Máshonnan nem tudott indulni. :)
Nem akkor lett liberális amikor a liberalizmus látszott nyerőnek, azért, mert a szocializmussal szemben a szabadság megjelenése volt a legfontosabb, mert ennek hiányát érezte mindenki (kivéve, akinek akkor is lehetett....)
Látod én sokkal inkább egy tanulási (tapasztalatszerzés) folyamatnak látom, mert velem ellentétben ők "első kézből tapasztalták a hatalom működését, a rendszerváltás előtt , és utána is.
A paktumokat, a gazdasági pozíciók szerepét, azt, hogy nem annyira a rendszer leváltása, hanem az "elitcsere " volt a lényeges sokaknak.
Nem is értem az MDF-el való kicseszést.
Én elég sok volt MDF-est ismerek (nem az Ibolya féle MDF-ből) . Már Antall is látta, hogy "kamikáze" szerepet vállalt kormánya, nem lehetett jelentős változásokat végrehajtani, mert az IMF visszadobta az első költségvetést (tudod be kellett mutatni, szegény Rabárnak), hogy fejlesztéssel majd akkor foglalkozzon Magyarország, ha visszafizette az adósságait. (nna ernnyire várták a szabadságunkat)
Az MDF szétesésében semmi szerepe nem volt a Fidesznek, sokkal inkább az érte el, ami a többi újonan alakult formációt is. Nagyon sokféle ember, nagyos sokféle elképzeléssel sodródott egymás mellé, nézeteik, csak bizonyos vonatkozásokban voltak kompatibilisek.
Éppen ezért ostobaság a Fideszt vádolni azzal, hogy leszalámizta a pártokat, mivel azok önmagukat szalámizták le, belső harcaik és össze nem egyeztethető elképzeléseik miatt. (hogy ne is említsem a korábbi hatalom beépített embereit, hiszen a hálózat aktívan működött.)
A Fideszt szerintem 2 dolog vezette a liberális elvek kritikája ,- látva az Szdsz hatalmi törekvéseit, akik ugya már a most nagy államférfinak tartott Antallt is meg akarták buktatni (éppen úgy mint első pillanattól kezdve az első Orbán-kormányt), és igen a jobboldalon kialakult vákuum.
Ez így együtt.
Látod, ez megint egy semitikus elképzelés a Jobbik beindítása.
A Miép helyére olyan fiatalok kerültek, akiknek a Miép is túlságosan puha volt. (Ez persze nemcsak a pártok csatározása, hanem a közben alig-alig változó gazdasági helyzet, a vidék ellehetetlenülése, a "megélhetési bűnözés" elterjedése, -sőt elfogadása....,stb váltotta ki.
Brutus persze önálló életre kelt, de nem most.
És ha a Fidesz nem oldja meg,- nem indul el a változás,- akkor bizony komoly bajba kerülhet...