Keresés

Részletes keresés

payagyerek Creative Commons License 2008.01.16 0 0 2988
Szeritem ez minden gépre érvényes lehet. Kompri: hidegen szoros illesztési hézagok, olajfilm nem egyenletes, sűrű. Hőcserélő: hődilatációs mozgások. Ha egyfojtába megy, akkor egyenletes olajkenés, állandó illesztési hézagok, a hőcserélő sem mocorog. A motortekercs is jobban örül, ha a hőmozgás nem rángatja. Na meg induláskor zárlati áram. Az izzólámpa is mindig bekapcsoláskor villan el.
Előzmény: Mekk Elek ezermester (2987)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2008.01.16 0 0 2987
"A hőszivattyú nem tűri a fojtást. Villanyszámlával válaszol."

Ez egy jó mondat :)

"Ha egész szezonban egyfojtában megy, nem kopik annyira, mintha ki-be indítgat."

Ez érdekes. Hasonló dolog van a számítástechnikában a winchesterekkel.
A hőszivattyú esetén mely alkatrészek bírják tovább a folyamatros mint a szakaszos üzemelést?
Előzmény: payagyerek (2982)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.16 0 0 2986
Ha ajánlhatom, ne csak az enyémet. Vannak itt klímások, akiktől én is sokat tanultam.
Előzmény: trilla414 (2985)
trilla414 Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2985
remek! akkor elolvasom a hozzászólásaidat, remélem sokat elárultál már..:) ha nem, majd kérdezek..:) (akkor tanul a gyerek..:)
Előzmény: payagyerek (2984)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2984
De! Nekem is egy ilyen szerkezet ketyeg. Isten mets, hogy lebeszéljelek róla! Bár egy pár dolgot minimálisan be kell szerezni hozzá. Palack, forrasztóapparát, pici hűtő komprija, stb. Én nem vagyok klímás! Neked is menni fog.
Előzmény: trilla414 (2983)
trilla414 Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2983
Sziasztok,

"Gondolok itt arra, hogy split klímát lehet kapni 36-40ezerért, ami ugyanez, csak más a hőcserélője."

És a hőcserélő kicserélése nem barkács feladat? Egyátalán ezeknek a munkagázoknak (gázok?) a manipulálása (mint pl. split klíma bekötés) nem barkács feladat? Ne is álmodjak ilyenről?
Előzmény: payagyerek (2982)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2982
Na igen! Kaszálás. Sajna azt kell mondanom jól érzed. Mind munkadíj, mind anyagár terén erről van szó. Az ujdonság varázsa miatt még mindig nevetséges ára van a hőszivattyúnak. Ennek vonzataként, amennyi az anyag, annyi a munkadíj elvet követve telepítenek. A hőszivattyú ára minimum a duplája a reális árhoz képest. Gondolok itt arra, hogy split klímát lehet kapni 36-40ezerért, ami ugyanez, csak más a hőcserélője. Mindenki nagyot akar markolni rajta. Ezért állhat elő az az eset, hogy a hasznát csak "unokáink fogják látni".
Persze van másik oldala is a dolognak. A megtérülési idő annál rövidebb, minél jobb a COP. Következmény: fancoil vagy padlófűtés. Ugyanis minél közelebb vagyunk fűtővíz hőfokban a hőforrás hőmérsékletéhez, annál jobb a COP. Esetedben jelentős beruházással kéne indítani. Ha ez meg lenne, még mindig alapos hőtechnikai tervezés szükségeltetik. Mivel a te igényed elég tetemes és komplikált. Gáz-radiátornál nincs gond. 70-80°-os vizet pisil ki a kazán, radiátorcsapokkal meg fojtok ahogy kell. A hőszivattyú nem tűri a fojtást. Villanyszámlával válaszol.
Talán azon el lehetne töprengeni, hogy kombinált rendszer épüljön ki. Hőszivattyú és gáz. A hőszivattyút a hőigényhez képest alulméretezni. Ha egész szezonban egyfojtában megy, nem kopik annyira, mintha ki-be indítgat. Extra hőigényben, zimankóban, meg rágyújt a kazán. Vagy este éjszakai áramról befűt a hőszívó, nappali hőigénykor rásegít a gáz. Nappal melegebb van és besüt a nap is.

