Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Jelenleg kondenzációs kombi gázkazánnal van nálunk fűtés és melegvíz-előállítás, a HMV-hez indirekt tároló van, a fűtés pedig radiátoros.
Az lenne a kérdésem, hogy technikailag megvalósítható és gazdaságilag észszerű lenne-e napelemet telepíteni, hogy mondjuk úgy, "előfűtse"a kazánba menő vizet a a fűtés és a HMV rásegítésére (tehát nem kiváltására).
Ebben az esetben kellene egy puffertartály a fűtési rendszerbe is? Megoldható-e, hogy a napelem csak a HMV tartályba és a a fűtési rendszer puffertartályába legyen bekötve "szigetszerűen"?
Mivel töled még nem olvastam konkrét véleményt , hogy mi miért és hogyan , így legalább egy szóval válaszolj a feltett kérdésemre ! Létezik ,vagy nem olyan inverter , amelyiknél letilthatod , hogy visszatápláljon a hálózatra ?
Akkor csak arra válaszolj legyél szíves , hogy szerinted van-e olyan inverter , amelyik lóg a hálózaton , van termelés a mezön , de a hálózatra nem termel , csak annyit termel , amennyit a fogyasztók igényelnek , holott a mezö többre lenne képes ?
Van egy másik is aki szerint életképes lehet a kombó .
" Egy tisztességesen megtervezett PV rendszer megtalálja az elektromos hálózat frekvenciáját és rászinkronizál . A helyes eljárás a dízelgenerátor elindítása, a fogyasztók csatlakoztatása , majd a PV inverter csatlakoztatása.
Leállításnál először a dízelgenerátor leállításával kezdjük . Általánosságban elmondható, hogy a PV inverternek meg kell tudnia birkóznia az elosztóhálózat meghibásodásával is. Ez olyan helyzet , mint amikor lekapcsoljuk azt a dízelgenerátort . "
Mit figyel még ? Mert a cseh srác kipróbálta és müködött . Két állítás , ami ellentmond .:-(
Szeretném a valóságot megtudni , hogy a jövöben ha kellene , akkor tudom-e egyben járatni a két energiatermelöt ? Jelenleg még nincs módomban kipróbálni .
Miben különbözik az inverter oldaláról , hogy a hálózatra van-e kötve , vagy a generátorra ?
A hálózatra rá tud termelni, a generátorra meg nem tud.
Mindkét esetben 50Hz és például 240Volt amit mér .
Meg egy csomó egyebet is.
Ha a hálózatra akar termelni , akkor ugye kicsivel magasabb feszültséget állít elö , mint a hálózati , hogy tudjon oda termelni , meg azért is , hogy a házban található fogyasztók is az általa termelt energiát fogyasszák .
Miben különbözik az inverter oldaláról , hogy a hálózatra van-e kötve , vagy a generátorra ? Mindkét esetben 50Hz és például 240Volt amit mér .
Ha a hálózatra akar termelni , akkor ugye kicsivel magasabb feszültséget állít elö , mint a hálózati , hogy tudjon oda termelni , meg azért is , hogy a házban található fogyasztók is az általa termelt energiát fogyasszák .
Lennél szíves leírni , hogy ez a mondat akkor miért nem igaz ? : " Csak a generátorba az inverter nem tud többletet szállítani, ezért ezt le kellett tiltanom . "
Tehát , ha létezik olyan beállítási lehetöség az inverteren , ami lehetövé teszi , hogy csak annyi energiát engedjen a rendszerbe , amennyit a fogyasztók kívánnak és a hálózatra nem enged termelni , akkor a Te állításod nem állja meg a helyét .
Viszont akkor az általam leírt mondat meg igen : " Így a generátor csak üresjáratban forog , adva a feszültségszintet és a frekvenciát , amit az inverter igényel a müködéséhez ."
Annak a vezérlönek a segítségével van elérve , hogy a mezö által termelt töbletenergia ne akarjon a generátor felé folyni ,
Mit olyan nehéz azon megérteni, hogy nincsen ilyen energia?
Ha a napelemet nem terhelik a potenciájának mértékéig, akkor önmagát visszaszabályozza, több energiát nem képes megtermelni, mint amennyire terhelik a kapcsain.
Én úgy értettem a dolgot , hogy ugye léteznek ilyen vezérlök akár a Logitex rendszereiben is . Annak a vezérlönek a segítségével van elérve , hogy a mezö által termelt töbletenergia ne akarjon a generátor felé folyni , hanem a fogyasztók a házban amit nem tudnak elfogyasztani , azzal az energiával egy HMV tárolóban lévö fütöpatront lát el . Így a generátor csak üresjáratban forog , adva a feszültségszintet és a frekvenciát , amit az inverter igényel a müködéséhez .
egy másik lehetőség a fűtőelem fokozatos áramszabályozójának biztosítása a napelemekböl származó, a jelenlegi fogyasztásnál nagyobb többletteljesítmény megakadályozására.
" Ha az inverter egy Goodwe ongrid megfelelően beállított statikus (P(f) funkció), és a generátor nem omlik össze, amikor egy kicsit növeli a sebességet (frekvenciát), így működhet, akkor a generátortól és a beállítástól függ. Nemrég próbáltam ki a Solax hibridet(G4) generátorral , az akkumulátorokat töltöttem . Inverter nem tudja , hogy hozzáadják-e a hálózathoz vagy a generátorhoz . Csak a generátorba az inverter nem tud többletet szállítani, ezért ezt le kellett tiltanom .
Ha ebben az esetben ez nem lenne lehetséges, egy másik lehetőség a fűtőelem fokozatos áramszabályozójának biztosítása a napelemekböl származó, a jelenlegi fogyasztásnál nagyobb többletteljesítmény megakadályozására. "
Ha nincs hálózat, pont annyit nem tudnak felvenni a fogyasztók, felmegy a fesz, leold.
Ha elmegy a hálózati feszültség, és az inverter a hálózattal termelői kapcsolatban van, akkor a hálózat összes fogyasztója az invertert kezdi terhelni.
Éppen fordított a helyzet, az áramszünet ilyenkor túlterhelést okoz(na).
Amit elkepzeltem az még nem is egy 3F aggregátor, hanem három, egymastol 120 fokra lévő 240V AC hullámot digitalisan eloallito aramkor ami három db kelloen nagy ellenallason csatlakozik az inverter megfelelő fázisaira, hogy az aramkoron ne jelenjen meg teljesitmeny. (Ez máris nem jo mert a fogyasztók pl 10 ohmja meg mondjuk ennek az 1KOhmja eleve leosztaná a referenciafeszt amit az inverter látna) Ha az inverter többet tol rá, mondjuk 245 t akkor lesz az ellenállasokon 5V (már ha az inv. által tolt fesz fazisa azonos ) de az inverter aramat a fogyasztók veszik fel.
Azt felteteleztem, hogy az inverter kimenetei feszultséggenerátorok. De akkor ha jol ertem a napelemekrol lejovo teljesitmenyt az inverter bármi áron ( a fesz novelesevel probalkozva) kitolja a fogyasztók+ a hálózat felé, ez meg aramgenerátoros működés. Ha nincs hálózat, pont annyit nem tudnak felvenni a fogyasztók, felmegy a fesz, leold.
Na jóvan asszem megvan, hülyeséget kérdezni még mindig jobb mint kussolni és hülyének maradni. Kösz