johnblow!
Néhány hete Yoko Geolander M/T -vel járok, volt közben hó és sár is, de főleg aszfalt :-(((
Tény, hogy a gumi issszonyat jó, örök hála érte Sárvérű Barátomnak (mud in blood)! Akár hóban, akár sárban próbáltam, kifogástalan volt, és száraz hidegben is jól használható, dacára az M/T mintázatról elterjedt híreknek, miszerint sem hidegben, sem hóban nem igazán használatóak. Az viszont sajna tény, hogy jobban kopik, mint az A/T. Valamit valamiért. De állítólag ez a legjobb sárban.
A GoodYear Wranglert egy másik Barátom, j@no használja lassan egy éve, aszongya 35.000-t ment vele, fele-fele arányban aszfalt/terep, és aszongya, még ennyit el tud szerinte vele manni, és majd akkor még eladja... :-))) Ennek sziklás terepen óriási előnye a dupla oldalfalvastagság!
Azt is hallottam (sajnos kipróbálni nem volt még alkalmam), hogy a BF Goodrich M/T-je a legjobb vegyes használat esetén, erről bővebb infot NLQ tud neked szolgáltatni, nála állítólag jó áron vehetsz is...
Sok sikert, és jó túrásokat:
PaPus ;-)))
Én a GoodYear M/T-t ajánlom, ha aszfalton is mész sokat. Az kopik a legkevésbé. A neten azt írják sokfelé, hogy a Yoko MT nagyon jó a sárban, de aszfalton gyorsan kopik (mint amúgy minden profi MT gumi - SimeX, Bogger, stb)
Ismét tanácsot kérnék gumiügyben.
Jelenleg Yoko Geo-AT gumim van, amivel nagyon meg vagyok elégedve, ám nem a mostani sárdagonyás időkre használható.
(És ezek mellet éppen van egy ismerősöm aki meg akarja venni tőlem majdnem listaáron)
Tehát elgondolkoztam, hogy mi lenne ha most vennék egy MT-jelű gumit. Ti melyiket választanátok? (méret 31*10,5-15)
Üdvözlöm a törzstagokatm magamról majd érdeklödés esetén irok.Jelenleg az a problémám, hogy vettem egy új Toyota Hilux SR 5-öt, és úgy televásároltam magam új gumikkal, hogy ami rajta volt országuti el szeretném adni:
4 db Bridgestone 255/70R15 minta azt hiszem 689.
ŕr: 20e/db.
ha valakit érdekel el tudom mesélni, hogy lehet erre a t´pusra 235/85R16 os gumit feltenni.
Ha jol tudom, extrem kategoriaban elso Kocsi UAZ, masodik osztrak paros, harmadik Rizzo.
Amatorben nem tudok infot, talan a Zsom lett az elso asszem. Eleg durva volt a palya, az amator erosen hasonlitott a regebbi profi palyakhoz. Nyakig ert a sar, meg sik uton is csorlozni kellett sokszor. Kepek nyema.
Az utcai kategoriaban a szombati szakasz ugy megviselte az indulokat, hogy masnap mar csak vezetett turara mertek oket elengedni.
Ha jol tudom, extrem kategoriaban elso Kocsi UAZ, masodik osztrak paros, harmadik Rizzo.
Amatorben nem tudok infot, talan a Zsom lett az elso asszem. Eleg durva volt a palya, az amator erosen hasonlitott a regebbi profi palyakhoz. Nyakig ert a sar, meg sik uton is csorlozni kellett sokszor. Kep nyema.
nem tud valaki valami info szerüséget a hétvégi szekcsői versenyről, mert bajnoki futam ide vagy oda de a matesz még tudtommal nem müködtet olyan oldalt, ahol folyamatosan nyomon lehet követni a bajnokság állását, de még az aktuális eredményekről sincs semmi hír.
Én ezen az oldalon szoktam a robbantott ábrákat mazsolázni a jeepimhez:
http://www.asp-eberle.de
all, Kaposszekcső
Ahhoz, hogy nézőként lássak is a versenyből valamit komolyan kellett küzdenem az elemekkel.
Nem tudom, hogy sártengernek vagy mocsárnak hívjam azt amiken átvergődtem, de nem kellett sok, hogy tavaszig ottragadjak :-)
Mostanában sok zöld protestál a naaaagy terpjárók ellen, mert nagy a károsanyagkibocsájátásuk.
Ha ezek közül az anyagok közül kiemeljül a Co2-t(üvegázhatás stb) és csak ezt vizsgájuk érdekes eredményekre jutunk:
Most találtam:
Co2(széndioxid kibocsájtás)
"Co2 emissions per day of constant use:
Ismer valaki jó karosszériást? Olyat aki dolgozik is nem csak beválalltja a melót aztán sosem készül el.
Meg kellene nevelni a Rangem hátsó ajtóját, mert nem úgy hajlik ahogy kéne.
Ha valaki ismer megbizható szakit, akkor légyszi szóljon.
Há azért,mert az a tündéri sárocska mocskosul ragad és a szélesgumi magaelött gyűri-de ez nem mindig ikaz!Kivétel mindig van.A hétvégén a Mecsekben barlangokat jártunk be,de a 235/85 MT-s 1.5-ön se bírta!30cm előre,majd rüki 1m hátra,lendület majd megin 30cm előre.Mázsfélóra alatt már fent is vótam a gerincen.
TLC egyben, a navigátor darabokban. Hívd fel holnap, hátha fel tudja venni a telefonját... :)) Kicsit nehezen mozog mostanság!
A gumikra meg ne panaszkodj! Ha adnak fogadd el...
Robika: En megtettem mindent a trekk lejarasaert, de sajnos csodot mondott a teknika. Ezekkel a gyari gumikkal nem lehet ilyen sartegnerben haladni. Egyszeruen a vezetesi rutinom ami van nem helyettesiti az "OKOS" gumit. Mindenesetre azert tanulsagos volt. 4 ora alatt haladtunk 10km-t, es a szintkulombseg 0 meter volt :))) Csorloztunk, rangattunk, mar a holancot is feltettem a vegen, aztan a balost elhagytuk.... ekkor kellett feladnunk.
Egyebkent a KP-kat nagyon nehezen lehet eszrevenni! ;)
Felni dizájn:
Bagoly: Kaposszegcson mi volt? (gondolom saaaaaaaaaar) Sajna nem tudtam elmenni. LC egyben van meg???
Hello!
Lehet hogy egy kicsit off, de azért megkérdezem!
Tegnap, a régi Pajeromal, (1987, hosszú) a campingben, rákanyarodtam egy elég durva földútra, mély sár,stb. Rögtön utánnam, jött faterom, a szintén Mitsu Pick-upal. én félkettőben szépen elbaktattam alapjáraton, míg ő, félkettőben megakadt, vissza kellet tolatni, és nekifutásból tudott csak átmenni rajta még, még úgy is nehezen!
Kérdésem az, hogy lehetett e a gumi függvénye ez, mert nekem 225/70 R16os kopott gumik voltak fennt, míg neki 265/70 R16os új gumik voltak!
Elképzelhető hogy a széles gumik rosszabbak sárban?
az tuti, hogy hóban jobban ment a pick-up!
Aki tud segíteni, kérem segítsen!
Szia HJ61 ! Felni /16-os lemez Suzzyra /ügyben embered lehet Bakonyi Csaba Zirc . Éppen 1 hete kérdezte , hogy ki lehetne vevő rá ? Tel,szám 0630 9970000 Üdv Kroko
93-as Jeep Wrangler 2.5-höz keresek Repair Manual-t, vagy olyan könyvecskét amit az autóhoz adnak eredetileg, ill. első difiről rajzokat.
Ha tudnátok valami nem fizetős linket nagyon megköszönném...
KÖSZI-KÖSZI
Sziasztok!
Nem láttatok véletlenül olyan embert aki 4db 16"os suzuki lemez vagy alufelnit görget magaelőtt és sóhajtozik,hogy kinek is tudná eladni?Szivesen megszabadítanám a gondjától.Esetleg KPre cseélném.
Ezúton is köszönet mindenkinek (most hirtelen Boszi, NLQ, Elf, Fricike, Burglar, Karcsi jut eszembe, bocs, ha vki kimaradt!), aki bármilyen módon hozzájárult közvetlen vagy közvetett segítségével, tanácsaival az autóm gokartosításához (úgy rugózik, mint egy gokart, csak magasabb)!!!
Aszfaltra már OK, csak egy fékcsövecskét kell még hosszabbra cserélni, hogy le is mehessek róla.
:-)
Baglok, Bikák, meg mindeféle egyéb szerzetek!
Osztazhogyvan, hogy killyebb salyátíttyátok itten a topikot?
(amibe más + nemigen ír, úhh a többi + rí....):-)))
Valmelyiktek eeekűdi nekem aztata papírtot, hogy tovább tuggyam kűűdeni? Mármint a jövő 7vgvel kapcsolatban....
Mápersze, ha még áll a zajánlat....
Cia Bagol!:))
Jó letta netöm!!!
József atya füleit szorgalmasan csipködd!-ne hogy mán dében készüljön el a "botorkaaparát".A Hoze nem igen akar egy szervizdélelöttöt etötteni féttengelök imádatával.Oszt ha meggyüttök szórgyatok pár sort a likas hálóra!Kiváncsian várgyuk a difizár elemzésit.Komresszor ha nincs,de nekem van egy ántik pumpám, ha kő kőcsöny adom!
Kellemes kocsitolást és defekt,ill.fétengöl szerelést kiványok!-hü de szemét vagyog!
Tgk-Szgkra-(((, -)
A mai hatályos de nem igazán hatásos rendelkezés szerint ha át akarod alakítani 3-6ra v 9 személyesre akkor jól tudod be KELLLLL fizetni a regdíjat mely igen erösen függ attól hogy a motor eu2 , 3 vagy sem. A helyileg illetékes kpm bázison + tudják mondani neked hogy mekkora az aktuális autóra kivetett sarc / pl 1 2003as évj toyota hiace,kia pregio,nissan stb a 2.5 ös motorral 640.000 FT !!!!!!!!!/, ehhez még plussssszban be kell fizetned az általad is vázolt összeget átalakítási illeték gyanánt+ csak is a kpm által elfogadott ülés + a rögzített bizti öv + az idö mit el szúrsz majd ezzel. De hogy ne legyen a sornak itt még vége ekkor jön az újabb cumi. Az autód innentöl kpm szerint 6 személyes tgk /ugyanis ezt a fogalmat ismeri még a szervnek eme fajtája/ de ök az átalakítást csak akkor végzik el ha aláírsz 1 adatlapot - reg. adó törv. 2003 évi CX. törvény- melyet mind az apehnek mind pedig a vpopnak is bemutatsz mely szerint adózási szempont nem volt elötérbe helyezve akkor mikor az átalakítás mellett döntöttél,s azt is tudomásul veszed hogy innentöl fogva a gjm 8703 vtsz alá tartozó jármü.A vpop ugyanis nem ismeri már ezt a fogalmat / 6 szem tgk/ csak is 6 szem szgk ismeretes neki.A vpopnál viszont nem elég hogy befizeted a regdíjat mert ök még felszámítanak egy vámtarifa különbözetet is mely sacc/ kb alapon mükszik náluk .Az auto br vételárának 38% a vagy vmi ilyesmi de ezt még ÖK SEM TUDJÁK pontosan ugyan is különbözö számmisztikai müveleteket végeznek / az auto tgk ként bevámolásának napjától eltelt idö kontra a szgk átalakítás napja közti különbözet/ s a végére + kapod azt is hogy mekkora összeggel vonulj
1 a pénztárhoz
2 a gyógyszertárhoz nyugtatókért
Az egészrQl csak annyit hogy egyik szerv sem tudja pontosan mennyi is az annyi ezért csak találgatnak ,vakon vannak mint a bányaló s az ö tudatlanságukat csak tetézi az út szélén álló tag.Bár ha ebbe jób ban belegondolunk ezt akár az adott közlekedési szituban a javadra is tudod fordítani.
DE azért ne vegye kedved semmi hisz mint tudjuk ha netán 4x4 gjm t szeretnél átalakítani akkor a habhegy a tortán az az elmélet lesz,hogy a köcsög jeeppppes hooligan-nak úgy is van jó sok péze úgy hogy azt még jól le is lehet húzni mint a parasztgatyát az elött a bizonyos müvelet elött. De azért ennek a sok jó hírnek ellenére is kívánok neked sok sikert stb Én személy szerint fel adtam akkor amikor összeadtam ezt a rengeteg aberrrált költséget.
Ezúton szeretném tudatni veled és kedves navigátoroddal, hogy 2004. március 13-14. között megszületik a második versenyünk, melyre szeretettel meghív benneteket a Jeep Club.
A verseny bajnoki trophy futam lesz, Szomód és varászlatos környékén a futam a 2004-es trophy szabályzat szerint kerül megrendezésre. A versenyen extrém, normál, utcai és quad kategóriákban lehet nevezni. Szombaton kb. 40 km-es, vasárnap kb. 30 km-es távot szemeltünk ki nektek.
A nevezési díj 14 000 Ft, előnevezési díj nincs, a nevezési lap elküldése már előnevezésnek számít.
A nevezési lapokat a következő címre küldjétek:
Kratochvill Vilmos
Budapest
Pohár u. 6.
1225
Szállással kapcsolatos információk: Gruber Csaba polgármester (20) 933 1876
A verseny menete:
2004.03.12. Péntek
17.00-21.00 között gépátvétel, szállás elfoglalások, szabad program
A versennyel kapcsolatban bővebb információért nyugodtan hívj minket, mert mi mindent tudunk.
Kratochvill Vilmos: (70) 389 56 56, vagy Salamon Csaba: (30) 227 04 93 vagy email: info@jeepclub.hu
Tegnap keresett meg egy ismerős ezügyben, és érdeklődött, szintén átvizsgáztatás és regisztrációs díj ügyben. Volt egy link, ahol minden le volt írva, de nem találom, valaki esetleg? Köszi!
Bocsi ha egy kicsit off lesz de hátha Ti többet pontosabbat tudtok az ügyről
A tavalyi évben ha valaki át akart vizsgáztatni egy tgk-t szgk-vá akkor ez ment simán a szükséges átalakítások mellet befizetett egy tizenxezres csekket +műszaki vizsga +új forgalmi, új törzskönyv igy a kidobott pénz max néhány 10 ezerre rúgott.
Tegnap értesültem arról hogy ez év februártól ez máskép megy az így átalakított tgk ra be kell fizetni a regisztrációs díjat ami két-háromszáz ezer HUF-nem tudom hogy most a hölgy tévedette az okmányirodában vagy megint egy újabb kib s. A tachograf a műbizonylatos vadrács(bocs díszrács) és egyéb sz után
Az sem éppen szimpatikus dolog hogy a behozott autókra ki kell fizetni ezt a díjat, hát még ha egy olyan gépre kell fizetni amely a kezdettől fogva itt volt az országban
Mert az oké hogy az esetleges áfa vagy vám kedvezmények miatt ne lehessen átalakítani 5 évig de ez már túlzás
Gondoltam leírom nehogy épp valaki itt épp egy tgk terepjáró vétele előtt álljon és azt fontolgassa hogy majd úgy is átvizsgáztatom 5, 8 személyesre.
1: Pl. Mitsu intercooler ventillátor. L200, Pajero...
2: Perszehogy. Az elektromost egyszerűbb kézben tartani, kevesebb a hibalehetőség. Nem véletlen, hogy az újabb autókba mindig olyat szerel a gyár.
Viszont az utólagos beépítés macerásabb.
Szvsz utólag a Detroit locker a király, az tiszta mechanika. Se elektromosság, se levegő, semmit nem kell kapcsolni, vezetgetni. Becsavarozod aztán teszi a dolgát, és aránylag nem is drága.
Még egy apró kijjebb való egészítés: a vóvót a FORNELL szervízbe vittük mivel 1értelmű vót, hogy a zindittó motra beteg. Mekkapták fél 5 körül, és lkezdtek vala gályázni ralyta, malyd 18:30 kor készen is volt ind. mot. ki-beszerelés, szénkefecsere, számlával 12píz. Ennyit a FORNELL-ről. A cím: II. Sodrás u. Tel 394 1997.
Merhogy ez vót a reglám helye....
Hi mindenki!
Tipusváltás miatt még mindig eladó a176c Garminom.
Esetleg elcserélném jelentős mennyiségű készpénzre. Tartozékokkal vagy anélkül.
30/9380-539
Kedves Lyó Barátom, kinek ereiben a Földanya porának Vízzel kevert elegye csörgedez, mud in blood!
Kedves kérdésedre sietek +nyugtató (kérdés kinek...) választ adni, még élek!
Bizonyos tevékenségek lekötik receptoraim kapacitásának legfőbb hányadát, de mivel jót nem tuttam a zelmúlt időben, gondútam rosszat minek írjak, abból úgyis van mindenki másnak es.
Szép csönbe szövögetem hálómat, mint az +es pók, a hason lat se sántít úgy, mint én.... 1 biztos: a gömbölykém rendelkezésre áll (illetve egyre inkább pottyad lefele, mint az érett barakc).
Nem, nem a hó, inkább a jég kerített fogságába, errefele a hegyen vót vagy 3 canti, amit ma le köllötött olvasztanom a zótóról, mielőtt lindultam vón, merhogy tennap bé se űtem, ugyanis kijutni hiábavaló pórbálkozás lett vón, a kerti útra reályahalyló thuják, chamaecyparisok, taxusok, és pinusok miatt. Leginkább egy kis pinus nigra volt útban.
Nem röhögni, utánanézni, mi mit lyelent!
