Keresés

Részletes keresés

gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 193
Mit értesz azalatt, hogy "fölfelé"? Jutalék szinten, megszerzett szintek szerint vagy hogy afölé kerülj a rendszerben, aki beléptetett?
Előzmény: kplaszlo (192)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 192

És hoyg miért nagyon kevesekre igaz? Mert sokan nem alkalmasak arra, hoyg megértsék és/vagy csinálják is. Ennyi.

A piramis felépítéséből (szerkezetéből, arányaiból) következik, hogy csak nagyon kevesek juthatnak hozzá valódi passzív jövedelemhez. Ez a piramis modell eredendő tulajdonsága. Van persze szerepe a versengésnek is, amire közvetetten utalsz ("értse is és csinálja is"), de a piramis alapvetően statikus. Ahol beszálltál, azon a szinten maradsz, vagy pedig "kirajzol" a társaiddal, és új piramist építesz. Mint a méhek.

És pont itt jön a következő téma: Vajon lehet-e egy MLM piramisban fölfelé mozogni?

Erről mit gondoltok?

Előzmény: gma (191)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 191
"Valójában, aki a hierachia közepe táján vagy lejjebb van, az egyértelműen szimpla jutalékot kap. Aki legfölül van az talán valóban ölbeteheti a kezét, és akkor valóban dőlhet a lé, tényleg mintha jogdíj lenne (legalul leírom, hogy miért nem az), de ez nagyon kevesekre igaz az MLM-ben."
Ez így is van, de én sosem mondtam mást. Ezért kell vezetőket minél jobban kiképezni, hogy nekik is nagyon megérje és ne hagyják abba. Nyilván addig nincs passzív jövedelem / jogdíjSZERŰ kifizetés amíg aktívan dolgozol benne, addig az munkabér / sima jutalék vagy aminek akarod hívni. Az a lényeg, hogy aktív jövedelem.

És hoyg miért nagyon kevesekre igaz? Mert sokan nem alkalmasak arra, hoyg megértsék és/vagy csinálják is. Ennyi.
Előzmény: kplaszlo (190)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 190

Mint például?

Mint például a "jogdíjszerű". Te itt így fogalmazol (óvatosan), nemrég meg valakitől olyan szöveget hallottam, ami a forgalmazói "kapcsolati hálóból" (az ügynök alatt felépített piramisból) egyenesen vezette le azt, hogy ez a kapcsolati háló bizony jogdíjat termel, sőt, önmagában vagyoni érték. Keverte a szezont a fazonnal.

Az nem számít, hogy ezt nem te mondtad, mert most itt általában vitatkozunk az MLM-re jellemző "érdekes" dolgokról.

A rendszer dolgozik, miután fel van építve.

Persze, de nem nélküled. Az alattad lévő piramissal foglalkoznod kell, nem? Pont ezért mégcsak nem is jogdíj-szerű a jövedelmed, hanem egyszerű jutalék. Amit az alattad lévők forgalmaznak (pontosabban fogyasztanak) az után jutalékot kapsz. A teljes árrésből a jutalék beszedésével egy szeletet kicsípsz magadnak. Ha fölül vagy, akkor közvetlenül nem kell foglalkoznod magával az áruval (tehát értékesítési tevékenységet nem kell végezned), ez tény. De a jutalék ettől még sima jutalék marad. Ha nincs áruforgalmazás (nem jön az eredmény), elmarad a jutalék.

A "fügefalevél" arról szól, hogy olyan nevet adtok a gyereknek, ami csábítja az újonnan belépőket. A "jogdíj, jogdíjszerű" sokkal jobban hangzik, mint a jutalék. Valójában, aki a hierachia közepe táján vagy lejjebb van, az egyértelműen szimpla jutalékot kap. Aki legfölül van az talán valóban ölbeteheti a kezét, és akkor valóban dőlhet a lé, tényleg mintha jogdíj lenne (legalul leírom, hogy miért nem az), de ez nagyon kevesekre igaz az MLM-ben.