Persze ez csak egy barkácslélek gondolata.
Előzmény: Az Agg (2981)
Az Agg Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2981
egyik munkatársam kútfúró másodállásban, hétvégenként. eddig mindenhol ő fúrt nekem, ergo ha a 35m+30m elég a szivattyúnak, akkor telefúrkálja nekem a területet. a problémám inkább az, hogy ahol eddig voltam ez ügyben, mindenki bazira kaszálni akar(t), s vannak telejesen ellentmondásos megnyilatkozások is a konkrét épülettel kapcsolatban. fancoil a légkeverés miatt nem jó. radiátoros rendszer lenne kezelhető,  részint, mert már a burkolat le van rakva, azaz padlófűtés, legalábbis az épület alsó szintjén kilőve... balról-jobbról hallani, hogy skandináv országokból hazai árakhoz képest fillérekért hoztak/hoznak (néha akár használt) rendszert emberkék. naponta bogarászom a netet, mégsem látom, mitől lenne a beruházásom érdemben és anyagilag kezelhető, földtől el nem rugaszkodó... olvasom az index hasonszőrű, alternativ energiás topikjait is, de az olvasható eredmények egyáltalán nem tűnnek megnyugtatónak, folyamatos barkácsolást, toldozást mellőzőnek. alapvetően műszaki ember vagyok, s pont ezért nem értem a szivattyús fűtések gyakorlatilag kezelhetetlen anyagi vonzatait. mégis mitől kerülnek ezek a dolgok ennyibe? kis túlzással űrhajó épül? s minden mellett nagyon óvatos duhaj, ezért nem tudok felelőtlenül beleugrani bármilyen beruházásba. anyagi megfontolások miatt kokettázom a szivattyús fűtéssel. egyrészt elriaszt a "kulcsrakész" rendszereket kinálók mohó pénzéhsége, másrészt szívesen venném annak, azoknak az eddig még meg nem talált személynek/személyeknek segítsége, személyes közreműködési is, akár anyagi vonzattal, akik felelősséggel tudnák felkarolni a tervezést, kivitelezést.... remélem ,egyértelmű voltam, érti, akinek értenie kell...
Előzmény: Scroll-comp (2946)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2980
meg kellett volna nézned,hogy 10 literes vödör mennyi időalatt telik meg.
Előzmény: EszTibi (2979)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2979
13 fokos rohant bele, és 10 fokosan jött ki. Átfolyást nem tudok mérni, mer nincs rá eszközöm, ezért jó nagyra nyitottam a csapot.
Előzmény: Scroll-comp (2978)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2978
Hányfokos vizet engedtél be-ki és hány literes átfolyással?
Előzmény: EszTibi (2977)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.15 0 0 2977
Nem bírtam egy watt-al sem többet, mint a levegősből. Holnap folytatás, lefojtom a kondenzátort.
Előzmény: Scroll-comp (2976)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2976
vízzel abbólis kitudsz csalni 3-4-4,5kW-ot
Előzmény: EszTibi (2974)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2975
az a baj, hogy nem tudod hány m3 levegő áramlik át az elpáron, így nem tudod számolnisem a felvett hőmennyiséget.
Lehet hogy olyan mennyiségő levegőt kergetsz át rajta hogy azért kicsi a hűtés.

levegő, ventillációs: 8-9W/m2K
folyadék kényszeráramlású: 230-300W/m2K
Előzmény: EszTibi (2972)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2974
Na, majd holnap meglátjuk, ráteszem a 14-30-at.
Előzmény: Scroll-comp (2973)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2973
Hát mivela levegő sokkal rosszabb hővezető mint a víz, így vízzes elpárral sokkal jobbnak kell lennie.....viszont így lehet hogy majdnem feleslegesen pazarlod az időd...
teljesen megfog változni víz-víz hőszivattyúként.

szerintem
Előzmény: EszTibi (2970)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2972
Normál, csöves, lamellázott elpárologtató.
Kétjáratú, járatonként 9 m 10-es csővel.

Ebből kettő darab van párhuzamosan kötve.
Előzmény: Scroll-comp (2969)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2971
Neeeem, elpárolgási hőmérséklet 0,-1 fok.
Belépő gáz/folyadék hőmérséklet 13-14 fok
Kilépő gáz hőmérsékletet nem mértem.