Szegén pinusaim és taxusaim egész fagyottan feküttek a jeges fődön, még megmozdíttani se igen lehetett őköt a törés veszéllye nélkül.
Nadema!
Vót lyó kis killyebb rándulás!
Gyermekeimnek a zannya szólott, hogy nem indul a zöreg cséplőgép, a vóvó, osz mennyeg segítteni beindíttni. Mivel a cél Békásmegyer irányába vót, úgy gondútam, átalmenek én a hegyen, merhogy f***a terelyárósgyerek vaok énám! Irány a Hármashatárhegyi reptér, mejd Gercse felé a hegy, és onnan át a külső Bécsi út.
Lyó terv vót.
Csak épp a leereszkedőn, a zerdei utat felelytettem ki a zelőzetes számításból.
Hávótvagy tíztizenöt fa 1másutánba, meg 1másradőlve az 1sávos, vízmosásszerű terepen, ölég komoly ereszkedésben 1másradőlve..... A továbbjutás komolyabb STIHL nélkül kilátástalan vóóót. Ezekután vót pici tolatás a jégen főfele, oszt amikor lehetett fordullás, majd lőrefele kapaszodás!
Nem vót 1xű!
Ezekután, szégyenszemre, aszfalton köllötött +közelíccsem gyermekeim annyályának röstök ülésének helyszínnyét, maj lyavittóműhelybe való kísérés következett (FORNELL), ahol rövid idő alatt +állapították, hogy a szénkefék atták meg magukat a zindittó motorban. A zautó mostanra kész, nagyobb dond nem vóóót, csak a zantennám hajolott meg egy tolatás által, de má aszt is killyebb 1enesíttem.
Hát ennyi.
Tudom, ez nem xtra, de ez vóóót.
PaPus ;-)))
A homokfúvós ember óva intett tőle. Azt momdta a 200 fok amin ráégetik, elég rosszat tesz az alufelninek, mert eldeformáliódik tőle.
Tud olyat aki 70 fokon égeti rá, de én maradok a festéknél. Olcsóbb+javítható.
Már vettem is öt flakon Pervent felnifestéket(jó alumíniumra is, legalábbis az van ráírva), meg hozzá Prevent(támogassuk a magyar ipart) felnilakkot
A felnik nagy részét már lehomokfútták, elég szépek lettek. :)
Amúgy elég jópofa műhely, egy csomó veteránautón is dolgoztak, pl pont ott volt egy komplett e-type kasztni. :)
PaPus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hát veled + mi a mángorolt aszaltszilvászsák van? Úgy ltqntél mint az a bizonyos óratípus az nagy birodalomnak fövárosában. Tán csak nem a kezdödö hófergeteg takart szintén úgy be???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alfred a múltkor belinkelt egy képet az Auverland Ikarusról.
Találtam egy eladót a győri Bazár-ban:
"Auverland Ikarus 1,9TD terepjáró 2 éves 100000 km-rel eladó Ár:2,8 mill.Ft. 30/900-9274"
Loy!
Sőt alapvetően azzal is 1et értek , hogy a minimum az lenne hogy mielőtt lelép az útnak ama testére jobban teszi ha szétnéz még mielőtt összemocskolja testével a gépek istenségét s fölösleges munkára készteti- ezzel előidézvén az alkatrészeim idő előtti kopását - az ablaktörlő mechanikámat,estleg a frissen cserélt fékeket,nu meg a jó pézé vett gummandoszokat.
Testvérszekér-HJ61-!
Sajnál6od is állat vót annak llnére hogy a Szilárdművek jól lcseszte/MMSZ/! A csapat s a hangulat kitűnőőőőőőő volt a terület visszavár minket-bár akkor már remélem a navigátorom is kocsival lesz mert még 1 ilyen mbert nu 11111.Bár vhol lehet az is hogy csak hiányzott már neki 1 kis minőség de az hogy Neki +hogy hányingere nu ez azért sárt kiván.Ha nem lett vón így lefagyva a terület az lett vón az űberállat de azért az is bebizonyosodott,hogy az uaz + a traktor gumszli nem művel 1szerűt de ellenben elég látványos még ilyen talajviszonyok között is. A géppark elég változatos volt cserébe jól nézett ki mind a 13db.Viszont találtunk nagyon jó kis mocsaras medret mely elég vendégmarasztaló tud lenni.Fényképek miatt keresheted burglart biztos szívesen odaadja őket.
Burglar! Ej-Ej te kis te hát nem tanulod meg hogy a minőség néha elviseli azt is hogy csak a hátsó kerék viszi előre a dolgokat nincs mindig szükség arra hogy minden pörögjön forogjon ha + hát igen akkor sincsen semmi gond.
Ha a gajtörömnek gyalagosbarátul puhának kell lennie akkor a gyalogosok se járjanak pólóban meg rövid naciban, hanem legyen nekik kötelezô a pufajka síruha! És csak annyira hizzon meg, hogyha ráesik a motorháztetômre akkor ne okozzon abban semmilyen kárt!
Hátha valakit érdekel,van egy eladó repedt 3.3as TD patrol hengerfejem,szelepekkel.
Sárvérű Sajnálom,hogy lemaradtam a túráról de az invitálást köszönöm.Legközelebb nem hagyom ki.
Most jöttünk haza Csővárról (ismét) és újfent remekül éreztük magunkat, hála a Toyota klubos srácoknak, meg a monori off-roados élet elitjének. Igaz, most a jobb oldalon kellett megküzdenem a rámtörő hányingerrel egy Toyotában (na nem a Toyota miatt), ahelyett, hogy a CSODÁLATOS és GYÖNYÖRŰ és FANTASZTIKUS és KOLOSSZÁLIS Patrolommal mentem volna. Sajnos az most a műtőasztalon fekszik, és épp a plasztikai sebész darabolja. De majd a jövő héten!!! Vagy utána...
Mindenesetre köszi a remek túrát!
Shark
Reggel ott jöttél el mellettünk Gödöllőn. Annyira integettem, hogy majdnem elgázoltak, de nem álltál meg. Álmos voltál tán így reggel 8 körül?
Bay Hoze!
Még egyjó 50-est tekertünk le.Este 8-ra értünk vissza.A Tenkes északi felén 5 centis hó található.Ott biztos nem szárad ki a pálya!Kb.100km-es lessz az úthossz,este még leis butitottuk a trekket.Nagyokat röhögtünk,nem lessz könnyű végig járni!
Megnéztem a műsort...
Leginkább az "tetszett",hogy kisujj vastagságú kötéllel -ami természetesen azonnal elszakadt- kezdték el húzni a Nivát,utána meg szereztek valamilyen drótkötelet(!) és azzal rángatták...
Amúgy nézhető volt,de a két műsorvezető roppantmód idegesítő.
Hello!
Az engedélyezés lehetősége volt a nagyobb dilemma számomra, bár én is a vizsga előtti leszerelést tartottam járhatóbb útnak, de arra gondoltam, hogy ezt esetleg meglehet úszni valami hatósági engedéllyel. Az anyagokkal kapcsolatos ajánlatok kb megegyeznek az én ötleteimmel,először kartonból megpróbálom lehajtogatni és ha tetszik a látvány akkor lehet, hogy nekilátunk. Minden hozzászólónak köszönöm a segítséget!
Eladó 2 db TOYO 600HT 235/70/R15 terepjáró nyárigumi, 85%-os állapotban. 15000ft/db. Érdeklődni lehet a bevasarlas@mailbox.hu e-mail címen és a 06(30)5320301-es telefonon.
Meb:
Ja, azt a musort en is lattam egyeszer. Nemsemmi milyen egyseru emberek vennek neha benne.
Ezek a 26-28"-os felnik a beepittet kulon forgo tomeggel amugy SZVSZ nem csak hogy nagyon gaz holmik, hanem egyenesen veszelyesek is.
De az arcok amugy is csak arra hosznaljak, hogy folrakjak a porigultetett cusomjaikra, oszt 5mph-val cruisolva stiroljek a csajokat a kertvarosban, mikozben 12500 wattal szol a "nagy zene" a kocsibol.
A labaiknak meg ott hevernek az Uzik meg az Ak-k, hogy ha a konkurens banda arra jarna.
Rapz Rulz!
Az EU-ban nincs egységes szabályozás, olyan mint a mi KÖHÉM-6-osunk.
A fritzek még a bólogatós kutyát is beiratják a forgalmiba, az angloknál meg egy házilag V8-assá alakított Mini is kaphat rendszámot. pl.
A gallytörökkel kapcsolatban is csak annyi van, hogy az európai autógyárak kötelezték magukat hogy ezentúl nem kinálnak az autóikhoz kiegészítőként merev gallytörőket.
A rácsok betiltása a levegben volt, de erre(Magyarországon kívül) sehol nincs még példa.
Illetve nálunk se tiltották be, de csak a KPM által engedélyezett fajtákat lehet fölszerlni, amik meg azoknak a feltételeknek megfelelnek, azok legfeljebb optikai tuningnak jól.
Más.
Van vakinek jó tippje alufelni festésére?
Lehomokoltatom őket, aztán aluminum alapozó(Hammerite special metals primer) aztán felnifesték(pl Motip), aztán felnilakk?
Gyártok vasakat én is ,meg csinálok terepjáró átalakításokat,meg mindenféle kasznimunkát is.Csak nem ere irányult a kérdés.
Valószínűleg az EU csatlakozás után sok terepjárós kénytelen lesz megválni a brutális vasaitól.Majd lehet készíteni gyárias erősített hőtőrácsokat meg lámpakareteket és lökhárítókat.Meg lehet majd verseny előtt és után szerelgetni le fel a vasakat.Na ekkor lesz keletje a szakszerűen kivitelezett le és felszerelhető holmiknak.
Ilyen vasakat gyárt az Öhler Józsi, keresd a Toyota 4wd klub oldalán az elérhetőségét:
www.landcruiser.hu
Nekiállhatsz magad is csinálni, de elsőre biztos nem fog úgy sikerülni, a Józsi meg nem ma kezdete.
De arra készülj föl, hogy elég sokat kell várni nála mire sorrakerülsz.
Ha magad állsz neki, deríts föl hol vannak a közeledben olyan szolgálatások, amik segíthetnek.
Pl van ahhol CNC vezérelt plazmavágóval tudnak acéllemzt vágni, 80(!)mm-es átmérőig. Pl papírsablon alapján.
Akadnak olyan helyek ahol meg van prizmás hajlítógép, az is szépen meghajtokat pl 6-os acéllemzeket.
De vizsgára ezek a vasak sajnos nem legálisak.
Úgyhogy vagy leveszed-ahogy hoze is mondta- vagy olyen helyre viszed ahol "vak" a vizsgabiztos. :O)
Amúgy nekem az a tapaszatlom, hogy régebbi szögletes autóknál ha csinálsz egy gyárinak LÁTSZÓ jóóó combos lemez lökhárítót, azt a vizsgán se szúrják ki, ha nincsnek rajta felül csövek.
De azokat meg lehet csimálni olyanra hogy leszedhető és mégis erős legyen.
Ez gyakoribb(pl Niva) és modern gömbölyű karosszériás autóknál sajnos nem, vagy csak nehezen kivitelezhető.
En is egy ilyen "Bummper" fele vasat gyartok eppen, es nagyon oda kell figyelni a konstruallaskor mert egy jopar szempontnak meg kell felelnie. Szerintem ezek a kovetkezok:
1.Konnyu legyen.
2.Az elso terepszoget ne vegye EL!
3.Foglalja magaba a csorlot es tartcsa is.
4.Legyen rajta legalabb 2 darab kotesi pont seklivel.
5.Legyen rajta emelesi pont kikepezve, hogy Jack-el lehetoleg minden iranybol emelheto legyen.
6.A csorlo felett 2 darab lampat rogzithessunk.
7.CB antennat rogzithessunk.
8.Taviranyito aljzatot is.
9.Agvedo sodronyt is.
10.Ne takarja a gyari fenyjelzoket es a hutot.
11.Birja a fanak allast ;)))
12.Ja es meg a rendszamtablat is fel kene tenni valahova...
13.ES MINDENEK ELOTT GYALOGOS BARAT LEGYEN, ugyhogy a vasarban kell venni hozza egy dunyhat es a tolovasra kotni :))))))
Kulomben telleg nem egy egyszeru eset! Hajlitani-vagni kell a lemezt, csovet, (esetleg patentiv), kazanlemezt vagni (langvago) szoval nem egy tulsagosan egyszeru mutatvagy (bar nem is egy agysebeszeti beavatkozas :)) ), ugyhogy kar lenne elkapkodni, mert utana sokaig fogod hordani.... lassdd engem.
Ilyet NE csinalj! ;))
Boni:Engedélyt mint magánember nem kapsz ilyen lökhárítóra.Max vizsgára leszeded,bár van a tulajdonosnak lehetősége alkatrészt készíteni az autójához és azt használhatja is.Neked szükséged van egy csörlőtartóra és egy lökhárítóra,ami lehet egybeépítve is.A csörlőtartó 4-8mm es acél lemezből készülhet,ez elé 2mm es lemezből a lökhárító.Amire a görgősablak tartásához erősítést kell beépíteni.Laposvasra és zártszelvényre vagy csőre is szükséged lesz a merevítésekhez az erőátadó részekre.Nem olyan egyszerű mint amilyennek látszik,kell hozzá felszerelés rendesen és az sem baj ha jól hegesztesz.Előfordulhat,hogy többször is szét kell szedni és újraalakítani,ha elsőre nem sikerült.Sok siker hozzá,ha van kérdésed szívesen válaszolok.
Sziasztok!
Szinte indulása óta figyelemmel kísérem a topicot, a háttérből figyeltem a hozzászólásokat és most úgy gondoltam a ti segítségeteket próbálom kérni. Van egy '95-ös 2,5 tdi rövid pajerom. Csörlő felszerelésén gondolkodtam a napokban, amikor érdekességképpen belenéztem a tbr katalógusába, itt láttam meg egy "ARB csörlö felszerelő készletet" bumperbar v. saharabar néven. Az árát meg sem néztem, mert ismerem a cég tarifáit, de foglalkoztat a gondolat egy ilyen lökhárító elkészítésén.
A kérdésem: szerintetek miyen anyagból kellene csinálni és milyen engedély kell (gondolom, hogy kell) egy házi lökhárító felszereléséhez.
Köszi a segítséget!
www. taubenreutherkft.hu/arbf.htm
M E G H Í V Ó
Kedves Barátunk!
Ha ezt a levelet olvasod, akkor bizonyos lehetsz abban, hogy azok közé tartozol, akiket NivásKarcsi, Marci és gyermekei meghívtak: 2004. április 11 vasárnap-12 hétfő Soltvadkert és környékén megtartandó HÚSVÉTI baráti találkozóra!
Program: hivatalosan nincs
Szállás: ha két napra jössz, és nem szeretsz kora tavasszal sátrazni, időben szólj, szerzünk.
Étkezés és italozás: mindenki saját erőből, azon az egy bogrács étken kívül, ami a mi ajándékunk, a vegetáriánusokra külön gondot fordítunk! Büfé nincs.
Terepjáró: jó, ha van, de nem kötelező :-D személygépkocsival, motorral, tehergépkocsival, kerékpárral, és gyalog könnyen, viszont gördeszkával, vonattal, villamossal, annyira azért nem könnyen megközelíthető.
Ha kérdésed van az eseménnyel kapcsolatban, akkor, a 20/9155-207 20/5354-254 mobilon és a marcika@atrtnet.hu karcsi@atrtnet.hu emil címen megteheted.
Sziasztok!
Van 2 eladó terepjárója az egyik barátomnak,megkért tegyem közzé:Nissan Terránó 88as 2.4i versenyre épített,Versenyülésekkel övekkel,100%os zárralStb.500000Ft
A másik egy utcai Pajero 2.6os vonóhorgos rövid változat lejár műszakival de megbízható jó állapotban:490000Ft
A Toyota pickup a legjobb terepképességű a pickupok között,minőségileg is nagyon jó,de közúton kemény.Difizár csak akkor lesz benne, ha teszel bele.Amit kétmilláért kapsz arra még egy "kicsit" költeni kell.
Jo valasztasnak tunik.
Onzaro difik remekul, onnyitok (Detroit) megjobban;)
Gyarilag nincs szo ilyesmirol pickupban.
Biztos, nem kerekagyra gondolsz? Azzal kapcsolatban szokas az onzaro kifejezest emlegetni.
Sziasztok
Lenne egy kérdésem. Terepen kellene dolgoznom, és a munkaterület megközelítése miatt kellene egy 4x4.
Hiluxo n agyaltam, érdekelne, hogy az önzáró difik hogyan viselkednek saras , dagonyas utakon.
kb 2 millio korul lehet kapni TD-t. mik a tapasztalatok. A platora szuksegem lenne, ezert gondoltam pickupra. Hogy megy terepen? Alternatíva.
A jogszabály mentesíti a regisztrációs adó fizetési kötelezettség alól azt a természetes személyt, aki az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint nem adóalany, és 2004. február 1. napja előtt a fogyasztási adóról szóló törvény, alapján a fogyasztási adó alanyaként a személygépkocsit terhelő fogyasztási adót a nevére szóló vámhatósági határozat alapján megfizette, de a személygépkocsit e törvény hatálybalépését követően saját tulajdonaként helyezteti forgalomba.
Sziasztok!
Keresek 1987-es nissan pick-up (terrano l elejű)-hoz jobb hátsó lámpát. Bontott kéne, mert a hozzáférhető utángyártott nem passzol(kisebb). Ha tud vki ilyet, kérem dobjon meg egy maillel!