A jogdíj valamihez kötődő jogokon keresztül érvényesíthető. Ha kimegy alólad a piramisod, otthagynak az embereid és csinálnak egy saját piramist egy hasonló vagy teljesen más termékre, akkor nincs az a bíróság, amelyik meg tudná védeni a "jogdíjadhoz" illetve a jogdíjszerű jövedelmedhez kötődő érdekeidet és jogaidat. Elveszted a szerzett jogaidat, mert nem vagy perképes. Azért nem vagy perképes, mert nincs jogalapja a pernek, hiszen valójában nincsenek olyan polgári jogi alapon védhető jogaid, amelyek az alattad lévő piramis tagjaival szemben akár kollektíve akér egyénenként érvényesíthetők lennének, miut6án egyszerűen beszüntették a neked végzett munkájukat. Amíg neked dolgoznak, addig persze örülhetsz, hogy hozzád kerül a teljes árrés egy része a teljes piramis forgalma után.

Előzmény: gma (189)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 189
Na hazaértem.

"Ez a zsozsó majdnem a tiszta teljes árrés, mert a hagyományos értékesítési rendszerekkel szemben nektek (egy MLM front office-nak) alig van működési költségetek (elhanyagolható)."
Aha, szóval nem az irodáról, hanem a hálózatépítőről beszélsz. Igen, ez így teljesen igaz, alig vannak költségek (egy idő után). Persze hogy az elején rengeteg telefon és autózás van.

"A jutalék klasszikus értelmezése pedig nem jogdíj! Pl. az üzletszerzési jutalékért nagyon meg kell dolgozni. Ugyanígy a közvetítői jutalékért is."
Nem jogdíj, hanem jogdíjSZERŰ jövedelem. A rendszer dolgozik, miután fel van építve.

"Az MLM-ben elég gyakran megválltoztatjátok a fogalmak értelmét, sulykoltok egy sajátos egyedi értelmezést, hogy el lehessen leplezni a lényeget. Átlátszó ez a "fügefalevél" módszer. "
Mint például? Ez csak egy lebegtetett kifogás így, ebben a formában.
Előzmény: kplaszlo (186)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 188
A rendszerben lévő emberek - ne gépesitsük őket - akik eladnak es fogyasztanak igy jovedelem keletkezik.
Előzmény: gma (183)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 187
Na megint el kell mennem, válaszolni fogok. (kb délben)
Előzmény: kplaszlo (186)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 186

Dehogy misztifikálom túl. Pont az ellenkezőjét teszem. Arról írok, hogy a lényeg a zsozsó, ami a zsebetekben marad, tök mindegy hogyan nevezitek és hogyan, milyen algoritmussal osztjátok föl egymás között. Ez a zsozsó majdnem a tiszta teljes árrés, mert a hagyományos értékesítési rendszerekkel szemben nektek (egy MLM front office-nak) alig van működési költségetek (elhanyagolható).

Ez egyébként eminens előnye az MLM-nek.

A jutalék klasszikus értelmezése pedig nem jogdíj! Pl. az üzletszerzési jutalékért nagyon meg kell dolgozni. Ugyanígy a közvetítői jutalékért is.

Az MLM-ben elég gyakran megválltoztatjátok a fogalmak értelmét, sulykoltok egy sajátos egyedi értelmezést, hogy el lehessen leplezni a lényeget. Átlátszó ez a "fügefalevél" módszer.

Előzmény: gma (183)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 185

A ternáris fastruktúra a leghatékonyabb. A guruk azt mondják, hogy azért, mert a 3 Közelebb van az "e"-hez mint a 2. Kár, hogy a ternáris fa nehezen implementálható, mert nem kettő hatványa.

:-)

Előzmény: Törölt nick (182)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 184
Sajnos olyan rendszer nincs, de viccnek elmegy közepes szinten :)
Előzmény: Törölt nick (182)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 183
árrés: eladási ár - beszerzési ár
jutalék: passzív (jogdíjSZERŰ) jövedelem, amiért nem kell közvetlen dolgozni, mert a rendszer dolgozik helyettünk.

Ennyi, nem kell túlmisztifikálni.
Előzmény: kplaszlo (181)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 182
Akkor ezért mondtam én valakinek hogy nekem az oktális meg a hexadeciális sokkal jobban bejön. ;-))
Előzmény: gma (179)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 181

Egy alacsony (elhanyagolható) értékesítési költségekkel dolgozó értékesítő szervezetben (amilyen az MLM) nincs lényegi különbség az árrés és a jutalék között. Van egy beszerzési ár és van egy kisker ár. Ami a kettő között van, azt vagy rész árrésekkel töltöm ki, vagy a jutalékok összessége viszi el a két ár közötti különbséget. Az MLM-en belüli "önmarketing" az, ami megpróbálja jutaléknak, jogdíjnak (vicces), ésatöbbinek föltüntetni azt, ami lényegében mindig rész árrés, akárhogyan is nevezzük.

