Műveltem magam, nem jutottam messre. Minden magról leírja, mivel kell csávázni,de paradicsomról nem. Szerintem nem tévedünk nagyot, ha a paradicsomnál is a többinél használt szert alkamazzuk.
Általában TMTD-t vagy Ortocid 50WP-t használja. Zineb már nincs forgalomban. Egy kiló maghoz 3-5dkg-t javasol és ebben kell 5 percig a magot forgatni.
Vetéskor talajfertőtlenítés palántadölés ellen. TMTD porcsávázót 30-60g/m2, Orthocid 50WP 10g/m2. A szert előszö homokkal, majd a takarófölddel keveri, azután takarja be vele a magágyat.
A kelést figyelni kell a palántadölés megelőzése érdekében. szellőztetni kell, ritkábban öntözni és a talaj felső rétegét laza állapotban kell tartani. Ha mégis palántadölés fertőzését eszleljük, akkor 0,5%-os Zineb (Orthocid9 80WP oldatot kell készíteni és a fertőzött gócokat megöntözni.
Kiültetés után főleg réztartalmú szerrel szoktam permetezni, de tavaly ritkán lehetett elcsípni olyan alkalmat - már amikor nem dolgoztam - amikor nem mosta le pár óra múlva az eső, sőt, sokszor, amikor "ideje lett volna" egyáltalán nem lehetett, az eső miatt. Már gondoltam rá, hogy sátrat húzok föléjük :)
A tavalyi év elég siralmas volt nekem, már ami a paradicsomokat illeti. Szegényeket mindenféle betegségek támadták meg a sok eső miatt. Csak annyi paradicsom termett, hogy magot tudjak fogni, utána már csak némi girhes termés, aztán passz. A kérdésem az, hogy hogyan akadályozhatom meg, hogy a féretett magjaimból kinövő növények megfertőződjenek az eredeti betegségtől?
Azért merült fel bennem, mert csírázási próbaként még ősszel ültettem egyet a kedvenc magomból - és most ugyanazokat a tüneteket kezdi mutatni, mint a tavalyi paradicsomjaim: a száron szürkés foltok jelennek meg, mintha valami kidörzsölés miatti hegszövet lenne, aztán ez a rész szépen elkezd elhalni, miközben az egész továbbterjed, és végül elfeketedik.
Valami módszer, amivel BIZTOS hogy nem sérülnek meg a magok (nekem nagyon fontos, boltban nem kapható fajták) miközben valahogy elölöm a kórokozókat?
Csak érdekességként írom, a szomszédom a múlt hét közepén, amikor elkezdett esni a hó, akkor szedte le az erkélyen a virágládába kiültetett fűszerpaprikát. Csak most a hétvégén roggyant meg a leve a paprikának.
Én a fűszerpaprikát csak két hete szedtem le a telken, még nem volt semmi baja, csak azt hittem már többet nem megyek.
Különben volt olyan év, hogy a karfiolt dec. 13-án szedtem le. Igaz a karfiol minusz 3-4 fokig nem fagy meg.
Pedig az uborka magja nem tartozik a legdrágábbak közé. Egy zacsiban két-három évre elegendő szem van, főleg, ha 3-4 fajtából ültetsz. Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége. Becsomagolnak 2-3 magot és egy kel ki jó esetben. :((((
Én spanyol dísznövények magjaival szívtam már jókorákat, nem is a pénzt sajnálom (2-300 ft/zsaku) hanem a vesződséget.
Én minden évben új magot szoktam venni, de az nem egy-két száz forint szokott lenni. Determinált növekedésüt, az nem nő meg nagyra, nem kell egyszerre leszedni, akkor is belefér az uborkás üvegbe, és csak termő virágot hoz.
Idén pl. sok vett mag nem kelt ki, ilyen még nem volt soha. Amerikai sütőtököt kétszer is vettem, egyetlen egy palánta nem kelt ki. Ez igaz a cukkinire is, pedig ezek a mogok szoktak a legjobban kelni.
A lótrágyát azért (is) használják előszeretettel a kertészetben mert nagyon jó a 'fűtőértéke'. Melegágyakban talán a legjobban használható 'alapanyag'.
Az uborkamagot max. 1-2 évig lehet 'újrahasznosítani'. De nem érdemes, hiszen 1-200 ftért elegendő mennyiségűt kapni. A különböző nemesítésűek kórokozókkal szembeni toleranciája vagy immunitása pedig bőven megtérül a növényvédelem csökkenő költségein.
Húha ... ez nagyon használható válasz volt, köszönöm szépen!
Sajnos nem tudom, hogy hibrid fajta e, mert ezeket még palántáról nevelem (a Bosnyák piacon vettem).
Ezek szerint majd jövőre derül ki :-)
Még egy kérdést ha megengednél:
- a gombaölő permet-por nevét szeretném tudni, akkor biztos nem adnak helyette mást a gazdaboltban ... mert én ahogy belépek, rögtön látják, hogy valami hatalmas hozzá nem értő akar itt vásárolgatni :-)
Hú, nem is hinnétek, de ebből a "ki hogyan csinálja a lecsót" témakörből a konyhás fórumokon komoly hitviták szoktak kialakulni. :-)))))))))
Én most inkább a "francia lecsót", a ratatouille-t ajánlom nektek. Az alapja gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar lecsó, de van benne cukkini és padlizsán is, és néhány egyéb fűszer. Ezt a két zöldséget - még a hagymadinsztelés előtt - gyorsan megpirítom, kiveszem az olívaolajból és félreteszem. Ha együtt párolnám a paradicsommal-paprikával, eltűnne a lében, és csak sűrítené a lecsót. Így pedig finom, harapható. :-) Aztán jön a szokásos lecsókészítés. Mindenképpen kell bele fokhagyma, és különféle finom zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, oregano, stb... Amikor már kész (nem kell halálra párolni semmit, úgy jó, ha harapni lehet), akkor visszateszem bele a cukkinit és padlizsánt. Semmi egyéb nem kell bele, friss bagettel az igazi, lehet tunkolni. :-) Néha azért szoktunk virslit karikázni bele.
Nem, hanem kis kockákra vagy szeletekre vágva, nagyjából a paprikával egy időben. A gomba, kukorica, káposzta, cukkini persze nem egyszerre, hanem vagylagosan.