Van egy elado Toyota 4Runnerem, 93-as, 150000 km van benne, muszakilag jo allapotu, a karosszeriaja utott-kopott, de javithato. Tennek fel kepet, de nincs hova, e-mailban tudok kuldeni fotot. A tax ara 2.200.000 HUF, az eladasi ara 1.100.000.-HUF! Nagyon jol be lehet hitelezni!!! Ja, 3.0 V6, automata, 4x elektromos ablak, stb... Holnap 16-ig el az ajanlat. Szerintem nem rossz vetel. A tobbit telefonon. 20/9287375
Volvo144:
A mobile24-en van egy kisARO, a tulaj (andriskaandras@freemail.hu) szerint hobbiauó, kevés kilométerrel, 99E-ért, ill. fékjavítás után 139E-ért.
Midenképpen meg kell gondolni, hogy ilyen autóra van-e szükséged. Mindkét ARO - a benzines és a diesel is - munkaigényes odafigyelést igényel és bizonyos átalakítások szükségesek a megbízhatóbb működéshez. Viszont olcsó az alkatrész hozzá és elég igénytelen gép. Én mindkettővel mentem 150-200 ezer km-t szivesen segítek ha részletesebb infóra van szükséged.
Még valami :
Használt AROt szerintem vidéken, vagy a határ túloldalán találsz, dél-délkeleti irányban...
Amik még futnak, agyonhasznált, lestrapált jószágok, 20-30 évesek (diesel) de minimum 10-15 (benzines), általában a végelgyengülés határán. Aki még megtartotta, nem nagyon válik meg tőle, mert vagy nincs rá pénze, vagy ARO-bolond...
Legutolsó infóim szerint a ceglédi volt AFIT (asszem Ceglédi Autójavító Kft) forgalmazott új Arókat, a 90-es évek közepe fele....
Dunakeszin tudok egy profit, aki a régi miskolci úti szervízben is, és később maszekban is javított ilyeneket (az én AROimat is ő gondozta), ha kell, megadom a telszámát, de gondold meg....
volvo144!
Aro vásárlásnál a legfontosabb, hogy MEG NE VEDD! :-)))
Tapasztalatból tudom, volt 2 is....
A viccet félretéve, van vmi oka, hogy pont ezt a márkát akarod választani? Benzines,10es, vagy a diesel 243-as kategóriában gondóxol? Végülis mindegy, mert:
Iszonyú szervizigényes, és megbízhatatlan, ráadásul korszerűtlen szerkezetek. Az elektromos rendszerük csapnivaló, a motor alulméretezett, a kasztni rohad, egyre kevésbé kapsz hozzájuk alkatrészt, soroljam még?
Ha tényleg terepre akarod venni, szvsz sokkal jobban jársz vmi használt, öregecske Suzuki Samurai-val, vagy az elődjével, de akár a Toyota, sőt, talán még a Niva is megbízhatóbb....
Lehet, hogy óccsón tucc most venni Arót, de ráköltheted a gatyádat is, akkor sem lesz üzembiztos, a többi meg úgy általában az.
Persze ez csak 1 vélemény....
Üdv: PaPus ;-)))
Sziasztok!
Légyszi segítsetek! Arót(vagy vmi olcsó terepjárót) akarok venni, mire kell odafigyelni, és hol lehet találni eladó példányokat (arót alig találtam eddig) Köszi!
Alfred:
Nem tudom, az enyém csak 1 tonna (azaz a xir-xarjaimmal 1.1).
NLQ-ét próbáltuk vele, azt nem bírta, de lehet, hogy ha nem olyan magas az autó, vagy alá teszünk valamit, hogy laposról kezdjen emelni, viszi.
Papus:
"...még túl tiszta!"
Most már az enyém is. Délelőtt letakarítottam végre a műszerfalról a Bátor Táborok porát.
Trebitsch:
Pont Hoze-nak mondod, akinek (hidró)likas a csörlője?
Hoze!
Kár,hogy nem tudtál tovább maradni.Egy százast letekertünk,nagyon jó vaddisznóhelyeket találtunk!A siratók teljesen járhatatlanok voltak.Egyik helyen mind a három vassal elakadtunk,de a Józsit sikerült kiugrasztani.Piszkosul elfáradtunk.Este fél 9-re csattogtunk haza.
Csőnaci!
Hogyé adták?
Elfelejtettem: a mexakítók terhelhetőségét úgy adják meg, hogy monnyuk 250/2500 amper. Az annyit jelent, hogy 250-et tud bontani/zárni, és ha már zárva van, 2500-at tud átvinni. Szal a bontást kipróbálni azt csörlő nélkül érdemes, mert a csörlőzés közbeni mexakítást egyszer fogja tudni elvégezni... Utána kapcsolócsere, viszont nem húzza föl a fára a csörlő az autót, vagy nem fordítja magába mer nem áll le.
Azér az áramtalanító-csere mindenképp olcsóbb és egészségesebb, szerintem. :)
You are welcome to visit our web-site http://www.ural-trade-corp.com
for the following reasons:
1. The lowest (manufacturer) prices.
2. Great discount system.
3. The Buyer pay transportation expenses for vehicle when its arrived
to his destination.
5. Good contract system (prepayment for specification to the contract
is 70% only).
Sincerely yours,
Georgi Samoilov
Manager
Sales Department
Phone: +7(912)6198540
E-mail: sales_dept@ural-trade-corp.com
Hát, ahogy a rajzon van: a legfelső bontóérintkezőt sorba kell kötni az akku plusszal, tehát ha mexakítod: sehova se megy áram az akkuból. Ez egyértelmű és egyszerű.
Dízelautónál a gubanc ott van, hogy amíg forog a generátor, addig bőven ad annyi szuflát, hogy (az ettől a mexakítottól független dróton át) nyitva tartsa az adagoló mágnesszelepét, tehát a motor ettől még nem áll le. Úgyhogy a legalsó bontóérintkezőt én az adagoló mágnesszelepével kötném sorba. :)
A 3 ohmos ellenállás értelme kettős: egyrészt kisüti az esetleges kondenzátorokat a különféle elektronikákban, tehát nem maradnak táp alatt részegységek rövid időre se; másrészt a villanymotorokat zárja rövidre. Példul csörlő... :) De akár a fűtőventillátor is, vagy a hűtőradiátor ventillátora stb. A rövidrezárt villanymotor fékként müxik, jó nehéz forgatni; amíg viszont forog, akár lendületből, áramot termel - amivel el tud (esetleg) működtetni ezt-azt, amit nem kéne. Emiatt teljesítményt is el kell nyelni annak az ellenállásnak, legalábbis egy rövid időre: vagyis az a 3 ohm legyen legalább 10 wattos ellenállás, hogy ne füstöljön el. A 3 ohm nem kritikus, néhány ohm azt kész; én leginkább benzines autók trafójáról bányásznám le bontóban azt a jó nagy, kerámiatestű ellenállást, az 1-2 ohmos és 20-30 wattos. Skoda, régi VW, sokféle autóban volt.
Kernem hozzaertok segitseget, hogy egy Sparco 6-polusu aramtalanitot hogyan is kene bekotni TOYOTA HILUX-omba!?
Van egy combos bonto erintkezo, amit a leiras szerint a (PLUSSZT) bontya meg.
Ezenkivul van meg ketto erintkezo par: az egyik bonto, a masik zaro.
A bonto erintkezo parat gondolom be kell kotni sorba a "szlusszkujcs" (ezt a szot nem csak leiirni, de kiejteni sem birom ;))) -kapcsolojanak megfelelo erere!? Igy ha aramtalanitasz, az aksibol nem megy krafft a generatorra es meg a motort is leallitod.?!
A zaro erintkezo parat a rajz szerint az aramtalanito kapcsolobol elmeno PLUSSZ vezeteket zarja testhez egy 3ohmos ellenallason keresztul. Ennek mivoltjat nem ertem.
Ezt tegnap éjjel találtam a Gellért-hegyen.
Semmilyen utalást nem viselt a gyártóműre, a karosszériája műanyag, négy spirálrugón áll, a hátsó futóművet panhard rúd, az elsőt a Land Rover hátsó futóművével ekvivalens középső gömbfejes megoldás tartja középen, a motor jó arasszal(!) az első híd mögött van!
Sajnos nem tudok kepet felrakni az en automrol, nekem 3 par lampa van elol, es ket par a tetejen. A lokos meg 135-os gazcsobol van elol-hatul. Nem kell izgulni, csak jobb ha tolem hallasz rola, mintha egy rendor szol neked. Azert lehet, hogy erdemes lett volna utananezni rendszam alapjan a gepnek...
Es ha eddig UNO-d volt. Nagyon vigyazz a Vitaraval, mert nagyon nagy ez a motor ebbe a kis kasztniba, nagyon megy. En nem birtam MIB Vitarajaval kerekcsikorgas nelkul elindulni.
De akarmilyen is, hasznald egeszseggel, es varunk a kov. turan.
egyébként a króm cuccok nekem tetszenek,szerintem egy ideig rajta lesznek.
Elég nagy váltás nekem a terepjáró,mert eddig volt egy UNO-m,ezért még nem biztos, hogy ki tudom a tervező által megálmodott lehetőségeket,de igyekszem.
Egyelőre megszokom a 1,6 16V-t és a "bazi nagy" elejét.
Szerintem megyek egy hétvégét valami rutin pályán és megtanulok vele parkolni...
:-D
Ne is hallgass rájuk, savanyú a szőlő! :-)))
Az a kérdés, hogy mennyit és milyen erősségű terepen akarod majd használni. Lightos túrákra biztosan elég lesz, de a komolyabbakhoz fogadd meg Karcsi tanácsát (én is sokat szívtam a csilli-villi krómvas miatt), és talán nem ártana alá egy kis emelés, meg harcos kerekek.
Szép autót vettél, csak az a baj, hogy még túl tiszta! Használd egészséggel! ;-)))
Ne keseríts el!!
:-((
Ilyeneket nem néztem,de mindegy,majd megoldom.
Tényleg megtetszett és ilyet akartam és megvettem.
1,6M volt az ára.
1996/8 havi a gép.
Megnézettem szerelővel,kipróbáltam mindenét(már amennyire ki lehetett egy autópiacon egy sima egyenes téren...).
nincs vele komoly gáz.
A ködlámpákat le kell kapnom?
vagy csak kettő maradhat?
a gallytörővel nagyon szoktak szőrözni?
Azért a rutintalanságom miatt nem hiszem, hogy egyből megyek dagonyázni, de ha olyan helyre megyek,akkor ezeket tuti lekapom.
Somogybabodra végre terepjáróval mehetek.Igaz nem megyek siratófalon...
Gratula a kiscsodához!
Remélhetőleg ér vele annyi jóság mint amennyit szeretnél.Mielőtt +leltem a saját rombolómat kis családunk birtokában vót 1 ilyen s +kell mondanom nagyon állat gép / még így is a gyári terepadottságaival úgy ahogy van/. Bár az enyém vasbódés volt nem ilyen igazi beach feelings gépállat. A króm bizbaszokat tényleg +éri ledobni róla ha akarod arra is használni amire kitalálta a tervező s akkor elég sok nemkívánt költségtől is megtudod magad óvni.Szerencsére ekkora kerékméretben még jó áron is kaphatsz rá gummandoszokat s akkor téllllleg jó lesz.Alkatrész utipoti is elég jó ezeknek a modelleknek / Suziklub Sztendre / s nem is annyira vészes-bár ez tudom elég szubj.- az áruk . Nu minden jót kívánok hozzá.
clemy:Csinos darab.Ha tényleg akarsz vele túrni,akkor a lökhárítókat,fellépőket,kerekeket raktározd,igy eladásnál nem lesz vele gondod.Tégy fel strapabíróbbakat,a gyári lökösök rontják a terepszöget,a krómos vasból jó könyvespolc lesz.
Sajat tapasztalat, meg a Luaz-os idokbol: semmit sem er a mattra festett motorhazteto. Meg a legmattabb festek is tobbet tukroz vissza, mint amennyit varna tole az ember, ha pedig rafroccsen egy kis sar/latyak (marpedig a Range azonnal feldobja a legkisebb pocsolyat is), akkor mar hiaba az abszolut fenyelnyelo festes, a sar csillog/tukroz mint allat. En hatrebb tennem a lampakat, az agterelonek pedig hegesztenek oda valami tartot. Egyebkent meg azt csinalsz, amit akarsz :-)
Egyeb: tegnap LEVIZSGAZOTT AZ AUTOM!!! :-)) Hetfon meg egy kis zoldkartya, aztan 2 ev nyugalom. :-)
Ki tudna nekem valami elérhetőséget adni az USA-ban,hol kapok kevlár csörlő kötelet.Valaki irta itthon horror ára van.
Jön haza egy rokon vele akarom elhozatni, csak nem tudom hol keresse...
Köszi:Ati
Zsírtalanításra nekem eddig legjobban a féktisztító spray vált be. Abban tutira nincs semmi olaj, sprickolás után egy tiszta(!) pamutronggyal áttörlöm/eloszlatom, oszt haccóljon. :)
Nemes sárvérű barátom!
Élcelődsz-e velem, mondd csak? Hiszen a műanyagtapáta ennen magában szinte mindíg öntapadós, így a felületre történő tapasztása kétségkívül megoldottnak tűnik, hacsak valaki össze nem keni valamely fajta gutymával, miáltal göcsörtös is lesz, de főleg felettébb randa. Ezzel szemben ha egy tiszta és enyhén vízes felületre (melyet valamely permetező szerkezet sgítségével könnyen előállíthat bárki) próbáljuk a tapétát(fólia!) helyezni, nem fog a pontos elhelyezés sem gondot okozni, mert a vizes felületen igazítható, sőt, az alatta maradó levegőbuborékokat is könnyen kipréselhetjük egy rongy, avagy szivacs segítségével.
Nos, csak ennyi. Üdv: PaPus ;-)))
PaPus!
A tapéta azért is jó +oldás mer ha az papírt vízes bázisú ragasztóval rakod fő akkor a későbbiekben sem lesz gond a ragasztó állag+óvása feltéve ha elég sűrűn járatjuk némi iszapban s vízben.
Nem mintha Karcsi bóttyát akarnám rontani, vagy nagytudású m.i.b. barátom, a nagy TLC mágus ötletét vonnám 2ségbe, de ha veszel egy dekorboltban mattfekete műa. tapétát, és ezt ráteszed, legalább olyan jól jársz, és ha nem teccik, még le is szedheted! Ha nem csináltál még ilyet, jelezz, és megírom privátban, hogyan lehet egyszerűen, buborékmentesen feltenni a tapétát!
CzM:A mattfekete festés azért nem olyan bonyolult,talán a legolcsóbb megoldás,és könnyen visszajavítható ha sérül.Egy doboz mattfekete kb:700-800 ft.
Kivitelezés-Kiméred a festendő területet,alkoholos vékony filccel felrajzolod,papírszalaggal maszkolod körbe,mosogatós dörzsivel(nem a fémmel hanem amelyiken szivacs van) szárazon feldörzsölöd.Tisztabenzinnel vagy valamivel zsírtalanítod,persze ez egyből portalanít is,(ne nitróval mert abban a közhiedelemmel ellentétben kis zsírzó anyag is előfordul,a teljesen tiszta nagyon ritka és nem látsz bele)majd a környező területeket kitakarod mondjuk használt újsággal.És már fújhatod is. Ha leveszed a géptetetőt és úgy fújod ,akkor nem kell annyit takarni.A Cameles gépek nagyon jól néztek ki szerintem. Ha lejössz Vadkertre megcsinálom neked,azt a pár kilómétert igazán megéri:):):)
M.I.B: kösz a tippet, teszek egy kanyart ezirányban. A JPMaster által belinkelt Camel-es megoldásban is asszem matrica volt. Csak nehogy megszóljatok, hogy azokra az vasakra hajazok! :) Ha lesz megoldás, beszámolok, hátha érdekel vkit.
Üdv, CzM
Há mosmá én is elhavazódtam, a barátaim az emiljeimre nem válaszonak, kiderüt hogy nem vagyunk hivatalos fórum. Meg ilyenek. Semmi off-road, semmi terepjáró?
"Merre vagytok tán csk nem elhavazódtatok????"
Kéretik figyelembe venni, hogy ezek tök amatőr sokgyerekes apukák, akik csak kimentek bohóckodni egy Land Rover teszt-pályára. A gépek pedig csont szériák (jól látszik pl. a simára kopott 14"-os nyári gumi).
A ti versenyiteken az utcai kategória pályája az ilyesmi szintű?
Mas: Ma szetboritottuk a platomat, hogy hol is vagjunk rajta egy nagy lyukat az aksiknak, es kepzeljetek el:) a hatso ules moge siman befernek az akkumulatorok! Semmi vagas, semmi reszeles, semmi lemezhajlitgatas... Igy legalabb "melegben" lehetnek szegenykek.
Kozben a kocsi hatuljat is egy kicsit megvagtuk (amig csak lehetett). A rendszamtabla felkerult a hatso ajtora, kapott egy kis vilagitast, azt kesz.
Mostmar csak egy hatso lokharito-csorlotart-konzolt kell gyartani...
Csőnaczi!
Kissé nem voltam,de Andi szólt!
Kálha cső teherautó flexibile,Ócso pízért!Vége fix,mert a cső leng,de hagytam körbe 1cm-t.Há a turbo hangolása az érdekös,avval ényis coptam derekasan!Pacika gyárilag max 128,de nekem csak 110-et sikerüt kilihegnem belőle!Most kicsit jobban mögy csak az üzi.anyagot felkő spannyunom 50-es cetánra,mert különbeny csak stifolder füstülő gyün ki belüle!Szijócső és a kipuffcsö ker.metszettel lehöt a lihegtetőt beállítanyi.Ja és 1 báron tőt,mert a végén a kisturbo efogy,a nagy meg későn indul-úgy ,hogy a kövi egy vált.geom.turbo lessz!Ha a csövet birizgálod megváltoznak a nyomás viszonyok és nadon szar is lehet .Kicsit érdemes kisérletezni vele,mert csodát is csinálhat.Azé lóg ki a cső,mert kormos vót az odala,meg elégett az oldalprizma és ezért pléh. Combaton gyüssz a Tenkösre?Bejárnánk oszt amit bejártunk.