Belépő levegő 9 fok, kilépő levegő 8 fok.
Előzmény: payagyerek (2967)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2970

"Nézegettem a sémát......valószínűleg a tartály expanziós szelepe elnyeli az energiád javát és az elpár expanziós szelepébe nem jut elég anyag. Gondolom próbáltál állítani rajta. Próbálj meg még adni a gépnek hűtőközeget.
Mennyi most a tölteted?"

2 kg, R134a, 2 bar.

Az üvegen keresztül nézve szépen buborék mentesen, folyamatosan áramlik a lé. Természetesen játszogattam a fojtásokkal. A legjobb akkor volt, amikor a kondenzátort lefojtottam 2 db félméteres, kettes kap.csővel a kilépő oldalon.

Ezt a tesztelési módszert azért választottam, mert szerintem nagyon hasonlít a valóságban végbemenő folyamathoz, korrektül lehet mérni/számolni a leadott hőt és a hozzá tartozó felvett teljesítményt. Ha ezzel az összeállítással el tudom érni a 4 fölötti COP-ot, az az üzemi körülmények között 5 fölött lesz.

Szerintem.

Vélemény?
Előzmény: Scroll-comp (2960)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2969
Hogy van ez az elpár?
Meséld el légyszi hogyan van megcsinálva.....esetleg egy kép?
Előzmény: EszTibi (2965)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2968
Van ez így.....ismerős, csak nyáron.
Előzmény: payagyerek (2966)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2967
Az elpár belépőd 0°, -1°. Hány fokosan lép ki a gáz?
Előzmény: EszTibi (2957)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2966
Ja.
Hajnal 2, fekvés. Hajnal 4, kelés. Majd alszok a koporsóban.
Ma már nem teszek semmit, mert elqrom.
Előzmény: Scroll-comp (2963)
EszTibi Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2965
Igaz, hogy az elpár most még levegős, de 1,1 m^2.
Előzmény: kip-cop (2964)
kip-cop Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2964
Szerintem kicsi a felületed a kivánt telyesitményhöz.
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2963
:-)

szerintem
Előzmény: payagyerek (2961)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2962
Megnézem...de nem tudok angolul.....majd küzdök.
Most még van tennivalóm a pincében.......
Előzmény: kip-cop (2959)
payagyerek Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2961
a legtobb rozsdamentes anyag nem magnesezheto!!!

Tényleg! Hogy én mekkora marha vagyok! Pedig MÉHészkedek is. Szégyen! Na ide vezet a fáradtság.
Akkor sima vasat kap. A vascső is bírja 20 évig.
Előzmény: halaloszto (2953)
Scroll-comp Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2960
Nézegettem a sémát......valószínűleg a tartály expanziós szelepe elnyeli az energiád javát és az elpár expanziós szelepébe nemjut elég anyag. Gondolom próbáltál állítani rajta. Próbálj meg még adni a gépnek hűtőközeget.
Mennyi most a tölteted?

Milyen nyomásokon jár a gép.....milyen közeggel töltötted?

A teszteléssel az a baj:
amíg hideg vizet melegítesz....sokkal jobb a hatásfokod.
Ahogy melegszik a víz.....vagyis a radiátor visszatérőlye melegszik.....romlik a hőelvonás...romlik a teljesítmény.
Kellene neked egy víz víz hőcserélő, meg egy kb5-10 literes puffer tartály.
Ezeket sorbakötni.......a hőcserélő venné át a radiátor szerepét.
A másik oldalra hideg vizet áramoltatni és egy termoszeleppel szabályozni a gépedbe visszatárő vízhőfokát. A hidegvíz áramlását szabályozná a termoszelep.

Szerintem.
kip-cop Creative Commons License 2008.01.14 0 0 2959
NÉZD MEG MERT LEHET VELE KISZÁMOLNI AZ ELPÁROLOGTATÓ ÉS A KONDENZÁTOR NAGYSÁGÁT MINNEN FÉLE GÁZRA . NAGYON JÓ KIS PROGRAM MINDEN ADATOT MEGAD .
Előzmény: Scroll-comp (2958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!