A 60'- 70'-es években elég nagy munkával tekertük az osztott kimenőtrafókat, de megérte a munkát. Főleg hangszerekhez használtuk a saját készítésű erősítőket, mert még nem voltak számunkra elérhetőek a jó minőségű erősítők. Régiek voltak (Rafilm, Audio....) elérhető áron, de ezek javarészt 100 V-os kimenettel rendelkeztek, a visszatranszformálás alacsony impedanciára meg zűrös volt. Használtuk egy időben a 211-est és a 233-ast is, de miután a Tesla is gyártotta az EL 34-eket, nekiláttunk a saját erősítőpark kiépítésének. Sok leírást talál a kugli az osztott trafókról, érdemes nézegetni:
Én most a 211-et használom. A kis 233-at nézegettem, és gondolkodtam is rajta, hogy beszerzek egyet, de elég magas áron találtam csak, az egyszerűségéhez képest. De lehet, hogy még egyszer erre is sor kerül.
Igen, a ponthegesztés probléma ismerős, úgy látszik ,ez elég sűrűn előjön.
Osztott kimenőről , ha jól emlékszem az elektroncső.hu-n olvastam, vannak ott cikkek ezekről a készülékekről, és az egyikben megemlítik. A TK-782-ről van szó, csak a csévetest több cellára van osztva, és máshogy van tekercselve, nem egybe az egész. Tényleg, 782-esem is van egy pár. Talán a télen felújítódnak. Kiváncsi vagyok, a csöves egyenirányításra. Végülis nagyon hasonló a 782 egy fél 211-hez.
de ezek egyelőre csak állnak. Van még egy pár csöves erősítőm a magyarokon kívül is. (pl. lásd a nickem :-)) Sajnos mindkét erősítőnek kisebb mechanikaui hibája ia van - szét jött a tartókeret hegesztése, és egyelőre nincs időm velük foglalkozni.
Egyébként én már 3-4 darab ilyen erősítőt felújjítottam korábban is: az összes ellenállás és kondi cseréjével - ez a napi használatra mégis csak jobb - de aztán valaki mindig elkunyerálta tőlem.
Nem tudom mire gondolsz "osztott kimenő" alatt. Tudomásom szerint ezek mind a "szabvány" TK-782-es trafóval készültek.
Nekem plexi előlapos van, de az eloxált is dögösen néz ki. Nagyon babák így ketten. Plexi előlapos 233-at még én sem láttam. Szerintem abból nem készült. EA 110-ből is csak eloxáltat láttam.
Úgy tudom, a plexi előlapos volt az export változat, abból készült kevesebb. Egyébként a Csabai könyvben is az eloxált szerepel.
Állítólag készült osztott kimenős változat is, de olyat sem láttam még. Pedig megfülelném szívesen.
Nagy mázli rögtön 2 db-ot birtokolni. Én az elmúlt 7-8 évben kb 2 hirdetést láttam ezzel a készülékkel kapcsolatban, az egyiket nagyon régen a hificity-n, a másikat a teszveszen, de az elég ramaty állapotban volt. Szóval elég ritka madár.
Ebben az esetben neked akár meg is érheti. Én eredeti állapotúra vágyom, vagy olyanra, amelyiknél helyreállítható az eredeti állapot. Tudod, ez olyan gyűjtői hülyeség nálam.
Ha tényleg jól működik, nem száradtak ki az elkók, nincs brummja, és nem lehasználtak a csövek, akkor megérhet ennyit. Mondjuk ennyiért szvsz elvárható, hogy ne kelljen rákölteni.
Összehasonlításképpen, én nemrég 20-ért vettem egy darabot, abból csak a szimmetrizáló trafó hiányzik, ettől eltekintve top állapotú. Ennek keresek párt.
A sokkal ritkábban felbukkanó, nagy EAG sztereo hifi erősítőt, az AE211-et vettem 40-ért szintén múzeumi állapotban kb 2 éve.
Szerintem füleld meg, ha tetszik és van rá pénzed, akkor uccu neki!
Esetleg ha megvennéd, és kidobnál belőle pár alkatrészt, szívesen kikukázom. :)))
A tulaj studió célokra használta,lehallgató célokra.Ha eredeti állapotban lenne,valószinü,hogy én is elvégezném rajta ezeket az átalakitásokat,mert nekem hifi célokra kellene és muszály lenne.Egy Dynaco ST-70-t használ helyette.
Hát, nekem nem. Ha teljesen eredeti állapotú, átalakításoktól mentes, nem hiányos, és esztétikailag is hibátlan állapotban van, valamint üzemkész, akkor én max. 60-at adnék a párért. De ehhez már tényleg nagyon ott kell lennie a szeren. Ha hiányos, sokáig nem ment, elöregedett kondik, csövek vannak benne, akkor még ennyit sem.
Persze más a helyzet, ha az átalakítás során nem lett szétbarmolva, és az eredeti állapot helyreállítható. Szintén nem probléma a szakszerű javítás.
Ami szerintem érték benne, az az eredeti állapot, mert az őrzi a legendát.
Attól, hogy felét kitermelik, és ráforrasztanak két banándugót, nem nő meg az értéke. Lehet, hogy valaki füle számára jobb lesz a hangja, de pont a varázsa veszik el, attól kezdve csak barkács.
Sziasztok egy kis segitséget szeretnék kérni,kb. mennyit érhet két db müködö EAG 057-es monoblokk?A hangszin,meg a szimetrizáló trafó lett eltávolitva belöle,meg rca és banán dugót kapott.Olyan 65 ezerért lehetne elhozni,megér annyit?
Van itt valaki Budapestről (esetleg Óbuda), aki segíteni nekem egy APX-100-ből készült hangszererősítő karbantartásában? (Csövek, kondik állapota, stb.) Természetesen nem ingyen kérem!
Bocsánatot kérek, elírtam: "A 1416-os hozzászólásomban..." - a többi stimmel.
Van még 4db. új, 470uF/400V-os RIFA Long Life (LL) csavaros kondenzátor is eladó, együtt 6.000.-Ft-ért, plusz postaköltség. Csövek is eladók, újak, EZ90(6X4), EZ80, 1.000.-Ft/db. Csere is érdekel.
A 40e darabjáért szerintem is sok. Még akkor is sok, ha működőképes, eredeti állapotú, ami azt jelenti, hogy minden darabja megvan, tehát nem hiányos, és az előlap is szép, nincs leverve a festés, nincs összefurkálva, nem rozsdás a króm. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet pár karc, egy-egy ellenállás, ilyesmi nem lehet cserélve. Szakszerű javítás, visszacsinálható átalakítás nem ront az értéken, csak a szétberheléses átalakítás. És akkor még ott van a csövek állapota...
Hello, köszi szépen a segítséget. Esetleg, ha a másik barátod elérhetőségét is meg tudnád adni e-mailben, azt megköszönném, mert beszéltem a sráccal, és a 40000 Ft-ot nagyon drágának találom darabjáért:-S
Megvételre keresek EAG/BEAG csöves erősítőket, APX 100-on kívül bármi szóba jöhet, mert abból már van 5 db. Elsősorban ritkaságok érdekelnének. EA 057, AE 211, és AV760/C előnyben
Eladó 2db. BEAG EA 057-es ( TH 257 ) hálózati trafó. Az egyik eredeti állapotú, a másik javított. Ár, a kettő együtt 10.000.-Ft, plusz postaköltség, ami kb. 2.000.-Ft a súlya miatt. E-mail publikus. Üdv!