
Nem eszik annyira forrón... Igaz, hogy 200 l/h léghozamt emlegetnek, de azt is, hogy 0,15 bar nyomást képes előállítani. Azaz ha szabadon hagyod a "kipufogó" nyílását, akkor tudja a 200 litert, de ha 150 cm mélybe lógatod a csövet egy tóban, medencében stb. akkor már egy csepp levegő sem fog kijönni a végén. A kettő között kb. hiperbolikus összefüggés van mint a szivattyúknál. Nem véletlen, hogy legfeljebb 30 cm körüli vízmélységet ajánlanak hozzá (ami nálad kb. stimmel is), mert ott még elfogadható mennyiségű levegőt szolgáltat. A szűrőkő vagy szivacs is ellenállást okoz amivel a levegőt pezsgésre bírod. Mintha nem 30 cm hanem 1 m mélyen lenne a víz alatt. Saccra talán 50-70 l/h azaz percenként kb. 1 liter levegő lehet amit 30 cm mélyen ki tud adni magából. Levegőztetéshez, téli lékfenntartáshoz épp elég. Nem kell, hogy jakuzziban érezzék magukat a halak. :)
Azt írja a levegőztetőről, hogy 200l/h. Az én tavamban óránként 2x is megforgatja a vizet. Nem éreznék úgy magukat a növények mintha egy gyorsfolyású patakban lennének? Nem árt nekik a gyors víz mozgás? Ha veszek ilyet, akkor nem inkább pisztrángot kéne telepíteni mint aranyhalat?😀
Enélkül a nagyobb fagyok esetén nem lesz esélye a halaidnak, mert bár nem fagy be teljesen, a felgyülemlett gázok nem tudnak távozni és azok is károsak nekik.
Illetve a tavi föld vs. kavics dologban köztes megoldás az általam javasolt lyukas cserép a tetején összefogott geotextillel, ezt Gombától tanultam egyébként, a tőle hozott rózsákat tettem így be a tóba először. Ami kavicsba lett ültetve, az kínlódott az első évben, ezek meg nagyon szépek voltak.
Idén nálam még nagyon nem tart sehol a tó - a rózsák levelei nem értek ki a felszínre, épp csak zöldül a környezete. Előrébb szoktunk járni május közeledtével, nem tudom, mi van..
Olvastam, hogy ha 1-2 flakon élő vizet öntünk a kis tóba, az segíti az egyensúly megteremtését. A Balatonról tudok hozni flakonokkal vizet, majd azzal pótolom azt ami elpárolog. Tibitől kapok csigát. Azt láttam, a tavalyi 2db is teljesen tisztán tartotta a nagy festékes vödörnyi vizet. Szerintem a levegőztetés nem lesz megoldva. Gondoltam veszek napelemes szökőkutat de azt írtátok hamar tönkremegy, ezért kihagyom. Drágábbat meg esélytelen, de lehet, nem is olyan fontos az, hisz a növények is termelnek oxigént. Az árnyékolás nem megoldott, de majd nőnek a mini tavirózsa levelei és takarják a vizet. Jó lesz az. 😀
Nem csak áttelelt az aranyhal+(shubunkin) ...mindig áttelelnek a rehab kistó 40 centijében.Sőt RJancsi ami aranyhalakat hozott tavaly...abból 2db-ot abba tettem...azok is köszönik jól vannak az idei tél után :)
Hát igen. Elég nehéz mesterségesen előidézni azt az egyensúlyt amit a természet idővel magától kialakít. Egy "steril" talaj és iszap nélküli meder felett viszonylag könnyű tiszta vizet biztosítani de ott tápanyag híján csak vegetálnak a növények. Ha ellenben sok a szerves anyag akkor a növények mellett az algák is jól érzik magukat és sokkal szaporábbak mint pl. a tündérrózsa. Ha sok a hal az külön terhelést jelent, mert ami az érkezési oldalon elhagyja őket az megint csak az algáknak kedvez. Idővel kialakulhat az az egyensúly, hogy ami a halaktól és a vízbe potyogó szerves anyagból keletkezik, azt a növények és iszapfaló bacik hasznosítják. Akkor a víz is tiszta lesz mindenféle vegyészkedés nékül. De egy induló tónál ezt elég nehéz elérni, hetekbe, sőt hónapokba telhet mire beáll egy tó. De utána szinte semmi munka nincs vele, megjelennek a békák, énekes madarak, rovarok (szitakötők, lepkék stb.). A legfontosabb a türelem, ne ess kétségbe és ne add fel ha az elején (és később minden tavasszal) algás lesz a víz! Ne is akard erővel megtisztítani pl. algaírtó csodaszerekkel. Egyfelől egy vagyonba kerülnek, másfelől inkább az okozatot pusztítják (az algát), mintsem az okot (a túl sok szerves anyagot). Legfeljebb próbálj valami árnyékolót tenni a tó mellé (ha nincs fa a környéken) és levegőztesd a vizet. Ha az alga nagyon elszaporodik, idővel kieszi a vízből a szerves anyagot és magától is ritkulni fog. Legfeljebb a fonalas algát gereblyézt ki (én lombseprűvel szoktam, Tücsök13 egy erre rendszeresített WC kefével). Ezzel elég hatékonyan lehet ritkítani.