Előzmény: gma (175)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 180
Az eladott termékek után a szinteknek megfelelő szorzóval felosztjátok az arrést és kifizetitek mint forgalom utáni jutalékot.
Előzmény: gma (175)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 179
Nem, a bináris MLM rendszerben ugyanez van, így limitált a jövedelem.
Előzmény: Törölt nick (177)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 178
Abban sajnos egyet kell értsek, hogy pl. ma Magyarországon a magukat MLM-esnek vallók nagy része egy pancser. Sok van nálunk is. De ez könyörgöm, nem a rendszer, hanem az ember hibája! Aki nem adja át az információt, nem segít a saját munkatársainak és a végfelhasználónak sem, hogy hozzon egy jó döntést. Ezalatt nem azt értem, hoyg eladás legyen belőle. Aki nem vesz semmit, de elégedett velem mint emberrel, talán ad ajánlást.
Az MLM mint kereskedelmi forma nagyon hatékony, hiszen a végfelhasználó annyit kérdezhet a forgalmazótól,amennyi csak jól esik. De ha a forgalmazó nincs kiképezve (lásd az előbbi gondolatsort) akkor megette a fene az egészet. De ez - ismétlem - nem a rendszer bűne, hogy valaki egy buta kapzsi állat és mindenkit beléptet, kiképzés nélkül.
Előzmény: kplaszlo (174)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 177

Ez az info eddig is természetes volt mivel csak a kőmüveseknél van az ugy hogy egy tégla két masikra tamaszkodik.

Va valaki alul maga alá 16 téglát be tud tenni az csak neki jó DE NEKED IS AKI FELETTE VAN.

Előzmény: gma (172)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 176

gma> Milyen álításokkal, hogy sz@r az MLM?

Volt ilyen is. Erre nyiván nem kell reagálni. Volt egy sor konkrétan kifejtett mondóka. Biztosan észrevetted ezeket, nem? Azt nem mondom, hogy olvass vissza a topikban, de azért egy-két alapdologra reagálhatnál, amiket konkrétan leírtunk az MLM "érdekes" és tipikus tulajdonságairól.

Előzmény: gma (171)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 175
Azt tudod hogy mi a különbség az árrés és a jutalék között?
Előzmény: kplaszlo (173)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 174

gma> Tévedsz. Nekem nem célom itt reklámozni. Enélkül is elég jól megy az üzlet, nem vagyok rád szorulva :)

Totálisan félreértettél. Nem azt tanácsoltam neked, hogy a saját MLM-edet reklámozd, hanem azt, hogy általában mondj jó érveket az MLM mellett. Picit tedd zárójelbe a saját bulidat, a napi rutint, és próbáld megfogalmazni a dolgot úgy általában: MLM kontra más típusú értékesítési módszerek. Mi itt többen is erősen szkeptikusak vagyunk. Próbálj bennünket érvekkel meggyőzni.

A meggyőzés itt nyilván nem arra megy ki, hogy a te üzleted utána jobban menjen, nincs ilyen összefüggés, hanem arra, hogy találjunk már végre néhány jó dolgot is az MLM-ben. Én ha nagyon megerőltetem magam, akkor négy-öt jó dolgot tudok fölsorolni, a többi mind negatív. Van ami nagyon az, ha a klasszikus MLM-et nézzük.

Előzmény: gma (171)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 173

gma> Minden terméken egy rész árrés van csak, nincs piramis teteje/talpa.

Teteje biztosan van. Aki elindította, vagy akik elindították és sikerült nagy piramist maguk alá szervezniük ("gyémántok"). A talpa az valóban érdekes formájú, és nem is túl stabil, de azért van, hiszen valahol valódi értékesítésnek és persze komoly saját fogyasztásnak is lennie kell, hogy a följebb lévő kevesek számára meglegyen a bevétel.

A közbenső szinteken elegendő jutaléknak kell lennie, különben összecsuklik a piramis, illetve átalakul egy elfajult szervezetté, ami már nem piramis. A MLM nevében a multilevel szól a lényegről. Ha nem multilevel, akkor nyilván nem MLM az amit csináltok.