Hédvégén vótung a barlangosokkal,kövér 3km/h csaszovos sebit sikerült kihoznyom magambu.Nadon jÓ a talaj állag!
Sárpakolásos üdv!Ro-bika
Szia hoze !Én meg ez olvastam:1 "...Fontos tudni,hogy az utólag felszerelt gallytörő rácsok(amelyek nem felelnek meg a nemzerközi ENSZ-EGB szabványnak,illetve nem kapták meg a Közlekedési Felügyelet minősitését) nem használhatók AKKOR, HA TÚLLÓGÁSUK MEGHALADJA A 10 CM-t...." És ha nem????? 2.:A terepjárók optikai tuningolására alkalmas alkatrészek-gally-és vadrács,polirozott fellépő küszöbö stb.-felszerelése mindaddig nem ütközik törvénybe,amig azokkal a VEZETÉSHEZ SZÜKSÉGES HELY és a VEZETŐ SZÁMÁRA A SZABAD KILÁTÁST BIZTOSITT..." Hát úgy kell felrakni!!!! csá!:k
Clemy:
Az amcsival alkatrészproblémáid lehetnek, míg az európaihoz alvázszám alapján bármely Suzuki-boltban kapsz bármit (max. sok időbe és pénzbe kerül), az amcsinál az alkatrészek jó részét be sem tudják azonosítani.
Az első futó nem szereti a szélesebb kerekeket, a műanyag díszek alatt szeret rohadni a kasztni.
Amúgy meg www.suzukijeep.ini.hu .
Hoze:
Ez már előkerült itt egyszer, ha jól emléxem...
Hat ez felettebb moood gyanus nekem! Bar igy lenne! Minap megkerdeztem egy jogi forumon, hogy:
-Kerdes:
"...Egy 4x4 es terepjaroval kozlekedunk amire elol, es hatul is gallytorok vannak felszerelve. Hasznalhatjuk-e az autot ezekkel a szerkezetekkel felszerelve kozutakon?
Kovetik a gepkocsi vonalait, nincs kiallo eles reszuk, a fenyjelzo berendezeseket sem nem takarjak, es sajnos nincs mubizonylatuk. ;((
Sajnos nagy szukseg van ra, mert sokat jarunk erdobe es az auto vedelmet nem tudjuk maskepp megoldani..."
-Valasz:
"...Nem kell a megfelelőséget tanúsítani (műbizonylat) az alárendelt szerepű pótalkatrészek és tartozékok (díszítőelemek és kényelmi felszerelések stb.) esetében, amelyek a jármű rendeltetésszerű használatára befolyással nincsenek, továbbá saját üzemeltetésű járműhöz, az üzemeltető által előállított pótalkatrészek, tartozékok esetében.
Javaslom, hogy forduljon (írásbeli) tanácsért a közelében található Közlekedési Felügyelethez (Budapesten pl. Mozaik utca)..."
ZAK!
Szívesen, én olyan kiindulásból vettem a Pinint, hogy melyik az a használt terpjáró, ami legolcsóbb és menet közben magam kapcsolhatom 4x4-be és van felezője. Így jött a háromajtós Pinin, nekem ok. a szűkös utastér, ketten vagyunk már a feleségemmel, a gyerekek ritkán jönnek velünk, sajnos. Az ötajtóst próbáltam, sokkal barátibb a rossz úton, ebben a városban egyébként a legjobb autótípus. Személyautós tulajdonságai vannak vezetéskor, nem zajos, jól gyorsul a 120 lóerejével és iránytartó aszfalton is.
Azért írom, mert a kolléga, aki Vitarát kérdezett itt éppen, ezekkel a negatívumokkal találja magát szemben. Korábban három évig 3 ajtós Vitarám volt, szerettem, de hiányzott a köztes diffi és a hátsó diffizár. Olyan hajtómű- és motorzaja volt 100 felett, hogy előszőr kerestem a tükörben a teherautót. És állandóan korigálni kellett az egyenefutását, de abban is hamar leforogtak a sebességek.
Autó
Most szeretnék venni egy Vitara-t,vagy egy Geo Tracker-t.
Jól tudom, hogy lényegében ugyanaz a két gép, csak a Geo amcsi piacra készült?
Találtam egyet a használtautón.
Estleg ismeri valaki a gépet?
Üdv néked ó angliai lovag!
Szerintem sacc/kb ugyanannyiba kerül ha lefested mintha +látogatsz 1 autodekorral foglalkozó csókát a környékeden az teljesen jó matricákat tud akár ajánlani neked/ szín, tartósság,stb/. Annak nekilátni hogy 1 ilyen csodánlesikáld az eredeti szint annyira hogy az új réteg jól meg is maradjon nu az nem 1 kis meló s a végeredmény sem biztos hogy nem lesz olyan narancsos mint a vénasszony hátán a bűr.Nu meg arra sincs garancia hogy egyenletes ill. neked tetsző lesz.A matrica előnyei pedig/ha megfelelő minőségű az alapanyag/ elég hosszan sorol6óak. Nekem a gépen van 1-2 db s elég erős tesztnek vannak alávetve / ágak, gőzbori,hő stb/ s azon kívül,hogy alig birom lepajszerolni róla /küszöbön áll a cseréjük/ semmi bajom velük. Üdv
Nem feltetlenül a 2.0 amit keresnék, hanem a SuperSelect. Viszont úgy tudom, hogy Wagonban (ami nekem követelmény a család miatt) nincs az 1.8GDI + SS, csak 1.8MPI + permanens 4kerék, és a 2.0 Wagon az SS-felszerelt. Gondolom, a hosszabb tengelytáv + nagyobb tömeg a rázásra is megoldás lehet - bár ha mégse, akkro sincs tragédia, Eboy elsô generációs rövid Pajeroját is megszoktam hamar :-)
Zak.
Egy kissé off leszek, mert nekem 1.8 GDI-s Pininem van és nem 2.0-ás amit keresel. De azért elmondom, hogy a tavaly szeptemberben három éves 1.8 Pinineket olyan SS hajtáslánccal hozták be a Denzelék, aminek a terepváltóját menet közben 100-ig két állásba tudod kapcsolni. Az alapvetően hátsókerekes autó az első kapcsolásra összekerekes lesz, a következőre zárod a köztes viszkókuplungot. Ha durvul a helyzet, akkor meg kell állnod és jön a felező. Hozzá kell tennemm, hogy hátul korlátozott zárású diffi van beépítve ebbe a szériába és hátul is tárcsafékes. Sokkal többet tud, mint amit vártam tőle. Nekem télre a Conti Wintercontact van fenn és hóban ,de mély padlósimógatós sárban is elment a köztes diffi zárása nélkül is. Amúgy csak játékból benne szoktam hagyni csak hátsókerékben is és meglepően jól mászik. Nagyon jól lehet vele kanyart szűkíteni ilyenkor és jól lehet érezni a megperdülésre való hajlam kezdetét. A profi topikosok féle autókkal még nem mentem, de szinte mnden utcai géppel igen, azt kell mondanom, hogy bekeményítve a hajtásláncot felveszi a versenyt a komolyab autókkal is, nyílván jó gumi kell hozzá.
Hibái: magas a városi fogyasztás (11-12,5 l)
nagyon rövidek a fokozatok (autópályán 5.ben 4000 felett, zajos és iszik), nagyon ráz (az enyém csak háromajtós) ezért nincs raktere és hátul üléstere, kicsit lötyögős a hajtáslánc (erre ebben a topikban is kaptam segítséget kideríteni), de angol és más Pininesekkel összeakadva a Yahoo-n hasonló panaszról számolnak be. Úgy látszik ez gyári baj. Ezzel együtt én nagyon szeretem.
Autó
9 hónapos a Stilo, nem nagyon érné meg anyagilag a csere, de ha ôszig nem történik semmi az utcával, akkor muszáj lesz cserélni, mert gyakorlatilag egynapos esô után mozgásképtelenek vagyunk; ha meg lehet gyôzni asszonyt (meg OTP-t)akkor L200; ha nem, akkor SuperSelect Pinin Wagon. Ha meg tudjuk tartani a Stilot és mellé egy másikat, akkor majd megláttyuk, milyen zôd telepjálóattó sikerülhet. ;-)
El kellett volna vinni azt a Stilot Fogarasi Árpádhoz. Ő megcsinálta volna, hogy a vízbül vegye ki a zoxigént. ;-))
Ami a Pinint illeti, ahhoz, hogy az utcátokban levő 10-20 centis sárból ki tudjál állni, szerintem teljesen elegendő a tudása, max valami normálisabb (nem teljesen utcai) terepgumi kell rá.
Köszönöm mindenkinek a tippeket! A hátrébb szerkesztés nem jáccik sajnos, mert a lámpák keretéhez van rögzítve az ágterelő, amit nem rögzíthetek lejjebb a szívócső fenti túlnyúlása miatt. Az árnyékoló lemezt megnéztem, nagyon kilógna előre, valami faág idővel megtámadná, asszem. Marad a pingálás. Sima matt fekete (esetleg sötétzöld) nitrofesték? Nekiállok...
JP! Kösz a linket, jók a CT-s képek, mennek a mozgóképhez... :)
Honnét ismered a Stílos kínjaimat? :-) Meg nem is annyira a kocsitól ment el a kedvem, hanem a t@k@m tele van a majd 3 hónap p.csöléssel, amit a FAM, a szerviz meg a biztosító csinált velem; ezután rossz szájízzel ül be a zember, bármilyen jó/rossz is legyen adott autó.
Különben azt gondolom, hogy a maga kategóriájában nem egy rossz autó a Stilo (nem véletlenül választottam), de be kell látnom, hogy aszfaltra való és semmi másra. SZÁRAZ aszfaltra.
qrva index lenyelte a hozzászólásomat
na újra:
Köszi szépen! Ugyanez lehet a 2.0 GDI is, mert a sima 1.8 GDI permanens 4kerekes és ami rémlík, hogy hátul dobfék van. [ammeg nemköll :-) ]
Köszi! 1.8GDI ellenére mégiscsak stimmelhet ugyanez a 2.0 GDI-vel, mert a sima 1.8 (nem-GDI) nem kapcsolható, hanem permanens 4kerékhajtás meg amire fejbôl emlékszem, hogy hátul dobfék van és ez más.
Zak:
Keress rá mondjuk a Vizslával (origo.hu), több tesztet is találsz. Ez is onnan van:
"Erőátvitel
Hátsókerékhajtás, menet közben is bekapcsolható négykerékhajtással. Ötfokozatú kéziváltó, hidraulikus működtetésű tengelykapcsoló, köztes (zárható) differenciál viszkokuplunggal, módosító áttétel, kapcsolható négykerékhajtás. Áttételek: I. 3,97; II. 2,14; III. 1,36; IV. 1,00; V. 0,82; H. 3,58. Végáttétel: 4,88. Módosítómű: I. 1,0; II. 1,55.
Futómű
Elöl McPherson-felfüggesztések, stabilizátor, hátul merev tengely hosszanti kitámasztókkal, spirálrugókkal, hidraulikus lengéscsillapítókkal. Blokkokásgátló, elöl és hátul tárcsafékek. Fogasléces kormánymű, hidraulikus rásegítéssel."
Bocsánat a fél-OFF-kérdésért, nemtom hol feltenni. Mitsu Pajero Pinin. Tudom, nem Landy és nem PAtrol meg nem "igazi" Pajero, de úgy nézem, nekem a méretem. Törzstopicomban (Mitsu) senki nem rendelkezik hasonló motormeghajtású gépjárművel, ezér' nemtudjasenkisenemis igazán jól megmondani.
Szóval az érdekelne, hogy milyen hajtáslánc van a 2.0 GDI Pinin alatt? Annyit ír az osztrák Mitsu, hogy SuperSelect SS4-I, tehát nem SS4-II mint a nagyokban, hanem vmi. korábbi. Eclipseboy kikereste nekem az SS4-II leírását, de sajna ebbôl inkább csak következtetni lehet az I.-esre. A legfontosabb: felezô van e benne? Ha nincs, akkor legalább egy központi diffizár akad? Esetleg olyan lehet, mint Treb és Eboy elsô gen. Pajeroja, hogy nincs egyáltalán középen difi?
És mennyire terepálló a Pinin? Nyilván komolyy terepre nem alkalmas, de ha rezedaszagú kisfalum tetves dagonyás fôutcáján elmerülök a sárban onnét ki bír e evickélni?
Pár hete én is törtem a fejem egy ilyenen túrázgatni. Pontosabban egy buszon, nem platóson.
Ha a közepét nem lehet zárni, akkor szerintem könnyen szétégeted egy komolyabb elakadáskor a viszkót. Legalábbis én a - szintén viszkós - Swifttel kerültem (a Kerepesi úton, parkolás közben, télen) olyan "pozícióba", ahonnét inkább lehúzattam, mert az elsők pörögtek a havon, a hátsók álltak az aszfalton, az autó ült a púpon, és féltettem a viszkót.
Sziasztok! Jó néhány terepjárós kollégám az alábbi kérdést szegezte nekem : Mit jelent az a megfogalmazás , hogy a MATESZ által támogatott verseny, vagy találkozó !!??? Próbáltam rá trendi módon válaszolni , de mindig az jött le a kérdezőktől , hogy ez a magyarázatom nem jó , hiszen nem a MATESZ támogatja a különböző térségekben megrendezett versenyeket , hanem versenyszervezők "TÁMOGATJÁK" a MATESZ OFF-ROAD-ról kialakitott felfogását .. Másik: kevésnek tűnik a Bihary G. RANGERS.hu által felsorolt MATESZ által támogatott rendezvény... Van, aki erre azt válaszolta ,: nem a mennyiség számit , hanem a kvalititi... Mi a véleményetek ??? .. Üdv KROKO
Lenne egy sokak számára valószínűleg butának tűnő kérdésem:
Mi a véleményetek (esetleg tapasztalatotok) a VW T3 Syncro -ról? Lett egy lehetőség, hogy relatíve olcsón szerezzek egyet (eléggé Transporter fan vagyok egyébként) és most döntenem kell, hogy Patrol vagy ez.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a terep képessége meg sem közelíti a Patrolt, de sokak szerint azért elég durva helyeken is elmegy a gép.
Amit tudni kell róla (ha nem ismernétek), hogy állandó összkerekes (viszkokuplungon keresztül hajtja az első kerekeket) valamint elöl-hátul diffizáras (asszem hátul zárható, elöl sperr). Felező nincs. A többi Transporternél gyárilag magasabb kb. 8 centivel, mert az összkerék hajtás miatt valami segédkeret van az alvázon (olyan, mintha dupla alváza lenne). Én még magasabbra tenném egy kicsit, mert a gyári 185R14C -kerekek helyett a régi Transporterem 205/70R15 -e menne fel rá.
A célom vele egyébként a kirándulgatás, tehát nem Somogybabod meg az ilyen durvulások, viszont több terepjárós ismerősöm is van és a velük való kirándulások alkalmával nem akarom, hogy engem kelljen állandóan húzni-vonni.
Mellékelek egy képet is és egy linket is róla.
Véleményeteket várom és megköszönöm.
Szia CzM , ezzel a problémával én is szembesültem anno...Úgy oldottam meg , hogy egy terelőlemezt szereltettem fel ..A megoldás talán látható a hatos sorfény alatt , a www.offroadmagazin.hu/album/ Z betűjénél, a ZIRC 4x4 CLUB album második képénél .. Üdv KROKO
szal ha fested (én azt javaslom, és mások is) igy fesd le:
Ez elegáns, hagyd ki a szélét, hogy tudd merre a vége.
Festeni matt feketére, vagy ha állatira designesre akarod matt mély zöldre (igazi LR fíling), a por kasán bele fog állni!!!
Széles ragasztóval körberagasztd + pár réteg ujságpapirrel és mehet is sufni tuning.
:)
CzM: Nekem is bevilagitottak a tetolampaim a szelvedon, ami rettenetesen zavaro volt, persze probalkoztam mindenfele takarasos teknikaval inkabb kevesebb mint tobb sikerrel, de a vegso megoldast az Alfred altal is emlitett hatrabb helyezes eredmenyezte! Szerintem emiatt ne szinezdd at a motorhaztetod, probald ki hatrebb tenni a lampaidat! Igaz, hogy igy nem fognak a kocsi orra ele loni, de arra is van megoldas: elso kodlampak pl.
Burglar: Nem ertem miert mondod hogy zajosak lettek miatta... ha nincs kint annyira a kerek akkor nem szol annyira? Szerintem az "okos guminak" van hangja ;))
Ez oljan mint a bornal a koccintas! Nem csak erezni kell az "izet", meg latni a "mintajat", meg szagolni "illatat", hanem hallani is a mennyei zenejet :))))) Miert pont a fulet hagyjuk ki az erzekelesbol?
A Range motorhazteto az acel, csak a merevito gerincei vannak aluminimbol.
SZVSZ rendessen lepucolva, felerdesitve a festek feluletet rakenhetsz sima festeket.
Ha nem szort fenyt ado(pl munkahelymegvilegito) lampaid vannak, a lampauvegeken a folso resz kitakarsa is segithet.
