Keresés

Részletes keresés

Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44438

Jajj tee!

Már kezdtem azt hinni, hogy komolyan gondoltad.

Előzmény: mmormota (44435)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44437

Sokkal jobban jártál a" drága életem"-mel, mint ha leírtam volna azt ami akkor jutott eszembe, amikor szemtelenkedtél velem egy "tudományos vitában"..

Azokra a válaszaidra utaltam, amikor az latolgatod a tudomány nevében, hogy én mihez nem értek..

Visszatérve a fotonsorozatra..  fogsz egy detektort, rákötöd egy szkópra és

ráküldesz egy állandó frekijű fotonsorozatot a detektorra..

A szpópon  szép színuszt fogsz  látni.. 

Így pl. megszámolod, azokat a fotonok amik a felső holtponthoz ezzel a 90 fokos fázis helyzethez tartoznak, megkapod a jelgenerátorodra írt frekvencia értékét.

De számlálhattad volna azokat a fotonokat is, amik egy másik fázishelyzethez tartoztak.. de mindig az adott fázishelyzetet hordozó fotonok ismétlődési számát, ütemét számláljuk..

Előzmény: ivivan (44424)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44436
Gézoo, felfogtad, hogy minden egyes foton egy teljes hullám annak összes fázishelyzetével együtt? Mert a fizikakönyvekben (kb. Planck óta) erről olvashatsz, nem pedig fotonok fázishelyzetéről.
Előzmény: Gézoo4 (44432)
mmormota Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44435
Mester, ellenpéldának hoztam fel a hülyeségedre.
Előzmény: Gézoo4 (44430)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44434
Ivánnak írtam egy pici összefoglalót

Összefoglaltad, hogy te miként képzeled a dolgokat, ami persze tanulságos számunkra.
Előzmény: Gézoo4 (44429)
mmormota Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44433
Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, mit írtál... :-)
Mármint hogy egy hullámhegy egy foton, a következő hullámhegy a második foton és így tovább, mintha beszámoznánk a fűrész fogait. Ez már tényleg akkora idétlenség, hogy a tudat alatt próbáltam védekezni, és valami más módon értelmezni.
Előzmény: Gergo73 (44426)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44432

Olvass, érts, kérdezz..

Előzmény: Gergo73 (44426)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44431
Ezen szinuszfüggvény szerint feszültségváltozás fázishelyzeteit értjük az "indukált áram fázishelyzetén" -- röviden a foton fázishelyzetének is nevezzük..

Na itt kezdődik a kavarodás. Amikor valaki az áramot keveri az elektromágneses sugárzással (röviden fénnyel).
Előzmény: Gézoo4 (44428)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44430

Tessééék??

Tudsz még ekkora butaságot, vagy ezt is valakiről másoltad??

Mmormota! Ennél többet várok tőled!

Még hogy megváltozik a lézer színe a napszemüvegben?? 

ajj Istenem! Nehogy valaki bevegye..

Előzmény: mmormota (44423)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44429

Ivánnak írtam egy pici összefoglalót..  De bármelyik középiskolás fizikakönyv megteszi.. csak vegyél már egyet legalább a kezedbe.. Lehet, hogy már a borítóját elegendő megnézned, mert díazítésként rajta van az ábrázolás.

Előzmény: Gergo73 (44422)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44428

Nos, rendben..  Bár ez nem az optika alapjai tantárgy .. de legyen.

Egyetlen IR,ben tárgyaljuk végig, hogy el ne kezdj kombinálni!

Minden elektromágneses sugárzásra  jellemzői,

a polaritás, polarizáció

az indukált áram fázishelyzete,

az egy fotonjának energiája és ebből következő sajátfrekvenciája

és a fotonsorozatban egymást követő fotonok azonos fázisú jelet indukáló

tagjainak időegység alatti száma,  és térbeli helyzete adott időpontban.

Mit jelentenek ezek a fogalmak?

Polaritás..polarizáció.  - szemléletesen a rezgés síkjának is szokás nevezni..

De a valóságban annak a síknak az iránya amelynem az indukált feszültség értéke

a legnagyobb.