Az pdig már csupán részletkérdés, hogyan alakítjátok ki a jutalékstruktúrát, és minek nevezitek a jutalékot. Ha árrésnek nevezitek, az sem baj. Attól még a természete ugyanaz marad. Jutalék, ami a forgalom után jár. Be kell épülnie a végfelhasználói árba. Ha sok szint van, akkor pedig sok rész árrésnek kell lennie, mert különben mi a fenéből élnének meg a közbenső szintek?

Előzmény: gma (169)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 172
Ez bizonyos rendszerekben igaz. De a miénkben pl. korlátlan vonalat építhetsz oldalra, kül és belföldön. Tehát aki 3-4-5 év múlva kezdi, annak is óriási lehetőségei vannak (mivel nemzetközi a cég). Nyilván annak nem, aki csak a saját 4km-es környezetében gondolkodik. "Előzni" meg van lehetőség, ha egy emberem jobban dolgozik, mint én, akkor többet fog keresni.
Előzmény: kplaszlo (170)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 171
"Neked kell elkezdened fölsorolni az MLM pozitív tulajdonságait."
Tévedsz. Nekem nem célom itt reklámozni. Enélkül is elég jól megy az üzlet, nem vagyok rád szorulva :)

"De akár azt is megteheted, hogy te kezdesz a mi állításainkkal vitatkozni."
Milyen álításokkal, hogy sz@r az MLM? Ezzel már bocs, de nem fogok. Nem az én szintem. A gyerekem ovijában látni ilyet: De nem! De igen! stb...
Előzmény: kplaszlo (168)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 170

gma!

Amit osbourne leírt, abban van egy nagyon lényeges momentum, amit én speciel az MLM egyik legrondább tulajdonságának tartok: a hierarchiában nem tudsz fölfelé mozogni, mert a piramis konzekvensen fölülről lefelé épül. Ha kimerítette a piramis azt az értékesítési potenciált, amire az adott termékkel az adott kapcsolati körben képes, akkor az alul lévőknek valóban új buli után kell nézniük. Aki fölül van, az viszont be van betonozva.

Előzmény: gma (166)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 169
"hanem éppen fordítva eleve magas végfelhasználói árat írnak elő egy-egy termékre, hogy minél nagyobb lehessen a távolság a piramis csúcsa és talpa között és eközben azért elég legyen a közbenső szinteknek a rájuk jutó árrés*forgalom."
Na ugye hoyg nem vagy tisztában a dolgokkal. Tessék a tények:
Minden terméken egy rész árrés van csak, nincs piramis teteje/talpa. Tehát aki nagy hálózatot épít magának(!), úgy értem széleset, ott automatikusan nála futnak össze a pontok, a nagy jutalék.

"Nem kritizálnám viszont azt, hogy az MLM nem költ sokat valódi marketingre. Ha egy marketing módszer olcsó, és önmagában képes kiváltani a klasszikus értékesítési marketinget (ami költségben általában elég húzós tud lenni), akkor az éppenséggel egy kedvező tulajdonság, nem? Miért lenne baj az, ha egy értékesítési módszerben sikerül kiiktatni egy jelentős költségelemet? Befektetői szemmel nézve ez éppenséggel előny."
És már el is értünk a félreértések alapjához. Pont ez a lényeg, sajnos nagyon kevés, magát képezni hajlandó, a munkatársaknak oktatást szervező hálózatépítő van ma Magyarországon. A belépettek több, mint 96%-a csak forgalmaz, vagy 1-2 embere van. (saját statisztika) És ha ez így másolódik, akkor lesz az, ami van. Félreinformáltság. Viszont az is tény, hogy én nem tudok az összes emberemmel foglalkozni az összes mélységben. Ezért keresek vezetőket, akikkel tartom a kapcsolatot és ők a tudásuk legjavát továbbadva csinálják, félrevezetés nélkül.

"és nulla back office támogatás"
Azért ez nem teljesen így van, ezt gondold végig mégegyszer. Egy nagy nemzetközi cég hogy számolja el a disztribútorok pénzét, amikor bárki bármely országban forgalmazhat?
Előzmény: kplaszlo (164)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 168

gma!

