A Nohabra gondoltam, púposokból nem igazán tudtam hogy mennyit gyártottak a MÁV-nak. Biztosan szép lesz, várom a képeket kíváncsi vagyok fel tuningolva, mit lehet ki hozni belőle.
Pontosított karosszéria,apró változtatások tömkelege ami széppé fogja tenni.A kasznin sok a meló,az alváz átalakítás kész.Még szép fogóvázmaszk is készül.
Lesz hozzá 4 db egyedi MÁV teherkocsi.Ez egy készlet lesz és csak egy készül belőle,az ár is ennek megfelelő lesz.
Olyan magyar csoda épül a műhelyben,hogy csak na! :-)
Mozdonyról van szó,kezd formát ölteni.Persze nem akarok konkurenciát csinálni Teaház kollégának,így csak ez az egy darab épül és lesz hozzá 4 db egyedi MÁV kocsi.
Köszi az észrevételt. Kipróbáltam az Y sodrását és még pont jó lesz. Ma sikerült befejeznem a fővonal pályájának fektetését és elkezdtem az állomás kábelezését. Holnap falfúrás és felpróbálás várható :)
Valamivel majd úgyis le kell határolni az asztalt. Lehet az majd egy támfal, vagy magas téglakerítés. Ezt pedig majdan valami vékony, de megfelelően erős lemezből kell kialakítani, ami a kívánt védelmet is megadja.
Az alsó képet nézegetem és feltűnt, hogy nagyon közel van a keret széléhez a legszélső vágány. Ez nálam is így volt és töprengtem. Ugyanis a váltó után előfordulhat, hogy valamelyik Y kocsi, vagy bármelyik forgóvázas kocsi kiugorhat az ívben. Akár tolt menetben is. És ha ennyire közel van az asztal széle, akkor bizony úgy járunk, mint a 301-es Biatorbágynál...
Ha a további tervek nem tartalmaznak valamilyen peremet, akkor gondolkozz el rajta, mert engem a frász kerülgetne egy-egy tolatási manőver során.
Gondoltam, hogy jóval több volt/van, de a régi gépem magával vitte a sírba azt a jó kis szergejes oldalt, ahol mindegyikről volt aktualizált kép.
Igazán azért vetettem fel a kérdést, mert ez is egy apró részlet, ami adott esetben be tudja határolni az éppen modellezett korszakot. Persze csak akkor, ha ez szempont. Mivel a méretünkben szinte minden kompromisszumos és a magyar gördülő állomány kiváltképp, így egy-egy gép korhű belövésének sikere mellett eltörpülhet, hogy éppen olyan kocsit húz, ami talán akkor nem is volt.
A héten én is elkezdtem építeni a terepasztalom. Elég sok kompromisszumot kelleTT kötnöm, de igyekszem a maximumot kihozni a rendelkezésemre álló forrásokból. Az asztal az egyik szoba falán lesz, mint egy polc, a két végén fordulóval (ezek elég nagy darabok). Öt elemből áll az alap, de az állomások miaTT keTTő mindig fixen össze lesz fogva, a többi viszont külön-külön is leemelhető. Három szint van tervezve, az alsó szinte végig alagútban, rejtve fut, a fővonal ez, itt "szaladgálhatnak" körbe-körbe a vonatok. Ezen a szinten van még egy rejteTT állomás ahol két szerelvényt tárolhatok. A második szinten egy öt vágányos elágazó állomás épül fűtőházzal, gázolajfeladóval és rakodóval. A harmadik szintre egy mellékvonal kapaszkodik majd fel. Ez a vonal egy három vágányos állomásban végződik, iTT rakodó és gőzös szín lesz. Jelenleg a második szinten tartok, a fővonalból már csak az egyik visszafordító ív hiányzik, (ennek is csak a fele) és az állomás kábelezése. A keret 20x40-es lécből készült, ezeken 6-os falemezek vannak, ahol szükséges, a vágányok alá 2mm-es parafát terítettem. A terep építése a jövőre kezdődik csak, ahogy a pénztárca engedi. Mellékelek néhány képet is. Teljesen egyben még én sem láTTam a jelenlegi állapotot a lakás mérete és a féléves lányom gyorsasága miatt ;) A két fordító 75x75cm-es alapon van, közöTTe három darab 92x45cm-es elem van. A teljes hossza 426cm (ekkora a szoba fala). Ha van észrevételetek, javaslatotok, azt szívesen veszem. 1, Az elkészült keret összeállítva. 2, Kész a rejteTT állomás és az alsó szint. 3, Mai állapot, elkészült a nagy állomás vágányzata.
A krómozott díszléccel kapcsolatban egy kis megjegyzést tennék amit sajnos fotóval már nem tudok alátámasztani. Az M62 227-es gép a 80-as évek végén sokszor megfordult a nyári menetrendben Keszthelyen a Balaton Expresszel, vagy gyorsvonattal. Akkor ez a mozdony is még krómozott díszlécet hordozott magán és olyan tiszta volt, mint most a 265-ös.
Nekem van egy olyan fekete-fehér képem, ami Ferencváros G.F.-en készült 2002-ben, egymás mellett a 263-as és 230-as, és ez utóbbi bizony normál kapaszkodókkal szerepel. Tudomásom szerint a szomszédjától "örökölte" a krómozott díszlécet.
Átnéztem a képgyűjteményemet. Narancsszínű M62-ről olyan képet, amelyen bajusza van, az alábbiakról találtam. Van köztük olyan is, amelyiken színre van festve. Természetesen különböző időkben készültek a képek.
Egyébként egy érdekes kérdést vet fel ez a krómbajusz.
Nyilván a hardcore Szergej fanok jobban tudják, de a narancs festésűek közül elég kevésnek maradt meg ez a díszítése. Az tuti, hogy a Tillig által modellezett 260-asnak nincs, tulajdonképpen az összes hasonló színvilágú és a remotok is mind kapaszkodósak.
Annak idején utána keresgéltem és a 260-ason ábrázolt, ndk-s bénasághoz hasonló kapaszkodó csak a 213-223-asokon volt.
Festett és krómozottan maradt bajuszról képeket eddig a 157-esről és a 263-asról találtam.
A valósághű modellezés szempontából ez utóbbi lehet a cél, amit a gyári 260-asból, a külön kis bajuszból és némi számátfestéssel el lehet érni.
Tudom, hogy ez nem a börze topic, de TT-s eladó modelleket mégis itt kínálnám eladásra. Eladó modellek: ROCO modellekből készített MÁVCARGO eltolható oldalfalú ikervagon, irányár: 15.000,-. ROCO 37576, DB AG 4 tengelyű pőrevagon, CLASS traktorral, irányár:4.000,-