Sokkal jobban jártál a" drága életem"-mel, mint ha leírtam volna azt ami akkor jutott eszembe, amikor szemtelenkedtél velem egy "tudományos vitában"..
Azokra a válaszaidra utaltam, amikor az latolgatod a tudomány nevében, hogy én mihez nem értek..
Visszatérve a fotonsorozatra.. fogsz egy detektort, rákötöd egy szkópra és
ráküldesz egy állandó frekijű fotonsorozatot a detektorra..
A szpópon szép színuszt fogsz látni..
Így pl. megszámolod, azokat a fotonok amik a felső holtponthoz ezzel a 90 fokos fázis helyzethez tartoznak, megkapod a jelgenerátorodra írt frekvencia értékét.
De számlálhattad volna azokat a fotonokat is, amik egy másik fázishelyzethez tartoztak.. de mindig az adott fázishelyzetet hordozó fotonok ismétlődési számát, ütemét számláljuk..
Gézoo, felfogtad, hogy minden egyes foton egy teljes hullám annak összes fázishelyzetével együtt? Mert a fizikakönyvekben (kb. Planck óta) erről olvashatsz, nem pedig fotonok fázishelyzetéről.
Eltartott egy darabig, amíg rájöttem, mit írtál... :-) Mármint hogy egy hullámhegy egy foton, a következő hullámhegy a második foton és így tovább, mintha beszámoznánk a fűrész fogait. Ez már tényleg akkora idétlenség, hogy a tudat alatt próbáltam védekezni, és valami más módon értelmezni.
Ezen szinuszfüggvény szerint feszültségváltozás fázishelyzeteit értjük az "indukált áram fázishelyzetén" -- röviden a foton fázishelyzetének is nevezzük..
Na itt kezdődik a kavarodás. Amikor valaki az áramot keveri az elektromágneses sugárzással (röviden fénnyel).
Ivánnak írtam egy pici összefoglalót.. De bármelyik középiskolás fizikakönyv megteszi.. csak vegyél már egyet legalább a kezedbe.. Lehet, hogy már a borítóját elegendő megnézned, mert díazítésként rajta van az ábrázolás.
ne viccelj már, persze, hogy nem tanít semmit. esetleg azt el tudom képzelni, hogy egy vidéki általános iskolában techikatanár lehet. de az se valószínű.
Van egy olyan érzésem, hogy Gézoo az elektromágneses hullám "hullámhegyeire" gondol úgy, mint "azonos fázishelyzetekre", "hullámcsomagokra", azaz fotonokra. Nagy blődség, de megmagyarázná az ámokfutását.
Senkit nem érdekel, hogy ki vagy és hogy én ki vagyok: a neten mindenkinek be kell tartania bizonyos alapszabályokat. Ebben benne van, hogy senkit nem nevezünk egy tudományos vitában "Drága életem!"-nek... Ezen kívül kérek egy hozzászólást, amiben sértegetlek téged (téged és nem a véleményedet). Ha igazad van, és tényleg sértegettelek, bocsánatot fogok kérni (elég heves természetem van, ezért előfordul, hogy hamarabb küldök el egy hozzászólást, mint hogy végiggondoltam volna) A tudományos vita nem személyeskedésről, hanem konkrét érvekről kell szóljon.
"Azt jelenti, hogy a foton energiája és frekvenciája egymással egyenesen arányos."
Ezt ugyan itt senki soha nem vitatta, de ebben akkor végre egyetértünk. Először azt állítottad, hogy a frekvencia az "azonos fázisban" lévő fotonokkal van összefüggésben, ami nyilvánvalóan nem igaz.
Amiről itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma. Tudod mit jelent ez? Frekvenciát édes bogaram..
Nagyon el vagy tévedve, és ezen nem segítenek a változatos megszólításaid sem. Ott kezdődik, hogy "a fotonok fázishelyzete" csak a te szótáradban létezik. Mondj egyetlen forrást, ahol ez a fogalom szerepel. Lehetőleg idézetet kérek.
"Amiről itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma."
Világosíts már fel minket, hogy egy fotonnak hogy a jó életben lehet "fázishelyzete"? És arról is világosíts már fel minket, hogy ki beszélt itt (rajtad kívül) az egymás utáni fotonok akármilyen tulajdonságáról? Eddig a frekvenciáról volt szó, ami a kb 1000000x beírt képlet a foton energiájától függ és nem attól, hogy tömegben van, vagy magányoskodik...