CzM:
1.A Camel-es autókon matt feketére volt festve a motorháztető zavaróan tükröződő felülete.(Matt fekete nitrofesték mondjuk négy doboz)
2.Annyira hátrébb húzod a tetőlámpáidat, hogy a tető első éle árnyékot vessen a motorháztetőre.(Kb. a fejed vonalába kellene hátrébb szerelned)
Szijjasztok! Segítsetek nekem lécci a következőben: van nekem egy fehér Range-em, aminek a tetején figyel 2 pár tetőlámpa az éccakai túrásokhoz. Namármost, ha történetesen nem fedi vastag sár a motorháztetőt, akkor ez a fehér szín annyira visszaveri a fényt a motorháztetőről, hogy érezhetően jobb lenne, ha nem lenne fehér. Mit javalltok? Gondoltam teszek rá egy ponyvát, vagy hasonlót, amit körbe lekampózok a gépháztető szélére, és bármikor le tudom venni... Vagy fessem le? A festett alulemezre milyen festéket lehet kenni? Bármilyet? Köszi minden tippet. Üdv, CzM
Nekem 10x15-ös felnijeim vannak, és 33x12,5 R15-ös Grabber MT gumijaim. Semmibe nem ér bele, akármit is csinálok, igaz 8 cm emelés van az alváz meg a karosszéria között. Hátul be tud lépni úgy a kerék a kasztniba, hogy teljesen eltűnik a mintázat. Viszont kilóg a kerék a kerékjárati ívből a szélesítés alól is 5 centit, és azonnal tiszta szar lesz az autó már a sima vizes úton is, meg behajigálja a sarat a műszerfal közepéig. Ezeken felül rohadt hangosak a gumik emiatt.
Burglar: Had kerdezzem mar meg, hogy ha a kormanyt utkozesig kitekered beleer a gumi valai segediranyitoba vagy egyebbe?
Azert kerdem, mert egyreszt tok masmilyen az en autom ;)))) (ugyhogy semmi viszonyitasi alap), de megis en -20-asokat rendeltem.... fenebe.. lehet hogy keveske lessz?
Helló ! Gaz69 -re ! Alapban hátul hajt , lehet kapcsolni összkereket , majd csak ez után a másik karral felezőt , melynek olyan jó az áttétele , hogy szerintem harmadoló .. .
Ro-bika: Nalad a kipufogo vege a kasztni oldalan lot lyukon kandikal kifele, ha jollattam!? Mekkora a fipufogo vegenek a "kilengese" kb.?
En ugy gondoltam, hogy 8mm-10mm-rel furunk nagyobb lyukat a lemezre, es elvedo gumit teszek ra igy ha hozza is verodik nem lesz femes a hangja. Ja! Es sikba lesz a cso elvagva igy nem fog kilogni.
Meg az lenne egy kerdesem, hogy a gyari dobot nem-e lehetne-e egy morcosabbra cserelni, persze ami illeszkedik a motorhoz is. Hmmm... majd megkerdek egy kipufogoklinikast....
Csak figyelemfelhívásként közölném, hogy jobban vigyázzatok az autókra.
Velünk történt ugyanis, hogy a budaörsi Auchan-parkolóban az új L200-as alól letekerték a pótkereket, és ellopták.
Ha tudjátok, lakatoljátok, amíg nem késő!
Bízzunk benne, hogy nem egy olyan eseménysorozat veszi kezdetét, mint a tavalyi csörlőlopás!
Burglar: Mi az ET erteke a kerekeidnek, ha megkerdezhetem!?
Mas: mi a helyzet akkor, ha a viz belefolyik a kipufogoba? Kiszarad? Gondolom igen.... Meg azt is gondolom, hogy "mellyebb" vizben jo ha jar a motor.... mert igy talan nem tud beleje jutni??
Vodnik a beceneve. Egyébként úszóképes és a BTR-80(GAZ-5903) főegységeiből van neki pár. Teljesen modulrendszerű, bármilyen felépítményt rá lehet rakni. Amúgy már jó pár éves konstrukció.
Pedig tecccett! Csak nem szeretnék a hazai H2 tulajokkal ujjat húzni. Ölég nekik, hogy ha az autójukat húzni kell! :-)))
Amúgy meg: azon a "terepen" szerintem még én is végigszaladtam volna a "teherautómmal". ;-)))
Igazad van loy! Én sem TV-Spotra gondoltam, hanem egy "demo"ra, amit pl egy elvakult díler készített...
Azért a H2, mint tudjuk, közel sem áll a H1-hez!
Amikor tavaj teszteltük a H2-est, nem nagyon akart a tulaj komolyabb helyzetekbe belemenni, és hiába kértem, nem engedte, hogy kötél végére tegyük. Pedig jól mutatott volna a patrol mögött.
PaPus: Ez nem reklám, hanem vicc! :) A reklámok nem tartanak 3 perc 45 másodpercig. :) Full igazad van rájátszásiklag. Azért a Hummer oldalán H1-rôl van egy-két filmecske, ott nem tünik a dolog rájárszásnak, bár valószínüleg jól megválasztják a helyeket, hogy látványos legyen. Csináljunk ellenfilmet, kérjük meg ZoZo-t, hogy szerepeljen a Hummer alázó filmben a kocsijával. :) :) Majd úgy teszünk mintha az elakadt Hummert egy kisPolszkival huznánk ki... :)
Ez egy helyi Hummer dealer "home videó"-ja, gondolom a szalonban mutogaja a vevőknek, de még a helyi kábeltévében sem meri betetetni, mert akkora bírságot/pert kapna a nyakába hogy még.
Gurg! Szerintem pedig egy teljesen etikátlan hirdetés. Telesen jól látszik, hogy a többi autó sokkal előnytelenebb helyzetben kezdi el a manővereket, és szándékosan "rájátszanak" az elakadásra. Kíváncsi lennék, hogy a H2 hányszor próbálkozott... A vége meg tipikus ami reklámfogás.
A G volánjánál nem egy KILENCÉVES ült? :-)))
Lusta voltam egynél többször megnézni, úgyhogy nem nagyon emlékszem a részletekre, de nem hiszem, hogy egy G-Merci 3 difizárral elakad ott a homokban. :-)
Ok,értem a szmájlit,de azt leszámítva nem látom,hogy hol a probléma ezekkel a Suzukikkal...!!!
Egyébként meg újfent csak Samurait szeretnék,de ez már egy 99-es 1,9 turbódízel lenne.
A képekről:az én képtáramban már kb. másfél hónapja feldolgozás alatt vannak a legutolsó fotók...
Épülő G-épcsodám bal hátsó ablakából még hiánycikk egy kb 90x45cm-es korszerű hűtő ventillátorral.
Ha vkinek sufnyijába már régóta foglalja a helyett, itt a remek alka-lom, hogy ingyé megszabadúljon tőle, még kiszállási díjjat sem kérek!!!
Szóval hűtőt keresek!!!!!!!!!!!!!!!!
mib:
a Kerho nemteccik, Kerjo-t szokták használni azok akinek a Kercso bonyolult :))))))
Ritkaság!!!
Terepjáró gyári felni!!!
MITSUBISHI - Pajero/Space Gear-4x4
6JJ x 15
Ára : 10.000-/db
Csak a garnitura eladó.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] (Listaára : 31.620.Ft/db)
Tel:06/303-26-36-00
Peter
Nakéremszépen:
Nagy nehezen sikerült föltenni a kozárdi képeket.
Az elérhetősége (akit érdekel): http://kep.tar.hu/overland
Ez még nem a végső verzió, de már megtekinthető.
Vdisznót még nem vittem, de keménytető nélkül egy komplett hőlégballont kosárral, palackokkal együtt viszont vittem már...
Nem mondom, viccesen nézett ki a vas, alul a lufi, rajta a vesszőkosár, benne a 3 11 kilós gázpalack, égőfej.
:)
Vááájúúúwww!
Sárdagasztók aranybordóvérű szekérhajtó Titánja!
Azért ha lenézel a felhők magasából, kérlek vedd észre a szegény, porban poroszkálni próbáló, teherautót toligálót, ki jelenleg hálásan használja hajdanvolt papucsaidat ! :-))))))))
Sok saras surranást, erős emelkedőket, komoly köveket, hegynyi homokot és főleg hosszú életet a Nagy Bordó Hercegnek! ;-)))
PaPus!
A hatalmas harciszekér előállt a plasztikaisebész rendelőjéből.Ha alap hasonlattal kéne élnem hogy milyen lett akkor vszínűleg azt mondanám hogy vmi olyan lett mintha a kannákra pushupot- nem pickupot- tesz fel a nőszemély.Halad mint a nyíl a vajban-ide ír6am vón szebb, ideillőbb hasonlatot is-gummendosz hang állat kinézet nekem nagyon bejön.Dícséret érte Öhler mesternek s arany kezeinek.
Kedveskéim: Ez a hosszú vagy rövid kérdés, a gyáraknak is akkora fejtörést okoz,hogy inkább mindkettőt gyártják és fogy is mindkét változat szépen.Ez szerintem szitu kérdése, de ugye minden gödör előtt nem lehet autót cserélni.Egyszer tokodaltárón a nivával felhasaltam egy púpra mint egy béka,ugyanezt a púpot,sőt az egész pályát András barátunk a kék hosszú G-vel elég jól vette,ami akkor engem is meglepett.Mert amikor a G felhasalt a hátsó zárt tengely akkor is tolta előre.A nivának meg mindene a levegőben volt.
általánosságban G-merdzsó ügyben:
Mire, mikor, milyen szituban...
azaz Alfred pajtinak tök igaza van.
egy másfél éves afrikai vadásztúrára azért én a hosszabbal mennék.
Andriskaandrás+Kerho!
Többekkel lefolytatott elemző beszélgetésünkből levonva a konzekvenciákat az alábbi kérdésre a válaszom Hosszú!!!
Ja és az nem is olyan biztos hogy merga legyen sokkal inkább 1 real gépsárkány. Mondjuk 1 TOYOTAAAAAA!-)
andriskaandras:
"terepen"
Jó, de milyen terepen és mire használva?
A Párizs-Dakar is terep, egy afrikai vadász szafari is terep, meg a zirci trophi keskeny sziklás patakmedre is terep.
"13. Áramtalanító kapcsoló
Az áramtalanító kapcsolónak meg kell szakítani az összes áramkört (az akkumulátor, generátor vagy dinamó, világítás, indítás, gyújtás, elektromos vezérlés, stb. áramköreit), és a motort is le kell állítania. (...)
Dízel motorok esetében, az áramtalanító kapcsolóhoz csatolni kell egy eszközt mely a motor üzemanyag ellátását zárja el."
Ehhez 6 polust megszakitó kapcsoló kell, az kb. 10k.
egyébként itt:
Sziasztok ! Nézzük meg a 2 merci közötti súlyeltérést, Hány mázsával könnyebb ?, a rövidebb,, Egyforma LE, vagy kw , akár Ps esetén szerintem nem is akármilyen előny a kisebb súly.
Egy fogadás eldöntéséhez igazam bizonyítására kérem véleményetek:
Adott mondjuk egy ugyanolyan motorizáltságú hosszú G merci és egy rövid G merci, melyiknek jobb a terepjáró képessége ?
Szerintem a rövid tengelytáv egyértelműen előnyösebb mert ahol a hosszú felakad a rövid elmegy, de várom pártatlan véleményeteket mert ismerősöm offród újságokra hivatkozva meggyőződéssel állítja hogy terepen a hosszú tengejtáv a nyerő.
Kérem ezt coopy paste ide a véleményeket:
rövid-andriskaandras
Az a helyzet, hogy én nemcsak "áramtalanítónak" használom a kapcsolót, hanem egyfajta immo-nak is, csak nem járkálnak a tolvajok kis piros műa. kulccsal. Kézzel meg nagyon nehéz benyomni, pláne úgytartani.
Így viszont minden este, vagy idegen helyen való parkoláskor leáramtalanítom a tech-t, és akkor már gázos a riasztó.
Az hidro-olajhutom ele szeretnek egy kapcsolhato ventillatort tenni "a nehez napokra" tekintettel. :)) Mifajta van ami birja a kintletet es kb. 10x10cm-es lapatja van 12V-rol?
IFA, es a tobbi orosz csoda alkatreszeit nem tervezem (egyenlore) hazasitani a ferdeszemu teknikaval! :)) Ugyhogy korulnezek szparko teren :))
Buglar
Az én kapcsolóm azért adta be a kulcsot, mert egy kicsit beoxidálódott a bronz és a nagy áramerősség miatt felmelegedett a kapcsoló. Ettől még tovább romlott a helyzet, aminek a vége az alább leírt hiba volt. A gond az volt, hogy a kapcsoló az ülés alatt egy kis üregben van és nehéz hozzáférni, (-20 C, reszkető kéz, jégideg szerszámok stb..)
A kapcsoló csak akkor ég be, ha kapcsoláskor nagy az áramerősség. Amúgy nem. A ráirt szám is azt mutatja, hogy mekkora Ampert bir még szétkapcsolni. Átfolyó áramot sokkal többet bir.
Az elején nekem is negativot szakitott meg, aztán amikor a riasztót szereltük be, rájöttünk, hogy nem tudjuk az ajtókapcsolókat beépiteni, mert azok negativot szakitanak meg. Át kellett szerelni pozitiv szakitásra az áramtalanitót a végén. Amúgy a Fertő u-ban van egy nagy elektromos bolt, ott egy műanyag kulcsos kapcsoló 3600.- volt másfél éve, 300 A-ig kapcsol beégés nélkül.
Én mindenképpen azt ajánlom, hogy nézd meg milyen áramerősséget bír a kapcsoló mert kellemetlen lehet ha bemondja az unalmast. Bekapcs, indítás-helyett kattanás, sötétség, kapcsoló szétszerelése. ((:
Esetleg IFA indítórelét is át lehet alakítani akkor egy kis kapcsolóval vezérelheted.
Szvsz a minuszos ágat mexakítani praktikusabb megoldás (nem hülyék a ruszkik :). Fele annyi drót kell, mer elég az akkuminusztól a kapcsolóig, ott meg egy korrekt testet neki oszt jóvan. Másrészt ha eldörzsölődik valahol és letestel, akkor nem kocsitűz lesz, hanem csak áramtalaníthatatlanság. :)
Aramtalanitot hogyan szokas szerelni!? Ez volna a kerdesem. Az akksikrol meno + szalat kell megszakitani egyszer es egyidoben a gerjesztes? szalat, hogy le alljon a motor is egyben? Ugye?
Ehez egy fizikailag csombos megszakitora van szukseg, ami a vastag mazzagot "elvagja" es talan eleg egy rele a vekonyabb "gerjesztes"? szal megszakitasahoz....hmmm... erositsetek meg hogy ha jol gondolkodom, illetve varom a linkek ozonetttttttttttttttttttttt!
Na berttttragadtttttttttttt a ttttttttttttttttttttmmm
leto
ez nem a modellkód, az 1 sorral feljebb van az adattáblán, amit írtál az nagyon hasznos:
színkód;kárpitkód;tengelykód;váltókód de a modellkód az másmilyen pl.: 70-es Lc-nél vmi ilyen, hogy LJ70L-........
leto
írd meg a full modellkódot, és EPC-ből kinézem, de turbós V6 se 4runnerban se LC-ben nem volt se EU-ban se USA-ban, Japánban nem tudom de nem hiszem, tévedhetek de akkor világosítsatok föl
Alfred, níváskarcsi
Köszi, a műbizonylatosról lemondok eddig sem terveztem a beruházást, bár az offroadkft-nél egy kicsit olcsóbb galytörőket láttam. Van a kialakításban jártas cimborám is de nekem kell kitalálni, hogy milyen legyen a forma.
Még nem láttam, de mindjárt megkukucskálom.
Csodákat nem várok terepjáró fogyasztástól, csupán kiváncsi voltam a benzinesre, mert eddig dieseleztem. Azért a 16 litert 3,3 td-től soknak tartom (3,3 hosszú szívó: átlag 11, 4,2 szívó Toyó átlag 10). Kösz az infót!
Szasztok!
Régen szóltam hozzá, de azért olvasom rendszeresen a fórumot!
Kérdés: Nem tud valaki Warn M8000 csörlőt? Az i nem jó, mert nem fér be! Más fajta is érdekel, csak a mérete legyen hasonló, meg a felfogatása, mert az előkészítés már meg van!
L200-ra lenne!
Előre is köszi!
Minefield:
A használtautó.hu-n lévőt láttad? '83-as 3.3D 620-ért.
Vagy a Trader-ben '86-os 3.3TD 730-ért.
Hogy öregecskék, az biztos. Hogy olcsócskák-e, hát, az relatív...
3,3-as TD Patrollal is sikerült országúton 16 literes fogyasztást elérni. :)
Ekkora autóktól "kisfogyasztás" csodát ne várj. Szvsz 10 alatt nem eszik egyik sem.
Hali!
Kihagytad a muszmuszokat. A nyuszkák betelepítése is balfogás volt. Erre ők is rájöttek, úgyhogy betelepítették a rókát. A rókának esze ágában sem volt a fürge nyuszikat kergetni amikor ott voltak a sokkal könnyebben elkapható erszényesek. Aztán a myxomatózis lerendezte a nyúl kérdést-persze azt sem a szél fújta oda.
A megszökött szarvasmarhák és disznók visszavadultak-olyan sikeresen, hogy támadják az embert. Nekem legnagyobb vadászálmom egy kenutúra a York félszigeten íjas vaddisznóvadászattal összekötve.
Boar
Többet nem offolok :-)
Ausztráliában a pontyara, macskára, patkányra, pontyra stb azért haragszanak ennyire, mert ezek nem őshonos állatok.
Ausztrália állat-növényvilága teljes egyedi volt, mivel sziget révén nem volt kapcsoltban a többi kontinensel.