Hát nálam igen csak észrevehető az ívás :) le van tarolva a keskenylevelű buzogány mintha úthenger ment volna végig rajta :D a koik ívnak és kifektették a növényeket úgy ahogy csak illik :D a napokban újra ültetés lesz,mert szétforgattak mindent.Arany halak pár nappal elöbb ívtak,azok finomabban csinálták...na de ezek... :D
Az új tóban biztos soká lesz még iszap. Ha kertiföldet teszek a vízbe, attól meg nagyon koszos lesz a víz. Így jártam a dézsatóval is. 3 napig vártam hogy majd csak letisztul, aztán meguntam és újratöltöttem tiszta esővízzel, de abba már csak mosott kavicsot tettem. na most tiszta a víz. 😀 Csak mivel nincs csigám, nincs ami megegye az algát. Az már nagyon sok van. nem akar hajtani a törpe gyékényem se amit kaptam, úh. szomorú vagyok. A kis tavirózsámnak is csak a dézsa alján terül el néhány pici levele.
Ha eteted őket akkor nem bántják a növényeket. Én nem etetem, mégis tele a tó mindenféle zöldséggel. A fene tudja mit esznek. Egyszer sem láttam, hogy célirányosan harapdálták volna bármelyik növényt. Szerintem az iszapot turkálhatják és abból eszik ki a lárvákat, növénytörmeléket stb.
Köszönöm. Gémet errefelé még sosem láttam, és a macska is kilőve. Na nem légpuskával, hanem lesz a tavamnak egy kis mocsárzónája, abba cica biztos nem megy bele. Van egy öreg cicám, de ő csak a nyelve hegyét dugdossa a vízbe egyébként is. Az elmondottak ismeretében, kedvet kaptam az aranyhalhoz. Megpróbálok felkutatni valakit, akinél sok a szaporulat. Egyedül attól tartok, ha nálam is megsokasodnának, nem lenne szívem a macskának adni őket.
Az aranyhal tényleg megeszi a vízinövényeket? De ha csak 2-3 db len ne, azok nem csinálnának nagy kárt igaz?
Ne legyen igazam, de az utóbbi pár évben gyakran be sem fagyott a tavunk vagy csak 1-2 centi vékony rétegben. De a korábbi legkeményebb fagyok után sem volt 5-10 cm-nél vastagabb a jég. Szóval megkockáztatom, hogy nem sok esély van 30-40 cm vastag jégre, azalatt meg áttelelnek a halak. Csak léket kell nekik biztosítani vagy buborékoltatóval vagy legalább egy úszó "lékfenntartóval". És ha 5-6 évente mégis belefagy néhány hal a vízbe, némi szomorúsággal tovább kell lépni és újra telepíteni. Egy éhes gém vagy macska sokkal veszélyesebb a halakra mint a téli fagy.
Sajnos , most tavasszal én is sorra kerültem. Ez egy pici tó, pár m2, kb. 25-30 db aranyhal lehetett benne, plusz kicsi 4-5 cm-es növendékek. Ebből 7-8 nagy maradt, meg pár kicsi. Így utólag azt mondom sajnos, de nálam tökéletesen tiszta a víz, lelátni az aljára, búvóhely gyakorlatilag nulla. Nincs a közelben természetes tó, vagy más vízfelület, de nem tudok más magyarázatot az eltűnésre,valami megtalálta. Egyszer fogtam a tóban egy közel méteres siklót, szájában egy nagy aranyhallal, de nem gondolnám, hogy ilyen korai időszakban az látogatott volna meg, ráadásul ennyi halat elvinne.
Ha esetleg van valaki a közelben (Zalaegerszeg), akinek túlszaporulata lenne, pár db érdekelne pótlásnak.
Ne is mondd, az osztott farkúak nálam is csak fogynak, de elhullottat még sosem láttam, elviszi a gém :-( A sima aranyhal bezzeg szaporodik, bár hancúrt nem látok, nő az egyedszám.
Ahhh, élelmiszer-mérnökként sosem tenne ilyet. Én nem véletlenül maradtam baromi messze ettől a pancsolástól. Egy sales-es erre a feladatra alkalmatlan :-D (mennyi - miért, mennyi legyen?! :-d )
A nitrát/nitrit tartalom a talajból származik, a föld sok évtizedes mezőgazdasági "megerőszakolásának" a következménye. Ha fóliás a tavad (különben milyen lyukakat stoppoltál volna?) akkor a talaj kizárható, marad a hálózati vagy kútvíz. Ha elég sok esővizet engedsz a tóba attól nemcsak a nitrát csökken de a keménység is. Nem ismerem a halak lelkivilágát és szexulális ambícióit, de el tudom képzelni, hogy a kemény víztől rossz a közérzetük és azért nem "hancúroznak". Nálunk most is van egy csomó 3-4 centis barna halcsemete még a tavaly őszi "termésből" és nőnek egészen a 15-20 cm-es felnőttekig. Nálunk csak aranyhal van, sima és fátyolos, egyszínű és foltos egy-két albinóval szinesítve.
Itt annyira kemény a víz, hogy mire földet és a salgból már szinte kopog. :) Ezt tudtam is, nem is tudok tenni ellene, de nem is akarok. Eddig sem piszkáltam a vizet. Két hete leiszapoltam, bestoppoltam a lyukakat, kitakarítottam a szivattyús vödröt, ennyi elég is volt idén a fürdőzésből. Akkoriban még hajnalonta fagyott rendesen. Ha nagyon megtelik az IBC tartály, és újabb esők jönnek, akkor azt az egy köbméter esővizet beleengedem a tóba. Az, hogy extrém magas a nitrát tartalom, gondolom a tavaszi időszaknak köszönhető. Még alig-alig indultak meg a rózsák, egyéb növényzet nem marad meg benne, nincs ami elhasználja a nitrátot. Gondlom nyáron ez is változik.
A halak ívását nem lehet nem észrevenni. Harmadik éve semmi hancúr. Előtte a rengeteg szaporulattal küzdöttem, most annyira szeretném az osztott farkúakat meghonosítani, de ha véletlenül szert tezsek egy példányra, azzal sem megyek semmire, mert nincs ívás.
