Ime az utóbbi hetek műve. Be vallom a Déli Vasút valahogy a szívem csücske. Talán a szín világa miatt. Igaz ez a vagonokon nem látszik igazán. DSA csuka kocsi a mi méretünkben. A vonat többi vagonja is készen van igaz azt pár évvel ezelőtt készítettem és nem egész olyanok mint kellene. De idővel meg újulnak azok is.
MIvel a cég 3 e-mailre a konkrét megrendelésekkel, és 2 fax üzenetre sem reagált, így (azonosított vevőkód, miegymás megadása után sem), így ezt a kört lefújtam. Januárban visszatérek BeTTina-val a dologra.
Nem értem a dolgot, mindig időben fizettünk, és nem kevés pénzt hagytunk már ott..:-(((
Javasolom, hogy csinálj neki keretet, még ha látszólag merev is. Ahogy lassan haladsz előre, nő a súly és csavarodásra hajlamos, ha nincs körben alámerevítve. A kerethez is bútorlapot, vagy vastag rétegelt lemezt ajánlok, a fenyőléc évek múlva deformálódhat. A 160x100-as fűtöházas diorámám alá is csináltam keretet, és még a költözést is túlélte, akár a többi asztalom.
Az alaplap 10 mm-es rétegelt lemez és van alatta hosszirányban két 40×20-as (ha jól emléxek) fenyőléc és egy rövidebb átlós rész is középen. Maga a tábla 140×67 cm, elég könnyű, de így megfelelően merev is.
Szóróanyagból a hegynél a Noch 08360-as sziklás hegyi földjét használtam. Az alsó részen a világosabb rész Heki nyári fűszőnyeg, a sötétebb pedig a több, mint 20 évvel ezelötti terepasztalomról lementett, talán VERO gyártmányú szőnyeg. A kis megálló környékén igen finom valódi agyagos föld, valamint kalitka aljába való madárhomok van. A sziklákon lévő lehulló növényzet a HeKi hálós lombozata, a nagyobb, sötétebb csomó auz Auhagen szivacsszőnyegéből való. Néhány foltot a Noch fűrészporos szóróanyagával készítettem, de nem tetszik különösebben (bár egy csomó fajtából bevásároltam), ezért inkább a statikus fűből szerzek még be egy sötétebb árnyalatot. Ja egy kisebb foltnál Jordan fű is felkerült, de az nagyon világos, több helyre valszeg nem tesezk. A heggyel szemközti sarokban van két világossárga terület, ami szintén régi NDK-s szőnyegből van. Erre még tervezek némi virág imitációt a Heki hálós anyagából.
Ha a sín mellett a füvet kivágod, akkor vékonyan leszórhatod kiszárított virágfölddel - én abból csinálom az alapot -, így majdnem árkot kaphatsz. Ha ezután megszórod közvetlenül a sín mellett és a sín között, akkor majdnem kész a töltésed.
Miért ne tudnál? A sínek között és mellettük egy sávban még meg lehet csinálni a töltést, legfeljebb nem emelkedik ki a síkból. Bár egy csöppet így is magasabb lesz a környező terepszintnél. Az állomáson meg egyébként is kb síkban szokott lenni. Szerintem. Persze én könnyen beszélek, mégcsak tervezési stádiumban vagyok. Meg időhiányban:-)))
Hát igen, a töltés egy fájó pont. Ezen már sajnos nem tudok változtatni, marad a sima vágányszőnyeg. (A hegytetőn lévő fantom vágány alatt viszont van.) Az épület viszont még nincs rögzítve, oda fogok rá figyelni.
egy két észrevételem lenne, melyhez mellékelek egy képet a sajátomról. Én a fű leszórása előtt talajt készítek, majd utána szórom rá a füvet. Így kellően egyenetlen, ahol ritkábbra hagyom, ott kilátszik a föld. A képen éppen egy földút részlet van a fűtőház mögött. A fák gyomok, melyekre került a fűrészpor. Viszonylag gyorsan lehet sokat csinálni belőle. A kiszáradt fák nálam gyökérből készültek. További jó munkát.
Két lehetséges variáció szőlőtőkére: A bal oldali rézdrótra faragasztó, abba festett fűrészpor majd matt lakk módszerrel készűlt. A jobb oldalin egy kis polírpárna darab is van, arra ment a fűrészpor. A fűrészpor nem a finomabbik, hanem ami szitálás után a szűrőben maradt.
BaTTka_1: Jogos a 2 pont, a fű eltávolításra kerül :-) Annyira nyílvánvaló, hogy nem is gondoltam rá.
A rövid építési leírásból még annyi hiányzik, hogy a gipszháló megkötése után az egész kapott egy réteg nagyszilárdságú glettelőgipsz réteget. Ennek a felületébe ügyetlenkedtem a "mintát".
Fényképek még lesznek, ahogy haladok. Középen még lesz egy kisebb domb, amin a vendégház kap helyet és gyakorlatilag átlósan két részre bontja a felületet. Így az állomás elötti szakasz, valamint a hátsó megálló térben is jól elkülönül, annak ellenére, hogy csak pár centi választja el őket a kis asztalon.
A fák ilyetén kialakítását építészek makettjein láttam. A hálós megoldással - amiről valamelyik könyben olvastam - sikertelenül próbálkoztam. Pedig nagyon unalmas többszáz szivacsdarabot kivagdosni és festegetni.
A szőlőtökékkel nincs bajom, csak közelről nézve ott is látszanak a sorozatgyártásból eredő hátrányok. Feleségemnek a kordonos változat tetszik jobban. A még szabadon levő részen olyan lesz.
Ahogy a művelt ángol mondja: ickúl! S mivel kérted hogy kötözködjünk is egy kicsit, hát megtesszük. Hosszas nézegetés után ennyit találtam: szerintem alagútban nem nő fű:-))) Ettől függetlenül csak hajrá!