Aztán a hülye fehér ember behurcolt/betelípített ode mindenfélét, és ez katasztrólális következményekkel járt.
pl a patkányok/kutyák/macskák kiírtották az ottani üreglakó ásómadarakat. Mondjuk ebben az emberek is jelentősen kövelműködetek.
Az egy tök külön ökoszisztéma(volt), és ha behurcolnak valami állatot/növényt aminek ott nincs természetes ellensége abbol nagyon súlyos problémák vannak/voltak.
Pl nem véletélen hogy ha autót akarsz bevinni ausztráliába, előtte baromi hosszú bürokratikus procedúra van. Pl az induló országban teljes tisztítás, nekehogy egy földszemcsét is behurcolj, az esetleges fa alkatrészeken vegykezelés, majd mehet a kocsi a hermetikusan zárt konténerbe. Aztán a kinyitásakor teljes tisztítás újra.
Az Ausztrálok ezért ilyen hákliasak minden magra, porszemre mert pl a 19.században valami lekes kaktuszrajongó betelepítete a kedvenceit az országba. Azok elszaporodtak, és órási kiíthatatln erdőket alkotva(nem volt természetes ellenségük), hatalmas termőterületeket tettek értéktelenné.
Aztán egy botanikus kitalálta hogy hozzák be amerikából azt a darazsat ami kakatuszba rakja fészkét, és azt eszi(vagy valami ilyesmi), és lám megszünt a kaktuszprobléma.
A bankok akik meg gyorsan felvásásrolták az értéktelen "tüskés" földeket degeszre keresték magukat.
És ez is csak néhány kis kaktusszal indult.
Üdv minden topiclakónak!
Lassan 2 éve olvasom a hozzászólásokat és valóban érdekes irányba terelődik az egykor off-roados téma.
Segítség attól aki tud: 2,8 B rövid Patrol sac mennyit kajál? (országút, terep, város)
Papus! NEM!!
Akinek nem tetszik NE olvassa. Ha vmely hozzászólás nem tetszik akkor figyelmen kívül hagyom. Szvsz a legkultúráltabb módja a nemtetszés kifejezésének, hogy egyszerűen nem reagálok rá.
Ata
Tisztelt Hölgyek, Urak!
Az elmúlt napok, hetek eseményei alapján arra gondoltam, sok felesleges bosszankodást, csipkelődést, bántást lehetne megtakarítanunk egymásnak, ha létre lehetne hozni egy új topikot. Az időnként elszabaduló indulatok talán csökkennének, ha lenne egy olyan fórum, ahol versenyszellem, és különösebb bizonyítási vágy, illetve kényszer nélkül, pusztán a természet, és autózást együttesen kedvelő, és azt akár amatőr szinten művelő emberek cserélhetnének ötleteket, tapasztalatokat, anyagi érdekek és egymás véletlen, vagy szándékos bántása nélkül.
A magam részéről több, mint 25 éve autózom, és mióta van autóm, azóta járok terepre is, mikor milyen autóm volt (P126, Lada, Dacia, Opel, VW, ARO, Daewoo, stb) azzal. Ez persze nem azt jelenti, hogy bárkit is arra bíztatnék, hogy személyautóval terepre merészkedjen (sőt!), csak jelezni kívántam, hogy az arra alkalmatlan autó számomra nem mindig jelentett kizáró okot.
Bár terepjáróval most sem rendelkezem, hiszen csak egy Pick-Uppal járok, az autózás lételemem, a természet szépségeit nagyon szeretem, azt megóvni, illetve annak megóvásban részt venni feltett szándékom.
Korlátozott anyagi, fizikai és szellemi képességeim birtokában ezt teszem, mióta vezetek. A természetet igyekszem nem rongálni, az állatokat békén hagyom, főleg, ha ők sem támadnak rám.
Azért, hogy a terepautózás ne csak a tárgyi oldalról vett technikai felkészültség függvénye legyen, jó volna, egy teljes mértékig márkafüggetlen, pusztán személyi adottságokon alapuló, a természetvédelmi szempontokat is messzemenőkig szem előtt tartva beszélgető, netán együtt túrázó, baráti társaság jöhetne létre, mindenféle egyéb szándék nélkül. Erre az elmúlt hetekben örvendetesen sok igény és résztvevő is jelentkezett.
Mivel azonban és ezeket a lehetőségeket - arra alkalmasabb lehetőség híján - nem egyszer itt tárgyaltuk meg, profik tűrőképességét igénybe véve, úgy gondolom, itt az ideje egy külön fórumot nyitni, ahol az ilyen jellegű információkat, tapasztalatokat, tanácsokat tehetné ki-ki közzé, persze arra alkalmas módon.
Amennyiben erre lehetőség nyílik, szívesen látnánk a terepen való közlekedésben jártas, a természetet kedvelő, azt óvni, védeni vágyó kollegák hozzászólásait, akár ötletekkel, akár tapasztalatokkal, túralehetőségekkel, kapcsolatosak a hozzászólásaik, akár kérdeznek, akár egyszerűen információkat szeretnének megosztani.
Mivel a leendő topicnak még nincs neve, az erre vonatkozó ötleteket szívesen fogadnám, valamint mivel nem tudom, hogyan kell/lehet topicot nyitni, aki ebben tud segíteni, megköszönném, ha tudását nem tartaná magában.
Köszi az ötletet Sanyi bácsi de ezen már túl vagyok!
Most is folyamatban van csak hát isten malmai lassan örölnek.
Nem a balcsi partján lesz de kb 600 auto biztos eljön.
Már az idöpont egyeztetés folyik valoszinü jövöre biztos meglesz.
Szia Troni ! Az árok a nappalin volt , ott ahol a fehér Suzzy beátlózott, a gépetek pedig tényleg ügyes , de leginkább a gazdi a tökösen autózó , bevállalós egyéniség , most gondolj a második napi, sötétbe nyúló szakaszra , az Y- fás lecsúszásra .. Az igazi volt.. Szia Willy ! Manapság okkal , ok nélkül egyesek "fikázzák" a terepjárósokat ill. a terepjárós " társadalmunkat ".. Érdekes , a motorosokat pedig nem b...gatják.!! Gondolkozzunk közösen el itt a fórumon , hogy miért van ez igy ???.. Olvastam valami árjegyzékfélét , némelyik motor árából több terepjáró is kikerülne, most nem a "high-tech"-ről beszélek... Tehát lehet-e az oka ???, a miből vette??, minek az neki??,másnak kajája sincs!! -gondolkodás ??? Rendbe kellene tenni ezt a szénát , de nem úgy ám , hogy átgázolunk rajta ,,,Ki kellene valamit találni , a karitativ részének nagyobb médiavisszhangot kellene adni , a tipuskereskedőket megkellene "fejni " , hogy a pozitiv feelinget elősegitő kampányban tevőlegesen is vegyenek részt, vagyis adjanak rá pénzt. Én szerveztem már olyan TROPHY-t is , ahol az eredményhirdetéskor a helyi óvodások képviselőjének egy PC-t adtunk át. / Ezt megcsináltuk 2 egymást követő évben / A terepjárósok keressék fel az illetékes Rendőrséget, Polgárőrséget , Katasztrófa Elháritókat , Mentőket , ill . Önkormányzatot .. Többnyire meglepődnek , majd az első adandó alkalommal kérik a besegitést, Tudni kell , hogy ez karitativ szinten mükődik .. vagyis úgy mondják felénk , hogy lóba..s fejében , de köszi .. Boarhunter Úr ismeretanyaga szerint én már vén bakkecske vagyok , nyilván ezért lehetséges az , hogy hoztam már be vakbélmütéses beteget az egyik faluból,-- télen erdőn át , mert 2 napig elzárt volt a közeli falu a hófúvás miatt,, vagy vittem már ki kenyeret a másik faluba ,, sőt autóztattam utolsó kenetre menő ciszterci atyát is , fél éjszakán át ,.. /KELEMEN ATYA / Ez is off-road , hiszen nem volt járható út...Gondolom hasonló eseteket Ti is tudtok bőven mesélni...Valaki úgy irt itt a napokban /leesett a hó/, hogy most jó autózni , mert leesett a hó , igy a mazsolák nem jönnek ki , a vérprofik meg már az árokban vannak .. Ez életszerű, ez van , de tudod -e? azt ,hogy szinte senkinek sincs vontatókötele.. sőt még akkor sem veszi elő , ha éppen neki van rá szüksége,,..Ekkor jövünk mi , oly sokat szidott terepjárósok , s ki kirántja , ki kicsörlözi a kocsit az árokból.. majd a hálálkodást elháritva elsiettünk ,,,Van annak éppen elég baja ,,, / autómentős , biztositós, rendőrség, no meg az asszony.../ Willy !! Hozzatok össze ,egy a motorosok Alsóörsi mintáját leutánzó 4x4 TALÁLKOZÓt.valahol egy balatoni camping /Balatonfüred/segitségével..... Egy szép , zivataros /az hűsit!! /nyárinapon, akár autózzuk körbe a BALATON-t ..A végelátatlan konvojban 750 gépkocsival számolhatsz /min,. saját becslés/ A motorosszisztéma leutánzásától ne félj , ők is a reklám miatt választották a nyári , vendégekkel túlzsúfolt partot... Ezzel talán próbálták semlegesiteni a róluk /nyugati filmek nyomán/ kialakult előitéletet.. Fiúk !! biztassuk közösen Willy-t , vállalja be a feladatot... üdv KROKO
Üdv mindenkinek!
Én csak csodáxom.....
Nagyon kellemes napunk volt, a terepautózás jegyében telt. Eseménydús (igaz, nem annyira, mint az itteni), igazán jó hangulatú, és teljesen kármentes..... Nem tudom, mond-e valakinek az valamit, hogy sikerült kellemes kapcsolatot kialakítanunk egy ~5000 (!) hektáros terület gazdájával, illetve gondozójával, aki ezentúl is szeretettel és kellemes programokkal vár majd bennünket. Érdekes módon, az illető, aki segítséget kért a vadak etetéséhez, hivatásos vadász, és (de?) semmi kivetnivalót nem talált a terepjárósok megjelenésében. Olyannyira nem, hogy estére már meg is beszéltünk egy remélhetőleg nemsokára végrehajtható, egész hétvégés kellemes, játékos, segítségnyújtással is egybekötött programot.
Azt gondolom, ha az is olyan sikerrel zárul majd, mint a mai nap, elmondhatjuk, hogy sikerült a korábban jelzett, és vitatott távolságot a terepjárósok / erdészek-földművelők között némileg csökkenteni. Nagyon köszönöm mindazoknak, akik eljöttek, valamint, hogy a rövid szervezési idő ellenére ennyire egységes csapatként és valóban hasznosan tudtunk segíteni.
loygolf! A vadászunk történetesen vadgazdaságtanból doktorál, és így elég jól tudta, mit kell ilyenkor az állománynak kijuttatni, + mivel saját telepükről szállítottuk a takarmányt, teljes mértékig biztosak lehettünk abban, hogy kárt nem okozunk. Azért köszi a figyelmezetést!
HJ61! Remélem ti is hazaértetek simán!?
Köszönjük kedves soraid, a jelexerint mind épségben itthon vagyunk, és várjuk a további lehetőségeket, és köszönjük a meghívást!
További hasonlóan kellemes programokat kívánok mindenkinek!
PaPus ;-)))
Látom nem csendesedik a hangulat!
Sajnálom mert amiért szolt az már elmult.
Ha valaki bántonak érezte sajnálom de 1-2 embernek még akkor is van mit tanulni a hangadáson kivül.!
Tisztelt Ekési úr én nem azokra a nevekre céloztam akiket leirtál de abban is van kivetnivaló böven persze tisztelet a kivétel,de ez végképp nem ide tartozik.Ha gondolod felhivlak és megbeszéljük. Az itt láthato nevekre gondoltam persze itt is tisztelet a kivétel!!
Biztos én is fogok hibázni és ezt sokan várják de hála istennek még senki nem távozott rossz szájizzel!
Nem tudom ki mondta hogy a veszprémi trophy ota megy az uj szabályzat de ez nem igaz!!
Az mikulás trophyn lett elöször alkalmazva és idén januárban másodszor! eddig bevált!
Akinek rossz tapasztalata lesz idén, nyugodtan szolhat és valoszinü hogy orvosolva lesz!!
Valami más indult el mint eddig volt!
Hogyne jártuk volna meg. Kb 20 méterrel lejjebb léptünk ki, ahol a fehér suzis srác beátlózott. Vagy ez az éjszakain történt? :) Naa legalább annyit monj, hogy ügyes kis gépünk van! Köszi:) troni
Szia Willy! Csak most láttom , hogy kérsz neveket , akik letettek valamit az off-road asztalára .. A teljesség igénye és a sorrendre való tekintett nélkül: Séllyei Csaba , Nagy Béla , Urda Szilárd , Zsom Lajos , Grétiék, Török Feri , a Veszprémi fiúk .. Görbicz Lajos, Péter Paliék , Eigner Misi , Papp László stb..,Aszódi Zoli , Kapitány Tamás , Rádóczy László , Dravecz Gábor,Laczkó József.,Gerő András, Sebők Péter , Szurgyi Zsolt.... és még lehetne ezt folytatni egy darabig../ Teggyétek ezt meg TI , egészitsettek ki.. / Van egy felvetésem . . Nézzünk vissza az elmúlt 9-10 évre ,annak kialakulására...Irjátok meg a magyar off-road kialakulásának történetét , s az abban szervezői, lebonyolitói tevékenységet ellátó "szakikat" olykor meg is emlithetittek , mint akik tettek az off-road asztalára ,.. Még valami , irjon nekem az aki , 1995-ben Somogymeggyesen résztvett a HUBERTUS-KUPÁN és átvett valamiféle oklevelet vagy kupát a ZWACK PÉTER ÚR unokájától, de tényleg ..., ez remélem nem fikázás, .. A Péter Paliék és a Szabó Lajosék ne jelentkezzenek , rájuk emlékszem jól.. Bocsi nagyon remélem , hogy nem bántottam , meg senkit !!! Üdv KROKO
"Atompyka jobb lenne ha valami más elfoglaltság után néznél mert ez nem neked valo!!"
Willy őrmester (akiből ha több lenne, Jeep lenne), parancsot megértettem, kérek engedélyt végrehajtani!
PaPus!
Bízom benne ,hogy sikeresen hazaértetek és nem lőtt le benneteket egyetlen vadorzó sem!Igen kellemesre sikeredett ez a vadetető túra,úgy vettem észre,hogy nagy segítség volt ez a cserhát vadászainak,vadgazdálkodóinak.Olyan helyekre sikerült és olyan mennyiségben etetőanyagot kijuttatni a vadaknak,amit ők egy hét alatt sem tudtak volna széthordani!Máskor is szivesen veszek részt ilyen segítőszándékú dolgokban,főleg ilyen kellemes kis csapattal!A májusi Mátra-NYikom szemétszedő természetvédő túrán szívesen látlak benneteket!
sosem szoktam beszolni senkinek internetes forumon, de most kivetelt teszek (nem tudom, sulyedhet-e ez a forum melyebbre, erdemes lenne a nagyhangu ujoncoknak az elso 2000 hozzaszolas kozott olvasgatni, hogy milyen hangnemben folyt itt a tarsalgas):
willy: hmm. mondd csak nem te nyilatkoztal a TVben az offroadrol? mert kb ilyen arcok ultek ott, mint te, akik mar "letettek valamit" a magyar offroadert.
igaz, amikor a filmen mutattak, hogy az egyikuk kiesik az autojabol es kb. 50cm-rel keruli el a kasztni, h eltapossa, akkor arra nem az volt a reakciotok, hogy "talan be kellett volna kotni az ovet" (ami mellesleg gondolom benne van a meltan elhiresult szabalyzatban), hanem az, hogy hat igen, az elso borulas utan hozzaszoksz, meg ez egy veszelyes sport stb.
imho eloszor itt kene letenni valamit, hogy a kezdo terepjaros ne toletek tanuljon.
udv,
[s]
ui: lehet, hogy nem te voltal, de a stilusodbol itelve akar lehettel is volna.
A kerekeket nem javíttattuk, senki nem vállalta aznapra, hanem a sajátomat adtam kölcsön. Szerencsére volt olyan méretű gumis is, így tudta folytatni a srác a túrát. Egyébként volt egy olyan autó , amit nem kellett megkötni egyszer sem :))!