Az uram megcsinálta, én meg bedobozoltam és visszaküldtem.. nem néztem meg. De azt mondta, hogy minden normál tartományban volt.
Biztos, hogy nem ívnak az aranyhalaid, és nem a szaporodó keszegek kajálják fel az ikrát? Nekem az egy szem naphal is kordában tartja a populációt rendesen.
Kicsik ezek ahhoz. Tavaly kifogtam a nagyokat, ezek még túl kicsik voltak a horoghoz. Mostanra lettek horogérettek.
Megpróbálom őket kiirtani, de a tavam elég nagy. Szóval nem tudom milyen hosszú projekt lesz. Utána az ezüstkárászok jönnének, de azokkal nehezebb a dolgom a sok keszegféle és a megtartandó aranykárászok miatt.
A naphalakkal viszonylag könnyű dolgom van, mert a szélénél az átlátszó vízben vadásznak például béka és halivadékra. Fészket is ott raknak. Viszonylag könnyű őket horogra csalni úgy, hogy közben tudom kímélni a többi halat. Óvatosan reménykedek, hogy ivarérett példány már nincs a tóban. Biztos ami biztos, szakáll nélküli horgot használok. Szombaton véletlenül egy óvatlan tenyérnyi bodri is ráakadt, de óvatosan visszaengedtem
Körömollóval? Akkor azok elég kicsik lehettek. A barátom nagy pecás, ő a metszőollóra esküszik. Az állkapcsát is átvágja és úgy teríti ki sütés előtt. Egyébként tényleg finom. Ha jól át van sütve a szálkákat is el lehet rágni és "szőröstül-bőröstül" befalni. De ő nem szokta ecettel "pácolni" (tudom, a nyálka miatt szokták), hanem csak forró vízbe mártja panírozás előtt.
Tegnap engedtem bele egy köbméter esővizet a nagy tartályból. Kútvízzel töltöm egyébként.
Két éve nem ívnak az aranyhalak. A keszegnépség viszont nagyon is szaporodik. Növények közül csak a tavirózsa marad meg, már a hínár is kipusztult. Régebben szapoorodott benne nagyon is. A víz látványra nagyon tiszta.
Az ország észak-keleti részén. Te merre vagy? Esetleg, ha valaki még megcsinálta, szívesen venném, ha megosztaná velünk az eredményt.
Ja, és egy kérdés.... kivételesen észrevettem a két mínusz jelet. Mi a fenét lehet egy ilyen hozzászóláson mínusszal értékelni? Ez komolyan érdekelne. :)
Nagyon kedves vagy, köszönöm. Tervezem hogy ellátogatok májusban a Koi mániába Székesfehérváron. Ott már van kagylótutaj. Lehet hogy veszek egyet.
http://tavirozsak.hu/termekek/14-tavirozsak Ezen az oldalon láttam nagyon szép bordó, és ciklámen színű tavirózsát. Szeretnék azt is, legalább egyet. Több nem is férne szerintem a kádas tavamba. Aranyhalat is raknék bele ha tudnám, nem fagynak meg télen. De ez biztos kockázatos.
Persze,csak pár csigát fogok vinni :) aztán szaporodnak majd.Nem érdemes telelteni,mert kényes a kagylótutaj,és a vizijácint is...csak vesződség nagyon-nagyon kell neki(k) a meleg... normál háztartásban eléggé tönkre mennek télen.
Nekem csak akkor van tutaj,amikor az ismerős már talicska szám dobálja ki a tóból :D van mikor hozok tőle 1-2 diszperzites vödörrel,de ő május vége felé veszi jó időben,aztán június végén,meg adakozik mert annyi van :D de nyáron kérhetek neked párat ha gondolod.
Jót derültem mikor felfedeztem a békás videókat. Megnéztem párat. 😀
Nálam a dézsában és a békaüldögélőben is nagy zöld nyálkák vannak a vízben. Pedig van mocsári gazom is, azt tudtam róla hogy gátolja az algásodást. de hát sajnos ők is vastagon algásak. Csigám meg nincsen, a peték szerintem nem kelnek ki. Nem tudom így mi lesz. Amíg megvolt a 2 nagy csiga tavaly a vödörben, szép tiszta volt a víz is.
A győri állatkert belvárosi hüllő "kirendeltségén" (Fülesbástya), lakik egy ilyen leveli béka. Múlt évben volt szerencsénk testközelből megismerni "Gusztit".
Elnézést a képminőségért, egy családi videóból készítettem ezt a képernyőmentést.
Hideg van és nem úgy alakul a vizi élet (még) ahogyan szeretnénk...békák elbújnak,csak a napos szélvédett helyeken napoznak déltájtól-délutánig,a reggelek délelőttök hidegek...a tavirózsák is lassabban fejlődnek,van olyan vizi lándzsás levelűm,aminek többszöri nekifutásra sem sikerült a levélhegyét épségben kinevelnie,egyik levélen sem mert a levél hegye elfagyott..,az állatok és növények is nehezen tudnak az idén a normális kerékvágásba visszakerülni.Oda mennek majd a békák maguktól is a dézsádhoz,ha nem fagy már rájuk a bőrke esténként és reggelente :D
Ma ugyan elég hideg volt, de nálunk többé-kevésbé zavartalanul sütött a Nap. Átmentem kezdő biokémikusba és az útmutató alapján mintavételeztem a tavunkat a "mypond" készlettel. Holnap fel is adom a rókapostával. Ami már most kiderült, nem gondoltam volna, hogy ennyire lúgos a vizünk, a tesztcsík alapján 8,5 a pH-ja. Az "álmoskönyv" szerint egy kicsit magas, de akkor is ennyi lenne ha nem mértem volna, szóval nem teszek ellene semmit. A lúgossága 180, ami ideális, keménysége 75 ami lágy vizet takar (nem csoda, elég sok eső esett mostanában és rendesen feltöltötte a tavat). Klór, nitrit és nitrát nem volt kimutatható. Ez a csak esővízzel való töltés miatt nem csoda.