Normál fénynél ill speciális antennáknál (helix-stb) körpolarizációról beszélünk

forgásirány megjellölésével.  (Jobbra forgó v. balra forgó.. ill. vegyes csomag)

Az indukált áram fázishelyzete..  Ha a detektor a polarizációs síkban van,

akkor a detektoron színuszos feszültség/áram mérhető. 

Ezen szinuszfüggvény szerint feszültségváltozás fázishelyzeteit értjük

az "indukált áram fázishelyzetén" -- röviden a foton fázishelyzetének is nevezzük..

Előzmény: ivivan (44421)
pint Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44427
ne viccelj már, persze, hogy nem tanít semmit. esetleg azt el tudom képzelni, hogy egy vidéki általános iskolában techikatanár lehet. de az se valószínű.
Előzmény: mmormota (44425)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44426
Van egy olyan érzésem, hogy Gézoo az elektromágneses hullám "hullámhegyeire" gondol úgy, mint "azonos fázishelyzetekre", "hullámcsomagokra", azaz fotonokra. Nagy blődség, de megmagyarázná az ámokfutását.
Előzmény: mmormota (44423)
mmormota Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44425
"legfeljebb valamelyik hallgatóm gyereke vagy unokajáa lehetsz"

Csak remélni merem, hogy nem természettudományt okítasz... :-(
Előzmény: Gézoo4 (44420)
ivivan Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44424
Senkit nem érdekel, hogy ki vagy és hogy én ki vagyok: a neten mindenkinek be kell tartania bizonyos alapszabályokat. Ebben benne van, hogy senkit nem nevezünk egy tudományos vitában "Drága életem!"-nek... Ezen kívül kérek egy hozzászólást, amiben sértegetlek téged (téged és nem a véleményedet). Ha igazad van, és tényleg sértegettelek, bocsánatot fogok kérni (elég heves természetem van, ezért előfordul, hogy hamarabb küldök el egy hozzászólást, mint hogy végiggondoltam volna)
A tudományos vita nem személyeskedésről, hanem konkrét érvekről kell szóljon.

"Azt jelenti, hogy a foton energiája és frekvenciája egymással egyenesen arányos."

Ezt ugyan itt senki soha nem vitatta, de ebben akkor végre egyetértünk. Először azt állítottad, hogy a frekvencia az "azonos fázisban" lévő fotonokkal van összefüggésben, ami nyilvánvalóan nem igaz.
Előzmény: Gézoo4 (44420)
mmormota Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44423
"Az időegység alatt detektált azonos fázisú fotonok száma a frekvencia.. "

Ez hülyeség.
Ha napszemüvegben nézed a lézert, megváltozik a színe?
Előzmény: Gézoo4 (44406)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44422
Amiről itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma. Tudod mit jelent ez? Frekvenciát édes bogaram..

Nagyon el vagy tévedve, és ezen nem segítenek a változatos megszólításaid sem. Ott kezdődik, hogy "a fotonok fázishelyzete" csak a te szótáradban létezik. Mondj egyetlen forrást, ahol ez a fogalom szerepel. Lehetőleg idézetet kérek.
Előzmény: Gézoo4 (44418)
ivivan Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44421
"Amiről itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma."

Világosíts már fel minket, hogy egy fotonnak hogy a jó életben lehet "fázishelyzete"? És arról is világosíts már fel minket, hogy ki beszélt itt (rajtad kívül) az egymás utáni fotonok akármilyen tulajdonságáról? Eddig a frekvenciáról volt szó, ami a kb 1000000x beírt képlet a foton energiájától függ és nem attól, hogy tömegben van, vagy magányoskodik...
Előzmény: Gézoo4 (44418)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44420

Iván...!  olvasni, olvasni..  de odafigyelve.. az egész válaszod másról szól!

Nekem már nagyon régen elegem van a sértegetéseidből, főleg annak tudatában,

hogy legfeljebb  valamelyik hallgatóm gyereke vagy unokajáa lehetsz, de megengeded magadnak azt a pimaszságot, hogy ilyen hangot használj velem szembe.