Sziasztok Mindenkinek ! Köszi Troninak a 4x4 Weekend-ről /2004.01.30.-31 ZIRC -PÉNZESGYŐR/ alkotott véleményét. Jelzem folytatni szeretnénk ezt a TÚRA-kat előtérbe helyező tevékenységünket a jövőben is./Kis létszám,nagy biztonság ,- hiszen mindenki segiti a másik gk . legénységét..-és emellett viszonylag nagy távolságot lehet bejárni ill. a felkészültségnek megfelelő akciópontokat bevállalni .Néhány gondolat a lezajlott 4x4 Weekendről...Pénteken éjjel 12cm . hóban , -7 fokban indultunk 21.20-kor. Sikerült teljesiteni 35,4 km-et, igaz majdnem 1/2 2-re értnk a Panzióhoz./AZ átlagseb.igy kb. 8 km . volt- lásd korábbi hozzászóló , átlagseb.-ről szóló véleményét./ Korábbi versenyszervezői,ill. résztvevői tapasztalatomra hivatkozva én a 6-8 km /ó teljesithetőséget vártam el.. Tiszta sor ..., ezen szintézisszám nagyon függ a létszámtól , az időjárási viszonyoktól, a pálya nehézségi fokától,a kontrollpontok számától ...stb.. De térjek vissza az eredeti fonalhoz.. Szombaton de. 9.30-kor már úton voltunk,-igy az órányi ebédszünetel megszakitva- 19.30-ra teljesitettünk 72.3 km-et.Éjszaka 7-en indultunk ,majd másnap reggelre sajnos, átalakult a létszám, akiknek szombaton is dolgozniuk kellett elköszöntek, s jött helyettük , aki csak ekkor ért rá. Neveket természetesen nem emlithetek ,/ személyességi jog/ de köszönöm a Bp.-i fekete Patrolosoknak a megannyi húzatást, a fehér Patrolos kollégánknak pedig a fekete Patrol 2 kerékdefektjének kijavittatásában való önzetlen közremüködését.. Amig a Túra tovább haladt , Ő a fél megyét beautózva szombaton du. kijavitatta a gumikat.. Hát ez a Túra ... mert ugye ez Trophyn bizony nem gyakori esemény .. /term. nem a defektre gondolok/ A matek nehéz tudomány , de a kaja ill. eü.-i szüneteket leszámitva az átlagseb. kb. 8 km . volt. Többen .., akik még, ezt a túraszervezést nálam még nem próbálták ki úgy vélekedtek , hogy a legközelebbi alkalommal is itt lesznek ... Köszi !!!Hétfőn minden résztvevő részére postázom a személyre szóló / a cimzett terepakciója van boritónak kinyomtatva/ CD-ét , mintegy 160 most, ill . 500 db.korábban készült képpel .Mielőtt még valaki rám szólna , ennyit a reklámból, mentségemre szólva a Túra is off-road , nem csak a triál és a trophy , melyeket volt szerencsém más helyszinen kipróbálni is , ill . idehaza szervezni ... Más .. szia Willy .. Ma nagyon harapós vagy , bár néha úgy kell tenni.. Úgy gondolom nem semmi teher van a válladon,remélem nem adod fel s végigtudjátok vinni, amit elhatároztattok... Nehéz dió ez, mert az igazi falak még csak ezután fognak épülni...Később erről bővebben ... Üdv KROKO
Nem tudom, hogy az utcaiban egyáltalán van-e spec, vagy csak különpróba(pl: favágás, lángosevés,tűzönjárás), de ha van, ott biztos nem az autód extrém képességei, hanem az ügyességed határozza meg az eredményedet. Egyébként engem ez nem is érint,mert normálban fogok indulni, ha összejön.
Mondjuk meghagynám a mostani szöveget, de odaírnám, hogy a verseny rendezősége élhet az egyedi elbírálás lehetőségével (akár a versenyző, akár az ellenfelek kérésére).
Ezt így már teljesen korrektnek tartom. Így ha valaki egy full profi géppel akar utcai kategóriát nyerni akkor a többiek kérhetik az egyedi elbírálást. Ha meg valaki a diszkó gépével nem akar a profik között játszani, akkor ő is kérheti.
A rendezőség meg dönt ahogy dönt, az már kötelező érvényű.
KISBusz!
Ebben a történetben már mindegy, de kíváncsi lennék Te hogy határoztad volna meg az "utcai" határait? Csak próbáljuk ki, mi az amibe senki sem tud "belekötni".
Nem akarok senkit megbántani, csak a játék kedvéért. Játszunk!
Uraim!
Lenne egy TISZTELETteljes javaslatom, a további acsarkodást megelőzendő, a versenyzéssel kapcsolatos vitákat, észrevételeket át kéne vinni a Szövetségi fórumra!
Tény hogy ez nem a verseny fóruma, és ha ez a téma ott kerülne kivesézésre, akkor nem csapnánk ujabb hullámokat!
Ez csak egy javaslat, nem akarok okoskodni!
Troni!
"Szvsz túl szigorú az utcai kategória gyári gumimérettől való eltérésének 10%-os mértéke. Rengeteg terepjárós,pick-up-os tesz fel nagyobb gumikat, esztétikai szempontok miatt. Ha egy ilyen eljön egy versenyre, és kénytelen a gumiméret miatt normálba indulni..."
1. Ezek a gyáritól "nagyon" eltérő gumik a műszaki szerint is szabálytalanok. Tehát már közúton sem lehetne velük közlekedni.
2. Ha a szabályozást "lazábbra" vennék, akkor egy másik hozzászólásban leírt helyzet állna elő, miszerint ha vki nagykerékkel megássa a speciált akkor ott utána senki nem megy át.
3. A lazább szabályozás ellen ugyanígy tiltakoznának akik "csak" gyári (vagy a közeli) méretű gumikkal tudnak menni, az autójuk adottságai (nem fér el nagyobb) vagy a pénztárcájuk miatt.
4. Szvsz ettől utcai ez a kategória.
Ata
Kedvesem, ha kicsit utána számolsz, akkor észreveheted, hogy aki a gyári 215/65R16 -os kerekek helyett felrak egy 245/70R16 -ot, akkor az is túllépi a 10%-ot. Csak egy picit tovább kell gondolni.
Nem vitatom az offroad tudásodat, nem vitatom, hogy nálam többet tettél le a magyar offroad -ozás asztalára (ami nem nehéz, mert én konkrétan semmit sem tettem le), de azért agyatlannak nevezni, mert leírtam valamit (ami ráadásul igaz is) az bunkóság.
Semmi gondom a szabályzattal, semmi gondom a versenyitekkel, amit leírtam az pusztán matematika.
Az mondjuk kicsit elbizonytalanít, hogy ha egy szabálykönyvben le van írva valami, akkor azt hogyan lehet egyedi véleményezés alapján megváltoztatni, de ez nem az én bajom. Én ha versenyen indulok, akkor azt pusztán élvezetből teszem és különösebben nem érdekel, hogy milyen kategóriába osztanak be és ott milyen ereményt érek el. És bár offroad versenyen még soha sem indultam, de azért van pár olyan műsorszám még az életben ahol nem kis (országos 1-2) eredményeket értem el.
Ha véletlenül valakit megsértettem a büszkeségében, akkor attól ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek.
Ne vedd le a T-betűt!Tök jól néz ki rajta! :-) Én már csak a poén kedvéért is rajtahagynám.
De jó,hogy ez a versenytéma engem gyakorlatilag teljesen hidegen hagy. :-))
Tudod öreg, nekem sincs pillanatnyilag terepjáróm.
Ha lenne sem versenyeznék vele mert nem érdekel. A magányos bolyongásokat szeretem, mégha időnként qrva sokat is kell gyalogolni egy traktorért...
Ettől függetlenül érdekel a téma, és ez itt egy nyílt internetes fórum, ami mindenkié. Ha mégsem mindenkié, akkor azoké, akik nap mint írnak rá, akik segítenek a magamfajta kezdőknek, válaszolnak a kérdésekre, vagy akár csak lazán csetelgetnek egy egy emlékezetes eseményről.
Úgyhogy lehetsz akárki a magyar offroad versenysportban, itt egy négyhozzászólásos senki vagy akinek talán nem azzal kellene kezdeni, hogy agyatlannak titulálja vagy elküldi máshova a törzstagokat. Ez nem a Te és a haverjaid családi vállalkozása.
Ha zavar, hogy mások is beleszólnak a mondandódba, írj emileket az érintetteknek, vagy ha mindenáron nyíltszinen akarod ledorongolni a neked nem tetszőket, akkor készülj fel rá, hogy te is megkapod a magadét.
Üdv!
Boar
ülőbika:Üdvözöllek a fórumon.Igen tennünk kell a minőségi autózásért.Ennek a kezdete,elég sűrűn ez a fórum is.Innen elég sok tehetséges terepes elindult,vagy kapott pozitív lökést az olvasók közül is .De nem csak a versenyzés létezik,van ebben szórakozás,az ország megismerése és segítő szándékú autózás is.A sima, földutas túrázás is nagyon szórakoztató,csapatösszekovácsoló.Igazad van a fikázást mellőzve egy csapatként dolgozzunk,együtt ezen.Én bárkivel szívesen együtt dolgozom,avval is akivel nézeteltéréseim voltak,próbáljunk meg kompromisszumot kötni.De nem szabad elfelejteni, ez szabadidő sport,amíg nincs agyonszervezve addig jó,alapokra viszont szükség van,szabályozásban és viselkedésben is.
Tisztelt Willy!
Először is minden tiszteletem a "nagy öregeké", akik életformaként űzik az off-roadot. Bizony irigylem is azokat, akik tapasztalatuk és/vagy tehetségük folytán nagy tudásra tettek szert e témában. Én az 1999-es Bakonybéli verseny óta bukkanok fel csak a mezőnyben, akkor is csak ritkán, mert végesek a lehetőségeim, amit a témára fordíthatnék.
Amit írtam, az személyes tapasztalatból fakadt, ugyanis ha jól tudom, a 2003-as veszprém-trophy már e szabályok szellemében került megrendezésre. Az első napon még egész jól álltunk, de másnapra az egyébként is megkurtított szintidőt a lentebb leírt okok miatt is, alaposan kikéstük.
Személyes tapasztalatom az is, hogy ha egy sáros speciált vki megtúr egy silverstone-nal, akkor utána a mezőny 90%-a (31-33"grabber, wrangler,bfg, pápai uaz, pneu ...stb)felülteti a difijét.
A 3 hónapos hozzászólási lehetőségről nem tudtam, bár valszeg nem az én tapasztalatlan véleményem alapján készült volna a szabályzat.
Hozzászólásodból arra következtetek, hogy a 10%-os szabályt az utcai gépeknél rugalmasan kívánod kezelni. Ennek azért is örülök, mert így sok ember kipróbálhatja "diszkós" autóját olyan körülmények között, amire tervezték. Talán így népszerűbbé is válik a sportág.
Ami a kikerülést illeti, pár napja szinte csak arról van szó, hogy kerülni kell a zöldkár okozást! Elakadni viszont általában olyan helyen szoktak, amit csak áldozatvállalás árán lehetne kikerülni.
Márpedig ha szűkre van szabva a limitidő, akkor nemhogy segíteni nem segít senki(szinte), hanem a kikerülések is károkkal fognak járni. Javíts ki, ha tévedek, de a szabályzatot értelmezve úgy látom, hogy a szervezőknek van módja rá, hogy nagyobb limitidőt adjon meg.
Amúgy továbbra is hangsúlyoznám, hogy kezdő vagyok(kint is van a kocsim hátulján a "T"betű, és kint is marad, amíg meg nem nyerek egy trophyt./második már voltam/), nem akarok beleszólni a nagyok dolgába, csak kíváncsi voltam a többi topictárs véleményére.
Valszeg a 2003-as szabályokat is tapasztalt off-roadosok csinálták, mégis változtatni kellett rajtuk. Akár még az is előfordulhat, hogy a 2004-esen is változtatni kell jövőre, hacsak nem sikerült idén tökéleteset alkotni.
Egyébként aki idejár a topicba, azt érdekli a téma és talán közülük kerülhet ki majd az, aki 10-15 év múlva, mérhetetlen tapasztalattal,sztratoszférai magasságokból tekinthet le a felbukkanó érdeklődő "lúzerekre".
Egyébként a szabályzatot alaposnak és korrektnek találom, ha lesz lehetőségem rá, indulok is a bajnokságban.
Maradok tisztelettel és remélem, hogy következő beszélgetésünk nem ilyen felfokozott hangnemben fog lezajlani.: troni(Trócsányi Gábor)
csak és kizárolag annak kéne válaszolni akinek a kérdés szolt.
itt mindig más válaszol a nem neki szolo üzenetekre.
ha a trophyt emlegetik akkor természetesen megvédem föleg akkor ha olyan szol akinek ehhez semmi köze!!
de van köztetek olyan is akinek még terepjároja sincs.
nem a vezetését hanem az iq-ját illettem és nem voltak ide nem illö szavak.
egyébként aki ismer tudja én már tettem le a magyar offroad asztalára nem keveset.
a többiek???
Csak úgy megjegyezném a szintidő 10km/h + 30 perc
Aztán úgy gondolom a rendezők nem annyira gonosz emberek, hogy egy pick up-ot a normál mezőnybe indítsanak, ha egy kicsit nagyobb a gumi az előírtnál eddig is minden versenyen volt egyedi elbírálás ezt biztos érzékelted, volna, ha ott vagy a versenyeken de hát nem baj majd jövőre/idén/ megnézzük, mit mutatsz.
Amúgy meg lehet, hogy elgondolkodhatna minden hozzáértő a következön: Mi vagyunk az off-road azon korosztálya, akinek igazi magas szintű sportot kellene létrehoznunk, szerintem, ha nem egymás piszkálásával lennénk elfoglalva sokkal hamarabb, és könnyebben menne.
Amúgy nekem volt 35-s kerekű verdám és nem sok mindent tudtam mutatni a normálba, amióta viszont újra minden majdnem gyári az óta már minden könnyebb.
Igaz aztán megtanultam vezetni az életbe is nem csak a számítógép mellet vagy PS-en. Javasolnám mindenkinek az előbbit.
Üdv ülöbika a nemzetközi hirü
Szerintem ez a szabályzat elég jó,de ez sem jogosít egy szövetségi tisztségviselőt arra,hogy ne tudjon megfelelően kulturált módon írni egy vitafórumba.
Itt én is le szoktam írni a véleményemet,de el is viselem a kritikát,ha nem esik jól akkor is. A kulturált hozzászólásoknál kéne maradni szerintem.
Az,hogy ki az offroados és ki mit szeret szabadidejében csinálni, azt had döntse el ő maga,A tudását lehet kritizálni(ezt megtettem én is)de ez szubjektív vélemény és nem perdöntő.
Akiről én véleményt alkottam ,avval sok kilóméteren át terepeztem,utána alakult ki a véleményem,nem hallomásból alkottam elítélő véleményt,ez senkittől sem szép dolog.Atom és Suzukija, nagyon sok helyen bizonyította rátermettségét.
Willy: Ezen a fórumo, tisztlet a kivételnek, nem számít a gyakorlat!
Virtuális versenyzők tömkelege, mindenki szakértő, és ha te csak egy megrögzött sárbanjáró vagy akkor itt nincs helyed...! ;)))
Nem szivesen irok ide miota olyan emberek titulálták offroad-os nak magukat akikröl vagy tudom hogy semmi közük hozzá vagy soha még csak terepjáro közelében sem voltak!
De miután kérdések merültek fel a szabályzattal kapcsolatban ezért szivesen válaszolok az igen tartalmas hozzászolásokhoz.
Troni:a javaslatoddal elkéstél 1kicsit mert volt rá 3honap adva mindenkinek amivel éltek is.
Ha valaki elakad 1pickup al akkor a mostani trend az hogy a többiek segitenek neki ha meg olyan éri utol aki ki tudja kerülni akkor....
a "benfektesek" eddig sem tülekedtek rajtszámért mert sorsolással döl el.
Ha a szervezök utcai gumival járnának le 1trophyt akkor soha nem lenne verseny mert soha nem érnének vissza.
A szerinted hány ezer hektár terület szokott a rendezök birtokába lenni????????????
Elárulom kb 100és300 hektár a reális..
Az a terepjáros aki esztétikai szempontbol tesz fel hatalmas kereket az NE jöjjön versenyre!!!!
Hidd el el fogom tudni dönten ki melyik kategoriába tartozik a kocsijával!!!
De ELSÖSORBAN nem a gumiméret a döntö!!
Végszónak meg csak annyit hogy eddig már két versenyen ezek a szabályok beváltak és kivétel nélkül mindenki JO szájizzel ment haza!!!!!
A versenyzéssel kapcsolatban várom a kérdéseket a szövetség honlapján.
sziasztok.
Hát igen, kicsit erősnek tűnik az a 10%-os gumihatár. Ha belegondolunk, akkor a sima mezei utcai kocsikon is rengetegen átlépik ezt a határt a gumivásárlásnál (a kisautókon általában előírt 155-ös helyett a 175-ös már ugye több, mint 10%). Egy "disco" terepjárón meg szinte kötelező a ballon kerék.
Sziasztok!
Tegnap részt vettünk a Zirc-Pénzesgyőri túrán. Kösz a szervezőknek! Nagyon kellemeset autóztunk, gyönyörű havas tájakon és több olyan helyen jártunk, ahol próbára tehettük az autónk (és pilótáik) képességeit.
Más: Most olvastam a 2004-es trophy szabályzatot. Korrektnek tartom, de azért lenne pár kérdésem, javaslatom a dologgal kapcsolatban.
1.: A szabályzat 10km/h nak megfelelő szintidőt tart jónak, nekem ez kicsit soknak tűnik. Elsősorban annak tükrében, hogy általában a vegyes indítás a jellemző a klf. kategóriáknál. A kategóriák útvonala a legtöbb esetben gyakorlatilag fedi egymást. Ha mondjuk az útvonalon elakad egy emelkedőn, bakháton egy pick-up, jelentős, akár fél órás álldogálást is jelenthet az őt követő következő magasabb kategóriájú versenyzőknek, akik az akadályt gond nélkül tudnák venni. Így statisztikailag azok járnának jobban, akik a mezőny elején rajtolnak. Szinte már látom a bennfentesek tülekedését a jobb rajtszámokért. Talán az lenne a kívánatos, hogy a szervezők utcai gumival járják be az útvonalat, és az off-road feladatokat tkp, telj.szakasz formájában, vagy az általános útvonaltól független, kategóriájának megfelelő szakaszok beiktatásával oldanák meg a szervezők.