Nálunk alig van szúnyog, pedig legtöbb háznál esővíz gyűjtő hordó is van. Sokak ki se használják belőle a vizet. Itt irtják a szúnyogot. Ezzel megszakítva a táplálkozási láncot ami által el fogy lassan az az élőlény is ami velük táplálkozik.
Végül is arra lettem volna kíváncsi, hogy a bogarakon kívül a békák is odamennek-e, nem félnek-e a fénytől a varangyok, mivel éjszakai életet élnek. A rovarokat miattuk csalnám tóhoz a fénnyel.
Köszi! Egyenlőre távlati terv...az összes közül a nagy kois tó van csak komolyabb gépészettel ellátva.A többi önellátó növényes...ha valamikor megvalósul az aranyhalas tó,abban is csak max egy kis levegőztető,és a szökőkút lesz jó időben...az összes többi feladat a növényeké lesz mint a többi tavamban is...és így szinte semmibe sem kerül.Meg a fürdőtóban megy nyáron a szkimmer,úgy hogy nem lesz jelentős kiadás.
Minden hobbi pénzbe kerül. Van aki elissza, van aki egy rakás kutyát vagy macskát tart, van aki tavat épít. 😉😀 Az öszes közül a kerti tó tetszik a legjobban.😀
Az én macskámat mikor befogadtam, nem voltam felkészülve hogy igen zsebbenyúlós lesz, még ha nem kell orvoshoz vinni, akkor is. De most már késő, itt van és nagyon szeretem. 😀
Szuper! Csak menjenek a békák is. Nem tudom az éjszakai életet élő varangyok odamennek-e a fényhez. Majd kiderül.
Nem értem miért nem fedezik fel a varangyok a dézsámat. Balatoni vízzel töltöttem fel. A nagy tömegű víznek, a Balatonnak van egy jellegzetes szaga. Éreznek a békák szagot?
Ezek szerint az olcsó szökőkút a drágább, a többit meg nem a nyugdíjamhoz árazták. 😀 Meglesz az én tavam víz mozgatás nélkül. Majd a növények termelik az oxigént, én meg amikor pótolom a vizet, majd a locsoló rózsájával öntöm. Jó lesz az.
Olvasni lehet...a tapasztalat megint más :) nem zavarja a tavirózsát a szökőkút...a nagy tóban nálunk nagy a vízmozgás...első felében megy a szkimmer,középen szökőkút,a túlsó végében folyik át a víz a csobogón a szűrőtóból...nem zavarja a víz a tavirózsákat.
Nagyon játékszerek a napelemes szökőkutak(is)...nekem pl napelemes levegőztetőből a 3. garnitúra van,mert garancia időn belül az első megadta magát...utána meg a 2. is,a harmadik úgy néz ki (még) bírja..
Nekünk volt, ráadásul nem kínából rendelt, hanem itthon vásárolt. Egy szezont bírt ki, a következő évben már el sem indult. Elég erős Napsütés kellett, hogy normálisan működjön, ráadásul a békák kedvenc napozóhelye volt és ezért sem ment mindig. Kényelmesnek kényelmes, de még egyszer nem vennék. Ahhoz meg drága, hogy minden évben újat vegyek.
Vajon az a kicsi, napelemes szökőkút ér valamit? Egy véleményt olvastam róla, mi szerint nagyon rövid ideig üzemel ha napon van a tó akkor is. Vagy nekem inkább nem is kell ilyesmi ahhoz a kicsi tóhoz? Olvastam, a tavirózsa nem szereti ha állandóan víz csapódik a levelére.
Köszi a tippet,már másik szökőkutat használok,az sokkal stabilabb :) ezt a nagyobb koik simán eldöngették ha nekimentek vagy csipkedték a szárát,nem győztem visszaállítani függőlegesbe.De lehet szükség lesz majd rá :) egy barátom azzal noszogat,csináljam meg a 7. tavat :D egy 4M3-es csak aranyhalas, shubunkinos lesz ha egyszer majd sor kerül rá...mondjuk keményebben nem kell noszogatnia :D abba megcsinálom ezen az elven a stabilitást.
A tavirózsa rizómát pici ültetőkosárral kaptam. Minden nyíláson kinőtt belőle a gyökér és megvastagodott, alig tudtam kiszedni belőle. Olvastam is, hogy hamar kinövik ezeket a kosárkákat a növények. Én nem is látom értelmét hogy vegyek. A dézsában 2 db virágcserépben van 2 féle növény. Szerintem a leendő kis tavamban is így lesz. Vagy inkább némelyik szabadon.
Legalább megerősödik ez a kis növénykéd,mire kiültethető állapotban és a helyére tud majd kerülni.Szép lesz ez majd nagyon.Abból a szép fejlett vizilófark-ból adok majd a leendő tavadba...és nagyon jól fogja a vizet szűrni.
Mikor pl telepítve van egy tavirózsa korsárba,első időszakba kifejezetten jó ha JBL tápgolyót teszünk a kosárba...aztán amikor már akkora fejlett gyökere van,amin keresztül mindent (is) felvesz a tóból,nem kell semmi sem...nekem van olyan tavirózsa,aminek a gyökérzete vagy 60-70 cm hosszan kinőtt a kosárból,és vastag mint egy hurka...na az "szűri a vizet" rendesen :D annak már nem kell JBL tápgolyó.