"Én értem. Te érted? Azt jelenti, hogy egy foton energiája "

Egy túrót! E=hf

Azt jelenti, hogy a foton energiája és frekvenciája egymással egyenesen arányos.

"Én felírom, hogy a foton energiája arányos a frekvenciájával"

Időrend drága, az időrend.. én írtam, te megismételted.. 1x

2x.  Ezt a részt sem értetted meg, de nem baj, nem neked szólt.

Előzmény: ivivan (44417)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44419

naaaa, ne máááár.!   Ki mondott ilyet??   Te és most! ne kend rám!

Előzmény: muallim (44415)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44418

Drága egyetlen szem matematikus kedvencem!

"Már mondtam, hogy ez hülyeség."

Igen, írtad..  És rongyá égetted bennem feléd tanusított megbecsülés utolsó foszlányát is..

Drága életem!  Hogy a túróba merészelsz úgy vitatkozni, hogy a vita elemi alapjait sem tudod, sőt! Hülyeségnek titulálod az alapvető fizikai definíciót??

A fotonok színtől független időegység alatti darabszáma,  önmagában intenzitás néven vonult be a definyícióink közé.. ez egy dolog.. De itt nem az intenzitásról volt szó.

Amiről  itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma.

Tudod mit jelent ez?   Frekvenciát édes bogaram..

Különben megjegyezted már az E=hf függvényt??  Látom még nem, mert akkora

zagyvaságokat írtál a válaszod második felében, hogy a megdöbbentő.

Előzmény: Gergo73 (44412)
ivivan Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44417
"Nyílván, ha x koordinátát néha így néha doppleresen néha a kettőt vegyesen számítandóként számolja egy modell.. az nonsens.."

Hol is használja a Doppler néha így néha úgy a fény által megtett út függvényét? Konkrét példát szeretnék linkkel, mert kezd kicsit elegem lenni a stílusodból és a nagyképűségedből.

"Ez egy nagyon szép mondat annak a "tollából" aki a frekvencia E=hf "kemény" függvényének jelentését sem érti.."

Én értem. Te érted? Azt jelenti, hogy egy foton energiája csak a frekvenciájától függ. Ami persze pontosan annyit tesz, hogy a fotonnak van frekvenciája, nem kellenek hozzá még "azonos fázisban" lévő fotonok.

" " A fotonok száma nem változik IR-enként csak a fotonok frekvenciája (=energiája)."

Te is írd fel a tenyeredbe, és magold be: E=hf .. aztán majd ennél bonyolultabb kérdésekben is vitatkozhatunk.."

Én felírom, hogy a foton energiája arányos a frekvenciájával, erre beírod, hogy E=hf, ami persze pontosan ezt jelenti... Komolyan nem érted vagy szórakozol velünk?

"De ha már említetted, tegyük azt is hozzá, hogy még a változó szög miatt is folyamatosan módosul az időegység alatt beérkezett fotonok száma.."

Egyelőre maradjunk meg egy tengelyen való mozgással, mert még azt sem érted...
Előzmény: Gézoo4 (44413)
pint Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44416
van bizony
és az egy valódi "cáfolata" a relativitáselméletnek
Előzmény: muallim (44415)
muallim Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44415

Gezoo4 azt mondod, ha egy nyugalmi koo. rendszerben nyugvó dobozban n db golyó van, akkor a golyók száma inerciarendszerfüggő. / megsúgom neked van ilyen elmélet is /

Előzmény: Gézoo4 (44408)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44414

Ember!  Te nem tudod?

Az egyfoton sajátfrekvencia definíció tőlem származik!

Kaptam is itt a fejemre miatta..  Most meg Te kérded tőlem? Hát ennél tudsz még lejjebb is? Vagy ezzel elérted a padlót?

Előzmény: ivivan (44411)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44413

Na neee...

"  Ezek szerint csak egyetlen képletből álló modelleket fogadsz el modellnek? "

Nyílván, ha x koordinátát néha így néha doppleresen néha a kettőt vegyesen

számítandóként számolja egy modell..  az nonsens..

Vagy végig egyetlen függvény érvényes x koordinátára, vagy rossz a függvény..

