Keresés

Részletes keresés

Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2946
Csak kiváncsiság.....de van jelentősége is a kút fúrás miatt.
De az csak neked lényeges,a gépészet terén kevésbé.
Előzmény: Az Agg (2945)
Az Agg Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2945

Az épületet kérdezed, hogy hol van?

M7 mellett, bp.-től 30 kmre.

Ez most és itt érdekes valamiért? geológiai-geodéziai szempontok vagy más?

Előzmény: Scroll-comp (2921)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2944
Küldtem Emailt.
Előzmény: plastro (2942)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2943
Nem tudom hogy a Spirec KN-3 hány m2 felületű, de 10%-kal kell nagyobnak lennie mint a kondenzátor
Elpárnak a 5db CB14-30 kellene ha a kondenzátorod 4 db.

szerintem..........
Előzmény: plastro (2942)
plastro Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2942
Sziasztok, egy kérdés.

A folyadéktartálynak mi a pontos szerepe? Csak az, hogy ellátja az adagolót, vagy mást is csinál. Megnéztem több gyártó gépeit is, és van ahol alkalmazzák(beépítik) van ahol viszont nem. 10kw-os kompresszorom van, és 4 db 14-30 alfalavalt akarok kondenzátornak. Elpárnak elég lenne egy Spirec KN-3 ?

Előre is köszi.
kip-cop Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2941
www flatplate.com
Előzmény: Scroll-comp (2940)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2940
Letudnádírni apontos címet.....vagy bemásolni.
keresem...de még nem találom..
angolul sajnanem tudok...:-(
Előzmény: kip-cop (2939)
kip-cop Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2939
Scrool comp. nak

A hőcserlőklől meg lehet találni mindent sőtt mi több számolni is lehet online a FlatPlate Heat Exchangers cim alatt. Egy kis ango tudásal.
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.13 0 0 2938
Valami optocsatoló nemlennejó?
Előzmény: payagyerek (2937)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2937
Ja. Csak annyira nem van időm.
Azt a nagy 5x10-est nem nagyon volt hely forgatni.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2936)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2936
Próbáld meg ugyanazon a helyen különböző irányokba elforgatni. Nem mindegy neki hogy merrefelé mennek át rajta az erővonalak.

"Csak elő kéne keríteni."

Tönkrement számítógép ventillátorokból (pl processzor, tápegység hűtő) bányászhatsz ilyeneket.
Előzmény: payagyerek (2935)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2935
Próbáltam Hall-elemmel a sárgaréz órát. Nem viszi a mágnes. Majd megpróbálom még egy mini Hall-lal is. Van valahol itt a lomosban kismotor, amiben gyufafej méretű Hall-ok vannak. Csak elő kéne keríteni.
Amivel próbáltam az 5x10mm nagyságú volt. Gyárilag egy 4x4mm-es neodímium mágnes "ráncigálta". Jó lenne, ha a méret alapján az érzékenység is változna.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2934)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2934
"Szerintem nem biztos, hogy célravezető a reed-relé alkalmazása. Én a lomhasága mellett abban is látok problémát, hogy a megfelelő erősségű mágnes alkalmazása mechanikailag megnehezítené a vízóra forgását."

Egy Hall-elemes mágnesesség érzékelő hosszú távon biztosan megbízhatóbb megoldás de a kísérletezés, kutatás és próbaüzem idejére a reed cső tökéletesen megfelelő szerintem.
Persze ha a vízórakerék eredeti mágnese nem képes egy reed csövet indítani akkor mágnesbarkácsnál sokkal kisebb munka reed helyett Hall elem alkalmazása.

Érdeklődőknek kis olvasnivaló a Hall elemes érzékelők gyakorlati alkalmazásához (angolul):
http://www.honeywell.hu/sensing/catalogues/Hall%20Effect%20Sensing%20And%20Application%20Handbook.pdf
Előzmény: payagyerek (2933)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2933
Na jónapot! El köllött mennem antennázni, de azért töprengtem egy picit a reed-relés megoldáson. Szerintem nem biztos, hogy célravezető a reed-relé alkalmazása. Én a lomhasága mellett abban is látok problémát, hogy a megfelelő erősségű mágnes alkalmazása mechanikailag megnehezítené a vízóra forgását.
Előzmény: Scroll-comp (2932)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2932
Félperc alatt megtud fagyi egy lemezes hőcserélő.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2930)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2931
Szerintem nem jelent problémát. Talán csak a beállításra kell figyelni.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2930)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2930
Valami miatt nem jó ha az elpár két végén mérhető hőmérsékletkülönbség (hiánya) indítja a kútvíz szivattyút? (én így szeretném megoldani)
Valami baj történik a rendszerben ha az elpárologtatónak nincs fűtése pl fél percig?
Előzmény: Scroll-comp (2929)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2929
Igen. Tömegáram mérő,illetve átfolyás érzékelő is lesz egyben.
termosztát kapcsol, indítja kútvíz szivattyút....átfolyás érzékelő indítja a hőszivattyút.
Ha megszünik az átfolyás az elpárban, kikapcsol a hőszivatyú.
Előzmény: payagyerek (2924)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2928
Ja. Összeragad a rohadék.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2927)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2927
Jól írja payagyerek: a reed cső egyik végére kapcsolj valamilyen feszültséget
a másik végéről (egy ellenálláson keresztül) töltögess egy kondenzátort. A kondenzátorról leveheted a (többé-kevésbé) fordulatszám arányos feszültséget.