Köszönöm. Órákig tudnám nézegetni az ilyen mesés képeket. Mikor ilyen nagy csoportokban foglalják a helyet a növények, ez nagyon tetszik. És az a sok színben pompázó tavirózsa, csodálatos.
Az én "tavamban" is elindult az élet:
Egy hónapja kaptam egy mini tavirózsa rizómát ami a dézsatóba került, de levágtam egy darabkát belőle mert nem fért az ültetőcserépbe. Az van az üvegben. Nagyon növekszik. Tegnap még az üveg száján feküdtek a levelek, mára emelkedtek ennyire ki. Napközben kint napozik, éjjel a lakásban van egyenlőre. Nem tudom képes lesz-e virágot hozni. A mosott kavicsba dugtam 4 db marhatrágya granulátumot. Így utólag soknak találom, de most tanulom. Kiderül mit bír. :)
Szép a növénykéd nagyon...pár hét és "minden a helyére kerül" remélhetőleg növényfejlettségben (is) és ha nem lesz hűvös május "tele leszünk növény csodákkal".
Érdemes elmenni a Koimániába Ildikóhoz...rendkívül tapasztalt tavi-témában,látsz majd csodákat nála,mindenféle téren :) egy kirándulást nagyon megér...
Pár régebbi képet teszek fel én is,különböző fázisokban, kis rehab tó, szűrótó nagy tó stb... alakuló növényekkel szezon elején, és fejlettebb növényekkel stb....
Remélhetőleg idén még szebbek és fejlettebbek lesznek a növények :)
Nagyon szép ez a mocsári gólyahír. ha elkészül a tavam, kb. májusban, elmegyek a koi-mániába és venni akarok ilyet. Ez Fehérváron van, oda el tudok vonatozni. Meg békabuzogányt is szeretnék. És egyáltalán jó lenne szétnézni, megnézni a mintatavat, mert bizony én még közelről nem láttam kertitavat. csak itt a fórumtársak tavaiban gyönyörködök.
Belátom rossz ötlet a hal. Lesznek növények, és remélhetőleg ebihalakat is látok majd. :)
Különben is én nagyon hamar a szívembe zárom az állatokat. Nem tagadom, jobban szeretem mint az embereket. Az aranyhalról meg olvastam hogy megtanulja a kézből evést, és a tél folyamán se felejti el. Tehát képes kötődni. Milyen dolog már hogy magamhoz édesgetem őket, aztán a szaporulatot meg esetleg megetetem a macskával. Á, nem lesz halam.
Az hagyján, hogy láttam, de néha néha még arra is rávetemedek, hogy használjam. És még csak át sem kell kéredzkednem a szomszédokhoz, a mi fürdőszobánkban is van. Bár a zuhanyzást jobban kedvelem (és naponta gyakorlom). :)
A 80 centis fagyhatárt azért írtam, mert abban a mélységben tuti nem fagy meg a víz. Épp azért írtam a téli lefóliázást, mert a kád mélysége önmagában levés lehet. De azt végképp nem hiszem, hogy akár 30 centis jég alalkulna ki télen. A Velencei tavon és a Balatonon minden télen rimánkodnak a korizni vágyók, hogy a 10 centi jégvastagság összejöjjön. Márpedig ha cak 5-10 cm víz marad a kád alján abban már ellesznek a halak tavaszig. Csak léket kell fenntartani, hogy ne keletkezzen túlnyomás és a bomlástermékek ki tudjanak szellőzni.
4-5 éve engem lehülyéztek, mikor 30-40 centiket emlegettem. Fekvés meg egyéb kérdése is, de előző állapotról van ennyi képem miközben szomszédnak nem volt ekkora:
Attól függ, mekkora. A "békebeli" öntöttvas kádak sokkal öblösebbek és szélesebbek voltak, mint a mai "lakótelepi" lemez vagy műanyag verziók. Az építészetben a mai napig 80 cm a "fagyhatár", azalatt nagy biztonsággal nem fagy meg a talajban levő víz. Rádaásul az utóbbi években nem igazán voltak kemény telek. Idén alig volt 1 cm vastag jég a a tavunkon, 4-5 éve nem volt ritka a 6-8 cm sem. Ha télire letakarod a "kád" tavat egy átlátszó fóliával úgy, hogy a fólia és a víz között legyen 10-20 cm levegő, azzal egy kis fóliasátrat hozol létre ami elég jól megvédi az éjszakai fagyoktól. Kell egy kis szellőzőt hagyni, hogy azért ki tudjanak jönni a gázok, de jó eséllyel áttelelnek a halak.
Itt Érden felszámoltak egy kisebb kerti tavat, és 12 kisebb-nagyobb aranyhalra (van köztük "sima" és "fátyolos" is) sikerült szert tennem. Ugyan van egy csomó aranyhalunk, de kb 20 éve mióta megvan a tó azóta belterjesen szaporodnak, örülök egy kis vérfrissítésnek. Az új halak még egy csapatban úszkálnak, remélem mielőbb kialakulnak a "vegyes házasságok" a régebbi tólakókkal.
Ma kihorgásztam vagy egy tucat naphalat, odaadtam a szomszédnak, etesse meg a macskával.
Sajnos most egy darabig kénytelen leszek állományt ritkítani, mert nagyon elszaporodtak. Nekik sem jó, mert területvédő halak és egymást is terrorizálják.