Igen, írtad.. És rongyá égetted bennem feléd tanusított megbecsülés utolsó foszlányát is..
Drága életem! Hogy a túróba merészelsz úgy vitatkozni, hogy a vita elemi alapjait sem tudod, sőt! Hülyeségnek titulálod az alapvető fizikai definíciót??
A fotonok színtől független időegység alatti darabszáma, önmagában intenzitás néven vonult be a definyícióink közé.. ez egy dolog.. De itt nem az intenzitásról volt szó.
Amiről itt beszélünk, az a fotonok sorozatában egymást azonos fázishelyzetben követő fotonok időegység alatti száma.
Tudod mit jelent ez? Frekvenciát édes bogaram..
Különben megjegyezted már az E=hf függvényt?? Látom még nem, mert akkora
zagyvaságokat írtál a válaszod második felében, hogy a megdöbbentő.
"Nyílván, ha x koordinátát néha így néha doppleresen néha a kettőt vegyesen számítandóként számolja egy modell.. az nonsens.."
Hol is használja a Doppler néha így néha úgy a fény által megtett út függvényét? Konkrét példát szeretnék linkkel, mert kezd kicsit elegem lenni a stílusodból és a nagyképűségedből.
"Ez egy nagyon szép mondat annak a "tollából" aki a frekvencia E=hf "kemény" függvényének jelentését sem érti.."
Én értem. Te érted? Azt jelenti, hogy egy foton energiája csak a frekvenciájától függ. Ami persze pontosan annyit tesz, hogy a fotonnak van frekvenciája, nem kellenek hozzá még "azonos fázisban" lévő fotonok.
" " A fotonok száma nem változik IR-enként csak a fotonok frekvenciája (=energiája)."
Te is írd fel a tenyeredbe, és magold be: E=hf .. aztán majd ennél bonyolultabb kérdésekben is vitatkozhatunk.."
Én felírom, hogy a foton energiája arányos a frekvenciájával, erre beírod, hogy E=hf, ami persze pontosan ezt jelenti... Komolyan nem érted vagy szórakozol velünk?
"De ha már említetted, tegyük azt is hozzá, hogy még a változó szög miatt is folyamatosan módosul az időegység alatt beérkezett fotonok száma.."
Egyelőre maradjunk meg egy tengelyen való mozgással, mert még azt sem érted...
Gezoo4 azt mondod, ha egy nyugalmi koo. rendszerben nyugvó dobozban n db golyó van, akkor a golyók száma inerciarendszerfüggő. / megsúgom neked van ilyen elmélet is /
lévén, hogy az időegység alatti fotonok száma e fény frekvenciájával arányos
Már mondtam, hogy ez hülyeség. Nem matematikai okokból, hanem mert a fény nem így működik (mint tudjuk). A fotonok száma a fény erősségét (= hullám amplitudóját) adja meg, nem a színét (= hullám frekvenciáját). Két ugyanolyan színű lámpa kétszer annyi fotont bocsát ki, mint bármelyikük külön-külön. Szóval kevered a szezont a fazonnal.
"Ha a model helyesen leírja a jelenségeket, akkor egyetlen függvény tartalmazza a doppler és a specrel hatásait.. És az eredményt nem kell bizergálni, mert úgy helyes ahogy megkaptuk."
Ez azért erős egy kissé. Ezek szerint csak egyetlen képletből álló modelleket fogadsz el modellnek? Akkor mi a te modelled? (nyilván az x=x0+(c+v)t se lehet jó, hiszen nincs benne a Doppler képlete)
A specrel alapképlete a Lotr. Abból szépen minden következményét le lehet vezetni. A Dopplertől kezdve a hosszkontrakción át az idődilatációig.
"Ha a "doppler miatt" növelt frekit elfogadjuk, akkor ehhez ugyanazon időegység alatt több fotonnak kell beérkeznie.. azaz a magasabb frekihez az 1 ms-nél indult fotont használjuk a 0,5 ms-nél lévő helyett.."
Ez marhaság, már ne haragudj. Ha a lámpa 1ms-ig világít, ami idő alatt n db fotont bocsát ki, akkor bármely más IR-ből nézve is n foton hagyta el a lámpát. A fotonok száma nem változik IR-enként csak a fotonok frekvenciája (=energiája).
És ugye azzal tisztában vagy, hogy az 1ms-os impulzus másik IR-ből szemlélve hosszabb ideig fog tartani?