Keresés

Részletes keresés

Anzika Creative Commons License 2006.01.06 0 0 934

Műveltem magam, nem jutottam messre. Minden magról leírja, mivel kell csávázni,de paradicsomról nem. Szerintem nem tévedünk nagyot, ha a paradicsomnál is a többinél használt szert alkamazzuk.

Általában TMTD-t vagy Ortocid 50WP-t használja. Zineb már nincs forgalomban. Egy kiló maghoz 3-5dkg-t javasol és ebben kell 5 percig a magot forgatni.

Vetéskor talajfertőtlenítés palántadölés ellen. TMTD porcsávázót 30-60g/m2, Orthocid 50WP 10g/m2. A szert előszö homokkal, majd a takarófölddel keveri, azután takarja be vele a magágyat.

A kelést figyelni kell a palántadölés megelőzése érdekében. szellőztetni kell, ritkábban öntözni és a talaj felső rétegét laza állapotban kell tartani. Ha mégis palántadölés fertőzését eszleljük, akkor 0,5%-os Zineb (Orthocid9 80WP oldatot kell készíteni és a fertőzött gócokat megöntözni.

Előzmény: írhaTOM (933)
írhaTOM Creative Commons License 2006.01.05 0 0 933
Köszönöm, előre is!

Kiültetés után főleg réztartalmú szerrel szoktam permetezni, de tavaly ritkán lehetett elcsípni olyan alkalmat - már amikor nem dolgoztam - amikor nem mosta le pár óra múlva az eső, sőt, sokszor, amikor "ideje lett volna" egyáltalán nem lehetett, az eső miatt. Már gondoltam rá, hogy sátrat húzok föléjük :)
Előzmény: Anzika (932)
Anzika Creative Commons License 2006.01.05 0 0 932

Van egy könyvem, holnapra pontosan megnézem, mivel kell kezelni a magot?

Persze, addig lehet, hogy valaki pontosan leírja.

 

Ültetés után permetezed a paradicsomot, vagy csak nő a világba?

Előzmény: írhaTOM (931)
írhaTOM Creative Commons License 2006.01.04 0 0 931
Kedves paradicsombarátok!

Egy kérdésem lenne:

A tavalyi év elég siralmas volt nekem, már ami a paradicsomokat illeti. Szegényeket mindenféle betegségek támadták meg a sok eső miatt. Csak annyi paradicsom termett, hogy magot tudjak fogni, utána már csak némi girhes termés, aztán passz.
A kérdésem az, hogy hogyan akadályozhatom meg, hogy a féretett magjaimból kinövő növények megfertőződjenek az eredeti betegségtől?

Azért merült fel bennem, mert csírázási próbaként még ősszel ültettem egyet a kedvenc magomból - és most ugyanazokat a tüneteket kezdi mutatni, mint a tavalyi paradicsomjaim:
a száron szürkés foltok jelennek meg, mintha valami kidörzsölés miatti hegszövet lenne, aztán ez a rész szépen elkezd elhalni, miközben az egész továbbterjed, és végül elfeketedik.

Valami módszer, amivel BIZTOS hogy nem sérülnek meg a magok (nekem nagyon fontos, boltban nem kapható fajták) miközben valahogy elölöm a kórokozókat?
Anzika Creative Commons License 2005.12.30 0 0 930
Hó alá kell vetni, akkor nem fázik meg a kikelő palánta.:))
Előzmény: Teaway (929)
Teaway Creative Commons License 2005.12.27 0 0 929

Hó takar mindent, meg kemény is a főd :)

Még a végén megfázna odakint :)

Előzmény: Anzika (927)
Anzika Creative Commons License 2005.12.27 0 0 927

Így utólag én is kivánok minden jót!

 

Mit bánkódtok? Még nem vetettétek el a magot? :))))))

Frint Creative Commons License 2005.12.26 0 0 926
Boldog Karácsonyt kívánok minden topiclakónak !
Frint

Ilyenkor nekem már csak a paradicsommártások maradnak, meg a tervezgetés a jövő esztendőre...
Teaway Creative Commons License 2005.12.26 0 0 925

Köszönjük, hasonló jókat kívánunk neked és a többieknek is!

 

Rántott halhoz a majonézes paradicsomsaláta az igazi :)

Előzmény: Prinszipó (924)
Prinszipó Creative Commons License 2005.12.25 0 0 924
Boldog Karácsonyt minden paradicsom barátnak!
(régen jártam ide csak másik néven)
Teaway Creative Commons License 2005.12.10 0 0 923
Ja igen, ha a birtok máshol van, mint a lakhely, az megmagyarázza a dolgokat.
Előzmény: Anzika (922)
Anzika Creative Commons License 2005.11.28 0 0 922

Felénk a múlt hét közepén volt először fagy.

Csak érdekességként írom, a szomszédom a múlt hét közepén, amikor elkezdett esni a hó, akkor szedte le az erkélyen a virágládába kiültetett fűszerpaprikát. Csak most a hétvégén roggyant meg a leve a paprikának.

Én a fűszerpaprikát csak két hete szedtem le a telken, még nem volt semmi baja, csak azt hittem már többet nem megyek.

Különben volt olyan év, hogy a karfiolt dec. 13-án szedtem le. Igaz a karfiol minusz 3-4 fokig nem fagy meg.

Előzmény: Teaway (921)
Teaway Creative Commons License 2005.11.26 0 0 921
Ok, rendben, csak nem tudtam, hogy ennyire jól bírta a hideget.
Előzmény: Anzika (920)
Anzika Creative Commons License 2005.11.22 0 0 920
Pannóniában.
Előzmény: Teaway (919)
Teaway Creative Commons License 2005.11.21 0 0 919

Hö, hol élsz te, Afrikában??