Bárhol érdemes tavat építeni. Ha eddig azért volt hanyagolva a kert vége mert nincs ott semmi érdekes, ha oda kerül a tó már lesz miért odamenni. :) Különösen, ha félreeső - az utcazajtól minél távolabb levő - élőhely alakul ki, a békák, inni-fürödni járó énekes madarak is szívesebben mennek oda. Sajnos utóbbiakkal együtt jár környékbeli vadászó macskák előfordulása is.
Nálam még nem jelentkeztek a varangyok. Az 1 szem erdei békám is csak nyáron a nagy melegben jön egy neki kirakott serpenyőbe üldögélni. Itt ezek lesznek maximum, tavi béka csak akkor lenne ha hoznék, de nem hozok, mert nem szeretnék szomszéddal haragot.
Ó, ha az enyém lenne ez szép tó, mindig a partján ülnék.
Én a békát nagyon szeretem. Viszont a szomszédom nem. A tavam közel lesz a hálószoba ablakához. Attól tartok megharagszik rám ha békám lesz. Bár neki meg kutyája lesz, és hallgatni kell majd annak is aki nem kíváncsi rá. Én nem szeretem az éjszakai kutyaugatást, de nem szólnék érte. Viszont ő biztos megorrol rám ha énekel a béka. Remélem nem fog semmit átdobni a tavamba. Csak a ház előtt lehet, mert ott látom. A kert túlvégébe tenni egy tavat semmi értelme. Igaz?
Amikor "igazán" pezseg az élet akkor már inkább csak hallani (a békákat :D ) mint látni lehet. A lófarkak és a tavirózsa szinte teljesen ellepi a tavat, alig látni köztük a halakat. A nőszirom ember magasságúra nő, április végén-május elején sárga virágokat hoz, de utána már csak a hatalmas levéltömeg látszik. De azért szép úgy is. :)
"Elvből" nem töltöm csapról a tavat. A háztetőnk 1/4-e egy homokszűrőn keresztül a tóba van kötve, ha esik az eső akkor töltődik a tó, a felesleg egyszerűen túlfolyik. Az előkertünk térkövezve van és hogy ne mosson az eső szennyezést a tóba ezért a tótól kifelé lejt. Így csak a tetőről jövő víz tölti a tavat meg ami közvetlenül beleesik. Kb. 10 m3 víz lehet benne, és kellene még 2-3 m3. 6m hosszú 4 m széles és babszem (vagy vese) alakú. Lépcsős a medre, ahol a lófarkak tanyáznak ott 0,3-0,5 m mély, a legmélyebb részen ahol a halak vermelnek most kb. 1,6 m lehet. Ebben közrejátszik az a 60-70 cm iszap ami oda gyűlt, már időszerű lenne leengedni a vizet és kitakarítani. Őszintén szólva soha nem figyeltem mikor virágzik a tavirózsa (vagy tündérrózsa?), nekünk van sárga, rózsaszín és fehér is.
Ó, de csodálatos tavad van! A hétvégi előrejelzésben én sajnos nem látok csapadékot csak erős szelet. Túl nagy a tó ahhoz hogy csapról feltöltsd?
A tavirózsa mikor kezd virágozni? Én is kaptam egy kis darab törpe tavirózsa gyökeret, de még nagyon mélyen vannak a kis levelei a kinti dézsában. Egy darabkát belőle üvegbe tettem, napközben kint van, éjszaka bent, és annak a levelei már feljöttek a víz tetejére. Májusban már virágzik?
Helyzetjelentés: a víz még mindig tiszta, a békák (5 db volt a legtöbb amit egyszerre láttam) és a halak napoznak. Még mindig hiányzik kb. 10-15 cm víz a tóból, remélem a hétvégén javul a helyzet.
Ne legyen igazam, de én egy rovar lárvát vélek felfedezni a trutyiban. Talán szitakötőét, de nem biztos. Elgondolásom szerint kilehelte a lelkét és ami körülötte van az valami gomba/alga ami épp jóízűen falatozza az elhunyt porhüvelyét.
A két télen elpusztult csigám egyike a lakásban, halála előtt rakott a dunsztos üveg falára több adag petét, de az nem így néz ki. Látszanak az átlátszó zselében a peték, mint 1mm-es gömbök. Ez meg 1 nagy nyálkás valami.
Korábban szó volt róla, hogy a mypond.hu önkéntes "adatszolgáltatókat" keres a kerti tavak felméréséhez. Mivel önkéntes és anonim a dolog, miért ne alapon regisztráltam.
Kb. egy hete jelezték, hogy kapni fogok egy mintavevő csomagot. Ma meg is jött. Kész biológiai labor, nagyon korrekt eszközökkel leírással.
A mintavételhez több oldalas leírás tartozik de van egy videó is az eljárásról. A minták beküldéséhez adtak egy kis karton dobozt amit a legközelebbi Rókapostába lehet ingyen feladni.
Cserébe el fogják küldeni a tó elemzését, nem csak a vízminőséget, de a DNS minták alapján a növények és állatok (egysejtűektől a férgeken át a halakig, békákig) előfordulását.
Igaz, hogy csak jövőre igérik biztosra az eredményeket a nagyszámú minta feldolgozása miatt. Addig meg ki tudja mi lesz a tó vizével meg a benne levő élőlényekkel. :)
Itt ma szép napos idő van,ma már reggelivel kezdenek a halak eddig inkább csak délután estefelé kaptak,nálunk már teljes mértékben (újra) hozzászoktak a napi etetéshez. Néha kicsit szivatja is őket a természet :) mikor a szél beleviszi a gyümölcsfa virágszirmot a vízbe :) de hamar rá jönnek...és azt nem szeretik :)
Nálunk is. Kicsit zavaros lett a víz, hogy a tetőről lemosott szaharai por maradéka, vagy a hirtelen feltöltődés miatt felkavarodó üledék okozta azt nem tudom, mindenesetre csináltam egy rövid videót a víz alatti helyzetről...