Nagyon rossz megközelítés ez a "kérdezz és én felelek" stílus. Ez itt nem az a hely, ahol az "MLM GyIK" készül. Neked kell elkezdened fölsorolni az MLM pozitív tulajdonságait. Ezekről lehet vitatkozni. De akár azt is megteheted, hogy te kezdesz a mi állításainkkal vitatkozni.

Előzmény: gma (163)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 167

gma> a "kedves" fórumtársak kimoderáltatnak, mert reklámozom magam. Na most mi legyen szerinted?

Ha érvelsz, attól még nem reklámozod magad. Arra nyilván vigyáznod kell, hogy ne a saját hálózatodat fényezd, hanem az MLM szisztéma mellett érvelj. Ha ezt teszed, aligha fognak kimoderáltatni. Hozhatsz akár még konkrét példákat is a saját hálózatodból. Ennyi szerintem belefér. Ha mégsem, akkor tévedtem. Majd kiderül.

Előzmény: gma (162)
gma Creative Commons License 2006.12.21 0 0 166
Grat, tényleg mindent tudsz, ezt nem is hittem volna.

:D
Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.21 0 0 165

Én teljesen ugyérzem hogy ismerem ezt a rendszert. Ha nem nagyképűség kijelenteni de sokkal bonyolultadd dolgokkal is megküzdöttem mar.

Miből gondolod hogy nem ertjük ?

Joskapista kitalalja hogy indit egy MLM vonalat.

Kitalalnak egy terméket ill egy markát. (Ki se kell találni ellopjak masok illatait.)

Kreálnak hozza valamiféle ideologiát.

Ez a faszi lesz a csucson majd szervez maga alá embereket majd azok is valakiket.

Elkezdik forgalmazni a terméket es nő a piramis folyamatosan.

Ugye csak a vegtelenben metszik egymast a parhuzamosok egy idő után megáll a dolog vagy csak lassabban nő.

A piramis fogyaszt jovedelem keletkezik felül a legtöbb es lefelé egyre kevesebb pedig ők fogyasztják a legtöbbet.

Ha kezd kifulladni a dolog akkor egyszerüen az első 5-10 szint atlép személyes ismeretség miatt egy masik jovedelmező uzletbe es kezdik előről a dolgot.

Előzmény: gma (163)
kplaszlo Creative Commons License 2006.12.21 0 0 164

Jó kérdések! Az MLM hierarchia elég jól hasonlítható egy árfelverő értékesítési lánchoz, ahol a láncon végigmenve azt látod, hogy fölöslegesen sok szereplő teszi rá a maga hasznát az árura. Valakitől fölvásárolnak valamilyen terméket "n" forintért, ami a végén az összes közvetítő kereskedőn átmenve mondjuk 5*n forintért kerül az üzlet polcaira. Az MLM-ben nem alulról fölfelé működik az árfelverő mechanizmus, hanem éppen fordítva eleve magas végfelhasználói árat írnak elő egy-egy termékre, hogy minél nagyobb lehessen a távolság a piramis csúcsa és talpa között és eközben azért elég legyen a közbenső szinteknek a rájuk jutó árrés*forgalom.

Az árfelverő hatás ugyanaz a végeredmény tekintetében, a módszer teljesen más. Az MLM kénytelen egy fix nagyker árra ráépíteni annyi árrést, amennyi a piramis fenntartásához szükséges. Az árfelverő értékesítési láncoknál viszont a lánc elején elég nagy az alku terepe, ezért megy az, hogy nyomott áron veszek valamit, aztán x kézen megy keresztül és mire a boltba kerül ugyan ötszörösébe fog kerülni, de még mindig versenyképes lesz az ára.

Nem kritizálnám viszont azt, hogy az MLM nem költ sokat valódi marketingre. Ha egy marketing módszer olcsó, és önmagában képes kiváltani a klasszikus értékesítési marketinget (ami költségben általában elég húzós tud lenni), akkor az éppenséggel egy kedvező tulajdonság, nem? Miért lenne baj az, ha egy értékesítési módszerben sikerül kiiktatni egy jelentős költségelemet? Befektetői szemmel nézve ez éppenséggel előny.

Persze az MLM-nek az a része, amiről vitatkozunk nem szól befektetésről. Ami a háttérben van, az MLM motyókat gyártó cég viszont igen. Onnan nézve kifejezetten előnyös lehet egy MLM típusú értékesítő "front office", amihez nulla marketing költség és nulla back office támogatás tartozik.

Előzmény: Törölt nick (161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!