"A specrel alapképlete a Lotr. Abból szépen minden következményét le lehet vezetni. A Dopplertől kezdve a hosszkontrakción át az idődilatációig"

Ez egy nagyon szép mondat annak a "tollából" aki a frekvencia E=hf "kemény" függvényének jelentését sem érti..

Na ézért mondtam:

" A fotonok száma nem változik IR-enként csak a fotonok frekvenciája (=energiája)."

Te is írd fel a tenyeredbe, és magold be:  E=hf  ..  aztán majd ennél bonyolultabb kérdésekben is vitatkozhatunk..

"És ugye azzal tisztában vagy, hogy az 1ms-os impulzus másik IR-ből szemlélve hosszabb ideig fog tartani?"

Húú ennyire nem mertem elbonyolítani még a  gergőnek szóló példában sem,

hogy az egyes IR-ekben a sajátidejeik relativitása miatt ugyanazt a fotonszámot

más és más frekinek mérik amikor elhalad a detektoruk a lámpa mellett..

De ha már említetted,  tegyük azt is hozzá, hogy még a változó szög miatt is

folyamatosan módosul az időegység alatt beérkezett fotonok száma..

Minden IR-ben..

Hátha akad olyan aki ezt is észreveszi.. és rájön, hogy ezzel folyamatosan változik a freki minden IR-ben..

Vagyis a példákat mindenki számára leegyszerűsítettem olyan mértékben, amilyen egyszerűsítés mellett már reméltem, hogy megérti a lényegét a címzett.

Előzmény: ivivan (44409)
Gergo73 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44412

lévén, hogy az időegység alatti fotonok száma e fény frekvenciájával arányos

Már mondtam, hogy ez hülyeség. Nem matematikai okokból, hanem mert a fény nem így működik (mint tudjuk). A fotonok száma a fény erősségét (= hullám amplitudóját) adja meg, nem a színét (= hullám frekvenciáját). Két ugyanolyan színű lámpa kétszer annyi fotont bocsát ki, mint bármelyikük külön-külön. Szóval kevered a szezont a fazonnal.

Előzmény: Gézoo4 (44397)
ivivan Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44411
Még mindig van egyetlen fotonnak is frekvenciája. Tudatosult ez benned?
Előzmény: Gézoo4 (44408)
Gézoo4 Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44410

Igaz, hogy  pint óhajára levettem az egészet, de ha gondolod, visszateszem..

De vannak itt ebben a topicban is, a "mi az energia topicban is" idézetek

amelyekben a foton sajátfrekije és a sorozat frekije szerepel..

Előzmény: muallim (44407)
ivivan Creative Commons License 2008.03.21 0 0 44409
"Ha a model helyesen leírja a jelenségeket, akkor egyetlen függvény tartalmazza a doppler és a specrel hatásait.. És az eredményt nem kell bizergálni, mert úgy helyes ahogy megkaptuk."

Ez azért erős egy kissé. Ezek szerint csak egyetlen képletből álló modelleket fogadsz el modellnek? Akkor mi a te modelled? (nyilván az x=x0+(c+v)t se lehet jó, hiszen nincs benne a Doppler képlete)

A specrel alapképlete a Lotr. Abból szépen minden következményét le lehet vezetni. A Dopplertől kezdve a hosszkontrakción át az idődilatációig.

"Ha a "doppler miatt" növelt frekit elfogadjuk, akkor ehhez ugyanazon időegység alatt több fotonnak kell beérkeznie.. azaz a magasabb frekihez az 1 ms-nél indult fotont használjuk a 0,5 ms-nél lévő helyett.."

Ez marhaság, már ne haragudj. Ha a lámpa 1ms-ig világít, ami idő alatt n db fotont bocsát ki, akkor bármely más IR-ből nézve is n foton hagyta el a lámpát. A fotonok száma nem változik IR-enként csak a fotonok frekvenciája (=energiája).

És ugye azzal tisztában vagy, hogy az 1ms-os impulzus másik IR-ből szemlélve hosszabb ideig fog tartani?

A jelzéses dologból meg egy szót sem értettem...
Előzmény: Gézoo4 (44392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!