Nálunk sajna nincsen menő sör...meg bor sem ...csak (el)fogyó fordul elő alkalomadtán :D
Szépen megindultak a növények a vízben,főleg az egyik vizitöknek vannak már csoda szép levelei..függetlenül a partközelben (el) fogyó cola-bortól :D a vizilófarkról nem is beszélve...az aztán erdővé sűrűsödik már.
Köszi! Ha már stabilan előjönnek a békák fűkaszával fogom a múlt évi leveleit megrendszabályozni. De gyökere (rizómája?) attól még lesz bőven, kb. 2 m2/1 m3. Nekem elég lenne egy szolid ültetőkosárnyi is.
A héten voltak nálam, beszéltem vele, azt mondta, most van neki is bőven, és nem biztos, hogy fel tudná használni. De megadom neki a számod, mert azt mondta, lehet, hogy mégis kell majd :-)
Most még a mienk is szép tiszta, de nekem az a tapasztalatom, hogy akkor zöldül be, amikor melegszik az idő és berobban az alga. Aztán elmúlik. Csak a sör az ellenszere - kinyit, szép lassan megisz, másnap ugyanez. Itt tanultam :-D
Remélem most már nem zöldül be, bár ki tudja. A lófarkak erősen nyomulnak, a tavirózsák levelei is felszín közelben vannak már. Sajnos a "szivarfa" ami a tóparton áll elég későn (május végén-június elején) szokott belombosodni, addig nem sok árnyékot vet. Ha a víz már stabilan 15°C körüli akkor beszórok egy adag Oase SchlixX-et.
Sziasztok! Mi lehet a gond, hogy az aranyhalak a víz felszínén lebegnek az oldalukon, a farkuk és a fejük lefelé "lóg". Messziről olyan mintha már nem élnének, de ha közel megyek "felélednek" és elúsznak. Némelyik furán, izgága módon, spirálúszásban szinte ki-kiugrik a vízből úszás közben. Ma 4 ilyet láttam, de volt is már és pusztultak is el végül belőlük. Csak tavirózsa van az alján, igaz elég sok, de még nem jönnek fel a levelek, és a víz is tiszta. A tavalyi meg az azelőtti levelek is benne maradtak, lehet sok a tápanyag már benne és kevés az oxigén? Mit tudok tenni, hogy ne pusztuljanak el mind? Köszönöm.
A hanyattúszó poloska nagyon gyakori friss tóban. Ezek tudnak repülni, ők az elsők akik megjelennek maguktól. Aztán ahogy az élővilág beáll normalizálódik a számuk. Azt viszont nem tudom, hogy egy mesterségesebb tóban mennyire tud beállni az élővilág a vegyszerek, a millió hal meg az erős szűrés mellett, ilyenben nincs tapasztalatom. Viszont nálunk a poloskák nem pusztították ki az ebihalakat, símán felnőttek a békák százával a poloskák mellett is. A halak viszont megeszik, mióta több a hal leginkább csak barna varangy nő fel tömegesen, a többiből maximum pár darab.
Valaki azt írta, sok ebihala volt, de béka nem lett belőlük.
Most kerestem meg a neten milyen vízi bogarat láttam a dézsámban. Háton úszó poloska: https://www.tiszatoelovilaga.hu/hatonuszo-poloska/ Ez megeszi az ebihalakat. Más még nincs benne, csak ez a pusztító. Örülnék ha hasznosat is látnék.
Így van,sokan sok féleképpen etetünk vagy nem etetünk...én még tegnap este is dobtam nekik jó pár marék pufit,most lehet pár napig megint nem kell enniük szegényeknek...nálunk havazik,és hideg lett sajnos.Közbe közbe 1-1 marék macska táppal is szoktatom (vissza)őket,amikor pufit kapnak.Szegény békáim is már szépen zöldültek vissza a napozástól,most ez fellejtős lesz nekik megint jó pár napig.
Embere és tava válogatja, hogy ki ad enni a halainak és ki nem. Ki gyakorolja a halainál a "rideg" tartást és ki eteti. Itt a "rideg" tartás alatt az "azt eszi amit talál" értem.
Én etetem a halaimat és 3 lépcsőt tartok az etetésben.
Tavasztól őszig kb 10 c fok felett napi rendszerességgel adok esténként haleledelt a közel 40-50 db aranyhalamnak. Macskatápot én is megpróbáltam, de nem mindegy melyiket, ezért én nem rohangálok olyan helyre, ahol kapható.
Vario haltápot, vagy a Fressnapfból vásárolok haltápot.
Ahogy késő ősszel kb 10 c fok alá csökken a víz hőmérséklet, de még nem kezd fagyni, energiaszegény haltápot adok. Ez merülő haltáp.
És tél folyamán, ha nincs befagyva a víz és jó idő van, akkor is nagyon minimálist adok az energia szegényből.
És ezt mintegy köze 20 éve teszem, a halaim köszönik, meg vannak elégedve.
Ami hátulütője az etetésnek, hogy a feles haltáp lemerül és szennyezi a vizet.
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat! Elsődlegesen felmérem a terepet a szűrő elhelyezése végett és növényeket is telepítek. Szűrő esetén milyen típusban, márkában érdemes gondolkozni? Növényajánlásokat is szívesen fogadnék. Egyébként Makón fogok lakni, itt van a kis tavacska :)
A vízcsere teljesen felesleges, főleg, hogy nem tudsz "biológiailag" ugyanolyan vizet beletölteni amihez a halak/növények hozzászoktak. A csapvíz klóros, a kútvíz nitrátos, az esővíz túl lágy. Inkább arra kell törekedni, hogy beálljon a természetes egyensúly, ami a halakból "kijön", arra legyen elég növény hogy feldolgozza. Ízlések és pofonok, de én a vegyszermentes víz híve vagyok, más meg ahogy egy kis algát lát egyből elkezdi az algaírtó vegyszerek alkalmazását. Amivel az a baj, hogy nem az okot (túl sok szerves tápanyag van a vízben) hanem az okozatot szüntetni meg - egy ideig.