:))))))))

Előzmény: Anzika (918)
Anzika Creative Commons License 2005.11.21 0 0 918

Sziasztok!

 

Van egy rossz hírem, tegnap leszedtem a maradék paradicsomot, elég rossz állapotban van, de ha nem felejtem el, akkor lefényképezem és felteszem.

Teaway Creative Commons License 2005.09.18 0 0 917

"Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége"

 

Hmm... ez a parira is vonatkozik? Nagyon nem szeretném...

 

Előzmény: TheLawnmoverMan (916)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.09.17 0 0 916
Pedig az uborka magja nem tartozik a legdrágábbak közé. Egy zacsiban két-három évre elegendő szem van, főleg, ha 3-4 fajtából ültetsz. Abban egyet kell értsek veled, hogy a egyre gagyibb minőségű a kiskereskedelemben forgalmazott magok minősége. Becsomagolnak 2-3 magot és egy kel ki jó esetben. :(((( Én spanyol dísznövények magjaival szívtam már jókorákat, nem is a pénzt sajnálom (2-300 ft/zsaku) hanem a vesződséget.
Előzmény: Anzika (915)
Anzika Creative Commons License 2005.09.13 0 0 915

Én minden évben új magot szoktam venni, de az nem egy-két száz forint szokott lenni. Determinált növekedésüt, az nem nő meg nagyra, nem kell egyszerre leszedni, akkor is belefér az uborkás üvegbe, és csak termő virágot hoz.

Idén pl. sok vett mag nem kelt ki, ilyen még nem volt soha. Amerikai sütőtököt kétszer is vettem, egyetlen egy palánta nem kelt ki. Ez igaz a cukkinire is, pedig ezek a mogok szoktak a legjobban kelni.

Előzmény: TheLawnmoverMan (914)
TheLawnmoverMan Creative Commons License 2005.09.13 0 0 914
A lótrágyát azért (is) használják előszeretettel a kertészetben mert nagyon jó a 'fűtőértéke'. Melegágyakban talán a legjobban használható 'alapanyag'. Az uborkamagot max. 1-2 évig lehet 'újrahasznosítani'. De nem érdemes, hiszen 1-200 ftért elegendő mennyiségűt kapni. A különböző nemesítésűek kórokozókkal szembeni toleranciája vagy immunitása pedig bőven megtérül a növényvédelem csökkenő költségein.
Előzmény: Anzika (896)
janijani Creative Commons License 2005.09.13 0 0 913

Értettem ám elsőre is, csak viccnek szántam.

A rizseslecsó igen finom, tésztával még nem kóstoltam de egyszer megpróbálom.

Előzmény: Anzika (912)
Anzika Creative Commons License 2005.09.12 0 0 912
Azért írtam a kenyeret, mert anyám rizzsel, a feleségemék meg tésztával szokták enni.
Előzmény: janijani (903)
Heuro Creative Commons License 2005.09.11 0 0 911

Húha ... ez nagyon használható válasz volt, köszönöm szépen!

Sajnos nem tudom, hogy hibrid fajta e, mert ezeket még palántáról nevelem (a Bosnyák piacon vettem).

Ezek szerint majd jövőre derül ki :-)

 

Még egy kérdést ha megengednél:

- a gombaölő permet-por nevét szeretném tudni, akkor biztos nem adnak helyette mást a gazdaboltban ... mert én ahogy belépek, rögtön látják, hogy valami hatalmas hozzá nem értő akar itt vásárolgatni :-)

 

Köszi, üdv!

 

Előzmény: ppmoni (845)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 910
Dehogy mindig! 2004. márciusa előtt mindig is ékezettel írtál :)
Előzmény: Fülöpmami (909)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.11 0 0 909
mint mindig:)) sot a mondatkezdo nagybetut is mellozom!
Előzmény: Teaway (907)
Zitka Creative Commons License 2005.09.11 0 0 908

Hú, nem is hinnétek, de ebből a "ki hogyan csinálja a lecsót" témakörből a konyhás fórumokon komoly hitviták szoktak kialakulni. :-)))))))))

 

Én most inkább a "francia lecsót", a ratatouille-t ajánlom nektek. Az alapja gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar lecsó, de van benne cukkini és padlizsán is, és néhány egyéb fűszer. Ezt a két zöldséget - még a hagymadinsztelés előtt - gyorsan megpirítom, kiveszem az olívaolajból és félreteszem. Ha együtt párolnám a paradicsommal-paprikával, eltűnne a lében, és csak sűrítené a lecsót. Így pedig finom, harapható. :-) Aztán jön a szokásos lecsókészítés. Mindenképpen kell bele fokhagyma, és különféle finom zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, oregano, stb... Amikor már kész (nem kell halálra párolni semmit, úgy jó, ha harapni lehet), akkor visszateszem bele a cukkinit és padlizsánt. Semmi egyéb nem kell bele, friss bagettel az igazi, lehet tunkolni. :-)  Néha azért szoktunk virslit karikázni bele.

Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 907

Hopp...ékezetek elmaradtak:)

Előzmény: Fülöpmami (906)
Fülöpmami Creative Commons License 2005.09.11 0 0 906
en kis kockakra vagom a tokot, es a parival paprikaval egyutt rakom.
Előzmény: janijani (903)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 905
Valamint ha kukoricás vagy káposztás, akkor rizzsel, ha pedig gombás vagy cukkinis, akkor meg tojással:)
Teaway Creative Commons License 2005.09.11 0 0 904
Nem, hanem kis kockákra vagy szeletekre vágva, nagyjából a paprikával egy időben. A gomba, kukorica, káposzta, cukkini persze nem egyszerre, hanem vagylagosan.
Előzmény: janijani (903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!