Persze működne ez ellenállás nélkül is de a kondi túl nagy árama szép lassan tönkreteheti a reed cső érintkező felületeit
ezért szerintem úgy válaszd meg a feszültséget, az elenállás és a kondenzátor értékét hogy a reed cső ne kaphasson 0,01 ampernál nagyobb terhelést (pl 12 V esetén legalább 1200 ohm).
Előzmény: Scroll-comp (2923)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2926
Igazad van, de itt az elpár oldali védelemként szerintem nem muszály. Gondolok itt arra, hogy ha nincs hőfokkülönbség, akkor probléma van. Tiltva marad. A relé nem zár vissza, Csak ujraindítás lehetséges.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2925)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2925
"Persze a rajzod 3 tranyóval Schmitt-triggerként célszerűbb nekünk."

Valószínűleg egyetlen darab darlington tranzisztor is elegendő lenne (0,3A kb 30 Ft)
az szerintem ide kielégítő érzékenységgel bír és képes kapcsolni egy relét is.

Az ilyen vezérlő áramkör kialakításánál ügyelni kell arra hogy legyen az áramkörnek hiszterézise, tehát ne ugyanazon a hőmérsékleten kapcsoljon ki amelyiken bekapcsol. Pl a biztonsági relé 3 fok hőmérsékletkülönbségnél tiltson le, de csak 6 foknál engedélyezzen újra. Ha túl kicsi (esetleg nulla) az áramkör hiszterézise akkor előfordulhat hogy a vezérlő és a vezérelt berendezés "folyamatosan ki-be kapcsoló" üzemódba bonyolódik. A szobatermosztátoknál sem véletlen az hogy a bekapcsolási és a kikapcsolási hőmérséklet között legalább 2 fok különbség van, különben nem óránként indulna be a fűtés húsz percre hanem öt percenkéne egy percre :)
Előzmény: payagyerek (2922)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2924
Töltögess vele egy kondit. Az értékét nem tudom, mert erősen terhelésfüggő.
Az átfolyásmérőhöz kéne?
Előzmény: Scroll-comp (2923)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2923
Olyan rajzot tudsz nekem adni,ami a readcsőimpulzusait alakítja át egyenletes feszültségnek. ha megszünik az impulzus, megszünik a feszültség is.
Előzmény: payagyerek (2922)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2922
Ja. A hídkapcs a lényege, csak én azért rajzoltam stabIC-vel, mert azt így műveleti erősítőként használva 1,5A limitig bárki, bármit ráakaszthat. Ezt talán még egy hentes is meg tudja fabrikálni. Persze PIC alapú vezérlést is fabrikálhatunk, azonban én úgy gondolom, (főképp védelem esetében) hogy az egyszerűség megbízhatóságot is jelent.
Manapság akkora elektromágneses térben élünk, ami bár ránk nézve sem túl egészséges, egy szoftver alapú vezérlő sem díjazza. (villám, elektromos tüsik a vill.hálózatba)

Persze a rajzod 3 tranyóval Schmitt-triggerként célszerűbb nekünk.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2919)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2921
Ekkora víz igényhez már kb 150mm átmérőlyű kutat szoktak fúrniés búvárszivattyúval üzemelnek. (de ebben nemigazán vagyok jártas)

A hőszivattyúnak akkor a legjobb a hatásfoka,minél alacsonyab hőfokúvízzel fűtünk.
Ennek a legjobban a padlófűtés felelmeg. (négyzetméterenként kb.9-10 méter cső)

A másik a fancoil ezt viszont úgy kell méretezni hogy minél alacsonyab fűtővíznél is letudja adni a helyiségnek az elegendő hőenergiát. Ha akarsz akkor ezzel nyáron hűteni is tudsz!

Elég nagy a belmagasság.....ha az irodákban nem szükséges ez a belmagasság akkor érdemeslenne álmennyezettel csökkenteni és szigetelni.Kissebb a hő igény és hőveszteség. Ha viszontmarad a belmagasság akkor a fancoilt javaslom, mivel az ventillátoros így folyamatos légkeverést biztosít. Erre viszont van aki érzékeny.

"klotyeszt" is fűteni kellene....persze az öltözőt és a zuhanyzót is.
A műhelyt semárt valamennyire, meg a raktárat. Ha viszont az irodáktól jól elszigetelik akkor nemfontos.
Milyen tevékenység fog zajlani a műhelyben? Milyen gépek lesznek bent? Van köztük olyan ami hőt termel......ezek is fontosak.

A hőszivattyó is olyan mint egy gáz kazán.....ha kell megy...ha kell sokat megy és ha nem kell akkor csak keveset.
Akárminden helyiségben lehet külön termosztát.....ez már csak gépészeti megoldás.
A fancoilokban beépített termosztát van.

Az ország melyik részéről vagy?
Előzmény: Az Agg (2915)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2920
Az ehhez szükséges vízmennyiséget kiszivattyúzni sem lesz egyszerű dolog
de attól tartok hogy (a hőcsere után) ugyanabba a vízrétegbe visszapumpálni ezerszer nehezebb feladat lesz.
Előzmény: Az Agg (2916)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2919
A műszerrel sorba is köthetünk ellenállást amivel csökenthető az érzékenység.
A műszer helyére erősítőt (IC vagy tranzisztor) is tehetünk amely akár relét is kapcsolhat.
Előzmény: payagyerek (2914)
halaloszto Creative Commons License 2008.01.12 0 0 2918
Az lesz a bemenet a gepesznek. Abbol megmondja, hogy helysegenkent hany kw holeadot kell beepiteni, es hogy osszesen hany kw hoforras kell.

vajk
Előzmény: Az Agg (2917)
Az Agg Creative Commons License 2008.01.11 0 0 2917
valahol a tervdokumentációkban vannak hőtechnikai (asszem k) értékek feltüntetve. hétvégén fellapozom, mit is írnak, hátha az használható valamire.
Előzmény: halaloszto (2871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!