"Izrael igen erős hadserege erre képes lett volna, de valamiért nem tette."
- Bármilyen furcsán is hangzik, nem azért kell most Gázát lerohannia az izraeli hadseregnek, mert egyszer kitörtek a kerítés mögül, és megöltek párszáz embert.
Azért kell Gázát lerohanni, mert évtizedek óta ebben a lázban ég a HAMASZ, és feltett szándékuk, hogy a képességeik szerint pontosan ebben a szellemben folytatni is fogják a harcot.
Nem számít, hogy az IDF megfelelően védi-e a határokat. Az a lényeg, hogy nem lehet abban a szellemben tovább élni, hogy Izrael szomszédja Izrael végromlását kívánja. Bizonyították, hogy ha kell, bárkit megölnek, és örömünnepet ülnek még a gyerekek holttestei felett is.
Rettenetes dolog, hogy Gázában szenvednek a civilek, de ahogyan a rákot sem lehet az egészséges hús megsértése nélkül kivágni, úgy a HAMASZ sem fog civil veszteségek nélkül eltűnni.
én értem, hogy az izraeliek részéről nagy igény van az arabok teljes kiírtására, de az nem fog menni. előbb utóbb, kihúzzák a gyufát, hiába áll mögöttük a nagy tesó...
Richard Kemp a brit haderők volt afganisztáni parancsnoka:
„Az arányosság…egyik oldal esetén sem jelent egyszersmind kapcsolatot is a sérültek szäámával hanem egy olyan számítást, amely felméri, hogy egy támadás során az esetleges civil halottak és civil sebesültek száma vagy a polgári objektumokban esett kár túlságosan nagy-e a várható, konkrét és közvetlen katonai előnyökhöz képest. Tudom, hogy [Izrael] vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a fegyveres konfliktusokra vonatkozó jogszabályok betartására. Ez magában foglalja az izraeli katonai törvénykönyvben lefektetett és a Vörös Kereszt Nemzetközi Közössége által is elismert arányosság elvét.”
Lefordítom magyarra: a támadó oldaláról szempont az arányosság.
Nem biztos, hogy az áldozatok számában kell mérni az ún. arányos válaszadás mértékét. Én pl akkor érezném arányosnak a válaszadást, ha lépéseim következtében vagy maga a palesztin közösség rúgja ki a hamászt (irreális), vagy én magam érzem úgy, hogy többé nem kell ilyesmitől tartanom, ami legutóbb megtörtént.
Ja, és úgy tudnak pózolni ezekkel a sz*r kályhacsövekkel, mintha ők lennének a háború istenei. Valójában pedig, ha az ellenségük nem aggódna helyettük is a civilekért, néhány nap alatt bedózerolnák őket a Földközi-tengerbe.
Talán volt benne egy olyan koncepció is, hogy a hamász csak nem fogja végletesen magára haragítani a jóval erősebb izraeli hadsereget, ha már viszonylag nyugiban lehetett létezni . Köbö annyi értelme volt, mintha mi most nem nato tagként bemennénk Ukrajnába lövöldözni és civileket gyilkolászni
Kedves ismerősöm negyedórára hagyta nyitva őrizetlenül a bejárati ajtót, ezalatt eltűntek az ékszerei és a készpénze, de neki nem sikerült ennek fejében kirabolni a fél várost.