Egy szűrő (vagy ha van helyed - szűrőtó) mindenképpen jó dolog, sokat segít a víz tisztán tartásában.
Az meg, hogy tavasszal bezöldül a víz természetes jelenség, a víz melegszik de még nincs elég tavirózsa hogy árnyékoljon (az alga imádja a fényt), és még nem indultak be a többi növények sem, hogy megkössék a szerves anyagokat az algák elől. Egyébként az alga is növény, épp annyira van létjogosultsága a tóban mint a tavirózsának még ha nem is hoz látványos virágokat. Kagylóval ne próbálkozz, mert azok nagyon háklisak, de néhány csiga hasznos lehet, mert leszopogatják az algákat a mederről/kövekről/növényekről. Ha elég sok kaja van viszonylag gyorsan el is szaporodnak.
Ha megírod merre laksz (elég a település, nem kell utca házszám), biztos lesz környékbeli tavas aki tanáccsal, növénnyel, hallal, csigával stb. segít a tavad beüzemelésében.
Kaját nem kell bonyolítani, akad aki nem is ad a halaknak, de bedobsz egy marokkal, ha nagyon eltűnik akkor mehet utána még egy kicsi. Amit éppen megesznek, nincs szabály. Olcsó halkaja teljesen jó és elég.
Szia! Őszintén nem igazán volt még alkalmam nagyon megfigyelni a tavacskát. Holnap jobban szemrevételezem és megírom a részleteket. Annyit viszont tudok, hogy lépcsős kialakítása van a medernek, vagy legalábbis egy ponton kezd mélyülni és olyan 1.8-2m lehet a legmélyebb pontja, illetve olyan 6-8m2 körüli. Mivel az előző tulaj évente cserélte a vizet és már most is elég zavaros, éppen csak pár centiméter mélyre látok, erős a gyanúm, hogy nincs benne szűrőrendszer. A tóban van pár tavirózsa, másról nincs tudomásom. Mivel eléggé szívemen viselem az élőlények sorsát, ha már úgy alakult, hogy boldog aranyhaltulajdonos lettem, szeretném őket jól tartani. Ahogy lesz egy kicsit jobb idő és a szabadidőm is engedi, illetve be is tudom szerezni a megfelelő eszközöket, akkor szeretném leengedni a tavacska vizét és saját szememmel látni, mi is van a víz alatt.
Szia! Üdv a tavasok világában! Egy kicsit írhatnál arról milyen a tavad. Mekkora, milyen mély, mennyi növény/hal van benne, szűrőrendszer stb. A mi tavunk pl. 24 m2-körüli, lépcsős medrű, a legmélyebb pontja 2,4-2,5 m. Tele van növényekkel és kb. 150-200 aranyhal él benne (meg persze sok csiga és néhány béka). Mindezt azért írom le, mert mi soha nem etetjük a halakat, és egyáltalán nem úgy néz ki, hogy éhen akarnának pusztulni. Vidáman szaporodnak, pár évente 100-150 halat ki szoktam fogni és eladni a közeli állatkereskedésben. Ez megy már több, mint 10 éve. Szóval nálunk ridegtartás van. Persze van aki eteti a halakat vagy "haverkodásból", hogy kézből egyenek, vagy relatív sok hal van a tóban és nem találnának elegendő természetes élelmet.
Sziasztok! Szeretnék egy kis gyorstalpalót a tapasztalt fórumtársaktól. Teljesen új és tudatlan vagyok a kerti tavak világában, egy házvásárlással sikerült belecsöppennem ebbe az izgalmas és eddig ismeretlen kis világba. A kerti tóban a régi tulaj elmondása szerint jó pár darab aranyhalacska van (soha életemben nem tartottam halakat). Az etetésük lenne most kezdetben a legfontosabb, majd később (jobb időben) pedig a tó kitisztítása számukra. Amit a fórum olvasása alapján már megtudtam: 13-15 fok alatti hőmérsékletnél nem javasolt még az etetés, illetve sok fórumtárs bevált módszere a halak etetésére a macskatáp. A régi tulaj kutyás boltban kimérős általános haleleséget vásárolt eddig nekik (erős rózsaszínű volt, de szerinte ettől el lehet térni), tavi halaknak kérve. Napi szinten egy marokkal adott a halaknak ebből. Elsődleges kérdésem, hogy mivel kezdjem el az etetésüket, ha eljön a megfelelő hőmérsékletű idő hozzá? A macskatáp nálam is számításba jöhet, van annyi tápanyag és vitamin benne, mint a drága, de kifejezetten aranyhalaknak készült eledelekben? Mennyit és milyen időközönként érdemes adni enni nekik? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Nagyon szívesen fogadok bármilyen tanácsot, javaslatot :)
Nem aggódok, inkább nem teszek ki békát veszélynek. Inkább ne legyen nálam.
Elraktam az ajtó mellől a cica vizes tálját. Most kénytelen lesz a varangyom megkeresni a dézsát pár méterrel arrébb. Ezen a nagyon kívül tavaly nyáron láttam még 2 picikét is a teraszon késő este. Nem tudom hol születhettek, a közelben biztos nem. Remélem keresik a vizet ezerrel és megtalálják a dézsámat.