2.: Szvsz túl szigorú az utcai kategória gyári gumimérettől való eltérésének 10%-os mértéke. Rengeteg terepjárós,pick-up-os tesz fel nagyobb gumikat, esztétikai szempontok miatt. Ha egy ilyen eljön egy versenyre, és kénytelen a gumiméret miatt normálba indulni, egy életre elmegy a kedve az off-roadtól, miután kikalapálta az autóját. Ugyanakkor a Szuper felszereltségű agyontúrt, extrémbe kívánkozó gépcsodák zokszó nélkül indulhatnak normálban és nyerhetik meg azt, ha nem portálhidas és/vagy összkormányzású az autójuk. Pedig talán itt lenne jelentősége igazán a gumiméretnek. 35" és affelett szerintem már csak extrémbe illene indulni.
Várom véleményeteket! Üdv: troni
Loygolf:
Kár volt emlegetni a lufiemelőt, ma használnom kellett. Megvan az első Jimny-defektem. Ráadásul csak azért, mert olyan kedvem támadt, hogy az erdőben kerülöm meg a reptér kőbányai végét, valakinek viszont olyan kedve támadt, hogy keresztbe döntött fákkal lezárja az ottani utakat, de nem ám a kezdetüknél, hanem középen.
:-(
Más:
Ha megemelem az autót (nem a kasztnit, hanem a rugókkal a futót), attól automatice növekszik a fogyasztás?
Bocsásd meg tudatlanságomat, de a dolmányos varjú, szarka, az nem védet állat, ill. madár?
Bár talán attól még lehet dúvad!
Csak én mintha ilyesmit hallottam volna.:-{
Hali Papus!
Én láttam. Nagyon látványos volt a száguldás, de igazán attól sikerült majdnem elélveznem, ahogy a futóművet mutatták akció közben.
Akartam is kérdezni, mennyire általános, hogy a felütközés előtt "belép" még egy rövidutas gátló is a csatasorba? Mert itt úgy volt...
A másik, amit nem értek, hogy ezeket a gépeket miért nem látjuk a dakaron? Vagy a "Pro truck" ilyen volt?
Boar
Hali!
Furcsa egy nép az aussie. Egy emigráns hazánkfia meglepte újdosült ismerőseit egy echte magyarosch halászlével. Nagyon ízlett nekik, csak sajnos megkérdezték, miből van. Mikor a manus elárulta, hogy pontyból, majdnem meglincselték. A környékről is el kellett költöznie, annyira kiutálták.
Boar
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek a GLS-felnivel kapcsolatban.
Viszont nem tudom ki az, de neki is rettenetesen hálás vagyok, aki "segítségnyújtásával", érdeklődésével nem engem keresett meg, hanem édesanyámat.Apámmal megbeszéltünk, elé már infókkal akartunk állni.
Szóval meglepődve kérdezősködött...
Ugyanott (a Discoveryn) nem látta véletlenül valaki a mexikói sivatagi versenyt? Lényegében a MacPhaerson csapatról szólt, pontosabban a ő V8-as, 800(!) lóerős gépükről. Félelmetes volt. Állítólag 240 körül mennek terepen. Az állam még most is lent van.
A múltkor láttam a Discovery-n, hogy Ausztrália egyes területein 100 dollárra büntetnek, ha visszadobod a pontyot a vízbe. Van ahol hasonló büntetést szabnak ki, ha nem lövöd le a nyulat vagy macskát.
Ja, jó közelítéssel. Bár a "kártékony" elég szubjektív jelző.
Tulajdonképpen az összes vad "kártékony", csak egy részűk védett, egy részüknek meg van gazdasági haszna. A felsoroltaknak nincs, ezért lettek szegények "dúvadak".
Boar
Boccs, Boar, én úgy tudtam, az is az.... :o
Akkor tulképpen mi igazából a dúvad? Farkas, medve? Ezt tökkomolyan kérdezem! Merthogy a fácán nem, azt gondolom. ;-)))
Kedves Uram!
A vaddisznó nem dúvad. Ugyanúgy vadászati idénnyel rendelkezik mint nemes társai, lelövése nem kötelező és érte nem jár juttatás.
Boar
Ez meg egy vadkan szmájli :o]
Loy kontra Boar Ttársk!
Kívülállóként azt kell mondanom min2őtöknek telj. igaza van. A stílusod illk a nevedhez /boar ha jól tudom annyit tesz vaddisznó/ mert elég erősre sikerült.Asszem lehetett vón finomabbra is hegyezni azt a vadászvesszőt - hülyeség, fontoskodás stb-.Munkámból adódóan eléggé sok féle, forma emberrel tartom a kapcsolatot s köztük akad a sokak álltal gyűlölt vadász is .A minap 1/4 órás gyorsképzésen pont azt ecsetelte amit boar mondott/ a főtudósok álltal előírt,kikényszerített vadásztatás,vadkilövés írtás/az itthoni gyakorlat kontra oktatás esetéről.Sajnos ez is a központi pusztítsunk akarat kíváló mintája.Ha a holnapi ember ismeri a területét remélem jót teszünk s eléri célját a művelet.Viszont abban pedig Loy neked van igazad,hogy azért mert a véleményed ki nyilvánítod ne legyél orzság-világ előtt le hülyézve főleg úgy hogy selytésem szerint téged maximálisan a jóindulat vezérelt.
Üdv.
Mud peace & harmony
Elnézést uraim, kicsit off leszek.
Loygolf!
Nem hülyéztelek le-csak a mondandódat. Elhiszem, hogy jót akartál, de fontoskodásod elég faramucira sikeredett. Az általad nagyra becsült professzor uraktól nem kell igazán hasra esni.
A jelenlegi vadászati felsőoktatás úgy szar, ahogy van, és erről maguk az oktatók tehetnek, akik mindenféle elméleti baromsággal meg grafikon hegyekkel tömik a hallgatók fejét viszont gyakorlatban soxor beégnének egy átlag hivatásos vadásszal szemben. Az általad írt ökológiai károkat és az állomány fogyását nem a vadgazdálkodók szakmailag alacsony színvonalú tevékenysége, hanem a vadászati és erdészeti "hatóság" hozzá nem értése, gerinctelensége, haszonlesése okozza.
A vadgazdálkodó(esetek többségében vadásztársaságok) kezét ezerféle paragrafus köti, és senki nem kíváncsi a szakmai hozzáértésére. Megkapjuk parancsba, hogy miből mennyit kell lőni és mi lesz, ha nem tesszük. Eközben az erdész lobbinak hála tönkretesszük a világon egyedülálló gímszarvasállományunkat, és ha nem tudjuk az előírt mennyiséget hozni, akkor megkapjuk a pofánkba a büntetést meg kényszervadásztatást meg ilyesmit. Azok az öreg vadászok, akik a világon egyedülálló MAGYAR VADÁSZATOT létrehozták, térden állva könyörögnek hogy fejezzük be az eszetlen vadírtást, közben az egyetemi professzor urak annak a seggét nyalják a "szakvéleményeikkel" akitől többet várnak.
Beszélgess el egy vadőrrel, meg fogsz lepődni azon, milyen sokat tud-aztán beszélj egy felsőfokú képesítéssel rendelkező vadásszal és röhögd ki. Ez persze túlzás volt, de szomorú tény, hogy pont azokra lehet a legkevésbé számítani, akikre a leginkább kellene.
Lehet, hogy egy mérnök úr a minusz húszban is lédús takarmánnyal etetne, de nyugodj meg, egy vadgazda száraz szálas és szemestakarmányt fog kiszórni télen, amitől nem lesz baja egyetlen vadnak sem.
Üdv!
Boar
dokilh:Hidegen húzott varat nélküli acélcsőből csináld,ezt használják gázcsőként a házaknál is.Ezt kapsz minden vastelepen.Ha te csinálod nem fogják levizsgáztatni vele az autódat.Vagy minden vizsgára leveszed,vagy veszel valahol műbizonylatos krómcsodát.Szvsz, jobban járnál ha hozzáértővel csináltatnád,persze akkor sem lehet vizsgáztatni,csak ha van műbizonylata.
A Soroksári út végén (ahol már rég nem nem Soroksárinak hívják, hanem talán Helsinkinek) az M0-ás közelében van egy kamionos bolt. Kizárt dolog, hogy nem lehet ott olyan emelőt kapni ami 1 perc alatt 10 méter magasra emeli azt a Range-et. No persze az árakra is fel kell készülni...
Jó kis bolt. Amikor 150W-os H3-as izzókat kerestem a ködlámpába, akkor csak annyit kérdeztek, hogy 24 vagy 12 voltosat akarok.
Sajnálom, ha magadra vetted, NEM neked szólt, azért is nem "válasz erre" , hanem új hozzászólásként...
Akkor, amikor irtam, már többen is a régiek közül felhivtak, hogy néha "arcpiritó" az, amiket itt leirnak, kérték, hogy próbáljam lecsendesiteni az Urakat, akiknek vélt, vagy valós - legfőképpen nem technikai - nézetkülönbségük van/volt. Itt IMHO baráti beszélgetések folytak, olyanok mint az utóbbi pár napban újra.
Továbbra is maradok tisztelettel:
A gyári olajmelő "Béka" Weber Hi(y?)draulic márkájú elég jóféle.
Egy hasonló méretű ebből a márkából olyan 30e pénz.
A "kiss és társa" ipari szerszám kft-nél lehet venni, kőbányán weber emelőket, de ezek nem pont olyanok mint a gyári.
A gyári dugatyúja teleszkópos plusz a teteje kitekerhető, és a végén egy egyheívű "villa" van, és nem recés tappancs.
Nomeg van hozzá két egybetolható egyenként 70cm-es rúd, ami nagyon praktikus mert nem ejted fejedre az autót, amikor pl a hátsó kerék cseréje után leengeded az emelőt. :)
Elf: Sajnos nem, volt egy krokodil, de azt megtartotta a tulaj, viszont van kerékanya kulcsom! :) Yippi! Van olaj emelôm hidraulic jack van ráírva, de félek, hogy az nem lesz eléggé tuti.
Burglar: Nem vontam kétségbe, senkinek a hozzáértését (vagy nem akartam), csak felhivtam a figyelmet arra, hogy ebben veszélyek is rejtôznek, az állatokra nézve. Biztos tudja az a valaki, különben nem lenne már mit etetnie. :) De ha már természetvédô terepjárósok vagyunk akkor sosem árt egy kicsit kigyúrni magunkat vadetetésbôl is.
Az ember, aki a felkérést tette, nyílván nem azért eteti az állatokat, hogy azok megpusztuljanak. Egyszerűen csak segíteni kell neki kivinni a flamót. Nem hiszem, hogy a mi tisztünk bármit is kétségbe vonni a hozzáértését illetően, illetve vizsgáztatni az embert, hogy ért-e hozzá, vagy sem.
Biztosan igazad van abban, hogy vannak köztük laikusok, de ezt meg majd megoldják a Gödöllői Egyetem ezzel a témával foglalkozó szakemberei.
Ugyanakkor köszi, hogy meg szeretnél minket óvni egy esetleges problémától, én valóban nem gondoltam rá, hogy ezzel kárt is lehet okozni, igaz közvetve.
Boarhunter: Érdekes az egyetem is a vadászok és vadgazdák között feszül egy kis ellentét, de ha kiemelnéd az általam irt hülyeségeket akkor abból tanulhatnék. Nem szeretem amúgy ha csak úgy lehülyéznek. Azt hiszem én egy korrekt és bölcs figyelmeztétést hajtottam végre a természet érdekében. De szivesen várom az észrevételidet. Csak a hülyézést hagyjuk ki, helyette gondolkodó emberhez méltóan érvekkel próbáljuk meggyôzni egymást, nem pedig egy sima lehülyézéssel.
Teljesen megértelek, és mint korábban is írtam, egyet is értek veled. Ilyen megközelítésben jogos az észrevétel, én logikusnak gondoltam, hogy aki ilyesmivel foglalkozik, tudja mit kell adni a saját állatainak. Ezexerint ez nem mindig ilyen egyértelmű. /Én pl nem adnék egy 2hónapos gyereknek chilis babot, vagy ráksalátát, ha rám van bízva./ Mindenképp rá fogok kérdezni a dologra, és köszi a figyelmeztetést. ;-)))
Rendben bizzunk benne, hogy Ô tudja mit csinál, bár attól, mert Én egy olyan garázsban állok amin az a tábla van, hogy AUTÓSZERELÔ, ettôl én még lehetek hozzánemértô. A tuti az lenne, ha megkérdeznéd tôle, hogy milyen vadállatok vannak a területén, eddig melyiket, mivel, milyen idôközönként etette, és ha ezek megvannak, akkor én felhivnám az egyetemet, hogy Ôk mit mondanak. Sajnos pont az ottani professzortól hallottam, hogy a magyar vadgazdálkodás szakmailag nincs a toppon. Azaz képzetlen emberek mondják magukat vadgazdának és okoznak a tudatlanságukkal komoly ökológiai károkat és csodálkoznak az állomány csökkenésen és átalakuláson. Természetesen nem vonom kétségbe a helyi ember hozzáértését, csak nem akarom, hogy dologban vegyetek részt amivel akaratotokon kivül rosszat tesztek a természetnek. Tény, hogy a vadállományt gondozni kell, de SZAKSZERŰEN!
Lehet, hogy kicsit érzékenyebb vagyok erre a témára az átlag terepjárósnál, de imádom a vadállatokat és tudom, hogy nem könnyű vigyázni rájuk... de olyan szépek és nem bántanak senkit.
Köszi a figyelmeztetést, és jogos is. Mi azonban egy arra gazdálkodó, vadászó ember hívására megyünk, amennyiben valóban szükség lesz a segítségre. Az ember adja a tápot, ill kaját, zsákokban, ki is jön velünk a területre, hogy +mutassa, mit és hova kell tenni. A helyzet az, hogy eddig ő csinálta mindezt, de nem győzi. De abban, amit leírtál, teljesen igazad van. ;-)))
Csak óvatosan az ész nélküli vadetetéssel, milyen vadak ezek? Én elôbb megkérdeznék a Gödöllôi Szent István Egyetemen egy-két vadgazdálkodással foglalkozó profot és tanársagéded, hogy mit is adjak a vadnak. Mert ha rossz táplálékot adsz neki fôleg egy kis éhinség után akkor abba bele is pusztulhat szegénykém... erre azért figyeljetek... nem árt ilyesmihez ismerni a kölünbözö vadak emésztési folymatait és annak évszakonkénti változását. Ha gondolod adok neveket akik értenek ott Gödöllôn az ilyesmihez. Jót tenni is csak jól érdemes.
Csak találni kell valakit, aki meg is ad érte ennyit..
Nekem sikerült két ilyen alufelnire 10 perc alatt menetet vágni ott, ahol azelőtt a Corsámmal jártam..
Én anno Trebtől a nagyjából ennyit futott gumijait féláron vettem meg, a felnik darabja meg mondjuk 30k-ért eladható. Én azt mondanám 220-240.000 körül lehet a négy kerék.
"kerékgarnitúra L200-asé mennyit érhet.
Három hónapos, GLS-felni, soxázalékos gumikkal:) "
Ha meg tudod adni a pontos adatokat, (gyártó, típus, minőség, méret, ET, ) akkor lehet bármiféle találkozásokba bocsátkozni.... Lehet, hogy a GLS felni a nagyon okosoknak mond valamit, de én pl nem vagyok az....de ha tudsz egy digit foto csinálni, és azt b is tudod ide illeszteni, sokat segítesz magadon.....
Pontosabban a 31esnek, 2mm eltéréssel. Csak elírtam... Bocs. A 265/70R16 777mm, a 31x10,5, ill 11,5 R 7,0-9,0, ill 8,0-10" 268, és 290-es szélességgel 775 futókör átmérójűek.
Jó széles papucs!A felni? Kérdés milyen. A 16-os gumik mindig drágábbak, mint a 15ösek. Nem is kicsivel,tapasztaletom szeint 20-40%kal. Az általad +adott érték 15ösben ~a 15ösnek felel meg.
De : 265/70R16 - külső(futókör)átmérő=777mm
Viszont 15ösben: 31x10,5xR15 (268 széles)=775mm
Árban meg lehet a 2 jközött akár 6-8ezer Ft is.
Darabonként.... A kérdés c sak az, hogy tudsz-e 15-ös felnivel járni? Szvsz igen, nekem a Mazdán is 16-os a gyári méret, és felmegy a 15ös is, de próbáld meg, nem tom, neked mekkora a féknyerged....
Haly-hó! Figyelem!
Pásztó (M3!) térségében, Kozárd nevű falu közvetlen közelében a vadak éhínségben szenvednek!
Vasárnap reggeltől 1/2napos, vadetetési túra arrafele! Akit érdekel, SOS jelezzzzzen vissza!
Kaja a közeli étkezdében biztosít6tó, de ehhez tudni kell, hányan leszünk! Csörlős és szállításra alkalmas autók előnyben!
Jelentkezések: Gergi és PaPus címein! Fontos, érdekes, garantált lyó hangulat, és TÚÚÚRÓÓÓS! További infok privátban!
PaPus ;-)))
Szeretném megkérdezni a véleményeteket, hogy új (6000 km-t futott) kerékgarnitúra L200-asé mennyit érhet.
Három hónapos, GLS-felni, soxázalékos gumikkal:)
Lyó-lyó, igazad van. Ilyen szempontból pl. a tűzihorgny is +felelő, de ha elég rugalmas az a műanyagfösték, asssesemmi! A horgany meg max 1féle színt ad, MEB autója +asszem fekete...
"Ha módodban áll, inkább szintereztetsd! (Műanyag bázisú elektrosztatikus porszórás)
Tartósabb, rugalmasabb, MEBbíz6óbb! Lya: és nem sokkal drágább! Várjuk a képeket!"
Amíg meg nem sérül.
Nekem volt szinterezett gallytörőm. Amíg jó addig, ok. De ha megsérül bemegy alá a víz és rohad.
Nomeg a festés egyszerűen javítható.